Lekkie gofry (wafle) bez cukru Składniki: 2 szklanki mąki (tortowa) 2 szklanki mleka (może być tłuste 3.5 %) 2 jaja (mogą być ściółkowe) płaska łyżeczka proszku do pieczenia  olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno (może być zwykły roślinny) Wykonanie: Bierzemy dwa głębokie naczynia i garnek. Do pierwszego naczynia wsypujemy mąkę i proszek, i mieszamy łyżeczką. Do drugiego naczynia wlewamy białko, mieszmay mikserem. Do garnka mleko i żółtka, mieszamy mikserem. Białko rozbijamy na białą pianę tak że po odwróceniu naczynia piana nie spada. W garnku mieszamy mleko i żółtka aż się podniesie (trzeba sobie obliczyć aby ciasto nie wykipiało). Potem etapowo dodajemy z garnka wymieszaną mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie chochelką. Oleju używamy tylko do posmarowania pędzelkiem gofrownicę. Podajemy z konfiturami lub bitą śmietaną albo jak kto chce.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz