Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Utworzony przez Justyna, 18 stycznia 2013 r. o 15:00
MAKARON Z JABŁKAMI 500 g spaghetti 5 kwaśnych jabłek sok z 1 cytryny 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki rodzynek 300 ml śmietany 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego sól,szczypta soli,cynamon Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Obrane jabłka pokroić w plastry,skropić sokiem z cytryny.Śmietanę wymieszać z cukrami,jajkami.Makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z jabłkami,polać sosem,posypać rodzynkami i pestkami słonecznika.Zapiekać 35 min-180 stopni.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. SPAGHETTI DYNIOWE 400 g spaghett 600 g dyni 1 posiekana szalotka 2 ząbki czosnku 130 g masła 4 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietany pieprz cayenne po 3 łyżki posiekanej bazylii,trybuli Szalotkę i czosnek podsmażyć na maśle.Dodać dynię,dusić 3 min.Wlać wino,śmietanę,doprawić solą,pieprzem,dusić 25 min.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu.Sos zmiksować ,doprawić pieprzem cayenne,ziołami.Makaron polać sosem OMLET ZE SPAGHETTI 12,5 dag spaghetti 4 łyżki oleju 2 łyżki otrąb pszennych 8 łyżek wody mineralnej cebula 2 łyżki masła 4 jajka gałka muszkatołowa po 30 dag kukurydzy i groszku z puszki 15 dag śmietany 4 łyżki posiekanego szczypiorku sól Makaron ugotować według przepisu.Otręby zalać wodą mineralną.Cebulę podsmażyć na maśle.Do otrąb dodać jajka,makaron,doprawić solą ,gałką.Usmażyć 2 duże omlety.Do cebuli dodać odcedzone warzywa,podgrzać doprawić.Omlety obłożyć warzywami,polać śmietaną,posypać szczypoirkiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kotlety makaronowe 50 dag makaronu spaghrtti 1 cebula 150 g wędzonej szynki 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz,olej 1 szkl bułki tartej 1/2 szkl płatków owsianych łyżka natki 2 łyżki posiekanego oregano Sos;1 szkl jogurtu,4 łyżki śmietany,sól,pieprz,2 łyżki posiekanego szczypiorku Makaron ugotowac według przepisu.Cebule posiekać,szynke pokroć w kostkę.Połączyć składniki,dodać koncentrat,posiekane zioła,płatki owsiane,2 jajka.Doprawić przeprawami.Pozostałe jajka roztrzepać.Z masy formować kotlety,panierować w mące,jajku, bułce,smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Sos-składniki wymieszac polać kotlety. Zapiekanka z białą kiełbasą 300g makaronu rurki 300 g szpinaku 400 g białej surowej kiełbasy 2 cebule 2 łyżki oleju 125 g przetartych pomidorów pieprz łyżka masła,mąki 250 ml mleka 100 g ostrego żółtego sera Szpinak zblanszować.Makaron ugotować al dente.Kiełbasę wycisnąć z osłonek.Cebule posiekać ,zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać kiełbasę,smażyć ,aż mięso zmieni kolor.Dodać pomidory,zagotować .Doprawić solą i pieprzem.Roztopić masło,wsypać mąkę,smażyć 2 min.Stopniowo wlewać mleko,mieszając gotować 5 min.Doprawić solą i pieprzem.Szpinak wymieszać z makaronem.Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia,przykryć sosem,wyłożyć resztę makaronu.Zalać sosem,posypać serem.Piec ok 25 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Penne all'amatriciana składniki na 4 porcje : [*]300 makaronu penne [*]150 g wędzonego, surowego boczku [*]2 nieduże cebule [*]2 ząbki czosnku [*]2 puszki pomidorów bez skórki [*]ok. 1 łyżeczki soli morskiej [*]ok. 1 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego [*]ok. 1 łyżeczki płatków chili - użyłam przyprawy ognistej (mieszanka chili, gorczycy i pieprzu) [*]2 - 3 szczypty cukru [*]100 g twardego sera Stary Szeneker [*]1 łyżka oleju z chili i czosnkiem [*]2 - 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sposób przygotowania: boczek pokroiłam w grubą kostkę, obraną cebulę w niezbyt cienkie pół plasterki a czosnek posiekałam. Ser starłam drobno. Pomidory z puszki miałam w całości więc pokroiłam je na mniejsze kawałki. Rozgrzałam dużą patelnię, wlałam olej i od razu dodałam boczek - smażyłam aż się przyrumienił. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część odlejcie żeby nie było go za dużo. Do boczku dodałam cebulę i czosnek. Smażyłam na niedużym ogniu, mieszając, przez kilka minut aż cebula zmiękła. Wlałam pomidory, dosypałam cukier i pozostałe przyprawy. Gotowałam kilka minut żeby sos nieco odparował. Gdy sos pomału pyrkotał ugotowałam makaron. Gdy był al'dente odcedziłam i od razu dodałam do sosu. U mnie wszystko zmieściło się na wielkiej patelni, ale można zrobić odwrotnie i sos dolać do garnka z odcedzonym makaronem. Dosypałam większość sera i dokładnie całość wymieszałam żeby się rozpuścił. Podałam posypując resztą sera i natką. http://4.bp.blogspot.com/-NZ8DNnh8Sxk/UPmFpP-HxMI/AAAAAAAAatE/_IHjiK245b0/s640/IMG_0134-002.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z tuńczykiem i cukinią składniki: [*]1 puszka 185 g tuńczyka w oleju, duże kawałki [*]ok. 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w kosteczkę [*]1 nieduża cebula [*]1 duży ząbek czosnku [*]kawałek ostrej papryczki czerwonej [*]2 czubate łyżki posiekanej zieleniny – szczypiorek i natka [*]1 łyżka oleju spod tuńczyka [*]ok. 125 ml słodkiej śmietanki [*]ok. 80 ml białego wytrawnego wina [*]do smaku – sól, pieprz ziołowy [*] [*]ok. 250 g makaronu – u mnie spaghetti kolorowe sposób przygotowania: nastawiłam w garnku wodę na makaron. Zanim zawrzała przygotowałam sobie wszystkie składniki sosu a gdy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Tuńczyka odcedziłam z oleju zostawiając 1 łyżkę tłuszczu, którą wlałam na patelnię. Cebulę, czosnek i chili obrałam i posiekałam drobno. Wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam chwilę aż cebula się zeszkliła. Dodałam cukinię, pokrojoną razem ze skórką, i razem smażyłam chwilę. Wlałam ok. 80 ml białego, wytrawnego wina, gotowałam aż prawie całe odparowało pozostawiając smak. Wlałam śmietankę, dodałam lekko rozdrobnione kawałki tuńczyka i dusiłam chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i dodałam połowę zieleniny. Ugotowany al’dente makaron odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu – wymieszałam. W żadnym wypadku nie wolno płukać makaronu jeśli chcemy go dodawać do sosu bo spłuczemy skrobię i sos będzie z niego spływał zamiast oblepiać. Nałożyłam porcje na talerze i posypałam resztą zieleniny. http://2.bp.blogspot.com/-46qTFJ5b_q4/UDUIDLYRiHI/AAAAAAAAVUw/5iF_4Miyi58/s640/IMG_0160-001.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Muszle zapiekane z sosem bolońskim składniki: [*]ok. 330 mldomowego sosu bolońskiego (przepis na taki sos znajdziecie na moim blogu http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/sos-bolonski-duzo-sosu.html ) [*]makaron conchiglioni rigate czyli duże muszle - ok. 30 sztuk [*]1/2 niezbyt dużej zielonej cukinii [*]2 łyżki posiekanego koperku [*]3 łyżki startego drobno sera żółtego twardego Szeneker [*]3 garści grubo startego sera żółtego Zbójnickiego [*]1 łyżka oleju albo masła do posmarowania naczynia sposób przygotowania: makaron wrzuciłam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem - gotowałam 12 minut często, ale delikatnie mieszając żeby nie przywarł do dna i nie posklejał się. Odcedziłam i przelałam zimną wodą, osączyłam. Sos przełożyłam do miseczki. Umytą cukinię pokroiłam w kosteczkę, razem ze skórką, dodałam do sosu. Dosypałam też koperek i 2 łyżki sera Szeneker - wymieszałam. Mój sos boloński to właściwie ragout z mięsa i warzyw z dużą ilością pomidorów i ziół - jest gęsty - ale gdyby Wasz sos był rzadszy to trzeba go albo odparować wcześniej poprzez podgrzewanie albo zagęścić np. łyżką bułki tartej. W osączone muszle makaronowe małą łyżeczką nakładałam farsz z sosu lekko je rozchylając. Ułożyłam je dość ciasno z posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Wierzch posypałam resztą sera. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. http://3.bp.blogspot.com/-R54_7aqv3lw/UCam3f5rOpI/AAAAAAAAVI8/ux_qJz90RoI/s640/IMG_0118.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Świderki z pesto pokrzywowym składniki: [*]2 duże, solidne garści młodych liści pokrzywy [*]1 czubata łyżka orzeszków piniowych [*]1 mały ząbek czosnku [*]2 łyżeczki soku z cytryny [*]6 łyżeczek startego sera Dziugas albo innego typu parmezan [*]do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony [*]kilka łyżek oleju - dodałam takie z pestek winogron i rydzowy [*] [*]ok. 200 g makaronu świderki sposób przygotowania: młode pędy pokrzywy opłukałam dokładnie, położyłam na sitku i przelałam wrzącą wodą, osączyłam dokładnie. Jeśli rośliny będą starsze to trzeba użyć tylko liści albo czubków pędów. Sparzone liście włożyłam do blendera. Dolałam sok z cytryny, piniole i 2 łyżki oleju rydzowego. Dodałam obrany, posiekany ząbek czosnku i 4 łyżeczki, czubate, drobno startego Dziugasa a także troszkę soli i pieprzu. Zmiksowałam na papkę. Miksowałam jeszcze i stopniowo dolałam oleju z pestek winogron - trudno powiedzieć dokładnie ile - sos ma być gęsty, ale lekko płynny. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron świderki ugotowałam al'dente - ok. 6 minut, nieco krócej niż zaleca producent, ale to kwestia gustu - odcedziłam i od razu wymieszałam z pesto. Wyłożyłam na talerze, posypałam resztką sera i ozdobiłam pędami kurdybanka. http://1.bp.blogspot.com/-ukHtClis240/T5bwYBEb-WI/AAAAAAAATv0/F2qCLWIjxgk/s640/DSCN6025.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z makaronem razowym składniki: [*]3 garści makaronu razowego pszennego [*]1/4 cebuli czerwonej [*]1/4 papryki żółtej [*]1/4 papryki czarnej [*]3 ogórki konserwowe [*]3 łyżki zalewy z ogórków [*]2 łyżki posiekanego koperku [*]1 łyżeczka soku z cytryny [*]kilkanaście plasterków kiełbasy lisieckiej - niezbyt cienkich [*]kilka małych liści sałaty [*] [*]sos - 5 łyżek jogurtu naturalnego [*]1 łyżka oleju z pestek winogron [*]1 łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem [*] [*]do smaku: sól, cukier, pieprz mielony kolorowy, przyprawa ognista sposób przygotowania: makaron ugotowałam w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą i dokładnie osączyłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam szczyptą soli i cukru, wymieszałam, odstawiłam na kilka minut. W tym czasie pokroiłam w drobną kostkę papryki oczyszczone z pestek i ogórki, posiekałam koperek. Wszystkie warzywa zmieszałam z makaronem, dodałam też cebulę. Dolałam zalewę z ogórków i olej, wymieszałam, lekko doprawiłam. W kubeczku wymieszałam składniki sosu, doprawiłam do smaku. Porcje sałatki makaronowej wyłożyłam na talerze, w których wcześniej ułożyłam liście sałaty. Dodałam plasterki kiełbasy lisieckiej. Wierzch polałam sosem musztardowym, ale właściwie bez niego sałatka też jest świetna. http://1.bp.blogspot.com/-X0i0a57Ef0Y/T19X8hvWSNI/AAAAAAAATNM/bDtUkcp14UA/s640/IMG_0249.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa farfoclanka z makaronem składniki: [*]korpus z kurczaka, bez skóry, niezbyt dokładnie okrojony z mięsa albo 4 skrzydełka [*]1 marchewka [*]1/2 papryki czerwonej [*]1/2 papryki żółtej [*]2 małe ogórki konserwowe [*]1 ogórek kiszony [*]1/2 cebuli czerwonej [*]3 łyżeczki pasty ajwar ostrej [*]4 - 5 łyżek bardzo drobnego makaronu - u mnie takie małe makaronowe literki [*]1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej [*]1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego [*]3 łyżki mrożonego koperku - oczywiście można wziąć świeży jeśli jest na stanie [*]3 łyżki śmietany 18 % [*]1 łyżeczka oliwy [*]do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru sposób przygotowania: korpus zalałam wodą w ilości m/w 1,5 litra i gotowałam ok. godzinki. Przecedziłam, obrałam resztki mięsa od kości - bardzo dokładnie żeby nie było w nim żadnych małych kosteczek - i z powrotem wrzuciłam je do wywaru. To mięso oczywiście a nie kości - kości do śmieci bo nawet psu nie powinno się dawać tych z kurczaka. Tak słyszałam bo psinki nie posiadam. Papryki i cebulę oczyściłam, razem z ogórkami pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni z oliwą - mają zmięknąć i lekko się przysmażyć. Marchewkę oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej. Dorzuciłam do wywaru razem z makaronem i gotowałam jakieś 5 minut - nie dłużej bo to nie koniec gotowania a makaron drobnica. Następnie dodałam smażone warzywa, pastę ajvar, dosypałam pieprz, paprykę i połowę koperku. Gotowałam razem chwilę żeby smaki się połączyły. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru. Śmietanę roztrzepałam ze szczyptą soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy i przelałam do garnka. Na koniec dodałam resztę koperku. Zupa powinna chwilę odpocząć, jakieś 10 minut, a potem można już jeść. Niby nic, ale zapewniam Was, że była pyszna z tymi wszystkimi farfoclami, i bardzo pożywna. http://3.bp.blogspot.com/-rxI2cMTr3MM/Txg2U4Jt51I/AAAAAAAASWc/ZaaX2zRVw_Q/s640/DSCN2982.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FLACZKI Z JARZYN 150 g makaronu krajanka 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera por cebula łyżka mąki łyżeczka masła łyżka sosu sojowego majeranek 1/4 łyżeczki imbiru sól,pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Jarzyny oczyścić,pokroić w paseczki,ugotować w 6 szkl wody.Kiedy będą miękkie zagęścić mąką,dodać masło przyprawy,Tuż przed podaniem włożyć makaron,podgrzać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z kurkami 20 dag fasolki szparagowej mrożonej 15 dag mrożonych kurek 20 dag makaronu rurki po 1 łyżce oleju,masła 1 cebula ząbek czosnku 4 łyżki białego wina łyżka natki sól,pieprz Fasolkę pokroić na kawałki ,ugotować na półtwardo.W tej samej wodzie ugotować makaron.Cebule i czosnek posiekać,zeszklić na oleju.Grzyby rozmrozić ,pokroić ,dodać do cebuli-smażyc 5 min.Dodać fasolkę,wino,zagotować .Połączyć z makaronem,natką.Doprawić solą i pieprzem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Indyk z makaronem i winogronami 350 g makaronu wstążki 300 ml bulkionu z kurczaka 3 łyżki masła 225 g mięsa indyka,pierś 1/4 szkl mąki łyżeczka skórki z cytryny 150 ml śmietany 75 g ciemnych winogron,połówki 75 g zielonych oliwek sól,pieprz 2 łyżki natki Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć na maśle-5 min,dodajemy mąkę smażymy kolejną 1 min.ciągle mieszając.Wlewamy bolion małymi porcjami, dodajemy skórkę z cytryny i dusimy ok 3min.Dodajemy śmietanę ,winogrona,oliwki,doprawiamy do smaku przyprawami.Makaron ugotować według przepisu.Łączymy go z sosem.Każdą porcję posypujemy natką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SPAHGETTI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 225 g mięsa z kurczaka 350 g spaghetti 2 marchewki kawałek selera duża cebula ząbek czosnku 175 g pieczarek 6 pomidorów 50 g mrożonego groszku sól,pieprz łyżeczka mieszanki suszonych ziół 4 łyżeczki parmezanu 3 łyżki masła Na patelni rozgrzać masło,wkładamy składniki poza makaronem i smażymy 3 min.Zmniejszamy ogień -dusimy 15 min.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,łączymy go z sosem.Nakładamy na talerze posypujemy parmezanem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kokardki z oliwą i czosnkiem 20 dag makaronu kokardki ( ładnie wygląda), 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 10 dag żółtego sera, łyżka posiekanej natki pietruszki. Makaro gotujemy al dente.Odcedzamy.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach Czosnek przeciskamy przez praskę. Solimy i podsmażamy ok pół minuty na rozgrzanej oliwie. Makaron polewamy oliwą z czosnkiem,posypujemy serem i natką pietruszki. Prawda, jakie proste i robi się w mig! Smakuje znakomicie
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Spaghetti z indykiem i boczniakami 350 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy z oliwek 1 1/2 szkl miesa z indyka,pokrojony w kostkę 1 marchew,posiekana 1 kawałek selera naciowego ząbek czosnku 100g boczniaków w plasterkach 50 g mrożonego groszku 300 ml przetartych pomidorów łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól,pieprz ,tarty parmezan Rozgrzać oliwę,wkładamy wszyskie składniki poza makaronem,przyprawami i tartym serem i smażymy ciągle mieszająć 3 min.Zmniejszamy ogień dusimy 10 min.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Dodajemy go do sosu,doprawiamy przyprawami.Podajemy posupując każdą porcję serem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z krewetkami 100 g chińskiego makaronu jajecznego 100 g ugotowanych krewetek 100 g miesa z kurczaka 2 szkl kiełków z fasoli 3 łyżki oleju słonecznikowego łyżka octu winnego łyżka sosu sojowego szczypta imbiru 1 czerwona papryka 1/2 zielonego ogórka 4 dymki Makaron przygotować wegług przepisu na opakowaniu.Mięso kroimy w kostkę,ogórek w paski,paprykę w kostkę,dymkę w piórka.Składniki sałatki łączymy,mieszamy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM SKŁADNIKI: - 40 dag makaronu, - 30 dag twarogu, - 10 dag twarożku homogenizowanego, - 2 cebule, - papryka, - 2 pomidory, - 3 jajka, - 150 ml śmietany (12 proc.), - 3 łyżki masła, - 2 łyżki posiekanej zieleniny, - sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: - Makaron należy ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić, - Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę pokrojonej papryki odłożyć do dekoracji, a pozostałą poddusić razem z cebulą na łyżce masła, - Twaróg, jajka oraz śmietanę rozetrzeć na gładką masę. Wymieszać z podduszonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem, - Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i ułożyć na przemian warstwami ugotowany makaron oraz masę twarogową. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory i wiórki masła, - Zapiekać ok. 30 min. w temperaturze 300 stopni. Posypać posiekaną zieleniną i resztą papryki. Udekorować kleksami twarożku. Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CHIŃSZCZYZNA SKŁADNIKI: 70 dag piersi z kurczaka ok. 1 kg pieczarek 2 średnie cebule makaron ryżowy (ok. 0,5 kg) 1 duża marchewka ćwiartka selera 1-1,5 papryki 3 ząbki czosnku przyprawa curry, przyprawa do kurczaka pieczonego, vegeta WYKONANIE: Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki, posypać przyprawą do kurczaka pieczonego, pieprzem. Odstawić na chwilę. Pokroić resztę składników. Na patelni podsmażyć partiami mięso i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody (by nie przywierało do dna), wsypać pół łyżeczki vegety i posiekany czosnek. Dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać 2 łyżeczki curry i przełożyć do garnka z mięsem. Marchewkę, seler zetrzeć na tarce i podsmażyć wraz z drobno pokrojoną papryką. Przełożyć do garnka. Pieczarki umyć, wysuszyć, pokroić w palsterki, podsmażyć,przełożyć do garnka. W garnku wszystko wymieszać, dodać ugotowany makaron oraz curry. Całość dobrze wymieszać. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka 100 g makaronu łazanki 1 sałata 1/2 sałaty lodowej 4 kawałki selera naciowego 4 marchewki -starte mała puszka ananasa,odsączyć pokroić w kostkę 1 1/2 szkl daktyli,pokroić na połówki 1 1/2 szkl gotowanego mięsa z kurczaka 3 łyżki majonezu sok i skórka z 1 limonki 6 łyżek oleju słonecznikowego pieprz,sól 1/2 szkl orzechów laskowych Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Salaterkę wyłożyć sałatą.Wszystkie składniki sałatki oprócz orzechów połączyć,układamy na sałacie.Przed podaniem posyujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron smażony z krewetkami Składniki:250 g makaronu japońskiego,250 g krewetek koktajlowych,1 limonka,1 papryczka chili, 1 cebula,100 g niesolonych orzeszków ziemnych,1 ząbek czosnku,1 łyżeczka imbiru,1 łyzka sosu sojowego,1 łyżeczka pikatnego sosou chili,olej sezamowy,4 łyzki mleka kokosowego Mrożone krewetki podgotowujemy. Makaron przygotouwjemy wg. przepisu na opakowaniu. Czosnek,imbir i orzeszki ziemne miksujemy razem,mieszamy z sosem sojowym,sosem chilli oraz mlekiem kokosowym. Pokrojoną cebulę i papryczkę podsmażamy i odkładamy na talerz..Następnie smazymy makaron,który polewamy soisem z orzeszków ziemnych,dodajemy krewetki,a całość skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe danie dekorujemy podsmażoną cebulka i papryczką chilli. Zamiast krewetek możemy wykorzystać mieszankę owoców morza. W ten sposób uzyskamy piorunujący efekt i zaskoczymy gości. Czego Wam z Całego serca życzę
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA MAKARONOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM Składniki: 400 g makaronu kokardki trzykolorowe,200 g sera pleśniowego błękitnego.200 g wędzonego boczku,1 papryka czerwona,1 papryka zielona,80 g czarnych oliwek,1 pęczek dymki,2 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy z oliwek,ziele angielskie mielone,sól i pieprz WYKONANIE:Makaron gotujemy w 4 litrach osolonego wrzątku,zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Pparyki kroimy w paski.Czosenk i dymkę kroimy na plasterki.Ser w słupki, a boczek w paski. Na 1 łyżce oliwy rumienimy boczek,dodajemy czosnek,paprykę oraz dymkę. Całość smażymy,ciągle mieszając ok 5 minut. Makaron polewamy pozostałą oliwą,dodajemy boczek z czosnkiem,papryka i dymką.Doprawiamy soa,pieprzem,mielonym zielem angielskim. Mieszamy,Przekładamy do salaterki.Posypujemy serem i oliwkami. Częstujemy rodzinę i znajomych.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...