Migdaly na przednowku? Na wsiach nawet nie wiedziano co to jest. Gdzie zalewajka i kartoflanka?
|
|
Autor tego "artykułu" nie ma zielonego pojęcia o przednówku, o zwyczajach panujących na wsi w tym okresie...na początek proponuję przeczytać "Pamiętniki chłopów", dostępne w sieci również w formacie pdf.
|
|
Sulisz, piszesz pan pierdoły bez pojęcia
|
|
Co za idiota pisał artykuł???
|
|
Żydzi z Goraja gotowali cebulową na kościach wieprzowych? Really?
|
|
(...)Przednówkowy niedobór, tak jak klęski nieurodzaju czy wojny, sprawiał, że sięgano po pożywienie, którego na co dzień nie jadano. Głodowe menu opierało się głównie na zbieractwie. Gdy brakło zbóż, jako zamienników używano niektórych chwastów. Kaszę i placki przyrządzano powszechnie z dziko rosnącej trawy, zwanej manną. Mąkę do wypiekania chleba robiono z perzu. W sytuacjach skrajnych niedobory mąki uzupełniano dodatkiem suszonych liści lipy, mielonej kory brzóz, wrzosów, wiórów drewna, żołędzi. Lebiodę i pokrzywę spożywano à la szpinak lub dodawano do zup. Polewki lub bryje gotowano z młodymi ostami, komosą, podagrycznikiem. Niedostatki uzupełniały, ważne również w czasach dobrobytu, grzyby, wszelkiego rodzaju jagody i dziko rosnące owoce. Jedzono również dziś już zapomnianą kotewkę (orzech wodny) i pędy tataraku, które ze względu na słodki smak były przekąską szczególnie lubianą przez dzieci. (...)*
Wkurzył mnie pan Sulisz (nie pierwszy raz), że wypisuje rzeczy, które dzieciakom zrobią wodę z mózgu. Jeśli dostaje się miejsce w prasie i możliwość publikowania, zwykła przyzwoitość nakazuje, żeby dochować staranności w przekazie i rzetelności merytorycznej. Nikt nie oczekuje od pana Sulisza rozpraw godnych etnografa, ale odrobina rzetelności przysłużyłaby się wiarygodności.
*Tekst zacytowałam za culture.pl - ***s://culture.pl/pl/artykul/wsi-spokojna-wsi-glodna-kuchnia-chlopska-dla-poczatkujacych
|
|
kostka rosołowa? z pewnością były już produkowane :-D :-D
|
|
Zupa z bobu na przednówku, wywar z kości? Serio
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|