Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Utworzony przez Justyna, 18 stycznia 2013 r. o 15:00
Mussaka 50 dag mielonego mięsa z indyka 2 czerstwe bułeczki 50 dag makaronu muszelki 1/2 szkl śmietany 4 jajka 4 łyżki masła łyżka oleju cebula garść startego parmezanu sól,pieprz.zielenina-bazylia,natka,szałwia,mięta,szczypoorek Bułki namoczyć w wodzie ,odcisnąć,przepuśćić przez maszynkę razem z mięsem i połową cebuli.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ubic 2 jajka ze szczyptą soli i pieprzu.Makaron ugotować2 al dente.Gorący wymieszać z 2 łyżkami masła,jajkami.W natłuszczonej formie ukladać warstwami;makaron,masę mięsną.Każdą warstwę posypywać posiekaną cebulą,wymieszaną z posiekaną zieleniną.Powinno być jak najwięcej warstw,ostatnia makaron.Przykryć ,zapiekać 30 min.Odkryć,zalaćpozostałymi jajkami ubitymi ze śmietaną,posypać serem.Zapiekać ok 20 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron zapiekany 40 dag makarony wstążki 20 dag pieczarek 1 cebula ząbek czosnku duża czerwona papryka 10 dag różnych wędlin 4 jajka 20 dag sera feta sól.pieprz olej Pieczrki posiekać,papryke pokroić w makaronik.Cebulę zeszklić na 3 łyżkach oleju,dodać pieczarki,paprykę,dusić do miękkości.Makaron ugotować al dente.Wymieszać z masą grzybowa,wędliną.Przełożyć do natłuszczonej formy.Jajka zmiksować z serem,zalac makoron.Zapiekac ok 60 min-180 stopni.Powierzchnia powinna być złocista.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kugiel 50 dag makaronu - ma byc krótki ( świderki, panne, rurki, motylki), 4 jajka, 5 łyżek stopionego masła lub margaryny, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki wiórków migdałowych lub orzechów arachidowych grubo posiekanych, sok i skórka z połowy małej cytryny, gałka muszkatołowa, tarta bułka. Rodzynki umyć, usunąć ogonki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki tłuszczu. Wymieszać z łyżką masła i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem do białości, wymieszać z rodzynkami,wiórkami migdałowymi, sokiem i skórką z cytryny,makaronem oraz stopionym masłem. doprawić sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180-200 stopni C.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polecam zrobić tak: Ugotować makaron al dente i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażyć boczek na patelni. Podsmażyć suszone pomidorki. Makaron zmieszać z pomidorami i boczkiem. Dodać troszeczkę lubczyku i przykryć parmezanem. Jeśli ktos nie lubi boczku radzę dodać pieczarki podsmażane cieńko starte. Do smaku używam pieprzu, soli -jak kto lubi. można dodać sosu salsa na koniec przewd podaniem na talerz. Piec do roztopienia sera. PYCHA!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ewelina napisał:
Polecam zrobić tak: Ugotować makaron al dente i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażyć boczek na patelni. Podsmażyć suszone pomidorki. Makaron zmieszać z pomidorami i boczkiem. Dodać troszeczkę lubczyku i przykryć parmezanem. Jeśli ktos nie lubi boczku radzę dodać pieczarki podsmażane cieńko starte. Do smaku używam pieprzu, soli -jak kto lubi. można dodać sosu salsa na koniec przewd podaniem na talerz. Piec do roztopienia sera. PYCHA!!!
zaleta jest taka, że proporcje nie są aż takie istotne. Dodajemy wszystkiego do makaronu tyle, ile lubimy
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WSTĄŻKI Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: 40 dag makaronu wstążki, 2 porcje pieczonego łososia, 1 cebula, 10 dag kaparów, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, biały pieprz. Przygotowanie:1) Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Na oliwie zrumienić posiekaną cebulę, wrzucić rozdrobnionego łososia, wlać śmietankę. Dusić, aż sos zgęstnieje. 2) Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać kapary oraz koperek, wymieszać z makaronem i od razu podawać. Smacznego! Marcin D.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Składniki:chili, 2 czerwone papryki, 25 dag pieczarek, 30 dag makaronu rurki, 15 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia Przygotowanie: 1)Zagotować wodę z solą, wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i ugotować al dente. Odcedzić na sicie, przelać letnią wodą 2) Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, pokroić w paski. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pieczarki, wrzucić paprykę, wymieszać, smażyć ok. 10 min. Zestawić z ognia, posolić i popieprzyć. 3) Chili podgrzać, dodać paprykę z pieczarkami, wymieszać z makaronem, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego! Marcin D.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Potrawka 30 dag mięsa z kurczaka 3 marchewki 3 szalotki 100 ml soku z pomarańczowego 2 łyżki sosu sojowego 300 ml bulionu warzywnego 10 dag makaronu jajecznego nitki sól ,pieprz po 1/2 peczka natki,tymianku łyżka maki Mięso pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą,pieprzem.Marchew pokroić w plasterki,szalotki na ósemki.Mięso obsmażyć na oleju.Zdjąć, a na tym samym oleju podsmażyć szalotkę,marchew,dodać sos sojowy sok pomarańczowy-dusic 8 min,zagęścić mąką.Połączyć z mięsem ,dodać zioła.Makaron ugotowac według przepisu.Na talerzach rozłożyć porcje makaronu,na wierzch potrawkę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zapiekanka 40 dag makaronu rurki 30 dag kiszonej kapusty marchew 20 dag cienkiej kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 dag parmezanu 200 ml śmietany 4 jajka po 2 łyżki masła,oleju bułki tartej 3 gałązki rozmarynu jagody jałowca ostra papryka sól,pieprz Makoron ugotować al dente.Cebulę zaszklić na oleju,dodać startą marchew,pokrojoną kapustę.Podlać niewielką ilością wody.Włożyć koprojoną kiełbasę,dodać paprykę,jałowiec,sól,pieprz.Dusić ok 30 min.Formę natłuścić,ułożyć połowę makaronu,przykryć masą,resztą makaronu.Jajka rortrzepać ze śmietaną,polać zapiekankę ,posypać serem.Zapiekać ok 30 min-200 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z fasolką 40 dag makaronu świderki mała cukinia ząbek czosnku 3 łyżki oleju 10 dag fasolki szparagowej może być mrożona 1 szkl bulionu warzywnego 2 cebule 4 jajka łyżka parmezanu łyżka masła majeranek,sól Cukinie pokroić w półplasterki,czosnek posiekać-usmażyć na oleju.dodać fasolkę,zalać bulionem-gotować ok 15 min.Cebule posiekać.Jajka roztrzepać ,dodać ser.Na patelni rozgrzać masło,wlać masę jajeczną i usmażyć omlet,pokroić w małe kwadraty.Makoron ugotować według przepisu.Wymieszać z warzywami,posypać listkami majeranku ,kawałkami omletu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rurki po meksykańsku 30 dag mięsa mieszanego mielonego 10 dag wędzonej kiełbasy 4 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka czerwonej fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szkl pikantnego keczupu ostra papryka 40 dag makaronu rurki świeże oregano,rozmaryn sól,pieprz Na patelni rozgrzać olej.podsmażyć na sucho mieso.dodać pokrojoną kiełbasę,chwilę smażyć,dodać cebule i czosnek smażyć 2 min.Dodać osączoną fasolę dusić -3 min.Dodać przecier,keczup,przyprawy,dusić razem ok 5 min.Makoron ugotować al dente i wymieszać z gorącym sosem.Przed podaniem posypać zieleniną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kokardki z trzema serami 40 dag makaronu kokardki 1 szkl kremówki 10 dag dowolnego żółtego sera 20 dag twarogu 3 łyżki sera z niebieską pleśnią oregano sól,pieprz Śmietanę połączyć z pokruszonymi serami,podgrzewać aż się roztopią,nie gotować.przyprawić solą i pieprzem.Makaron ugotować według przepisu.Połączyć z sosem,wymieszać .Podawać posypany oregano.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makoron w sosie gruszkowym 40 dag makaronu rurki 3 gruszki z kompotu 1 szkl bulionu warzywnego z kostki 2 łyżki masła łyżka oleju cebula, ząbek czosnku garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej mieszanki;oregano i natka łyżka soku z cytryny 4 łyżki startego żółtego sera sól,pieprz Gruszki pokroić na kawałki ,zalać bulionem,gotować 10 mim.Wyjąć owoce.Masło i olej rozgrzać zeszklić posiekaną cebulę,czosnek,dodać posiekane orzechy,zieleninę,sok z cytryny,gruszki,5 łyżek wywaru z gruszek,wymieszać.Dodać trochę sera,podgrzewać ,aż się roztopi.Doprawić solą i pieprzem.Makaron ugotowac według przepisy.Gorący połączyć z sosem gruszkowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Spaghetti ze szpinakiem i orzechami 50 dag makaronu spaghetti 1 szkl kremówki 2 łyżki startego podsuszonego żółtego sera 10 dag szpinaku 5 dag orzechów włoskich sól,pieprz Makoron ugotować według przepisu.Śmietane połaczyć z serem,dodać odciśnięty szpinak.Dodać ugotowany gorący makaron,przyprawić do smaku solą i pieprzem,delikatnie wymieszać.Rozłożyć na talerze,posypać orzechami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rurki z pesto i pestkami dyni 40 dag makaronu rurki 15 dag rukoli 4 łyżki pestek dyni ząbek czosnku 4 łyżki parmezanu 6 łyżek oliwy pestki ze słonecznika sól,pieprz Pestki z dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni,osobno.Rukolę zmiksować z pestkami dyni,dodać czosnek,ser,tyle oleju aby utworzył się gładki krem.Doprawić solą i pieprzem.Makoron ugotować według przepisu.Gorący rozłożyć na talerze w kształcie kopczyków.Na każdym ułożyć porcję sosu.Posypać uprażenym na suchej patelni słonecznikiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z rybą 25 dag razowych świderków nieduży brokuł 10 dag żółtego sera 1/2 wędzonej makreli 4 łyżki majonezu vegeta koperek sól,pieprz,cukier Makaron ugotować al dente.Brokuł podzielić ,ugotować na parze z dodatkiem cukru.Ser pokroić w kostkę.Rybę podzielić na kawałki.Składniki sałatki połączyć,Dodać majonez wymieszany z vegetą,doprawiony solą i pieprzem.Polać sałatkę,Lekko wymieszać .Schłodzić.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makoron sojowy 20 dag makoronu sojowego 3 marchewki zielony ogórek 10 dag minikukurydzy z zalewy 10 dag boczniaka 4 dymki 4 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki oleju Marchew pokroić w słupki,ogórek ze skórką w słupki,cebule w piórka,grzyby w paski.Kukurydze osączyć,przekroić na połówki.Makaron zalać wrzątkiem,gdy napęcznieje osączyć.Pokroić na 7 cm kawałki..Rozgrzać olej,włożyć cebulę , grzyby smażyć kilka minut,rozsunąć na boki,usmażyć marchew,dodać makaron,kukurydze,sos ostrygowy,chwilę podgrzewać.Przełożyć na półmisek,posypać ogórkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z cukinią i ciecierzycą Składniki: 25 dag makaronu, mała cukinia, 10 dag ciecierzycy z puszki, puszka pomidorów, puszka kukurydzy, cebula, oliwa, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 5 dag żółtego sera, po 5 dag uprażonych pestek słonecznika i dyni. Przygotowanie:Czosnek i cebulę siekamy. Umytą cukinię kroimy w kostkę. Kukurydze i ciecierzycę osączamy. Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę. Wsypujemy cukinię. Pomidory wkładamy z zalewą. doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż cukinia zmięknie.Wsypujemy kukurydzę i ciecierzycę, ponownie dusimy ok.10 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Polewamy sosem,posypujemy startym serem i pestkami z dyni i słonecznika. Wspaniale smakuje, a jakie odżywcze!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Najlepszy domowy makaron. Kilogram mąki (450), 12jaj, sól do smaku. Wyrobić, zagnieść, rozwałkować, poczekać aż wyschnął rozwałkowane placki. Kroić nożem lub maszynka. Idealny domowy makaron.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wstążki z jarskim sosom bolońskim 25 dag makaronu szerokie wstążki 2 łyżki oliwy 1 1/2 szkl posiekanej cebuli marchew łoduga selera naciowego 3 łyżki natki ząbek czosnku 3/4 łyżki rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku liść laurowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 25 dag miąższu z dyni pomidory w puszcze 850 ml po 2/3 szkl białej i czerwonej fasoli,ciecierzycy 1/2 szkl białego wytrawnego wina 2 łyżki kremówki sól,pieprz 15 dag parmezanu Rozgrzać oliwę,wrzucić marchew,seler,cebule pokrojone w kostkę,2 łyżki natki,posiekany czosnek,rozmaryn,tymianek,liśc laurowy.Smażyć 8 min,dodać koncentrat,dynię-smażyć ok 1 min.dodać pomidory,fasolę,ciecierzycę-gotować 1 min.wlać wino,gotować kolejne 2 min.wlać bulion,śmietanę ,zalewę z pomidorów,gotować ok 20 min ,aż sos zgęstnieje.Makaron ugotować wegług przepisu.Połączyć z sosem,1/3 parmezanu,natkę.Podawać posypany resztą sera.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...