Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Wygraj herbatkę dla Dziadka. Z filiżankami!

Utworzony przez ~wiesmak~, 22 stycznia 2010 r. o 09:07 Powrót do artykułu
Słodkie serca W ramach prezentu na Dzień Dziadka można upiec ciasto bądź ciasteczka – mężczyźni są z reguły łasuchami, dlatego coś słodkiego sprawdza się zawsze. Można sprawić im przyjemność słodkim podarunkiem. A już z takiego serduszkowego na pewno by się ucieszyli. Słodkie, kruche serduszka podbiły nasze serca i podniebienia. Składniki (na około 30 sztuk): 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 125 g masła szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta proszku do pieczenia Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Porcje schłodzonego ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm i foremkami wycinać serduszka. Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec przez około 12 minut w 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C). Upieczone ciastka wyjąć, chwilę odczekać. Przełożyć na kratkę, wystudzić i grubo posypać cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dziadek migdałowy na Dzień Dziadka nazwa chyba pochodzi z tego, że jest bardzo kruchym ciastkiem jak"dziadek" Składniki CIASTO- 30 dag mąki pszennej ,25 dag margaryny,1 szklanka cukru pudru,5żółtek,1 cukier waniliowy,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,Blaszka 23x38 cm PIANA DO CIASTA- 4 białka,30 dag cukru pudru,25 dag pokrojonych orzechów DODATKOWO- MAŁY SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH CIASTO KOKOSOWE- 6 białek,1 szklanka cukru ,20 dag wiórek kokosu,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA KAWOWO-ORZECHOWA- 1 1/2 kostki masła,5 łyżek cukru pudru,2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,4-5 łyżek zmielonych orzechów CIASTO- z podanych składników zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części. PIANA DO CIASTA- białka ubić z cukrem pudrem i dodać pokrojone orzechy ciasto rozłożyć na dwóch blaszkach,posmarować powidłami i równomiernie rozłożyć pianę z białek.Upiec. CIASTO KOKOSOWE- Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier.Na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe,mąkę i proszek do pieczenia.Upiec. MASA KAWOWO-ORZECHOWA- Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając przestudzoną kawę i orzechy(do smaku można dodać spirytus) przełożenie ciasta ciasto kruche z pianą orzechową-połowa masy-ciasto kokosowe-druga połowa masy-ciasto kruche z pianą orzechową(orzechy do środka)-polewa.Wierzch posypać wiórkami migdałów.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jak uczcić na słodko Dzień Dziadka, gdy maluch "sam" jeszcze nie potrafi upiec ciasteczek? Produkując czekoladkę Do zakupionej czekolady lub czekoladek robimy nowe opakowanie, umieszczamy na nim odpowiednie napisy: Imię dziecka Wyjątkowy produkt polski wykonany według tradycyjnej receptury Data produkcji: data urodzenia Waga: waga i wzrost maluszka Producent: imiona rodziców Zawartość: 100% słodyczy i szczęścia Przechowywać w suchym i ciepłym! A dla starszaków przepis na babeczki Babeczki z kremem budyniowym 1 Budyń o smaku śmietankowym 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 300 g mąki pszennej 150 g masła 30 różnych owoców do dekoracji tłuszcz do posmarowania formy 2 łyżki cukru pudru Mąkę, masło, cukier i 2 żółtka połączyć, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować. Foremki do babeczek wysmarować masłem. Wylepić ciastem. Babeczki piec 15 minut w temperaturze 180ºC. Szklankę mleka zagotować. W pozostałej ilości rozprowadzić proszek budyniowy i 4 żółtka. Dodać do wrzącego mleka. Zagotować. Napełnić babeczki. Udekorować owocami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tiramisu to coś słodkiego dla dziadka! Raczej nie dla dziecka (przepis zawiera kawę i odrobinę alkoholu). Przepis jest jednak bardzo prosty - dzieci chętnie pomogą w przygotowaniu (mieszanie, maczanie biszkoptów, miksowanie). Przeznaczą własnoręcznie wykonane tiramisu na prezent 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 100g cukru pudru 130ml śmietanki 30% podlużne biszkopty (1 lub 2 opakowania) duży kubek mocnej słodkiej kawy kieliszek likieru amaretto lub rumu Wykonanie: 1. Zaparzyć kawę i rozpuścić galaretkę 2. Poczekać, aż ostygną kawa i galaretka 3. W miedzy czasie ubić śmietankę 4. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę. 5. Dla pewności, że masa nie będzie zbyt płynna, można dodać 1 galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. 6. Następnie maczać biszkopty w kawie z likierem i układać w podłużnej formie/naczyniu. 7. Biszkopty posmarować masą serową 8. Położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i posmarować resztą masy serowej 9. Na koniec posypać całość kakao. 10. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Bomba kaloryczna warta grzechu
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dla Dziadków - Tres Leches za Ree Drummond Na początku ten przepis wydawał mi się dziwny. Upieczone ciasto zalane wręcz mieszanką różnego rodzaju mleka. Myślałam, że to się nie może udać. Ale okazało się, ze jest FANTASTYCZNE!! Wilgotne, ale nie ciężkie. W zasadzie bardziej przypomina deser niż ciasto. Musicie spróbować! Tres Leches to z hiszpańskiego "trzy mleka". Nazwa wzięła się od mieszanki, którą należy nasączyć ciasto po upieczeniu. 1 szkl mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 5 jaj 1 szkl cukru cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii 1/3 szkl mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1/2 litra kremówki 3 łyżki cukru Piekarnik rozgrzać do 180 st. Natłuścić formę 22x33 cm (ja piekłam w formie ceramicznej, w której podam ciasto; nie musiałam przekładać upieczonego ciasta na głęboki talerz) W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą, odstawić. Mikserem utrzeć żółtka z 3/4 szkl cukru i wanilią lub cukrem waniliowym, aż żółtka pojaśnieją i podwoją objętość. Dolać 1/3 szkl mleka i wymieszać. Następnie wlać masę do mąki i delikatnie wymieszać. Białka ubić, aż będą powstawać na trzepaczce delikatne stożki. Dodać 1/4 szkl cukru i ubić na sztywno, ale tak, aby białka nie były suche. Białka połączyć delikatnie z ciastem. Wylać do przygotowanej formy. Piec 34-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie gęsto nakłuć je widelcem (jeśli nie pieczecie w formie, w której podacie ciasto, przełóżcie je najpierw na talerz z wysokim brzegiem). Wymieszać ze sobą mleko skondensowane słodzone, skondensowane niesłodzone i 1/4 szl kremówki. Tą mieszanką porządnie nasączyć, a w zasadzie oblać ciasto (dokładnie polać brzegi). Ree radzi, aby z mieszanki odlać ok 1 szkl i ma rację. Całość to byłoby za dużo. Nasączone ciasto zostawić na przynajmniej 30 minut, aby wchłonęło całą dobroć Po 30 minutach ubijamy na sztywno resztę kremówki z 3 łyżkami cukru i smarujemy nią ciasto. Całość wkładamy do lodówki Radzę podawać je w naczyniu, w którym zostało przygotowane. Nie sprawdza się wcześniejsze krojenie i przekładanie na paterę. SMACZNEGO I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WSZYSTKICH DZIADKÓW!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
To jest ciasto podwójnie herbaciane, bo z herbaty i do herbaty. szklanka mocnej czarnej herbaty szklanka mąki pszennej szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek) jajko półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 8 płaskich łyżek cukru łyżka masła do wysmarowania blaszki Bakalie dzień przed pieczeniem zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty. Do miski wbić jajko i dodając cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy jajecznej dodawać, ucierając, mąkę, a następnie bakalie wraz z herbatą, w której się moczyły. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. W piekarniku o temperaturze 180 st. C piec około 50 minut. Ciasto polukrować, ucierając cukier puder z dodawanym po kropli sokiem z cytryny, lub posypać cukrem pudrem. Miodownik herbaciany 30 dag miodu 6 dag masła 55 dag mąki 1 jajo ¾ szklanki esencji herbacianej 15 zmielonych goździków 12 dag cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 dag masła śmietankowego do wysmarowania formy Do rozpuszczonego miodu dodać roztopione masło, cukier, jajko, herbatę, goździki i wyrobić na jednolitą masę. Dodać mąkę, sodę i zagnieść na gładkie ciasto. Formę keksową wysmarować dobrze masłem, nałożyć ciasto i piec w temperaturze 200°C, około 40 minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam serdecznie. Przesyłam przepis na pyszne pierniczki, które zapakowane w pudełeczko mogą spokojnie poleżeć i starczą nie tylko do jednej kawki:-) „Pierniczki do kawy” Składniki: 4 i 1/2 szklanki mąki, 0,5 szkl. miodu, 10 łyżek masła, ¾ szkl. cukru pudru 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 5 łyżeczek przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao, białko do posmarowania ciastek, kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść. Ciasto rozwałkować na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka używając foremek w różnych kształtach Blachę wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować je białkiem i posypać kolorową posypką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do momentu zrumienienia. Delikatnie wyłożyć z blachy. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego! Dla dziadka do pysznej aromatycznej kawki będą jak znalazł, a zrobione przez dzieci smakują o niebo lepiej!Do tego dzieci mają frajde z robienia coasteczek-pierniczków: przepis jest na dużą porcję, pierniczki mogą poleżeć. Pozdrawiam. Monika:-)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na pyszny piernik z jabłkami:-) Piernik z jabłkami. Składniki: 2 szklanki mąki, 1szklanka cukru kryształu, 2 jajka, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki płynnego miodu, 1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok), 3 łyżki śmietany, 4 łyżki rodzynek, 0,1 litra rumu, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny. Kilka płatków migdałów do posypania Wykonanie: Rodzynki namoczyć w rumie. Potem rum można wypić:-) Jajka zmiksować z cukrem, nadal miksując dodawać do masy kolejno olej, śmietanę, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników. Na koniec dodać jajka, skórkę z cytryny, osączone z rumu rodzynki i wymieszać łyżką. Formę do pieczenia posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać cisto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp.180 stopni. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy polać polewą według własnego gustu,(może być mleczna) i posypać po wierzchu płatkami migdałów Gorąco polecam! Do kawki super!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
A kiedy będzie rozstrzygnięcie konkursu?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na ciasto czekoladowe Brownie: Składniki: 2 tabliczki (200 g) gorzkiej (deserowej) czekolady 1 kostka (200 g) masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych włoskich orzechów Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce (najlepiej metalowej) masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując, i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wyłożyć pergaminem lub wysmarować tłuszczem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C, piec 20 minut (200 st.) lub 35 (180 st.). Ostudzić, wyjąć do góry dnem. Oprószyć ewentualnie cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 2 z 2

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...