W niedzielę, 9 października o godz. 11 przy ul. Lubartowskiej 77 rozpocznie się Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. W programie wiele atrakcji.
To impreza dedykowana pasjonatom serowarstwa oraz tym, którzy chcieliby poznać tajniki powstawania różnych gatunków serów. Celem jest promocja lubelskich produktów mleczarskich wytwarzanych przez mleczarnie i serowarów zagrodowych.
- Zapraszamy całe rodziny, dla każdego będzie coś miłego i smakowitego, każdy znajdzie dla siebie coś interesującego - zachęcają pomysłodawcy projektu.
W programie m.in. warsztaty kulinarne, prelekcje na temat mleka, warzenia serów i tradycji serowarskiej, degustacja potraw przygotowanych przez lubelskie Koła Gospodyń Wiejskich oraz uczniów Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli, panele dyskusyjne i prezentacje a także możliwość poznania produktów oferowanych przez lubelskie mleczarnie i lubelskich serowarów zagrodowych.
Wśród gości wydarzenia będą m.in. dr hab. prof. UMCS Mariola Tymochowicz - etnolog i kulturoznawca oraz dr inż. Maciej Nastaj - pracownik w Zakładzie Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Nie zabraknie także lubelskich kucharzy, będą m.in. Jacek Jakubczak i Michał Kozłowski.
Wstęp wolny.