Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

14 stycznia 2024 r.
10:49

TOP 10: Od rosołu do ziemniaczanej z porem. Ranking zup

0 A A

Na pierwszy miejscu rosół polski i złoty rosół. Na trzecim słynna rumiana zupa szefa Ireneusza Michaluka. Co jeszcze znajdziecie w naszym rankingu rozgrzewających zup?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nasz osobisty ranking wygrywa rosół w dwóch wersjach. Klasyczny polski na co najmniej dwóch rodzajach mięsa oraz słynny złoty rosół. W obu przypadkach musi to być rosół zagrodowy na porządnej kurze. W obu przypadkach warzywa warto opiec w piekarniku: rosoły będą bardziej esencjonalne.

  1. Rosół polski

Składniki: 1 kura wiejska, 50 dag mostku cielęcego, 2 marchewki, 2 pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, pól selera, 1 por, 1 cebula, szczypta gałki muszkatołowej, 4 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, sól, pieprz.

Wykonanie: mostek i kurę wypłukać, podzielić na kawałki. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać 7 litrami zimnej wody, dodać przyprawy (bez gałki) i gotować na małym ogniu. Cebulę w łupinie przekroić na pół, podsmażyć na suchej patelni, dodać do gotującego się rosołu. Rosół ma delikatnie mrugać. Nie należy zbierać szumowin. Po 2 godzinach wyjąć mięso, które można wykorzystać do pulpetów. Może je podać z rosołem. Następnie do rosołu dodać przekrojone na krzyż marchew, pietruszkę, seler i por oraz gałkę. Po godzinie rosół jest gotowy.

  1. Złoty rosół

Składniki: 1 wiejska kura, 50 dag szpondra wołowego z kością, 50 dag ogonów wołowych, po 1 korpusie z kury i kaczki, 2 indycze skrzydła oraz 3 marchewki, 1 duża pietruszka, pół selera korzeniowego, 1 średni por, 3 cebule, kawałek świeżego imbiru, 3 ząbki czosnku, przyprawy wedle smaku: listek laurowy, ziarna pieprzu, goździki, lubczyk, kurkuma, szafran, sól morska, natka pietruszki. Na knejdlach (kulki macowe): opakowanie macy, 2 jajka, 1 łyżka gęsiego smalcu, przyprawy: sól morska, pieprz.

Wykonanie: kurę podzielić na części, łapki sparzyć i obrać ze skóry, Wszystko wypłukać, posolić, odstawić na 2 godziny. To samo zrobić z resztą mięsa. Do piekarnika wstawić ogony wołowe, szponder, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż mięso się zarumieni. Cebule opiec na ogniu. Do dużego garnka o grubym dnie włożyć kurę, korpusy, skrzydełka, ogony i szponder. Dodać pokrojone w grubą kostkę warzywa, zalać zimną wodą, tak by przykryła składniki, zagotować. Dodać przyprawy i gotować cztery godziny na bardzo wolnym ogniu, tak by rosół ledwo mrugać. Gdy się zagotuje, dolać zimnej wody.

W trakcie gotowania zrobić knejdlach. Macę pokruszyć lub zmielić. Zalać jajkami roztrzepanymi z wodą, dodać roztopiony smalec gęsi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę. Kiedy rosół jest gotowy, wyjąć wszystkie składniki, zaczekać, aż szumowiny opadną na dno. Formować kulki macowe, wrzucać na wrzątek, gotować 10 minut na wolnym ogniu. Odcedzić, nakładać knejdlach na talerze, zalać gorącym rosolem, posypać natką pietruszki i podawać.

  1. Zupa rumiana z kluseczkami cebulowymi

Według Ireneusza Michaluka, szefa kuchni MOJO Kuchnia & Przyjaciele

Składniki: 20 dag masła, 50 dag kapusty, 8 dag kalafiora, 14 dag pora, 9 dag marchewki, 4 dag selera, 16 dag pietruszki, 9 dag cebuli, 20 dag kopru włoskiego, 10 dag zielonego groszku, 4 dag natki pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Na kluseczki: 15 dag cebuli, 50 ml oliwy, 1 szklanka mleka sojowego, 40 dag mąki typ 500, 6 jaj, sól.

Wykonanie: cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, opalić nad palnikiem. Resztę warzyw obierać, umyć i pokroić na drobne części bądź jak w przypadku kopru w piórka. Rozgrzać garnek z masłem na którym należy zrumienić pokrojone warzywa. Kiedy warzywa już są rumiane, zalać je wodą tak, by je zakryła, dodać paloną cebulę, która nada nam głębię koloru. Gotować do uzyskania esencjonalnego bulionu warzywnego. Kluseczki cebulowe: pokroić cebulę, nagrzać patelnię z oliwą i wrzucić cebulę poruszoną mąką. Gdy wystygnie, zmiksować, dodać do mąki wymieszanej z jajami, doprawić solą i wymieszać. Ciasto rzucać łyżką na gotującą się, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zaczekać dwa minuty. Zupę rumianą podawać z kluseczki i drobno pokrojoną natką pietruszki.

  1. Cebulowa na białym winie

Składniki: 5 cebul, 1,5 litra bulionu warzywnego, szklanka białego wina, oliwa, sól, pieprz, łyżka mąki.

Wykonanie: cebule pokroić w talarki, oprószyć w mące i podsmażyć na oliwie, tak by plastry były złociste i chrupiące. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodać wino, doprawić i podawać z grzankami.

  1. Chrzanówka na kiełbasie myśliwskiej

Składniki: litr maślanki, 5 łyżek świeżo startego chrzanu, 15 dag wędzonego żeberka, 20 dag kiełbasy myśliwskiej, 3 jajka na twardo, śmietana, łyżka mąki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: maślankę podgrzać, dodać podsmażone wędliny. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną, roztrzepaną z mąką. Dodać pokrojone jajka na twardo. Podawać z ziemniakami podanymi na talerzyku, polanymi omastą z cebuli.

  1. Kapuśniak

Składniki: 25 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, pół selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół kg wędzonego boczku, 2 suszone grzyby, łyżka koncentratu pomidorowego, 6 jagód jałowca, listek, ziele, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mąki.

Wykonanie: namoczone przez noc grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, ugotować. Obrane warzywa zalać wodą, dodać boczek, przyprawy, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Posiekaną kapustę włożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem. Gotować 40 minut. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, wywar z grzybów, boczek. Podgotować, dodać pokrojone warzywa, koncentrat, sól i cukier na smak. Zaprawić zasmażką z masła i mąki. Zimowy kapuśniak najlepiej smakuje z kartoflami ze skwarkami podanymi na oddzielnym talerzu.

  1. Serowa

Składniki: 2 litry bulionu, 2 serki topione Ementaler, 20 dag sera żółtego Gouda z Ryk, 6 ząbków czosnku, 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżeczki kaszy manny, masło.

Wykonanie: zagotować bulion, wrzucić do tego 2 serki w całości. Mieszać aż do rozpuszczenia. Na maśle podsmażyć pokrojony czosnek, dodać pokrojony boczek. Podsmażyć. Zawartość patelni wrzucić do bulionu. Kaszę rozmieszać w małej ilości wody, dodać do zupy, chwilę pogotować. Doprawić do smaku pieprzem i startą gałka muszkatołową. Na talerzach obficie posypać startym serem Gouda.

  1. Czosnkowa

Składniki: 25 nieobranych ząbków czosnku, 2 łyżki oliwek, sól morska, 25 obranych ząbków czosnku, 2 łyżki masła, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki posiekanego tymianku, pół szklanki posiekanego imbiru, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 4 szklanki bulionu warzywnego, pół szklanki mleka kokosowego, 4 ćwiartki cytryny.

Wykonanie: nieobrany czosnek wrzucić do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, posypać solą morską, upiec do miękkości (około 45 minut). Obrany czosnek zmiażdżyć na blacie. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, tymianek, imbir, cayenne. KIedy cebula się zeszkli, wrzucić pieczony i surowy czosnek, dusić 3 minuty. Wlać bulion, gotować 20 minut. Wlać do blendera, zmiksować, przelać do garnka, doprawić mlekiem kokosowym, solą i pieprzem, zagotować. Rozlać do 4 miseczek, wciskając sok z ćwiartki cytryny.

  1. Węgierska zupa gulaszowa

Składniki: 1 kg wołowiny, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 marchewki, przyprawa do gulaszu, 1 puszka czerwonej fasoli, ziemniaki, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, oliwa.

Wykonanie: mięso pokroić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na oliwie, żeby puściło sos. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać do mięsa razem z pokrojoną paprykę i marchewką. Pogotować, dodać przyprawę do gulaszu. Na końcu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i odsączoną fasolę i doprawić do smaku ostrą i słodką papryką.

  1. Ziemniaczana z porem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 20 dag porów (tylko białe części), 20 dag boczku wędzonego, listek laurowy, ziele, pieprz sól, zielenina do smaku.

Wykonanie: boczek pokroić w kostkę, pory w talarki, podsmażyć. Zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak sosu. Gotować 20 minut. Osobno zagotować 1,5 litra wody i wrzucić pokrojone ziemniaki w kostkę, dodać przyprawy, osolić do smaku. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać boczek z porami, pogotować 5 minut. Doprawić do smaku, na talerzach posypać zieloną pietruszką. Można dodać kawałek masła. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kibice nie zawiedli, wynik tak. Polska przegrała z Holandią [zdjęcia ze strefy kibica w Lublinie]
galeria

Kibice nie zawiedli, wynik tak. Polska przegrała z Holandią [zdjęcia ze strefy kibica w Lublinie]

Niestety, w pierwszym meczu na Euro 2024 polska reprezentacja uległa Holendrom.

Euro 2024. Polacy o krok od niespodzianki

Euro 2024. Polacy o krok od niespodzianki

Skazywana na pożarcie reprezentacja Polski w swoim pierwszym meczu na Euro 2024 okazała się minimalnie słabsza od Holandii. Biało-Czerwoni wygrywali nawet z wyżej notowanym rywalem, ale później stracili dwa gole i ponieśli pierwszą porażkę odkąd ich selekcjonerem jest Michał Probierz

Powrót Lubelskich Dni Fantastyki (zdjęcia najmłodszych)
ZDJĘCIA
galeria

Powrót Lubelskich Dni Fantastyki (zdjęcia najmłodszych)

Najstarsza impreza związana z fantastyką wróciła do kulturalnego kalendarza miasta po pięciu latach. Lubelskie Dni Fantastyki zgromadziły wielu fanów tego gatunku.

Euro 2024. Polska - Holandia [zapis relacji na żywo]
film

Euro 2024. Polska - Holandia [zapis relacji na żywo]

O godzinie 15 reprezentacja Polski rozpocznie walkę na Euro 2024. Naszym pierwszym rywalem będzie Holandia. Zdecydowanym faworytem do zwycięstwa będą "Pomarańczowi", ale podopieczni trenera Michała Probierza chcą w tym starciu sprawić niespodziankę

Piękna lekcja dawnych zwyczajów
ZDJĘCIA
galeria

Jarmark koński w Muzeum Wsi Lubelskiej

Cygan znawca koni, gospodarz, żyd uczestniczący w sprzedaży jako świadek transakcji i uczestnik nielegalnego litkupu, karciarze a nawet dziad szukający zarobku, historyczne widowisko odtwarzające atmosferę jarmarku końskiego z lat 20-tych i 30-tych XX wieku odbyło się w niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej.

Prawdopodobieństwo wystąpienia gwałtownych zjawisk atmosferycznych wynosi w naszym regionie 85 proc. wg danych IMGW. Sprawdzaj alerty na https://www.facebook.com/dziennikwschodni/
galeria

Front burzowy dotrze później. Około 17

Dziś, 16 czerwca o 5.20 mieszkańcy 18 powiatów z woj. lubelskiego otrzymali esemesy z ostrzeżeniami o nadciągającym nad region froncie burzowym

Znamy mistrza rozgrywek LNBA. Doświadczenie ważniejsze od młodości [zdjęcia]
galeria

Znamy mistrza rozgrywek LNBA. Doświadczenie ważniejsze od młodości [zdjęcia]

Matematyka została mistrzem rozgrywek LNBA. W finałowej serii Tomasz Celej i spółka pokonali Patobasket

Oddają krew i biegają by zachęcić innych – „Lublin tętni dobrem”
ZDJĘCIA
galeria

Oddają krew i biegają by zachęcić innych – „Lublin tętni dobrem”

Po raz pierwszy w Lublinie odbył się wyjątkowy bieg, który promował wyjątkową ideę

Lubelskie VIP-y wierzą w reprezentację Polski w meczu z Holandią. Od lewej parlamentarzyści Anna Baluch i Krzysztof Grabczuk oraz Anna Augustyniak, zastępca prezydenta Lublina ds. społecznych
EURO 2024

Lubelskie VIP-y wierzą w reprezentację Polski w meczu z Holandią. Jaki wynik typują posłowie, marszałek i wojewoda?

Polska jak długa i szeroka dzisiaj kibicować będzie naszej narodowej drużynie w pierwszym meczu finałów piłkarskich Mistrzostw Europy, w którym w Hamburgu zagramy z Holandią. Optymizmu wśród lubelskich VIP-ów nie brakuje. Gdzie będą oglądali spotkanie i jaki wynik typują? Zapytaliśmy o to naszych posłów, wojewodę lubelskiego, marszałka województwa i jego zastępcę, a także zastępczynię prezydenta Lublina.

Warunki drogowe były dobre. Niewyobrażalna tragedia

Godz. 5.40. Prosta droga. Co się stało?

Dlaczego doszło do śmiertelnego wypadku w Lasach? Przyczyny tragedii ustalają biegli, policja i prokurator

Niezwykła noc
foto
galeria

Niezwykła noc

To była gorrrąca noc! Klimacik latino przeplatany największymi hitami, a na parkiecie ogień! Zapraszamy do oglądania naszej fotogalerii z ostatniej imprezy w Przystani na dachu. Zobaczcie, jak się bawi Lublin!

Guy Westgate z AeroSPARX dał prawdziwy pirotechniczny pokaz na świdnickim niebie. W niedzielę powtórka emocji.
DUŻO ZDJĘĆ
galeria

Pirotechnika i lotnictwo - nocne pokazy na Świdnik Air Festival

Fajerwerki, kolorowe światła i duża dawka adrenaliny - tak w krótkich słowach można określić nocne pokazy lotnicze podczas IV edycji Świdnik Air Festival.

Jak ocenić potencjał inwestycji?

Jak ocenić potencjał inwestycji?

Inwestycja w nieruchomości, zwłaszcza w lokale usługowe, może być wyjątkowo opłacalna, jednakże wymaga dokładnej analizy i oceny ryzyka. Jak zatem ocenić potencjał inwestycji w takie nieruchomości? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Jak zaszczepić w dziecku entuzjazm do nauki angielskiego (i innych języków)?

Jak zaszczepić w dziecku entuzjazm do nauki angielskiego (i innych języków)?

Zapewnienie dziecku możliwości nauki i obcowania z językiem obcym od najmłodszych lat to najlepsza inwestycja w jego rozwój i edukację. Znajomość języków obcych, nie tylko angielskiego, otwiera wiele możliwości i stanowi doskonałą podstawę do dalszego zdobywania wiedzy na późniejszych etapach edukacji i w dorosłym życiu. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy dziecko niechętnie chodzi na zajęcia?

Zwrot podatku z Belgii – kiedy mija termin?

Zwrot podatku z Belgii – kiedy mija termin?

Nie tylko Niemcy czy Holandia cieszą się popularnością wśród osób, które wyjeżdżają do pracy za granicę – popularnym kierunkiem jest dla nich również Belgia. Czy wiesz, że pracując na terenie Belgii, możesz ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku? Poznaj zasady.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium