Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę i wygraj kosz piknikowy

Utworzony przez justyna1, 2 kwietnia 2010 o 12:14
Ja najbardziej lubię sałatke grecką. Oto składniki: ser feta 4 duże pomidory duży zielony ogórek mała cebulka sól pieprz oliwa z oliwek Pomidory i ogórek pokroić w kostki, cebulkę delikatnie posiekać. Wrzucić wszystko najlepiej do szklanej miski, dodać także pokrojony w kosteczki ser feta. Całość wymieszać, pokropić oliwą i dodać do smaku sól i pieprz. Sałatka jest prosta w przygotowaniu,smaczna i tania.Polecam
0
Sałatka szalonego kolorysty Ta sałatka może być natchnieniem dla artystów, ze względu na swoją szaloną kolorystykę oraz nieprzewidywalny skład. Do dużej szklanej misy wrzucamy różne rodzaje sałat porwanych na kawałki, surowy szpinak, rucolę, listki bazylii, rzeżuchę i co tam jeszcze mamy zielonego i smacznego - to jest zielona baza. Możemy ją wzmocnić kawałkami kiwi. Dorzucamy następnie pokrojone na połówki świeże aromatyczne truskawki i pokrojoną w paseczki małą papryczkę chili, do tego czerwonego akcentu możemy dołożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Białym dodatkiem będzie serek - w zależności od tego, co nam najbardziej smakuje: feta, mozarella, bryndza lub płatki parmezanu. A teraz następuje już pełna dowolność: oliwki, kapary, jajko - co kto lubi w sałatce, żeby tylko nie przesadzić z ilością składników - sałatka ma być bałaganiarska, ale nie do stopnia chaosu absolutnego. Polewamy całość sosem z octu balsamico, aromatyzowanej oliwy (bazylią, chili, czosnkiem lub cytryną) i ulubionych przypraw. I voila! Najbardziej odjechana sałatka na wiosenne pikniki gotowa! Nigdy się nie nudzi bo nigdy nie jest taka sama, cieszy oko i wygłodniałe brzuszki, pasuje do wszystkiego.
0
Moja sałatka dwukolorowa: Składniki: 25dag białej i czerwonej fasoli z puszki 4 buraki czerwone 3 ziemniaki 2 jabłka 4 ogórki konserwowe czerwona i biała cebula 2 ząbki czosnku sok z cytryny ok 6 łyżek majonezu 4łyżki jogurtu naturalnego sól,pieprz Przygotowanie: Buraki i ziemniaki ugotować w łupinach,ostudzić , obrać i pokroić w kostkę. Obrane jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Obrać cebule i każdą oddzielnie posiekać. Białą fasolę wymieszać z ziemniakami , połową jabłek i ogórków oraz białą cebulą. natomiast czerwoną fasolę połączyć z burakami,resztą ogórków i jabłek oraz z czerwoną cebulą. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny,jogurtem,przeciśniętym przez prasę czosnkiem ,szczyptą soli i pieprzu. Każdą sałatkę mieszamy z połową sosu. W szklanym naczyniu układamy na przemian warstwy sałatek.Odstawiamy na ok 30 min. Smacznego!
0
Kolorowa sałatka wiosenna Składniki: 1 kalafior 1 pęczek rzodkiewki 2 obrane pomidory 2 ogórki świeże bez skórki 1 jogurt naturalny duży 2 opakowania sosu sałatkowego koperkowego Przygotowanie: Kalafior ugotować w słonej wodzie, wystudzić. Pomidory, ogórki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki lub plastry, kalafior dzielimy na cząstki, składniki układamy na półmisku, sosy sałatkowe mieszamy z jogurtem nie zważając na przepis na opakowaniu, gotowym sosem polewamy sałatkę na półmisku, nie mieszamy. Całość wkładamy do chłodziarki na 1 godzinę.
0
Sałatka warstwowa Ta sałatka tak przypadła mojej rodzinie i znajomym do gustu, że robię ją bardzo często, czasami zmieniam odrobinę składniki, ale nie za bardzo. 1 warstwa - 1/2 do 2/3 szklanki kaszy kuskus (przygotować wg informacji na opakowaniu) 2 warstwa - 30-50 dag mięsa pokrojonego w kostkę (mogą pieczone lub gotowane piersi z kurczaka, pieczona karkówka, szynka) ilość mięsa zależy od gustu 3 warstwa - ketchup (jeśli łagodny to można posypać więcej pieprzem później, chyba, że ktoś lubi łagodne smaki) - polać tyle, żeby mięso było przykryte 4 warstwa - 3-4 średniej wielkości cebule, pokrojone w kostkę 5 warstwa - słoik ogórków konserwowych lub kiszonych, pokrojonych w kostkę 6 warstwa - majonez, nałożyć tyle, żeby przykrywał ogórki, ale trochę więcej niż ketchup (zależy od smaku) 7 warstwa - puszka kukurydzy konserwowej, odsączyć, wyłożyć na majonez, posypać pieprzem 8 warstwa - główka kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski Sałatka najlepiej wygląda w szklanym przezroczystym naczyniu, gdzie widać wszystkie warstwy. Najlepsza jest po kilku godzinach i na drugi dzień, gdy wszystko "przegryzie się". Jako dodatki i zamienniki, oprócz wcześniej wymienionych - można zamienić kukurydzę na groszek lub fasolę, lub dodać niezależnie. Można dodać paprykę świeżą lub konserwową (dodatek czerwieni "ożywia" sałatkę a surowa papryka powoduje fajne chrupanie ) Jeśli ktoś nie lubi kuskus to może użyć ryżu ugotowanego na sypko lub makaronu ryżowego, mnie jednak bardziej smakuje z kaszą, bo jest najbardziej neutralna w smaku i stanowi dobrą bazę dla reszty składników. Zamiast kapusty pekińskiej może być sałata. Jeśli zostanie trochę sałatki to można ją wymieszać. Wtedy ketchup i majonez utworzą sos o różowawym zabarwieniu. Może nie wygląda wtedy bardzo apetycznie, ale super w smaku. jest znakomita na wszystkie okazje, domowe uroczystości, na grilla, na piknik... Smacznego... jutro zamierzam zrobić tą sałatkę na Święta
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 o 13:02
0
Sałatka z tuńczykiem Składniki: makaron grecki, 1 puszka tuńczyka, 1 puszka czerwonej fasoli, mieszanka kiełków, 1 puszka kukurydzy, majeranek, lubczyk Makaron ugotować, poczekać, aż wystygnie, wymieszać z resztą składników, przyprawić, włożyć do lodówki na pół godziny. Proste i pyszne!
0
Sałatka wiosenna SKŁADNIKI: sałata lodowa 1 papryka czerwona pęczek rzodkiewki 1 zielony ogórek 3 pomidory 1 por puszka kukurydzy oliwki WYKONANIE: sałatę lodową podrzeć na kawałki, dodać pokrojone - paprykę, ogórek, pomidory, por, rzodkiewki, połączyć z kukurydzą. Całość wymieszać i polać sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorra /zawartość torebki mieszamy z 3 łyżkami wody i oleju/, ewentualnie doprawić solą do smaku. Smacznego!
0
Sałatka z fasoli na czosnkowych grzankachSkładniki: 200 g fasoli cannellini (w puszce) 100 g fasoli czerwonej (w puszce) natka pietruszki 4 kromki chleba 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - Odsączamy fasolki, przekładamy do półmiska. Przygotowujemy lekki sos na bazie: oliwy z oliwek, posiekanego ząbka czosnku i natki pietruszki oraz soku z cytryny. Doprawiamy do smaku. - Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek rumienimy na złoto chleb. Odsączamy na papierowym ręczniku. Nacieramy czosnkiem i polewamy delikatnie oliwą. Nakładamy sałatkę z fasoli na chrupiący chleb.
0
Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Składniki: mozzarella 250 g brokułów (w tym 125 g na pesto) 100 g zielonej soczewicy 5 pomidorków czereśniowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta suszonego oregano sól pieprz Przygotowanie: - Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe - Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy - Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.
0
Rumowa sałatka orzechowa z ananasem i pomarańczą Składniki: mały ananas 1 pomarańcza garść łuskanych orzechów włoskich 5 łyżeczek rumu złote perełki Dr.Oetker'a Przygotowanie: - Przygotowujemy ananas: odkrawamy oba końce, następnie stawiamy owoc na desce i starannie obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie wycinamy twardą część. Owoc kroimy następnie w ukośne plastry. Wrzucamy do miseczki. - Z umytej i sparzonej pomarańczy odcinamy oba końce. Za pomocą giętkiego noża obieramy owoc ze skóry i białej błonki starannie, tak, aby móc następnie wykroić pomarańczowe "fileciki". Owoc dodajemy do ananasa. - Obrane włoskie orzechy dodajemy do sałatki. Skrapiamy rumem i dodajemy perełki złote. Sałatka jest najlepsza po godzinie.
0
Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Składniki: opakowanie makaronu fusilli rigati mozzarella brokuły szklanka zielonej soczewicy 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach Przygotowanie: - Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły. - Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy. - Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski. - Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.
0
....
Ostatnio edytowany 12 kwietnia 2010 o 10:33
0
Fusilli rigati z mozzarellą w brokułowym pesto Składniki: opakowanie makaronu fusilli rigati mozzarella brokuły 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach Przygotowanie: - Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły. - Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski. - Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.
0
Bakaliowy kuskus z kurczakiem i ciecierzycą Składniki: 3 szklanki bulionu z kurczaka 400 g kaszy kuskus 2 piersi z kurczaka 2 marchewki puszka ciecierzycy garść suszonych moreli dwie garście rodzynek biała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: - Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem. - Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty. - Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczaka z cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękie, a marchewki al dente. - W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy wraz z osączoną ciecierzycą do kurczaka. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką, ciecierzycą i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy. Potrawę można traktować jako doskonałą propozycję dania głównego jak i sałatki aromatycznej (wówczas musi pozostać w lodówce minimum 5 godzin).
0
Sałatka z białymi szparagami, bobem, kiełkami słonecznika i fetą Składniki: pęczek białych szparagów 300 g mrożonego bobu garść kiełków slonecznika kostka fety czerwona cebula pęczek koperku szczypiorek 2 kosteczki przyprawowe bazylia Knorr sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Przygotowanie: - Bób gotujemy. Obieramy za skórek - Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do warzyw i usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na trzy części i gotujemy. Następnie kroimy na ćwiartki. - Gotowy bób i szparagi wrzucamy do miski. Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę dodajemy do sałatki wraz z umytymi i osuszonymi kiełkami słonecznika. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i grubo kroimy. Fetę osączamy i kruszymy. - Ostatni krok to sos do sałatki na bazie oliwy z oliwek extra vergine, wymieszanej z kosteczkami Knorr bazyliowymi oraz solą i pieprzem doprawiony. - Podajemy schłodzone, smaki muszą się przegryźć. Gotowe i smaczne jak znalazł na wiosenne wieczory.
0
Zielona soczewica w pomidorach pelati Składniki: 2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: - Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. - Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut - Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje - Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
0
sałatka kebab- gyros: Składniki * 1 filet z kurczaka * puszka kukurydzy * 2-3 cebule * ogórki konserwowe * kapusta pekińska * ketchup * majonez * przyprawa kebab-gyros * Opis przygotowania Filet kroimy w mała kostkę i przyprawiamy przyprawą kebab-gyros.Zostawiamy najlepiej na noc.Następnie podsmażamy filet na patelni aż się zarumieni.przekładamy do salaterki.Następna warstwa to cebula pokrojona w kostkę i zrumieniona na złoty kolor.Te dwie warstwy pokrywamy warstwą ketchupu.Kolejne warstwy to warstwa kukurydzy i ogórek pokrojony w kostkę,na to majonez.Sałatkę zakańczamy kapustą pekińska pokrojoną wedle gustu. przepyszna:)
0
Sałatka z kurczaka i serka pleśniowego. Składniki: 1 serek pleśniowy (camembert lub brie), 1 duża pierś z kurczaka, kapusta pekińska, 1 średnia cebula, 1 opakowanie grzanek (można zrobić samemu), majonez, smietana, sól, pieprz. Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Serek pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać, pokroić kapustę. Składnik przełożyć do miski. Polać majonezem wymieszanym z niewielką iloścą śmetany. Doprawić do smaku solą i pieprzem, możn dodać curry. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć grzanki.
0
Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym Składniki: 1 duży bakłażan 1 mała cukinia 1 duża papryka czerwona 2 ząbki czosnku kula sera mozzarella 50 g sera gorgonzola 1 papryczka chilli czerwona 7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 1/2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: - Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki , a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości) i odstawiamy na 30 minut by moczyły się w osolonej wodzie. Po tym czasie osuszamy warzywo. Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergine patelni grilowej. Warzywa grilujemy do momentu uzyskania charakterytycznych dla grilowania pasów. Gotowe warzywa odkładamy na papierowy ręcznik, w tym paprykę do foliowego woreczka, aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut). - Pora na przygotowanie roladek: Na każdy plaster roladki układamy pokrojony w plastry ser mozzarella, a na nim kawałek sera gorgonzola. Delikatnie zwijamy i odkładamy. - Sałatka: Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i charakterystycznej błonki, które sprawiają, że papryczka chilli jest tak ostra w smaku. Wrzucamy połowę chilli do miseczki, dodajemy wstążki cukinii i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Polewamy sosem z 1 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. - Puree paprykowe: W blenderze miksujemy zgrilowaną i obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz i jeszcze chwilę miksujemy. Roladki układamy na talerzu, przybieramy sałatką i puree paprykowym.
0
anecia04 - bo zmonopolizujesz ten konkurs włącz w profilu odbieranie wiadomości
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 o 13:08
0
Strona 1 z 15

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.