Inne

W skansenie deptanie w beczce

  Edytuj ten wpis
Autor: Kmo

W niedzielę, 5 października, o godzinie 14 w Muzeum Wsi Lubelskiej rozpocznie się obrzęd kiszenia kapusty.

- Miejscem wydarzenia jest zagroda z Teodorówki - wyjaśnia Krystyna Figiel, zastępca dyrektora Muzeum Wsi Lubelskiej. - Poprowadzi je zaproszony zespół teatralno-obrzędowy z Kocudzy k. Janowa Lubelskiego.

Do zagrody gospodarze przywiozą wozy wypełnione kapustą i razem z gośćmi, którzy tego popołudnia odwiedzą muzeum, będą kapuściane głowy układać w okólniku. Stamtąd będzie ona trafiała pod specjalne, ostre maczety, którymi była zwykle siekana przez mężczyzn i kobiety. Kapustę dawniej kiszono zgodnie z tradycją jaka miała miejsce w okolicach Biłgoraja - siekaną i w główkach. W beczce będzie ją udeptywał jeden z młodych członków zespołu.

Będzie także tradycyjny przy tej okazji poczęstunek - gospodynie najczęściej na ten dzień przygotowywały potrawy z kaszy. Do godziny 16 otwarty będzie muzealny sklepik znajdujący się w dworku z Huty Dzierążyńskiej. Są w nim zabawki, pamiątki, ozdoby, wyroby z drewna, słomy, papieru, ceramiki, a w tym: zabawki, ozdoby, obrazy, rzeźby, książki, przewodniki. W większości w ofercie są wyroby artystów ludowych i rzemieślników.

Bilety w cenie 6-12 zł.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

październik 2017
P W Ś C Pt S N
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
CGK - aplikacja mobilna