MAKARON Z JABŁKAMI
500 g spaghetti
5 kwaśnych jabłek
sok z 1 cytryny
5 łyżek pestek słonecznika
4 łyżki rodzynek
300 ml śmietany
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sól,szczypta soli,cynamon
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Obrane jabłka pokroić w plastry,skropić sokiem z cytryny.Śmietanę wymieszać z cukrami,jajkami.Makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z jabłkami,polać sosem,posypać rodzynkami i pestkami słonecznika.Zapiekać 35 min-180 stopni.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
SPAGHETTI DYNIOWE
400 g spaghett
600 g dyni
1 posiekana szalotka
2 ząbki czosnku
130 g masła
4 łyżki białego wytrawnego wina
4 łyżki śmietany
pieprz cayenne
po 3 łyżki posiekanej bazylii,trybuli
Szalotkę i czosnek podsmażyć na maśle.Dodać dynię,dusić 3 min.Wlać wino,śmietanę,doprawić solą,pieprzem,dusić 25 min.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu.Sos zmiksować ,doprawić pieprzem cayenne,ziołami.Makaron polać sosem
OMLET ZE SPAGHETTI
12,5 dag spaghetti
4 łyżki oleju
2 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek wody mineralnej
cebula
2 łyżki masła
4 jajka
gałka muszkatołowa
po 30 dag kukurydzy i groszku z puszki
15 dag śmietany
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
Makaron ugotować według przepisu.Otręby zalać wodą mineralną.Cebulę podsmażyć na maśle.Do otrąb dodać jajka,makaron,doprawić solą ,gałką.Usmażyć 2 duże omlety.Do cebuli dodać odcedzone warzywa,podgrzać doprawić.Omlety obłożyć warzywami,polać śmietaną,posypać szczypoirkiem
|
|
Kotlety makaronowe
50 dag makaronu spaghrtti
1 cebula
150 g wędzonej szynki
4 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,olej
1 szkl bułki tartej
1/2 szkl płatków owsianych
łyżka natki
2 łyżki posiekanego oregano
Sos;1 szkl jogurtu,4 łyżki śmietany,sól,pieprz,2 łyżki posiekanego szczypiorku
Makaron ugotowac według przepisu.Cebule posiekać,szynke pokroć w kostkę.Połączyć składniki,dodać koncentrat,posiekane zioła,płatki owsiane,2 jajka.Doprawić przeprawami.Pozostałe jajka roztrzepać.Z masy formować kotlety,panierować w mące,jajku, bułce,smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Sos-składniki wymieszac polać kotlety.
Zapiekanka z białą kiełbasą
300g makaronu rurki
300 g szpinaku
400 g białej surowej kiełbasy
2 cebule
2 łyżki oleju
125 g przetartych pomidorów
pieprz
łyżka masła,mąki
250 ml mleka
100 g ostrego żółtego sera
Szpinak zblanszować.Makaron ugotować al dente.Kiełbasę wycisnąć z osłonek.Cebule posiekać ,zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać kiełbasę,smażyć ,aż mięso zmieni kolor.Dodać pomidory,zagotować .Doprawić solą i pieprzem.Roztopić masło,wsypać mąkę,smażyć 2 min.Stopniowo wlewać mleko,mieszając gotować 5 min.Doprawić solą i pieprzem.Szpinak wymieszać z makaronem.Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia,przykryć sosem,wyłożyć resztę makaronu.Zalać sosem,posypać serem.Piec ok 25 min.
|
|
Penne all'amatriciana
składniki na 4 porcje :
[*]300 makaronu penne
[*]150 g wędzonego, surowego boczku
[*]2 nieduże cebule
[*]2 ząbki czosnku
[*]2 puszki pomidorów bez skórki
[*]ok. 1 łyżeczki soli morskiej
[*]ok. 1 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
[*]ok. 1 łyżeczki płatków chili - użyłam przyprawy ognistej (mieszanka chili, gorczycy i pieprzu)
[*]2 - 3 szczypty cukru
[*]100 g twardego sera Stary Szeneker
[*]1 łyżka oleju z chili i czosnkiem
[*]2 - 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sposób przygotowania: boczek pokroiłam w grubą kostkę, obraną cebulę w niezbyt cienkie pół plasterki a czosnek posiekałam. Ser starłam drobno. Pomidory z puszki miałam w całości więc pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Rozgrzałam dużą patelnię, wlałam olej i od razu dodałam boczek - smażyłam aż się przyrumienił. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część odlejcie żeby nie było go za dużo. Do boczku dodałam cebulę i czosnek. Smażyłam na niedużym ogniu, mieszając, przez kilka minut aż cebula zmiękła. Wlałam pomidory, dosypałam cukier i pozostałe przyprawy. Gotowałam kilka minut żeby sos nieco odparował.
Gdy sos pomału pyrkotał ugotowałam makaron. Gdy był al'dente odcedziłam i od razu dodałam do sosu. U mnie wszystko zmieściło się na wielkiej patelni, ale można zrobić odwrotnie i sos dolać do garnka z odcedzonym makaronem. Dosypałam większość sera i dokładnie całość wymieszałam żeby się rozpuścił. Podałam posypując resztą sera i natką.
http://4.bp.blogspot.com/-NZ8DNnh8Sxk/UPmFpP-HxMI/AAAAAAAAatE/_IHjiK245b0/s640/IMG_0134-002.JPG
|
|
Makaron z tuńczykiem i cukinią
składniki:
[*]1 puszka 185 g tuńczyka w oleju, duże kawałki
[*]ok. 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w kosteczkę
[*]1 nieduża cebula
[*]1 duży ząbek czosnku
[*]kawałek ostrej papryczki czerwonej
[*]2 czubate łyżki posiekanej zieleniny – szczypiorek i natka
[*]1 łyżka oleju spod tuńczyka
[*]ok. 125 ml słodkiej śmietanki
[*]ok. 80 ml białego wytrawnego wina
[*]do smaku – sól, pieprz ziołowy
[*]
[*]ok. 250 g makaronu – u mnie spaghetti kolorowe
sposób przygotowania: nastawiłam w garnku wodę na makaron. Zanim zawrzała przygotowałam sobie wszystkie składniki sosu a gdy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Tuńczyka odcedziłam z oleju zostawiając 1 łyżkę tłuszczu, którą wlałam na patelnię. Cebulę, czosnek i chili obrałam i posiekałam drobno. Wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam chwilę aż cebula się zeszkliła. Dodałam cukinię, pokrojoną razem ze skórką, i razem smażyłam chwilę. Wlałam ok. 80 ml białego, wytrawnego wina, gotowałam aż prawie całe odparowało pozostawiając smak. Wlałam śmietankę, dodałam lekko rozdrobnione kawałki tuńczyka i dusiłam chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i dodałam połowę zieleniny.
Ugotowany al’dente makaron odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu – wymieszałam. W żadnym wypadku nie wolno płukać makaronu jeśli chcemy go dodawać do sosu bo spłuczemy skrobię i sos będzie z niego spływał zamiast oblepiać.
Nałożyłam porcje na talerze i posypałam resztą zieleniny.
http://2.bp.blogspot.com/-46qTFJ5b_q4/UDUIDLYRiHI/AAAAAAAAVUw/5iF_4Miyi58/s640/IMG_0160-001.JPG
|
|
Muszle zapiekane z sosem bolońskim
składniki:
[*]ok. 330 mldomowego sosu bolońskiego (przepis na taki sos znajdziecie na moim blogu http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/sos-bolonski-duzo-sosu.html )
[*]makaron conchiglioni rigate czyli duże muszle - ok. 30 sztuk
[*]1/2 niezbyt dużej zielonej cukinii
[*]2 łyżki posiekanego koperku
[*]3 łyżki startego drobno sera żółtego twardego Szeneker
[*]3 garści grubo startego sera żółtego Zbójnickiego
[*]1 łyżka oleju albo masła do posmarowania naczynia
sposób przygotowania: makaron wrzuciłam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem - gotowałam 12 minut często, ale delikatnie mieszając żeby nie przywarł do dna i nie posklejał się. Odcedziłam i przelałam zimną wodą, osączyłam.
Sos przełożyłam do miseczki. Umytą cukinię pokroiłam w kosteczkę, razem ze skórką, dodałam do sosu. Dosypałam też koperek i 2 łyżki sera Szeneker - wymieszałam. Mój sos boloński to właściwie ragout z mięsa i warzyw z dużą ilością pomidorów i ziół - jest gęsty - ale gdyby Wasz sos był rzadszy to trzeba go albo odparować wcześniej poprzez podgrzewanie albo zagęścić np. łyżką bułki tartej.
W osączone muszle makaronowe małą łyżeczką nakładałam farsz z sosu lekko je rozchylając. Ułożyłam je dość ciasno z posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Wierzch posypałam resztą sera. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
http://3.bp.blogspot.com/-R54_7aqv3lw/UCam3f5rOpI/AAAAAAAAVI8/ux_qJz90RoI/s640/IMG_0118.JPG
|
|
Świderki z pesto pokrzywowym
składniki:
[*]2 duże, solidne garści młodych liści pokrzywy
[*]1 czubata łyżka orzeszków piniowych
[*]1 mały ząbek czosnku
[*]2 łyżeczki soku z cytryny
[*]6 łyżeczek startego sera Dziugas albo innego typu parmezan
[*]do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony
[*]kilka łyżek oleju - dodałam takie z pestek winogron i rydzowy
[*]
[*]ok. 200 g makaronu świderki
sposób przygotowania: młode pędy pokrzywy opłukałam dokładnie, położyłam na sitku i przelałam wrzącą wodą, osączyłam dokładnie. Jeśli rośliny będą starsze to trzeba użyć tylko liści albo czubków pędów. Sparzone liście włożyłam do blendera. Dolałam sok z cytryny, piniole i 2 łyżki oleju rydzowego. Dodałam obrany, posiekany ząbek czosnku i 4 łyżeczki, czubate, drobno startego Dziugasa a także troszkę soli i pieprzu. Zmiksowałam na papkę. Miksowałam jeszcze i stopniowo dolałam oleju z pestek winogron - trudno powiedzieć dokładnie ile - sos ma być gęsty, ale lekko płynny. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Makaron świderki ugotowałam al'dente - ok. 6 minut, nieco krócej niż zaleca producent, ale to kwestia gustu - odcedziłam i od razu wymieszałam z pesto. Wyłożyłam na talerze, posypałam resztką sera i ozdobiłam pędami kurdybanka.
http://1.bp.blogspot.com/-ukHtClis240/T5bwYBEb-WI/AAAAAAAATv0/F2qCLWIjxgk/s640/DSCN6025.JPG
|
|
Sałatka z makaronem razowym
składniki:
[*]3 garści makaronu razowego pszennego
[*]1/4 cebuli czerwonej
[*]1/4 papryki żółtej
[*]1/4 papryki czarnej
[*]3 ogórki konserwowe
[*]3 łyżki zalewy z ogórków
[*]2 łyżki posiekanego koperku
[*]1 łyżeczka soku z cytryny
[*]kilkanaście plasterków kiełbasy lisieckiej - niezbyt cienkich
[*]kilka małych liści sałaty
[*]
[*]sos - 5 łyżek jogurtu naturalnego
[*]1 łyżka oleju z pestek winogron
[*]1 łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem
[*]
[*]do smaku: sól, cukier, pieprz mielony kolorowy, przyprawa ognista
sposób przygotowania: makaron ugotowałam w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą i dokładnie osączyłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam szczyptą soli i cukru, wymieszałam, odstawiłam na kilka minut. W tym czasie pokroiłam w drobną kostkę papryki oczyszczone z pestek i ogórki, posiekałam koperek. Wszystkie warzywa zmieszałam z makaronem, dodałam też cebulę. Dolałam zalewę z ogórków i olej, wymieszałam, lekko doprawiłam.
W kubeczku wymieszałam składniki sosu, doprawiłam do smaku.
Porcje sałatki makaronowej wyłożyłam na talerze, w których wcześniej ułożyłam liście sałaty. Dodałam plasterki kiełbasy lisieckiej. Wierzch polałam sosem musztardowym, ale właściwie bez niego sałatka też jest świetna.
http://1.bp.blogspot.com/-X0i0a57Ef0Y/T19X8hvWSNI/AAAAAAAATNM/bDtUkcp14UA/s640/IMG_0249.JPG
|
|
Zupa farfoclanka z makaronem
składniki:
[*]korpus z kurczaka, bez skóry, niezbyt dokładnie okrojony z mięsa albo 4 skrzydełka
[*]1 marchewka
[*]1/2 papryki czerwonej
[*]1/2 papryki żółtej
[*]2 małe ogórki konserwowe
[*]1 ogórek kiszony
[*]1/2 cebuli czerwonej
[*]3 łyżeczki pasty ajwar ostrej
[*]4 - 5 łyżek bardzo drobnego makaronu - u mnie takie małe makaronowe literki
[*]1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
[*]1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
[*]3 łyżki mrożonego koperku - oczywiście można wziąć świeży jeśli jest na stanie
[*]3 łyżki śmietany 18 %
[*]1 łyżeczka oliwy
[*]do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru
sposób przygotowania: korpus zalałam wodą w ilości m/w 1,5 litra i gotowałam ok. godzinki. Przecedziłam, obrałam resztki mięsa od kości - bardzo dokładnie żeby nie było w nim żadnych małych kosteczek - i z powrotem wrzuciłam je do wywaru. To mięso oczywiście a nie kości - kości do śmieci bo nawet psu nie powinno się dawać tych z kurczaka. Tak słyszałam bo psinki nie posiadam.
Papryki i cebulę oczyściłam, razem z ogórkami pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni z oliwą - mają zmięknąć i lekko się przysmażyć.
Marchewkę oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej. Dorzuciłam do wywaru razem z makaronem i gotowałam jakieś 5 minut - nie dłużej bo to nie koniec gotowania a makaron drobnica. Następnie dodałam smażone warzywa, pastę ajvar, dosypałam pieprz, paprykę i połowę koperku. Gotowałam razem chwilę żeby smaki się połączyły. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru.
Śmietanę roztrzepałam ze szczyptą soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy i przelałam do garnka. Na koniec dodałam resztę koperku.
Zupa powinna chwilę odpocząć, jakieś 10 minut, a potem można już jeść. Niby nic, ale zapewniam Was, że była pyszna z tymi wszystkimi farfoclami, i bardzo pożywna.
http://3.bp.blogspot.com/-rxI2cMTr3MM/Txg2U4Jt51I/AAAAAAAASWc/ZaaX2zRVw_Q/s640/DSCN2982.JPG
|
|
FLACZKI Z JARZYN
150 g makaronu krajanka
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
por
cebula
łyżka mąki
łyżeczka masła
łyżka sosu sojowego
majeranek
1/4 łyżeczki imbiru
sól,pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Jarzyny oczyścić,pokroić w paseczki,ugotować w 6 szkl wody.Kiedy będą miękkie zagęścić mąką,dodać masło przyprawy,Tuż przed podaniem włożyć makaron,podgrzać.
|
|
Makaron z kurkami
20 dag fasolki szparagowej mrożonej
15 dag mrożonych kurek
20 dag makaronu rurki
po 1 łyżce oleju,masła
1 cebula
ząbek czosnku
4 łyżki białego wina
łyżka natki
sól,pieprz
Fasolkę pokroić na kawałki ,ugotować na półtwardo.W tej samej wodzie ugotować makaron.Cebule i czosnek posiekać,zeszklić na oleju.Grzyby rozmrozić ,pokroić ,dodać do cebuli-smażyc 5 min.Dodać fasolkę,wino,zagotować .Połączyć z makaronem,natką.Doprawić solą i pieprzem.
|
|
Indyk z makaronem i winogronami
350 g makaronu wstążki
300 ml bulkionu z kurczaka
3 łyżki masła
225 g mięsa indyka,pierś
1/4 szkl mąki
łyżeczka skórki z cytryny
150 ml śmietany
75 g ciemnych winogron,połówki
75 g zielonych oliwek
sól,pieprz
2 łyżki natki
Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć na maśle-5 min,dodajemy mąkę smażymy kolejną 1 min.ciągle mieszając.Wlewamy bolion małymi porcjami, dodajemy skórkę z cytryny i dusimy ok 3min.Dodajemy śmietanę ,winogrona,oliwki,doprawiamy do smaku przyprawami.Makaron ugotować według przepisu.Łączymy go z sosem.Każdą porcję posypujemy natką.
|
|
SPAHGETTI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
225 g mięsa z kurczaka
350 g spaghetti
2 marchewki
kawałek selera
duża cebula
ząbek czosnku
175 g pieczarek
6 pomidorów
50 g mrożonego groszku
sól,pieprz
łyżeczka mieszanki suszonych ziół
4 łyżeczki parmezanu
3 łyżki masła
Na patelni rozgrzać masło,wkładamy składniki poza makaronem i smażymy 3 min.Zmniejszamy ogień -dusimy 15 min.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,łączymy go z sosem.Nakładamy na talerze posypujemy parmezanem.
|
|
Kokardki z oliwą i czosnkiem
20 dag makaronu kokardki ( ładnie wygląda), 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 10 dag żółtego sera, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Makaro gotujemy al dente.Odcedzamy.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach Czosnek przeciskamy przez praskę. Solimy i podsmażamy ok pół minuty na rozgrzanej oliwie. Makaron polewamy oliwą z czosnkiem,posypujemy serem i natką pietruszki.
Prawda, jakie proste i robi się w mig! Smakuje znakomicie
|
|
Spaghetti z indykiem i boczniakami
350 g makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 szkl miesa z indyka,pokrojony w kostkę
1 marchew,posiekana
1 kawałek selera naciowego
ząbek czosnku
100g boczniaków w plasterkach
50 g mrożonego groszku
300 ml przetartych pomidorów
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól,pieprz ,tarty parmezan
Rozgrzać oliwę,wkładamy wszyskie składniki poza makaronem,przyprawami i tartym serem i smażymy ciągle mieszająć 3 min.Zmniejszamy ogień dusimy 10 min.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Dodajemy go do sosu,doprawiamy przyprawami.Podajemy posupując każdą porcję serem.
|
|
Sałatka z krewetkami
100 g chińskiego makaronu jajecznego
100 g ugotowanych krewetek
100 g miesa z kurczaka
2 szkl kiełków z fasoli
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka octu winnego
łyżka sosu sojowego
szczypta imbiru
1 czerwona papryka
1/2 zielonego ogórka
4 dymki
Makaron przygotować wegług przepisu na opakowaniu.Mięso kroimy w kostkę,ogórek w paski,paprykę w kostkę,dymkę w piórka.Składniki sałatki łączymy,mieszamy.
|
|
MAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM
SKŁADNIKI:
- 40 dag makaronu,
- 30 dag twarogu,
- 10 dag twarożku homogenizowanego,
- 2 cebule,
- papryka,
- 2 pomidory,
- 3 jajka,
- 150 ml śmietany (12 proc.),
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej zieleniny,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron należy ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić,
- Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę pokrojonej papryki odłożyć do dekoracji, a pozostałą poddusić razem z cebulą na łyżce masła,
- Twaróg, jajka oraz śmietanę rozetrzeć na gładką masę. Wymieszać z podduszonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem,
- Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i ułożyć na przemian warstwami ugotowany makaron oraz masę twarogową. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory i wiórki masła,
- Zapiekać ok. 30 min. w temperaturze 300 stopni. Posypać posiekaną zieleniną i resztą papryki. Udekorować kleksami twarożku.
Smacznego!!!
|
|
CHIŃSZCZYZNA
SKŁADNIKI:
70 dag piersi z kurczaka
ok. 1 kg pieczarek
2 średnie cebule
makaron ryżowy (ok. 0,5 kg)
1 duża marchewka
ćwiartka selera
1-1,5 papryki
3 ząbki czosnku
przyprawa curry, przyprawa do kurczaka pieczonego, vegeta
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki, posypać przyprawą do kurczaka pieczonego, pieprzem. Odstawić na chwilę. Pokroić resztę składników. Na patelni podsmażyć partiami mięso i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody (by nie przywierało do dna), wsypać pół łyżeczki vegety i posiekany czosnek. Dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać 2 łyżeczki curry i przełożyć do garnka z mięsem.
Marchewkę, seler zetrzeć na tarce i podsmażyć wraz z drobno pokrojoną papryką. Przełożyć do garnka. Pieczarki umyć, wysuszyć, pokroić w palsterki, podsmażyć,przełożyć do garnka.
W garnku wszystko wymieszać, dodać ugotowany makaron oraz curry. Całość dobrze wymieszać.
Smacznego!
|
|
Sałatka
100 g makaronu łazanki
1 sałata
1/2 sałaty lodowej
4 kawałki selera naciowego
4 marchewki -starte
mała puszka ananasa,odsączyć pokroić w kostkę
1 1/2 szkl daktyli,pokroić na połówki
1 1/2 szkl gotowanego mięsa z kurczaka
3 łyżki majonezu
sok i skórka z 1 limonki
6 łyżek oleju słonecznikowego
pieprz,sól
1/2 szkl orzechów laskowych
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Salaterkę wyłożyć sałatą.Wszystkie składniki sałatki oprócz orzechów połączyć,układamy na sałacie.Przed podaniem posyujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
|
|
Makaron smażony z krewetkami
Składniki:250 g makaronu japońskiego,250 g krewetek koktajlowych,1 limonka,1 papryczka chili,
1 cebula,100 g niesolonych orzeszków ziemnych,1 ząbek czosnku,1 łyżeczka imbiru,1 łyzka sosu sojowego,1 łyżeczka pikatnego sosou chili,olej sezamowy,4 łyzki mleka kokosowego
Mrożone krewetki podgotowujemy.
Makaron przygotouwjemy wg. przepisu na opakowaniu.
Czosnek,imbir i orzeszki ziemne miksujemy razem,mieszamy z sosem sojowym,sosem chilli oraz mlekiem kokosowym.
Pokrojoną cebulę i papryczkę podsmażamy i odkładamy na talerz..Następnie smazymy makaron,który polewamy soisem z orzeszków ziemnych,dodajemy krewetki,a całość skrapiamy sokiem z limonki.
Gotowe danie dekorujemy podsmażoną cebulka i papryczką chilli.
Zamiast krewetek możemy wykorzystać mieszankę owoców morza.
W ten sposób uzyskamy piorunujący efekt i zaskoczymy gości.
Czego Wam z Całego serca życzę
|
|
SAŁATKA MAKARONOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki: 400 g makaronu kokardki trzykolorowe,200 g sera pleśniowego błękitnego.200 g wędzonego boczku,1 papryka czerwona,1 papryka zielona,80 g czarnych oliwek,1 pęczek dymki,2 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy z oliwek,ziele angielskie mielone,sól i pieprz
WYKONANIE:Makaron gotujemy w 4 litrach osolonego wrzątku,zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Pparyki kroimy w paski.Czosenk i dymkę kroimy na plasterki.Ser w słupki, a boczek w paski.
Na 1 łyżce oliwy rumienimy boczek,dodajemy czosnek,paprykę oraz dymkę.
Całość smażymy,ciągle mieszając ok 5 minut.
Makaron polewamy pozostałą oliwą,dodajemy boczek z czosnkiem,papryka i dymką.Doprawiamy soa,pieprzem,mielonym zielem angielskim.
Mieszamy,Przekładamy do salaterki.Posypujemy serem i oliwkami.
Częstujemy rodzinę i znajomych.
|
Strona 4 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|