Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 lutego 2019 r.
15:25

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

0 10 A A
Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon<br />
Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon
(fot. Maciej Kaczanowski)

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nie zapomnę, jak w 2015 roku na Starym Mieście w Lublinie Piotr Michalski, znakomity restaurator z Poznania, częstował gości Europejskiego Festiwalu Smaku świeżymi ostrygami.

- Wiele lat temu czytając „Pamiętniki Casanovy”, czy też pilnie studiując historię napotykałem na dziwną nazwę „ostrygi”. Zastanawiałem się, co to może być i dlaczego w eleganckich restauracjach i straganach Paryża, Włoch, Hiszpanii czy Anglii wszyscy się zachwycają i rozmyślają nad tymi morskimi mieszkańcami, a my w Polsce znamy je z literatury i filmów z Bondem? Aż razu pewnego na moim stole wylądowała skrzyneczka ostryg z oceanu północnego Zakochałem się w nich od pierwszego kęsa - mówi Piotr Michalski.

Festiwalowa akcja ostrygi przeszła najśmielsze oczekiwania Piotra. W ciągu 3 dni w Lublinie „poszło” mnóstwo ostryg. Wylądowały też w karcie Kardamonu, gdzie według wskazówek Michalskiego są do dziś podawane.

Pochodzenie i rozmiary

Ważne, z jakiego kraju pochodzą te najszlachetniejsze owoce morza.

- Pamiętajcie, że ostrygi z różnych regionów świata smakują inaczej. W Japonii są słodko kwaśne, na Florydzie duże, okazałe ostrygi są prawie słodkie, podobnie jak angielskie. Francuskie pachną solą z okolic Marsylii, a polskie niestety smakują tak, jak je nam dostarczą - tłumaczy Piotr Michalski.

W lubelskich hurtowniach spożywczych kupicie ostrygi w kilku rozmiarach.

- Największe mają oznaczenie „0”, najokazalsze na talerzu „1”, moje ulubione. Gastronomiczne najpopularniejsze są ostrygi numer „2”. O reszcie możemy zapomnieć, niech rosną w spokoju, z wyjątkiem chorwackich przepysznych, ale małych ostryg - dodaje Michalski.

Ostrygi najlepiej zjeść od razu. Jeżeli musimy je przechować, wstawiamy do lodówki i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie wolno zalać ich wodą, muszą mieć dostęp powietrza, żeby przeżyły. Tak, bo ostrygi jemy żywe.

Otwieranie ostrygi

Według legendy francuski król Ludwik XIV, wielkich ich smakosz, kazał ściąć kucharza, który podał mu nieświeże ostrygi.
Najważniejsze, żeby kupić świeże ostrygi. W lubelskich hurtowaniach, na stoisko rybne, docierają z Francji lub Holandii w ciągu 48 godzin od połowu.

Surowe normy jakości i kontrole są gwarancją, że żywe ostrygi spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

- Najlepsze ostrygi są w lutym i marcu, w okolicach Walentynek sprowadzamy je codziennie - mówi pracownik działu rybnego jednej z lubelskich sieci.

- Kupując ostrygi pamiętajmy, aby były zamknięte. Oznacza to, że są świeże. Muszą pachnieć. Otwieranie to najtrudniejszy moment konsumpcji. Potrzebny będzie do tego krótki, sztywny nożyk i zabezpieczenie: stalowa rękawica, gruba rękawiczka lub sześciokrotnie złożona ściereczka. Po otwarciu podcinamy mięsień i ostryga gotowa. Powinna pachnieć bryzą nad brzegiem morza o poranku, zapachem jodu i ostatnich spacerów nad brzegiem morza - opowiada Piotr Michalski.

Jak jeść ostrygi?

Uwielbiał je Aleksander Dumas, który jadał je świeżo otwarte, bez żadnych dodatków poza dobrym winem. I to jest najlepszy kierunek.

Wyjęte z muszli ostrygi odkładamy na lód, uważając, żeby nie wylać wody z muszli. Możemy ją przefiltrować przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnym odłamków muszli, powstałych przy otwieraniu.

Wodę wlewamy na powrót do muszli, wkładamy ostrygę i zajadamy. Możemy skropić ostrygę sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy tabasco. Jednak przyprawy zagłuszą smak ostryg.

- W internecie znajdziecie także błędne wskazówki. Na przykład: „Ostryg się nie gryzie, tylko łyka”. Bzdura. To ja się pytam: schabowego też połkniesz, czy będziesz gryzł, rozkoszując się jego smakiem? Ostrygi jak najbardziej gryziemy, delektujemy się smakiem, dopiero połykamy - tłumaczy Piotr Michalski.

Co można dodać do ostrygi?

Najlepiej winegret z posiekaną szalotką i biały pieprzem. W warszawskim hotelu Sheraton podaje się ostrygi na kilka sposobów. Polecam ocet winny, świeże mango pokrojone w kosteczkę, papryczkę chili i świeżą kolendrę. Lub wersję: wódka, sok z limonki, tabasco. Wymieszać i polać ostrygę.

Do ostryg można podać bagietkę lub żytni chleb z masłem. Warto też zdać się na inwencje szefa kuchni. Sam Casanova cenił sztukę gotowania i mistrzów zawodu, pisząc tak: „Kucharze i aptekarze, znający tajemnice chemii, uchodzą za ważne osobistości, ponieważ znają się nie tylko na ziołach i roślinach uprawnych, ale posiedli także sztukę takiego łączenia smaków i aromatów, by powstało nowe danie, którego składników nikt nie odgadnie. Aby zostać szefem kuchni, powinno się uzyskać aprobatę kolegium przyrodników, którego członkowie są bardzo uczeni i bardzo surowi. Złożyć wszystkie egzaminy z wiedzy o roślinach. Stąd widać, że kucharze to wielka rzadkość. Są bardzo dobrze opłacani i wszyscy bardzo bogaci”.

Ostrygi można także jeść na gorąco, łączyć z serami pleśniowymi. Tylko po co zabijać smak świeżej ostrygi?

Pozostałe informacje

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?
Wideo

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?

9 czerwca odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Wiemy, już kto będzie kandydował z listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Czołowych pięć miejsc zajęli obecni parlamentarzyści. Jedynką będzie Marta Wcisło, a dwójką Krzysztof Grabczuk. Na kolejnych pozycjach znaleźli się: Małgorzata Gromadzka, Michał Krawczyk i Krzysztof Bojarski.

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

W związku z obchodami 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie we współpracy z beneficjentami Funduszy Europejskich przygotował szereg atrakcji. Ich kulminacją będą zaplanowane na 10 i 11 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE). Już teraz zachęcamy jednak do skorzystania z propozycji przygotowanych przez tzw. „Lokomotywy Funduszy Europejskich”.

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Od poniedziałku nikt z bliskich nie miał z nim kontaktu. Trwają poszukiwania zaginionego 61-latka z gminy Końskowola.

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Przed nami kolejna chłodna, a miejscami nawet mroźna noc. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie o przymrozkach w wielu powiatach województwa lubelskiego.

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Na kary bezwzględnego więzienia skazane zostało rodzeństwo z Zamościa. Wyrok, który zapadł w czwartek to finał głośnej swego czasu interwencji z czasu pandemii. Mateusz i Kamila K. zostali oskarżeni m.in. o czynną napaść na funkcjonariuszy, którzy zwrócili im uwagę na brak maseczek.

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna
galeria

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna

Dzieci z Wysokiego w gminie Zamość, ale też wszystkie inne, które odwiedzą Centrum Kultury Dawnej w tej miejscowości mogą już korzystać z nowego placu zabaw. Jest piękny, ekologiczny i bezpieczny. Wszystkie elementy są drewniane, a całość nawiązuje do miejsca, w którym się znajduje.

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Nazwa zobowiązuje, więc szykuje się prawdziwa kulturalna impreza. Katolicki Uniwersytet Lubelski przedstawił lineup tegorocznych Dni Kultury Studenckiej – KULturalia 2024, które w tym roku będą wyjątkowe.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium