Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na potrawę z ziemniaków, wygraj frytkownicę!

Utworzony przez agasia, 14 maja 2010 r. o 08:40
PLACEK PO WĘGIERSKU Z SOSEM CYGAŃSKIM * 100 g mąki pszennej * 1 jajko * 4 duże pieczarki * 2 cebule * 1 papryka czerwona * 300 g wołowiny * 1 opakowanie sosu cygańskiego * 2 łyżki margaryny * 1 ząbek czosnku * 4 ziemniaki * sól * pieprz Placek: Obrać ziemniaki i cebulę i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Sos: Przygotować sos cygański. Pokroić mięso w małą kostkę, a pieczarki w cząstki. Mięso, pieczarki i paprykę delikatnie zasmażyć na margarynie i dodać do sosu cygańskiego. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz. Wszystko lekko zagotować i odstawić.Na rozgrzanej margarynie usmażyć placki (nie za cienkie). Następnie placek obkładamy sosem, składamy na pół i zajadamy się smacznym plackiem Kocham ten placek:) robię go bardzo często:) moi znajomi i Rodzina pałaszują go z szybkością światłą prosty szybki i extra smaczny! polecam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka rodem z Litwy.... z ziemniaczkami i łososia w extra winnym majonezowym sosiku:) Składniki: 1kg łososia włoszczyzna 3 ugotowane ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 łyżki chrzanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 szklanka majonezu 1 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Dekoracja: 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Łososia ugotować w osolonej wodzie wraz z włoszczyzną. Ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Ziemniaki i ogórki pokroić w małą kostkę. Wymieszać chrzan, majonez, sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie połączyć ze składnikami sałatki. Przełożyć sałatkę do salaterki i ozdobić cząstkami jajek oraz gałązkami szczypiorku.Podawać ze swieżym białym pieczywem i masełkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
EXTRA MAŚLANE ŁÓDECZKI Z ZIEMNIAKÓW Z SEREM ŻÓŁTYM-JAKO DODATEK DO NP:MIĘS * 5 dużych ziemniaków, * 2 łyżki oliwy lub oleju, * 3 łyżki masła krowiego, * 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej, * ok 80g sera żółtego, drobno startego, * sól, pieprz, papryka słodka w proszku,lub inna przyprawa o wyrazistym smaku. Ziemniaki umyć pod zimnym strumieniem wody i osuszyć. Skórkę każdego ziemniaka, nakłuć widelcem z wielu stron, aby zapobiec eksplozji ziemniaka podczas pieczenia w wysokiej temperaturze. Na folii do zapiekanka ułożyć warzywa i skropić je delikatnie tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przez godzinę zapiekać w nim ziemniaki, dwukrotnie przewracając je podczas pieczenia. Po upieczeniu, ziemniaki odstawić przez ok 15-20 minut, aby lekko przestygły. Każdego ziemniaka przekrajany wzdłuż na pól, i wydrążamy miąższ, najlepiej za pomocą widelca. Robimy to ostrożnie, aby nie uszkodzić skorki. Do miąższu dodajemy masło, odsączona kukurydze, 2/3 żółtego sera i przyprawy, dokładnie mieszamy i wkładamy w łódeczki ze skorupek ziemniaków. Każdy kawałek posypujemy startym serem, lodki układamy do formy i zapiekamy przez ok 10 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło, najlepiej z mięsem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Babciu specjalnie dla Czytelników DW w Lublinie i okolicach podaje tajny przepis na Twoje fantastyczne KLUSECZKI SIWACZKI KLUSECZKI SIWACZKI 1 i 1/2 kg ziemniaków, jajk 2szt 1/3 szklanki mąki, 5 dag słoniny, cebula, sól. Gotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę 1 kg Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach lub wrzucić do malaksera. Wyłożyć je na gęste sito bądx gazę tak by ściekał sok do naczynia , odstawić na 10 minut. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Do tak przygotowanej ziemniaczanej amsy dodac zimne przeciśnięte przez praske ziemniaki,wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. W dłoniach zwilżonych wodą formować kluskiwielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie. Cebulę i słoninę drobno pokroić. Smażyć na patelni do zrumienienia. Pyzy polać cebulą ze skwarkami oraz posypac białym tartym serem twarogowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z kulkami ziemniaczano-rybnymi 300 g ugotowanych ziemniaków 200 g makreli wędzonej bez ości 1 jajko bułka tarta 1 mozzarella 100 g pomidorków koktajlowych pietruszka ozdobna sałata lodowa oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka • ziemniaki ubić, dodać makrelę, jajko, wymieszać na dość gładką masę, • dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, • formować małe kulki, obtoczyć w bułce, smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, • na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną, porwaną na kawałki sałatę, • dodać pokrojone na pół pomidorki i porwaną na kawałki mozzarellę, • dodać listki pietruszki, • polać oliwą i octem, posypać solą i pieprzem, • na całości ułożyć kuleczki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaczana zupa krem ze szpinakiem 500 g ziemniaków 100 g szpinaku (mrożonego) 1 litr bulionu warzywnego 50 ml śmietany 30% 40 g sera feta 2 plastry wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka • ziemniaki, cebulę i czosnek, obrać i pokroić w kostkę, • podsmażyć chwilę na maśle, dodać bulion i gotować 15 min, • dodać szpinak, gotować jeszcze 10 min, • zupę zmiksować, dodać śmietanę, 30 g sera, przyprawić, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż ser się rozpuści, • boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni, • zupę wlać do talerzy, posypać boczkiem i resztą pokruszonego sera
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Słoneczne ziemniaczki z kiełkującym dodatkiem 500 g ziemniaków 300 g franków wędzonych 50 g kiełków rzodkiewki 30 g sera pleśniowego blue 1 ząbek czosnku kawałek imbiru oliwa z oliwek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka ostra • ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, • studzimy, obieramy, mniejsze kroimy na pół, większe na cztery, • franki kroimy w kawałki, obsmażymy na oliwie, zdejmujemy z patelni, • na tłuszczu pozostałym ze smażenia rumienimy pokrojony w plasterki czosnek i imbir, • dodajemy ziemniaki i chwilę je smażymy, następnie dodajemy kiełbaski i przyprawy, delikatnie mieszamy, • zdejmujemy z ognia, dodajemy kiełki ( część zostawiamy do dekoracji) mieszamy, • rozkładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem i resztą kiełków
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
pchelka napisał:
300 g franków wędzonych • franki kroimy w kawałki, obsmażymy na oliwie, zdejmujemy z patelni
Pchełko, co to są te franki?!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa Gulaszowa 2 cebule, 1kg wołowiny, 0,5 kg pieczarek, 6 łyżek przecieru pomidorowego, 7 ziemniaków, 4 marchewki, 6 papryk, 0,5 worka mrożonego groszku zielonego , sól ,pieprz, chili. pokrojona w kostkę cebule usmażyć dodać wołowinę pokrojoną w kostkę, zasmażyć razem, dodać pieczarki i przecier zalać bulionem dusić ok 20 minut, kolejno dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ,a po ok 10 minutach dodać marchew, papryki, zielony groszek, to dusić do miękkości na końcu doprawić na ostro i dodać zasmażkę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Minipizze ziemniaczane na placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól pieprz 1 ząbek czosnku olej Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Nkałdac palcuzkiłzyka na oelj (robić takie nie za duże). Placuszki smażyć z obu stron, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. farsz: puszka pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku swiezy lub suszony majeranek łyzka octu balsamicznego sól pieprz cukier cukinia taka większa 100 g pieczarek 2 łyżki oleju 100 g salami ok 150 g sera gouda startego Pomidory z zalewą przłozyc do maelgo rondelka. Czosnek obrac, przecisnać przez praskę i dodac do pomdorów. Majeranek (jesli świezy to posiekac) i dodac do rondelka. Calosc dusic ok 10 minut na małym ogniu do odparowania płynu i powstania sosu pomidorowego. Cukinię umyc, pokroic w cienkie plasterki. Grzyby umuć i też pokroic w plasterki, podsmażyc razem z cukinią na oleju. Przyprawic do smaku cukrem, solą i pieprzem. Salami pokroic w kostke. Placki ziemniaczane posmarowac sosem pomidorowym. Na to położyc cukinie, grzyby i salami. Posypac statrym serem, zapiekac w piekarniku 10-15 minut w temp 200st. Skropic octem balsamicznym. Ozdobic świezymi listkami majeranku lub innymi ziołami. Pyszna kolorowa kolacja. Stare dobre placki ziemniaczane w innym wydaniu. bernika
Ostatnio edytowany 18 maja 2010 r. o 22:03
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTECZKA ZIEMNIACZANE -DODATEK DO DROBIU 2 KG ZIEMNIAKÓW 15 DAG MASŁA EXTRA 4 JAJKA 1/2 SZKLANKI MLEKA SÓL DO SMAKU UGOTOWANE ZIEMNIAKI UTŁUC NA JEDNOLITĄ MASĘ DODAĆ MLEKO I ŁYŻKĘ MASŁA, WYSTUDZIĆ. POZOSTAŁE MASŁO UTRZEĆ Z 3 ŻÓŁTKAMI DODAWAĆ PUREE ZIEMNIACZANE I PIANĘ Z 3 BIAŁEK UBITĄ NA SZTYWNO. POSOLIĆ.NA WYSMAROWANĄ BLACHĘ UKŁADAĆ ŁYŻKĄ LUB WYCISKAC ROZETKI OZDOBNĄ SZEROKĄ KOŃCÓWKĄ Z TUBY CUKIERNICZEJ BĄDŹ RĘKAWA. POSMAROWAĆ DOKŁADNIE JAJKIEM I ZAPIEC NA ZŁOTY KOLOR . PODAWAĆ DO MIĘS PIECZONYCH SZCZEGÓLNIE DO DROBIU.SMAKUJĄ WYTWORNIE!!! MOŻNA DO FARSZU DODAĆ SWOJE ULUBIONE ZIOŁA NP:KOPEREK, NATKĘ -WG GUSTU.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MOSKIEWSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA 1/4 KG ZIEMNIAKÓW 2 KORNISZONY 2 JAJKA 1 JABŁKO 10DAG POLĘDWICY SOPOCKIEJ 1 ŁYŻKA SIEKANEGO SZCZYPIORKU 1 SZKLANKA MAJONEZU SÓL PIEPRZ ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ W MUNDURKACH, OSTUDZIĆ, OBRAĆ ZE SKÓRKI, POKROIĆ W ŚREDNIEJ GRUBOŚCI KOSTKĘ. DODAĆ POSIEKANE KWAŚNE JABŁKO, KORNISZONY W PLASTERKACH, POLĘDWICĘ SOPOCKĄ POKROJONĄ W CIENKIE PASECZKI ORAZ ROZDROBNIONE W KOSTKĘ JAJKA. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DELIKATNIE WYMIESZAĆ, DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM DO SMAKU POLAĆ DEKORACYJNIE MAJONEZEM:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Puree tęczowe 2 kg ziemniaków 10 dag masła 2 łyżki bułki tartej 15 dag szpinaku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku Ugotowane ziemniaki utłuc lub zmielić na jednolitą masę, dodać masło. Masę ubijać aż będzie puszysta. Podzielić na 4 części. 1wsza połączyć z ugotowanym i zblenderowanym szpinakiem, 2ga z koncentratem, 3cią połączyć z podrumienioną bułką tartą a 4rtą pozostawić bez dodatków.Kolorowe puree układać na półmisku dekoracyjnie we wzory-pasy, gwiazdki, rozetki lub kwiaty. Podawać do mięs gotowanym smażonych oraz pieczonych.Puree tęczowe pięknie udekoruje nasz stół podczas wizyty gości itp.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaczanka-zupa krem z ziemniaków na smakowitej śmietance * masło 5 dag * seler posiekany 1 szklanka * szalotki 3 szt * seler korzeniowy 1 kg * ziemniaki pokrojone w kostkę 30 dag * bulion drobiowy 5 szklanek * tymianek 1,5 łyżeczki * śmietana 1/4 szklanki Roztopić masło w rondlu, dodać seler naciowy, przykryć i dusić 3 minuty, dodać szalotki i smażyć bez przykrycia następne 3 minuty. Włożyć seler korzeniowy pokrojony i ziemniaki, wlać bulion i wsypać tymianek. Szybko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 50 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować blenderem. Potem wymieszać zupę ze śmietaną, zagotować jeszcze raz i przyprawić do smaku. Podawać w miseczkach udekorowaną grzankami z chleba bądź bułki albo-efektowniej z dobrze zasmażonego na chrupiąco cieniutkiego boczku i wtedy posypać szczypiorkiem.wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie.Idealne na przyjęcia dla gości.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAKLEPUSY BABCI JADZI Składniki: Woda 2,5 l marchew 2szt pietruszka 1szt sól ziemniaki 4 szt ziele angielskie iście laurowe kapusta kwaszona -garść śmietana 30% mąka do zaciągnięcia. koncentrat pomidorowy 1łyżka Sposób przygotowania: Do wody dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewkę i pietruszkę - starte na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sól, potem kwaszoną kapustę drobno pokrojoną. Gdy warzywa są miękkie wrzucany ziemniaki i zaciągamy mąką, dodajemy koncentrat. Po zestawieniu z ognia dodajemy śmietanę. Gdy zaklepusy są mało kwaśne dodajemy trochę kwasu z kapusty.Doprawiamy wg gustu. Zupę podajemy z ziemniakami ugotowanymi i polanymi tłuszczykiem z podsmażoną cebulką. REWELACJA!!!!!!!!!!Może jest to i taka biedna potrawa ale zawsze ja wspominam z wielkim sercem, przecież to byłą potrawa którą specjalnie na mój przyjazd robiła dla mnie Babcia Jadzia..Te chwile są niezapomniane:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kotlety ziemniaczane z serem fetą 1 kg ziemniaków opakowanie sera feta 2 cebulki dymki koperek jajko Ziemniaki gotujemy, ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser feta, rozgniatamy widelcem. Cebulkę kroimy, dodajemy do masy ziemniaczanej, następnie jajko, pokrojony koperek. Wyrabiamy, doprawiamy do smaku /uważamy z solą/. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwce. Doskonałe na kolację lub jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do dania obiadowego. smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaczki grillowane średniej wielkości ziemniaki masło lub oliwa kilka ząbków czosnku sól zioła, u mnie tym razem rozmaryn folia aluminiowa kosteczki Fety Ziemniaki porządnie myję i suszę. Układam każdy na kawałku folii, nacinam kilka pasków na wierzchu nożem, układam na nacięciu kawałki masła lub polewam oliwą, solą, sypię zioła i wkładam po kilka plasterków czosnku. Można jak ktoś lub położyć kosteczki pysznej Fety:)Zawijam całość w folię i wkładam do rozgrzanego węgla tak aby ziemniaki były nim otoczone z każdej strony. Po 20 min można sprawdzić widelcem lub nożem, jeśli wchodzi z łatwością- wtedy nasze pyszne aromatyczne ziemniaczki są gotowe. z gorącymi pozdrowieniami
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
AROMATYCZNE KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DODATKIEM GRZYBKÓW * 1kg ziemniaków, * 2—3 cebule, * łyżka tłuszczu do cebuli, * 4 łyżki tartej bułki, * 100 g tłuszczu do smażenia, * 50 g grzybów suszonych, * łyżki mąki, * 2 jaja, * natka pietruszki, * koperek, * sól i pieprz do smaku Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, przetrzeć przez praskę. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z ziemniakami, mąką, pokrajanymi w paseczki grzybami, jajami oraz posiekaną zieleniną, doprawić. Masę podzielić na 8 części, formować w tartej bułce owalne kotleciki o grubości 2 cm, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ostrymi sosami np: węgierki, grzybowy, serowy i surówkami. Przepis podesłała mi kiedyś siostra z UK:)Często szuka klawych przepisów jak zlatuje do Polski "każe" je sobie przygotowywać Pozdrawiam Kotlety są pierwszorzędne:))))))
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW I OŚMIORNICZEK:) Jadłam kiedyś bardzo podobną na weselu i zachwyca swoim smakiem oraz wyglądem dlatego po powrocie do domu z zapamiętanego smaku postanowiłam ją "odtworzyć" i przyznam szczerze że mi się udało....Zresztą zasmakujcie SAMI:)))))) ziemniaczki 4 szt kukurydza 1/2 puszki fasola czerwona 100g natka pietruszki ząbek czosnku sól pieprz ośmiorniczki mrożone 150g czerwona cebulka 1szt zielony ogórek 150g ocet winny 1 łyżka oliwa 100ml sok z 1/2 cytryny papryka czerwona 200g szczypiorek 1/2 pęczka Ziemniaczki obierz, umyj i ugotuj w dobrze osolonym wrzątku.W drugim garnku ugotuj mrożone ośmiorniczki. Wszystkie składniki z zalewy dobrze odsącz, natkę i szczypiorek dobrze umyj i cieniutko zsiekaj. Paprykę czerwoną oraz zielony ogórek i cebulkę zsiekaj drobniutko. Przygotuj sos:Oliwę dobrze wymieszaj z octem winnym oraz sokiem z cytryny oraz dodaj :sól, pieprz i zmiażdżony czosnek i szczypiorek.Wszystkie składniki sałatki umieść w dekoracyjnej szklanej misie, a następnie polej ja przygotowanym domowym sosem vinaigrette.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
[b]PACAFOŁY Ten przepis podała mi kiedyś na wydartej z notesu kartce prababcia gdy wchodziłam w "dorosłe" życie:)Są fajne leciutkie b.smaczne, Robię je dość często bo mój mąż i siostrzeniec po prostu je uwielbiają)) 3,5 kg ziemniaków 20dag sera tłustego twarogowego 1 jajko 1 żółtko sól gęsta śmietana 1l 1,5 kg ziemniaków należy ugotować w osolonym wrzątku a po ugotowaniu zemleć w maszynce do mięsa i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka oddzielić od białka, śmietanę w międzyczasie podgrzewać na patelni lub w garnczku około 10-15 minut. Twaróg należy wymieszać z 20 dag zmielonych ugotowanych ziemniaków i dodać żółtko oraz albo sól albo cukier-wg gustu. 2,5 kg ziemniaków surowych dobrze obranych i umytych zetrzeć na tartce-tak jak na placki ziemniaczane, wyłożyć to na ściereczkę lnianą tak by sok ściekł, dodać je do reszty ugotowanych ziemniaków dodać 1 jajko i odrobinę soli.Z ciasta uformować placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm. Na środek położyć kulkę sera wielkości orzecha włoskiego. Dokładnie skleić ciasto i uformować kule.Zagotować wodę, posolić. Szybko wrzucać porcjami na wrzątek. Gotować na małym ogniu ok 15- 20 min, od czasu do czasu obracając łyżką. Pacafoły po ugotowaniu lekko pękają i jest to normalne. Podawać je polane śmietaną bądź polane masłem z bułką tartą. [/b]
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...