Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 marca 2018 r.
16:11

Tradycyjnie, naturalnie i zdrowo. Wielkanocny stół według Agnieszki Filiks

0 1 A A

I w restauracji, i w domu na święta wszystko szykuje sama. Sama piecze pasztety, robi i wędzi kiełbasę oraz szynki. Rozmowa z Agnieszką Filiks, właścicielką i szefową kuchni w restauracji Willa Filiks w Nałęczowie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Jak pani pamięta wielkanocny stół z dzieciństwa?

– To było u nas w domu, na Machowie, tuż przy wałach Wisły. W kuchni rządziła babcia, tata wędził wędliny. Babcia uczyła mnie podstaw gotowania na węglowej kuchni. W Wielki Czwartek szorowało się kuchnię, garnki czyściło popiołem. Babcia mówiła, że zanim Pan Bóg posprząta w naszych sercach, musimy wysprzątać dom. Coś w tym jest.

• Najważniejszy smak?

– Czerwony barszcz na pieczonych burakach, zakwasie i wędzonym żeberku. Tata specjalnie je robił na barszcz. Do barszczu szła biała kiełbasa, jajka na twardo, wędliny ze święconki i strugany chrzan. W innych domach był żurek, u nas czerwony barszcz, ponoć przywędrował z Podlasia.

• Jak zrobić taki barszcz?

– Buraków już nie zakisimy. Ale można kupić pieczone buraki i naturalny zakwas na burakach. Na włoszczyźnie i pieczonych burakach, wędzonym żeberku gotujemy wywar. Dodajemy listek i ziele angielskie. Do ugotowanego barszczu dodajemy zakwas i zagotowujemy. Cedzimy, dodajemy białą kiełbasę, święcone, surowe jajka zmiksowane ze śmietaną. Zagotowujemy, doprawiamy pieprzem. Na talerze kładziemy połówki jajek na twardo, posypujemy zielonym szczypiorkiem, zalewamy barszczem. Smacznego.

• Wróćmy do świąt i domu.

– W spiżarni pachniała kiełbasa wędzona przez ojca. Raczej chuda, z czosnkiem. Koniecznie musiała mieć tzw. oczko, czyli jaśniejszy środek. Mogła wisieć do Bożego Narodzenia. Szynka pachniała drzewem wiśniowym i listkiem bobkowym. Na kredensie leżał chleb, który piekliśmy z babcią w piecu chlebowym.

• I tak będzie w pani domu rodzinnym?

– Dokładnie tak. To jest siła tradycji. Wędliny zrobiłam i uwędziłam. W Wielki Piątek zrobię białą kiełbasę, żeby była jak najświeższa. Ponieważ to dla mnie po czerwonym barszczu drugi, ważny symbol świąt. Zawsze robię ją w Wielki Piątek, żeby była najświeższa. Przeleży sobie przez noc i nabierze smaku. Ważne, gdzie kupimy mięso. Najlepiej w małym sklepie, w którym sprzedaje się mięso od małych hodowców karmione naturalnie. No to do pracy:

Składniki: 70 dag łopatki wieprzowej, 30 dag podgardla, 1 średnia cebula, 1 główka czosnku, kilka mrożonych lub suszonych borowików, sól, pieprz, odrobina cukru, majeranek na smak.

Wykonanie: mięso mielimy na grubym sitku. Dolewamy wody, bardzo długo wyrabiamy, żeby uzyskać tak pożądaną kleistość. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekane borowiki przesmażone z cebulką, przyprawy. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na 1 dobę. Nazajutrz za pomocą ręcznej maszynki do mięsa i specjalnej końcówki napychamy jelita (do kupienia w mięsnym sklepie) farszem. Ważne, żeby robić to powoli, bo inaczej kiełbasa może popękać. Wrzucamy do zagotowanej wody, parzymy 25 minut. Podajemy podpieczoną, z cebulką duszoną, do żurku, z sosem musztardowym.

• Co jeszcze warto upiec?

– Pasztet. Oraz klops z jajkiem na twardo.

• Będzie barszcz czerwony czy żur?

– Ani to ani to. Będzie chrzanówka ze święconką. Zdrowa, bardzo smaczna i pierwszorzędna na przejedzenie.

• Sekret chrzanówki?

– Dobry korzeń chrzanu, kupiony na targu lub wykopany na działce.

• Co z jajami?

– Od kury. Z wolnego wybiegu. Wiejskie. Na twardo. Obowiązkowo muszą być faszerowane i zapiekane w skorupkach. Możecie zrobić zawijane w pieczonym schabie i faszerowane pieczarkami.

• Czego pani będzie życzyć najbliższym?

– Zdrowia, bo jak ono jest, to i reszta się układa. I szczęścia w życiu.

>>> Przeczytaj także: Przepisy na Wielkanoc

Pozostałe informacje

Krzaki zabronionej konopi miały ponad 80 cm

Nielegalna plantacja konopi w Zamościu. 38-latkowi grozi więzienie

Uprawiał konopie, posiadał narkotyki, a gdyby tego mało - ukradł sprzęt. Mężczyzna usłyszał już zarzuty.

Ponad 10 mln zł na drogi

Ponad 10 mln zł na drogi

W czwartek (14 czerwca) w Łukowie odbyły się częściowe odbiory ulic: Zagrodowej, Wileńskiej i Kresów Wschodnich oraz Ryszarda Stankiewicza i Barbary Łukasiewicz

48-latek miał ponad 3 promile alkoholu

Alkoholowa sprzeczka w Międzyrzecu Podlaskim. Nożownik zaatakował sąsiada

Najpierw się napili, potem pokłócili, a finalnie doszło do użycia noża. Napastnik sam zgłosił się na policję.

Wsparcie in vitro – program, który przywraca nadzieję

Wsparcie in vitro – program, który przywraca nadzieję

Szacuje się, że około 1,5 mln polskich par zmaga się z niepłodnością. Od czerwca działa ministerialny program wsparcia in vitro, który zapewnia bezpłatną procedurę.

Z produkcji w Bogdanki może wypaść 200 tys. ton węgla, głównie opałowego groszku, kostki i orzecha, przeznaczonego przeważnie dla odbiorców indywidualnych.

Chcą zabrać Bogdance 200 tys. ton węgla

Zimą może zabraknąć węgla opałowego z Bogdanki. A to za sprawą proponowanych przez resort klimatu zmian w rozporządzeniu w sprawie wymagań jakościowych dla paliw stałych. Z rynku może zniknąć kostka, orzech i groszek z Bogdanki, bo nie będą spełniać nowych norm zapisanych w projekcie rozporządzenia. Zarząd kopalni protestuje. 

Poznaj smaki regionu! Już w najbliższy weekend w Lublinie odbędzie się Lubelski Festiwal produktów tradycyjnych

Poznaj smaki regionu! Już w najbliższy weekend w Lublinie odbędzie się Lubelski Festiwal produktów tradycyjnych

To będzie pyszny weekend. W najbliższą sobotę (22 czerwca) i niedzielę (23 czerwca) na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur odbędzie się Lubelski Festiwal produktów tradycyjnych, połączony z konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Nie może Was tam zabraknąć! Wstęp wolny

Bateria przemycanych środków medycyny estetycznej

Mefedron wpadł w ręce celników

Papierosy to przemytniczy evergreen, ale coraz częściej celnicy wykrywają niedozwolone przesyłki. W sortowni jednej z firm kurierskich w powiecie zamojskim natrafili na mefedron, narkotyk siejący spustoszeni w USA.

Zbliża się lato, więc możemy się spodziewać upałów. Szczególnie dotkliwe będą w mieście

Synoptycy ostrzegają. Tym razem nie chodzi o burze

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej znów ostrzega mieszkańców naszego regionu. Tym razem tych z południowych powiatów województwa. I wcale nie chodzi o burze.

Impreza w Werbkowicach odbyła się już po raz 14.

W amfiteatrze jak na podwórku. Kto wygrał wojewódzki przegląd kapel

Już po raz 14. kapele uliczne i podwórkowe zjechały do Werbkowic, by walczyć o miano najlepszej podczas wojewódzkiego przeglądu tego typu zespołów.

Autobusy na wakacje. W życie wchodzi wakacyjny rozkład jazdy

Autobusy na wakacje. W życie wchodzi wakacyjny rozkład jazdy

Tak jak w poprzednich latach, wraz z zakończeniem roku szkolnego ZTM zmienia rozkład jazdy. Oznacza to, że autobusów będzie mniej.

Oficjalnego wprowadzenia na stanowisko nadkom. Adama Beczka (z prawej) dokonał mł. insp. Tomasz Gil, komendant wojewódzki

Policjanci z Lublina mają nowego komendanta. Zarządzał nimi już jakiś czas

Od lutego kierował Komendą Miejską Policji w Lublinie jako pełniący obowiązki, a dzisiaj nadkom. Adam Beczek już ostatecznie objął stanowisko szefa tej jednostki, największej w lubelskim garnizonie.

Doposażają SOR. Część sprzętu już dotarła
galeria

Doposażają SOR. Część sprzętu już dotarła

Już po pierwszej dostawie. Do szpitala w Tomaszowie Lubelskim dotarła część sprzętu, w który ma być doposażony Szpitalny Oddział Ratunkowy.

100 lat z sikawką. Strażacy świętowali jubileusz
galeria

100 lat z sikawką. Strażacy świętowali jubileusz

Była msza święta, uroczysta parada i apel. Nie zabrakło wspomnień i odznaczeń. Jednostka OSP ze Złojca w gminie Nielisz działa już 100 lat, a w niedzielę świętowała ten wyjątkowy jubileusz.

Pływanie: Lublin był gospodarzem mistrzostw Polski w kategoriach masters
ZDJĘCIA

Pływanie: Lublin był gospodarzem mistrzostw Polski w kategoriach masters

Od piątku do niedzieli w Lublinie rozgrywane były Letnie Mistrzostwa Polski w kategoriach Masters. Klasyfikację medalową wygrali zawodnicy Water Squad, którzy w sumie aż 82 razy stawali na podium.

kobieta trzymająca telefon

Jak przygotować telefonu do oddania do serwisu

Przygotowanie telefonu do oddania do serwisu może wydawać się skomplikowanym zadaniem, ale odpowiednie kroki mogą zapewnić bezpieczeństwo Twoich danych i sprawną naprawę urządzenia

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium