To prawda jem coraz mniej pieczywa bo to świństwo zwane chlebem do spożycia się nie nadaje ,nie wspomnę o cenie na zielonej wyspie cudaka peruwiańskiego
|
|
po pierwsze to już nie można tego nazwać chlebem tylko mieszaniną chemii i pośledniej mąki. Sam piekę w domu chleb na zakwasie żytnim z prawdziwej mąki /nie z mieszanek sklepowych i z automatu kupionego w hipermarkecie/. To żadna sztuka zmieszać mąkę z wodą,solą,drożdżami,zakwasem i oliwą. Robię na raz 2 bochenki i wystarcza mi na tydzień.Zachęcam.
|
|
A można prosić o sprawdzony przepis? Chętnie sprawdzę własne możliwości kulinarne. |
|
Nie samym chlebem człowiek żyje - prawda?
[media]http://www.youtube.com/watch?v=etJ0SeiJ0ZY&feature=player_embedded[/media]
|
|
Jak tylko mogę piekę chleb sam. Mąkę kupuję w młynie. Zakwas hoduję już od 5 lat i jest coraz lepszy i mocniejszy.
Inspirację do wypieków czerpię z http://www.chleb.info.pl/
To co teraz jest w sklepach to gówno a nie chleb, pleśnieje, kruszy się i nie smakuje jak chleb. I ta cena ...
Jak dla mnie sprzedaż pieczywa może spaść o 99%, może w końcu dotrze do kogoś, że ludzie mają pewną granicę w spożywaniu tego sklepowego syfu nazywanego chlebem.
|
|
A to utuczony skąpiec-źle trafiły... |
|
Polecam,smacznego! http://www.youtube.com/watch?v=qXwZERdNjzs&tracker=False&NR=1 |
|
Generalnie zgadzam się,że jakość chleba w ostatnich latach pogorszyła się.Przyczyną tego są gotowe komponenty do jego produkcji.Ja prowadzę niewielką piekarnię w ok. Lublina i produkujemy pieczywo w sposób tradycyjny , co złośliwi nazywają "starodawny";do chleba dodajemy tylko zakwas naturalny (żur z mąki żytniej-półkwas-kwas właściwy , wszystko w wyprowadzane w odpowiednich odstępach czasowych).Wypiekamy w piecu ceramicznym.Jest to więcej pracy dla piekarzy,ale wolę sprzedać mniej ,ale mieć klientów,(ceny też przystępne).Jednak nie wszyscy idą na łatwiznę...POZDRAWIAM...
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|