Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na potrawę z ziemniaków, wygraj frytkownicę!

Utworzony przez agasia, 14 maja 2010 r. o 08:40
frytki STUDENCIAKI zapiekane z serem żółtym * ziemniaki 75 dag * tłuszcz do smażenia 75 dag * sól 1 szczypta * żółty ser starty 2 łyżki * kiełbaska z grilla Ziemniaki po obraniu i umyciu pociąć w ósemki lub drobniej. Wypłukać, rozłożyć cienką warstwą na ściereczce, aby obeschły z wody. W garnku rozgrzać sporo tłuszczu (około 50 dag). Wsypywać ziemniaki partiami tak, aby swobodnie pływały. Zrumienione wyjmować na miskę i trzymać pod przykryciem, aż się wszystkie usmażą. Wtedy zsypać je razem do gorącego tłuszczu i tylko mocno podgrzać. Odcedzić łyżką cedzakową na salaterkę, posypać solą i startym żółtym serem, możesz je na chwilkę zapiec w mikrofali lub piekarniku tak by ser się rozpuścił.Od razu podawać, najlepiej z surówką, sosem czosnkowym lub ketchupem i np:kiełbaską z grilla.WYŚMIENITE!!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIEMNIACZANE GOŁĄBKI składniki: 50 dag ziemniaków, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, po 2 łyżki masła i oleju, boczek wędzony 40dag,2 duże marchewki, 1 jajko, 1 mała cebula, po 1 szkl. bulionu i śmietany kremówki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Główkę kapusty gotować 20-25 min. w osolonej wodzie aż zmięknie. Marchewkę umyć, obrać opłukać, pokroić w kostkę,obgotować ok. 4 min. Ziemniaki ugotować i zemleć w mikserze na pulchną masę.Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na złoty kolor, tłuszcz odlać. Dodać jajko, marchewkę, posiekaną cebulę, boczek,masło, sól, pieprz. Odrywać liście kapusty, nakładać farsz i zwijać gołąbki. Spiąć wykałaczkami, podsmażyć na oleju ok. 5 minut, dodać pół bulionu i dusić 10 min. Następnie dodać resztę bulionu, śmietanę i koncentrat, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać delikatnie ziołami prowansalskimi. GOŁĄBKI są po prostu extra!!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaczane rollery w waflu 1 kg ziemniaków 2 spore cebule ew. kiełbaska sojowa 1 wafel tortowy przyprawa do ziemniaków jarzynka sól olej do smażenia panierka: - mąka - jajka 2szt - bułka tarta Ziemniaki ugotować i gorące zmiażdżyć praską lub przekręcić przez maszynkę. Dodać usmażoną na złoty kolor cebulę, przyprawić, posolić i dokładnie wymieszać.Wafel lekko zwilżyć wodą i rozsmarować na nim masę ziemniaczaną. Gdy wafel dokładnie zmięknie, zwinąć go jak struclę, można z kiełbaską sojową, ale dobre jest też bez niczego. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce albo 15 min. w zamrażalniku.Gdy stężeje, kroić w plastry. Obtaczać w mące, następnie w zawiesinie z mąki, jajek i przypraw (lub jajku - nie-weganie) i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sezonową surówką i np:kotletem drobiowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAłATKA Z DROBIU SKłADNIKI: 40dag duszonej lub pieczonej kury, indyka, królika, 2 jajka na twardo,30dag ugotowanych w łupinach ziemniaków,3 łyżki pokrojonych korniszonów lub grzybów marynowanych,5-6 śliwek z marynaty, 10dag ogórków konserwowych, 1 szklanka majonezu, sól, sok z cytryny lub ocet owocowy,pieprz, 5-6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki z rzeżuchą i koperkiem Mięso oddzielić od kości i pokroić w cienki paski. ziemniaki lekko twardawe obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Śliwki i ogórek konserwowy pokroić w cienkie paski. Pokrojone mięso wymieszać z ziemniakami,korniszonami,ogórkiem,śliwkami,posiekaną zieleniną i połową majonezu. Przyprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłożyć do salaterki, polać resztą majonezu. Jajka na twardo pokroić w cząstki. Z cząstek uformować na środku sałatki kwiatek CUKINIA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI SKłADNIKI: 800g ziemniaków, 600g cukini, 1 kostka bulionu mięsnego,1/8 l śmietany 4łyżki masła,1 łyżka tymianku, sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu ja wolę ser gołda Ziemniaki obrać lub dokładnie umyć i pokroić w plasterki zanurzyć w wodzie żeby nie ściemniały i owinąć ściereczką. Cukinie obrać i troszkę grubiej pokroić i ułożyć warstwami na przemian z ziemniakami w wysmarowanej tłuszczem formie. Bulion wymieszany ze śmietaną, masłem i tymiankiem zagotować posolić , przyprawić pieprzem. Wrzącym bulionem zalać warzywa. Piec pod przykryciem w gorącym piekarniku. Po 20 minutach pieczenia potrawę posypać serem oraz bułką tartą i zapiec chwilę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET Pokroić podgotowane, lecz twarde młode ziemniaki i lekko je obsmażyć na oliwie z oliwek. Rozmącić dwa jajka, dodać łyżkę kukurydzy plasterek szynki pokrojonej w kostkę, odrobinę mleka wlać to na ziemniaki trzymać na małym ogniu aż omlet się zetnie. Dodać odrobinę startego sera, przykryć i czekać aż się zarumieni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wydaje mi się, że zgodnie z Regulaminem już powinien być konkurs rozstrzygnięty.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
no właśnie...troszkę też wg mnie Dziennik nie fair robi gdyż konkurs trwa już tak długo że aż za długo:/ Kto miał wziąć udział wziął...i nic się nie dzieje a Ci co wzięli udział zacierają rączki a tu..figa:/szkoda..;/
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam. Przepisy zbieramy do piątku 18 czerwca do godziny 24. W piątek także startujemy z nowym konkursem. Szczegóły w Magazynie Dziennika Wschodniego. Dziękujemy za cierpliwość. I świetne przepisy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
witam:)kiedy poznamy laureatów konkursu z frytkownicą..?:)Proszę o odpowiedź!!!z góry dziękuję!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
O tym, kto z uczestników biorących udział w konkursie został uhonorowany frytkownicą napiszemy w piątek 25 czerwca. Zapraszam do konkursu, w którym można wygrać walizkę pełną sztućców. A na horyzoncie nowe konkursy ze wspaniałymi nagrodami. Serdecznie pozdrawiam. Waldemar Sulisz
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
chyba jestem ślepa ..nie widzę wyników:/
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
są na stronie głównej www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100625/KUCHNIA01/242822942
Ostatnio edytowany 25 czerwca 2010 r. o 19:19
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
gratuluję Pyzko:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
dzięki!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nic mi z tego nie wyszło. Wszystkie kulki rozpłynęły się podczas gotowania. Co mogłam zrobić źle?Wszystko robiłam zgodnie z przepisem...
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
te są mega mega kluski. jeśli zrobisz raz to pozniej tylko z tego przepisu  ***brandsabbath.com/post/view/2817
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 5 z 5

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...