Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę i wygraj kosz piknikowy

Utworzony przez justyna1, 2 kwietnia 2010 r. o 12:14
Sałatka z sosem śliwkowym 2 awokado 2 Grejfruty 4 cykorie 100 g kiełków słonecznika 1/2 sałaty lodowej 8 suszonych śliwek 50 ml brandy sok z cytryny łyżeczka białego i czarnego sezamu 1 awokado obrać,pokroić na cząstki,skropić sokiem z cytryny.Grejfruty obrać podzielić na cząstki.Składniki sosu z wyjątkiem oleju zagotować,zmiksować.Po ostudzeniu dodać olej.Śliwki moczyć w brandy.połączyć z cząstkami awokado,grejfruta,kiełkami.Ułożyć na porwanej sałacie,polać sosem,Resztę sosu rozlać dookoła sałatki,posypać uprażonym suchej patelni sezamem. Sałatka z miętą 1/2 sałaty lodowej 50 dag chudej wołowiny sok z limonki łyżka sosu rybnego łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego mała papryczka chili 150 g mieszanych kiełków pęczek rzodkiewek pęczek dymki szczypiorek gałązki mięty Wołowinę pokroić w kostkę,usmażyć na oleju.Wymieszać sok z limonki,sos rybny,cukier,pieprz,wlać do mięsa smażyć ok 1 min.MIęso położyć na talerz.Chili drobno posiekać,sałatę porwać,rzodkiewki pokroić w plasterki,dymkę posiekać.Połączyć składniki ,wymieszać.Ozdobić miętą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
sałatka ziemniaczana skład; kilo ziemniaków lub miej jak lubisz 5 szt. ogórki konserwowe 20 dkg boczku lub bez boczku też bardzo dobre 1 cebula 1/2 szklanki majonezu + duży jogurt naturalny 1 łyżeczka musztardy trochę szczypiora lub natki co lubimy ( nie koniecznie) Ziemniaki gotujemy w mundurkach (ostatecznie obrane ziemniaki) po wystudzeniu ziemniaki pokroić w plastry, zetrzeć na jarzynowej tarce ogórki do majonezu i jogurtu+ musztarda(wymieszać) boczek i cebulkę podsmażyć po osączeniu z tłuszczu dodać do ziemniaków i wymieszać z sosem j.w schłodzić.SMACZNEGO !!!!!!!!!! samą lub z pieczywem droga do sukcesu są ogórki konserwowe.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka ziemniaczana do grilla Od chwili gdy zrobiłam tę sałatkę stała się moją ulubioną. Pewnego wieczora zapragnęłam zjeść jakąś sałatkę i wykorzystałam składniki, które miałam w lodówce. Sałatkę robi się bardzo szybko. Wyśmienita szczególnie do mięsa z grilla. Składniki: 5 dużych ziemniaków, 1 por, 2 jajka, mały słoiczek zielonych oliwek z papryką, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotować jajka osobno. Por oczyścić i pokroić cieniutko w pół talarki. Oliwki odsączyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i jajka obrać. Pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić i podawać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam ja robie lekka salatke z salaty-duzo roznej czerwonej,zielonej,karbowanej i zwyklej lub lodowej.Swiezy ogorek ,ananas,podsmazone kawalki piersi z kurczaka,pomidor ,zolta papryka,kukurydza pol puszki i do tego fix knorr sos francuski lub paprykowo-ziolowy.Mozna zetrzec troche marchewki zamiast pomidora.Pycha .Lekkie i do ciezkich potraw z grilla swietny dodatek.Znika wszystko.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z rzeżuchą i żółtym serem Składniki: 1 główka kruchej sałaty, 3 pomidory, 10 dag sera edamskiego, 10 dag sera salami, 1 jajko, 3 łyżki posiekanej rzeżuchy, 3 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka keczupu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz Wykonanie: Liście sałaty umyć i osuszyć. Poszarpać na małe kawałki i włożyć do salaterki.Jeden ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugi należy pociąć w małe słupki. Posypujemy serem sałatę w salaterce. Jajko ugotowane na twardo, pomidory kroimy w drobna kostkę i też układamy na sałacie. Całość delikatnie mieszamy i posypujemy rzeżuchą. Keczup, musztardę, sok z cytryny, olej mieszamy, tak aby powstał sos. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka wiosenna z rzodkwią Składniki. 1 biała rzodkiew, 2 pęczki rzodkiewek, 1 duży ogórek, 150 g jogurtu naturalnego, 75 g posiekanych orzechów laskowych. Wykonanie 1. Obrana rzodkiew zetrzeć na grubej tarce. 2. Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki. 3. Umyty ogórek pokroić ze skórka na plasterki. 4. Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać , polać jogurtem, solą i orzechami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka pomidorowa z tymiankiem Składniki: ½ kg dojrzałych pomidorów, 3 młode cebulki , sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, ½ pęczka tymianku. Wykonanie: umyte pomidory pokroić w plasterki ( należy usunąć szypułki). Ułożyć na talerzu. Cebulkę drobno posiekać, umyty tymianek drobno posiekać. Cebulka i tymiankiem posypać pomidory. Posolić i doprawić pieprzem. Ocet i sok cytrynowy wymieszać z olejem, wylać na sałatkę. Można użyć tymianek suszony.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wspaniała sałatka z kopru włoskiego Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego, 10 dag suszonych fig, 3 dag łuskanych orzechów włoskich, sok z 1 cytryny, 2 łyżki dowolnego ostrego sosu do sałatek ( według upodobań), 1 banan, sól, trochę cukru, 4 łyżki oleju , 1 jabłko. Wykonanie: 1. Oczyszczone bulwy kopru przekroić na pół a następnie na plasterki. 2. Zielona część kopru drobno posiekać. 3. Figi pokroić na plasterki, orzechy grubo pokruszyć. 4. Obrać banana, pokroić go na plasterki. 5. Z umytego jabłka wykroić gniazda nasienne, miąższ ze skórka pokroić w kostkę. 6. Z soku cytrynowego, sosu ostrego, soli, cukru i oleju zrobić sos. 7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka na wiosenny piknik Składniki - 3 jaja; - opakowanie serka ziarnistego (500g); - 2 pęczki rzodkiewki; - 1/2 główki sałaty rzymskiej; - garść liści rukoli; - 4 pomidorki koktajlowe; - sól i odrobina pieprzu do smaku; Wykonanie: Ugotowane jaja obrać i pokroić w ósemki. Rzodkiewki moczyć przez 10-15 minut w zimnej wodzie, po czym opłukać i cienko poszatkować w plasterki. Sałatę i rukolę umyć, osuszyć. Z rukoli poobrywać twarde końcówki. Oba gatunki sałaty porwać palcami na mniejsze kawałki. W salaterce ułożyć sałaty, posypać je krążkami rzodkiewki, rozłożyć cząstki jajek, dodac serek ziarnisty i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku wg uznania. Smacznego !!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka owocowa najlepsza na majowy piknik. Owoce po dwie sztuki: Jabłka,pomarańcza, mandarynki, banany, gruszki, kiwi, brzoskwinie z puszki, garść mrożonych malin, tyle samo truskawek, ananasy z puszki. Wszystkie owoce pokroić w kostkę oprócz malin te dodać w całości.Oczywiście maliny i truskawki odmrażamy.Syrop po brzoskwiniach i ananasie mieszamy i dolewamy do pokrojonych owoców. Jeśli ktoś lubi bardzo słodko można dosłodzić cukrem brązowym. Sałatkę przechowywać w plastikowych pojemnikach w turystycznej lodówce podawać schłodzoną popijając wodą mineralną. Z POZDROWIENIAMI piknikowamama
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z gotowanych młodych jarzyn 1 pęczek młodej marchewki, 1 mały kalafior, 1 biała rzodkiew, 1 młody seler, 2 młode buraki, 100 g brukselki, 100 g młodych kartofli. Sos winegret z ziołami: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz, cukier. Sos serowo-ziolowy: 100 g serka homogenizowanego, 100 ml śmietany, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku, sól, pieprz. Jarzyny umyć, starannie wyszorować szczoteczka (nie obierać). Ugotować razem w osolonej wodzie marchew, rzodkiew i seler. Każda z pozostałych jarzyn ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Jarzyny ostudzić. Buraki i rzodkiew obrac ze skorki. Wszystkie jarzyny pokroic na owalne kawalki długości ok. 3 cm. Przygotować sos winegret. Cebule obrac, drobno posiekac, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Jarzyny polać sosem i starannie wymieszać. Przygotować sos serowo-ziolowy. Starannie rozetrzeć serek ze śmietaną i przyprawami. Sos podąć oddzielnie w miseczce. Smacznego;) Moj e-mail djmakusiek@gmail.com
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zimowa sałatka grzybowa. 2 kg podgrzybków, 0,5 szklanki oleju, 4-5 cebul, duży słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru. Przebrane grzybki gotować przez 30-40 minut w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w większe cząstki grzybki, koncentrat, cukier, ocet i kostkę rosołową. Wymieszać. Dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Nałożyć do słoików i pasteryzować 30 minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka wiosenna ananasowa (można też jadać w zimę nie zaszkodzi) Składniki * 1 puszka ananasów * 200 g żółtego sera * natka pietruszki * 150 g wędliny * 2 łyżki majonezu Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa kroimy na drobniejsze kawałki, tak samo szynkę. Do miski wkładamy starty ser żółty, ananasa, szynkę i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy majonez i wszystko mieszamy. Sałatka jest smaczna nawet następnego dnia. Druga propozycja Sałatka na winie Otwieramy lodówkę i co się na winie z tego robimy
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Skłądniki : - 5 jajek (ugotowanych na twardo) - puszka tunczyka w sosie wlasnym - 1 duza cebula - 10 dag żółtego sera - puszka kukurydzy - majonez -sol Przyrządzenie: Układać równomiernie warstwy salatki w misce I warstwa: białka utrzec na tartce o duzych oczkach, posolic II warstwa: zetrzeć żółty ser na tartce o duzych oczkach III warstwa: wyłożyć tuńczyka IV warstwa: pół słoika majonezu V warstwa: drobno pokrojona cebula VI warstwa: puszka kukurydzy VII warstwa: pół słoika majonezu VIII warstwa: zetrzeć żółtka na tartce o małych oczkach Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Taca faszerowanych pomidorów w trzech włoskich odsłonach Składniki: 15 średnich twardych czerwonych pomidorów (na każdy farsz po 5 pomidorków) Farsz 1 (pesto bazyliowo-oreganowe i mozzarella) - kuleczki mozzarelli - liście bazylii ( pozostawić klika do dekoracji) - liście oregano ( pozostawić kilka do dekoracji) - oliwa extra vergine - 3 ząbki czosnku - 5 dag orzeszków piniowych - anchois wedle uznania - sól i pieprz do smaku Farsz 2 (sałatka panzanella) - ciabatta - bazylia świeża - miąższ pozostały z wydrążonych pomidorków - oliwa extra vergine - ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Farsz 3 (sałatka z rukoli, orzechów włoskich, gruszki i sera gorgonzola) - paczka rukoli - 10 dag orzechów włoskich - 1 gruszka - 15 dag gorgonzoli - oliwa extra vergine Wykonanie: Pomidory umyć i osuszyć, z każdego usunąć czubek oraz wydrążyć miąższ. Farsz I : Wszystkie składniki (oprócz kulek mozzarelli) najlepiej przy pomocy blendera zmiksować na masę o konsystencji sosu (gdy będzie zbyt gęsta dodawać więcej oliwy extra vergine). Kulki mozzarelli wymieszać starannie z przygotowanym sosem pesto. Farsz II: Ciabattę pokroić w kostkę, następnie na oliwie z oliwek extra vergine usmażyć kostki ciabatty, tak aby były chrupiące. Do przygotowanej miski dodać grzanki, porwaną bazylię, miąższ z pomidorów, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę extra vergine. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać starannie, a na koniec lekko schłodzić. Farsz III: Rukolę umyć i osuszyć. Dodać do miski wraz z lekko rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Gruszkę przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plastry. Dodać pokruszony ser gorgonzola. oraz oliwę. Wymieszać. Pomidory nadziać przygotowanymi farszami, podawać na eleganckiej tacy, przybranej włoskimi świeżymi ziołami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Z ogórkami składniki: sałata,cebula,pomidor,pęczek czerwonej rzodkiewki,ogórek,1 biała rzodkiewka,ogórek kiszony,ogórek konserwowy,pęczek szczypiorku sos: 4 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,2 łyżki octu balsamicznego,majeranek,pieprz,papryka,sól. przygotowanie: Umytą sałatę rwiemy na kawałki.Dodajemy do niej pokrojone w kostkę:cebulę,ogórki,pomidora oraz plasterki rzodkiewek i posiekany szczypiorek.Czosnek rozcieramy z solą i mieszamy z przyprawami,octem balsamicznym i olejem.Przed podaniem sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
składniki: kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,ogórek kiszony,papryka czerwona,filet z kurczaka podsmażony w przyprawie do gyrosa,sos czosnkowy.wszystko pokroić wedle uznania,doprawić solą,pieprzem,wymieszać
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wyznaje tendencje w potrawach, ze wszystko co mokre jest moim przyjacielem. Moja ulubiona salatka tez jest wyjatkowo mokra, a jej sekret to sos. Do salatki wrzucamy pokroje w kostke: - swiezy zielony ogorek, - rzodkiewka, - jabluszko, - ser zolty, - kukurydza, - pomidorek - poszatkowana biala kapusta (najlepiej blenderem, aby kawaleczki byly naprawde male) - jak ktos lui to kabanosek I teraz sekret: - w garnuszku gotujemy 100 ml smietany i wrzucamy dwie poszarapne salaty do wnetrza, calosc gotujemy okolo 5-7 minut, az liscie "zwiedna". Nastepnie miksujemy nasza salate ze smietana blenderem na sos, dorzucamy do niego kostke rosolowa, ulubione ziola (takze zielone) i polewamy salatke. Jest pyszna, naturalna i intrydująco zielona. Bon Apetit. Madzia
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
przepis na moją ulubiona sałatke jest nastepujacy : drobno pokroic pol kapusty pekinskiej, 1 czerwona cebula pokrojona w cwiercplasterki, 1 ogorek pokrojony w polplasterki, 1 jablko skropione sokiem z cytryny pokrojone w makaronik. wszystko mieszam polewam sosem sojowym i doprawiam "przyprawa do salatek".
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam Chcę się podzielić przepisem na szybką i bardzo pyszną sałatkę która idealnie nadaje się na każdą okazję . A oto i on: SKŁADNIKI: * 2 ŚREDNIE PORY * 25 DAG SERA ŻÓŁTEGO * PUSZKA ANANASA * PUSZKA FASOLI CZERWONEJ * MAŁY SŁOIK MAJONEZU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1) PORY UMYĆ I OBCIĄĆ W MIEJSCU W KTÓRYM KOŃCZY SIĘ BIAŁY KOLOR. PRZEKROIĆ JE NA PÓŁ I POCIĄĆ W CIENKIE PLASTERKI 2) SER I ANANAS POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ (SOK Z ANANASA ZOSTAWIĆ) 3) FASOLĘ ODCEDZIĆ 4) TAK PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI WSYPAĆ DO MISKI 5) Z MAJONEZU WYBRAĆ 2 DUŻE ŁYŻKI I DODAĆ JE DO MISKI A NASTĘPNIE DO SŁOICZKA Z POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ MAJONEZU WLAĆ SOK Z ANANASA I DOKŁADNIE ZAMIESZAĆ TAK ABY POWSTAŁ JEDNOLITY PŁYN. 6) WLAĆ GO DO MISKI I DELIKATNIE ZAMIESZAĆ 7) SAŁATKĘ ODSTAWIĆ NA 2 GODZINY W CHŁODNE MIEJSCE ABY SIĘ "PRZEGRYZŁA" ŻYCZĘ SMACZNEGO I SERDECZNIE POZDRAWIAM
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 3 z 15

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...