Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Wygraj herbaty nie z tej ziemi!

Utworzony przez milutka204@wp.pl, 5 marca 2010 r. o 06:59
Podaję przepis na pyszne nietypowe placki ziemniaczano-łososiowe. 1 kg ziemniaków, 15 dag tatara z łososia, 3 czerwone cebulki, skórka otarta z cytryny, pół szklanki mąki, 2 jajka, 10 dag otrąb przennych, olej rzepakowy do smazenia placków. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek, białka wtswiamy do lodówki. Cebulkę obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na placki ziemniaczane, dokładnie odcedzamy, dodajemy cebulkę, skórkę z cytryny,mąkę, żółtka i tatar z łososia, Wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy. Formujemy niewielkie placuszki, panierujemy je w otrębach i smazymy na rumiano. Są pyszne, zdrowe, i nie obciązaja tak naszego serduszka Polecam.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na pyszne capucino wysmienite na kazda okazję. "CAPUCINO" Składniki: - 3 paczki okrągłych biszkoptów, - 1 margaryna - 5 żółtek, - 1 całe jajko, - 2 szklanki mleka w proszku, - 3 serki homogenizowane waniliowe, - 2 łyżki żelatyny, - 4 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej, - 3/4 szklanki cukru. Jak przyrządzić? Jajko i żółtka ubić z cukrem na parze, następnie ostudzić ciągle ubijając. Margarynę ucierać dodając po troszkę ubite jajka. Następnie dodać serki homogenizowane i mleko w proszku ciągle ucierając. Kawę zaparzyć w 2 szklankach wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, ostudzić dodać do masy. Biszkopty moczyć szybko w kawie i układać w tortownicy. Na biszkopty kładziemy krem potem ciastka moczone w kawie, następnie resztę kremu i znowu ciastka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty. Po wierzchu polewamy polewą czekoladową, i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Życzę wszystkim smacznego. Do kawy wysmienite :-)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przekąska z szynki parmeńskiej i białego sera:) 10 plasterków szynki biały ser 250 g sok z połówki cytryny, starta skórka z 1/2 cytryny majonez koperek i szczypiorek sól, pieprz Biały ser należy rozdrobnić i wymieszać z majonezem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, pokrojony drobno koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę układa się na plasterki szynki i tworzy ruloniki. Jeśli plasterki szynki są duże, można je podzielić na pół. Podaje się schłodzone. Pyszne:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tartinki Quattro Frommaggi Kiedy pewnego dnia w mojej lodówce znalazłam kilka różnych rodzajów serów, pomysł na Tartinki sam wpadł mi do głowy (wiem, że nie odkryłam nic nowego, ale te małe kolorowe tarty są tak smaczne, że warto o nich napisać). Dodam tylko, że rodzaje serów, których ja użyłam, w zależności od tego co znajdziecie u siebie w sklepie na półce, mogą być różne a ilość produktów zależy od tego, ile Tartinek planujecie przygotować Ja moje Tartinki zrobiłam z: sera typu feta łagodnej gorgonzoli (myślę, że ostra byłaby jeszcze smaczniejsza) goudy (tu też można użyć sera o bardziej wyrazistym smaku) sera typu parmezan oliwki, pomidorki koktajlowe (lub zwykłe), orzechy włoskie, gruszka, brokuły, szpinak, itp Poza tym potrzebowałam: słodkiej śmietanki ciasta francuskiego bazylii łyżeczkę masła lub oleju A teraz zabawa Ser feta i gorgonzolę pokroiłam w kostkę, resztę serów starłam na wiórki. Małe foremki do tarty (użyłam foremek do Creme Brulee) wysmarowałam masłem. Z ciasta francuskiego wykroiłam krążki (troszkę większe niż średnica formy) i delikatnie wylepiłam nimi foremki. Do tak przygotowanej podstawy nałożyłam wymieszane sery. Jako dodatki, tym razem użyłam czarne oliwki i pomidorki koktajlowe, pokroiłam ja na kawałki średniej wielkości (tak aby podczas pieczenia się nie rozpadły) i wyłożyłam na ser. Wszystko zalałam słodką śmietanką, ale uwaga – trzeba zostawić trochę miejsca w foremce, bo w piekarniku nasze sery zaczynają kipieć. Tartinki posypałam bazylią i do piekarnika! Myślę, że 20min. w 200st.C spokojnie wystarczy, tartinki powinny być złote na wierzchu:) Gotowe! Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Złocisty kurczak z włoską nutą Danie, które naprawdę jest smaczne i widowiskowe. Niestety, jak to często bywa, nie mamy za dużo czasu na długie kucharzenia.. Buszując kiedyś w sieci, natrafiłam na bardzo fajny pomysł upieczenia piersi z kurczaka w cieście francuskim, a ponieważ ostatnio do mojej kuchni triumfalnie powróciło pesto, jako nadzienie do mięsa użyłam właśnie tego bazyliowego sosu z serem feta i do tego coś wyjątkowego, czyli suszone pomidory. Danie przygotowuje się błyskawicznie, pieczenie trwa ok. 1h a smak tej potrawy wspomina się jeszcze wiele dni później.. Do przygotowania Złocistego kurczaka z włoską nutą (na około 4-5 porcji) będziemy potrzebować: 2 duże połówki piersi kurczaka (czyli cała 1 duża) ok. 4 łyżek pesto alla genovese 150g sera typu feta 6 połówek (kawałków) suszonych pomidorów z zalewy 1 płat gotowego ciasta francuskiego jajko lub woda sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn Nadziewanie: Oczyszczone połówki piersi kurczaka posypujemy po wierzchu pieprzem cytrynowym i solą (tylko nie za dużo, bo w środku będzie słona feta, chyba że zastąpimy ją mozzarellą). Następnie mięso układamy płasko na stole i w grubszej części, wzdłuż nacinamy coś w rodzaju “kieszonki” tak, aby pierś dało się rozłożyć jak książkę. Tylko ostrożnie, aby jej całkiem nie przekroić na dwie części Widelcem mieszamy pesto z rozkruszonym serem feta i tak powstałe nadzienie wkładamy w “kieszonkę” w mięsie. Na wierzchu układamy po 3 kawałki suszonego pomidora i zakrywamy nadzienie mięsem. Delikatnie dociskamy, zasłaniając cały farsz. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 równe pasy (wzdłuż). Teraz 1 pasem ciasta obwijamy nadziane mięso. Na jedną połówkę piersi z kurczaka ja zużyłam 2 pasy ciasta francuskiego. “Zawijasy” smarujemy rozmąconym (bardzo lubię to słowo:)) jajkiem lub wodą i posypujemy rozmarynem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w ok. 180-200 st.C przez 50-60 minut, do momentu aż ciasto będzie intensywnie złote. Upieczone mięso kroimy w plastry. Ja Złocistego kurczaka z włoską nutą podałam z makaronem penne z dodatkiem zielonego pesto (nie za dużo, tak aby tylko nadać penne aromat) oraz lekką surówką z sałaty lodowej i pomidora. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Słoneczne naleśniki na pyszne śniadanko:) 200 g mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 6 jaj 40 g sera żółtego masdamer 40 g polędwicy surowej wędzonej 40 g suszonych pomidorów szczypior świeża bazylia sól, pieprz, kurkuma • ser, polędwicę, pomidory kroimy w kostkę, szczypior siekamy, bazylię rwiemy na małe kawałki, • z mąki, wody, mleka, szczypty kurkumy i soli robimy ciasto na naleśniki, • na patelnie wlewamy porcję ciasta naleśnikowego, • czekamy aż ciasto się zetnie, wbijamy na nie jajko i rozsmarowujemy je dokładnie po całym naleśniku, • po chwili dodajemy na naleśnik porcje sera, szynki, pomidorów, szczypioru i bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem, • naleśnik składamy na pół i jeszcze chwile podgrzewamy na patelni, • tak postępujemy z każdym kolejnym naleśnikiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placki po węgiersku: Placek: 1 jajko 50 dag ziemniaków 1/2 cebuli 1-2 łyżki mąki olej do smażenia Gulasz: 50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka) 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryczka peperoni 3 ogórki konserwowe 1 paczka fixu do gulaszu sól, pieprz, papryka ostra i słodka majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw Mięso kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Następnie do mięsa dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość dusimy do miękkości, dolewamy fix do gulaszu rozprowadzonego w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze jokoło 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zcieramy na tarce obrane ziemniaki, odciskamy z nich zgromadzony płyn. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Jajko ubijamy i dodajemy do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzamy równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażymy na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kładziemy przygotowany gulasz i składamy je na pół. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MUSZLE ZE SZPINAKIEM I FETĄ SKŁADNIKI: * makaron conchiglioni (duże muszle) * opakowanie mrożonego szpinaku * opakowanie sera fera * olej * cebula *3 ząbki czosnku * koncentrat pomidorowy * przyprawa kuchni włoskiej * 15 dag żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Muszle gotujemy al dente. Na patelni dusimy szpinak, aż woda odparuje. Na drugiej patelni przygotowujemy sos pomidorowy: smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, wsypujemy przyprawę włoską, podlewamy wodą i dusimy około 5 minut. Dodajemy koncentrat i sos gotowy. Do przestudzonego szpinaku wkruszamy fetę i mieszamy, aż powstanie kremowa masa. Napełniamy nią muszle i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 minut w mocno rozgrzanym piekarniku. Jest to danie w sam raz na obiad lub na klolację. Muszle pod pierzynką z sera nie tylko bardzo apetycznie wyglądają ale też wspaniale smakują! Gorąco polecam!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
naleśniki z waniliowym twarożkiem Naleśniki: 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki smietany 30% 1/4 lyżeczki soli 3 jajka 4 lyzki oleju lub roztopionego masla Miskujemy podane składniki do uzyskania gładkiej masy o gęstości śmietany. W razie potrzeby dodaś troche mąki. Ciasto zostawiamy na 30 minut, aby mąka dobrze wchłonęła plyny. W międzyczasie przygotowujemy Farsz: 0,5 kg białego sera 1/2 kubeczka serka homogenizowanego o smaku waniliowym nasiona z pół laski wanilii 1/4 lyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) cukier do smaku 1 jajko garść rodzynek Rodzynki zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 20 minut. Ser miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i serek homogenizowany i dalej ucieramy. Następnie dodajemy wanilie, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Odsączamy rodzynki i mieszamy razem z masą twarogową.Patelnie rozgrzewamy i wlewamy ciasto poruszając patelnią tak, aby masa pokryła cale jej dno. Smażymy do delikatnego zezłocenia brzegów i przewracamy na drugą stronę. Smażymy ok.1 minuty i gotowego nalesnika przekładamy na talerz.To samo robimy z resztą ciasta. Na każdym nalesniku rozsmarowujemy mase twarogową i zwijamy je w rulon bądź w kopertę.Gotowe nalesniki można posypać cukrem pudrem badź też udekorować bitą śmietaną
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
pyszne mini knedelki z mięsem ziemniaki 2 kg jaja 4 szt mąka ziemniaczana 400 g mąka pszenna 200g sól pieprz cebula 4 szt mieśo gotowane z łopatki lub kurczaka czosnek granulowany olej 3 łyżki Mięso ugotować do miekkości a następnie przepuścić zimne przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku solą pieprzem czosnkiem granulowanym, dodac do farszu pokrojoną w drobną kostkę cebulkę podsmażoną na oleju na patelni,farsz odstawić. Ziemniaki umyć, obrac umyć i ugotowac do miekkości, następnie ciepłe przepuścić przez praskę. Gdy ostygna dodac do nich jaja mąke pszenną i ziemniaczaną i dobrze wyrobić. Z ciasta urywac małe części i faszerować je mięsem. Formować kształtne kulki, gotowac w osolonym wrzątku do miekkości, aż wypłyną. Podawac polane skwaruszkami i z surówką z kiszonej kapusty.[i][/i]
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jajka z farszem pieczarkowym w cieście francuskim Składniki: - 4 jajek + jedno dodatkowe - paczkę ciasta francuskiego - pęczek natki pietruszki - ok. 0,5 kg pieczarek - cebula - żółtko Przyrządzenie: Wyciągamy ciasto francuskie z zamrażalnika, aby rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i smażymy z cebulą. Po usmażeniu, odkładamy je do miski i czekamy aż przestygną. Gdy są już chłodne, mieszamy je z pietruszką i jednym dodatkowym jajkiem. Jajka gotujemy (10 min.), schładzamy i obieramy ze skorupek. Ciasto wałkujemy,kiedy ciasto będzie cienkie, kładziemy do na środku porcję farszu z pieczarek, a na nim ustawiamy jajko. Brzegi ciasta zwijamy tak, aby powstała koperta i układamy na blasze. Kiedy wszystkie pakieciki z jajkiem są gotowe, smarujemy je żółtkiem na pędzelku. Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170 stopni, aż będą złote. Smacznego! Żeberka z sosem jabłkowym Składniki: 1 kg żeberek, pół szklanki przecieru jabłkowego, łyżka mąki, cebula, liść laurowy, 2-3 goździki, kilka ziaren pieprzu, sól, jajo i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia Przyrządzenie: Żeberka opłukać, obgotować w wodzie z dodatkiem goździków, pieprzu, liścia laurowego, soli i mocno przypieczonej cebuli. Mięso wyjąć i podzielić tak, by na jedną porcję przypadały dwa żeberka. Wywar przecedzić i zachować. Żeberka panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Do wywaru dodać przecier jabłkowy i mąkę rozprowadzoną odrobiną wody, wymieszać i zagotować. Żeberka podawać z sosem i pieczonymi jabłkami z kminkiem. Brzoskwinie w sosie serowym Składniki: 8 brzoskwiń, 15 dag czarnych jagód, 1/2 łyżki cukru Krem serowy: 1 opakowanie serka homogenizowanego, 1/2 szklanki mleka lub śmietany, 3-4 łyżki cukru, 5 dag rodzynek, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny Przyrządzenie Zmiksować ser z mlekiem aż powstanie krem. Dodać cukier, wymyte rodzynki i orzechy. Wymieszać z sokiem. Płaskie naczynie napełnić kremem. Owoce wymyć, osączyć. Dojrzałe brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, ułożyć na kremie. półówki brzoskwiń napełnić jagodami i posypać cukrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placuszki inaczej 1 duża podwójna pierś z kurczaka 20 dkg żółtego sera 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Pierś pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć , dodać resztę składników wymieszać kłaść łyżką na gorący tluszcz, są pyszne i chrupiące Polecam!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jako ,że jestem fanką słodyczy i różnych deserów to tym razem podam Wam przepis na moje ulubione TIRAMISU: Tiramisu - składniki 1 kg mascarpone 8-10 żółtek 200 g cukru pudru 150 ml amaretto 400 g biszkoptów (najlepiej te podłużne) 800 ml mocnej ostudzonej kawy Tiramisu - sposób przygotowania Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu. Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu. Delektujcie się tym przepysznym deserkiem ,mówię Wam niebo w gębie.Rozpływa się w ustach ....
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
plurl.pw/kobieta_zaslabla_w_aucie_wielka_tragedia   Monika K. (27 l.) zasłabła w aucie potracająć 12-letniego chłopca i spowodowała wypadek z 4 autami. 6 osób w stanie krytycznym
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 4

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...