SAŁATKA GYROS:))))
1 kapusta pekińska
papryka konserwowa 30dag
ogórek konserwowy 30dag
cebula świeża -3 szt
kukurydza z puszki
ketchup pikantny
sól
pieprz
majonez 1 1/2 szklanki
ser feta 50g
czosnek swieży-2 zabki
pomidor
pierś z kurczaka podwójna
przyprawa do gyrosa lub kebaba
olej do smażenia
Pierś z kurczaka umyc dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę ,następnie wymieszac dokładnie w przyprawie do gyrosa lub kebaba i pozostawić na 2 godziny by przeszła przyprawami. W miedzyczasie zrobić sos majonezowo czosnkowy-zmiksowac lub zblenderować majonez ser feta oraz czosnek na delikatną dobrze zmieloną masę.Kurczaka kostkę podsmażyć na złoty kolor na oleju a następnie schłodzić. Schłodzić sos w lodówce. Wszystkie świeże warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostke , te z zalewą odcedzic i również pokroić w kostkę. Całośc układać-warstwami-wg uznania w ozdobnej szklanej misie a miedzy warstwami ma znajdować się sos majonezowy oraz ketchup.Na samej górze ma byc kurczak. Sałatkę podajemy z pieczywem swieżym oraz masełkiem. Smakuje wyśmienicie!!!!!
|
|
SAŁATKA CHIŃSKA Z MAKARONEM
MAKARON W KSZTAŁCIE RYŻU 500G (UGOTOWANY)
ŚWIEŻY KOPEREK-2 PĘCZKI
MAJONEZ LIGHT 200ML
OGÓREK ŚWIEŻY ZIELONY 2 SZTUKI
SÓL
BIAŁY PIEPRZ
PIERŚ Z KURCZAKA 200G
PRZYPRAWA GYROS
MAKARON UGOTOIWAC NA NIEZBYT MIĘKKO W OSOLONEJ WRZĄCEJ WODZIE. ODCEDZIĆ
I PRZELAĆ ZIMNA WODĄ, OSTUDZIĆ. PIERŚ UMYTĄ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ
USMAŻYĆ NA OLEJU -W MIĘDZYCZASIE PODSYPAĆ PRZYPRAWA -DELIKATNIE DO
GYROSA. ZESMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR. OGÓRKA KOPEREK DOKŁĄDNIE UMYĆ ODSĄCZYĆ
I SKROIĆ-OGÓRKA MOŻNA ZETRZEĆ NA GRUBEJ TARTCE JARZYNOWEJ. WSZYSTKO
WRZUCIĆ DO DUZEJ MISKI, NASTĘPNIE ZMIESZAĆ DOPRAWIĆ DO SMAKU. PODAWAC W
SZKLANEJ MISIE-WTEDY EFEKTOWNIE WYGLĄDA. PODAWAC SCHŁODZONĄ Z JASNYM LUB
CIEMNYM PIECZYWEM.
|
|
SAŁATKA AMERYKAŃSKA
seler marynowany 450g (ze słoika) np: Rolnik
ser żółty 300g
szynka 300g
ananas z puszki -2 puszki
jaja 6 szt
kukurydza 1 puszka
biały pieprz
sól
Jaja kurze ugotowac na twardo, zalać zimną woda i delikatnie obrać,
odstawić do wystygniecia. W wolnej chwili pokroic w dużą lecz niezbyt
grubą kostkę szynkę oraz ser żółty. Ananasa kukurydze i seler odcedzić z
zalewy. Jaja pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać ostrożnie lecz
delikatnie w dużej misie, następnie dodać przyprawy. Juz wymieszaną
sałatkę przełożyć do dekoracyjnej misy i podawac na stół. Smakuje
wyśmienicie z białym tostowym pieczywem.
Polecam gorąco! Smacznego:)))
|
|
Sałatka imieninowa z makaronem i polędwicą
0, 5 kg makaronu np.: muszelki lub w kształcie ryżu
2 czerwone papryki świeże
1 zielony ogórek
1 pomidor świeży
Puszka kukurydzy
Średnia cebula
200 g polędwicy sopockiej
150 g sera żółtego pikantnego
200 g sałaty pekińskiej
Sól, pieprz
Majonez delikatny 250 g
Ugotować na miękko makaron, odcedzić przelać zimną wodą. Ostudzić.
Paprykę, ogórka, cebulę, pomidora oraz kapustę pekińska pokroić w
kostkę. Wędlinę oraz ser żółty również. Kukurydzę należy odcedzić.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, dodać przyprawy oraz majonez.
Wszystko wymieszać, przełożyć do salaterki i schłodzoną podać do jasnego
pieczywa.
|
|
AROMATYCZNA SAŁATKA
* 1 bagietki
* 2 sałaty rzymskie
* 1 szalotka
* 2 łyżki octu winnego
* 1 łyżeczki soli
* 1 łyżeczki cukru
* pieprz
* 1 łyżeczki musztardy
* 100 g kwaśnej śmietany
* 2 łyżki oleju
* 150 g parmezanu
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bagietkę pokroić w kostkę i rozłożyć na blasze, grzanki piec w piekarniku około 10 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Sałaty oczyścić, umyć i osączyć, przekroić wzdłuż na pól, następnie pokroić w paski szerokości 3 cm. Szalotkę obrać i posiekać. Ocet wymieszać z solą, cukrem, pieprzem, musztardą i śmietaną za pomocą trzepaczki. Na końcu dodać olej i wymieszać. Sałatę przełożyć do salaterki i polać dressingiem. Parmezan zetrzeć. Sałatę posypać serem i grzankami, natychmiast podawać.
|
|
Melon kontra tuńczyk
1 dojrzały melon
puszka tuńczyka w oliwie
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Melon pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wyciąć cały miąższ. Pokroić go w kostkę i odsączyć na sicie. Jabłko pokroić w paski.Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Majonez rozrobić z ketchupem i sokiem z cytryny. Składniki wymieszać z posiekaną cebulą i sosem oraz przyprawami.
|
|
Witam,
polecam znakomitą sałatkę z ananasem. Jest to sałatka, którą pierwszy raz spróbowałem u teściowej i od tego czasu często tam wpadam aby ją spróbować
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego,
- 5 plastrów ananasa,
- 5 plastrów ogonówki lub szynki,
- puszka kukurydzy,
- 1 jabłko,
- 3 jajka,
- 3-4 łyżki majonezu,
- kawałeczek pory,
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Seler konserwowy przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko, jajka, ananas, szynkę i porę pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać z 3-4 łyżkami majonezu, w zależności od upodobań i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Polecam i życzę wszystkim smacznego!
|
|
SAŁATKA Z BRZOSKWINIĄ W ROLI GŁÓWNEJ
Gdy upichcić pragniesz coś szybkiego i wśród gości ulubionego,
weź paczkę ryżu, wcześniej ugotowanego,
puszkę kukurydzy ze sklepu spożywczego,
dwa ząbki czosnku pięknie pachnącego,
pół puszki brzoskwiń, do tego garść rodzynek,
majonez i przyprawy
i już gotowe masz wszystkie składniki potrawy.
Wykonać bardzo prosto, przekonajcie się sami,
wymieszać trzeba wszystko i doprawić przyprawami (sól, pieprz).
Taki krótki wierszyk stworzyłam,
kiedy tą sałatkę pichciłam,
wszystkim życzę smacznego
i dyngusa mokrego
|
|
Sałatka z krabem :-)
paluszki krabowe - około 20 szt.
makaraon ryżowy -100 g
świeży ogórek
2 pomidory
pęczek kopru
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
3 ząbki czosnku
makaron ugotować wg przepisu, paluszki pokroić. Ogórki i pomidory obrać i pokroić. koper na drobno pokroić. Składniki na sos wymieszac .
ień. Składniki połączyć i dodać sos. najlepsza na drugi dzu
|
|
2 pczki paluszków krabowych, 1 cebula czerwona, mała główka sałaty lodowej, 1 ogórek zielony, 4 jajka gotowane na twardo, 2 pomidory, sos tzatziki.
Paluszki krabowe podpiec do zrumienienia na blaszce w piekarniku, następnie pokroić w plasterki ok.2mm. Cebulę, ogórek zielony, pomidory pokroić w półplasterki. Jajka pokroić w małe ćwiartki. Całość wymieszać, przyprawić delikatnie solą i pieprzem, polać sosem tzatziki. Smacznego!
|
|
Warstwowa sałatka - by skóra była gładka:
Składników głównych do sałatki tylko pięć potrzebujemy
dodatkowo majonez, pieprz i szklane naczynie szykujemy.
Zielonego pora drobniutko siekamy
i na samym dnie go układamy.
Na to kroimy drobniutko wędlinkę,
z kurczaka pierś lub jakąś szynkę.
Seler konserwowy z zalewy odsączamy
i na całości równo rozkładamy.
Koloru doda nam teraz kukurydza,
jak ktoś nie lubi - niech nie wybrzydza
Majonezu warstwę szczodrze nakładamy,
niech się nie martwią o swą wagę damy.
Na samej górze starty ser żółty ułożymy
na końcu już tylko lekko popieprzymy:)
Na stole sałatka efektownie wyglądać będzie
i niejednego gościa serce (lub podniebienie) zdobędzie !
|
|
Oto przepis na moją ulubioną sałatkę krzepką
SKŁADNIKI: 1/4 kg soczewicy, sól, pieprz, listek laurowy, 6 łyżek octu, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy, szczypta tymianku, 4 łyżki oleju, pęczek szczypiorku, 2 gałązki selera naciowego, 4 spore pomidory, 80 dag makaronu, 1-2 główki cykorii.
Soczewicę na noc zalać przegotowaną wodą, następnego dnia rano ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Zalać wrzątkiem, osolić, dodać listek laurowy i gotować około 5 minut, ostudzić i odsączyć. Tymianek i szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z octem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z olejem i soczewicą, oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami, selerem i cykorią.Doprawić sosem.Smacznego!!!
|
|
Sałatka na Welkanoc, ale nie tylko, mile widziana także na week-end, kiedy spokojnie można usiąść przy stole i delektować się jej smakiem.
Życzę smaczego, na pewne będzie pyszna, jeżeli do jej przygotowania dodamy szczyptę miłości i odrobinę radości z przygotowywania potraw
SAŁATKA WIELKANOCNA
Papryka żółta
Ananas
Kukurydza
Kurczak
Ser żółty
Jajka na twardo
Paprykę pokrojoną w paseczki, ananas w kawalki, kukurydzę, kurczak też w paseczki, ser zółty również paseczki, jajka w ósemki wkładamy do salaterki i leciutko mieszamy skłądniki. Robimy sos do sałatki z Majonez+śmietana+musztarda de Dijon+sól+pieprz+cukier. Polewamy po wierzchu, ale tak, żeby wniknęło do środka. W drugiej wersji, wzbogaconej, dodajemy pokrojowe orzechy włoskie, pokrojone na pół daktyle i uprażone ziarna dyni. Posypujemy po wierzchu, nie mieszamy.
SMACZNEGO !
|
|
Przepis na sałatkę z suszonymi borowikami:
Składniki:
-30g suszonych borowików
-70g pokrojonej w kostkę cebuli
-2 pory - tylko ciemno zielone części
-750g pieczarek
-1 łyżeczka łagodnej musztardy + 1 łyżka oleju
-1 lyżeczka soli,szczypta pieprzu i cukru
-1 łyżeczka pieprzu ziarnistego + 1 liść laurowy
-1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Grzybki moczyć 30 minut w szklance zimnej wody, odcisnąć, posiekać i zagotować w wodzie z moczenia. Dodać cebulę, pieprz ziarnisty i przyprawy, łodyżki natki pietruszki i liście pora. Gotować 10 minut, przecedzić, resztki odcisnąć. Pieczarki opłukać, osuszyć, przekroić na pól. Gotować 3 minuty i przełożyć na sito. Wywar odparować do 125ml pierwotnej objętości. Por pokroić w cienkie paski, natkę pietruszki posiekać. Musztardę i olej wymieszać z gorącym wywarem, dodać por, pietruszkę, borowiki i pieczarki. Sałatkę przykryć i odstawić do przegryzenia.
|
|
Sałatka z grzankami z kozim serem
Składniki:
-200g fasoli szparagowej
-250g kalafiora
-100g groszku zielonego
-2 główki sałaty
-2-3 pomidory
-2 marchewki
-4 szalotki
-6 kromek chleba pełnoziarnistego
-200g dojrzałego sera koziego
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Poodcinać końce fasolek, kalafior podzielić na małe różyczki. Fasole, kalafior, groszek gotować 15 minut na parze. Umyć, osączyć i porwać na kawałki sałatę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Cebule pokroić w paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać wszystkie składniki, pokropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba podpiec i ułożyć na nich plastry sera koziego. Sałatkę podawać z grzankami.
|
|
SAŁATKA BROKUŁOWA
1 brokuł
1 op. sera feta
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
świeża lub suszona bazylia
sól,pieprz,oliwa
1. Brokuła oczyszcamy i gotujemy tak, by był jędrny i chrupiący, ale nie może być rozgotowany. Odcedzamy i odstawiamy, żeby ostygł. Dzielimy na małe różyczki.
2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne , a miąższ kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Fetę drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy z papryką oraz kukurydzą do brokułów. Mieszamy dodajemy odrobinę oliwy, posiekaną świeżą bazylię (lub szczyptę suszonej), doprawiamy solą i pieprzem.
3. Sałatkę dobrze jest wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzła.
|
|
SAŁATKA "NIEZWYKŁA" - HIT
SKŁADNIKI:
1 owoc awokado, 3 plastry ananasa, 1 roszponka lub też inna sałata, 1 marchewka, kawałek ostrej papryczki, kilka liści cykorii, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, szczypta imbiru, cukier
PRZYGOTOWANIE:
Roszponkę opłukać, osuszyć; marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami; awokado umyć, obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić na plasterki; papryczkę umyć, pokroić w drobną kostkę; cykorię opłukać, pokroić w paski; ananasa pokroić na niewielkie kawałki; rozdrobnione składniki wymieszać; sok z cytryny wymieszać z solą, cukrem i szczyptą imbiru, dodać oliwę, sałatkę polać z przygotowanym sosem.
SMACZNEGO
|
|
SAŁATKA Z MAKRELI
SKŁADNIKI:
puszka makreli w oleju, 20 dag żółtego sera, 1 kiszony ogórek, 3 strąki czerwonej papryki, pieprz, sól, sok z 1/2 cytryny, 1/2 pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę,
Żółty ser i kiszony ogórek pokroić w niewielka kostkę,
Makrelę podzielić na cząstki, wymieszać z pokrojonymi składnikami,
Oliwę z konserwy wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
Sosem polać sałatkę, wymieszać, posypać posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO
|
|
SAŁATKA Z GRUSZEK
SKŁADNIKI:
10 gruszek, 1/2 szklanki migdałów w płatkach, 15 dkg sera cheddar, 4 duże pomidory, 2 sałata lodowa, 100 ml sosu sałatkowego w płynie, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki dokładnie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę ze skórką. W analogiczny sposób przygotować ser i pomidory.
Opłukaną i odsączoną z wody sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodając sos sałatkowy w płynie, majonez i cukier puder.
Na końcu sałatkę posypać prażonymi migdałami w płatkach.
SMACZNEGO
ANIA
|
|
SAŁATKA WITAMINOWA
SKŁADNIKI:
2 pęczki rzodkiewek, 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem, po 5 dag kiełków rzodkiewki i słonecznika, 10 jajek przepiórczych, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka ziołowej mieszanki do sałatek, sól, pieprz, cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Dymki oczyścić, umyć, pokroić w talarki razem ze szczypiorem. Kiełki rzodkiewek i słonecznika opłukać na sicie, osączyć i dokładnie osuszyć.
Olej roztrzepać z octem jabłkowym, roztartym z solą ząbkami czosnku, suszonymi ziołami, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Jajka przepiórcze włożyć do wrzącej wody, gotować przez 5 minut (na twardo). Ostudzić, wkładając do zimnej wody,, obrać ze skorupki.
Sałatkę ułożyć na półmisku, udekorować ostudzonymi i przekrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi. Podawać z chrupkim pieczywem.
SMACZNEGO
ANIA
|
Strona 4 z 15
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|