Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zestaw nagród od firmy Pudliszki

Utworzony przez Ewa, 20 lipca 2012 o 11:51
Składniki: 2 cukinie 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 3-4 cebule 50 dkg kiełbasy zwyczajnej pomidory w puszce koncentrat pomidorowy-3 łyżki 3 ząbki czosnku przyprawy do smaku : sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie oliwa z oliwek 1 szkl bulionu Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy nasiona, następnie kroimy w plasterki, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę żeby się lekko zeszkliła, dorzucamy cukinie i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną wędlinę i dodajemy do cebuli z cukinią.Wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy, podlewamy wszystko bulionem i dusimy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko razem mieszamy i gotujemy do miękkości. Smacznego!
0
Śmietnik otwocki 50 dag brokułów, 20 dag gotowanego boczku lub parówek, 20 dag pieczarek, sok z 1/2 cytryny, łyżka masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki śmietany kremówki, 3 łyżki startego sera (parmezan ew. oscypek), 3 łyżki rosołu z kostki, garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, bazylia), sól, cukier, pieprz. Brokuły ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie( mają być jędrne).Odcedzić. wędlinę pokroić w kostkę. Pieczarki poszatkować, skropić sokiem z cytryny, odstawic na 15 minut, po czym udusić na tłuszczu. Brokuły przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać wędliną i pieczarkami. Śmietanę wymieszać z koncentratem, rosołem z kostki i tartym serem. Polać jarzynki i wstawić do nagrzanego piekarnika( ok. 200 stopni) na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną
0
gulasz curry z bananami składniki : 60 dkg piersi z kurczaka , 4 dojrzałe banany , duża cebula , słodka i ostra papryka , łyżeczka curry , łyżka przecieru pomidorowego , sól , pieprz , olej . Mięso umyj , osusz , pokrój w kostkę , oprusz solą i słodką papryką . Podsmaż to na rozgrzanym oleju . Przełóż do garnka , wlej szklankę wody i podduś . Cebulę posiekaj i podsmaż, banany pokrój skrop wodą i też podduś . Następnie dodaj razem z przecierem pomidorowym i cebulą do mięsa , oprusz curry , dodaj resztę papryki i wymieszaj . Na koniec dopraw solą i pieprzem .
0
BIGOS JABŁKOWY 2 kg jabłek łyżka soku z cytryny 500 g cebuli 500 g pomidorów 2 łyżki białego wytrawnego wina 750 g kiełbasy śląskiej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela ang po łyżeczce suszonych ziół ;Bazylia,tymianek,majeranek sól ,pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 6 łyżek oleju słonecznikowego Pomidory pokroić na ćwiartki,dodać zioła,wino,dusić kilka minut.Przetrzeć przez sito.Kiełbasę pokroić w plasterki,a następnie w paski.Obrane jabłka pokroić w słupki,skropić sokiem z cutryny.Cebule pokroić w kostkę.W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej,podsmarzyć cebulę,dodać kiełbasę i smażyć 3-4 min.dodać pomidory doprawić solą i pieprzem-dusimy ok 15 min.Dodać jabłka,paprykę-dusić ok 10 min.Podajemy gorący,najlepszy na drugi dzień.
0
KAPUSTA DUSZONA Z ORZECHAMI LASKOWYMI 1 kapusta włoska 200 g orzechów laskowych sok z 1 cytryny 1/4 łyżeczki skórki z cytryny 3 łyżki miodu sól,pieprz 3 łyżki masła 3 łyżki białego wytrawnego wina 1/4 szkl wody lub lekkiego bulionu Poszatkowaną kapustę lekko posolić.w rondlu stopić masło z miodem,dodać odciśniętą kapustę,smażyć kilka minut.Skropić sokiem z cyrtyny,wodą lub bulionem.Dodać pieprz otartą skórkę z cytryny-dusić ok 30 min.Orzechy posiekać dodać do kapusty,skropić winem i dusić ok 15 min.Ewentualnie doprawić solą pieprzem
0
TORCIK JARZYNOWY ciasto;10 łyżek mąki,żółtko,8 dag smalcu.1/2 łyżeczki soli. Nadzienie;mały kalafior,1/2 kg brokułów,40 dag marchewki, Sos;2 jajka,15 dag startego żółtego sera,200 ml śmietamy kremówki,szczypta gałki,sól,pieprz. Ciasto;Mąkę połączyć z żółtkiem,smalcem,4 łyżkami wody.Zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 min. Nadzienie;Brokuły i kalafior podzielić,marchew pokrioć w słupki.Gotować w osolonym wrzątku ok 10 min.Odcedzić. Sos;2 jajka i białko pozostałe od ciasta roztrzepać ze śmietaną.Doprawić solą,pieprzem,gałką.Dodać połowę sera.Tortownicę wyłożyć ciastem,zawijająć do góry ciastem.Rozłożyć warzywa,polać sosem.Piec 30 min 200 stopni.W połowie pieczenia posypać reszytą sera.
0
Fioletowe gołąbki 1 kapusta czerwona 2 łyżki octu winnego 1 szkl ugotowanej kaszy perłowej 1/2 kg twarogu 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 starte jałko łyżeczka musztardy 2 jajka łyżka soku z cytryny 1/2 szkl wywary z warzyw łyżeczka miodu łyżeczka imbiru sól,pieprz, Zagotować wodę z octem,włożyć kapustę,gotować 5 min.Podzielic listki,usunąć zgrubienia. Jajka roztrzepać z solą,pieprzem,musztardą.Orzechy utrzeć z twarogiem,kaszą,połączyć z masą jajeczną.Farsz nakładać na listki kapusty.Ułożyć w garnku,posypać jabłkiem imbirem,polać wywarem.Dusić ok 1 godz.pod przykryciem.Odparować ,doprawić miodem i sokiem z cytryny.
0
GORĄCY KOCIOŁEK 400g fasolki szparagowej 500 g peklowanego schabu 3 cebule 300 g marchewki 600 g ziemniaków 3 łyżki oleju 1 l rosołu 400 g mrożonego bobu 1/2 łyżeczki natki pietruszki Mięso pokroić w kostkę,cebulę na cząstki,marchew w plasterki.Fasolkę gotować 15 min o osolonej wodzie,odcedzić.Ziemniaki pokroić w kostkę.Rozgrzać olej,podsmażyć mięso,na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i ziemniaki,zalać rosołem,gotować 5 min,dodać marchew,bób,gotować jeszcze ok 10 min.Pod koniec gotowania dodać mięso i fasolkę,Gotować do miękkości.Przyprawić posypać natką.
0
GOŁĄKI Z RODZYNKAMI I KARMELEM 1 kapusta biała po 25 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny 5 dag rodzynek 2 łyżki masła cebula czerstwa bułeczka jajko sól pieprz Sos;po łyżce masła,mąki,cebula,2 szkl rosołu,sok z cyrtyny,sól,łyżeczka cukru. Kapustę sparzyć wrzątkiem,oddzielić liście,usunąć zgrubienia. Farsz;cebulę zeszklić na maśle,Bułkę namoczyć,odcisnąć.Mięso,cebukę ,bułkę,rodzynki,jajko, przyprawić,wyrobić masę.Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Ułożyć w brytfannie,polać rosołem,dusić do miękkości. SOS;cukier zrumienić na patelni,rozprowadzić wodą.Stopić masło,dodać startą cebulę zrumienić.Rozprowadzić resztą rosołu,wlać karmel,przyprawić solą,sokiem z cyrtyny,zagotować .Sosem polać gołąbki.
0
GOŁĄBKI Z RODZYNKAMI I KARMELEM 1 kapusta biała po 25 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny 5 dag rodzynek 2 łyżki masła cebula czerstwa bułeczka jajko sól pieprz Sos;po łyżce masła,mąki,cebula,2 szkl rosołu,sok z cyrtyny,sól,łyżeczka cukru. Kapustę sparzyć wrzątkiem,oddzielić liście,usunąć zgrubienia. Farsz;cebulę zeszklić na maśle,Bułkę namoczyć,odcisnąć.Mięso,cebukę ,bułkę,rodzynki,jajko, przyprawić,wyrobić masę.Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Ułożyć w brytfannie,polać rosołem,dusić do miękkości. SOS;cukier zrumienić na patelni,rozprowadzić wodą.Stopić masło,dodać startą cebulę zrumienić.Rozprowadzić resztą rosołu,wlać karmel,przyprawić solą,sokiem z cyrtyny,zagotować .Sosem polać gołąbki.
0
Bigos z warzyw 1 kapusta biała 1 mała dynia 1 patison 2 zielone papryki 4 pomidpory 2 cebule oliwa łyżeczka suszonego oregano sól,pieprz Kapustę poszatkować,posolić,zalać wrzątkiem.Odcedzić.Dynię i patisona obrać,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę.Cebule pokroić.Paprykę i pomidory pokroić na cząstki.Na oliwie zeszkiić cebulę.dodać warzywa,oprócz kapusty-dusić 15 min ,stale mieszając.Dodać kapuste,wymieszać.Doprawić solą,pieprzem,oregano-dusić ok 30 min.
0
GOŁĄBKI Z ROKPOLEM 50 dag ziemniaków 1/2 l bulionu -warzywny 10 dużych liści kapusty włoskiej 2 marchwewki 2 cebule 5 dag pistacji 5 dag rokpola 5 gałązek kopru 2 łyżki oleju Ziemniaki ugotować w bulionie,odcedzić,zmiksować.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę pistacje,koperek drobno posiekać.Składniki dadać do ziemniaków razem z pokruszonym serem.Wymieszać.Kapustę blanszować 5 min. w osolonej wodzie. Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Każdy najpierw podsmażyć ,a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego,wlac wodą lub bulionem.Zapiekać 40 min-180 stopni.Przed podaniem polać sosem grzybowym lub pomidorowym
0
TARTA CEBULOWA Ciasto-po 15 dag mąki ,masła.10 dag zmielonych orzechów laskowych,1 jajko,szczypta soli. Farsz;1 kg czerwonej cebuli,8 listków szałwii,4 dag rodzynek,10 dag cukru,4 łyżki octu winnego,1/2 łyżeczki mielonego kminku,łyżeczkia soli ,pieprz Ciasto;ze składników zagnieść ciasto kruche,zawinąć w folię odstawić na 45 min. Farsz;cebulę pokroić w kostkę,szałwię posiekać. Cukier,ocet,cebulę rodzynki,szałwię,kminek ,wymieszać-dusić 20 min.Doprawić solą i pieprzem.Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty.Podpiec- 20 min w temp 200 stopni.Na ostudzone ciasto rozłożyć masę cebulową.Zapiekać 25 min.Bardzo pasuje kufel schłodzonego piwa.
0
SMAŻONE WARZYWA Z SERKIEM 2 papryki czerwone po 1 żółtej i zielonej 50 dag cukinii 2 cebule 2 łyżeczki posiekanych ziół;tymianek,kolendra,bazylia.oregano 2 główki czasnku sól,pieprz 40 dag kremowego twarożku 6 łyżek oliwy 2 łyżki masła Papryki oczyścić ,pokroić na duże kawałki.Kilka kawałków czerwonej papryki,posiekać, połączyć z serkiem i wstawić do lodówki.Cukinię pokroić w słupki,cebule pokroić na ćwiertki.Oliwę wymieszać z ziołami,rozgniecionym czosnkiem,cebulą,cukinią.dodać papryki.Doprawić solą.Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Piec 20 min 200 stopni.Podawać ciepłe z twarożkiem.
0
SMAŻONE WARZYWA Z SERKIEM 2 papryki czerwone po 1 żółtej i zielonej 50 dag cukinii 2 cebule 2 łyżeczki posiekanych ziół;tymianek,kolendra,bazylia.oregano 2 główki czasnku sól,pieprz 40 dag kremowego twarożku 6 łyżek oliwy 2 łyżki masła Papryki oczyścić ,pokroić na duże kawałki.Kilka kawałków czerwonej papryki,posiekać, połączyć z serkiem i wstawić do lodówki.Cukinię pokroić w słupki,cebule pokroić na ćwiertki.Oliwę wymieszać z ziołami,rozgniecionym czosnkiem,cebulą,cukinią.dodać papryki.Doprawić solą.Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Piec 20 min 200 stopni.Podawać ciepłe z twarożkiem.
0
Kapusta z suszonymi śliwkami 1 kg kapusty kiszonej 30 dag suszonych śliwek 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 szkl oloju słonecznikowego liść laurowy sól,pieprz Kapustę odcisnąć,wypłukać.Drobniej posiekać.dodać śliwki,wono,1 l wody,liść laurowy.Dusić pod przykryciem 1,5 godz.Doprawić solą,pieprzem.
0
Bigos z dyni pachnący ziołami 30 dag dyni 5 dag boczku 20 dag parówek 1 cebula 4 pomidory 125 ml bulionu tymianek,oregano,bazylia łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz łyżka oleju Cebulę pokrioć w kostkę,boczek w paski,dynię w kostkę.Rozgrzać olej,zeszkilć cebulę,dodać boczek i dynię.Wlać bulion,dusić do miękkości dyni.Parówki pokroić w plasterki,dodać do bigosu.Dodać obrane pomidory,zioła.Doprawić solą i pieprzem,papryką.Należy uważać aby dynia się nie rozpadła.
0
Fasola szparagowa Złote Piaski 600 g fasolki 50 g orzechów włoskich 100 g parówek duża cebula po 80 g selera,pietruszki,marchewki 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki 100 g keczupu sól,cukier,pieprz Oczyszczoną fasolkę pokroić na małe kawałki ugotować w osolonym wrzątku.Sparzone orzechy obrać,posiekać.Parówki pokroić w plasterki.Warzywa pokroić w słupki,podsmażyć,skropić wodą,dusić do miękkości.Rozgrzać tłuszcz,zrumienić mąkę,połączyć wszystkie składniki.dusić razem kilka minut.Doprawić solą.pieprzem,cukrem.
0
Fasola pachnąca anyżem 1 kg fasoli Jaś 6 ząbków czosnku 2 papryczki chilii 2 cebule kilkanaście ziaren anyżu 8 łyżek oliwy 2 puszki pomidorów szczypta oregano sól,pieprz Fasolę namoczyć na noc,ugotować do miękkości.Rozgrzać 3 łyżki oliwy podsmażyć cebulę,dodać papryczki,posiekany czosnek,chwilę razem dusić.Dodać pomidory,anyż,oregano.Doprawić solą,pieprzem,dodać resztę oliwy.Dusić na małym ogniu ok 1 godz.
0
Zapychanka działkowa Półtora kg kabaczka ( może być cukinia lub patison) 30 dag wędliny ( szynka lub parówki) 10 dag startego oscypka 5 jajek ugotowanych na twardo garść posiekanej zieleniny ( bazylia lub natka pietruszki) masło lub margaryna sól, pieprz Kabaczki obrać i pokroić na grube plasterki( jesli jest wyrośnięty, usunąć pestki).Jajka pokroić na plasterki, a wędlinę w kostkę. W natłuszczonej formie do zapiekania ułożyć warstwę kabaczka,posypać wędliną, ułożyć plasterki jajek i posypać solą, pieprzem, posiekaną zieleniną oraz wiórkami zimnego masła czy margaryny i serem. Układać tak warstwami do wyczerpania składników. Posypać tartą bułką i wiórkami zimnego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180-200 stopni C) i upiec na złoty kolor. Podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów. Smacznego
0
Strona 1 z 10

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.