Podaję przepis na pyszne nietypowe placki ziemniaczano-łososiowe.
1 kg ziemniaków,
15 dag tatara z łososia,
3 czerwone cebulki,
skórka otarta z cytryny,
pół szklanki mąki,
2 jajka,
10 dag otrąb przennych,
olej rzepakowy do smazenia placków.
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek,
białka wtswiamy do lodówki.
Cebulkę obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na placki ziemniaczane, dokładnie odcedzamy, dodajemy cebulkę, skórkę z cytryny,mąkę, żółtka i tatar z łososia, Wszystko razem mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy. Formujemy niewielkie placuszki, panierujemy je w otrębach i smazymy na rumiano. Są pyszne, zdrowe, i nie obciązaja tak naszego serduszka
Polecam.
|
|
Przepis na pyszne capucino wysmienite na kazda okazję.
"CAPUCINO"
Składniki:
- 3 paczki okrągłych biszkoptów,
- 1 margaryna
- 5 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 3 serki homogenizowane waniliowe,
- 2 łyżki żelatyny,
- 4 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej,
- 3/4 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Jajko i żółtka ubić z cukrem na parze, następnie ostudzić ciągle ubijając.
Margarynę ucierać dodając po troszkę ubite jajka. Następnie dodać serki homogenizowane i mleko w proszku ciągle ucierając. Kawę zaparzyć w 2 szklankach wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody, ostudzić dodać do masy. Biszkopty moczyć szybko w kawie i układać w tortownicy.
Na biszkopty kładziemy krem potem ciastka moczone w kawie, następnie resztę kremu i znowu ciastka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty. Po wierzchu polewamy polewą czekoladową, i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Życzę wszystkim smacznego. Do kawy wysmienite :-)
|
|
Przekąska z szynki parmeńskiej i białego sera:)
10 plasterków szynki
biały ser 250 g
sok z połówki cytryny, starta skórka z 1/2 cytryny
majonez
koperek i szczypiorek
sól, pieprz
Biały ser należy rozdrobnić i wymieszać z majonezem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, pokrojony drobno koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę układa się na plasterki szynki i tworzy ruloniki. Jeśli plasterki szynki są duże, można je podzielić na pół. Podaje się schłodzone. Pyszne:)
|
|
Tartinki Quattro Frommaggi
Kiedy pewnego dnia w mojej lodówce znalazłam kilka różnych rodzajów serów, pomysł na Tartinki sam wpadł mi do głowy (wiem, że nie odkryłam nic nowego, ale te małe kolorowe tarty są tak smaczne, że warto o nich napisać).
Dodam tylko, że rodzaje serów, których ja użyłam, w zależności od tego co znajdziecie u siebie w sklepie na półce, mogą być różne a ilość produktów zależy od tego, ile Tartinek planujecie przygotować
Ja moje Tartinki zrobiłam z:
sera typu feta
łagodnej gorgonzoli (myślę, że ostra byłaby jeszcze smaczniejsza)
goudy (tu też można użyć sera o bardziej wyrazistym smaku)
sera typu parmezan
oliwki, pomidorki koktajlowe (lub zwykłe), orzechy włoskie, gruszka, brokuły, szpinak, itp
Poza tym potrzebowałam:
słodkiej śmietanki
ciasta francuskiego
bazylii
łyżeczkę masła lub oleju
A teraz zabawa
Ser feta i gorgonzolę pokroiłam w kostkę, resztę serów starłam na wiórki. Małe foremki do tarty (użyłam foremek do Creme Brulee) wysmarowałam masłem. Z ciasta francuskiego wykroiłam krążki (troszkę większe niż średnica formy) i delikatnie wylepiłam nimi foremki.
Do tak przygotowanej podstawy nałożyłam wymieszane sery.
Jako dodatki, tym razem użyłam czarne oliwki i pomidorki koktajlowe, pokroiłam ja na kawałki średniej wielkości (tak aby podczas pieczenia się nie rozpadły) i wyłożyłam na ser.
Wszystko zalałam słodką śmietanką, ale uwaga – trzeba zostawić trochę miejsca w foremce, bo w piekarniku nasze sery zaczynają kipieć.
Tartinki posypałam bazylią i do piekarnika! Myślę, że 20min. w 200st.C spokojnie wystarczy, tartinki powinny być złote na wierzchu:)
Gotowe! Smacznego!
|
|
Złocisty kurczak z włoską nutą
Danie, które naprawdę jest smaczne i widowiskowe. Niestety, jak to często bywa, nie mamy za dużo czasu na długie kucharzenia.. Buszując kiedyś w sieci, natrafiłam na bardzo fajny pomysł upieczenia piersi z kurczaka w cieście francuskim, a ponieważ ostatnio do mojej kuchni triumfalnie powróciło pesto, jako nadzienie do mięsa użyłam właśnie tego bazyliowego sosu z serem feta i do tego coś wyjątkowego, czyli suszone pomidory.
Danie przygotowuje się błyskawicznie, pieczenie trwa ok. 1h a smak tej potrawy wspomina się jeszcze wiele dni później..
Do przygotowania Złocistego kurczaka z włoską nutą (na około 4-5 porcji) będziemy potrzebować:
2 duże połówki piersi kurczaka (czyli cała 1 duża)
ok. 4 łyżek pesto alla genovese
150g sera typu feta
6 połówek (kawałków) suszonych pomidorów z zalewy
1 płat gotowego ciasta francuskiego
jajko lub woda
sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn
Nadziewanie:
Oczyszczone połówki piersi kurczaka posypujemy po wierzchu pieprzem cytrynowym i solą (tylko nie za dużo, bo w środku będzie słona feta, chyba że zastąpimy ją mozzarellą). Następnie mięso układamy płasko na stole i w grubszej części, wzdłuż nacinamy coś w rodzaju “kieszonki” tak, aby pierś dało się rozłożyć jak książkę. Tylko ostrożnie, aby jej całkiem nie przekroić na dwie części
Widelcem mieszamy pesto z rozkruszonym serem feta i tak powstałe nadzienie wkładamy w “kieszonkę” w mięsie. Na wierzchu układamy po 3 kawałki suszonego pomidora i zakrywamy nadzienie mięsem. Delikatnie dociskamy, zasłaniając cały farsz.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 równe pasy (wzdłuż). Teraz 1 pasem ciasta obwijamy nadziane mięso. Na jedną połówkę piersi z kurczaka ja zużyłam 2 pasy ciasta francuskiego.
“Zawijasy” smarujemy rozmąconym (bardzo lubię to słowo:)) jajkiem lub wodą i posypujemy rozmarynem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w ok. 180-200 st.C przez 50-60 minut, do momentu aż ciasto będzie intensywnie złote.
Upieczone mięso kroimy w plastry.
Ja Złocistego kurczaka z włoską nutą podałam z makaronem penne z dodatkiem zielonego pesto (nie za dużo, tak aby tylko nadać penne aromat) oraz lekką surówką z sałaty lodowej i pomidora.
Smacznego!
|
|
Słoneczne naleśniki na pyszne śniadanko:)
200 g mąki
1 szklanka wody
1/4 szklanki mleka
6 jaj
40 g sera żółtego masdamer
40 g polędwicy surowej wędzonej
40 g suszonych pomidorów
szczypior
świeża bazylia
sól, pieprz, kurkuma
• ser, polędwicę, pomidory kroimy w kostkę, szczypior siekamy, bazylię rwiemy na małe kawałki,
• z mąki, wody, mleka, szczypty kurkumy i soli robimy ciasto na naleśniki,
• na patelnie wlewamy porcję ciasta naleśnikowego,
• czekamy aż ciasto się zetnie, wbijamy na nie jajko i rozsmarowujemy je dokładnie po całym naleśniku,
• po chwili dodajemy na naleśnik porcje sera, szynki, pomidorów, szczypioru i bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem,
• naleśnik składamy na pół i jeszcze chwile podgrzewamy na patelni,
• tak postępujemy z każdym kolejnym naleśnikiem
|
|
Placki po węgiersku:
Placek:
1 jajko
50 dag ziemniaków
1/2 cebuli
1-2 łyżki mąki
olej do smażenia
Gulasz:
50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka)
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryczka peperoni
3 ogórki konserwowe
1 paczka fixu do gulaszu
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki
olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw
Mięso kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Następnie do mięsa dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość dusimy do miękkości, dolewamy fix do gulaszu rozprowadzonego w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze jokoło 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zcieramy na tarce obrane ziemniaki, odciskamy z nich zgromadzony płyn. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Jajko ubijamy i dodajemy do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzamy równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażymy na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kładziemy przygotowany gulasz i składamy je na pół. Smacznego!
|
|
MUSZLE ZE SZPINAKIEM I FETĄ
SKŁADNIKI:
* makaron conchiglioni (duże muszle)
* opakowanie mrożonego szpinaku
* opakowanie sera fera
* olej
* cebula
*3 ząbki czosnku
* koncentrat pomidorowy
* przyprawa kuchni włoskiej
* 15 dag żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Muszle gotujemy al dente. Na patelni dusimy szpinak, aż woda odparuje. Na drugiej patelni przygotowujemy sos pomidorowy: smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, wsypujemy przyprawę włoską, podlewamy wodą i dusimy około 5 minut. Dodajemy koncentrat i sos gotowy. Do przestudzonego szpinaku wkruszamy fetę i mieszamy, aż powstanie kremowa masa. Napełniamy nią muszle i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 minut w mocno rozgrzanym piekarniku.
Jest to danie w sam raz na obiad lub na klolację. Muszle pod pierzynką z sera nie tylko bardzo apetycznie wyglądają ale też wspaniale smakują! Gorąco polecam!
|
|
naleśniki z waniliowym twarożkiem
Naleśniki: 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki smietany 30% 1/4 lyżeczki soli 3 jajka 4 lyzki oleju lub roztopionego masla Miskujemy podane składniki do uzyskania gładkiej masy o gęstości śmietany. W razie potrzeby dodaś troche mąki. Ciasto zostawiamy na 30 minut, aby mąka dobrze wchłonęła plyny. W międzyczasie przygotowujemy Farsz: 0,5 kg białego sera 1/2 kubeczka serka homogenizowanego o smaku waniliowym nasiona z pół laski wanilii 1/4 lyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) cukier do smaku 1 jajko garść rodzynek Rodzynki zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 20 minut. Ser miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i serek homogenizowany i dalej ucieramy. Następnie dodajemy wanilie, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Odsączamy rodzynki i mieszamy razem z masą twarogową.Patelnie rozgrzewamy i wlewamy ciasto poruszając patelnią tak, aby masa pokryła cale jej dno. Smażymy do delikatnego zezłocenia brzegów i przewracamy na drugą stronę. Smażymy ok.1 minuty i gotowego nalesnika przekładamy na talerz.To samo robimy z resztą ciasta. Na każdym nalesniku rozsmarowujemy mase twarogową i zwijamy je w rulon bądź w kopertę.Gotowe nalesniki można posypać cukrem pudrem badź też udekorować bitą śmietaną
|
|
pyszne mini knedelki z mięsem
ziemniaki 2 kg
jaja 4 szt
mąka ziemniaczana 400 g
mąka pszenna 200g
sól
pieprz
cebula 4 szt
mieśo gotowane z łopatki lub kurczaka
czosnek granulowany
olej 3 łyżki
Mięso ugotować do miekkości a następnie przepuścić zimne przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku solą pieprzem czosnkiem granulowanym, dodac do farszu pokrojoną w drobną kostkę cebulkę podsmażoną na oleju na patelni,farsz odstawić. Ziemniaki umyć, obrac umyć i ugotowac do miekkości, następnie ciepłe przepuścić przez praskę. Gdy ostygna dodac do nich jaja mąke pszenną i ziemniaczaną i dobrze wyrobić. Z ciasta urywac małe części i faszerować je mięsem. Formować kształtne kulki, gotowac w osolonym wrzątku do miekkości, aż wypłyną. Podawac polane skwaruszkami i z surówką z kiszonej kapusty.[i][/i]
|
|
Jajka z farszem pieczarkowym w cieście francuskim
Składniki:
- 4 jajek + jedno dodatkowe
- paczkę ciasta francuskiego
- pęczek natki pietruszki
- ok. 0,5 kg pieczarek
- cebula
- żółtko
Przyrządzenie:
Wyciągamy ciasto francuskie z zamrażalnika, aby rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i smażymy z cebulą. Po usmażeniu, odkładamy je do miski i czekamy aż przestygną. Gdy są już chłodne, mieszamy je z pietruszką i jednym dodatkowym jajkiem. Jajka gotujemy (10 min.), schładzamy i obieramy ze skorupek. Ciasto wałkujemy,kiedy ciasto będzie cienkie, kładziemy do na środku porcję farszu z pieczarek, a na nim ustawiamy jajko. Brzegi ciasta zwijamy tak, aby powstała koperta i układamy na blasze. Kiedy wszystkie pakieciki z jajkiem są gotowe, smarujemy je żółtkiem na pędzelku. Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170 stopni, aż będą złote. Smacznego!
Żeberka z sosem jabłkowym
Składniki:
1 kg żeberek, pół szklanki przecieru jabłkowego, łyżka mąki, cebula, liść laurowy, 2-3 goździki, kilka ziaren pieprzu, sól, jajo i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia
Przyrządzenie:
Żeberka opłukać, obgotować w wodzie z dodatkiem goździków, pieprzu, liścia laurowego, soli i mocno przypieczonej cebuli. Mięso wyjąć i podzielić tak, by na jedną porcję przypadały dwa żeberka. Wywar przecedzić i zachować. Żeberka panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Do wywaru dodać przecier jabłkowy i mąkę rozprowadzoną odrobiną wody, wymieszać i zagotować. Żeberka podawać z sosem i pieczonymi jabłkami z kminkiem.
Brzoskwinie w sosie serowym
Składniki:
8 brzoskwiń,
15 dag czarnych jagód,
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego,
1/2 szklanki mleka lub śmietany,
3-4 łyżki cukru,
5 dag rodzynek,
5 dag posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyrządzenie
Zmiksować ser z mlekiem aż powstanie krem. Dodać cukier, wymyte rodzynki i orzechy. Wymieszać z sokiem. Płaskie naczynie napełnić kremem. Owoce wymyć, osączyć. Dojrzałe brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, ułożyć na kremie. półówki brzoskwiń napełnić jagodami i posypać cukrem.
|
|
Placuszki inaczej
1 duża podwójna pierś z kurczaka
20 dkg żółtego sera
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Pierś pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć , dodać resztę składników wymieszać
kłaść łyżką na gorący tluszcz, są pyszne i chrupiące
Polecam!
|
|
Jako ,że jestem fanką słodyczy i różnych deserów to tym razem podam Wam przepis na moje ulubione TIRAMISU:
Tiramisu
- składniki
1 kg mascarpone
8-10 żółtek
200 g cukru pudru
150 ml amaretto
400 g biszkoptów (najlepiej te podłużne)
800 ml mocnej ostudzonej kawy
Tiramisu - sposób przygotowania
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę.
Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę
połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć
krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć
je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę
kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i
druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej
dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Delektujcie się tym przepysznym deserkiem ,mówię Wam niebo w gębie.Rozpływa się w ustach ....
|
|
plurl.pw/kobieta_zaslabla_w_aucie_wielka_tragedia
Monika K. (27 l.) zasłabła w aucie potracająć 12-letniego chłopca i spowodowała wypadek z 4 autami. 6 osób w stanie krytycznym
|
Strona 4 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|