Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę i wygraj kosz piknikowy

Utworzony przez justyna1, 2 kwietnia 2010 r. o 12:14
SAŁATKA GYROS:)))) 1 kapusta pekińska papryka konserwowa 30dag ogórek konserwowy 30dag cebula świeża -3 szt kukurydza z puszki ketchup pikantny sól pieprz majonez 1 1/2 szklanki ser feta 50g czosnek swieży-2 zabki pomidor pierś z kurczaka podwójna przyprawa do gyrosa lub kebaba olej do smażenia Pierś z kurczaka umyc dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę ,następnie wymieszac dokładnie w przyprawie do gyrosa lub kebaba i pozostawić na 2 godziny by przeszła przyprawami. W miedzyczasie zrobić sos majonezowo czosnkowy-zmiksowac lub zblenderować majonez ser feta oraz czosnek na delikatną dobrze zmieloną masę.Kurczaka kostkę podsmażyć na złoty kolor na oleju a następnie schłodzić. Schłodzić sos w lodówce. Wszystkie świeże warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostke , te z zalewą odcedzic i również pokroić w kostkę. Całośc układać-warstwami-wg uznania w ozdobnej szklanej misie a miedzy warstwami ma znajdować się sos majonezowy oraz ketchup.Na samej górze ma byc kurczak. Sałatkę podajemy z pieczywem swieżym oraz masełkiem. Smakuje wyśmienicie!!!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA CHIŃSKA Z MAKARONEM MAKARON W KSZTAŁCIE RYŻU 500G (UGOTOWANY) ŚWIEŻY KOPEREK-2 PĘCZKI MAJONEZ LIGHT 200ML OGÓREK ŚWIEŻY ZIELONY 2 SZTUKI SÓL BIAŁY PIEPRZ PIERŚ Z KURCZAKA 200G PRZYPRAWA GYROS MAKARON UGOTOIWAC NA NIEZBYT MIĘKKO W OSOLONEJ WRZĄCEJ WODZIE. ODCEDZIĆ I PRZELAĆ ZIMNA WODĄ, OSTUDZIĆ. PIERŚ UMYTĄ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ USMAŻYĆ NA OLEJU -W MIĘDZYCZASIE PODSYPAĆ PRZYPRAWA -DELIKATNIE DO GYROSA. ZESMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR. OGÓRKA KOPEREK DOKŁĄDNIE UMYĆ ODSĄCZYĆ I SKROIĆ-OGÓRKA MOŻNA ZETRZEĆ NA GRUBEJ TARTCE JARZYNOWEJ. WSZYSTKO WRZUCIĆ DO DUZEJ MISKI, NASTĘPNIE ZMIESZAĆ DOPRAWIĆ DO SMAKU. PODAWAC W SZKLANEJ MISIE-WTEDY EFEKTOWNIE WYGLĄDA. PODAWAC SCHŁODZONĄ Z JASNYM LUB CIEMNYM PIECZYWEM.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA AMERYKAŃSKA seler marynowany 450g (ze słoika) np: Rolnik ser żółty 300g szynka 300g ananas z puszki -2 puszki jaja 6 szt kukurydza 1 puszka biały pieprz sól Jaja kurze ugotowac na twardo, zalać zimną woda i delikatnie obrać, odstawić do wystygniecia. W wolnej chwili pokroic w dużą lecz niezbyt grubą kostkę szynkę oraz ser żółty. Ananasa kukurydze i seler odcedzić z zalewy. Jaja pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać ostrożnie lecz delikatnie w dużej misie, następnie dodać przyprawy. Juz wymieszaną sałatkę przełożyć do dekoracyjnej misy i podawac na stół. Smakuje wyśmienicie z białym tostowym pieczywem. Polecam gorąco! Smacznego:)))
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka imieninowa z makaronem i polędwicą 0, 5 kg makaronu np.: muszelki lub w kształcie ryżu 2 czerwone papryki świeże 1 zielony ogórek 1 pomidor świeży Puszka kukurydzy Średnia cebula 200 g polędwicy sopockiej 150 g sera żółtego pikantnego 200 g sałaty pekińskiej Sól, pieprz Majonez delikatny 250 g Ugotować na miękko makaron, odcedzić przelać zimną wodą. Ostudzić. Paprykę, ogórka, cebulę, pomidora oraz kapustę pekińska pokroić w kostkę. Wędlinę oraz ser żółty również. Kukurydzę należy odcedzić. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, dodać przyprawy oraz majonez. Wszystko wymieszać, przełożyć do salaterki i schłodzoną podać do jasnego pieczywa.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
AROMATYCZNA SAŁATKA * 1 bagietki * 2 sałaty rzymskie * 1 szalotka * 2 łyżki octu winnego * 1 łyżeczki soli * 1 łyżeczki cukru * pieprz * 1 łyżeczki musztardy * 100 g kwaśnej śmietany * 2 łyżki oleju * 150 g parmezanu Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bagietkę pokroić w kostkę i rozłożyć na blasze, grzanki piec w piekarniku około 10 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Sałaty oczyścić, umyć i osączyć, przekroić wzdłuż na pól, następnie pokroić w paski szerokości 3 cm. Szalotkę obrać i posiekać. Ocet wymieszać z solą, cukrem, pieprzem, musztardą i śmietaną za pomocą trzepaczki. Na końcu dodać olej i wymieszać. Sałatę przełożyć do salaterki i polać dressingiem. Parmezan zetrzeć. Sałatę posypać serem i grzankami, natychmiast podawać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Melon kontra tuńczyk 1 dojrzały melon puszka tuńczyka w oliwie 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Melon pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wyciąć cały miąższ. Pokroić go w kostkę i odsączyć na sicie. Jabłko pokroić w paski.Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Majonez rozrobić z ketchupem i sokiem z cytryny. Składniki wymieszać z posiekaną cebulą i sosem oraz przyprawami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam, polecam znakomitą sałatkę z ananasem. Jest to sałatka, którą pierwszy raz spróbowałem u teściowej i od tego czasu często tam wpadam aby ją spróbować Składniki: - 1 słoik selera konserwowego, - 5 plastrów ananasa, - 5 plastrów ogonówki lub szynki, - puszka kukurydzy, - 1 jabłko, - 3 jajka, - 3-4 łyżki majonezu, - kawałeczek pory, - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Seler konserwowy przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko, jajka, ananas, szynkę i porę pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać z 3-4 łyżkami majonezu, w zależności od upodobań i doprawić solą i pieprzem do smaku. Polecam i życzę wszystkim smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z BRZOSKWINIĄ W ROLI GŁÓWNEJ Gdy upichcić pragniesz coś szybkiego i wśród gości ulubionego, weź paczkę ryżu, wcześniej ugotowanego, puszkę kukurydzy ze sklepu spożywczego, dwa ząbki czosnku pięknie pachnącego, pół puszki brzoskwiń, do tego garść rodzynek, majonez i przyprawy i już gotowe masz wszystkie składniki potrawy. Wykonać bardzo prosto, przekonajcie się sami, wymieszać trzeba wszystko i doprawić przyprawami (sól, pieprz). Taki krótki wierszyk stworzyłam, kiedy tą sałatkę pichciłam, wszystkim życzę smacznego i dyngusa mokrego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z krabem :-) paluszki krabowe - około 20 szt. makaraon ryżowy -100 g świeży ogórek 2 pomidory pęczek kopru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu 3 ząbki czosnku makaron ugotować wg przepisu, paluszki pokroić. Ogórki i pomidory obrać i pokroić. koper na drobno pokroić. Składniki na sos wymieszac . ień. Składniki połączyć i dodać sos. najlepsza na drugi dzu
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
2 pczki paluszków krabowych, 1 cebula czerwona, mała główka sałaty lodowej, 1 ogórek zielony, 4 jajka gotowane na twardo, 2 pomidory, sos tzatziki. Paluszki krabowe podpiec do zrumienienia na blaszce w piekarniku, następnie pokroić w plasterki ok.2mm. Cebulę, ogórek zielony, pomidory pokroić w półplasterki. Jajka pokroić w małe ćwiartki. Całość wymieszać, przyprawić delikatnie solą i pieprzem, polać sosem tzatziki. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Warstwowa sałatka - by skóra była gładka: Składników głównych do sałatki tylko pięć potrzebujemy dodatkowo majonez, pieprz i szklane naczynie szykujemy. Zielonego pora drobniutko siekamy i na samym dnie go układamy. Na to kroimy drobniutko wędlinkę, z kurczaka pierś lub jakąś szynkę. Seler konserwowy z zalewy odsączamy i na całości równo rozkładamy. Koloru doda nam teraz kukurydza, jak ktoś nie lubi - niech nie wybrzydza Majonezu warstwę szczodrze nakładamy, niech się nie martwią o swą wagę damy. Na samej górze starty ser żółty ułożymy na końcu już tylko lekko popieprzymy:) Na stole sałatka efektownie wyglądać będzie i niejednego gościa serce (lub podniebienie) zdobędzie !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Oto przepis na moją ulubioną sałatkę krzepką SKŁADNIKI: 1/4 kg soczewicy, sól, pieprz, listek laurowy, 6 łyżek octu, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy, szczypta tymianku, 4 łyżki oleju, pęczek szczypiorku, 2 gałązki selera naciowego, 4 spore pomidory, 80 dag makaronu, 1-2 główki cykorii. Soczewicę na noc zalać przegotowaną wodą, następnego dnia rano ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Zalać wrzątkiem, osolić, dodać listek laurowy i gotować około 5 minut, ostudzić i odsączyć. Tymianek i szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z octem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z olejem i soczewicą, oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami, selerem i cykorią.Doprawić sosem.Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka na Welkanoc, ale nie tylko, mile widziana także na week-end, kiedy spokojnie można usiąść przy stole i delektować się jej smakiem. Życzę smaczego, na pewne będzie pyszna, jeżeli do jej przygotowania dodamy szczyptę miłości i odrobinę radości z przygotowywania potraw SAŁATKA WIELKANOCNA Papryka żółta Ananas Kukurydza Kurczak Ser żółty Jajka na twardo Paprykę pokrojoną w paseczki, ananas w kawalki, kukurydzę, kurczak też w paseczki, ser zółty również paseczki, jajka w ósemki wkładamy do salaterki i leciutko mieszamy skłądniki. Robimy sos do sałatki z Majonez+śmietana+musztarda de Dijon+sól+pieprz+cukier. Polewamy po wierzchu, ale tak, żeby wniknęło do środka. W drugiej wersji, wzbogaconej, dodajemy pokrojowe orzechy włoskie, pokrojone na pół daktyle i uprażone ziarna dyni. Posypujemy po wierzchu, nie mieszamy. SMACZNEGO !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na sałatkę z suszonymi borowikami: Składniki: -30g suszonych borowików -70g pokrojonej w kostkę cebuli -2 pory - tylko ciemno zielone części -750g pieczarek -1 łyżeczka łagodnej musztardy + 1 łyżka oleju -1 lyżeczka soli,szczypta pieprzu i cukru -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego + 1 liść laurowy -1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Grzybki moczyć 30 minut w szklance zimnej wody, odcisnąć, posiekać i zagotować w wodzie z moczenia. Dodać cebulę, pieprz ziarnisty i przyprawy, łodyżki natki pietruszki i liście pora. Gotować 10 minut, przecedzić, resztki odcisnąć. Pieczarki opłukać, osuszyć, przekroić na pól. Gotować 3 minuty i przełożyć na sito. Wywar odparować do 125ml pierwotnej objętości. Por pokroić w cienkie paski, natkę pietruszki posiekać. Musztardę i olej wymieszać z gorącym wywarem, dodać por, pietruszkę, borowiki i pieczarki. Sałatkę przykryć i odstawić do przegryzenia.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z grzankami z kozim serem Składniki: -200g fasoli szparagowej -250g kalafiora -100g groszku zielonego -2 główki sałaty -2-3 pomidory -2 marchewki -4 szalotki -6 kromek chleba pełnoziarnistego -200g dojrzałego sera koziego -sól, pieprz -oliwa z oliwek Przygotowanie: Poodcinać końce fasolek, kalafior podzielić na małe różyczki. Fasole, kalafior, groszek gotować 15 minut na parze. Umyć, osączyć i porwać na kawałki sałatę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Cebule pokroić w paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać wszystkie składniki, pokropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba podpiec i ułożyć na nich plastry sera koziego. Sałatkę podawać z grzankami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA BROKUŁOWA 1 brokuł 1 op. sera feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka świeża lub suszona bazylia sól,pieprz,oliwa 1. Brokuła oczyszcamy i gotujemy tak, by był jędrny i chrupiący, ale nie może być rozgotowany. Odcedzamy i odstawiamy, żeby ostygł. Dzielimy na małe różyczki. 2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne , a miąższ kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Fetę drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy z papryką oraz kukurydzą do brokułów. Mieszamy dodajemy odrobinę oliwy, posiekaną świeżą bazylię (lub szczyptę suszonej), doprawiamy solą i pieprzem. 3. Sałatkę dobrze jest wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzła.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA "NIEZWYKŁA" - HIT SKŁADNIKI: 1 owoc awokado, 3 plastry ananasa, 1 roszponka lub też inna sałata, 1 marchewka, kawałek ostrej papryczki, kilka liści cykorii, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, szczypta imbiru, cukier PRZYGOTOWANIE: Roszponkę opłukać, osuszyć; marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami; awokado umyć, obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić na plasterki; papryczkę umyć, pokroić w drobną kostkę; cykorię opłukać, pokroić w paski; ananasa pokroić na niewielkie kawałki; rozdrobnione składniki wymieszać; sok z cytryny wymieszać z solą, cukrem i szczyptą imbiru, dodać oliwę, sałatkę polać z przygotowanym sosem. SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z MAKRELI SKŁADNIKI: puszka makreli w oleju, 20 dag żółtego sera, 1 kiszony ogórek, 3 strąki czerwonej papryki, pieprz, sól, sok z 1/2 cytryny, 1/2 pęczka koperku PRZYGOTOWANIE: Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, Żółty ser i kiszony ogórek pokroić w niewielka kostkę, Makrelę podzielić na cząstki, wymieszać z pokrojonymi składnikami, Oliwę z konserwy wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem, Sosem polać sałatkę, wymieszać, posypać posiekanym koperkiem. SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z GRUSZEK SKŁADNIKI: 10 gruszek, 1/2 szklanki migdałów w płatkach, 15 dkg sera cheddar, 4 duże pomidory, 2 sałata lodowa, 100 ml sosu sałatkowego w płynie, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: Gruszki dokładnie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę ze skórką. W analogiczny sposób przygotować ser i pomidory. Opłukaną i odsączoną z wody sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodając sos sałatkowy w płynie, majonez i cukier puder. Na końcu sałatkę posypać prażonymi migdałami w płatkach. SMACZNEGO ANIA
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA WITAMINOWA SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewek, 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem, po 5 dag kiełków rzodkiewki i słonecznika, 10 jajek przepiórczych, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka ziołowej mieszanki do sałatek, sól, pieprz, cukier. PRZYGOTOWANIE: Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Dymki oczyścić, umyć, pokroić w talarki razem ze szczypiorem. Kiełki rzodkiewek i słonecznika opłukać na sicie, osączyć i dokładnie osuszyć. Olej roztrzepać z octem jabłkowym, roztartym z solą ząbkami czosnku, suszonymi ziołami, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Jajka przepiórcze włożyć do wrzącej wody, gotować przez 5 minut (na twardo). Ostudzić, wkładając do zimnej wody,, obrać ze skorupki. Sałatkę ułożyć na półmisku, udekorować ostudzonymi i przekrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi. Podawać z chrupkim pieczywem. SMACZNEGO ANIA
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 15

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...