Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na potrawę z ziemniaków, wygraj frytkownicę!

Utworzony przez agasia, 14 maja 2010 r. o 08:40
RACUSZKI ZIEMNIACZANE Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM * 250 g ugotowanych ziemniaków * 1 średnia marchewka * jajko * 15 g rodzynek * szczypta cynamonu * serek homogenizowany 3 łyżki * wiśnie z kompotu 100g * cukier waniliowy Ziemniaki ugotować i wystudzić . Rozgnieść lub przecisnać przez praskę. Marchew zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkachi dodać do ziemniaków. Rodzynki namoczone wcześniej oraz odsączone wiśnie wydrylowane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty. Wbić jajko i wyrobić na gładką masę.Dodac serek homogenizowany oraz cynamon. Rozgrzać patelnię,wlac olejrzepakowy. Formować niewielkie placuszki i smażyć. Układać je na papierowym ręczniku ułożonym na tacy w celu ocieknięcia z tłuszczu. Podawac na ciepło posypane cukrem pudrem, można dodawac w sosjerce słodzoną śmietankę i nią polać placuszki. SMACZNEGO ŻYCZĘ!!!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pierożki domowe z nadzieniem ziemniaczano-grzybowym * 350 g.mąki, * 1 jajko, * 1/4 szklanki zimnej wody, * sól. * Farsz ziemniaczano-grzybowy: * 0,75 kg ziemniaków, * 35 dag.suszonych grzybów lub pieczarek, * jajko, * 20 g.mąki ziemniaczanej, * 1 średnia cebulka, * pieprz, * sól, * olej do smażenia. Grzyby namoczyć przez noc,a na drugi dzień osączyć,posiekać wraz z cebulą i zeszklić na oleju,a potem dodać posiekane grzyby i obsmażyć 5-7 min.Ziemniaki zetrzeć na tarce drobnej bądź zblenderowac -jak na placki ziemniaczane, dodać jajko,mąkę ziemniaczaną,cebulę,grzyby oraz pieprz i formowac pierożki. Wodę zagotować w dużym garnku,osolić ją i wrzucać pierogi-poduszki na lekko wrzącą wodę i gotować ok.5-10 min.aż będą miękkie. Podawać oczywiście ze smażoną cebulką i tłuszczem. Idealnei pasują z wiejskim zsiadłym mlekiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
sałatka sąsiedzka:) 30-40 dag wędzonego boczku 5 ziemniaków 3 jajka rzodkiewka 1/2 pęczka szczypior ogórek świeży pomidor świeży cebula mały słoiczek majonezu 4 łyżki ketchupu sól,pieprz Ziemniaki i jajka ugotować,ostudzić ,pokroić w kostkę.Boczek pokroić w kostkę podsmażyć wyjąć na ręcznik papierowy ,w tłuszczyku z boczku podsmażyć pokrojoną cebulkę.Ziemniaki,jajko,boczek,cebulkę,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,ogórek oraz [pomidor,oraz szczypior wsypać do dużej miski doprawić solą i pieprzem .Na samym końcu dodać majonez wymieszany z ketchupem wg uznania. Wspaniale smakuje z razowym pieczywem z ziarnami. DAJE "kopa energetycznego" szczególnie rano przed..pracą)))))
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka brokuł kontra ziemniak 4 ziemniaki filety z kurczaka, pół kg pieczarek, pół kg brokułów, 1 por, olej, przyprawa "Jarzynka", sól, pieprz. Filety opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i posypać "Jarzynką". Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Por po umyciu również pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojonego kurczaka na złocisty kolor. Następnie usmażyć pieczarki oraz plastry pora. Brokuły podzielić na małe kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować około 5 minut - nie powinny się rozpadać! Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Ziemniaki umyte ugotować, pokroić w kostkę.Brokuły wsypać do dużej salaterki, dodać usmażonego kurczaka, a następnie pieczarki oraz plastry pora i ziemniaki. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę podgrzać. Sałatkę podawać z grzankami gorącymi i dipem czosnkowym. Idealna na letni obiad lub przekąskę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
aromatyczne ziemniaczki pieczone w ziołach i przyprawach ziemniaki 1.5 kg sól czosnek granulowany przyprawa do kurczaka bazylia, oregano, tymianek oliwa z oliwek Ziemniaczki dobrze wyszoruj, umyj obierz i opłucz pod bieżąca wodą. Następnie ugotuj na średnio miękko w słonym wrzątku. Ostudź -najlepsze są do tej potrawy te z dnia poprzedniego. Gdy wystygną włóż je do dużej miski i wymieszaj z oliwą i przyprawami:czosnkiem, przyprawą do kurczaka oraz ziołami wg uznania. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Przykryj przykrywą i zapiekaj około 40minut w 180 st.C. , zaś 10 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywę w celu ich zrumienienia. Idealne do sałatek, mięs pieczonych, do potraw z grilla bądź mleczka kwaszonego zsiadłego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PYSZNA MUSAKA Z ZIEMNIAKAMI 250 g cukinii 250 g ziemniaków 250 g pieczarek 50 g tartego sera 300g mięsa mielonego wieprzowego Sposób przyrządzenia: Przygotować sos do musaki – rozgrzać olej, podsmażyć lekko przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać połowę kartonika pomidorów, zagotować. Przyprawić na pikantnie oregano, chili, odrobina sosu sojowego, kminku mielonego, zagęścić odrobina maki ziemniaczanej i śmietany. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki, cukinie na grubsze plastry, pieczarki na ćwiartki. Rozgrzać na dużej patelni olej i podsmażyć pieczarki, , podlać szklanka sosu, zagotować,dodać mięso, wrzucić ziemniaki przykryć. Dusić około 3 minut. Wsypać cukinie, dobrze wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy, posypać tartym serem..Rozgrzać piekarnik do 220 C, wstawić naczynie i zapiekać około 40 minut. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa ziemniaczana z kluskami tartymi 3 l wody, 25 dkg boczku wędzonego lub świeżego, 1 kg ziemniaków, włoszczyzna, 1 cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól Zacierka: 2 jajka, 25 dkg mąki, ok. 1-2 łyżki wody, sól Włoszczyznę z przyprawami i pokrojonymi w kostkę ziemniakami ugotować. Zacierkę: mąkę zagnieść z jajami, odrobiną soli i wodą na twarde ciasto, wyrobić. Zetrzeć na tarce o dużych otworach i wsypać do gotującej zupy, mieszając zagotować. Dodać podsmażony z cebulą boczek, przyprawić do smaku.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placki ziemniaczane Składniki 70 dag ziemniaków 1 jajko 1/2 szkl mąki 1 cebula drobno posiekana sól, pieprz śmietana, Przygotowanie Ziemniaki zetrzeć na tarce . Ziemniaki wymieszać z pozostałymi składnikami i usmażyć placuszki na złoto. Podawać ze śmietaną. Polecam Kopytka Składnik 1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, sól, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, masło Przygotowanie Ziemniaki umyć i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Do masy dodać jaja, przyprawić solą. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić w grubsze paski. Następnie ugotować. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Frytki Składniki: 1 kg ziemniaków olej sól ketchup Przygotowanie Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w słupki. Olej nagrzać i do gorącego oleju wrzucić pokrojone ziemniaki. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Gorące frytki posolić. Można podawać z ketchupem. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pierogi ruskie z ziemniakami i białym serem. Składniki Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 jajko około 1 szklanki ciepłej wody Nadzienie: 500 g ziemniaków 250 g twarogu 1 średnia cebula, drobno posiekana sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie zeszklić cebulę. Wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Mąkę natomiast przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
kartofle po polsku 1kg ziemniakow ,2 litry wody ,łyżka soli-zagotować odcedzić utłuc podawać na talerzu-----tyle
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaki opiekane Składniki 1 kg surowych ziemniaków koperek, oliwa z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na pół, następnie połówki kroimy również na pól. Na blaszce do pieczenia kładziemy kawałki ziemniaków, posypujemy solą, pieprzem i koperkiem,polewamy oliwą. Staramy sie aby każdy kawałeczek ziemniaka obtoczyć dokładnie w koperku i oliwie, następnie rozkładamy równomiernie ziemniaki na blaszce i wstawiamy do nagrzanego (200stopni) piekarnika.Pieczemy do momentu aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaki i omlet w jednym! Moja tortilla de patatas z salami chorizo 4 średnie ziemniaki lub 2 duze 1 cebula ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki i 1/2 zielonej kawałeczek chili lub sproszkowane chili 5 plasterków salami chorizo 2 łyżki oleju roślinnego 6 jajek sól świeżo zmielony czarny pieprz tymianek Ziemniaki kroje na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki i smaże ok 10 minut co jakis czas przewracajac je zeby nie przywarły do dna. posypuje solą i pieprzem. Pod koniec wrzucam cebule pokrojona w kosteczke. drobno pokrojony czosnek, i kawałki chorizo, smaże razem chwilę, następnie dodaje papryki pokrojone w kostke. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Jajka roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem. Wylewam masę jajeczną na patelnię, posypuję tymiankiem. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadziła. Smaże do czasu gdy się zetnie, przykrywam patelnię duzym talerzem, odwracam patelnię, przenosze placek na talerz i ponownie zsuwam na patelnię. Smaże spód. Wystarczy 2 minuty. Podawać na patelni lub pokroić na kawałki i rozkładać na talerze. Nastepnego dnia tortilla zyskuje jeszcze lepszy smak, chociaż żadko zostaje:) bernika
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZŁOCISTE ZIEMNIACZANE KOTLETY W RÓŻNYCH PANIERKACH * 120 g ugotowanych ziemniaków * 1 cebula * 2 jajka * pieprz czarny * sól * bułka tarta * natka siekana świeża lub koperek Ziemniaki ugotować, zmielić. Cebulkę zeszklić i dodać do ziemniaków. Wbić jajka. Dodać siekaną zieleninę.Posolić, dodać pieprz. Wymieszać i tworzyć kotleciki. Obtaczać w bułce tartej, bądź orzeszkach siekanych, sezamie, płatkach migdałowych, płatkach kukurydzianych i smażyć na oleju na złoty kolor Podawać jak ziemniaki t.j. do mięs, sosów, jajek SMACZNEGO!!!!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rozetki ziemniaczane z farszem drobiowo - grzybowym 500 g ziemniaków, 3 jajka, 100 g masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1/2 pieczonego kurczaka, 125 g pieczarek, szklanka rosołu, szklanka białego wytrawnego wina, mąka ziemniaczana. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać, rozetrzeć z masłem na pure'e. Gdy przestygną, utrzeć z żółtkami. Dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową. Formować babeczki z wgłębieniem w środku, kłaść na posmarowaną blachę, piec na złoto w temperaturze 200 stopni. Mięso kurczaka drobno pokroić. Pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Gdy sok odparuje, dodać mięso, smażyć chwilę, zdjąć z patelni.Na patelnię wlać wino i rosół, odparować połowę płynu. W dwóch łyżkach rozpuścić szczyptę mąki ziemniaczanej, która zagęści sos. Grzyby i kurczaka wymieszać z sosem, odgrzać na patelni, ułożyć na upieczonych babeczkach. Podawać gorące.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tradycyjnie placuszki ziemniaczane ze śmietaną - na słodko * 50 dag ziemniaków * 3 czubate łyżki mąki * 1/3 szklanki mleka * jajo * 2 łyżki roztopionego masła * 2 dag drożdży * pół szklanki gęstej śmietany * cukier * tłuszcz do smażenia * sól Drożdże oraz łyżkę mąki rozprowadzić mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę mąki, wbić jajo, wlać roztopione masło, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (na 30 mm) w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć rumiane cieniutkie placuszki. Ułożone na talerzach gorące placki polać śmietaną i posypać cukrem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ Z ZIEMNIAKÓW z warzywami 4 plastry schabu wędzonego 8 pieczarek cebula biała 1szt marchewka pietruszka 1/4 selera 5 małych ziemniaków pół łyżki mąki olej 2 łyżki śmietany 30% kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki siekana pół szklanki bulionu drobiowego niezbyt tłustego czosnek w proszku 1 łyżka keczupu pikantnego np:Kotlin pieprz sól bazylia Poddusić -wszystkie składniki podane - osobno, na średnim ogniu na patelni na oliwie: pieczarki w talarkach, cebulę w krążkach, warzywa w talarkach, zdjąć z patelni, podsmażyć ziemniaki pokrojone w małą kostkę, dodać podduszone wcześniej składniki, wlać bulion, śmietanę, oprószyć mąką, dodać przyprawy, keczup, poddusić 5 minuty.Podawać w małych bulionówkach wyłożonych miseczkami sztywnymi smażonymi z gęstego ciasta naleśnikowego-tak jak podaje się forszmak. Podawać przybrane na wierzchu pomidorkami koktajlowymi oraz posypane natka pietruszki siekaną. Podawać z jasnym pieczywem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dyniowo ziemniaczane placuszko - racuszki * 400 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni, * 400 g obranych ziemniaków * olej z pestek winogron, * 30 g szklanki mąki, * 2 jajka * cukier,śmietanka słodka, mus jabłkowy Miąższ dyni i ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte warzywa, jajka i mąkę wymieszaj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone placuszki odsącz na papierowym ręczniku. Możesz podać je same, z cukrem, smietanką lub z musem jabłkowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIEMNIACZKI PO WIEJSKU- z wiosenno letnim kefirkiem 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 szklanka śmietany koperek lub szczypiorek sól Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i śmietaną. Dodać koperku lub szczypiorku i doprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami w mundurkach
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kiszka ziemniaczana jelita grube 2 kg ziemniaków 500 g boczku 400 ml mleka 2 cebule 1 jajko sól Ziemniaki i cebulę obrać i zemleć. Dodać jajko, sól, smażony boczek, parzone mleko i wymieszać.Masę wlewamy do jelit. Brytfannę smarujemy olejem i kładziemy kiszkę. Piec w piekarniku - 180°C ok. 60 min. Koniecznie trzeba przewrócić kiszkę, musi zapiec się z obu stron. Podajemy ze śmietaną, świeżym twarożkiem z zieleniną.Kiszkę ziemniaczaną możemy też upiec- zgrillowac na grillu podczas letnich spotkań na tarasie. Kiszkę pamiętam z lat dzieciństwa.Były to co prawdą potrawy biednych rejonów ale ich smak się pamięta do późnej starości...Bardzo chętnie robię ją teraz swojej Rodzinie i zawsze bardzo szybko znika ze stołu. Po prostu prosto szybko i smacznie:):)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...