Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kapuśniak wigilijny
Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, 1 kg ziemniaków surowych, olej rzepakowy, pieprz, sól.
Wykonanie: kapustę kiszoną sparzyć w gorącej wodzie, co najmniej dwa razy. Odsączyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i nastawić do gotowania. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni na oleju rzepakowym. Dodać do kapusty. Grzyby suszone zalać ciepłą wodą i dwa razy wypłukać. Następnie odcedzić i dodać do kapusty.
Kapuśniak doprawić solą z pieprzem. Na patelni zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki na oleju rzepakowym i dodać do zupy. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia, obrać, pokroić w grubsze plastry. Przed podaniem odgrzać na patelni na oleju rzepakowym i podajemy. (Szymon Boguta)