Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na dobry makaron, wygraj kosz pełen makaronów!

Utworzony przez Paulina Jabłońska, 21 października 2011 r. o 17:06
Makaron soba z sosem bobowym składniki: pęczek soby czyli jakieś 7 - 8 dkg 25 dkg ugotowanego i obranego ze skórki bobu 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1/2 szkl. słodkiej śmietanki, może być kremówka albo chudsza garść liści świeżej bazylii do smaku: sól morska prowansalska, pieprz ziołowy, pomidory suszone mielone sposób przygotowania: Wstawiłam wodę na makaron. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę usuwając pestki. Woda zawrzała więc ją osoliłam i wrzuciłam makaron - gotuje się kilka minut więc zdążę zrobić sos. Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i pomidora, smażyłam razem chwilę. Dorzuciłam bób a gdy się zagrzał wlałam śmietankę. Gdy sos się zagotował doprawiłam go do smaku, dodałam też posiekaną bazylię. Nie dusiłam bo przecież bób był ugotowany więc potrzebował tylko się ogrzać i połączyć z resztą składników. Gdyby sos zanadto odparował można dolać odrobinę wody. Makaron odcedziłam i wyłożyłam na talerze, dookoła nałożyłam sos a właściwie bób w sosie. Można też sobę wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać tak jak tradycyjną pastę włoską, i dopiero wyłożyć na talerze. Bardzo mi smakowało takie połączenie - soba jest delikatna, ale jednocześnie wyrazista w smaku a sos z bobem był pyszny, pachnący i świetnie się razem zgrali. http://1.bp.blogspot.com/-lnCPaEnrcL0/Tim_LmCbT4I/AAAAAAAAPWw/dVP9gTYSa8g/s400/DSCN8203.JPG
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 12:51
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sojowy kurczak z makaronem ryżowym składniki: 3 - 4 udka albo ćwiartki z kurczaka do zamarynowania kurczaka: sos sojowy, tymianek suszony, olej, sos chili z czosnkiem 300 g makaronu ryżowego wstążki 1 marchewka 2 - 4 cienkie dymki 1/2 strąka papryczki chili 3 łyżki siekanego szczypiorku 3 - 4 łyżki sosu sojowego jasnego kilka kropli oleju sezamowego do smażenia: 2 łyżki oleju sposób przygotowania: Rano udka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przygotowałam marynatę z ok. 5 łyżek sosu sojowego + 3 łyżek sosu chili + 4 łyżek oleju roślinnego i tą mieszanką posmarowałam udka. Włożyłam je do foliowego woreczka i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po południu wyjęłam, oprószyłam niewielką ilością tymianku i ułożyłam w brytfance. Piekłam ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kiedy kurczak był upieczony zostawiłam go w wyłączonym piekarniku przykrywając folią aluminiową żeby nie wysychał a ja zajęłam się dodatkami. Makaron wrzuciłam do wrzącej wody na 3 min.. po czym dokładnie odcedziłam - przeczytajcie dokładnie instrukcję przygotowania Waszego makaronu ryżowego z opakowania bo różne rodzaje potrzebują innej ilości czasu aby zmięknąć ! ! ! Marchewkę obrałam i pokroiłam w paseczki. Dymki pokroiłam w ukośne plasterki, chili (bez nasion) posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Podsmażyłam na nim chili, marchewkę i dymkę - wystarczyło 2 - 3 min.. Dodałam makaron i całość skropiłam sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Wymieszałam dokładnie, wyłożyłam porcje na talerze i posypałam szczypiorkiem - do każdej porcji dokładając rumiane udko. http://3.bp.blogspot.com/-tWAtgjHGk8o/Tj_HdaGwlhI/AAAAAAAAPrM/Un7pq3PGp00/s400/DSCN1724.JPG
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 12:49
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ragout z makaronem razowym składniki: 300 g makaronu razowego kolanka 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 mała marchewka 1/3 strąka papryki żółtej 1/3 strąka papryki czerwonej kawałek zielonej części pora 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżeczki sosu chili z czosnkiem 2 łyżki oleju kilka gałązek natki pietruszki 1 garść zielonych oliwek do smaku: papryka słodka, oregano, sól, cukier sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oczyściłam i opłukałam. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej, cebulę i papryki pokroiłam w kostkę, czosnek drobno posiekałam, pora pokroiłam z ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzałam olej, dodałam cebulkę i marchew a gdy lekko się podsmażyły wrzuciłam mięso i smażyłam mieszając aż zaczęło się rumienić. Dodałam pomidory (400 g), koncentrat, czosnek, sos sojowy i trochę wody - dusiłam ok. 40 min. na małym ogniu - jeśli sos za bardzo zgęstnieje można podlać jeszcze niewielką ilością wody. Następnie dodałam troszkę oregano, sos chili, posiekaną paprykę i pora, dusiłam jeszcze 10 min. - ragout powinno być gęste. Doprawiłam jeszcze papryką słodką, szczyptą cukru, sprawdziłam słoność - dla mnie była wystarczająca. Makaron ugotowałam al'dente w lekko posolonym wrzątku, odcedziłam. Wyłożyłam na talerze i polałam ragout, posypałam posiekanymi oliwkami i natką pietruszki. http://4.bp.blogspot.com/-Q0Gmxs1ctAI/TpLCKb9ukyI/AAAAAAAAQbw/NeAHSTfxl5Q/s400/DSCN3273.JPG
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 12:49
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem składniki: 4 - 5 garści makaronu penne rigate 1/3 strąka papryki żółtej 1/3 strąka papryki czerwonej 3 - 4 łyżki posiekanej drobno natki 1 - 2 pałki wędzone z kurczaka 4 łyżeczki oleju albo oliwy 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyzeczka sosu chili 1 łyżeczka sosu śliwkowego 1 łyżeczka soku z cytryny sposób przygotowania: Makaron wrzuciłam do posolonego wrzątku, gotowałam na niedużym ogniu tyle czasu ile podaje producent aby był al'dente. Do miski wlałam sos sojowy, śliwkowy, chili, olej i sok z cytryny, wymieszałam. Dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i posiekaną natkę. Gdy makaron był gotowy (u mnie trwało to jakieś 8 min.) odcedziłam go i gorący dodałam do sosu - dokładnie wymieszałam aby sos oblepił makaron a następnie dodałam porwane na kawałeczki mięso z pałek. Gotową sałatkę podałam od razu, jeszcze ciepłą, ale doskonała jest też po ostygnięciu. http://2.bp.blogspot.com/-I8HZfOboqGo/TkUInX-hFjI/AAAAAAAAPxw/EAO1zWFvFe8/s400/DSCN3165.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Falbankowa zapiekanka a'la lasagne składniki: SOS POMIDOROW0 MIĘSNY - 500 g mięsa mielonego, ja zmieliłam kawałek wieprzowej łopatki 2 cebule 1 marchew 3 łodygi selera naciowego 4 duże ząbki czosnku 2 słoiczki pomidorów krojonych z czosnkiem i bazylią 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach ok. 500 ml wywaru jarzynowego 2 łyżki oleju do smaku: sól, cukier, oregano, zioła prowansalskie SOS BESZAMELOWY - 50 g masła 3 łyżki mąki mleko do smaku: sól, pieprz mielony, starta świeżo gałka muszkatołowa 600 g zwykłego drobnego makaronu, u mnie falbanka ok. 300 g sera żółtego 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sposób przygotowania: SOS POMIDOROWY - cebulę i czosnek obrałam, posiekałam. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej a łodygi selera także posiekałam. W dużym rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę z czosnkiem i dodatkiem chili. Dodałam marchewkę i selera, podsmażyłam. Dodałam mięso, smażyłam aż mięso zmieniło kolor mieszając co kilka chwil i rozdrabniając grudki. Dolałam pomidory, dolałam nieco bulionu i dusiłam na malutkim ogniu ok. 1 godziny. Następnie dodałam koncentrat, zioła i dusiłam następną godzinę. Warzywa powinny się całkowicie rozpaść, ale sos nie może być zbyt gęsty żeby makaron miał skąd czerpać wilgoć. SOS BESZAMELOWY - w rondlu rozpuściłam masło, wsypałam mąkę i rozmieszałam żeby nie było grudek. Mieszając energicznie rózgą bo tak mi najwygodniej, dolewałam ciepłe zimne mleko, na początek ok. 2 szklanek. Mieszałam aż całość się zagotowała i zgęstniała - jeśli sos jest zbyt gęsty to stopniowo dolewamy mleka bo powinien być konsystencji gęstej ale lejącej śmietany. Doprawiłam solą, mielonym pieprzem (czarnym bo w zapiekance nie będą te drobinki przeszkadzały) i dość obficie startą gałką muszkatołową bo bardzo lubię jej aromat. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wszystkie składniki nakładałam warstwami i tak po kolei: na dno trochę sosu pomidorowego i beszamelowego (tak po jednej chochelce, ok. 150 ml); na sosy 1/3 makaronu takiego suchego prosto z torebki; na makaron znów warstwa sosu pomidorowego i beszamelowego, ale już nieco więcej niż na dno i staram się aby wszystkie kawałki makaronu były którymś z nich polane; na sosu 2 garstki sera i kolejna porcja makaronu; na to znów sosy, ser i ostatnia warstwa makaronu, którą polewamy sosami już dokładniej, szczególnie przy brzegach. Wierzch posypałam resztką sera. Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. godzinę. Po tym czasie odkryłam naczynie i piekłam jeszcze ok. 20 min. aż wierzch ładnie się zapiekł bo lubimy taką skorupkę z wierzchu. Po upieczeniu odstawiłam zapiekankę na 30 min. żeby odpoczęła i stężała - potem lepiej się kroi. Ponieważ sos pomidorowo mięsny robię co jakiś czas w większej ilości i wekuję to potem przygotowania takiej zapiekanki jest dość szybkie bo zrobienie sosu beszamelowego nie trwa długo a makaron przecież wsypuję suchy. Trzeba pamiętać żeby sosy nie były zbyt gęste bo makaron nie będzie miał czym nasiąkać - na tę ilość makaronu sosu pomidorowego powinno być ok. 1,5 litra a beszamelowego ok. 1 l. http://2.bp.blogspot.com/-zcMCBl4ffBU/TobIgxA-M1I/AAAAAAAAQVs/luA2Vf05oyI/s400/DSCN9288.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Penne rigate w sosie pomidorowo-serowym składniki: makaron penne rigate cebula oliwa pomidory z czosnkiem i ziołami - puszka albo słoik koncentrat pomidorowy 30% serek topiony śmietankowy przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" do smaku: oregano, bazylia, sól, cukier, pieprz mielony kolorowy sposób przygotowania: Nastawiłam duży garnek z wodą a kiedy się zagotowała osoliłam i wrzuciłam kluchy - wzięłam 9 garści penne rigate (rurki skośne) na 3 porcje + po garstce "dla kucharza". Zanim woda zawrzała ja wzięłam pół dużej cebuli, drobno posiekałam, wrzuciłam do rondla z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, podsmażyłam aż się zeszkliła. Dodałam słoik (0 , 33 l) pomidorów bez skórki z czosnkiem i ziołami oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%. Dolałam troszkę wody i dosypałam 1 czubatą łyżeczkę przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Dusiłam kilka minutek. Doprawiłam solą, pieprzem mielonym kolorowym i odrobiną cukru. Na koniec dodałam 100 g serka topionego śmietankowego i garść porwanych drobno listków bazylii, wymieszałam dokładnie żeby serek się rozpuścił. Makaron odcedziłam i dodałam do sosu - wymieszałam aby sos oblepił kluski i wyłożyłam porcje na talerze. Oprószyłam jeszcze przyprawą z suszonych pomidorów i przybrałam listkiem bazylii. http://2.bp.blogspot.com/-jvGIS8gWl6U/Tol-z2j_8aI/AAAAAAAAQYA/R-Q6nrrUUfw/s400/DSCN3581.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka makaronowa z szynką i marynowanymi kurkami składniki: 6 garści makaronu kokardki 1/2 brokuła 1 marchewka 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 ząbek czosnku 2 - 3 grube plastry szynki mocno wędzonej, parzonej mały słoiczek marynowanych kurek, taki 200 ml do smaku: sos chili, sól, cukier, sok z cytryny natka pietruszki sposób przygotowania: Kilka garści makaronu - u mnie małe, kolorowe kokardki - ugotowałam al'dente w osolonej wodzie i osączyłam. Brokuła podzieliłam na małe różyczki i zblanszowałam je razem z 2 garściami zestruganych długich paseczków marchewki - osączyłam. Jogurt zmieszałam z majonezem dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę sosu chili i soku z cytryny - doprawiłam solą i odrobinką cukru do smaku. Sosem polałam makaron i wymieszałam. Dodałam trochę marynowanych kurek, pokrojoną w paski szynkę oraz zblanszowane warzywa. Podałam przybrane listkami natki pietruszki i kawałkami marynowanej marchewki. http://3.bp.blogspot.com/-mjgBNWZ5zT4/Toq7OiaoWkI/AAAAAAAAQY0/S2KjSKE1MCc/s400/DSCN3851.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Soba z kurczakiem i warzywami składniki: 2 pęczki czyli 150 g makaronu soba 6 polędwiczek z piersi kurczaka 1 łyżka oliwy albo oleju MARYNATA - 2 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu płynnego - u mnie wielokwiatowy 1/2 świeżo startego imbiru 1/2 niedużej cukinii po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej kawałek pora, kilka cm białej części 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sposób przygotowania: składniki marynaty wymieszałam i obtoczyłam w niej polędwiczki, odstawiłam do lodówki na min. 1 godzinę żeby dobrze przeszły wszystkimi smakami. Warzywa umyłam i oczyściłam. Cukinię pokroiłam, razem ze skórką, w plasterki. Papryki w paski a pora w ćwierć plasterki. Nastawiłam wodę na makaron a gdy się zagotował wrzuciłam sobę, gotowałam 5 min. i odcedziłam. Gdy makaron się gotował rozgrzałam patelnię. Na oliwie podsmażyłam z obu stron na złoto kawałki kurczaka, przełożyłam na talerzyk a na patelnię dodałam pora i paprykę, podsmażyłam chwilkę, dodałam cukinię. Gdy warzywa zmiękły wlałam do nich odrobinę mąki pszennej rozrobionej z kilkoma łyżkami zimnej wody - zrobiłam to w miseczce, w której marynował się kurczak żeby wykorzystać resztki marynaty. Doprowadziłam sos do wrzenia cały czas mieszając, gotowałam chwilkę. Odcedzony makaron wrzucić do mięsa i warzyw żeby obtoczyć go dobrze w sosie i dopiero wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyłam polędwiczki, przybrałam listkami natki (lepsza byłaby kolendra, ale nie miałam). Warzywa smażymy krótko żeby pozostały jędrne. Wyszło bardzo smaczne i lekkie danie. http://3.bp.blogspot.com/-j3YTIo-PJEw/Tp0v16eEksI/AAAAAAAAQiQ/LQ9QMbPfDJk/s400/DSCN3288.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z makaronu ryżowego z kurczakiem i owocami składniki: 4 garści makaronu ryżowego świderki 1 duża pierś pierś z kurczaka pieczonego 1 duża pomarańcza 1/2 niedużego owocu granatu 2 - 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu imbirowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ew. sól do smaku sposób przygotowania: Pierś (bez skóry) z pieczonego poprzedniego dnia kurczaka pokroiłam w grube plastry - jeśli jest duża to wystarczy jedna, jeśli kurczak był mały weźcie dwie. Z granatu wyłuskałam kolorowe pestki. Pół pomarańczy pokroiłam na plasterki, okroiłam skórkę i pokroiłam na mniejsze kawałki, z drugiej połowy wycisnęłam sok. Do soku dodałam sos sojowy, sos imbirowy i oliwę, wymieszałam. Makaron ryżowy ugotowałam w/g instrukcji na opakowaniu, czyli ok .8 min., odcedziłam. Gorący wrzuciłam do sosu, wymieszałam. Dorzuciłam kawałki pomarańczy i połowę ziaren granatu. Wyłożyłam na talerze, dodałam porcje kurczaka, posypałam resztą granatu i natką pietruszki. Proste, nie? I smaczne :-) http://1.bp.blogspot.com/-kXJC8H6a9hg/Toy8_4XblaI/AAAAAAAAQZ0/EgV1QXojzJI/s400/DSCN3190.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Domowe wstążki z szynką i dynią składniki: 250 g makaronu wstążki, może być tagliatelle albo papardelle - ja użyła takiego samodzielnie zrobionego 1 szkl. miąższu dyni (bez pestek) pokrojonego w kostkę lub słupki 200 g szynki wędzonej, gotowanej 1 mała cebulka 2 łyżki oliwy 1/2 - 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 2 - 3 łyżki świeżego koperku, do smaku: sól, pieprz cytrynowy, tymianek sposób przygotowania: nastawiłam garnek z wodą do gotowania makaronu. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki a szynkę w paski. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam szynkę razem z cebulką doprawiając tymiankiem, mają się lekko zezłocić. Kiedy cebula zmiękła dodałam dynię i smażyłam ok. 3 min. podlewając niewielką ilością wody - dynia ma pozostać w kawałeczkach, nie rozgotować się. Następnie do gotującego się wrzątku dodałam łyżeczkę soli i makaron a na patelnię wlałam śmietankę, doprawiłam sos solą i pieprzem, dusiłam kilka minut - tyle czasu ile potrzebuje makaron aby ugotować się al dente. Odcedziłam go i tutaj są dwie opcje - albo nakładamy porcje na talerze i polewamy sosem albo lekko odcedzony makaron przekładamy do sosu, razem mieszamy i dopiero wykładamy na talerze. Przed podaniem posypałam całość listkami koperku. Makaron możemy kupić gotowy albo tak jak ja zagnieść go sami krojąc go w mniej lub bardziej szerokie wstążki. Pamiętajmy, że świeży gotuje się krócej niż suszony. http://3.bp.blogspot.com/-zBLT00yHwuM/TqgH0R0_DhI/AAAAAAAAQp0/OSg7rtLVuaA/s400/51154_wstazki-z-dynia-i-szynka-_0_2.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kurczak z warzywami po syczuańsku składniki: 8 polędwiczek z piersi kurczaka (to takie cienkie paski od spodu fileta) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego Blue Dragon 1 łyżka sosu chili 2 garści słupków cukinii 2 garści słupków marchewki i selera korzeniowego 2 - 3 garści pasków kapusty pekińskiej 1 garść pasków papryki żółtej 1 garść plasterków pora 1 garść kawałków grubego szczypioru 2 garści kiełków słonecznika 1 pomidor 1 łyżka oleju 1 saszetka ostrego sosu syczuańskiego Blue Dragon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g makaronu pełnoziarnistego Blue Dragon - czyli 3 gniazda świeża kolendra sposób przygotowania: Kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałeczki, dodałam do niego sosy i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby się zamarynował. W tym czasie pokroiłam wszystkie warzywa, po kolei, w paski i słupki wkładając je do oddzielnych miseczek żeby potem po kolei dodawać je do dania bo każde z nich potrzebuje innego czasu aby zmięknąć. Nastawiłam wodę na makaron i postawiłam patelnię na ogniu żeby się mocno nagrzała. Niestety, nie posiadam woka, który do takich dań jest najlepszy, ale na porządnej patelni też da się to jakoś zrobić. Gdy patelnia się rozgrzała wlałam olej i wrzuciłam kurczaka, smażyłam kilka chwil, mieszając aż mięso się ścięło. Następnie dodałam marchewkę z selerem, po chwili kapustę i paprykę. W między czasie woda na makaron się zagotowała więc wrzuciłam kluski. Na patelnię jeszcze dodałam kolejno cukinię, pora, szczypior, pomidory i kiełki - tych składników już nie trzeba długo smażyć bo szybciutko miękną więc właściwie od razu dodałam sos z saszetki. Całość wydała mi się nieco za gęsta więc wlałam ok. 100 ml wody z rozmieszaną mąką ziemniaczaną i całość zagotowałam. Makaron osączyłam - gotuje się tylko 3 minuty - i wyłożyłam na talerze. Dodałam mięso z warzywami i gęstym sosem, posypałam świeżą kolendrą. Niczym już nie doprawiałam bo kurczak był zamarynowany wcześniej a sos z torebki wystarczająco ostry jak dla mnie. http://4.bp.blogspot.com/-yQj7RPQTzcQ/Tsj10n9jY3I/AAAAAAAARLo/cBZwv1wfPOc/s400/DSCN1265.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zapiekanka z makaronu ryżowego z klopsikami składniki: 300 g makaronu ryżowego wstążka 300 g mięsa mielonego 1 jajko 4 - 5 łyżek kaszy manny 1/2 cebuli 1 łyżka oleju do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek suszony 1/2 pora, jasna część 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 250 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki płatków chili 1 garść listków bazylii 10 - 15 dkg sera żółtego do formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej sposób przygotowania: Mięso wymieszałam z jajkiem i kaszą, dodałam startą drobno cebulę, przyprawiłam solą i pieprzem. Uformowałam klopsiki wielkości orzechów włoskich, obsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarowałam masłem i obsypałam grubo bułką, resztek bułki nie wysypywałam tylko zostawiłam na dnie formy. Makaron zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 2 min. a potem dokładnie odcedziłam. Gdy lekko przestygł oprószyłam go solą i ułożyłam w formie ugniatając ręką Fasolkę zblanszowałam, pokroiłam strąki na nieco mniejsze kawałki (można użyć fasolki mrożonej i wtedy wsypujemy zamrożoną na patelnię). Pora dokładnie oczyściłam, posiekałam. Posiekałam także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pora z czosnkiem. Dodałam chili, fasolkę, wlałam mleko rozrobione z mąką. Zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylałam na makaron, na to ułożyłam klopsiki lekko je wciskając między makaron, posypałam całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekałam ok. 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. http://2.bp.blogspot.com/-Kh_lFtus2YQ/Tol7CuB0TlI/AAAAAAAAQX4/Wez-PBJ20sU/s400/DSCN9975.JPG http://2.bp.blogspot.com/-rpMxb9uxC18/Tol63MBaYlI/AAAAAAAAQXw/922Yq2EWCbs/s400/DSCN9979.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Spaghetti z kurkami składniki: 200 g makaronu spaghetti 500 g świeżych, drobnych kurek 1/2 strączka papryczki chili 1 cebula 1 - 2 łyżki oleju albo oliwy 150 ml słodkiej śmietanki, użyłam 18% 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku kilka łyżek startego białego oscypka albo żółtego sera do smaku: sól, pieprz mielony sposób przygotowania: Nastawiłam wodę na makaron i naszykowałam dużą patelnię. Kurki oczyściłam i opłukałam tylko trochę pod bieżącą wodą. Ponieważ były drobne nie musiałam ich kroić. Posiekałam natomiast obraną cebulkę i świeże chili bez pestek. Makaron wrzuciłam do gorącej, osolonej wody. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam chili, cebulkę a po chwili kurki. smażyłam 3 - 5 min. a następnie wlałam śmietankę i gotowałam razem chwilę aż sos nieco zgęstniał. Doprawiłam go solą i pieprzem. Kiedy makaron ugotował się al'dente odcedziłam go i przełożyłam szybko do gorącego sosu, wymieszałam i już można było nakładać. Na talerzach posypałam danie startym oscypkiem (bo akurat miałam, ale może być parmezan albo żółty ser) i szczypiorkiem. Pyszne i szybkie do przygotowania danie. http://3.bp.blogspot.com/-d4yXkr-21lE/TmkN5aq6RyI/AAAAAAAAQOA/KstKHk_wmS0/s400/DSCN1497.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Świderki z klopsikami składniki: kilka garści makaronu świderki - po 3 garści na osobę i po jednej "dla kucharza" 300 g mięsa mielonego 1 jajko 4 łyżki startej drobno cebuli 3 - 4 łyżki kaszy manny 2 czubata łyżki startej drobno surowej marchewki 5 pomidorów suszonych marynowanych w oliwie z ziołami 2 łyżki mąki pszennej trochę oliwy od pomidorów 2 łyżeczki tartego drobno parmezanu 2 czubate łyżki pokruszonego sera Gorgonzola 1 szkl. słodkiej śmietanki, kremówki 30% albo chudszej do smaku: sól i pieprz biały mielony sposób przygotowania: Mięso (zmieliłam kawałek indyczego udźca) zmieszałam z jajkiem, kaszą, marchewką i połową cebuli. Doprawiłam masę solą i pieprzem, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypcie jeszcze odrobinę kaszy. Zwilżonymi zimną wodą rękami formowałam kuleczki wielkości małych orzechów włoskich, obtaczałam lekko w mące i kładłam na rozgrzaną oliwę, obsmażyłam na złoto ze wszystkich stron, przełożyłam na talerz. Na patelnię dodałam resztę cebuli i zmielone albo zmiksowane pomidory, smażyłam chwilkę mieszając, dołożyłam klopsiki, poddusiłam kilka/kilkanaście minut. Następnie dolałam śmietanę i dołożyłam sery, doprawiłam sos solą oraz pieprzem, dusiłam chwilkę aż składniki dokładnie się połączyły. Makaron (użyłam takiego z mąki pełnoziarnistej) ugotowałam al'dente, odcedziłam niezbyt dokładnie, przełożyłam do sosu i wymieszałam. Podałam przybrane posiekanym suszonym pomidorem i świeżymi listkami bazylii a dla Młodego ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i tartym parmezanem. Jeśli mamy pomidory marynowane w czystej oliwie, bez ziół, to sos doprawiamy niewielką ilością bazylii lub oregano. http://2.bp.blogspot.com/-YNAgKv98BDI/TolzKhcc88I/AAAAAAAAQXg/rKEHZ6r0zCs/s400/51559_swiderki-z-klopsikami_0_2.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
spaghetti z sosem tuńczykowym paczka makaronu spaghetti łyżka oleju sól sos: [*]ok 40 dkg tuńczyka w oliwie z puszki [*]2 puszki całych pomidorów z zalewą (mogą być też świeże ok 1,5 kg) [*]1 cebula [*]2 ząbki czosnku [*]kilka czarnych oliwek bez pestek (jak ktoś lubi) [*] 2 łyżki oleju [*]1 łyżeczka bazylii [*]1 łyżeczka oregano [*]sól, pieprz [*]szczypta cukru Ugotować makaron, a gdy jest gotowy odcedzić i przełożyc do miski. Tuńczyka osączyć z oliwy i rozdrobnić widelcem. Cebulę, czosnek obrać opłukać i posiekać.Na patelni rozgrzać olej i usmażyc cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory oraz zioła, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dusić ok 30 minut, potem dodać tuńczyka i oliwki. Makaron przełożyć na talerze, po czym polać go sosem tuńczykowym. Pozdrawiam serdecznie
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z jajkiem na kolację składniki: ok.1,5-2 szklanki makaron nitki, 4 jajka, 2 łyżeczki sos chili, 2 łyżeczki sos sojowy jasny, 1 łyżka olej słonecznikowy, przyprawa "suszone pomidory", Sól, pieprz ziołowy, 3-4 garści ser zółty, rzeżucha sposób przygotowania: Makaron miałam ugotowany, został w poprzedniego dnia. Na dużą, teflonową patelnię dodałam olej, troszkę, tylko tyle żeby ją natłuścić i dodałam kluski. Smażyłam na ostrym ogniu żeby się przyrumienił. Skropiłam go sosem chili i sojowym, oprószyłam przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz odrobiną pieprzu ziołowego. Gdy makaron się podsmażył zsunęłam go na bok i wbiłam jajka. Posypałam całość startym serem i przyprawą "suszone pomidory...", przykryłam i smażyłam jeszcze chwilę żeby jajka się ścięły a ser rozpuścił. Przed podaniem posypałam świeżą rzeżuchą. http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/29a7/24f4/6dbb/69aa/9ed3/b2df/72f8/89f0/w800_h600_ma_bffffff.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z sosem Sourito paczka makaronu kokardki 1 plasterek tłustego boczku 5 dkg słoniny 3 szalotki 1 zielona papryka 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki rosołu wołowego sól kilka czarnych oliwek (niekoniecznie) szczypta pieprzu cayenne suszony tymianek -szczypta Boczek i słoninę pokroić w cienkie paski i wysmażyć na patelni. Szalotki obrać, pokroić drobno i zeszklić na wytopionym tłuszczu z boczku. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać, i dodać razem z pokrojoną papryką i pomidorem do cebuli z boczkiem, następnie rozprowadzić rosołem i gotować ok 15 minut. Makaron ugotować sprężyście (ok 8 minut)Oliwki wypestkować, pokroić drobniej i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem cayenne i tymiankiem. Polać sosem jarzynowym nasze kokardki i częstować się do woli. Pozdrawiam
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 13:40
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Cannelloni z mozarellą i bryndzą [*]Paczka rurek cannelloni [*]1/2 szklanki przecieru pomidorowego-zrobić sos [*]1/3 szklanki startego parmezanu [*]2 łyżki masła Farsz: [*]2 szklanki startego sera mozarella [*]1 szklanka tłustego twarogu [*]3/4 szklanki bryndzy ( ja też daję zamiast tego tłusty ser wędzony) [*]2 jajka [*]posiekana natka pietruszki [*]1/4 łyżeczki pieprzu mielonego [*]szczypta gałki muszkatołowej [*]sól Makaron ugotowac według przepisu na opakowaniu. Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodać twaróg, mozarellę, bryndzę, natkę pietruszki, pieprz i gałkę- dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ugotowany makaron napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim makaron, polać sosem pomidorowym przygotowanym z przecieru, posypać parmezanem i zapiekać ok 30 minut w 190 stopniach. Sos można zastąpić ketchupem ale jednak traci to na smaku. Polecam i pozdrawiam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z jajkiem na ciemno składniki: 200 g makaronu drobnego typu wstążka cięta, falbanka, świderki, 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1-2 łyżki czosnkowego sosu chili, kilka kropli oleju sezamowego, 2 łyżki oleju roślinnego, 4 jajka sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić makaron, smażyć na silnym ogniu aż zacznie się rumienić. Skropić sosem sojowym i chili, mieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Kiedy makaron jest już dobrze przysmażony dodać olej sezamowy, wymieszać i zdjąć go na talerze a na patelnię wbić jajka. Zmniejszyć płomień i przykryć patelnię, smażyć aż jajka się zetną. Podawać na gorąco. http://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/sr_a5038a8fe3d2592285083de80fa8dfe6.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przyznam szczerze, że już dawno aż tak nie przeglądałam starego zeszytu z moimi przepisami. Mam chęć zrobić i wstawić na mniam bloga, ale skoro przepisy nie mogą być kopiowane z innych stron więc najpierw wstawię tu i poczekam na wyniki. Potem uzupełnię swojego bloga. U mnie w domu uwielbiamy wszystko co makaronowe i wszystko inne może nie istnieć. Proponuję Makaron z kurkami w sosie ziołowym [*]paczka makaronu nitki [*]ok 0,5 kg kurek (ja mam ugotowane i zamrożone) [*]1 cebula [*]20 dkg pomidorów [*] 1 ząbek czosnku [*]3 łyżki masła [*]20 dkg sera żółtego [*]200 ml mleka [*]200 ml bulionu [*]1 łyżeczka soku z cytryny [*]sól, pieprz [*]kilka gałązek bazylii, natki pietruszki Przygotować grzyby. Pomidory umyć, obrać, usunąć środek zaś miąższ pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać, posiekać, ser zetrzeć. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić grzyby i podsmażyć. Czosnek, cebulę dodać do grzybów i chwilkę smażyć mieszając. Wlać mleko i bulion, dodać ser, dobrze wymieszać i gotować ok 15 minut. Bazylię i natkę opłukać, osuszyć, kilka listków zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić. Dodać do grzybów razem z pomidorami, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pokropić sokiem z cytryny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i polać sosem dekorując listkami ziół. Życzę smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...