PLACKI PO MEKSYKAŃSKU
Smażymy cieniutkie naleśniki, lepiej takie o większej średnicy.
Farsz przygotowujemy z :
* Pierś kurczaka
* Miód, sos sojowy
* Czerwona fasola z puszki
* Kukurydza z puszki
* Czerwona cebula
* Brokuły
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, trzymamy je przez jakiś czas (najlepiej jakby przez noc postały) w marynacie z miodu i sosu sojowego. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy dolewając odrobinę wody (żeby miód nam się nie przypalił na patelni). Jak mięso zmięknie dodajemy fasolę, kukurydzę i kawałki czerwonej cebuli (nie musi być posiekana bardzo drobno). W osobnym garnku blanszujemy kawałki brokułów. Farsz wraz z kilkoma brokułami nakładamy na naleśnika i składamy go na pół. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym drobno startym serem. Pycha!
|
|
ZAPIEKANKA Z NALEŚNIKÓW
SKŁADNIKI: szklanka mąki, 2 jaja, szczypta soli, szklanka mleka, szynka, pieczarki, brokuł, ser żółty, fix do zapiekanek serowych.
wykonanie:
mąkę, jaja, mleko i sol mieszamy na gładką masę a następnie smażymy na odrobinie tłuszczu.
Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paseczki. Pokrojone naleśniki wrzucamy na dno naczynia żaroodpornego a następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, starte na jarzynowej tartce pieczarki, ugotowany i rozdrobniony brokuł. Wszystko to zalać rozrobionym z wodą Fixem i posypać dość dużą ilością sera żółtego.
Zapiekać do momentu, aż ser nabierze złocistego koloru.
podawać na gorąco.
Smacznego.
|
|
OMLET A'LA PIZZA
Składniki:
- 5jaj
- 2 łyżki mąki
proszek do pieczenia
3 łyżki mleka
-- 300g filetu z kurczaka
-- 100 d pieczarek
-- dwie średnie cebule
-- 1 ząbek czosnku
-- połówka czerwonej papryki
-- 100 g sera żółtego
wykonanie:
zaczynamy od podsmażenia na niewielkiej ilości oliwy pokrojonego w kostkę filetu, drobno posiekanych pieczarek, cebuli i papryki.
Następnie oddzielamy białka od żóltek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawiamy do smaku np: przyprawą Gyros.
tak powstałą masę omletową połączyć z usmażonymi wcześniej składnikami farszu. Po dokładnym wymieszaniu wylać masę na patelnię min. 28cm.
Wierzch posypać startym żóltym serem i przeciśniętym przez praske czosnkiem.
Mam dwa sposoby na usmażenie takiego omletu:
1. po wylaniu przykrywamy szczelnie przykrywką i pozostawiamy na bardzo wolnym ogniu do momentu całkowitego ścięcia się jajek.
2. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Najczęściej podaję taki omlet jako śniadanie.
smacznego.
|
|
CZEKOLADOWE NIEBO W GĘBIE
szklanka mąki, 2 jaja, szklanka ciepłego mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, tabliczka mlecznej czekolady, tabliczka białej czekolady, jagody
miksujemy składniki na ciasto i na końcu dodajemy roztopioną tabliczkę ciemnej czekolady. Dokładnie mieszamy i smażymy dość grube naleśniki o małej średnicy.
Nawierzch każdego z naleśników układamy jagody, które następnie polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (ilość zostawiam każdemu według uznania)
Smacznego.
|
|
NALESNIKI PO AMERYKANSKU
SKLADNIKI:
- 2 szkl. Mąki
- 2 jaja
- 1,5 sykl mleka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gr. Masła
Jajka roztrzepać, następnie połączyć delikatnie z mąką.
Następnie dodać resztę składników( mleko, cukier, proszek, masło i sól) i wymieszać.
Na suchej patelni smażyć placuszki średniej wielkości, podawać z owocami, miodem lub syropem klonowym
|
|
NALESNIKI A’LA KANAPKI
SKŁADNIKI
- 6 średniej grubości naleśników o średnicy ok. 15 cm.
- 3 jaja
- sól, papryka ostra, bazylia,
- 40 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 15 gad sera feta
- 6 pomidorków suszonych z marynaty
- 1 cebula
- masło do smażenia
- bułka tarta do panierki
WYKONANIE
Na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać rozmrożony i osączony szpinak- całość przesmażyć aby odparować wodę, doprawić i ewentualnie zagęścić mąką (zasmażka). Do zimnego farszu dodać pomidory i fetę ( pokrojone w kawałki wielkości grochu). Wymieszać i farsz gotowy.
Na połówkę naleśnika położyć porcję zimnego farszu , złożyć go i zapanierować w roztrzepanym jajku doprawionym solą i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron ( uwaga - smażąc pierwszą stronę warto co jakiś czas docisnać brzegi widelcem) .
SMACZNEGO
|
|
PUCHATE NALESNIKI NA OSTRO
Składniki na ciasto
- 2 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- papryka ostra sproszkowana, sól, pieprz
Składniki na sos
- jedna mała cukinia
- jedna czerwona papryka
- jedna papryczka chili
- jedna cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie do momentu uzyskania gładkiej masy.
Smażymy nie dużej wielkości naleśniki ( powinny urosnąć na patelni)
Składniki na sos kroimy w drobną kostkę i wszystkie wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy albo wody. Dusimy do momentu, aż zmiękną. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy, po czym dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Naleśniki polewamy sosem po wierzchu (ilość sosu zależy od indywidualnych preferencji)
Wierzch można posypać świeżą natką pietruszki.
|
|
Naleśniki po bolońsku
Składniki:
2 jaja
250ml.mleka
15dkg mąki
2 łyżki margaryny
40dkg pieczarek
20 dkg mielonego mięsa drobiowego
Fix Bolognese Knorr
10dkg mrożonego groszku -lub świeżego
4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Jajka mleko mąkę i szczyptę soli roztrzep i odstaw na 5 minut.
Usmaż 4 naleśniki
Pieczarki pokrój w talarki.Podsmaż z mięsem.
Dodaj wody zagotuj i wsyp Fix.Dokładnie wymieszaj.
Gotuj po przykryciem ok.5 minut
Krótko przed końcem gotowania wsyp mrożony groszek.
Naleśniki napełnij farszem,dodaj po łyżce śmietany.Zawiń w rulon.
Omlet z parówkami
Składniki:
6 jaj
4 dkg masła
2 łyżki wody
sól
25 dkg parówek
3-4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Świeże jaja wbić do garnuszka,rozmącić dokładnie trzepaczką dolewając wodę,osolić.
Jaja wylać na patelnię na rozgrzane masło.
Smażyć na wolnym ogniu.Omlet podważyć szerokim nożem włożyć pod spód omletu trochę masła.
Gdy omlet się zetnie jest gotów.
Parówki umyć obrać ze skórki pokrajać w skośne plasterki włożyć na patelnię wlać śmietanę podsmażyć pod przykryciem.
Na środek omletu nałożyć gorące parówki,złożyć na pół zsunąć z patelni na talerz przybrać talarkami pomidorów i gałązkami pietruszki.
Omlet jest bardzo sycący i smaczny,według uznania zamiast parówki można przysmażyć pieczarki.
|
|
KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI
SKŁADNIKI:
- 2 jaja
- szkl. Mąki
- szkl. Mleka
- sól
FARSZ:
- pół kg kiszonej kapusty
- 20 dag. Suszonych grzybów
- liść laurowy, ziele ang., sól, pieprz, przyprawa do kapusty(do bigosu)
Składniki na ciasto mieszamy i smażymy cienkie naleśniki.
Kapustę gotujemy około godziny. Oddzielnie gotujemy grzyby.
Ugotowane grzyby wraz z kapustą rozdrabniamy za pomocą maszynki do mielenia mięsa bądź Blendera.
Po zmieleniu podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Przygotowany farsz nakładamy na środek naleśnika. Brzegi naleśnika zawijamy do środka tworząc prostokątny kształt.
Przed podaniem każdy z krokietów obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor.
Najlepiej podawać na gorąco.
|
|
Amerykańskie naleśniki na śniadanie
* 225g mąki
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru
* 2 duże jajka , roztrzepane
* 30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
* 300ml mleka
* masło do smażenia
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.
Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.
|
|
SAKIEWKI ZAPIEKANE Z MIESEM MIELONYM
CIASTO:
2 jaja, szklanka mąki, 1,5 szklanki mleka, sól do smaku
FARSZ:
30dag mięsa mielonego, jedna duża cebula, 1 czerwona papryka, czosnek, przyprawy (oregano, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego), 100g sera żółtego, sos pomidorowy (np.: gotowy do makaronu)
WYKONANIE:
Naleśniki usmażyć na średniej grubości placki.
Pokrojone w kostkę składniki na farsz ( cebula, czosnek, papryka) podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Nastepnie łączymy je z mięsem mielonym i przyprawami. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie gotowe. (jeżeli wytrąci się nadmiar wody, odlewamy ją) na końcu dodajemy sos pomidorowy (proporcja 300g mięsa na 100ml sosu)
Tak przygotowany farsz nakładamy na środek naleśnika a następnie zbieramy jego brzegi tak, by powstała tzw. Sakiewka. Do zawiązania brzegów naleśnika można użyć albo szczypioru albo wykałaczki.
Wierzch każdej sakiewki posypujemy startym serem żółtym. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się przyrumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło.
|
|
TORT NALEŚNIKOWY
Składniki:
4 naleśniki o szerokości około 24cm
jedna połówka filetu z piersi kurczaka
150 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
czosnek
3-4 suszone pomidory z puszki
3 ugotowane na twardo jaja
garść kukurydzy konserwowej
1 łyżka majonezu
1 łyżka ostrego ketchupu
1 średnia cebula
ser żółty ok. 100g.
przyprawa gyros
sól, pieprz
Wykonanie:
pierś z kurczaka pokroić jak na kotlety w dość cienkie plastry. Obtoczyć w przyprawie gyros i zgrilować na patelni.
szpinak udusić na patelni z odrobiną soli i czosnkiem. na samym końcu dodać posiekane suszone pomidory.
Ugotowane jaja połączyć z kukurydzą, posiekaną cebulą, majonezem i ketchupem a następnie zmiksować na gładką pastę. doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pierwszy naleśnik ułożyć na dnie tortownicy. na nim ułożyć zgrilowane piersi z kurczaka. Położyć kolejny naleśnik a na nim szpinak z pomidorami. przykryć kolejnym naleśnikiem, na który nakładamy warstwę pasty jajecznej i na koniec nakrywamy ostatnim naleśnikiem. wierzch posypujemy dość grubą warstwą sera żółtego i wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika. Tort jest gotowy gdy ser ładnie sie zarumieni.
podawać na ciepło lub na zimno.
|
|
Naleśniki na ostro ze szpinakiem
Ciasto:
0,5 l mleka
odrobina wody gazowanej (lub piwa)
2 jajka
mąka (dodawać tyle aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany)
margaryna do smażenia
Nadzienie:
szpinak może być mrożony
ser typu feta
jajko
śmietana
czosnek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
mleko wymieszać z wodą (piwem) i jajkami, dodawać mąkę. Margarynę rozpuścić na patelni wlać do ciasta, smażyć cienkie naleśniki
Nadzienie:
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy podsmażamy posiekany czosnek (należy uważać aby go nie spalić) dodać szpinak, ser typu feta, smażyć do odparowania wody. Jajako wymieszać z odrobiną śmietany dodać do szpinaku, podsmażyć. Jeżeli masa jest wodnista można dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić do smaku (uwaga ser typu feta jest słony!!!!!)
Wystudzoną masę nakładać na jeszcze ciepłe naleśniki (wtedy naleśniki nie pękają) składać w "książeczkę"
Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju. Znakomity dodatek do czystego barszczu czerwonego
|
|
NALEŚNIKI PIWNE Z ŁOSOSIEM
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
1 piwo jasne
mąka pszenna (np. Poznańska lub Tortowa)
szczypta soli
Wlewamy piwo do miski, dodajemy przesianą mąkę partiami i szczyptę soli. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tak by ciasto nie zrobiło się zbyt puszyste. Pod koniec mieszania dodajemy całe jedno jajko i miksujemy jeszcze troszkę. Cisto powinno być bez grudek ,dosyć gęste ale na tyle rzadkie by dało się z łatwością rozlewać na patelni. Smażymy cienkie naleśniki. (nie powinny być zbyt grube, ponieważ w cieńsze łatwiej zawinąć farsz).
Farsz:
Filet z łososia
masło
odrobina oleju słonecznikowego
sól morska
pieprz kolorowy w ziarenkach
lubczyk (może być suszony)
majeranek (może być suszony)
Umyte filety dzielimy na części ok. 10cm dł. Smażymy na wolnym ogniu na maśle z odrobiną oleju, tak my masło się nie przypaliło. Rybę w trakcie smażenia posypujemy z obu stron, solą, lubczykiem, majerankiem i kolorowym pieprzem (pieprz rozgniatamy w moździerzu, lub szerokim nożem, płaska stroną na desce do krojenia). Łososia nei należy smażyć zbyt długo, by ryba nadal była soczysta.
Przygotowanie:
Kwaśna śmietana 18%
świeżo mielony czarny pieprz
Listek lubczyku
Kawałki usmażonej ryby zawijamy w pojedynczy naleśnik, składając go na 4 części w kopertę. (jeśli naleśniki zdążyły nam wystygły, możemy zapiec je po zwinięciu w piekarniku przez ok. 10min).
Naleśnik układamy na talerzu, na wierzch nakładamy dużą czubatą łyżkę zimnej, kwaśnej śmietany, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkiem świeżego lubczyku ogrodowego.
i Voil?....
ps. przepis sprawdzony na 100%
Ostatnio edytowany 27 kwietnia 2010 r. o 16:03
|
|
ZIELONE NALEŚNIKI
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna (Poznańska lub Tortowa)
szpinak mrożony rozdrobniony
mleko
Mleko wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, zaczynamy mieszać mikserem, stopniowo dodając przesianą mąkę. Na końcu dodajemy jedno całe jajko i miksujemy dalej jeszcze chwilkę. Następnie dodajemy rozdrobniony, rozmrożony szpinak (należy odlać od niego wodę) całe cisto mieszamy łyżką. Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz (do ruskich) :
ziemniaki
twaróg półtłusty
cebula
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy z odrobiną soli. Ugotowane gorące ziemniaki gnieciemy, ubijaczką do ziemniaków. Twaróg gnieciemy widelcem, łączymy ziemniaki i twaróg. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle, cebulka powinna się zrobić się złota, kiedy przestygnie dodajemy ją do farszu i mieszamy wszystkie składniki rozdradniając je widelcem. Sól i pieprz dodajemy do smaku.
Przygotowanie:
Zawijamy farsz w naleśniki, w rulony lub w kopertę, układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15min. Przed podaniem dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
ps. musiałam zamieścić oba przepisy jeszcze raz, ponieważ dopiero doczytałam że trzeba być zalogowanym
|
|
PLACEK Z JABŁKAMI
składniki:
--2 jajka
--300ml jogurtu naturalnego
--około 1,5 szklanki mąki
--2 łyżeczki proszku do pieczenia
--4 łyżki cukru
--3 średnie jabłka (kwaśne)
--łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, dodać jogurt, cukier, proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić w kosteczkę. dodać do rozrobionego ciasta i wymieszać wraz z cynamonem.
Całość wlać na patelnie posmarowaną masłem.
smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Można pod przykryciem.
Tak przygotowany placek posypać delikatnie cukrem pudrem i podawać na ciepło.
|
|
ROLADA NALEŚNIKOWA
składniki na jedną porcję:
-- 1 naleśnik o średnicy min. 28cm. (cienki)
-- serek twarogowy śmietankowy
-- 50g szynki startej na tartce jażynowej
-- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
-- łyżka stołowa śmietany
-- sól, pieprz, przyprawa do gyrosu
serek mieszamy z resztą składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji pasty. następnie równo rozprowadzamy pastę po naleśniku i nawijamy go tak jak roladę. Roladę zawijamy ściśle w filię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki, by dobrze zastygła i przy krojeniu nie rozpadała się.
Podajemy pokrojoną w ukośne plastry. Można polać sosem majonezowym.
|
|
PRZYSMAK NIEDŹWIADKA
składniki:
--1szklanka mąki
--1szklanka mleka
-- 3jajka
--1łyżeczka cukru
--1łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 jabłka
miód
orzechy włoskie
masło
wykonanie:
Mąkę pomieszać z mlekiem, żółtkami jaj, cukrem, proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na dość zwartą pianę a następnie powoli mieszając dodawać do wcześniej połączonych składników.
Usmażyć naleśniki, rumieniąc je z obu stron.
Jabłka obrać ze skóry i pozbyć się gniazd nasiennych. pokroić je w drobną kosteczkę i wrzucić do garnka. Orzechy drobno posiekać i dodać do jabłek. dodać łyżkę stołową masła i 3-4 łyżki miodu.
Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Gotowym nadzieniem posmarować naleśniki i poskładać je w trójkąty.
Można podawać na ciepło i na zimno. W obu wydaniach smakują wyśmienicie.
|
|
PLACUSZKI Z CUKINIA
składniki:
1 średnia cukinia zielona
2 jaja
jedna czerwona cebula
sól, pieprz
1/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię trzemy na tartce warzywnej. Cebulę również tak samo. Dodać resztę składników i dokładnie wzmieszać.
smażyć na oleju tak samo jak placki ziemniaczane.
Smacznego.
|
|
FAJITAS Z KURCZAKIEM W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM
######taotao.pl/_upload/_recipes/1005_FAJITA.JPG
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 łyżka sosu sojowego,
1 słoik sosu słodko-kwaśnego,
4 naleśniki,
starty żółty ser,
przyprawa uniwersalna.
NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY:
•1 jajko
•1/2 szklanki wody
•1/2 szklanki mleka
•1 szklanka niecała mąki
•1 szczytpa soli
W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Smażymy najlepiej na teflonowej patelni.
FAJITA:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy sosem sojowym i przyprawą uniwersalną, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
2. Smażymy naleśniki wg przepisu: pół szklanki wody, pół szklanki mleka, 1 jajko, mąka lub kupujemy gotowe.
3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy naleśnik, układamy na jednej stronie kurczaka, polewamy sosem słodko-kwaśnym, zaginamy naleśnik na pół. Obok układamy drugi naleśnik i postępujemy jak wyżej.
4. W ten sam sposób przygotowujemy drugie naczynie żaroodporne.
5. Posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak rozpuści się ser, danie jest gotowe.
Oświadczam, że zarówno przepis, jak i zdjęcie są mojego autorstwa
SMACZNEGO!!!
Ostatnio edytowany 4 maja 2010 r. o 17:38
|
Strona 4 z 9
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|