SKŁADNIKI:
4 polędwiczki wieprzowe
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 kostka cielęcego
rozmaryn - może być suszony
3-3 ząbki
4 duże cebule
2-3 łyżki śmietany (ewentualnie jogurt naturalny)
sól, pieprz, curry, papryka słodka
Polędwiczki pokroić na plasterki grubości 3-4 cm. Wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodac szczyptę rozmarynu. polędwiczki zalać przygotowaną marynatą i zostawić w lodówce na min. 12 godzin. Każdy plasterek mięsa obtoczyć w mące i smażyć (na małym ogniu) na oliwie z oliwek.Na tym samym tłuszczyku zeszklić cebulkę. Do pojemnika wlać smietanę (kilka łyżek) po czym wlać do pojemnika cebulkę z małą ilością tłuszczyku. dodac pozostały czosnek i przyprawy i wszystko zmielić blenderem, tak aby powstał gęsty sos. Podsmażone polędwiczki wrzucić po gotującego się na małym ogniu sosu + dla bardziej wyrazistego smaku dodać kostkę bulionową. Jeśli sos jest za gęsty, możemy go rozcieńczyć kilkoma łyżkami przygotowanej wody. Mięsko dusić w sosie az będzie mięciutkie.
|
|
Polędwiczki wieprzowe w ostrym sosie
Składniki:
2 polędwiczki ok. 30dkg każda
2 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku (polski nie chiński!)
1 mała papryczka chili
pół szklanki wody
oliwa do smażenia
sól do smaku, mielony imbir i kminek po pół łyżeczki
Polędwiczki kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, posypujemy solą i ziołami, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek drobno posiekamy szklimy na oliwie a następnie dodajemy krążki ostrej papryczki i smażymy razem przez ok. 3min. Dodajemy polędwiczki i smażymy je z obu stron na ostrym ogniu aż zmienią kolor. Następnie dolewamy wody i dusimy ok. 5 min. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
rgorzel@wp.pl
|
|
Polędwiczki wieprzowe z gruszkami i serem pleśniowym
2 polędwiczki wieprzowe
100 ml śmietanki kremówki 30-36%
60-80 g gorgonzoli (sera z niebieską pleśnią)
2 dojrzałe gruszki (powinny być naprawdę dojrzałe)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki majeranku
olej do smażenia
Polędwiczki kroimy na plastry 2-3 cm, które następnie lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoto na oleju.
Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plastry.
Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plastry gruszki.
Całość zalewamy śmietanką a na wierzchu układamy pokruszony ser i posypujemy majerankiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -200 °C zapiekamy ok 25-30 minut.
|
|
Polędwiczki w winnym sosie pieczarkowym z kładzionymi kluseczkami
2 polędwiczki wieprzowe
300 g pieczarek,
½ -3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
1/2 szklanki słodkiej śmietanki - najlepsza 30%
2 łyżki masła,
garść natki pietruszki lub bazylia.
sól, pieprz
olej do smażenia
Pieczarki umyć i pokroić grube plastry lub w ćwiartki, jeśli pieczarki są malutkie, wystarczy odciąć nóżkę, a kapelusze użyć w całości.Podsmażyć je na maśle bez przykrycia, na średnim ogniu aż woda wyparuje i lekko się zrumienią.
Mięso pokroić na kotleciki i rozbić. Posolić, popieprzyć, i usmażyć na oleju. Smażyć na mocnym ogniu. Wyjąć na talerz.
Na patelnię wlać wino (cały czas na dużym ogniu) dokładnie mieszając, aby pozostałości z mięsa się rozpuściły. Włożyć mięso i pieczarki. W razie konieczności dolać trochę wody Całość dusić na małym ogniu około 15 minut, mieszając (do miękkości mięsa). Na końcu dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki
Przygotować ciasto na kluski – 2 jajka roztrzepać i wymieszać z ½ litra mleka. Cały czas mieszając dodawać mąkę, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (im mocniej wybijmy ciasto trzepaczką, tym kluseczki będą bardziej puszyste). Potrzeba około 3 szkl mąki (wszystko jednak zależy od jej wilgotności)
W rondlu zagotować wodę, osolić. Przygotować kubek lub miseczkę z wodą, do moczenia łyżki przed każdym nałożeniem ciasta. Łyżką zanurzoną najpierw w wodzie nabierać małą ilość ciasta (kluski urosną podczas gotowania) i kłaść na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Świeżo ugotowane kluski podawać z polędwiczkami w pieczarkowym sosie winno-śmietanowym.
|
|
Polędwiczki z truskawkami
2 polędwiczki wieprzowe,
150-200g truskawek (najlepsze są nasze Polskie, więc danie jest sezonowe, chyba że użyjemy mrożonych owoców)
40-50 g cukru (brązowego muscovado) – zależy jak słodkie są truskawki
2 łyżki masła,
sok z połowy cytryny,
½ szkl bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Prymat
sól,
Polędwiczki umyć, osuszyć. W całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Przygotować sos truskawkowy – truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i truskawkowy mus przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać cukier, sok z cytryny, masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu doprawić pieprzem, wymieszać.
Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem truskawkowym.
Podawać z sałatką:
Mieszankę sałat wymieszać z pokrojonymi w plasterki truskawkami. Polać sosem balsamicznym (2 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem)
|
|
Polędwiczka z pieczarkami
ok 60 dkg. polędwiczki wieprzowej
50 dag. pieczarek
200g kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
25 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 szt . kostki rosołowej
Polędwiczkę pokroić w średniej grubości plastry , rozbić tłuczkiem .
Kostkę rosołową rozpuścić w oliwie , natrzeć roladki i wstawić na ok. 1 godz do lodówki . Odsączyć z oliwy i oprószyć delikatnie mąką , krótko obsmażyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym .Na sosie pozostałym po roladkach usmażyć pokrojone w talarki pieczarki. Do śmietany dodać zmiażdżone ząbki czosnku i dodać do podsażonych pieczarek . Całością zalać roladki . POsypać startym żółtym serem . Piec około 1 godz . w zależności od grubości roladek . POdawać jako przekąskę bądż danie obiadowe .
Smacznego .
wiola1000@o2.pl
|
|
Polędwiczki zapiekane w kapuście
2 polędwiczki wieprzowe
½ niedużej kapusty włoskiej
4 średnie cebule
2 jabłka - winne
suszone śliwki (ok. 10 sztuk), i /lub suszona żurawina
sól ziołowa Prymat – do smaku
pieprz kolorowy Prymat - do smaku
olej do smażenia
2 łyżki masła
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki majeranku prymat
Kapustę zszatkować, nie musi być bardzo drobna, zasypać solą. Odstawić, gdy zmięknie mocno odcisnąć.
Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić ukośnie w plastry 2-3 cm i lekko rozpłaszczyć. Nie powinny być zbyt cienkie, Oprószyć solą i pieprzem. Krótko obsmażyć na oleju, na mocnym ogniu. Zdjąć z patelni. Podlać wodą, aby „odzyskać” pozostałości ze smażenia mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać cukier, sól, poddusić na oleju (nie rumienić),
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę (oprószamy pieprzem), cebulę, mięso. Na mięsie układamy wiórki masła. Następnie pokrojone na cząstki śliwki oraz żurawinę, na to cebula i kapusta. Całość zalewamy wodą, którą podlaliśmy patelnię po usmażeniu polędwiczek. Posypać majerankiem.
Na wierzch układamy jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki, ale nie obierane ze skóry.
Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 40-60min.
Danie, z tą ilością warzyw i owoców w zupełności może obejść się już bez dodatku surówki .
|
|
Polędwiczki wieprzowe i włoskie klimaty
2 polędwiczki wieprzowe
2-3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki
50 ml octu balsamicznego
10-15 suszonych pomidorów (w zależności od wielkości)
olej
sól, pieprz.
bazylia Prymat
Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić ukośnie w plastry 2-3 cm i lekko rozpłaszczyć dłonią, osolić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać
Cebulę zeszklić na patelni, dodać czosnek. Po chwili dodać mięso. Smażyć, aż plastry polędwiczek zarumienią się.
Mięso z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pomidory pokroić w paski.
Na opróżnioną patelnię wlewamy bulion i ocet, mieszamy dokładnie, by rozpuściły się pozostałości ze smażenia mięsa. Dodać miód, pomidory i bazylię. Wlać mąkę wymieszaną z wodą, aby zagęścić sos. Zagotować.
Sosem zalać mięso, lekko zamieszać i zapiekać w temp 180°C przez około 30 minut. Zamieszać jeszcze raz w trakcie pieczenia.
Podawać ze świeżym pieczywem, cienkim typu focaccia, fougasse lub chlebkiem arabskim.
|
|
Polędwiczki wieprzowe po francusku
50 dag polędwiczek wieprzowych
Pół szklanki bulionu z drobiu
Pół szklanki wytrawnego sherry
Sok i skórka otarta z pomarańczy oraz cała nieduża pomarańcza
Łyżka posiekanych i kilka całych świeżych listków szałwii
2 łyżki masła
Łyżka soku z pomarańczy
Łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Umyte i osuszone polędwiczki skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście minut. W płaskim rondlu stopić masło, zrumienić polędwiczki ze wszystkich stron, dodać sherry posiekany czosnek i szałwię oraz skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 20 min. Miękki mięso wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek, trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, zagotować. Mąkę dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, a potem z sosem i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Polędwiczki pokroić w ukośne plastry, polać częścią sosu, udekorować ćwiartkami pomarańczy i listkiem szałwii. Pozostały sos podać w sosjerce.
|
|
Składniki:
- kawałek polędwicy(Nie podaję dokładnie ile potrzeba polędwicy, bo dla każdego, co innego znaczy słowo "porcja")
- jabłko
- oliwa
- olej sezamowy
- ocet
- miód
- cynamon
- sezam
- sól, pieprz
- trochę karmelu.
obrać swój kawałek poledwicy z wszelkich błonek, żyłek itp. Następnie pokroić ją na około 2 cm kawałki, i nie rozbijać ich tłuczkiem, tylko leciutko rozpłaszczyć palcami. I włozyć do marynaty, która powstaje z okoła 4 łyżek oliwy, 1 octu, 1 małej łyżki oleju sezamowego, do tego z 2 łyżki miodu i cynamonu, sprażony sezam, sól i pieprz. W tym mięsko się marynuje, kiedy my przyrządzamy jabłuszka. Jabłko kroimy na ósemki, nie obieramy! i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Gdy cząstki się zrumienią, zdejmujemy je na papierowy ręcznik, aby wsiąkł tłuszcz. Teraz kładziemy na rozgrzaną już patelnię mięso i obsmażamy z dwóch stron. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, wlewamy całą marynatę na patelnię, możemy trochę dodać soku z jabłek, ale odrobinę i czekamy, aż zrobi się gęsty sos. Jabłka ułożone na talerzu polewamy karmelem, mięso sosem z patelni i danie gotowe. Góra 15 minut pracy , Smacznego!
|
|
Przepis na polędwiczki z serem
sprawdzony przepis Mamy
Składniki:
*2 długie polędwiczki
*30 dag żółtego sera (ewentualnie pleśniowego czy też pieczarek)
*sól
*pieprz
*1/2 l oleju
sos czosnkowy:
*1/2 słoika majonezu (o poj. 400ml)
*łyżka śmietany
*łyżeczka cukru
*szczypta kucharka
*szczypta czarnego pieprzu
*łyżka oregano
*łyżeczka suszonej pietruszki
*2 duże ząbki czosnku
*sól
Przygotowanie:
1. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm plastry.
(nadziewać możemy również całe polędwiczki ->
w tym celu odcinamy końce, robimy otwór lub nacinamy
i wkładamy ser)
Delikatnie rozbijamy (uważając, aby nie porozrywać mięsa)
Oprószamy przyprawa do wieprzowiny.
2. Ser kroimy w słupki i układamy na plastrach mięsa.
Polędwiczki ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Smażymy w głębokim oleju ok.2 minut.
3. Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy obrany
i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
Doprawiamy sola, cukrem, pieprzem, kucharkiem i ziołami.
Podajemy do polędwiczek.
SMACZNEGO
|
|
Polędwiczki z grilla
500 g polędwiczek wieprzowych
200 ml oliwy z oliwek
100 ml cherry
50 ml koniaku
4 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Cherry, koniak, pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek i przyprawy wymieszać.
Do przyrządzonej marynaty włożyć rozbite na kotlety polędwiczki, odstawić na około 12 godzin.
Po upływie podanego czasu mięso wyciągnąć z zalewy i opiekać na grillu z obu stron od 3 do 6 minut (w zależności czy lubimy krwiste czy bardziej wysmażone).
|
|
Polędwica wieprzowa z ananasem
60 dag polędwicy wieprzowej
Puszka ananasów w plastrach (wraz z zalewą)
Łyżka musztardy
Po półtorej łyżeczki mielonego imbiru i papryki
Łyżka cukru
Łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianek
Strąk świeżej zielonej papryki do przybrania
Ułożyć mięso w brytfance. Przygotować glazurę. W małym rondelku wymieszać 1/3 szklanki soku z ananasów, musztardę, imbir, paprykę, sok z cytryny, cukier i mąkę. Zagotować, mieszając. Odstawić na kilka minut. Posmarować polędwiczkę częścią glazury. Piec (bez przykrycia) 30-40 minut w temperaturze 1800C. W połowie pieczenia mięso obrócić, polać resztę glazury. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, podzielić na porcje, obłożyć dookoła plasterkami ananasa i paskami papryki. Podawać z frytkami i sałatą ze śmietaną
|
|
Polędwica po parysku
4 plastry polędwicy (po 15 dag)
2 cebule
Łyżka oleju
3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
40 ml koniaku
Pół kostki rosołowej
Łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżeczka przyprawy do zup
2-3 krople octu winnego
Miód
3 łyżki masła
Łyżka drobno posiekanych ziół
Sól
Mięso lekko zbić lub tylko rozpłaszczyć i uformować ręką. Pieprz grubo zemleć lub zmiażdżyć, obtoczyć w nim mięso, dociskając dłonią. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na maśle (2 łyżki) na jasnozłoty kolor. Dodać 3 łyżki gorącej wody, kawałek kostki rosołowej, koncentrat pomidorowy, przyprawę do zup, ocet i miód, zagotować, doprawić do smaku solą. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać do sosu bardzo zimne masło, podzielone na kawałeczki, i posiekane zioła. Sos trzymać w cieple, nie gotować. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z ognia. Mięso posolić, polać ogrzanym koniakiem, zapalić wyłożyć na podgrzany półmisek, osobno podać sos.
|
|
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MORELAMI - PIKNIKOWE
SKŁADNIKI:
4 polędwiczki wieprzowe (25-30 dag każda),
PRZYPRAWY: po łyżeczce tymianku, oregano, soli, po pół łyżeczki pokruszonego czerwonego i czarnego pieprzu
SOS: 1 szklanka moreli (z syropu, 2 łyżki posiekanego imbiru (swieży lub kandyzowany),
2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki suszonego tymianku.
PRZYRZĄDZANIE:
Mieszamy wszystkie składniki przypraw, nacieramy nimi mięso. Polędwiczki wkładamy do lodówki, pozostawiamy na parę godzin.
Robimy sos, mieszając w rondlu wszystkie składniki, gotujemy 4 minuty na małym ogniu, stale mieszamy, uważając by się nie przypalił. Ostudzony sos przewozimy na piknik w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na pikniku układamy zamarynowane mieso na grillu, pieczemy około pół godziny, pamiętając że należy je odwracać od czasu do czasu. Podajemy z sosem.
Smacznego!!!
|
|
FILETY Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH PO MYŚLIWSKU
SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe
6 łyżek mąki
2 cebule
2 ogórki kwaszone
10 dag kiełbasy (dobrej)
4 łyżki masła, 1/4 litra rosołu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka kaparów
5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz, majeranek, maggi, jałowiec, czosnek
PRZYRZĄDZANIE:
Mięso kroimy na 8 kawałków. Każdy rozbijamy zwilżonym tłuczkiem. Posypujemy przyprawami i mąką (4 łyżki), zarumieniamy na łyżce masła. Cebulę kroimy na czastki, ogórki na kawałki, kiełbasę w paski. Przygotowane składniki smażymy na łyżce masła. Z reszty masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzamy zimnym rosołem, zagotowujemy, dodajemy mięso, koncentrat, ogórki, cebulę, kiełbase, kapary, wino i przyprawy. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Ja podaję z ziemniakami.
SMACZNEGO, koleżanko i kolego!
|
|
Najprostszy sosik z polędwiczek:
Polędwiczki kroimy w plastry 1,5 - 2 cm, rozbijamy odrobinę tłuczkiem do kotletów. Na łyżce smalcu rozgrzanego na patelni podsmażamy z obu stron na mocno rumiano (prawie przypalić – co da kolor ciemniejszy). Następnie posypujemy pieprzem, czerwonym delicatem do mięs i podlewamy wodą. Dusimy z podsmażoną cebulką ok. 0,5 – 0,45 godz. Można dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, a na koniec posolić. Zagęścić mąką, dobrze rozprowadzoną w wodzie. Podać z ziemniakami i dowolną surówką lub zwykłym kiszonym ogórkiem.
Polędwiczki w warzywach:
Polędwiczki nacieramy w całości solą i pieprzem lub przyprawą magii. Na tarce jarzynówce ucieramy marchew, pietruszkę i selera. Pora kroimy dość cienko. Na rozłożonej folii aluminiowej układamy warzywa, mięsko i zawijamy - niech sobie poleży kilka godzin w lodówce. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy w folii ok. 1 godz. Podajemy jak kto lubi - z kaszą lub ziemniaczkami.
Smacznego!
e-mail: essy_floressy@wp.pl
|
|
POLEDWICA WIEPRZOWA W PIKANTNEJ KRUSZONCE Z MAJERANKIEM PODANA NA AROMATYCZNEJ SZOCEWICY
4 OCZYSZCZONE POLEDWICZKI WIEPRZOWE,1/4 szklanki oliwy z oliwek,pikantna marynata do mies,czosnek marynowany z oliwkami
pikantna kruszonka:2łyzki masła,1 łyżka majeranku, 1 łyzka musztardy dijon,bułka tarta
soczewica:puszka soczewicy,4cebule szalotki,3 zabki czosnku,galązka rozmarynu,papryka ostra,czarny pieprz,sól czosnkowa,majeranek,2 łyzki oliwy z oliwek,100g pokrojonego w kostkę chudego bekonu,szklanka pomidorów bez skórki,galazki tymianku do dekoracji.
przygotowanie:umytą, oczyszczoną i osuszona poledwice wieprzowa zamarynowac w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantna marynata do mies,masło wymieszac z musztarda,majerankiem,dodac bulke tarta,az do uzyskania konsystencji plasteliny,na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazyc bekon, cebule,czosnek i galazke rozmarynu,dodac soczewice,calosc poddusic,dodac pomidory,wymieszac i doprawic do smaku.Marynowane poledwiczki obsmazyc na patelni,umiescic kruszonke i piec 10 min. w temperaturze 180 stopni,,poledwice pokroic w plastry i ulozyc na aromatycznej soczewicy z ziolami i pomidorami.Przed podaniem udekorowac tymiankiem,mozna podac czosnek z oliwkami jako przekaske.
|
|
Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, polać oliwa i niech poleżą w lodówce. Smażyć na oliwie. Podlać białym winem i dusić. Dodać śmietany 30% i jeszcze trochę dusić. Lekko doprawić, dodać śmietankowy serek topiony i serek brie. Jak ser się roztopi, dodać zblanszowane brokuły, wymieszać i jeszcze małą chwileczkę poddusić.
|
|
POLĘDWICZKI Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
- średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
- 6 ziemniaków
- 15 dag pieczarek
- 4 łyżki żurawiny ze słoika
- olej
- mielona papryka
- sól, pieprz
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
1. Robimy marynatę: oliwę mieszamy z keczupem, musztardą z miodem.
2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry. Rozpłaszczamy dłonią. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy i polewamy olejem. Wkładamy do brytfanny, posypujemy papryką. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180° C.
4. Pieczarki oczyszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z osączonymi polędwiczkami. Podajemy na żurawinie, z ziemniakami.
SMACZNEGO!
Marcin85
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|