Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na grilla, wygraj profesjonalny grill Weber

Utworzony przez agata2802, 9 lipca 2010 r. o 09:30
Witam! Moim ulubionym daniem z grilla są ziemniaczki zapiekane w folii aluminiowej z sosoem czosnkowym. Gwarantuje ze te ziemniaczki przebiją każde miecho na imprezie. A robi sie to tak: Młode ziemniaczki oskrobane i umyte zawijamy w folie na kształt cebulki. Do środka z ziemniaczkiem wkładamy masło wymieszane z wegetą i posiekanym koperkiem. tak zawiniete ziemniaczki grilujemy. teraz sos: jedna duza śmietana, kostka twarogu i duzo czosnku wyciśniętego przez praske. czosnku dodajemy wedlug gustu ja dodaje duzo (4-5 ząbków) bo lubie zeby mialo kopa! wszystko razem mieszamy az bedzie jednolita konsystencja. doprawiamy sola i pieprzem. I gotowe! Pamietajcie zbyt czeste jedzenie moze prowadzic do uzaleznienia
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam! Moim ulubionym daniem z grilla są ziemniaczki zapiekane w folii aluminiowej z sosoem czosnkowym. Gwarantuje ze te ziemniaczki przebiją każde miecho na imprezie. A robi sie to tak: Młode ziemniaczki oskrobane i umyte zawijamy w folie na kształt cebulki. Do środka z ziemniaczkiem wkładamy masło wymieszane z wegetą i posiekanym koperkiem. tak zawiniete ziemniaczki grilujemy. teraz sos: jedna duza śmietana, kostka twarogu i duzo czosnku wyciśniętego przez praske. czosnku dodajemy wedlug gustu ja dodaje duzo (4-5 ząbków) bo lubie zeby mialo kopa! wszystko razem mieszamy az bedzie jednolita konsystencja. doprawiamy sola i pieprzem. I gotowe! Pamietajcie zbyt czeste jedzenie moze prowadzic do uzaleznienia Musiałem jeszcze raz to puscic bo wczesnie nie bylem zalogowany :/
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
hej hej,najlepsze są ziemniaczki pieczone na grillu z cebulką z oDrobiną soli i ostrej papryki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Bagietka z grilla Składniki: bagietki masło czosnek * czosnek obieramy, drobniutko kroimy (nie wyciskamy) wtedy aromat jest intensywniejszy * pokrojony czosnek mieszamy z masłem (musi być trochę roztopione, nie może być od razu po wyjęciu z lodówki, gdyż jest wtedy za twarde) * odstawiamy na ok 15 minut do lodówki, aby czosnek się przegryzł * kroimy bagietki * smarujemy masłem czosnkowym * grillujemy aż się zarumienią to jedyna rzecz, której u mnie na grillu zawsze jest za mało:) Smacznego:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ryba z grilla z bazylią, oregano i papryką. Filety rybne obtaczamy w oregano i bazylii, najlepiej z wlasnej doniczki. Paprykę czerwoną kroimy w grubsze paski, kładziemy na folii aluminiowej. Na papryce układamy porcję ryby, solimy i sypiemy szczyptę papryki czerwonej, zawijamy folię. Przygotowac tak wszystkie porcje, ułożyć na rozgrzanym grillu, piec okolo pół godziny. Smacznego pozdrawiam Ala
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pieczareczki grillowane Średnie,zdrowe pieczarki(ilość w/uznania), koperek,masełko,przyprawy Pieczarki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia. Ogonki pieczarek kroimy w drobną kosteczkę,dodajemy koperek drobno skrojony(dużo),przyprawiamy solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek układamy na tacce,farsz nakładamy w kapelusze i na farsz dajemy łyżeczkę masełka. Można pieczarki układać bezpośrednio na grillu,ale lepsze są z tacki:) Pieczarki są gotowe,kiedy spód jest podpieczony ,a masło roztopi się na farszu.Polecam-pycha Jeśli ktoś nie lubi koperku(?)-może być szczypiorek(trypulka).Można też zamiast masła dać serek topiony o ulubionym smaku.Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TryBulka oczywiście
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polecam: Biała kiełbaska z serkiem. składniki: - 4 białe kiełbaski - 100g wędzonego boczku - 100g sera żółtego w kawałku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - szczypta słodkiej papryki wykonanie: Boczek i ser kroimy w plastry, a następnie w niewielkie prostokąty. Kiełbasę smarujemy oliwą wymieszaną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i papryką, a następnie nacinamy ją na całej długości (prostopadle). W każde nacięcie wkładamy po kawałku boczku i sera. Tak przygotowane kiełbaski grillujemy ok. 15 min. na rozgrzanym grillu. A teraz super przystaweczka do dań grillowanych. Pomidory z sosem czosnkowym i jajkami. składniki: - 4 duże pomidory - 4 jaja - mały słoiczek majonezu - pół dużego jogurtu naturalnego - 3-4 ząbki czosnku (według uznania) - sól i pieprz do smaku wykonanie: Pomidory kroimy w plasterki i układamy na półmisku. Majonez i jogurt mieszamy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pomidory. Jajka gotujemy na twardo i jak wystygną tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie posypujemy pomidory zalane sosem. Pomidory są główną atrakcją każdego naszego grilla i nie tylko. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Chciałabym się podzielić przepisami na grilla,spośród których wybiorę coś na roczek mojego synka.Przepisy są dość oryginalne,ale w końcu o to chodzi,żeby gości zaskoczyć proste i pyyyszne Grzanki z pieczarkami na grillu 400 g świeżych pieczarek oliwa z oliwek folia aluminiowa 1 mała cebula 2-3 łyżeczki octu balsamicznego pieprz czarny ziarnisty w młynku 1 ząbek czosnku 12 kromek chlebka ciabatta lub bułki paryskiej sól czosnkowa Pieczarki oczyścić na sucho i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i razem z cebulą dodać do pokrojonych pieczarek. Wymieszać i na krótko odstawić. Z folii aluminiowej sporządzić "pojemnik". Brzegi arkusza folii aluminiowej złożyć podwójnie, podnieść w górę, zagiąć rogi, tworząc w ten sposób "formę do pieczenia". Na dno "formy" wlać trochę oliwy, wrzucić pieczarki i na gorącym ruszcie grilla, smażyć około 3 minut. Polać octem balsamicznym i dalej smażyć do momentu, aż ocet wyparuje. Pieczarki doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kromki pieczywa opiec na grillu na kolor złocistożółty. Gorące pieczarki wyłożyć na opieczone kromki pieczywa i natychmiast podać. Karkówka w borówkach 4 kotlety z karkówki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżka konfitury z borówek 3 łyżki przyprawy do karkówki Przyprawę do karkówki połączyć z musztardą, olejem i konfiturą z borówek. W tak powstałą marynatę włożyć mięso i pozostawić ok. 3 godzin. Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na ruszcie grilla. Piec ok. 30 min. Pod koniec pieczenia posmarować mięso jeszcze raz marynatą. Kofta z grilla z dipem jogurtowym 500g mielonego mięsa wołowego 1 żółtko 10g natki pietruszki olej 6 szt. patyczków do szaszłyków 250g świeżych ogórków 10g śmietankowego serka homogenizowanego 100g maślanki lub jogurtu 3-4 łyżki PRZYPRAWY DO GRILLA 2 łyżeczki PRZYPRAWY DO SOSU TZATZIKI Do mięsa dodajemy przyprawę do grilla, posiekaną natkę i żółtko. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 min. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa długie wałeczki i nadziewamy je na uprzednio namoczone w wodzie patyczki. Przed grillowaniem mięso smarujemy olejem. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 10-15 min, często obracając i smarując olejem. Sos robimy mieszając serek, maślankę i starte na drobnej tarce ogórki. Do sosu dodajemy przyprawę do sosu tzatziki i odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce. Pomidory faszerowane z miętą 8 średnich pomidorów, 100 g ryżu, 3/4 szkl.czerwonej soczewicy, 2 łyżki posiekanej mięty, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu z białego wina, sól, pieprz Farsz:ryż i opłukaną soczewicę ugotować(osobno),15 min wystarczy,soczewicę przelać zimną wodą,wszystko wymieszać z oliwą,octem i miętą.Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory umyć,odkroić górną część i wydrążyć miąższ.Napełnić przygotowanym farszem.Następnie owinąć każdego pomidora folią aluminiową piec na średnim gillu ok.15 min.tak,żeby skórka z łatwością odchodziła.Podawać z gęstym jogurtem jako danie lub jako dodatek do dań mięsnych. Wrapp - kanapka z kurczakiem i awokado serek z chrzanem 2 łyżki przyprawy do kurczaka 4 tortille 1 cytryna 1 awokado 1 pomidor sałata lodowa 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki pestek z dyni Posypaną przyprawą pierś kurczaka usmaż na grillu (można ją wcześniej wrzucić na rozgrzany olej na patelni-będzie szybciej), a następnie pokrój w paseczki. Tortille posmaruj serkiem. Porwij sałatę na mniejsze kawałki, pomidory i awokado pokrój w plastry. Pokrojone awokado skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Następnie włóż warzywa i kurczaka do środka tortilli. Dodaj pestki dyni i dokładnie zroluj. Kanapkę podawaj przekrojoną na pół. Żeberka jagnięce barbecue na grillowanej cykorii 800 g żeberek jagnięcych 2-3 cykorie 100 ml oliwy 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka octu balsamicznego Przyprawa do dań z grilla-najlepiej do żeberek Żeberka podziel na porcje, oprósz przyprawą np.żeberka barbecue, skrop octem balsamicznym wymieszanym z jedną łyżką miodu, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Musztardę zmiksuj z oliwą i z pozostałym miodem. Cykorię podziel na ćwiartki, grilluj razem z jagnięciną, podawaj skropioną sosem miodowo- musztardowym Chrupiąca sałatka w jogurcie środkowe jasne liście sałaty masłowej pomidor malinowy mała czerwona papryka kilka rzodkiewek jajko ugotowane na twardo klika kuleczek sera mozzarella do sałatek ogórek zielony cebulka 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz grubo mielony - Liście sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy. Wrzucamy do miski. Dodajemy porwane kuleczki mozzarelli, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor malinowy oraz zielony ogórek, jajko i rzodkiewki, także pokrojone w kostkę oraz paprykę, wcześniej umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych. Cebulkę drobno kroimy. Wszystko dodajemy do sałaty - Całość mieszamy z jogurtem greckim, doprawiamy. Szaszłyk z ryby z ostrym sosem łyżka świeżej czerwonej papryczki chili, pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, mielony pieprz, pół kilograma filetów z ryby, 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, 1 łyżka papryki, 1 łyżka soli, 1/4 szklanki octu winnego, sok z 1 limonki, pół szklanki oleju, pół łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki nasion kuminu, 3 ugotowane ziemniaki, kukurydza, liście sałaty Na łyżce oleju smażyć przez 5 minut sól, pieprz i papryczkę chili. Rybę pokroić w 3 cm kostkę. Wymieszać pozostałe składniki i marynować w nich rybę przez pół godziny. Na szpadki nadziewać po kawałku ryby. Grillować skrapiając marynatą. Szaszłyki podawać z ziemniakami, kukurydzą i sałatą oraz przygotowanym na początku sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dzień dobry Moja ulubiona potrawa to Chlebek z grilla Składniki: 1 chleb krojony, 1 masło, 20 dag sera, 4 ząbki czosnku, przyprawy(grill ziołowy lub przyprawa do masła albo własny mix czyli to co mamy pod ręką), folia aluminiowa Wykonanie; Masło utrzeć z przyprawami dodać starte /posiekane ząbki czosnku. Każdą kromkę chleba przesmarować masełkiem i położyć plasterek sera. Złożyć wszystkie kromki w bochenek zawinąć w folię aluminiową i piec aż do rozpuszczenia sera. Danie pyszne naprawdę polecam SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Anna napisał:
Dzień dobry Moja ulubiona potrawa to Chlebek z grilla Składniki: 1 chleb krojony, 1 masło, 20 dag sera, 4 ząbki czosnku, przyprawy(grill ziołowy lub przyprawa do masła albo własny mix czyli to co mamy pod ręką), folia aluminiowa Wykonanie; Masło utrzeć z przyprawami dodać starte /posiekane ząbki czosnku. Każdą kromkę chleba przesmarować masełkiem i położyć plasterek sera. Złożyć wszystkie kromki w bochenek zawinąć w folię aluminiową i piec aż do rozpuszczenia sera. Danie pyszne naprawdę polecam SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dzień dobry Moja ulubiona potrawa to Chlebek z grilla Składniki: 1 chleb krojony, 1 masło, 20 dag sera, 4 ząbki czosnku, przyprawy(grill ziołowy lub przyprawa do masła albo własny mix czyli to co mamy pod ręką), folia aluminiowa Wykonanie; Masło utrzeć z przyprawami dodać starte /posiekane ząbki czosnku. Każdą kromkę chleba przesmarować masełkiem i położyć plasterek sera. Złożyć wszystkie kromki w bochenek zawinąć w folię aluminiową i piec aż do rozpuszczenia sera. Danie pyszne naprawdę polecam SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam Jako że jestem zwolennikiem i smakoszem kuchni chińskiej polecam przepis na kurczaka w marynacie sojowej. Potrzebujemy 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki soku z cytryny, ok. łyżeczka startego świeżego imbiru, szczypta chili, jak jest pod ręką to ok. pół szklanki białego wytrawnego wina (chociaż niekoniecznie), 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, mała czerwona cebula. Do wyboru piersi albo udka z kurczaka w ilości zależnej od biesiadników. Ze składników robimy marynatę, w której trzymamy (w lodówce) mięso kilka godziń co jakiś czas przekładając. Ja robię to albo na grillu albo w piekarniku (200 st. 50min).W obu przypadkach smaruję to co jakiś czas mieszanką sosu sojowego ciemnego, odrobiny oleju z pestek winogron, odrobiny czosnku i łyżką miodu. Powstaje bardzo fajna, pachnąca skórka.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam! Ja uwielbiam chlebek tosstowy,a na to kłade plaster ananasa z puszki i przykrywam to serekiem edamskim . a do tego jak mnie naleci pieczareczki w foli aluminiowej nasmarowane masełkiem i posolone. Proste i pyszne no i to nie kiełbasa ...
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
musiałam się zalogować.. ale podam jeszcze raz to co uwielbiam na kromki chlebka tostowego kładziemy ananasa z puszki w plastrach i przykładamy to plastrem sera żółtego-najlepiej edamski. grilujemy aż serek sie rozpuści a chlebek ładnie podpiecze, Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jednymi z moich ulubionych dań z grilla są Mititei i Espetada.Podaję przepisy. Mititei: pół kilograma wołowiny pokrojonej w kawałki, 10 dag słoniny, 2 - 3 posiekane ząbki czosnku, szczypta zmielonego ziela angielskiego i goździków, 1/4 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1/4 szklanki rosołu lub wody z pół łyżeczki przyprawy maggi Mięso zmielić w maszynce razem ze słoniną i czosnkiem. Przełożyć do miski, wsypać ziele angielskie, goździki, tymianek, doprawić solą i pieprzem, wlać rosół, wyrabiać przez 3 - 4 minuty. Z dwóch lub trzech łyżek mięsa uformować kiełbaski i długości 8 cm i ok. 2 i pół cm średnicy. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Wyjąć na 2 godziny przed opiekaniem. Opiekać z kilku stron smarując rosołem. Podawać z kwaszonymi ogórkami i chlebem. Espetada: 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę, 5 łyżek octu, 5 suszonych papryczek chili, 3 zielone(mogą być czerwone) świeże papryczki chili, 15 ziarenek pieprzu, 10 ząbków czosnku, 4 goździki, 1 łyżeczka kminu, 1 łyżeczka kurkumy, 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, 2,5 cm kawałek cynamonu, liście kolendry Mięso posolić, odstawić. Przyprawy wymieszać z małą ilością wody. Dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 8 godzin. Nadziewać na szpadki i grillować.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Żeberka Bochuna . Składniki: 1 kg żeberek (starcza na mniej-więcej jeden średniej wielkości grill) 0,5l piwa (lepiej użyć ciemne mocne) + sól,pieprz,papryka słodka,ocet Przygotowanie: Na wcześniej rozgrzany grill wyłożyć wszystkie żeberka, piwo wymieszać z łyżeczka słodkiej papryki, łyżką octu oraz szczyptą soli i pieprzu. Marynatę najlepiej wlać do butelki z dziurawym korkiem po czym polewać w trakcie pieczenia żeberka. Przepis testowany na licznej rzeszy osób podczas festynów , wiele pozytywnych opinii a i przygotowanie nie jest zbytnio czasochłonne i drogie ;] Pozdrawiam Sylwester z Poniatowej
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
A ja polecam rymowany przepis mojego autorstwa na: KASZANKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ Składniki: -po jednej kaszance na osobę (musi to być kaszanka w kawałkach) -ok. 10 dag kapusty kiszonej na osobę -trochę wędzonego boczku -folia aluminiowa Przygotowanie: Weź folii aluminiowej kawałki, Na każdej połóż porcję kaszanki. Potem dołóż kapusty kiszonej do tego i pokrój w plasterki boczku wędzonego. Ułóż go na kapuście- doda super smaku! Na koniec bardzo starannie wszyściutko zapakuj. ?Paczuszki? przez godzinę griluj z każdej strony. Gdy zobaczysz efekt będziesz zachwycony! Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kaszanka z warzywami. Kilka porcji kaszanki /ok.15-20 dkg na osobę/ najlepiej pieczonej 2 średnie cebule /obrać,pokroić na ćwiartki i podzielić na płatki/ 2 jabłka /obrać, pokroić na dość grube półplasterki/ kilkanaście ząbków czosnku majeranek, przyprawa do grila Każdą porcję kaszanki położyć na kawałku naoliwionej folii aluminiowej, ponacinać i powtykać w środek cebulę, jabłka i czosnek. Skropić lekko oliwą i posypać majerankiem i przyprawą do grila. Grilować na ruszcie do miękkości warzyw /ok 20 - 30 min/ Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przygotuj ziemniaki. Jeżeli to będą młode ziemniaki, to tylko je porządnie umyj. Jeżeli stare, wypada obrać. Smarujemy błyszczącą stronę foli aluminiowej do pieczenia masłem czosnkowym. Posypujemy rozmarynem oraz siekanym koperkiem. Dodajemy odrobinę soli morskiej oraz pieprzu ziołowego. Ziemniak owijamy plastrem boczku, a następnie we wcześniej przygotowaną folię. Układamy ziemniaki na grillu wewnątrz pierścienia (na przykład z tortownicy) i przykrywamy pokrywką. Jeżeli dysponujemy zamykanym grillem, operacja znacznie prostsza. Pieczemy ziemniaki przez 40 minut, dwukrotnie je w tym czasie obracając - czas dla ziemniaków średniej wielkości. Uwaga! Folii nie nakuwać. Ziemniaki podajemy ze schłodzonym zsiadłym mlekiem lub zimnym piwem - zależy od sytuacji. Doskonale pasuje jako dodatek, sałatka z pomidorów na ostro.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...