Sulisz pije i smakuje!
|
|
Dla Waldiego zawsze tłusto, obficie, smakowicie i bezkosztowo.
|
|
CHOROBA WIELKOŚCI!
Najlepszy smak Lubelszczyzny z regionu Lubelszczyzny,
wydumał ciut puknięty, który nie zna historii ojczyzny.
Lubelskie - nie Lubelszczyzna, a kto tak zwie stuknięty
czyli posiada złudzenia lubelskie i jest mało rozwinięty.
Bzika lubliniaki w głowie mają i głupio się wywyższają
no i przy każdych okazjach urojenia lubelskie wciskają,
a uczeni wyjaśnili, że Lubelszczyzna to lubelska ziemia,
i zadaję pytanie: kiedy dziennikarze lubelscy dojrzeją?
Morał: w radio, telewizji, gazecie kłamstwo wmawiacie,
i choć dawno wiecie, że Lubelszczyzna leży w powiecie
a teraz czytajcie, to zrozumiecie jaką to chorobę macie.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK
Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011
Szanowny Panie,
Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'województwo lubelskie'. Wyraz ten powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna,wskazującego na jakiś obszar.
Podobnie zostały utworzone nazwy:
Opolszczyzna ('ziemia opolska'), Słowiańszczyzna ('ziemia słowiańska'),
Wileńszczyzna ('ziemia wileńska'), Suwalszczyzna ('ziemia suwalska'),
Kielecczyzna ('ziemia kielecka') oraz wiele innych.
Łączę wyrazy szacunku
/-/ dr Katarzyna Kłosińska
Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN.
|
|
Nie zauważyłem kiedy będzie gotowanie na 4 rece z Arturem Górą ? Tak głośno zapowiadane.
|
|
WTF is Artur Góra ? Jakiś muzyk czy kucharz ? |
|
Kucharz z Grand Hotelu miał gotować z gwiazdą kucharska która zdobyła ostatnio gwiazdkę Michelin co z tym gotowaniem????
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|