Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na naleśniki i omlety, wygraj kosz piknikowy i książkę kucharską Roberta Sowy!

Utworzony przez justyna, 23 kwietnia 2010 r. o 08:18
OMLET KOLOROWY składniki na dwa omlety: 4-6 jajek kurzych 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki pszennej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą) 1-2 łyżeczki suszonej mięty lub 2 łyżki posiekanych listków świeżej do smaku: sól, pieprz mielony 3 łyżki oliwy sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroić w pół plastry, chili drobniutko posiekać, papryki pokroić w paski, szczypiorek i miętę posiekać. Jajka wybić do miski, dodać jogurt, energicznie roztrzepać widelcem, dodać mąkę, nieco soli i pieprzu, szczypiorek i lekko ubijać przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i chili, smażyć kilka sekund, dodać paprykę, znów smażyć przez chwilkę mieszając, dodać cukinię i natkę, zamieszać, oprószyć solą i pieprzem i podzielić warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyć na talerzyk) - warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami. Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylać połowę masy jajecznej, posypać połową mięty i smażyć - nie mieszać! tylko przechylać patelnią delikatnie na boki i podważając brzegi nożem lub szpatułką - aż spód omletu się zrumieni a wierzch będzie prawie ścięty. Zsunąć na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty składników usmażyć drugą porcję. Podawać na gorąco, posypany szczypiorkiem. ZOBACZ MÓJ OMLET KOLOROWY
Ostatnio edytowany 16 maja 2010 r. o 10:53
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACUSZKI BŁYSKAWICZNE składniki: 1 szkl. (250ml) kefiru 1 jajko 7-8 kopiastych łyżek mąki pszennej szczypta soli opakowanie cukru waniliowego 16g 2 szczypty cynamonu 1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia do smażenia: kilka łyżek oleju do posypania: cukier puder do przybrania: konfitura, świeże owoce sposób przygotowania: Kefir dokładnie roztrzepać widelcem dodając jajko. Mąkę przesiać, dodać do kefiru, dosypać sól, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek i na koniec dodać proszek do pieczenia, ponownie zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać nieco oleju, nakładać porcje ciasta (czybata łyżka) i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Gorące posypać cukrem pudrem albo udekorować konfiturą i świeżymi owocami i podawać. Robię takie placuszki bardzo często - moje głodomory lubią słodkości. Z podanej ilości składników wychodzi 15 placuszków. ZOBACZ MOJE PLACUSZKI BŁYSKAWICZNE
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACKI KWIATOWE WIOSENNE - CZYLI KWIATY ROBINII I BZU CZARNEGO W CIEŚCIE składniki: 20 gron kwiatowych robinii akacjowej 10-15 baldachów czarnego bzu 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli 1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa do smażenia: olej do oprószenia: cukier puder + cynamon ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach "czystych", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii. sposób przygotowania: Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe! ZOBACZ MOJE PLACKI KWIATOWE
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI: mąka 2 jajka mleko 1 1/2 łyżki oleju woda mineralna szczypta soli i cukru Mąki i mleka dodajemy tyle by była odpowiednia konsystencja Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki Szpinak: opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1/2 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka śmietany 1 łyżka mąki 1 jajko starty ser żółty lub paseczki Dodatkowo bułka tarta 2 jajka - roztrzepać Przygotowanie: W 1/2 szklanki wody ugotować szpinak - około 15-20 minut. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Tak przygotowana dodać do szpinaku doprawić solą i pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. 1/2 szklanki śmietany, łyżkę mąki oraz jajko zamieszać i wlać do szpinaku i zagotować. Przygotowanym kremem smarujemy naleśniki na to kładziemy ser żółty. Tak przygotowany naleśnik składamy jak krokieta. Tak przygotowane naleśniki moczymy w roztrzepanym jajku i bułce lekko obsmażamy. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET VIOLI Składniki: - dwa jaja - dwie łyżki wody (lub mleka) - pół łyżeczki masła - przyprawy: sól, pieprz, może być także starta gałka muszkatołowa 1.Jajka wbić do miski, dodać mleko i przyprawy, a następnie rozbić widelcem. 2. Rozgrzać mocno patelnię i rozpuścić na niej masło. 3. Wlać jajka i rozlać je równomiernie po całej powierzchni. Od czasu do czasu podważać na bokach, aby nieścięta masa też się usmażyła. 4. Gdy powierzchnia omletu przestanie być płynna, spód jest ładnie przyrumieniony – omlet jest gotowy. Zsunąć na talerz, na jedną jego połowę położyć nadzienie i przykryć drugą połową.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe o lekko gęstej konsystencji (możemy dodać do ciasta trochę ziół prowansalskich). Z ciasta smażymy grubsze naleśniki (naleśniki smażymy tylko z jednej strony, druga ma się tylko ściąć pod wpływem ciepła). Ugotowane lub upieczone udka z kurczaka obieramy z mięsa, które kroimy w kawałki i smażymy na odrobinie oleju dodając do niego sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Usmażone naleśniki kładziemy ściętą stroną do dołu, a na usmażonej stronie, na połowie naleśnika układamy plastry sera żółtego, mięso z kurczaka, plasterki pomidora i znów ser, naleśniki składamy na pół (tak aby górą i dołem naszego naleśnika była ścięta, nie usmażona strona) i smażymy na odrobinie oleju z obu stron. Gotowe naleśniki polewami ketchupem albo sosem czosnkowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Fritata z batatami i pomidorkami koktajlowymi - taki hiszpański inny omlet 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 czerwona cebula sól, pieprz, 4 duże jajka ekologiczne szczypiorek drobno posiekany sos - salsa do omletu 15 sztuk pomidorków koktajlowych 1 duża żółta cebula (słodka odmiana zwykłej cebuli) kolendra - mała garść lub łyżeczka suszonej oliwa z oliwek chilli cukier do smaku na omlet - kroimy batata na małe kostki i wrzucamy na blachę polewając je oliwą z oliwek (2 łyżki) i dodajemy cebulę, soł, pieprz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na jakieś 5 minut - od czasu do czasu mieszając ziemniaki aby sie równomiernie podpiekły w misce roztrzepujemy jajka ze szczypiorkiem (ilość dowolna). Teraz upieczone ziemniaki dodajemy na patelnie i do rozgrzanych ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko ze szczypiorkiem. Smażymy na wolnym ogniu tak aby brzegi sie ścięły (jakieś 5 minut) jeśli ktoś ma patelnię, którą może wstawić do piekarnika to niech to zrobi umieści ją na najwyższej półce w mocno rozgrzanym piekarniku i potrzyma tam 5 minut - ja takiej nie mam wiec przykrywam omlet pokrywką sos do omletu to pomidorki kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. na gorący omlet kładziemy salsę i dekorujemy kilkoma lisicami rukoli smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZDROWY OMLET 4 jaja 1\4 szklanki maczki z otrąb żytnich 150g szpinaku mielonego Serek twarogowy (tar-tar) do 100g 100g łososia wedzonego 3 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu Light Czosnek granulowany Ogórek zielony Sol i pieprz do smaku Bialka ubic na sztywna pianę. Dodać żółtka i wymiezac. Szpinak podsmażyć na tyle by odparować wodę. Następnie połączyć z ubitymi jajkami i mączką. Usmażyć na wolnym ogniu z obu stron. Gotowy omlet posmarować serkiem i ułożyć łososia na wierzchu. Ze śmietany majonezu czosnku i startego na warzywnej tarce kawałku zielonego ogórka zrobić sos, a następnie polać omlet po wierzchu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
mniami omlet: do miseczki dodac 2 żołtka, mała garść szczypiorku, 2 plasterki szyneczki posiekanej w kosteczke, kawełek pomidorka posiekanego w kosteczke, kawałeczek papryki czerwonej posiekanej w kosteczke, szczypte czerwonej pasty curry, około 2 łyżek mleka i piane z ubitych białek...wsyztko wymieszac doprawic do smaku solą, pieprzem (ja używam soli ziołowo- czosnkowej) i wlac na rozgrzana patelnie, podsmazyc z obu stron i...SMACZNEGO !!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki: składniki farszu: - ser żółty (starty im wiecje tym lepiej) - pomidor pokrojony kosteczke - papryka pokrojoina w kosteczke - pieczarki podsmazone z cebulka - szczypiorek - ogorki konserwowe ciasto naleśnikowe - 3 łyżki mąki - 2 jajka - pół szklanki mleka - szczypta soli - szczypta bazylii suszonej - pół łyżeczki zielonej pasty curry skaldniki farszu wymieszac i doprawic sola i pieprzem oraz bazylią i nakladać na usmażone naleśniki zawijając je jak krokiety. następnie zawiniete juz naleśniki podsmażyc na malym ogniu pod przykrywką aby ser sie rozpusila. SMACZNEGO !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
mniami omlet: do miseczki dodac 2 żołtka, mała garść szczypiorku, 2 plasterki szyneczki posiekanej w kosteczke, kawełek pomidorka posiekanego w kosteczke, kawałeczek papryki czerwonej posiekanej w kosteczke, szczypte czerwonej pasty curry, około 2 łyżek mleka i piane z ubitych białek...wsyztko wymieszac doprawic do smaku solą, pieprzem (ja używam soli ziołowo- czosnkowej) i wlac na rozgrzana patelnie, podsmazyc z obu stron i...SMACZNEGO !!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki: składniki farszu: - ser żółty (starty im wiecje tym lepiej) - pomidor pokrojony kosteczke - papryka pokrojoina w kosteczke - pieczarki podsmazone z cebulka - szczypiorek - ogorki konserwowe ciasto naleśnikowe - 3 łyżki mąki - 2 jajka - pół szklanki mleka - szczypta soli - szczypta bazylii suszonej - pół łyżeczki zielonej pasty curry skaldniki farszu wymieszac i doprawic sola i pieprzem oraz bazylią i nakladać na usmażone naleśniki zawijając je jak krokiety. następnie zawiniete juz naleśniki podsmażyc na malym ogniu pod przykrywką aby ser sie rozpusila. SMACZNEGO !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ciasto naleśnikowe-szklanka mleka,szklanka wody gazowanej,szczypta soli i cukru,łyżka oleju,jajko,5 łyżek mąki. farsz-3 jajka ugotowane na twardo,rzodkiew,szczypior,masło,sól,pieprz,cebula. jajka obieramy i rozgniatamy widelcem,dodajemy masło dla połączenia,doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone wyżej wymienione warzywa.naleśniki smarujemy farszem,zawijamy.następnie obtaczamy w surowym jajku i bułce tartej i obsmażamy na gorącym oleju
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki na słodko: składniki: 1 skl. mąki, 2 jajka, 3 łyżki chttp://forum.dziennikwschodni.pl/style_images/dirtilicio_pl/folder_editor_images/rte-bold.pngukru, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklana mleka, składniki na nadzienie: dwa banany, 4 owoce kiwi, galaretka o smaku kiwi. wykonanie: składniki na ciasto łączymy ze sobą, dokładnie miksujemy a następnie smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu cienkie naleśniki. Banany i kiwi kroimy w drobną kostkę a następnie smażymy w garnku na wolnym ogniu do momentu, aż się rozpadną. Do powstałej masy dosypujemy 2-3 czubate łyżeczki galaretki (proszku) o smaku kiwi, a następnie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Naleśniki smarujemy tak powstałą konfiturą i podajemy na ciepło polane słodka śmietanką bądź jogurtem. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI Ciasto: 1 szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka wody mineralnej. Nadzienie: 4 parówki, papryka czerwona, ogórek konserwowy, cebula czerwona, ser żółty. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy i smażymy średniej grubości naleśniki na patelni o średnicy 24cm. ( nie mogą być zbyt cienkie) W każdy naleśnik zawijamy jedną parówkę po trzy paski papryki, cebuli, ogórka konserwowego. obsypujemy startym żółtym serem a następnie ściśle zawijamy. Tak zawinięte naleśniki możemy podawać na dwa sposoby: 1. przed podaniem wkładamy na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika 2. obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju Najlepiej smakują na gorąco.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki nadziewane szynką z sosem tatarskim http://img709.imageshack.us/img709/923/nalesnik.jpg Placki naleśnikowe: 2 jajka, 3/4 szkl. mąki przennej, woda gazowana, mleko i olej do nadania rzadkiej konsystencji, szczypta soli. Farsz: 40 dag szynki 30 dag sera żółtego Kukurydza z puszki 30 dag pieczarek 4 cebule Cebule pokroić w kostkę i zeszklić z kostką rosołową, udusić z szynką pokrojoną w paseczki i wcześniej osobno usmażonymi tartymi pieczarkami. Na koniec dorzucić kukurydze i doprawić do smaku pieprzem i solą lub kucharkiem. Na naleśniki kładziemy ciepły farsz, odrobinę sera startego na tartce i zawijamy. Polewamy sosem tatarskim. Sos tatarski może być kupiony w sklepie lub zrobiony samodzielnie. Ja zrobiłam sama: pół słoiczka majonezu light, 4 łyżki śmietany 12%, 3 ogórki kiszone pokrojone w drobniutką kostkę, rozgniecione 2 ząbki czosnku, pieprz, koperek. dokade@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET Kebab SKŁADNIKI: 5 jajek, szczypta soli, 1/4 szklanki mączki z otrąb pszennych bądź żytnich. 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros (dwuskładnikowa Kebab + Sos czosnkowy) 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany(lub jogurtu naturalnego białka jaj ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka i mączkę. dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawie Kebab i smażymy na odrobinie oleju do miękkości. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu zakupionej przyprawy, czyli łączymy proszek z 3 łyżkami majonezu i śmietany. Na połowę usmażonego omletu kładziemy grubą warstwę usmażonego w przyprawie mięsa, polewamy sosem a następnie składamy omlet na pół. Podajemy na gorąco. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
RACUSZKI NA PODWIECZOREK Składniki: -2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej, -2 szklanki mąki orkiszowej, -4 łyżki otrąb – pszenne, owsiane, -1 łyżka sezamu, -4 łyżki cukru, -3 szklanki mleka, - 5 dag drożdży, -szczypta soli, -1 jajko, -łyżka octu, -olej do smażenia, -cukier do posypania ( puder lub kryształ drobny ). Wykonanie: Mleko podgrzać, żeby było letnie. Mąkę przesiać, odsypać 1 łyżkę mąki pszennej. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać szklankę mleka i łyżkę mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia. W misce dokładnie wymieszać mąki, sezam, otręby, sól. Dodać całe jajko, pozostały cukier, 2 szklanki mleka, ocet i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, smażymy na rozgrzanym oleju placuszki. Nakładać łyżką moczoną w zimnej wodzie/ wtedy się nie przykleja ciasto do łyżki/. Usmażone z obu stron ułożyć na papierowym ręczniku. Po chwili przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem. Można smarować powidłami. Najlepiej smakują ciepłe / można je odgrzewać w mikrofalówce/. Racuszki nie sa tak puszyste jak z samej mąki pszennej, ale polecam bo smaczne.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WSPOMNIENIE WAKACJI - OMLET NA ŚNIADANIE składniki (na 1 omleta): 2 jajka żółty ser papryka czerwona (ewentualnie zielona) wędlina (parówka lub salami) olej krótki opis sposobu jej przyrządzania kroimy drobno ser żółty, paprykę i wędlinę, rozbijamy jajka i mocno je roztrzepujemy, całość mieszamy. Na jak najmniejszej patelni rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz i na taki rozgrzany wlewamy mieszankę. Po chwili jajko lekko “dziobiemy” od spodu i delikatnie podwarzamy żeby ładnie nam wyrosło. Przewracamy na drugą stronę. Omlet powinien urosnąć na minimum 1 cm grubości.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACUSZEK TROCHĘ PO WĘGIERSKU (METODĄ DOMOWĄ) składniki (na 2 porcje) placki: 5 dużych ziemniaków 1 mała cebulka 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta soli mięso: może być mięso z szynki około 250 gram sól, pieprz leczo: (może być wcześniej przygotowane – ja latem robię do słoiczków i potem je wykorzystuję) papryka czerwona papryka zielona cebula, pomidory cukinia vegeta krótki opis sposobu jej przyrządzania placki ziemniaki i cebulkę ścieramy na cienkiej tarce, wbijamy jajko i mąkę, lekko solimy, mieszamy (jak na placki ziemniaczane). Na dużą patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę – placki powinny być grube – około 0,5 – 1 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron. mięso kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy – wrzucamy na rozgrzaną patelnię, trzymamy na dużym ogniu przez chwilę do zrumienienia, następnie dolewamy wody i pod przykrywką dusimy do miękkości. leczo: warzywa kroimy na takie większe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i doprawiamy vegetą – gotujemy do miękkości. Na placek nakładamy mięso i leczo, placek składamy na pół. Potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Dla lubiących ostre potrawy – placki możemy od środka posmarować węgierską ostrą pastą paprykową.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 3 z 9

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...