Sałatka z sosem śliwkowym
2 awokado
2 Grejfruty
4 cykorie
100 g kiełków słonecznika
1/2 sałaty lodowej
8 suszonych śliwek
50 ml brandy
sok z cytryny
łyżeczka białego i czarnego sezamu
1 awokado obrać,pokroić na cząstki,skropić sokiem z cytryny.Grejfruty obrać podzielić na cząstki.Składniki sosu z wyjątkiem oleju zagotować,zmiksować.Po ostudzeniu dodać olej.Śliwki moczyć w brandy.połączyć z cząstkami awokado,grejfruta,kiełkami.Ułożyć na porwanej sałacie,polać sosem,Resztę sosu rozlać dookoła sałatki,posypać uprażonym suchej patelni sezamem.
Sałatka z miętą
1/2 sałaty lodowej
50 dag chudej wołowiny
sok z limonki
łyżka sosu rybnego
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju słonecznikowego
mała papryczka chili
150 g mieszanych kiełków
pęczek rzodkiewek
pęczek dymki
szczypiorek
gałązki mięty
Wołowinę pokroić w kostkę,usmażyć na oleju.Wymieszać sok z limonki,sos rybny,cukier,pieprz,wlać do mięsa smażyć ok 1 min.MIęso położyć na talerz.Chili drobno posiekać,sałatę porwać,rzodkiewki pokroić w plasterki,dymkę posiekać.Połączyć składniki ,wymieszać.Ozdobić miętą.
|
|
sałatka ziemniaczana skład;
kilo ziemniaków lub miej jak lubisz
5 szt. ogórki konserwowe
20 dkg boczku lub bez boczku też bardzo dobre
1 cebula
1/2 szklanki majonezu + duży jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
trochę szczypiora lub natki co lubimy ( nie koniecznie)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (ostatecznie obrane ziemniaki)
po wystudzeniu ziemniaki pokroić w plastry, zetrzeć na jarzynowej tarce ogórki do majonezu i jogurtu+ musztarda(wymieszać)
boczek i cebulkę podsmażyć po osączeniu z tłuszczu dodać do ziemniaków i wymieszać z sosem j.w
schłodzić.SMACZNEGO !!!!!!!!!! samą lub z pieczywem
droga do sukcesu są ogórki konserwowe.
|
|
Sałatka ziemniaczana do grilla
Od chwili gdy zrobiłam tę sałatkę stała się moją ulubioną. Pewnego wieczora zapragnęłam zjeść jakąś sałatkę i wykorzystałam składniki, które miałam w lodówce. Sałatkę robi się bardzo szybko. Wyśmienita szczególnie do mięsa z grilla.
Składniki: 5 dużych ziemniaków, 1 por, 2 jajka, mały słoiczek zielonych oliwek z papryką, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotować jajka osobno. Por oczyścić i pokroić cieniutko w pół talarki. Oliwki odsączyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i jajka obrać. Pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić i podawać.
|
|
Witam ja robie lekka salatke z salaty-duzo roznej czerwonej,zielonej,karbowanej i zwyklej lub lodowej.Swiezy ogorek ,ananas,podsmazone kawalki piersi z kurczaka,pomidor ,zolta papryka,kukurydza pol puszki i do tego fix knorr sos francuski lub paprykowo-ziolowy.Mozna zetrzec troche marchewki zamiast pomidora.Pycha .Lekkie i do ciezkich potraw z grilla swietny dodatek.Znika wszystko.
|
|
Sałatka z rzeżuchą i żółtym serem
Składniki:
1 główka kruchej sałaty,
3 pomidory,
10 dag sera edamskiego,
10 dag sera salami,
1 jajko,
3 łyżki posiekanej rzeżuchy,
3 łyżki oleju,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka keczupu,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz
Wykonanie:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Poszarpać na małe kawałki i włożyć do salaterki.Jeden ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugi należy pociąć w małe słupki. Posypujemy serem sałatę w salaterce. Jajko ugotowane na twardo, pomidory kroimy w drobna kostkę i też układamy na sałacie. Całość delikatnie mieszamy i posypujemy rzeżuchą. Keczup, musztardę, sok z cytryny, olej mieszamy, tak aby powstał sos. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
|
|
Sałatka wiosenna z rzodkwią
Składniki.
1 biała rzodkiew, 2 pęczki rzodkiewek, 1 duży ogórek, 150 g jogurtu naturalnego, 75 g posiekanych orzechów laskowych.
Wykonanie
1. Obrana rzodkiew zetrzeć na grubej tarce.
2. Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki.
3. Umyty ogórek pokroić ze skórka na plasterki.
4. Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać , polać jogurtem, solą i orzechami.
|
|
Sałatka pomidorowa z tymiankiem
Składniki: ½ kg dojrzałych pomidorów, 3 młode cebulki , sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, ½ pęczka tymianku.
Wykonanie: umyte pomidory pokroić w plasterki ( należy usunąć szypułki). Ułożyć na talerzu. Cebulkę drobno posiekać, umyty tymianek drobno posiekać. Cebulka i tymiankiem posypać pomidory. Posolić i doprawić pieprzem. Ocet i sok cytrynowy wymieszać z olejem, wylać na sałatkę.
Można użyć tymianek suszony.
|
|
Wspaniała sałatka z kopru włoskiego
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego, 10 dag suszonych fig, 3 dag łuskanych orzechów włoskich, sok z 1 cytryny, 2 łyżki dowolnego ostrego sosu do sałatek ( według upodobań), 1 banan, sól, trochę cukru, 4 łyżki oleju , 1 jabłko.
Wykonanie:
1. Oczyszczone bulwy kopru przekroić na pół a następnie na plasterki.
2. Zielona część kopru drobno posiekać.
3. Figi pokroić na plasterki, orzechy grubo pokruszyć.
4. Obrać banana, pokroić go na plasterki.
5. Z umytego jabłka wykroić gniazda nasienne, miąższ ze skórka pokroić w kostkę.
6. Z soku cytrynowego, sosu ostrego, soli, cukru i oleju zrobić sos.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
|
|
Sałatka na wiosenny piknik
Składniki
- 3 jaja;
- opakowanie serka ziarnistego (500g);
- 2 pęczki rzodkiewki;
- 1/2 główki sałaty rzymskiej;
- garść liści rukoli;
- 4 pomidorki koktajlowe;
- sól i odrobina pieprzu do smaku;
Wykonanie:
Ugotowane jaja obrać i pokroić w ósemki. Rzodkiewki moczyć przez 10-15 minut w zimnej wodzie, po czym opłukać i cienko poszatkować w plasterki. Sałatę i rukolę umyć, osuszyć. Z rukoli poobrywać twarde końcówki. Oba gatunki sałaty porwać palcami na mniejsze kawałki. W salaterce ułożyć sałaty, posypać je krążkami rzodkiewki, rozłożyć cząstki jajek, dodac serek ziarnisty i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku wg uznania.
Smacznego !!!
|
|
Sałatka owocowa najlepsza na majowy piknik.
Owoce po dwie sztuki:
Jabłka,pomarańcza, mandarynki, banany, gruszki, kiwi, brzoskwinie z puszki, garść mrożonych malin, tyle samo truskawek, ananasy z puszki. Wszystkie owoce pokroić w kostkę oprócz malin te dodać w całości.Oczywiście maliny i truskawki odmrażamy.Syrop po brzoskwiniach i ananasie mieszamy i dolewamy do pokrojonych owoców. Jeśli ktoś lubi bardzo słodko można dosłodzić cukrem brązowym. Sałatkę przechowywać w plastikowych pojemnikach w turystycznej lodówce podawać schłodzoną popijając wodą mineralną.
Z POZDROWIENIAMI piknikowamama
|
|
Sałatka z gotowanych młodych jarzyn
1 pęczek młodej marchewki, 1 mały kalafior, 1 biała rzodkiew, 1 młody seler, 2 młode buraki, 100 g brukselki, 100 g młodych kartofli.
Sos winegret z ziołami:
3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz, cukier.
Sos serowo-ziolowy:
100 g serka homogenizowanego, 100 ml śmietany, 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku, sól, pieprz.
Jarzyny umyć, starannie wyszorować szczoteczka (nie obierać). Ugotować razem w osolonej wodzie marchew, rzodkiew i seler.
Każda z pozostałych jarzyn ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Jarzyny ostudzić. Buraki i rzodkiew obrac ze skorki.
Wszystkie jarzyny pokroic na owalne kawalki długości ok. 3 cm. Przygotować sos winegret. Cebule obrac, drobno posiekac, czosnek rozetrzeć.
Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Jarzyny polać sosem i starannie wymieszać.
Przygotować sos serowo-ziolowy. Starannie rozetrzeć serek ze śmietaną i przyprawami. Sos podąć oddzielnie w miseczce.
Smacznego;)
Moj e-mail djmakusiek@gmail.com
|
|
Zimowa sałatka grzybowa.
2 kg podgrzybków, 0,5 szklanki oleju, 4-5 cebul, duży słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru. Przebrane grzybki gotować przez 30-40 minut w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w większe cząstki grzybki, koncentrat, cukier, ocet i kostkę rosołową. Wymieszać. Dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Nałożyć do słoików i pasteryzować 30 minut.
|
|
Sałatka wiosenna ananasowa (można też jadać w zimę nie zaszkodzi)
Składniki
* 1 puszka ananasów
* 200 g żółtego sera
* natka pietruszki
* 150 g wędliny
* 2 łyżki majonezu
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ananasa kroimy na drobniejsze kawałki, tak samo szynkę.
Do miski wkładamy starty ser żółty, ananasa, szynkę i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy majonez i wszystko mieszamy.
Sałatka jest smaczna nawet następnego dnia.
Druga propozycja
Sałatka na winie
Otwieramy lodówkę i co się na winie z tego robimy
|
|
Skłądniki :
- 5 jajek (ugotowanych na twardo)
- puszka tunczyka w sosie wlasnym
- 1 duza cebula
- 10 dag żółtego sera
- puszka kukurydzy
- majonez
-sol
Przyrządzenie:
Układać równomiernie warstwy salatki w misce
I warstwa: białka utrzec na tartce o duzych oczkach, posolic
II warstwa: zetrzeć żółty ser na tartce o duzych oczkach
III warstwa: wyłożyć tuńczyka
IV warstwa: pół słoika majonezu
V warstwa: drobno pokrojona cebula
VI warstwa: puszka kukurydzy
VII warstwa: pół słoika majonezu
VIII warstwa: zetrzeć żółtka na tartce o małych oczkach
Smacznego
|
|
Taca faszerowanych pomidorów w trzech włoskich odsłonach
Składniki:
15 średnich twardych czerwonych pomidorów (na każdy farsz po 5 pomidorków)
Farsz 1 (pesto bazyliowo-oreganowe i mozzarella) - kuleczki mozzarelli
- liście bazylii ( pozostawić klika do dekoracji)
- liście oregano ( pozostawić kilka do dekoracji)
- oliwa extra vergine
- 3 ząbki czosnku
- 5 dag orzeszków piniowych
- anchois wedle uznania
- sól i pieprz do smaku
Farsz 2 (sałatka panzanella) - ciabatta
- bazylia świeża
- miąższ pozostały z wydrążonych pomidorków
- oliwa extra vergine
- ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Farsz 3 (sałatka z rukoli, orzechów włoskich, gruszki i sera gorgonzola) - paczka rukoli
- 10 dag orzechów włoskich
- 1 gruszka
- 15 dag gorgonzoli
- oliwa extra vergine
Wykonanie:
Pomidory umyć i osuszyć, z każdego usunąć czubek oraz wydrążyć miąższ.
Farsz I : Wszystkie składniki (oprócz kulek mozzarelli) najlepiej przy pomocy blendera zmiksować na masę o konsystencji sosu (gdy będzie zbyt gęsta dodawać więcej oliwy extra vergine). Kulki mozzarelli wymieszać starannie z przygotowanym sosem pesto.
Farsz II: Ciabattę pokroić w kostkę, następnie na oliwie z oliwek extra vergine usmażyć kostki ciabatty, tak aby były chrupiące. Do przygotowanej miski dodać grzanki, porwaną bazylię, miąższ z pomidorów, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę extra vergine. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać starannie, a na koniec lekko schłodzić.
Farsz III: Rukolę umyć i osuszyć. Dodać do miski wraz z lekko rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Gruszkę przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plastry. Dodać pokruszony ser gorgonzola. oraz oliwę. Wymieszać.
Pomidory nadziać przygotowanymi farszami, podawać na eleganckiej tacy, przybranej włoskimi świeżymi ziołami.
|
|
Z ogórkami
składniki:
sałata,cebula,pomidor,pęczek czerwonej rzodkiewki,ogórek,1 biała rzodkiewka,ogórek kiszony,ogórek konserwowy,pęczek szczypiorku
sos:
4 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,2 łyżki octu balsamicznego,majeranek,pieprz,papryka,sól.
przygotowanie:
Umytą sałatę rwiemy na kawałki.Dodajemy do niej pokrojone w kostkę:cebulę,ogórki,pomidora oraz plasterki rzodkiewek i posiekany szczypiorek.Czosnek rozcieramy z solą i mieszamy z przyprawami,octem balsamicznym i olejem.Przed podaniem sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
|
|
składniki: kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,ogórek kiszony,papryka czerwona,filet z kurczaka podsmażony w przyprawie do gyrosa,sos czosnkowy.wszystko pokroić wedle uznania,doprawić solą,pieprzem,wymieszać
|
|
Wyznaje tendencje w potrawach, ze wszystko co mokre jest moim przyjacielem. Moja ulubiona salatka tez jest wyjatkowo mokra, a jej sekret to sos.
Do salatki wrzucamy pokroje w kostke:
- swiezy zielony ogorek,
- rzodkiewka,
- jabluszko,
- ser zolty,
- kukurydza,
- pomidorek
- poszatkowana biala kapusta (najlepiej blenderem, aby kawaleczki byly naprawde male)
- jak ktos lui to kabanosek
I teraz sekret:
- w garnuszku gotujemy 100 ml smietany i wrzucamy dwie poszarapne salaty do wnetrza, calosc gotujemy okolo 5-7 minut, az liscie "zwiedna". Nastepnie miksujemy nasza salate ze smietana blenderem na sos, dorzucamy do niego kostke rosolowa, ulubione ziola (takze zielone) i polewamy salatke.
Jest pyszna, naturalna i intrydująco zielona.
Bon Apetit.
Madzia
|
|
przepis na moją ulubiona sałatke jest nastepujacy : drobno pokroic pol kapusty pekinskiej, 1 czerwona cebula pokrojona w cwiercplasterki, 1 ogorek pokrojony w polplasterki, 1 jablko skropione sokiem z cytryny pokrojone w makaronik. wszystko mieszam polewam sosem sojowym i doprawiam "przyprawa do salatek".
|
|
Witam
Chcę się podzielić przepisem na szybką i bardzo pyszną sałatkę która idealnie nadaje się na każdą okazję . A oto i on:
SKŁADNIKI:
* 2 ŚREDNIE PORY
* 25 DAG SERA ŻÓŁTEGO
* PUSZKA ANANASA
* PUSZKA FASOLI CZERWONEJ
* MAŁY SŁOIK MAJONEZU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) PORY UMYĆ I OBCIĄĆ W MIEJSCU W KTÓRYM KOŃCZY SIĘ BIAŁY KOLOR. PRZEKROIĆ JE NA PÓŁ I POCIĄĆ W CIENKIE PLASTERKI
2) SER I ANANAS POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ (SOK Z ANANASA ZOSTAWIĆ)
3) FASOLĘ ODCEDZIĆ
4) TAK PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI WSYPAĆ DO MISKI
5) Z MAJONEZU WYBRAĆ 2 DUŻE ŁYŻKI I DODAĆ JE DO MISKI A NASTĘPNIE DO SŁOICZKA Z POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ MAJONEZU WLAĆ SOK Z ANANASA I DOKŁADNIE ZAMIESZAĆ TAK ABY POWSTAŁ JEDNOLITY PŁYN.
6) WLAĆ GO DO MISKI I DELIKATNIE ZAMIESZAĆ
7) SAŁATKĘ ODSTAWIĆ NA 2 GODZINY W CHŁODNE MIEJSCE ABY SIĘ "PRZEGRYZŁA"
ŻYCZĘ SMACZNEGO I SERDECZNIE POZDRAWIAM
|
Strona 3 z 15
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|