Składniki:
2 cukinie
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
3-4 cebule
50 dkg kiełbasy zwyczajnej
pomidory w puszce
koncentrat pomidorowy-3 łyżki
3 ząbki czosnku
przyprawy do smaku : sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
1 szkl bulionu
Wykonanie:
Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy nasiona, następnie kroimy w plasterki, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę żeby się lekko zeszkliła, dorzucamy cukinie i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.Przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną wędlinę i dodajemy do cebuli z cukinią.Wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy, podlewamy wszystko bulionem i dusimy.
Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko razem mieszamy i gotujemy do miękkości.
Smacznego!
|
|
Śmietnik otwocki
50 dag brokułów, 20 dag gotowanego boczku lub parówek, 20 dag pieczarek, sok z 1/2 cytryny, łyżka masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki śmietany kremówki, 3 łyżki startego sera (parmezan ew. oscypek), 3 łyżki rosołu z kostki, garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, bazylia), sól, cukier, pieprz.
Brokuły ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie( mają być jędrne).Odcedzić. wędlinę pokroić w kostkę. Pieczarki poszatkować, skropić sokiem z cytryny, odstawic na 15 minut, po czym udusić na tłuszczu. Brokuły przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać wędliną i pieczarkami. Śmietanę wymieszać z koncentratem, rosołem z kostki i tartym serem. Polać jarzynki i wstawić do nagrzanego piekarnika( ok. 200 stopni) na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną
|
|
gulasz curry z bananami
składniki : 60 dkg piersi z kurczaka , 4 dojrzałe banany , duża cebula , słodka i ostra papryka , łyżeczka curry , łyżka przecieru pomidorowego , sól , pieprz , olej . Mięso umyj , osusz , pokrój w kostkę , oprusz solą i słodką papryką . Podsmaż to na rozgrzanym oleju . Przełóż do garnka , wlej szklankę wody i podduś . Cebulę posiekaj i podsmaż, banany pokrój skrop wodą i też podduś . Następnie dodaj razem z przecierem pomidorowym i cebulą do mięsa , oprusz curry , dodaj resztę papryki i wymieszaj . Na koniec dopraw solą i pieprzem .
|
|
BIGOS JABŁKOWY
2 kg jabłek
łyżka soku z cytryny
500 g cebuli
500 g pomidorów
2 łyżki białego wytrawnego wina
750 g kiełbasy śląskiej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela ang
po łyżeczce suszonych ziół ;Bazylia,tymianek,majeranek
sól ,pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki
6 łyżek oleju słonecznikowego
Pomidory pokroić na ćwiartki,dodać zioła,wino,dusić kilka minut.Przetrzeć przez sito.Kiełbasę pokroić w plasterki,a następnie w paski.Obrane jabłka pokroić w słupki,skropić sokiem z cutryny.Cebule pokroić w kostkę.W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej,podsmarzyć cebulę,dodać kiełbasę i smażyć 3-4 min.dodać pomidory doprawić solą i pieprzem-dusimy ok 15 min.Dodać jabłka,paprykę-dusić ok 10 min.Podajemy gorący,najlepszy na drugi dzień.
|
|
KAPUSTA DUSZONA Z ORZECHAMI LASKOWYMI
1 kapusta włoska
200 g orzechów laskowych
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
3 łyżki miodu
sól,pieprz
3 łyżki masła
3 łyżki białego wytrawnego wina
1/4 szkl wody lub lekkiego bulionu
Poszatkowaną kapustę lekko posolić.w rondlu stopić masło z miodem,dodać odciśniętą kapustę,smażyć kilka minut.Skropić sokiem z cyrtyny,wodą lub bulionem.Dodać pieprz otartą skórkę z cytryny-dusić ok 30 min.Orzechy posiekać dodać do kapusty,skropić winem i dusić ok 15 min.Ewentualnie doprawić solą pieprzem
|
|
TORCIK JARZYNOWY
ciasto;10 łyżek mąki,żółtko,8 dag smalcu.1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie;mały kalafior,1/2 kg brokułów,40 dag marchewki,
Sos;2 jajka,15 dag startego żółtego sera,200 ml śmietamy kremówki,szczypta gałki,sól,pieprz.
Ciasto;Mąkę połączyć z żółtkiem,smalcem,4 łyżkami wody.Zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 min.
Nadzienie;Brokuły i kalafior podzielić,marchew pokrioć w słupki.Gotować w osolonym wrzątku ok 10 min.Odcedzić.
Sos;2 jajka i białko pozostałe od ciasta roztrzepać ze śmietaną.Doprawić solą,pieprzem,gałką.Dodać połowę sera.Tortownicę wyłożyć ciastem,zawijająć do góry ciastem.Rozłożyć warzywa,polać sosem.Piec 30 min 200 stopni.W połowie pieczenia posypać reszytą sera.
|
|
Fioletowe gołąbki
1 kapusta czerwona
2 łyżki octu winnego
1 szkl ugotowanej kaszy perłowej
1/2 kg twarogu
1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 starte jałko
łyżeczka musztardy
2 jajka
łyżka soku z cytryny
1/2 szkl wywary z warzyw
łyżeczka miodu
łyżeczka imbiru
sól,pieprz,
Zagotować wodę z octem,włożyć kapustę,gotować 5 min.Podzielic listki,usunąć zgrubienia.
Jajka roztrzepać z solą,pieprzem,musztardą.Orzechy utrzeć z twarogiem,kaszą,połączyć z masą jajeczną.Farsz nakładać na listki kapusty.Ułożyć w garnku,posypać jabłkiem imbirem,polać wywarem.Dusić ok 1 godz.pod przykryciem.Odparować ,doprawić miodem i sokiem z cytryny.
|
|
GORĄCY KOCIOŁEK
400g fasolki szparagowej
500 g peklowanego schabu
3 cebule
300 g marchewki
600 g ziemniaków
3 łyżki oleju
1 l rosołu
400 g mrożonego bobu
1/2 łyżeczki natki pietruszki
Mięso pokroić w kostkę,cebulę na cząstki,marchew w plasterki.Fasolkę gotować 15 min o osolonej wodzie,odcedzić.Ziemniaki pokroić w kostkę.Rozgrzać olej,podsmażyć mięso,na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i ziemniaki,zalać rosołem,gotować 5 min,dodać marchew,bób,gotować jeszcze ok 10 min.Pod koniec gotowania dodać mięso i fasolkę,Gotować do miękkości.Przyprawić posypać natką.
|
|
GOŁĄKI Z RODZYNKAMI I KARMELEM
1 kapusta biała
po 25 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny
5 dag rodzynek
2 łyżki masła
cebula
czerstwa bułeczka
jajko
sól pieprz
Sos;po łyżce masła,mąki,cebula,2 szkl rosołu,sok z cyrtyny,sól,łyżeczka cukru.
Kapustę sparzyć wrzątkiem,oddzielić liście,usunąć zgrubienia.
Farsz;cebulę zeszklić na maśle,Bułkę namoczyć,odcisnąć.Mięso,cebukę ,bułkę,rodzynki,jajko, przyprawić,wyrobić masę.Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Ułożyć w brytfannie,polać rosołem,dusić do miękkości.
SOS;cukier zrumienić na patelni,rozprowadzić wodą.Stopić masło,dodać startą cebulę zrumienić.Rozprowadzić resztą rosołu,wlać karmel,przyprawić solą,sokiem z cyrtyny,zagotować .Sosem polać gołąbki.
|
|
GOŁĄBKI Z RODZYNKAMI I KARMELEM
1 kapusta biała
po 25 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny
5 dag rodzynek
2 łyżki masła
cebula
czerstwa bułeczka
jajko
sól pieprz
Sos;po łyżce masła,mąki,cebula,2 szkl rosołu,sok z cyrtyny,sól,łyżeczka cukru.
Kapustę sparzyć wrzątkiem,oddzielić liście,usunąć zgrubienia.
Farsz;cebulę zeszklić na maśle,Bułkę namoczyć,odcisnąć.Mięso,cebukę ,bułkę,rodzynki,jajko, przyprawić,wyrobić masę.Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Ułożyć w brytfannie,polać rosołem,dusić do miękkości.
SOS;cukier zrumienić na patelni,rozprowadzić wodą.Stopić masło,dodać startą cebulę zrumienić.Rozprowadzić resztą rosołu,wlać karmel,przyprawić solą,sokiem z cyrtyny,zagotować .Sosem polać gołąbki.
|
|
Bigos z warzyw
1 kapusta biała
1 mała dynia
1 patison
2 zielone papryki
4 pomidpory
2 cebule
oliwa
łyżeczka suszonego oregano
sól,pieprz
Kapustę poszatkować,posolić,zalać wrzątkiem.Odcedzić.Dynię i patisona obrać,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę.Cebule pokroić.Paprykę i pomidory pokroić na cząstki.Na oliwie zeszkiić cebulę.dodać warzywa,oprócz kapusty-dusić 15 min ,stale mieszając.Dodać kapuste,wymieszać.Doprawić solą,pieprzem,oregano-dusić ok 30 min.
|
|
GOŁĄBKI Z ROKPOLEM
50 dag ziemniaków
1/2 l bulionu -warzywny
10 dużych liści kapusty włoskiej
2 marchwewki
2 cebule
5 dag pistacji
5 dag rokpola
5 gałązek kopru
2 łyżki oleju
Ziemniaki ugotować w bulionie,odcedzić,zmiksować.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę pistacje,koperek drobno posiekać.Składniki dadać do ziemniaków razem z pokruszonym serem.Wymieszać.Kapustę blanszować 5 min. w osolonej wodzie.
Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Każdy najpierw podsmażyć ,a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego,wlac wodą lub bulionem.Zapiekać 40 min-180 stopni.Przed podaniem polać sosem grzybowym lub pomidorowym
|
|
TARTA CEBULOWA
Ciasto-po 15 dag mąki ,masła.10 dag zmielonych orzechów laskowych,1 jajko,szczypta soli.
Farsz;1 kg czerwonej cebuli,8 listków szałwii,4 dag rodzynek,10 dag cukru,4 łyżki octu winnego,1/2 łyżeczki mielonego kminku,łyżeczkia soli ,pieprz
Ciasto;ze składników zagnieść ciasto kruche,zawinąć w folię odstawić na 45 min.
Farsz;cebulę pokroić w kostkę,szałwię posiekać.
Cukier,ocet,cebulę rodzynki,szałwię,kminek ,wymieszać-dusić 20 min.Doprawić solą i pieprzem.Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty.Podpiec- 20 min w temp 200 stopni.Na ostudzone ciasto rozłożyć masę cebulową.Zapiekać 25 min.Bardzo pasuje kufel schłodzonego piwa.
|
|
SMAŻONE WARZYWA Z SERKIEM
2 papryki czerwone
po 1 żółtej i zielonej
50 dag cukinii
2 cebule
2 łyżeczki posiekanych ziół;tymianek,kolendra,bazylia.oregano
2 główki czasnku
sól,pieprz
40 dag kremowego twarożku
6 łyżek oliwy
2 łyżki masła
Papryki oczyścić ,pokroić na duże kawałki.Kilka kawałków czerwonej papryki,posiekać, połączyć z serkiem i wstawić do lodówki.Cukinię pokroić w słupki,cebule pokroić na ćwiertki.Oliwę wymieszać z ziołami,rozgniecionym czosnkiem,cebulą,cukinią.dodać papryki.Doprawić solą.Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Piec 20 min 200 stopni.Podawać ciepłe z twarożkiem.
|
|
SMAŻONE WARZYWA Z SERKIEM
2 papryki czerwone
po 1 żółtej i zielonej
50 dag cukinii
2 cebule
2 łyżeczki posiekanych ziół;tymianek,kolendra,bazylia.oregano
2 główki czasnku
sól,pieprz
40 dag kremowego twarożku
6 łyżek oliwy
2 łyżki masła
Papryki oczyścić ,pokroić na duże kawałki.Kilka kawałków czerwonej papryki,posiekać, połączyć z serkiem i wstawić do lodówki.Cukinię pokroić w słupki,cebule pokroić na ćwiertki.Oliwę wymieszać z ziołami,rozgniecionym czosnkiem,cebulą,cukinią.dodać papryki.Doprawić solą.Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Piec 20 min 200 stopni.Podawać ciepłe z twarożkiem.
|
|
Kapusta z suszonymi śliwkami
1 kg kapusty kiszonej
30 dag suszonych śliwek
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1/2 szkl oloju słonecznikowego
liść laurowy
sól,pieprz
Kapustę odcisnąć,wypłukać.Drobniej posiekać.dodać śliwki,wono,1 l wody,liść laurowy.Dusić pod przykryciem 1,5 godz.Doprawić solą,pieprzem.
|
|
Bigos z dyni pachnący ziołami
30 dag dyni
5 dag boczku
20 dag parówek
1 cebula
4 pomidory
125 ml bulionu
tymianek,oregano,bazylia
łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz
łyżka oleju
Cebulę pokrioć w kostkę,boczek w paski,dynię w kostkę.Rozgrzać olej,zeszkilć cebulę,dodać boczek i dynię.Wlać bulion,dusić do miękkości dyni.Parówki pokroić w plasterki,dodać do bigosu.Dodać obrane pomidory,zioła.Doprawić solą i pieprzem,papryką.Należy uważać aby dynia się nie rozpadła.
|
|
Fasola szparagowa Złote Piaski
600 g fasolki
50 g orzechów włoskich
100 g parówek
duża cebula
po 80 g selera,pietruszki,marchewki
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki mąki
100 g keczupu
sól,cukier,pieprz
Oczyszczoną fasolkę pokroić na małe kawałki ugotować w osolonym wrzątku.Sparzone orzechy obrać,posiekać.Parówki pokroić w plasterki.Warzywa pokroić w słupki,podsmażyć,skropić wodą,dusić do miękkości.Rozgrzać tłuszcz,zrumienić mąkę,połączyć wszystkie składniki.dusić razem kilka minut.Doprawić solą.pieprzem,cukrem.
|
|
Fasola pachnąca anyżem
1 kg fasoli Jaś
6 ząbków czosnku
2 papryczki chilii
2 cebule
kilkanaście ziaren anyżu
8 łyżek oliwy
2 puszki pomidorów
szczypta oregano
sól,pieprz
Fasolę namoczyć na noc,ugotować do miękkości.Rozgrzać 3 łyżki oliwy podsmażyć cebulę,dodać papryczki,posiekany czosnek,chwilę razem dusić.Dodać pomidory,anyż,oregano.Doprawić solą,pieprzem,dodać resztę oliwy.Dusić na małym ogniu ok 1 godz.
|
|
Zapychanka działkowa
Półtora kg kabaczka ( może być cukinia lub patison)
30 dag wędliny ( szynka lub parówki)
10 dag startego oscypka
5 jajek ugotowanych na twardo
garść posiekanej zieleniny ( bazylia lub natka pietruszki)
masło lub margaryna
sól, pieprz
Kabaczki obrać i pokroić na grube plasterki( jesli jest wyrośnięty, usunąć pestki).Jajka pokroić na plasterki, a wędlinę w kostkę. W natłuszczonej formie do zapiekania ułożyć warstwę kabaczka,posypać wędliną, ułożyć plasterki jajek i posypać solą, pieprzem, posiekaną zieleniną oraz wiórkami zimnego masła czy margaryny i serem. Układać tak warstwami do wyczerpania składników. Posypać tartą bułką i wiórkami zimnego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180-200 stopni C) i upiec na złoty kolor. Podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów.
Smacznego
|
Strona 1 z 10
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|