Suflet kawowy
20 g mielonej kawy Segafredo
3 żółtka
4 białka
150 g cukru pudru
15 g mąki ziemn
20 g masła do formy
Z kawy i 1/2 szkl wrzątku zaparzyć napar,przecedzić.Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze.Mąkę rozprowadzić 4 łyżkami zimnej wody.Napar z kawy,zawiesinę z mąką dodać do utartych żółtek,ubijać do zgęstnienia.Z białek i reszty cukru ubić pianę,dodać do masy.Masę przełożyć do ogniotrwałej natłuszczonej formy,Zapiekać 20 min
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:49
|
|
Kawa mrożona
8 kulek lodów waniliowych
4 łyżki bitej śmietany
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 szkl mocnej kawy Segafredo
2 łyżki likieru pomarańczowego
Do pucharków nałożyć po 2 kulki lodów,zalać je zimną przecedzoną kawą.Na wierzch dodać po łyżce bitej śmietany,posypać posiekanymi orzechami,skropić likierem.Cały deser należy przyrządzić tuż przed podaniem.
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:49
|
|
Likier kawowy
1 laska wanilii
5 łyżek kawy ziarnistej Segafredo
500 ml wódki 40 procentowej
3 łyżki cukru kandyzowanego
Wanilię rozciąć wzdłuż.Kawę i wanilię zalać wódką w szklany słoju.Odstawić na 8 dni w ciepłe miejsce,od czasu do czasy potrząsając słojem.Przefiltroać.200 ml wody podgrzać ,rozpuścić cukier,ostudzić.Nalewkę zmieszać z syropem.Przelać do butelek.
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:46
|
|
Trójkąty z kremem kawowym
1 op ciasta francuskiego-45 g 10 plastrów
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzeszków makadamia
łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych3 łyżki brązowego cukru
400 ml słodkiej śmietanki
2 op środka utrwalającego do śmietany
2 łyżki kawy rozpuszczalnej segafredo
3 łyżki cukru pudru
Ciasto rozmrozić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Kwadraty ciasta pociąć na pół po przekątnej,posmarować rozmąconym jajkiem,posypać brązowym cukrem zmieszanym z orzechami.Piec na papierze 15 min.Śmietanę ubić ze środkiem utrwalającym,wymieszać z kawą,cukrem.Krem nałożyć na pozostały dolny trójkąt,przykryć górnym o orzechami
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:46
|
|
Mus kawowy
2 jajka
80 g cukru pudru
1/8 l świeżo zaparzonej mocnej kawy Segafredo
6 łyżek likieru kawowego
6 listków żelatyny
50 g nutelli
1/4 l słodkiej śmietanki
2 cukry waniliowe
40 g czekolady
ulubione owoce
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru do posypania
4 łyżek syropu z wiśni
20 g pistacji
Jajka z cukrem pudrem,kawą,likierem ubić na parze,Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Zdjąć krem,dodać nutellę.wymieszać.Dodac odciśniętą żelatynę,mieszać do rozpuszczenia.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.2/3 połączyć z kremem kawowym,Schłodzić.Ułożyć kulki z kremu na talerzu,posypać tartą czekoladą.Owoce pokroić ,skropić likierem,posypać cukrem.Resztą bitej śmietany udekorować mus,dodając syrop wiśniowy i posypując pistacjami.
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:46
|
|
Krem kawowy
200 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki płatków migdałowych
2 listki białej żelatyny
Łyżka kawy espresso Classico
3 żółtka
100 g nutelli
200 ml słodkiej śmietanki
150g malin
melisa
Z dwóch łyżek cukru sporządzić karmel,zdjąć z ognia wymieszać z płatkami.Rozsmarować na folii aluminiowej,ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Mleko zagotować z kawą.Żółtka ubic z z resztą cukru na parze.Wlewać powoli ciepłą kawę,ubijac do zgęstnienia.Zdjąć z ognia dodać nutellę.Kiedy masa zacznie gęstnieć dodać ubitą śmietankę.Do pucharków włożyć maliny,napełnić kremem,ozdobić masę z migdałami,listkami melisy
Ostatnio edytowany 4 maja 2012 r. o 16:47
|
|
[quote name='Pyza' timestamp='1335018523' post='623539']
Babka kawowa
http://1.bp.blogspot.com/-0IF_-R9Krrg/Twhfj3yH_YI/AAAAAAAASOE/cbojZzdpIsc/s400/DSCN2742.JPG
Boska
mam pytanie- forme o jakiej średnicy Pani użyła?
|
|
To forma na babkę, z kominem - góra ma średnicę 21 cm, jest wysoka na ok. 10 cm
|
|
Przepis na peeling kawowy
Zmieloną kawe (150 g) wsypać do słoika (np 500ml) i zalać wrzątkiem tak żeby zakryło kawę. Wymieszac i zostawić do ostygnięcia. Dodać 5 łyżek oliwy z oliwek oraz 4 łyżki gruboziarnistej soli. Wymieszać. Jeśli peeling jest za gęsty można dodać trochę wody.
Jako opcja można dodać łyżeczkę cynamonu.
Peeling kawowy jest rewelacyjny - świetnie usuwa martwy nasskórek, kofeina działa antycelulitowo, super pachnie i jest niedrogi. Ręce i ciało są aksamitne.
Porcja w powyzszych proporcjach wystarcza na kilka razy.
Polecam
|
|
dzięki |
|
EKSPRESOWY TORCIK ANDRUTOWY
Składniki:30 dag biszkoptów,2 okrągłe andruty,25 dag masła,4 żółtka,20 dag cukru pudru,
3 dag kawy mielonej.
Kawę parzymy w małej ilości (ok pól szklanki)wrzącej wody.
Przykrywamy i po 10 minutach odcedzamy.
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem,dodając po parę kropli przestudzonej kawy.
Smarujemy kremem krążek andruta,układamy biszkopty,znowu przekładamy kremem,kładziemy jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu.Całość nakrywamy andrutem.Boki smarujemy resztą kremu,starannie wygładzamy.
Tort ozdabiamy odrobiną kremu i ziarenkami kawy.
Smacznego
|
|
DOMOWY IRISH CREAM
Składniki:
2 szklanki śmietanki kremówki
4 kostki czekolady
3-4 łyżeczki mocnego naparu z kawy
3 puszki mleka skondensowanego słodzonego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki whisky
Pół szklanki kremówki podgrzewamy.Rozpuszczamy w niej czekoladę i kawę.
Miksujemy z resztą śmietanki i pozostałymi składnikami.
Przelewamy do karafki.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Koneserzy lubiący bardziej karmelowy smak, mogą jedną puszkę mleka skondensowanego zastąpić karmelem w puszce.
Życzę przyjemnych doznań smakowych.
I radosnego biesiadowania przy karafce.
|
|
KAWOWA MINI TARTA Z MIGDAŁAMI.
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego,2 łyżki mocnego naparu z kawy,500 ml śmietany 30 %,6 żółtek,100 g cukru,50 g płatków migdałowych,kilka listków mięty do dekoracji
Z ciasta francuskiego należy wykroić krążki wielkości foremek do zapiekania.
Dno i boki foremek do tarty należy wyłożyć przygotowanym ciastem.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku do temperatury ok 40 stopni,dodajemy napar z kawy,cukier,żółtka.Miksujemy bardzo dokładnie.Ważne jest to,żeby śmietanki nie podgrzewać do wyższej temperatury,bo masa się zetnie.Do foremek z ciastem wlewamy masę,posypujemy migdałami i wstawiamy je na 15-20 minut do piekarnik nagrzanego do 200 stopni.
Tarty ozdabiamy listkami mięty i częstujemy nimi gości.
|
|
GRANITA KAWOWA.
SKŁADNIKI:185 g cukru,1,5 łyżki kakao,1,25 l naparu mocnej kawy.
Cukier i kakao wsypujemy do garnka,zalewamy 125 ml wody i podgrzewamy mieszając,aż cukier się rozpuści.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut,po czym zdejmujemy z ognia i dolewamy kawę.
Płyn studzimy i wlewamy do płytkiego pojemnika,który wstawiamy do zamrażalnika.Kiedy częściowo zastygnie mieszamy go widelcem i ponownie wstawiamy do zamrażalnika.
Zamarzniętą granitę ponownie rozdrabniamy widelcem.Podajemy w pucharkach.
Deser możemy ozdobić bitą śmietaną.
Smacznego
|
|
Tort kawowy na zimno
SKŁADNIKI:
50 dag biszkoptów
DO NASĄCZENIA:
1/8 l przegotowanej wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki kawy Espresso Casa mielona
1 kieliszek rumu
KREM:
50 dag masła
6 żółtek
30 dag cukru pudru
ewentualnie kieliszek spirytusu
4 łyżeczki kawy Espresso Casa mielona
1 łyżka mleka
6 białek
Do posypania 1 łyżeczka kawy ziarnistej Espresso Casa.
WYKONANIE KREMU KAWOWEGO:
Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodawac kolejno żółtka, ewentualnie trochę alkoholu. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na puszysty krem.
WYKONANIE CIASTA:
Biszkopty skropić kawą i połamać na kawałki. Wyłożyć nimi ścisło dno tortownicy o średnicy 26-28 cm. Boki wyłożyć folią aluminiową. Przyktyć częścia kremu, a następnie układać na zmianę ciastka i masę. Zakończyć kremem, wyrównać powierzchnię i posypać zmieloną kawą.Tort wstawić do lodówki na min 3h do całkowitego stężenia.
SMACZNEGO!
|
|
Deser warstwowy kawowo-czekoladowy
DOLNA WARSTWA:
500ml mleka
3 łyzeczki kakao
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Z podanych składników przyrządzić kakao. W gorącym rozpuścić żelatynę, schłodzić i wylać po równo do 4 pucharków.
GÓRNA WARSTWA
200ml mleka
1 Śnieżka
400ml kawy Espresso Casa
2 łyżeczki żelatyny
W gorącym Espresso rozpuścić żelatynę, ostudzić.
Ubić Śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stale ubijając, połączyć z kawą i wylać na pierwszą warstwę. Schłodzić w lodówce. Można udekorować startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
|
|
Tiramisu w pucharkach
SKŁADNIKI:
1 cukier waniliowy
4 żółtka
150g sera śmietankowego
500ml śmietany 30%
1 szkl. mocnej kawy Espresso Casa
biszkopty (100g)
1 czekolada starta na tarce o drobnych oczkach
WYKONANIE:
Żółtka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek. Śmietanę ubić, połączyć z masą jajeczno-serową. W pucharkach układać kolejno: biszkopty namoczone w kawie, część masy, tartą czekoladę, biszkopty namoczone w kawie, masę. Desery posypać czekoladą. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!
|
|
Andruty z masą kawową
1 paczka kwadratowych lub okrągłych andrutów (wafli)
MASA KAWOWA:
2 paczki herbatników (po 10 dag)
2 jajka
25dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki kawy Espresso Casa
2 łyżki mleka
25dag masła lub margaryny
WYKONANIE:
Herbatniki ułożyć na blasze i wstawic do piekarnika średnio nagrzanego by lekko się zarumieniły i były chrupiące. Rozgnieść wałkiem na stolnicy. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 jajku. Kawę rozmieszać z mlekiem na gęstą papkę i wymieszać z zmiażdżonymi harbatnikami. Do masy jajecznej dodać masę kawową.
Przełożyć wafle.
SMACZNEGO!
|
|
SUFLET MOKKA
Składniki:3 łyżki cukru,40 g mąki,2 łyżki masła,180 ml mleka,1 łyżka mocnego naparu z kawy,100 g czekolady,4 jaja
W rondelku rozpuszczamy masło,na którym podsmażmy na złocisty kolor mąkę.Dolewamy ostrożnie mleko,cały czas mieszając i gotujemy aż masa będzie gładka i gęsta.Przekładamy ją do miski,dodajemy 2 łyżki cukru,kawę,stopioną czekoladę oraz żółtka.Całość ubijamy.
Białka ubijamy na sztywną masę i ostrożnie łączymy z masą.Na koniec powstałą masę przelewamy do żaroodpornych miseczek,wysmarowanych masłem i posypanych odrobiną cukru.Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe,pachnące suflety podajemy gościom posypane cukrem pudrem.
|
|
Wspaniały przepis na:
KAWĘ Z MIODEM
150 ml naparu z kawy
150 ml kakao zaparzonego w wodzie
1 łyżeczka miodu
1 łyżka rumu
cukier do smaku
plasterek świeżego imbiru
Kawę i kakao wlewamy do garnuszka,dodajemy miód oraz imbir i całość przez chwilę gotujemy.Imbir usuwamy a do kawy dodajmy rum.Na koniec słodzimy według uznania.
Zapewniam ten napój stawia na nogi nawet największych śpiochów.Dodaje skrzydeł.
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|