Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konfitury z zielonych pomidorów

Utworzony przez terefere, 4 października 2009 o 12:50 Powrót do artykułu
Zielone pomidory tak jak i zielone ziemniaki zawierają alkaloid zwany solaniną, wpływ temperatury powoduje częściową redukcję jej toksyczności, jednak spożycie dzienne takiego produktu nie powinno przekraczać więcej niż 150g w innym wypadku mogą wystąpić nudności.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dzięki za cenną uwagę:
terefere napisał:
Zielone pomidory tak jak i zielone ziemniaki zawierają alkaloid zwany solaniną, wpływ temperatury powoduje częściową redukcję jej toksyczności, jednak spożycie dzienne takiego produktu nie powinno przekraczać więcej niż 150g w innym wypadku mogą wystąpić nudności.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
W nawiązaniu do postu o solaninie, na stronach Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego znalazłem taką informację: "Solanina jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego plasterki zielonych pomidorów przed użyciem należy obgotować (blanszować). Znaczna część tego związku przejdzie wtedy do wody, ale niestety i tak sporo jej pozostanie. Z tego też względu potrawy z zielonych pomidorów powinny być jedzone z umiarem". Pozdrowienia:)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Robię zawsze na jesieni dżem z zielonych pomidorów z podatkiem skórki pomarańczowej.Robię to tak;do szerokiego rondla wrzucam pokrojone w plasterki pomidory.Nakrywam pokrywką ,by szybko puściły sok.Potem troszkę odcedzam,bo ta woda nie jest potrzebna w nadmiarze.Dokładam skórkę i pokrojoną pomarańczę i wysmażam,a na koniec dodaję cukier ok.25 dkg na kilogram pomidorków.PYCHA .POLECAM TEN PROSTY PRZEPIS.
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: