Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

Utworzony przez makanka, 3 lutego 2012 r. o 11:03
Przepis na pyszne ciasto z herbatnikami:) Potrzebne są następujące składniki: 2 opakowania herbatników, 1 opakowanie Śnieżki, 3 galaretki,dwie czerwone i jedna zielona,budyń, 2 szklanki mleka oraz kostka margaryny. Przygotowanie ciasta: Należy ugotować budyń i go ostudzić a następnie utrzeć z margaryna,herbatniki wyłożyć na blache i rozsmarować na nich krem budyniowy,a potem nałożyć natępna warstwe herbatników,zieloną galaretke rozpuścić w szklance wody i Śnieżkę przygotowac wg przepisu na opakowaniu i wymieszac z galaretka w kolorze zielonym.Następnie należy wylac na herbatniki,a na wierzch wylać czerwoną krzepnącą galaretkę i do lodówki na kilka godzinek. Życzę smacznego:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Orzechowiec Ciasto I:300g mąki,3 żółtka,1 łyżka lodowatej wody,300g margaryny,2 łyżki cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i dobrze schłodzić w lodówce. Ciasto II:150g masła,150g cukru,1 cukier waniliowy,7 jaj,1 łyżeczka proszku do pieczenia,200g mielonego maku, 100g mielonych migdałów. Utrzeć masło z cukrem,cukrem waniliowym,żółtkami i proszkiem do pieczenia.Masę wymieszać z makiem, migdałami i delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto III:6 jaj,200g cukru,200g mielonych orzechów,łyżka rumu. Utrzeć żółtka z 2 łyżkami cukru i rumem.Białka ubić na sztywno z resztą cukru,wymieszać delikatnie z żółtkami i orzechami. Pierwsze ciasto podzielić na pół.Połowę wyłożyć cienką warstwą na blasze.Na to rozłożyć ciasto II,na masę makową wylać ciasto III,przykryć drugą połową I ciasta - rozwałkowaną lub utartą na tarce.Piec ok.50 min.w temp.180 stopni C.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
http://img802.imageshack.us/img802/1589/motylekx.jpg Ciasto Motylek. Ulubione ciasto mojego dziecka. Sprawia, że urodziny chce mieć co tydzień. Bardzo prosty, bo wystarczy upiec biszkopt i przełożyć go bitą śmietaną. Biszkopt: 6 jaj 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu Ubijam białka, dodaję cukier , a kiedy piana jest sztywna dodaję żółtka i mąkę z proszkiem oraz ocet. Teraz bardzo delikatnie mieszam i piekę ok. 30 minut w 180 C. Masa: 2 x 400 ml śmietanki 30%, 3 śmietanfixy 1/2 szkl cukru pudru Śmietankę ubić z fixami i cukrem , przełożyć nią placki i ozdobić ciasto. Można dodać pokrojone brzoskwinie do środka i dobrze schłodzić.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placek królewski Ciasto I:2 szklanki mąki,2 żółtka,1 całe jajko,1/2 szklanki cukru,30g drożdży,2 łyżki kwaśnej śmietany,1/2kostki margaryny. Zagnieść ciasto /drożdże wkruszyć do mąki/ i podzielić na 4 części. Ciasto II:1 szklanka mielonego maku,2 łyżki tartej bułki,1 jajo,1/2 szklanki cukru,zapach migdałowy - wszystko razem wymieszać. Ciasto III:2 białka /od ciasta I/,1/2 szklanki cukru,1 szklanka mielonych orzechów włoskich. Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać orzechy - delikatnie wymieszać. Warstwa IV:drylowane wiśnie - surowe,z kompotu,mrożone itp. Rozwałkować 1/4 ciasta I,wyłożyć na blachę,na to ciasto z makiem,znów 1/4 ciasta I/rozwałkowanego/,ciasto z orzechami,kolejne 1/4 ciasta I,posypać odsączonymi wiśniami,na wierzch ostatnie 1/4 ciasta I. Odstawić w blaszce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem.Piec ok1 godz.w 180 st.C
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BABKA MAMY MARTYNY: (przepis pochodzi z mojego bloga - http://jajem.blogspot.com/ SKŁADNIKI: kostka masła lub margaryny 1 szkl. cukru 6 jajek 2 szkl. mąki pół szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki octu 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 2 cukry wanilinowe 1 łyżka kakao 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki wody ok. 2 łyżek soku wiśniowego PRZYGOTOWANIE: Margarynę ucieramy z cukrem . Nastepnie wbijamy po kolei jajka, ciagle miksując. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Na końcu dodajemy ocet oraz olej. Oczywiście cały czas miksując. Gotową masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, zostawiając około 4 łyżek tejże masy. MIeszamy ją z kakao i dodajemy do białej masy w blaszce. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni ( ale polecam sprawdzać patyczkiem-jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe). Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z wodą i sokiem wiśniowym na gęstą masę. Upieczone ciasto pokrywamy lukrem. Ja posypałam całość kolorową posypką. http://4.bp.blogspot.com/-lIznKOsOQD4/Ty6dCUp-u1I/AAAAAAAAAUg/vZg7JMLgKO8/s400/matyna2.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Cynamonowa rolada drożdżowa SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 50 gram cukru 20 gram drożdży świeżych 75 gram roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru białko do posmarowania ciasta PRZYGOTOWANIE: Z pół szklanki mleka, drożdży, odrobiny mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn.Odstawiamy go , aby drożdże zaczęły chodzić. Wówczas do większej miski wsypujemy mąkę, zaczyn, ostudzone masło,pozostałe mleko,jajko, sól i 50 gram cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 4 łyżeczki cynamonu i 6 łyżek cukru mieszamy ze sobą starannie. Kiedy ciasto już dobrze wyrośnie, jeszcze raz je ugniatamy i dzielimy je na dwie części. każdą z nich wałkujemy i posypujemy warstwą cukru z cynamonem. Zostawiamy odrobinę cynamonowego cukru do posypania rolad.Zwijamy rozwałkowane ciasto w rolady. Każdą smarujemy białkiem i posypujemy cynamonowym cukrem. Pieczemy je na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. http://1.bp.blogspot.com/-bW-29-GxAw0/TqmRMy36OXI/AAAAAAAAAJs/RbCkzexrUdE/s640/cyna4.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MUFFINKI MALINOWE Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 0,5 szklanki oleju 300 g jogurtu naturalnego mrożone maliny Sposób Przygotowania: W jednej misce mieszamy ze soba składniki suche, sypkie, zaś w drugiej te mokre, płynne. Następnym krokiem jest wymieszanie ze sobą składników z obu misek. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy masą do 2/3 wysokości. Do każdej z nich wkładamy również po 3 maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 minut. http://fotofotki.pl/pliki_img/reetamghfb0cadvnxpgh.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
kwitnący tulipan Składniki: 6 jaj, 1 margaryna, 1i 1/2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kisiel czerwony, pół szklanki mleka, 4 łyżki kokosu, 2 łyżki kakao. z tego wykonać ciasto - margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i resztę składników, na końcu ubitą pianę z białek. ciasto podzielic na 4 części: - do I dodać kisiel czerwony -do II 2łyżki kakao -do III 4 łyżki kokosu - IV bez dodatków Układać ciasto na formę porcjami(łyżką) na przemian. Po upieczeniu przez ok. 30 min. przekroić 2 razy.Przełożyć masą serową ze składników: 70 dag zmielonego sera, 3/4 kostki margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, sok z 1 cytryny,budyń śmietankowy. Wszystko wymieszać i smazyć na ogniu około 5 minut, pod koniec smażenia dodać budyń śmietankowy, rozpuszczony w 1/4 szklanki wody. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Wszystkie przepisy są pyszne. Polecam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Cygan Składniki na ciasto: 15 dag masła,25 dag cukru pudru, 6 żółtek,10 dag miodu płynnego, 30 dag zmielonego maku, 5 dag kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej. wykonanie ciasta: masło, cukier i żółtka ucieramy,dodajemy miód, zmielony mak i ucieramy ( ok.30 minut). dodajemy kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i raz jeszcze mieszamy. Po upieczeniu( ok. godz) przekroić na dwa placki. Składniki na masęół litra mleka, 1łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki maki ziemniaczanej, 3 łyżki maki pszennej,1 kostka tłuszczu (dobrej margaryny lub masła roslinnego). wykonanie: Część mleka mieszamy z cukrem waniliowym i mąką ( jedną i drugą). Resztę mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozrobioną mąkę i gotujemy budyń. Musi wystygnąć.Tłuszcz ucieramy dodajemy po trochu ostudzony budyń, cały czas ucierając. Przełożenie placka: duża paczka biszkoptów, 2 czerwone galaretki wcześniej przygotowane. Kładziemy: placek, masa,biszkopty a pomiędzy nimi paski galaretki, masa,placek. Można zrobić polewę,zaś galaretki mogą mieć dwa kolory . Tak przygotowane ciasto powinno trochę postać To jest domowy przepis, nawet nie pamiętam,skąd był zaczerpnięty. Smaczne i ładnie wygląda.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Babka z budyniu (mojej teściowej) -4 budynie śmietankowe, 1szklanka mąki,1 podwójny proszek do pieczenia- wszystkie produkty dobrze wymieszać. 3 całe jaja + 1 szklanka cukru+ 1 szklanka śmietany razem utrzeć,potem wsypać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem,jeszcze trochę ukręcić i wlać do prodiża. smacznego Teresa.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Luksusowy placek z masą orzechową Składniki na ciasto:40 dag margaryny, 40 dag cukru pudru, 8 jajek,14 dag mąki ziemniaczanej, 14 dag pszennej, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku, 10 dag mielonych orzechów, 10 dag wiórków kokosowych, olejek cytrynowy, 10 dag maku. wykonanie:margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną, następnie ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem oraz pianę ubitą z białek. Lekko mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części: I- dodać orzech II dodać kokos i olejek cytrynowy III- dodac mak Masa orzechowa: 1 szklanka zmielonych orzechów, 1 szklanka mleka, 1 kostka margaryny, 25 dag cukru pudru - orzechy sparzamy gorącym mlekiem i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodajemy orzechy, ciągle ucierając. Przekładamy placki w sposób następujący:placek orzechowy - masa orzechowa - placek kokosowy - masa orzechowa - placem makowy - polewa Przepis domowy sprawdzony smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Babeczki marchewkowe 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki otrębów owsianych 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju Rapso 2 szklanki drobno startej marchewki łyżeczka cynamonu serek twarogowy naturalny tarte orzechy włoskie BackMit Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki do babeczek i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzone babeczki ozdabiamy kleksem serka naturalnego i posypujemy orzeszkami. Smacznego http://i1140.photobucket.com/albums/n561/diana_tarkowska/DSC_0542-1.jpg
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Piernik mojej babci Roztopić 40 g miodu, do ciepłego wsypać 40 g mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką sody. Dodać 1/2 szklanki cukru utartego z 2 żółtkami. Następnie dodać goździki i cynamon, mieszać cały czas łyżką. Wyłożyć na blachę i piec ok. godziny. Gdy piernik ostygnie przekroić na połowę i przesmarować powidłami śliwkowymi. Smacznego...
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TORCIK SEROWY Z MANGO I KOKOSEM Składniki: 200 ml śmietany kremówki 150 ml wody 150 g cukru pudru 100 g konfitur z malin 60 g wiórków kokosowych 50 g syropu klonowego 6 listków mięty 3 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 owoce mango 1 kg tłustego zmielonego sera twarogowego 1 białko 1 cukier waniliowy 1 łyżka syropu karmelowego pół opakowania galaretki cytrynowej Jaja,cukier puder i cukier waniliowy oraz syrop klonowy ubijamy długi czas mikserem na puszystą masę.Do ubitej masy dodajemy porcjami ser,mieszamy.Na całość przesiewamy mąkę ziemniaczaną.Miksujemy.Dodajemy sztywno ubitą śmietanę kremówkę i wiórki kokosowe.Delikatnie mieszamy.Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.Ciasto studzimy,wyjmujemy z tortownicy.Na wierzch wykładamy część konfitury malinowej oraz owoce mango pokrojone w plastry.Zagotowujemy wodę z syropem karmelowym,dodajemy galaretkę.Tężejącą galaretkę rozprowadzamy na owocach.Pozostałą konfiturą smarujemy boki torcika i posypujemy wiórkami kokosowymi.Wierzch ciasta dekorujemy listkami mięty. Zapewniam,że smak i zapach tego pysznego ciasta każdy zapamięta do końca życia. Może być ono Walentynkową niespodzianką dla Ukochanej osoby.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Chciałbym podać przepis na pyszne ciasteczka. Są znakomite do chrupania o każdej porze dnia i nocy. PODKÓWKI ORZECHOWE Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 3 żółtka 5 dag cukru pudru 5 dag tartych lub mielonych orzechów(włoskich i laskowych) 6 dag cukru pudru do posypania 1/3 laski wanilii Mąkę przesiewamy,dodajemy masło.Całość siekamy. Dokładamy żółtka,wsypujemy cukier,zmielone orzechy,zagniatamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 1 cm,kroimy je na kawałki 5-6 cm i formujemy z nich podkówki. Układamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 10 minut na złoty kolor.Gorące zdejmujemy z blachy,układamy na desce i posypujemy cukrem pudrem,zmieszanym z tłuczoną wanilią.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTO JAPOŃSKIE Składniki 8 jaj 25 dag margaryny 1,25 szklanki cukru 30 dag maku 60 dag winnych jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy 20 dag bakalii(orzechy,migdały,rodzynki,skórka pomarańczowa) Mak sparzamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Jabłka musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kostkę margaryny ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Gdy masa będzie dobrze utarta,ciągle mieszając dodajemy po łyżce maku i jabłek. Z białek ubijamy pianę,dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy ciasto z kaszą,proszkiem do pieczenia,rozdrobnionymi bakaliami i olejkiem migdałowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut. Po ostudzeniu ciasto polewamy dowolną polewą czekoladową i ozdabiamy wiórkami. Ciasto japońskie jest pyszne.Wilgotne,rozpływające się w ustach. Będzie stanowić miłą niespodziankę dla naszych gości
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PIJAK (nic nie poradzę to ciasto lubi alkohol) Składniki: Na biszkopt : 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Na masę: szklanka maku kostka margaryny szklanka cukru pudru jajo,olejek migdałowy Polewa: 1/3 kostki masła 4 czubate łyżki cukru pudru czubata łyżka kakao,łyżka wody herbatniki,wódka,orzechy i migdały do posypania Jaja ubić z cukrem na puch,dodać mąkę z proszkiem.Upiec biszkopt. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać jajo olejek migdałowy. Ucierając dodawać zmielony mak.Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt. Herbatniki namoczyć w wódce i równo ułożyć na masie. Rozpuścić na małym ogniu składniki polewy i oblać ciasto. Udekorować ciasto rozdrobnionymi bakaliami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Oto przysmak nie tylko wiewiórek, ale wszystkich grzecznych chłopców i dziewczynek CIASTO WIEWIÓRKA Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki oleju 4 duże jabłka(najlepsze są antonówki lub renety) 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych masło i bułka tarta to wysmarowania blachy Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Mieszamy mąkę z cynamonem,solą,sodą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypujemy na przemian składniki sypkie i olej. Mieszamy robotem na najniższych obrotach. Obieramy jabłka i kroimy w mała kostkę. Wraz z orzechami oprószonymi mąką,dodajemy do masy. Średnią prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,napełniamy ciastem. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(lub 180 stopni z termoobiegiem) Jeśli wierzch ciasta szybko się zrumieni można podczas pieczenia przykryć je folią aluminiową. Upieczoną wiewiórkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. Później zapraszamy gości na ucztę.Ciasto zjadamy do ostatniego okruszka.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTO MARCHWIOWE. Składniki: 1,25 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 1,25 szklanki tartych orzechów włoskich łyżeczka cynamonu łyżeczka masła sól Marchewkę zetrzeć ma tarce do ziemniaków(bardzo drobno) Mikserem utrzeć mąkę z olejem,dodając po jednym jaju. Miksować długo,aż masa zbieleje. Do masy dodawać kolejno:marchew,cukier,sól,proszek,sodę i cynamon. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać orzechy. Włożyć do wysmarowanej masłem foremki. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Cycek teściowej Ciemny biszkopt Składniki: 6 jaj,1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej,2-3 łyżeczki kakao. wykonanie: białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszamy. Po upieczeniu ( temp.160-180oC ok.30-40 min)kroimy na 2 części ciasto makowo-kokosowe - składniki:5 białek, pół szklanki cukru kryształu, 10 dag wiórków kokosowych, 1 szklanka suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę składników, mieszamy i pieczemy ok.30-40min. Masa Składniki:5 żółtek, pół szklanki kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, 1 kostka margaryny(może być masło roślinne), 6 łyżek cukru pudru, 1 l mleka. Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić do ostygnięcia. wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. niech postoi ok.30 min.Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Można dodawać krojoną w kostkę galaretkę, owoce wg uznania, czekoladę, bakalie.Obowiązkowo potrzeba 1 duża paczka okrągłych biszkoptów, 2 jasne galaretki, rodzynki Przekładanie placka:ciemny biszkopt - masa -ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy z nich położyć rodzynkę - galaretka. Trochę pracy i czasu wymaga, ale jak wygląda i smakuje.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...