OMLET KOLOROWY
składniki na dwa omlety:
4-6 jajek kurzych
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 strąka papryki czerwonej
1/2 strąka papryki żółtej
1/2 młodej cukinii
2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą)
1-2 łyżeczki suszonej mięty lub 2 łyżki posiekanych listków świeżej
do smaku: sól, pieprz mielony
3 łyżki oliwy
sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroić w pół plastry, chili drobniutko posiekać, papryki pokroić w paski, szczypiorek i miętę posiekać. Jajka wybić do miski, dodać jogurt, energicznie roztrzepać widelcem, dodać mąkę, nieco soli i pieprzu, szczypiorek i lekko ubijać przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i chili, smażyć kilka sekund, dodać paprykę, znów smażyć przez chwilkę mieszając, dodać cukinię i natkę, zamieszać, oprószyć solą i pieprzem i podzielić warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyć na talerzyk) - warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami. Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylać połowę masy jajecznej, posypać połową mięty i smażyć - nie mieszać! tylko przechylać patelnią delikatnie na boki i podważając brzegi nożem lub szpatułką - aż spód omletu się zrumieni a wierzch będzie prawie ścięty. Zsunąć na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty składników usmażyć drugą porcję. Podawać na gorąco, posypany szczypiorkiem.
ZOBACZ MÓJ OMLET KOLOROWY
Ostatnio edytowany 16 maja 2010 r. o 10:53
|
|
PLACUSZKI BŁYSKAWICZNE
składniki:
1 szkl. (250ml) kefiru
1 jajko
7-8 kopiastych łyżek mąki pszennej
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego 16g
2 szczypty cynamonu
1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia
do smażenia: kilka łyżek oleju
do posypania: cukier puder
do przybrania: konfitura, świeże owoce
sposób przygotowania:
Kefir dokładnie roztrzepać widelcem dodając jajko. Mąkę przesiać, dodać do kefiru, dosypać sól, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek i na koniec dodać proszek do pieczenia, ponownie zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać nieco oleju, nakładać porcje ciasta (czybata łyżka) i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Gorące posypać cukrem pudrem albo udekorować konfiturą i świeżymi owocami i podawać. Robię takie placuszki bardzo często - moje głodomory lubią słodkości. Z podanej ilości składników wychodzi 15 placuszków.
ZOBACZ MOJE PLACUSZKI BŁYSKAWICZNE
|
|
PLACKI KWIATOWE WIOSENNE
- CZYLI KWIATY ROBINII I BZU CZARNEGO W CIEŚCIE
składniki:
20 gron kwiatowych robinii akacjowej
10-15 baldachów czarnego bzu
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli
1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa
do smażenia: olej
do oprószenia: cukier puder + cynamon
ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania
Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach "czystych", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii.
sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!
ZOBACZ MOJE PLACKI KWIATOWE
|
|
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
mąka
2 jajka
mleko
1 1/2 łyżki oleju
woda mineralna
szczypta soli i cukru
Mąki i mleka dodajemy tyle by była odpowiednia konsystencja
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki
Szpinak:
opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1/2 szklanki wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
1 jajko
starty ser żółty lub paseczki
Dodatkowo
bułka tarta
2 jajka - roztrzepać
Przygotowanie:
W 1/2 szklanki wody ugotować szpinak - około 15-20 minut.
Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Tak przygotowana dodać do szpinaku doprawić solą i pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. 1/2 szklanki śmietany, łyżkę mąki oraz jajko zamieszać i wlać do szpinaku i zagotować.
Przygotowanym kremem smarujemy naleśniki na to kładziemy ser żółty. Tak przygotowany naleśnik składamy jak krokieta. Tak przygotowane naleśniki moczymy w roztrzepanym jajku i bułce lekko obsmażamy.
Smacznego
|
|
OMLET VIOLI
Składniki:
- dwa jaja
- dwie łyżki wody (lub mleka)
- pół łyżeczki masła
- przyprawy: sól, pieprz, może być także starta gałka muszkatołowa
1.Jajka wbić do miski, dodać mleko i przyprawy, a następnie rozbić widelcem.
2. Rozgrzać mocno patelnię i rozpuścić na niej masło.
3. Wlać jajka i rozlać je równomiernie po całej powierzchni. Od czasu do czasu podważać na bokach, aby nieścięta masa też się usmażyła.
4. Gdy powierzchnia omletu przestanie być płynna, spód jest ładnie przyrumieniony – omlet jest gotowy. Zsunąć na talerz, na jedną jego połowę położyć nadzienie i przykryć drugą połową.
|
|
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe o lekko gęstej konsystencji (możemy dodać do ciasta trochę ziół prowansalskich). Z ciasta smażymy grubsze naleśniki (naleśniki smażymy tylko z jednej strony, druga ma się tylko ściąć pod wpływem ciepła). Ugotowane lub upieczone udka z kurczaka obieramy z mięsa, które kroimy w kawałki i smażymy na odrobinie oleju dodając do niego sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Usmażone naleśniki kładziemy ściętą stroną do dołu, a na usmażonej stronie, na połowie naleśnika układamy plastry sera żółtego, mięso z kurczaka, plasterki pomidora i znów ser, naleśniki składamy na pół (tak aby górą i dołem naszego naleśnika była ścięta, nie usmażona strona) i smażymy na odrobinie oleju z obu stron. Gotowe naleśniki polewami ketchupem albo sosem czosnkowym.
|
|
Fritata z batatami i pomidorkami koktajlowymi - taki hiszpański inny omlet
1 duży batat
1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 czerwona cebula
sól, pieprz,
4 duże jajka ekologiczne
szczypiorek drobno posiekany
sos - salsa do omletu
15 sztuk pomidorków koktajlowych
1 duża żółta cebula (słodka odmiana zwykłej cebuli)
kolendra - mała garść lub łyżeczka suszonej
oliwa z oliwek
chilli
cukier do smaku
na omlet - kroimy batata na małe kostki i wrzucamy na blachę polewając je oliwą z oliwek (2 łyżki) i dodajemy cebulę, soł, pieprz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na jakieś 5 minut - od czasu do czasu mieszając ziemniaki aby sie równomiernie podpiekły
w misce roztrzepujemy jajka ze szczypiorkiem (ilość dowolna). Teraz upieczone ziemniaki dodajemy na patelnie i do rozgrzanych ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko ze szczypiorkiem. Smażymy na wolnym ogniu tak aby brzegi sie ścięły (jakieś 5 minut) jeśli ktoś ma patelnię, którą może wstawić do piekarnika to niech to zrobi umieści ją na najwyższej półce w mocno rozgrzanym piekarniku i potrzyma tam 5 minut - ja takiej nie mam wiec przykrywam omlet pokrywką
sos do omletu to
pomidorki kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
na gorący omlet kładziemy salsę i dekorujemy kilkoma lisicami rukoli
smacznego
|
|
ZDROWY OMLET
4 jaja
1\4 szklanki maczki z otrąb żytnich
150g szpinaku mielonego
Serek twarogowy (tar-tar) do 100g
100g łososia wedzonego
3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu Light
Czosnek granulowany
Ogórek zielony
Sol i pieprz do smaku
Bialka ubic na sztywna pianę. Dodać żółtka i wymiezac. Szpinak podsmażyć na tyle by odparować wodę. Następnie połączyć z ubitymi jajkami i mączką. Usmażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Gotowy omlet posmarować serkiem i ułożyć łososia na wierzchu.
Ze śmietany majonezu czosnku i startego na warzywnej tarce kawałku zielonego ogórka zrobić sos, a następnie polać omlet po wierzchu.
|
|
mniami omlet: do miseczki dodac 2 żołtka, mała garść szczypiorku, 2 plasterki szyneczki posiekanej w kosteczke, kawełek pomidorka posiekanego w kosteczke, kawałeczek papryki czerwonej posiekanej w kosteczke, szczypte czerwonej pasty curry, około 2 łyżek mleka i piane z ubitych białek...wsyztko wymieszac doprawic do smaku solą, pieprzem (ja używam soli ziołowo- czosnkowej) i wlac na rozgrzana patelnie, podsmazyc z obu stron i...SMACZNEGO !!
|
|
Naleśniki:
składniki farszu: - ser żółty (starty im wiecje tym lepiej)
- pomidor pokrojony kosteczke
- papryka pokrojoina w kosteczke
- pieczarki podsmazone z cebulka
- szczypiorek
- ogorki konserwowe
ciasto naleśnikowe
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta bazylii suszonej
- pół łyżeczki zielonej pasty curry
skaldniki farszu wymieszac i doprawic sola i pieprzem oraz bazylią i nakladać na usmażone naleśniki zawijając je jak krokiety. następnie zawiniete juz naleśniki podsmażyc na malym ogniu pod przykrywką aby ser sie rozpusila. SMACZNEGO !
|
|
mniami omlet: do miseczki dodac 2 żołtka, mała garść szczypiorku, 2 plasterki szyneczki posiekanej w kosteczke, kawełek pomidorka posiekanego w kosteczke, kawałeczek papryki czerwonej posiekanej w kosteczke, szczypte czerwonej pasty curry, około 2 łyżek mleka i piane z ubitych białek...wsyztko wymieszac doprawic do smaku solą, pieprzem (ja używam soli ziołowo- czosnkowej) i wlac na rozgrzana patelnie, podsmazyc z obu stron i...SMACZNEGO !!
|
|
Naleśniki:
składniki farszu: - ser żółty (starty im wiecje tym lepiej)
- pomidor pokrojony kosteczke
- papryka pokrojoina w kosteczke
- pieczarki podsmazone z cebulka
- szczypiorek
- ogorki konserwowe
ciasto naleśnikowe
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta bazylii suszonej
- pół łyżeczki zielonej pasty curry
skaldniki farszu wymieszac i doprawic sola i pieprzem oraz bazylią i nakladać na usmażone naleśniki zawijając je jak krokiety. następnie zawiniete juz naleśniki podsmażyc na malym ogniu pod przykrywką aby ser sie rozpusila. SMACZNEGO !
|
|
ciasto naleśnikowe-szklanka mleka,szklanka wody gazowanej,szczypta soli i cukru,łyżka oleju,jajko,5 łyżek mąki.
farsz-3 jajka ugotowane na twardo,rzodkiew,szczypior,masło,sól,pieprz,cebula.
jajka obieramy i rozgniatamy widelcem,dodajemy masło dla połączenia,doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone wyżej wymienione warzywa.naleśniki smarujemy farszem,zawijamy.następnie obtaczamy w surowym jajku i bułce tartej i obsmażamy na gorącym oleju
|
|
Naleśniki na słodko:
składniki: 1 skl. mąki, 2 jajka, 3 łyżki chttp://forum.dziennikwschodni.pl/style_images/dirtilicio_pl/folder_editor_images/rte-bold.pngukru, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklana mleka,
składniki na nadzienie: dwa banany, 4 owoce kiwi, galaretka o smaku kiwi.
wykonanie:
składniki na ciasto łączymy ze sobą, dokładnie miksujemy a następnie smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu cienkie naleśniki.
Banany i kiwi kroimy w drobną kostkę a następnie smażymy w garnku na wolnym ogniu do momentu, aż się rozpadną. Do powstałej masy dosypujemy 2-3 czubate łyżeczki galaretki (proszku) o smaku kiwi, a następnie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki.
Naleśniki smarujemy tak powstałą konfiturą i podajemy na ciepło polane słodka śmietanką bądź jogurtem.
Smacznego.
|
|
NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI
Ciasto: 1 szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka wody mineralnej.
Nadzienie: 4 parówki, papryka czerwona, ogórek konserwowy, cebula czerwona, ser żółty.
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy i smażymy średniej grubości naleśniki na patelni o średnicy 24cm. ( nie mogą być zbyt cienkie)
W każdy naleśnik zawijamy jedną parówkę po trzy paski papryki, cebuli, ogórka konserwowego. obsypujemy startym żółtym serem a następnie ściśle zawijamy.
Tak zawinięte naleśniki możemy podawać na dwa sposoby:
1. przed podaniem wkładamy na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika
2. obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju
Najlepiej smakują na gorąco.
|
|
Naleśniki nadziewane szynką z sosem tatarskim
http://img709.imageshack.us/img709/923/nalesnik.jpg
Placki naleśnikowe:
2 jajka,
3/4 szkl. mąki przennej,
woda gazowana, mleko i olej do nadania rzadkiej konsystencji,
szczypta soli.
Farsz:
40 dag szynki
30 dag sera żółtego
Kukurydza z puszki
30 dag pieczarek
4 cebule
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić z kostką rosołową, udusić z szynką pokrojoną w paseczki i wcześniej osobno usmażonymi tartymi pieczarkami. Na koniec dorzucić kukurydze i doprawić do smaku pieprzem i solą lub kucharkiem.
Na naleśniki kładziemy ciepły farsz, odrobinę sera startego na tartce i zawijamy. Polewamy sosem tatarskim.
Sos tatarski może być kupiony w sklepie lub zrobiony samodzielnie. Ja zrobiłam sama: pół słoiczka majonezu light, 4 łyżki śmietany 12%, 3 ogórki kiszone pokrojone w drobniutką kostkę, rozgniecione 2 ząbki czosnku, pieprz, koperek.
dokade@wp.pl
|
|
OMLET Kebab
SKŁADNIKI: 5 jajek, szczypta soli, 1/4 szklanki mączki z otrąb pszennych bądź żytnich. 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros (dwuskładnikowa Kebab + Sos czosnkowy) 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany(lub jogurtu naturalnego
białka jaj ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka i mączkę. dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawie Kebab i smażymy na odrobinie oleju do miękkości. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu zakupionej przyprawy, czyli łączymy proszek z 3 łyżkami majonezu i śmietany.
Na połowę usmażonego omletu kładziemy grubą warstwę usmażonego w przyprawie mięsa, polewamy sosem a następnie składamy omlet na pół.
Podajemy na gorąco.
Smacznego.
|
|
RACUSZKI NA PODWIECZOREK
Składniki:
-2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej,
-2 szklanki mąki orkiszowej,
-4 łyżki otrąb – pszenne, owsiane,
-1 łyżka sezamu,
-4 łyżki cukru,
-3 szklanki mleka,
- 5 dag drożdży,
-szczypta soli,
-1 jajko,
-łyżka octu,
-olej do smażenia,
-cukier do posypania ( puder lub kryształ drobny ).
Wykonanie:
Mleko podgrzać, żeby było letnie.
Mąkę przesiać, odsypać 1 łyżkę mąki pszennej.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać szklankę mleka i łyżkę mąki pszennej.
Odstawić do wyrośnięcia.
W misce dokładnie wymieszać mąki, sezam, otręby, sól. Dodać całe jajko, pozostały cukier, 2 szklanki mleka, ocet i wyrośnięte drożdże.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, smażymy na rozgrzanym oleju placuszki. Nakładać łyżką moczoną w zimnej wodzie/ wtedy się nie przykleja ciasto do łyżki/.
Usmażone z obu stron ułożyć na papierowym ręczniku. Po chwili przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem. Można smarować powidłami. Najlepiej smakują ciepłe / można je odgrzewać w mikrofalówce/.
Racuszki nie sa tak puszyste jak z samej mąki pszennej, ale polecam bo smaczne.
|
|
WSPOMNIENIE WAKACJI - OMLET NA ŚNIADANIE składniki (na 1 omleta):
2 jajka
żółty ser
papryka czerwona (ewentualnie zielona)
wędlina (parówka lub salami)
olej
krótki opis sposobu jej przyrządzania
kroimy drobno ser żółty, paprykę i wędlinę, rozbijamy jajka i mocno je roztrzepujemy, całość mieszamy. Na jak najmniejszej patelni rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz i na taki rozgrzany wlewamy mieszankę. Po chwili jajko lekko “dziobiemy” od spodu i delikatnie podwarzamy żeby ładnie nam wyrosło. Przewracamy na drugą stronę. Omlet powinien urosnąć na minimum 1 cm grubości.
|
|
PLACUSZEK TROCHĘ PO WĘGIERSKU (METODĄ DOMOWĄ)
składniki (na 2 porcje)
placki:
5 dużych ziemniaków
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli
mięso:
może być mięso z szynki około 250 gram
sól, pieprz
leczo:
(może być wcześniej przygotowane – ja latem robię do słoiczków i potem je wykorzystuję)
papryka czerwona
papryka zielona
cebula,
pomidory
cukinia
vegeta
krótki opis sposobu jej przyrządzania
placki
ziemniaki i cebulkę ścieramy na cienkiej tarce, wbijamy jajko i mąkę, lekko solimy, mieszamy (jak na placki ziemniaczane). Na dużą patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę – placki powinny być grube – około 0,5 – 1 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
mięso
kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy – wrzucamy na rozgrzaną patelnię, trzymamy na dużym ogniu przez chwilę do zrumienienia, następnie dolewamy wody i pod przykrywką dusimy do miękkości.
leczo:
warzywa kroimy na takie większe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i doprawiamy vegetą – gotujemy do miękkości.
Na placek nakładamy mięso i leczo, placek składamy na pół. Potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Dla lubiących ostre potrawy – placki możemy od środka posmarować węgierską ostrą pastą paprykową.
|
Strona 3 z 9
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|