Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Utworzony przez Justyna, 18 stycznia 2013 r. o 15:00
Morskie przygody- to przepis na sałatkę dla dużych i małych Składniki: ok. pół opakowania makaronu muszelki paluszki krabowe (ok 10 sztuk) maleńkie ogórki konserwowe (mogą być również surowe jeśli sałatkę będą jadły dzieciaki) kukurydza z puszki (pół puszki) papryka surowa świeża natka pietruszki malutka cebulka sól pieprz słodka śmietanka 30% (ok. łyżki) majonez ok. 2-3 łyżek Wykonanie: Makaron ugotować aldente, opłukany i wystudzony połączyć z: -pokrojone w kostkę paluszki krabowe, cebulka, ogórki i papryka. Wszystkie składniki połączyć. Sos: majonez wymieszać ze śmietanką, przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Przybranie: z paluszków krabowych, papryki i ogórka wykroić rybki i ułożyć na wierzchu sałatki. Mniam!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SPAGHETTI Z RODZYNKAMI po 5dag rodzynek i pistacji 2 ząbki czosnku parmezan kilka łodyg szczypiorku 30 dag mielonego mięsa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 ml bulionu warzywnego 1 op pomidorów-puszka 1 op spaghetti sól,cukier,pieprz,curry Rodzynki sparzyć,osączyć.Czosnek rozgnieść,szczypiorek posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć czosnek,połowę szczypiorku.dodać mięso,smażyć razem ok 8 min.Doprawić solą pieprzem.Dodać koncentrat,rodzynki,bulion,pomidory z puszki,2 łyżki curry.Dusić pod pokryciem 10 min.Makaron ugotować według przepisu.Pistacje posiekać.Parmezan zetrzeć na tarce.Porcje makaronu rozłożyć na talerze,polać sosem,,posypać serem,pistacjami,szczypiorkiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Elegancki budyń makaronowy Składniki: 50 dag makaronu ( świderki, muszelki, kolanka czy wstążki - do wyboru), 1 szklanka waniliowego serka homogenizowanego, 1/2 szklanki gęstej śmietany,starta skórka i sok z jednej cytryny,1/2 szklanki rodzynek, 1 kieliszek rumu, 5 dag masła, 6 jajek i sól. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i zalać rumem. Po napęcznieniu odcedzić i drobno posiekać. Makaron ugotować al dente, odcedzony wymieszać z łyżką masła. Pozostałe masło utrzeć z serkiem,sokiem i skórką z cytryny, śmietaną, żółtkami oraz rodzynkami. Wymieszać dobrze z makaronem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą makaronową. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej masę makaronową i przykryć folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia z wodą ( powinna sięgać do połowy formy) i piec ok.1 godziny.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON ORZECHOWY 30 dag makaronu kokardki łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 dag masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 20 dag moreli Makoron ugotować z dodatkiem soli,oliwy.Odcedzony przełożyć do miski,dodać masło,wymieszać.Orzechy grubo posiekać,zrumienić na suchej patelni.dodać do makaronu.Doprawić cukrem,dodać pokrojone morele.Rozłożyć na talerze.Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Serowe lasagne 8 płatów makaronu lasagne 20 dag masła 20 dag cukru łyżka miodu 4 dag płatków migdałowych 1 cukier waniliowy 4 jajka sól 1 kg twarogu najlepiej mielony 1 budyń waniliowy w proszku sok z cytryny 25 dag czereśni mogą być mrożone Lasagne wrzucić na wrzątek,gotować 5 min.osączyć.Rozgrzać 4 łyżki masła,dodać 7 łyżek cukru,miód,płatki migdaławe,wymieszać.Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Dodać szczyptę soli.ucierając dodać żółtka,ser,budyń,Masę doprawić sokiem z cyrtyny.Dodac ubite białka.Na dnie formy żaroodpornej rozłożyć część sera.Przykryć połową makaronu.Połową masy serowej,rozłożyć połowę czereśni.Przykryć makaronem,serem,czereśniami.Posypać migdałami.Zapiekać 40 min-180 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaronowy omlet 20 dag makaronu świderki 1/2 czerwonej papryki 10 dag baleronu wędzonego w plasterkach mała cukinia 2 jajka łyżka bazyli 1/4 szkl jogurtu 2 łyżki oliwy z oliwek sól,pieprz Makoron ugotować w osolonym wrzątku.Przelać zimną wodą.Paprykę pokroić w paski,cukinię w krążki.Na patelni rozgrzac oliwę,wrzucić warzywa,baleron,obsmażyć.Dodac makaron chwilęsmażyć.Jajka roztrzepać z jogurtem,doprawić solą ,pieprzekm,wlać na patelnię.Usmażyć.Przed podaniem posypać bazylią.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Obiad z patelni 40 dag mielonego miesa puszka zielonego groszku 30 dag ugotowanego makaronu wstążki 30 dag pieczarek 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki mielnej papryki sól.pieprz Cebulę,papryczkę,pieczarki i czosnek posiekać.Pomodory obrać ,rozdrobnić.Na patelni rozgrzać tłuszcz,zeszkilić cebulę czosnek,dodać papryczkę,mieso,smażyć na dużym ogniu.Doprawić solą,pieprzem,papryką mieloną.Dodać pieczarki , osączony groszek.Po 15 min smażenia dodać makaron,pomidory,wymieszać.Koncentrat rozcieńczyć w 1 szkl przegotowanej wody i dodac do potrawy.Chwilę dusić.Podawać zaraz po przygotowaniu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA MORSKIE ROZMAITOŚCI 25 dag makaronu świderki 40 dag mrożonej mieszanki owoców morza 20 dag pieczarek 2 łyżki oliwy 4 łyżki startego żółtego sera 2 jajka majeranek,tymianek,natka,chili,sól,pieprz Owoce morza przelać wrzątkiem bez uprzedniego rozmrażania.Makaron ugotować na półtwardo.Pieczarki podsmażyc na oliwie.Jajka roztrzepać,wlać do makaronu,dodać owoce morza,pieczarki,zioła ,przyprawić do smaku.Przygotowane składniki przełożyć do natłuszczonej formy,posypać serem.Zapiekać 20 min-195 stopni.Przed podaniem posypać natką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zapiekanka makoronowa z mandarynkami 15 dag makaronu muszelki 1/2 ugotowanego lub pieczonego kurczaka 1 szkl śmietany 1/2 szkl mleka 5 plastrów ananasa z puszki 2 mandarynki 4 łyżki rodzynek 1 jajko łyżka masła łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki curry łyżka natki sól pieprz Makoron ugotować na półtwardo.Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Przykryć pokrojonym w kostkę kurczakiem,Rodzynki sparzycć,osączyć mandarynki podzielić na cząstki,ananas pokroić w kostkę, dodać do makaronu wymieszać.Śmietane i mleko połączyć z roztrzepanymi jajkami,dodać sos sojowy,curry,sól,pieprz.Polać makaron.,Zapiekać 20 min -180 stopni.Podawać w tym samym naczyniu posypaną natką ,ewentualnie ozdobioną owocami. .
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron owocowy 20 dag makaronu kokardki lub rurki szczypta soli 1 jabłko 1 gruszka 2 renklody 15 dag winogron łyżka cukru łyżeczka cynamonu oliwa melisa Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie.Odcedzić ,przelać zimną wodą.Owoce pokroić na kawałki,winogrona przepołowić,usunąć pestki.Owoce połączyć,oproszyć cukrem,cynamonem,wymieszać.Połączyć z makoronem,skropić oliwą.Udekorować melisą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z okruchami chleba 40 dag makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g filecików anchois 100 g okruchów z białego chleba 2 ząbki czosnku 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek łyżka kaparów sok i skórka z 1 cytryny pieprz Rozgrzać 2 łyżki oliwy,dusić fileciki,aż sie całkowicie rozpadną.dodać czosnek,chwilę poddusić.Rozgrzać pozostałą oliwę,wsypać chleb,smażyć ,aż wchłonie oliwę,i zacznie brązowieć.Makoron ugotować według przepisu na opakowaniu.odcedzić ,przelać zimną wodą.Makaron połączyć z chlebem,pastą anchois,oliwkami,kaparami,sokiem i skórką z cytryny.Doprawić pieprzem,ewentualnie solą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON TYKOCIŃSKI Składniki: - 1/4 kg makaronu (świderki, rurki, kolanka, penne) - 1 1/2 szklanki tłustego białego sera - 4 łyżki masła lub margaryny - sól - pieprz - garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki) WYKONANIE: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Ser przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić makaron i smażyć, stale mieszając, do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem. Doprawić do smaku z solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem pikantnych surówek. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować makaronu, bo znacznie pogorszy to smak potrawy. Smacznego! Natalia K.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DANIE Z WOKA kapusta pekińska por cebula marchew cukinia pierś z kurczaka sos sojowy ząbek czosnku przyprawa pięć smaków 1/2 kg makaronu sojowego lub ryżowego olej kiełki fasoli mung lub słonecznika Warzywa pokroić -por w talarki,cukinia w plasterki,cebula w piórka,marchew i kapusta w paski.Włożyć do trzech oddzielnych misek;por z cebulą,cukinia z kapustą,machchew.Mięso pokroić w kostkę włożyć do następnej miski,skropić sosem sojowym.dodać rozgnieciony czosnek przyprawę .Rozgrzać olej obsmażyc mięso,wyjąć .Makaron przygotować zgodnie z opisem.W woku rozgrzać kolejną porcję oliwy obsmażyć cebulę,por,dodać marchew,smażyć 2 min.Dodać mieso,cukinię i kapustę,doprawić sosem,Ugotowany makaron dodać do warzyw,wymieszać .Posypać kiełkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CONCHIGLIONI NADZIEWANE PIECZARKAMI 50 dag makaronu duże muszke 1 kg pieczarek 2 pęczki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu 5 łyżek oliwy z oliwek sól,pieprz Makoron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki.Czosnek posiekać zrumienić na 3 łyżkach oliwy,dodać pieczarki,smażyć do miękkości,doprawić solą i pieprzem,wymieszać z posiekaną natką.Napełnić muszle,ułozyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą.Posypać parmezanem,skropic oliwą.Zapiec w 180 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SPAGHETTI CYTRYNOWE 500g makaronu spaghetti 3 żółtka 200 ml kwaśnej śmietany 80 g parmezanu łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny łyżka natki 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka masła Żółtka utrzeć z e śmietaną,dodać sok z cytryny,pieprz.Makoron ugotować wegług przepisu na opakowaniu.Po odcedzeniu wymieszać z sosem,posypać natką,od rozu podać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z orzechami 500 g makaronu spaghetti 4 żółtka ok 24 orzechów laskowych 80 g masła 80 g parmezanu sól Orzechy drobno posiekać.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Masło roztopić,wymieszać z żółtkami,orzechami ,serem,kilkoma łyżkami wody spod makaronu.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Podać ciepły.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zapiekanka 50 dag makaronu świderki lub kolanka 6 łyżek masła 50 dag kwaśnych jabłek 10 suszonych śliwek 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub cynamonu 5 łyżek cukru sok z cytryny bułka tarta Śliwki namoczyć ,ugotować,pokroić w paski.Matoron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy.Odcedzony wymieszać z 5 łyżkami masła.Obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka.Makaron wymieszać z cukrem,przyprawami,jabłkami,śliwkami.Przełożyć do natłuszczonej formy.Posypać bułką,wiórkami masła.przykryć-zapiekać 30 min,180 stopni.Odkryć i zapiekać jeszcze 15 min.Przed podaniem możemy ją polać słodką śmietaną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tarta Ciasto-40 dag mąki,20 dag masła,sól,gałka muszkatołowa.lodowata woda. Nadzienie-50 dag makaronu świderki 25 dag pieczarek 2 pory 10 dag wędlin- mieszane sok z cytryny natka oliwa sól,pieprz SOS; 5 dag masła 2 łyżki mąki 2 szkl mleka sól,pieprz,gałka parmezan 2 żółtka Ciasto;mąką siekać z masłem,dodać zimną wodę,szczyptę soli,pieprzu i gałki.Uformawać kulę przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz.Wyłożyć nim formę do tart,nakłuć.Zapiec 15 min-200 stopni. Sos-roztopić masło,wymieszać z mąką.powoli wlewać mleko,stale mieszająć do chwili zgęstnienia.Zdjąć z ognia i dodać starty ser ubity z żółtkami.Makoron ugotować al dente z łyżką oliwy.Pory sparzyć,pokroić w plasterki.Pieczarki posiekać ,skropić sokiem z cytryny.Wędlinć pokroić w kostkę.Wymieszać makaron z pieczarkami,porami,wędliną,zieleniną.Podpieczony spód ciasta posmarować połową sosu,na nim ułożyć makaron,przykryć sosem.Zapiekać ok 30 min.Powinna utworzyć się złocista skórka
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z bazylią i burakiem 1 ugotowany burak czerwony 1 sałata radicchio 40 g orzeszków piniowych 5 łyżek oliwy z oliwek 360 g makaronu kokardki 10 listków bazylii sól,pieprz Burak pokroić-zmiksować z orzeszkami,oliwą,dodać czerwone brzegi liści sałaty,doprawić solą i pieprzem.Makoron ugotować w osolone wodzie.Odcedzony połączyć z bazylią,przecierem buraczanym.Podawać ciepły.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Spaghetti fantazja 30 dag makaronu spaghetti 15 dag tuńczyka w oliwie 5 dag orzechów laskowych skórka z 1 cytryny 5 łyżek oliwy extra virgine po łyżeczce posiekanej natki,majeranku sól,pieprz Zmiksować połowę tuńczyka,orzechy,zieleninę,skórkę z cytryny,oliwę.Doprawić solą i pieprzem.Makoron ugotować według przepisu na opakowaniu.Wymieszać z sosem.Pozostały tuńczyk rozdrobnić,posypać po makaronie.Od razu podać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 1 z 5

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...