Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na naleśniki i omlety, wygraj kosz piknikowy i książkę kucharską Roberta Sowy!

Utworzony przez justyna, 23 kwietnia 2010 r. o 08:18
PLACKI PO MEKSYKAŃSKU Smażymy cieniutkie naleśniki, lepiej takie o większej średnicy. Farsz przygotowujemy z : * Pierś kurczaka * Miód, sos sojowy * Czerwona fasola z puszki * Kukurydza z puszki * Czerwona cebula * Brokuły Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, trzymamy je przez jakiś czas (najlepiej jakby przez noc postały) w marynacie z miodu i sosu sojowego. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy dolewając odrobinę wody (żeby miód nam się nie przypalił na patelni). Jak mięso zmięknie dodajemy fasolę, kukurydzę i kawałki czerwonej cebuli (nie musi być posiekana bardzo drobno). W osobnym garnku blanszujemy kawałki brokułów. Farsz wraz z kilkoma brokułami nakładamy na naleśnika i składamy go na pół. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym drobno startym serem. Pycha!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA Z NALEŚNIKÓW SKŁADNIKI: szklanka mąki, 2 jaja, szczypta soli, szklanka mleka, szynka, pieczarki, brokuł, ser żółty, fix do zapiekanek serowych. wykonanie: mąkę, jaja, mleko i sol mieszamy na gładką masę a następnie smażymy na odrobinie tłuszczu. Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paseczki. Pokrojone naleśniki wrzucamy na dno naczynia żaroodpornego a następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, starte na jarzynowej tartce pieczarki, ugotowany i rozdrobniony brokuł. Wszystko to zalać rozrobionym z wodą Fixem i posypać dość dużą ilością sera żółtego. Zapiekać do momentu, aż ser nabierze złocistego koloru. podawać na gorąco. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET A'LA PIZZA Składniki: - 5jaj - 2 łyżki mąki proszek do pieczenia 3 łyżki mleka -- 300g filetu z kurczaka -- 100 d pieczarek -- dwie średnie cebule -- 1 ząbek czosnku -- połówka czerwonej papryki -- 100 g sera żółtego wykonanie: zaczynamy od podsmażenia na niewielkiej ilości oliwy pokrojonego w kostkę filetu, drobno posiekanych pieczarek, cebuli i papryki. Następnie oddzielamy białka od żóltek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawiamy do smaku np: przyprawą Gyros. tak powstałą masę omletową połączyć z usmażonymi wcześniej składnikami farszu. Po dokładnym wymieszaniu wylać masę na patelnię min. 28cm. Wierzch posypać startym żóltym serem i przeciśniętym przez praske czosnkiem. Mam dwa sposoby na usmażenie takiego omletu: 1. po wylaniu przykrywamy szczelnie przykrywką i pozostawiamy na bardzo wolnym ogniu do momentu całkowitego ścięcia się jajek. 2. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podaję taki omlet jako śniadanie. smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CZEKOLADOWE NIEBO W GĘBIE szklanka mąki, 2 jaja, szklanka ciepłego mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, tabliczka mlecznej czekolady, tabliczka białej czekolady, jagody miksujemy składniki na ciasto i na końcu dodajemy roztopioną tabliczkę ciemnej czekolady. Dokładnie mieszamy i smażymy dość grube naleśniki o małej średnicy. Nawierzch każdego z naleśników układamy jagody, które następnie polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (ilość zostawiam każdemu według uznania) Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALESNIKI PO AMERYKANSKU SKLADNIKI: - 2 szkl. Mąki - 2 jaja - 1,5 sykl mleka - 4 łyżki cukru trzcinowego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 70 gr. Masła Jajka roztrzepać, następnie połączyć delikatnie z mąką. Następnie dodać resztę składników( mleko, cukier, proszek, masło i sól) i wymieszać. Na suchej patelni smażyć placuszki średniej wielkości, podawać z owocami, miodem lub syropem klonowym
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALESNIKI A’LA KANAPKI SKŁADNIKI - 6 średniej grubości naleśników o średnicy ok. 15 cm. - 3 jaja - sól, papryka ostra, bazylia, - 40 dag mrożonego szpinaku w liściach - 15 gad sera feta - 6 pomidorków suszonych z marynaty - 1 cebula - masło do smażenia - bułka tarta do panierki WYKONANIE Na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać rozmrożony i osączony szpinak- całość przesmażyć aby odparować wodę, doprawić i ewentualnie zagęścić mąką (zasmażka). Do zimnego farszu dodać pomidory i fetę ( pokrojone w kawałki wielkości grochu). Wymieszać i farsz gotowy. Na połówkę naleśnika położyć porcję zimnego farszu , złożyć go i zapanierować w roztrzepanym jajku doprawionym solą i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron ( uwaga - smażąc pierwszą stronę warto co jakiś czas docisnać brzegi widelcem) . SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PUCHATE NALESNIKI NA OSTRO Składniki na ciasto - 2 jajka - szklanka jogurtu naturalnego - szklanka mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - papryka ostra sproszkowana, sól, pieprz Składniki na sos - jedna mała cukinia - jedna czerwona papryka - jedna papryczka chili - jedna cebula - 100 g koncentratu pomidorowego - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie do momentu uzyskania gładkiej masy. Smażymy nie dużej wielkości naleśniki ( powinny urosnąć na patelni) Składniki na sos kroimy w drobną kostkę i wszystkie wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy albo wody. Dusimy do momentu, aż zmiękną. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy, po czym dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Naleśniki polewamy sosem po wierzchu (ilość sosu zależy od indywidualnych preferencji) Wierzch można posypać świeżą natką pietruszki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki po bolońsku Składniki: 2 jaja 250ml.mleka 15dkg mąki 2 łyżki margaryny 40dkg pieczarek 20 dkg mielonego mięsa drobiowego Fix Bolognese Knorr 10dkg mrożonego groszku -lub świeżego 4 łyżki śmietany Wykonanie: Jajka mleko mąkę i szczyptę soli roztrzep i odstaw na 5 minut. Usmaż 4 naleśniki Pieczarki pokrój w talarki.Podsmaż z mięsem. Dodaj wody zagotuj i wsyp Fix.Dokładnie wymieszaj. Gotuj po przykryciem ok.5 minut Krótko przed końcem gotowania wsyp mrożony groszek. Naleśniki napełnij farszem,dodaj po łyżce śmietany.Zawiń w rulon. Omlet z parówkami Składniki: 6 jaj 4 dkg masła 2 łyżki wody sól 25 dkg parówek 3-4 łyżki śmietany Wykonanie: Świeże jaja wbić do garnuszka,rozmącić dokładnie trzepaczką dolewając wodę,osolić. Jaja wylać na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć na wolnym ogniu.Omlet podważyć szerokim nożem włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie jest gotów. Parówki umyć obrać ze skórki pokrajać w skośne plasterki włożyć na patelnię wlać śmietanę podsmażyć pod przykryciem. Na środek omletu nałożyć gorące parówki,złożyć na pół zsunąć z patelni na talerz przybrać talarkami pomidorów i gałązkami pietruszki. Omlet jest bardzo sycący i smaczny,według uznania zamiast parówki można przysmażyć pieczarki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI SKŁADNIKI: - 2 jaja - szkl. Mąki - szkl. Mleka - sól FARSZ: - pół kg kiszonej kapusty - 20 dag. Suszonych grzybów - liść laurowy, ziele ang., sól, pieprz, przyprawa do kapusty(do bigosu) Składniki na ciasto mieszamy i smażymy cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy około godziny. Oddzielnie gotujemy grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą rozdrabniamy za pomocą maszynki do mielenia mięsa bądź Blendera. Po zmieleniu podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na środek naleśnika. Brzegi naleśnika zawijamy do środka tworząc prostokątny kształt. Przed podaniem każdy z krokietów obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. Najlepiej podawać na gorąco.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Amerykańskie naleśniki na śniadanie * 225g mąki * 1 łyżka proszku do pieczenia * szczypta soli * 1 łyżeczka cukru * 2 duże jajka , roztrzepane * 30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego * 300ml mleka * masło do smażenia Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem. Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę. Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAKIEWKI ZAPIEKANE Z MIESEM MIELONYM CIASTO: 2 jaja, szklanka mąki, 1,5 szklanki mleka, sól do smaku FARSZ: 30dag mięsa mielonego, jedna duża cebula, 1 czerwona papryka, czosnek, przyprawy (oregano, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego), 100g sera żółtego, sos pomidorowy (np.: gotowy do makaronu) WYKONANIE: Naleśniki usmażyć na średniej grubości placki. Pokrojone w kostkę składniki na farsz ( cebula, czosnek, papryka) podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Nastepnie łączymy je z mięsem mielonym i przyprawami. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie gotowe. (jeżeli wytrąci się nadmiar wody, odlewamy ją) na końcu dodajemy sos pomidorowy (proporcja 300g mięsa na 100ml sosu) Tak przygotowany farsz nakładamy na środek naleśnika a następnie zbieramy jego brzegi tak, by powstała tzw. Sakiewka. Do zawiązania brzegów naleśnika można użyć albo szczypioru albo wykałaczki. Wierzch każdej sakiewki posypujemy startym serem żółtym. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się przyrumieni. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TORT NALEŚNIKOWY Składniki: 4 naleśniki o szerokości około 24cm jedna połówka filetu z piersi kurczaka 150 g szpinaku w liściach (może być mrożony) czosnek 3-4 suszone pomidory z puszki 3 ugotowane na twardo jaja garść kukurydzy konserwowej 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu 1 średnia cebula ser żółty ok. 100g. przyprawa gyros sól, pieprz Wykonanie: pierś z kurczaka pokroić jak na kotlety w dość cienkie plastry. Obtoczyć w przyprawie gyros i zgrilować na patelni. szpinak udusić na patelni z odrobiną soli i czosnkiem. na samym końcu dodać posiekane suszone pomidory. Ugotowane jaja połączyć z kukurydzą, posiekaną cebulą, majonezem i ketchupem a następnie zmiksować na gładką pastę. doprawić solą i pieprzem do smaku. Pierwszy naleśnik ułożyć na dnie tortownicy. na nim ułożyć zgrilowane piersi z kurczaka. Położyć kolejny naleśnik a na nim szpinak z pomidorami. przykryć kolejnym naleśnikiem, na który nakładamy warstwę pasty jajecznej i na koniec nakrywamy ostatnim naleśnikiem. wierzch posypujemy dość grubą warstwą sera żółtego i wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika. Tort jest gotowy gdy ser ładnie sie zarumieni. podawać na ciepło lub na zimno.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki na ostro ze szpinakiem Ciasto: 0,5 l mleka odrobina wody gazowanej (lub piwa) 2 jajka mąka (dodawać tyle aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany) margaryna do smażenia Nadzienie: szpinak może być mrożony ser typu feta jajko śmietana czosnek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: mleko wymieszać z wodą (piwem) i jajkami, dodawać mąkę. Margarynę rozpuścić na patelni wlać do ciasta, smażyć cienkie naleśniki Nadzienie: Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy podsmażamy posiekany czosnek (należy uważać aby go nie spalić) dodać szpinak, ser typu feta, smażyć do odparowania wody. Jajako wymieszać z odrobiną śmietany dodać do szpinaku, podsmażyć. Jeżeli masa jest wodnista można dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić do smaku (uwaga ser typu feta jest słony!!!!!) Wystudzoną masę nakładać na jeszcze ciepłe naleśniki (wtedy naleśniki nie pękają) składać w "książeczkę" Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju. Znakomity dodatek do czystego barszczu czerwonego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI PIWNE Z ŁOSOSIEM Ciasto na naleśniki: 1 jajko 1 piwo jasne mąka pszenna (np. Poznańska lub Tortowa) szczypta soli Wlewamy piwo do miski, dodajemy przesianą mąkę partiami i szczyptę soli. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tak by ciasto nie zrobiło się zbyt puszyste. Pod koniec mieszania dodajemy całe jedno jajko i miksujemy jeszcze troszkę. Cisto powinno być bez grudek ,dosyć gęste ale na tyle rzadkie by dało się z łatwością rozlewać na patelni. Smażymy cienkie naleśniki. (nie powinny być zbyt grube, ponieważ w cieńsze łatwiej zawinąć farsz). Farsz: Filet z łososia masło odrobina oleju słonecznikowego sól morska pieprz kolorowy w ziarenkach lubczyk (może być suszony) majeranek (może być suszony) Umyte filety dzielimy na części ok. 10cm dł. Smażymy na wolnym ogniu na maśle z odrobiną oleju, tak my masło się nie przypaliło. Rybę w trakcie smażenia posypujemy z obu stron, solą, lubczykiem, majerankiem i kolorowym pieprzem (pieprz rozgniatamy w moździerzu, lub szerokim nożem, płaska stroną na desce do krojenia). Łososia nei należy smażyć zbyt długo, by ryba nadal była soczysta. Przygotowanie: Kwaśna śmietana 18% świeżo mielony czarny pieprz Listek lubczyku Kawałki usmażonej ryby zawijamy w pojedynczy naleśnik, składając go na 4 części w kopertę. (jeśli naleśniki zdążyły nam wystygły, możemy zapiec je po zwinięciu w piekarniku przez ok. 10min). Naleśnik układamy na talerzu, na wierzch nakładamy dużą czubatą łyżkę zimnej, kwaśnej śmietany, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkiem świeżego lubczyku ogrodowego. i Voil?.... ps. przepis sprawdzony na 100%
Ostatnio edytowany 27 kwietnia 2010 r. o 16:03
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIELONE NALEŚNIKI Ciasto na naleśniki: 1 jajko szczypta soli mąka pszenna (Poznańska lub Tortowa) szpinak mrożony rozdrobniony mleko Mleko wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, zaczynamy mieszać mikserem, stopniowo dodając przesianą mąkę. Na końcu dodajemy jedno całe jajko i miksujemy dalej jeszcze chwilkę. Następnie dodajemy rozdrobniony, rozmrożony szpinak (należy odlać od niego wodę) całe cisto mieszamy łyżką. Smażymy cienkie naleśniki. Farsz (do ruskich) : ziemniaki twaróg półtłusty cebula sól pieprz Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy z odrobiną soli. Ugotowane gorące ziemniaki gnieciemy, ubijaczką do ziemniaków. Twaróg gnieciemy widelcem, łączymy ziemniaki i twaróg. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle, cebulka powinna się zrobić się złota, kiedy przestygnie dodajemy ją do farszu i mieszamy wszystkie składniki rozdradniając je widelcem. Sól i pieprz dodajemy do smaku. Przygotowanie: Zawijamy farsz w naleśniki, w rulony lub w kopertę, układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15min. Przed podaniem dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii. ps. musiałam zamieścić oba przepisy jeszcze raz, ponieważ dopiero doczytałam że trzeba być zalogowanym
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACEK Z JABŁKAMI składniki: --2 jajka --300ml jogurtu naturalnego --około 1,5 szklanki mąki --2 łyżeczki proszku do pieczenia --4 łyżki cukru --3 średnie jabłka (kwaśne) --łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, dodać jogurt, cukier, proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić w kosteczkę. dodać do rozrobionego ciasta i wymieszać wraz z cynamonem. Całość wlać na patelnie posmarowaną masłem. smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Można pod przykryciem. Tak przygotowany placek posypać delikatnie cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ROLADA NALEŚNIKOWA składniki na jedną porcję: -- 1 naleśnik o średnicy min. 28cm. (cienki) -- serek twarogowy śmietankowy -- 50g szynki startej na tartce jażynowej -- 2 łyżki posiekanego szczypiorku -- łyżka stołowa śmietany -- sól, pieprz, przyprawa do gyrosu serek mieszamy z resztą składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji pasty. następnie równo rozprowadzamy pastę po naleśniku i nawijamy go tak jak roladę. Roladę zawijamy ściśle w filię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki, by dobrze zastygła i przy krojeniu nie rozpadała się. Podajemy pokrojoną w ukośne plastry. Można polać sosem majonezowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PRZYSMAK NIEDŹWIADKA składniki: --1szklanka mąki --1szklanka mleka -- 3jajka --1łyżeczka cukru --1łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 3 jabłka miód orzechy włoskie masło wykonanie: Mąkę pomieszać z mlekiem, żółtkami jaj, cukrem, proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na dość zwartą pianę a następnie powoli mieszając dodawać do wcześniej połączonych składników. Usmażyć naleśniki, rumieniąc je z obu stron. Jabłka obrać ze skóry i pozbyć się gniazd nasiennych. pokroić je w drobną kosteczkę i wrzucić do garnka. Orzechy drobno posiekać i dodać do jabłek. dodać łyżkę stołową masła i 3-4 łyżki miodu. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Gotowym nadzieniem posmarować naleśniki i poskładać je w trójkąty. Można podawać na ciepło i na zimno. W obu wydaniach smakują wyśmienicie.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACUSZKI Z CUKINIA składniki: 1 średnia cukinia zielona 2 jaja jedna czerwona cebula sól, pieprz 1/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki olej do smażenia Wykonanie: Cukinię trzemy na tartce warzywnej. Cebulę również tak samo. Dodać resztę składników i dokładnie wzmieszać. smażyć na oleju tak samo jak placki ziemniaczane. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FAJITAS Z KURCZAKIEM W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM ######taotao.pl/_upload/_recipes/1005_FAJITA.JPG 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 łyżka sosu sojowego, 1 słoik sosu słodko-kwaśnego, 4 naleśniki, starty żółty ser, przyprawa uniwersalna. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY: •1 jajko •1/2 szklanki wody •1/2 szklanki mleka •1 szklanka niecała mąki •1 szczytpa soli W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Smażymy najlepiej na teflonowej patelni. FAJITA: 1. Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy sosem sojowym i przyprawą uniwersalną, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2. Smażymy naleśniki wg przepisu: pół szklanki wody, pół szklanki mleka, 1 jajko, mąka lub kupujemy gotowe. 3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy naleśnik, układamy na jednej stronie kurczaka, polewamy sosem słodko-kwaśnym, zaginamy naleśnik na pół. Obok układamy drugi naleśnik i postępujemy jak wyżej. 4. W ten sam sposób przygotowujemy drugie naczynie żaroodporne. 5. Posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak rozpuści się ser, danie jest gotowe. Oświadczam, że zarówno przepis, jak i zdjęcie są mojego autorstwa SMACZNEGO!!!
Ostatnio edytowany 4 maja 2010 r. o 17:38
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 9

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...