Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs z hiszpańskim oliwkami

Utworzony przez INGA, 5 października 2012 o 16:09
Roladki z oliwkami Składniki: 4-5 porcji filetów z kurczaka, 10 oliwek jasnych, 10 oliwek ciemnych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku. Rozbite na płaty filety doprawiamy solą i pieprzem. Mielemy lub drobniutko kroimy oliwki,doprawiamy do smaku i rozsmarowujemy na powierzchni płatów. Zwijamy je w kształt rolady,panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Do roladek robimy sos z następujących składników: 1 szklanka soku pomidorowego, 1/2 szklanki białego wina, 30 dag fasolki szparagowej, 1 srednia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, oregano, sól i pieprz. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, ugotowaną fasolkę kroimy na mniejsze częsci. Cebulę i czosnek smazymy na oliwie, dodajemy sok pomidorowy i wino, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy fasolkę i doprawiamy do smaku. Roladki podajemy z ryżem i dowolną surówką. SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Chleb z oliwkami 1,2 kg mąki pszennej 60 g drożdży 2 łyżki orzeszków pinii 1/2 szkl oliwy 1/2 pęczka oregano 3/4 l wody 2 szkl oliwek kalamata sól Oliwki oczyścić z pestek,pokroić.Drożdże wymieszać z wodą,odrobiną mąki,orzeszkami,posiekanym oregano,oliwą.Odstawić do wyrośnięcia.Zaczyn połączyć z mąką,dodać sól,Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ścian naczynia.Przykryć wilgotną ściereczką,pozostawić do dwukrotnego wyroścnięcia.Mocno zagnieść dodać oliwki,uformować bochenek.Naciąć z góry w kilku miejscach.Piec 230 stopni 10 min.Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni piec jeszcze przez chwilę.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Flaczki soczewicowe 2 l wody 4 szkl soczewicy 4 pomidory marchewki 2 cebule 4 sztuki zielonych oliwek 4 łyżki octu winnego 1/2 szkl oliwy sól,pieprz Cebulę pokroić w cienkie plastry,podsmażyć na oliwie.Opłukaną soczewicę połączyć z cebulą,pokrojonymi w kostkę pomidorami,pokrojoną w paski marchewką-wszystko razem dusić.Zalać wodą,dodać,sól gotować do miękkości soczewicy.Doprawić pieprzem,octem-gotować kilka minut.Posypać wiórkami oliwek.Dobrze smakują z pieczywem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
KURCZAK Z OLIWKAMI 1 kurczak 150 g cytryn w zalewie 500 g cebuli 3 ząbki czosnku 5 g imbiru pęczek pietruszki pęczek kolendry 150 ml oliwy z oliwek szczypta szafranu 3 laski cynamonu łyżka soku z cytryny 150 g oliwek bez pestek sól,pieprz Cytryny pokroić w paski.Cebulę ,czosnek,imbir,pietruszkę ,kolendrę posiekać.Do rondla wlać 250 ml wody,dodać oliwę ,szafran,cynamon,sól z cytryny,przyprawy.Włożyć kurczaka{pokrojony na porcje}doprawić solą,pieprzem,dusić 15 min.Wyjąć mięso dodać oliwki,cytryny z zalewy.Sos lekko odparować,wyjąć cynamon.Włożyć kurczaka,podgrzać.Podawać gorące,polewając sosem razem ze składnikami
Zaloguj się, aby oddać głos
0
WIEPRZOWINA Z OLIWKAMI 1/2 kg schabu wieprzowego 20 dag szynki wieprzowej wędzonej 1 cebula 15 czarnych oliwek 5 łyżek oliwy łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szkl białego wytrawnego wina łyżka mąki Cebukę ,szynkę ,oliwki pokroić w kostkę.Schab pokroić na 4 plastry.Lekko rozbić,posolić,obtaczać w mące,usmażyć na oliwie.Mięso wraz z tłuszczem ze smażenie przełożyć do rondla,dodać cebulę,wędlinę,oliwki.Chwilę dusić dodać koncentrat,dusic do miękkości mięsa.Pod koniec podlac winem.Kawałki miesa wyłożyć na półmisek polać sosem.Podawać z ryżem
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Oliwki marynowane z chili 500 g czarnych oliwek 5 małych papryczek chili -świeże 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu łyżeczka chili w proszku 2 dymki 2 łyżki soku z cuyryny 2 łyżki czerwonego octu winnego 80 ml oliwy OLIWKI W MARYNACIE ZIOŁOWO-CYTRUSOWEJ po 250 g czarnych i zielonych oliwek po 2 łyżeczki skórki z cytryny, pomarańczy 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego,uprażone 2 łyżeczki kmninu rzymskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 60 ml białego octu winnego 80 ml oliwy 2 łyżki posiekanej mięty mała cebula Wymieszać wszystkie składniki każdej marynaty osobno .Przykryć,wstawić do lodówki na dwa dni.Podawać z pieczywem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SAŁATKA 1 sałata lodowa 20 dag szynki 3 łodygo selera naciowego 1 duża pomarańcza 5 dag czarnych oliwek ząbek czosnku 3 łyżki oleju łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki oregano 5 dag salami w plasterkach sól,pieprz Oczyszczoną sałatę porwać.Szynkę pokroić w kostkę.Obraną pomarańczę podzielić na cząstki.Sałatę,szynkę,seler,oliwki,cząstki pomarańczy połączyć.Czosnek rozgnieść,rozetrzeć z olejem,octem,dodać oregano,sól,pieprz.Sałatkę polać sosem,wymieszać.Ozdobić salami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TORT CEBULOWY Z OLIWKAMI 1 kg cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku łyżka posiekanego tymianku 3 liście laurowe gałązka rozmarynu sok z 1 pomarańczy 50 g czarnych oliwek bez pestek 50 g filetów sardeli w oleju sól,pieprz Ciasto;250 g mąki,130 g zimnego masła,1 jajko,sól,woda z lodem Ciasto;mąkę masło,jajko,sól, wodą,posiekać,zagnieść ,odstawić na 1 godz ,ale nie do lodówki.Wyłożyć dno totrownicy 26 cm.Podpiec -10 min. Sardele wyłożyć na sito.Rozgrzać oliwę,dodać cebule pokrojoną w paski,czosnek,tymianek,rozmaryn.liść laurowy.sok z pomarańczy.sól,pieprz.Gotować 40 min.pod przykryciem.Wyjąć lisć laurowy i rozmaryn.Cebule rozłożyć na cieście,Na wierzchu ułożyć sardele i oliwki.Oprószyć pieprzem.Piec 30 min 200 stopni.Podawać na ciepło lub zimno,jako przystawkę lub przekąskę.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SELER NACIOWY NA SŁODKO-KWAŚNO 50 g selera naciowego 6 łyżek oliwy z oliwek 1/2 pęczka dymki 400 g pomidorów 3 łyżki octu malinowego 2 łyżki miodu 4 goździki laska cynamonu 15 czarnych oliwek pęczek natki pietruszki sól,pieprz Seler pokroić na równe kawałki ,usmażyć na oliwie na złoty kolor.Wyjąć z patelni a na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,dodać obrane pomidory gotować ,aż płyn odparuje.Dodać ocet,miód,goździki,cynamon,sól,pieprz.Wszystko dusić przez chwilę.Dodac seler,gotować 10 min.Dodać pokrojone w plasterki oliwki,natkę,doprawić.Podawać na ciepło.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SAŁATKA Z KUSKUSEM 600 g pomidorów 250 g ugotowanego kuskusu 4 cytryny 1 ogórek sałatkowy 1 czerwona cebula 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka chili pęczek kolendry łyżka świeżej mięty 6 łyżek oliwy 150 g czarnych oliwek sól,pieprz Ugotowany kuskus wymieszać z sokiem z 3 cytryn,wstawić na noc do lodówki.Pomidory obrać,usunąć pestki ,pokroić w kostkę,dodac do kaszy.Ogórek pokroić w cienkie plasterki,dodać do sałatki.Dodać rozgnieciony czosnek,posiekane chili.cebulę,miętę.Doprawić solą i pierzem.Cytrynę obrać ,podzielić na cząstki,a te na połówki wraz z oliwkami dodać do sałatki.Wymieszać ,odstawić na 1 godz.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Tort z papryki Ciasto-200 g mąki,100 schłodzonego masła,1 jajko,sól Masa-5 czerwonych papryk,2 jajka,1 żółtko,1 pomidor,100 g owczego sera,250 ml śmietany,3 łyżki bazylii,10 czarnych oliwek,sól,pieprz. Ciasto-składniki posiekac nożem,zagnieść ,odstawić przykryte folią na 1 godz[Nie do lodówki}Rozwałkować,wyłożyć do tortownicy,nakłuż w kilky miejscach,podpiec -10 min. Paprykę oczyścić z ziaren,połówki ułożyć na ruszcie,upiec.Powinni pojawić się pęcherzyki.Schłodzić w woreczku,obrać,pokroić w kwadraty.Pomidor obrać,usunąć sok i pestki,miąższ pokroić w kostkę.Ser pokruszyć.Jajka roztrzepać ze śmietaną,dodac ser,pomidor,paprykę,bazylię,doprawić solą i pieprzem.Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.Piec 45 min-180 stopni.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
KACZE UDKA Z POMARAŃCZĄ Z OLIWKAMI 4 kacze udka 3 łyżki oliwy 1 cebula,2 marchewki 3 ząbki czosnku łyżka mąki liść laurowy papryczka chili 1 pomarańcza 1/2 l białego wytrawnego wina 20 dag zielonych oliwek łyżka octu balsamicznego sól,pieprz Udka natrzeć soląi pieprzem.Czosnek i cebulę posiekać,Marchew i pomarańczę pokroić w plasterki.Udka usmażyć w brytfannie na oliwie.Odwrócić skórką do dołu.dodać cebulę,czosnek,marchew.Podsmażyć ,posypać mąką,dodac liść laurowy,chili,2/3 pomarańczy.Przykryć i piec 30 min-225 stopni.Wlać wino,piec jeszcze 40 min.200stopni.Wyjąć udka i marchwew,sos przetrzeć,gotować ,aż odparuje 1/3 sosu.Przyprawić octem balsamicznym,dodać pokrojone oliwki.Powstałym sosem polac kaczkę,obłożyć marchewką,plasterkami pomarańczy.Tak samo możemy przyrządzić kurczaka
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka z indykiem Składniki: 20 dag indyka ( moze być smażony lub gotowany -wg uznania), 2 małe cukinie, 2 papryki w dwu kolorach, 2 pomidory,1 cebula, duża garść oliwek, 10 dag sera(feta lub oscypek), pęczek szczypiorku, sok z dwu cytryn, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki dobrego oleju, 1 ząbek czosnku, cukier. Wykonanie: Cukinię oraz papryki ( bez gniazd nasiennych), pomidory i mięso kroimy w kosteczke. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa, mięso, pokruszony ser oraz oliwki delikatnie mieszamy ze sobą i polewamy sosem przygotowanym z oleju, soku z cytryny., octu i czosnku roztartego z solą. Sos mozna doprawić ulubionymi ziołami. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby składniki przegryzły sie. Podajemy posypana szczypiorkiem. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PATELNIA ROZMAITOŚCI 2 małe bakłażany 4 małe cukinie 2 cebule 3 łyżki oliwy ząbek czosnku 150 ml soku pomidorowego 150 ml czerwongo wytrawnego wina 100 g czarnych oliwek olej,sól,pieprz natka zioła prowansalskie 100 g owczego sera Bakłażany nie obrane pokroić w kostkę cukinie również ze skórką pokroić w plastry.Cebule w plasterki,zrumienić na oleju z bakłażanem,dodać cukinię-smażyć 5 min.Doprawić rozgniecionym czosnkiem,podlać sokiem pomidorowym,winem,doprawić ziołami,solą,pieprzem-dusić ok 8 min.Przed podaniem posypać pokruszonym serem,oliwkami,natką.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Cielęcina z bakłażanem i oliwkami 1 duży bakłażan sól 60 ml oliwy 1 kg cielęciny 2 cebule 2 łyżeczki mielonego kminu po 1/4 łyżeczki ziela ang,pieprzu cayenne po 1/2 łyżeczki cynamonu,mielonej kolendry łyżeczka papryki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 puszki pomidorów po 425g 60 ml przecieru pomidorowego 1/2 szlk wody 430 ml wytrawnego czerwonego wina 60 ml soku z cytryny po 90 g czarnych i zielonych oliwek 2 łyżki natki 1/2 łyżeczki cukru Bakłażany pokroić w dużą kostkę,oprószyć solą odstawić na 30 min.Opłukać zimną wodą.Rozgrzać olej,zrumienic bakłażan,wyjąć.Na tym samym tłuszczu usmażyć mięso pokrojone w kostkę.Wyjąć.Zrumienić cebulę,dodać mięso,przyprawy,czosnek,liśc laurowy,smażyć 1 min.Dodać pomidory wraz z sokiem,,przecier,wodę,wino,gotować ok 1 godz.Dodać bakłażan,dusić razem 20 min.Dodać sok,oliwki,natkę,cukier,doprawić solą,pieprzem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
KOTLETY Z OLIWKAMI 4 kotlety schabowe 5 dag zielonych oliwek 10 dag sera feta ząbek czosnku olej mleko panierka z kawałkami pieprzu Ser rozgnieść widelcem,oliwki posiekać,czosnek rozgnieść .Mieszamy ser,oliwki,.czosnek,.Kotlety rozbić,na środku każdego nakładać farsz serowy.Zwinąć obwiązać nicią .Kotlety maczamy w mleku ,obtaczamy w panierce,mocno dociskujac ręką.Usmażyć na rozgrzanym oleju.Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Papryka nadziewana mięsem i oliwkami 8 dużych papryk 800 g jagnięciny 24 oliwek kalamata 1 cebula 3 żąbki czosnku 1/2 szkl orzeszków pinii 1/2 szkl oliwy 2 łyżki skórki z cytryny 8 łyżek jogurtu naturalnego sól,pieprz Na oliwie poddusiś czosnek i posiekaną cebulę,mięso,wszystko zmielić na grubym sitku,połączyć z orzeszkami.Doprawić solą,pieprzem,Napełnić połówki papryk.Zapiekać 45 min-200 stopni.Polać jogurtem,wymieszanym ze skórką z cytryny,paskami oliwek.Zapiekać jeszcze 15 min-160 stopni.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka zdrowia 1 sałata lodowa 250 g gotowanej ciecierzycy 125 g tofu pokrojonego w kostke garść oliwek 1 awokado pokrojone w kostkę garść drobnego makaronu ugotowanego aldente szczypiorek kolorowy pieprz 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
80 dkg wołowiny porządną garść oliwek zielonych mała garść migdałów pół łyżeczki cynamonu kostka wołowa (rosołek) 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka cukru 4 łyżki oliwy z oliwe pieprz do smaku Wołowine pokroić na steki smażyć po 8 minut z obu stron; dodać migdały i oliwki pokrojone na ćwiartki, cukier koncentrat i około szklanki wody; gdy pół sosu wyparuje dodac rosołek, pieprz i cynamon. Nakoniec można dodac 2 łyżki czerwonego wina lub sherry
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SŁATKA 100 g rodzynek kalifornijskich 150 g suchego sera owczego 200 g oliwek czarnych 500 g cukinii 1 sałata radicchio gałązka oregano Sos-po 2 łyżki półsłodkiego shery,octu shery,4 łyżki oliwy z oliwek,1/4 łyżeczki sproszkowanej gorczycy,sól,pieprz. Sos-shery,ocet,gorczycę wymieszaćdodać oliwę,doprawić solą i pieprzem.Dodać rodzynki,pokruszony ser.pokrojone w cienkie paski cukinie,pozostałe składniki,wymieszać.Liście sałaty umyć ,osuszyć ułożyć na talerzach,wyłożyć sałatkę,przybrać oregano.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 3

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: