Spaghetti z chlebem
100 g filecików anchois
100 g okruchów białego chleba
400 g makaronu spaghetti
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparow
skórka i sok z 1 cytryny
pieprz
Rozgrzać 2 łyżki oliwy,wrzucić fileciki anchois,dusić ,aż się rozpadną.Dodać czosnek,poddusić.Rozgrzać pozostałą oliwę,wsypać chleb,smażyć do wchłonienia oliwy.Spaghetti ugotowac według przepisu.Gorący makaron wymieszać z chlebem,pastą anchois,oliwkami,kaparami,sokiem i otartą skórką z cytryny.Doprawić solą i pieprzem.
|
|
Klopsy z oliwkami
1 kg miesa mielonego wieprzowo-wołowego
3 ząbki czosnku
łyżka świeżego oregano
2 łyżki natki pietruszki
70 g okruchów chleba
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 papryczki chili
laska cynamonu
2 puszki pomidorów po 425 g
250 bulionu wołowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 szkl zielonych oliwek bez pestek
Wymieszać mięso,czosnek,zioła,okruchy chleba,jajko.Formować kulki,wstawić do lodówki na 30 min.Usmażyć na oliwie.Na tym samym oleju zeszklić cebulę,chili,dodać słodką paprykę,cynamon,osączone pomidory,bulion,przecier pomidorowy ,dusić 10 min,aż sos zgęstnieje.Włożyć klopsiki,oliwki,podgrzewać 10 min.Usunąć cynamon.Doprawić solą.
|
|
Tarta z oliwkami
Ciasto-25 dag mąki krupczatki,12/1/2 dag masła,łyżeczka oliwy z oliwek,sól.
Farsz-15 dag ostrego sera,15 dag zielonych oliwek,10 dag białego sera,3 jajka,1/3 szkl mleka,sól,pieprz,natka pietruszki.
Ciasto;z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche,owinąc folią odstawić na 1 godz.
3/4 sera pokroić w plasterki ,resztę zetrzeć na tarce duże otwory.Ciasto rozwałkować ,wyłożyć formę,nakłuć widelcem,zapiec-10 min.Na cieście ułożyć plasterki sera,pokrojone oliwki.Jajka roztrzepać z solą,mlekiem,pieprzem,wymieszać z białym serem,posiekana natką.Masę rozłożyć na cieście.Posypać startym serem,Zapiekać 30 min -180 stopni
|
|
SZPARAGI Z OLIWKAMI
30 dag szparagów
5 dag plasterków szynki
3 pomarańcze
2 cebule
czarne oliwki
pęczek koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Szparagi oczyścić,związać gotować 20 min w osolonym wrzątku.Ostudzić.2 pomarańcze sparzyć,pokroić ze skórką w cienkie plasterki.Cebulę pokroić w krążki.Z trzeciej pomarańczy wycisnąc sok,wymieszać z solą,oliwą.Szparagi owinąć plasterkami szynki,ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy,krążkami cebuli.Udekorować oliwkami,koperkiem.Sos podać oddzielnie.
|
|
Schabowe inaczej
1 kg schabu
sól,pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane cebule
2 ząbki czasnku
liść laurowy
3 pomidory
5 dag szynki wedzonej
1/2 szkl białego wytrawnego wina
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżki natki pietruszki
12 czarnych oliwek bez pestek
Schab pokroić na kotlety,rozbić ,oprószyć solą i pieprzem,obtaczać w mące zrumienić na oliwie.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,czosnek,dodać pomidory,liść laurowy,dusić do jednolitej konsystencji.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,wlać wino,posiekane jajko,natkę,pokrojone na połówki oliwki,zagotować.Dodać mięso,wymieszać.Dusić ok 40 min.Kotlety podawać polane sosem
|
|
Pasta z oliwek
200 g czarnych oliwek
50 g filecików anchois
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
skórka i sok z 1 cytryny
10 łyżek oliwy z oliwek
Wszystie składniki zmiksować.Używać wegle życzenia-jako dip podany ze świeżą bułką albo dodatek aromaryzujący potrawy.Możemy go przechowywać w lodówce przez miesiąć.
|
|
Sałatka
1 sałata
pęczek dymki
2 jajka na twardo
2 pomidory
zielona papryka
20 czarnych oliwek
100 g szynki
150 g sera camembert
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
ząbek czosnku
sól
Liście sałaty rozdrobnić.Dymkę pokroć w krążki,pomidory w półplasterki,jajka na ćwiertki,papryke w paski,oliwki na połówki.Sałatę ułożyć w salaterce,dodać warzywa,ser,wędlinę,jajka.Wierzch posypać oliwkami.Z oleju soku z cytryny czosnku sporządzic sos z dodatkiem soli,polać sałatkę
|
|
Sałatka z bakłażama z salami
600 g bakłażananów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ogórek saatkowy
sól
150 g salami w plasterkach
100 g czarnych oliewek
Sos-2 szalotki,ząbek czosnku,150 g jogurtu,3 łyżki masła,sól,cukier,biały pieprz
odrobina tabasco
sok z 1 cytryny
Szalotki posiekać,dodać rozgnieciony czosnek,jogurt,mleko,przyprawy,zmiksować.
Bakłażany pokroić na ćwiartki,a następnie w paski,skropić sokiem z cytryny.Rozgrzać oliwę,włożyć bakłażany,dusic 2 min.Wyjąć ,osuszyć.Ogórek pokroić w kostkę.Salami pokroić w paski.Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem.Przybrać oliwkami.
|
|
Sałatka
500 g kopru włoskiego
sok z 1 cytryny
sól
czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
250 g zielonych i czarnych oliwek
100 g szynki konserwowej
16 listków bazylii
2 dymki
100 g sera parmezan
Koper włoski-bulwy oczyścić,pokroić na ćwiertki,potem w paski,skropić sokiem z cytryny,posolić,oprószyć pieprzem i wymieszać z olejem.
Oliwki pokroić w plasterki.Szynkę pokroić w paski,dodac do sałatki,wymieszać.Przełożyć do salaterki,wokoło ułożyć pokrojoną dymkę,po wierzchu posypać tartym parmezanem,przybrać bazylią.
|
|
Cielęcina z oliwkami
1 kg cielęciny
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
garść ciemnych oliwek
2 kolorowe papryki
100 ml oliwy
35 g mąki
oregano
sól,pieprz
Rozgrzać połowę oliwy,usmażyć drobno posiekaną cebulę,czosnek,oregano.Wlać 1 1/2 szkl wina,obrane pomidory,rozsmażyć.Mięso pokroić w kostkę,posolić,oprószyć mąką,obsmażyć na oliwie.Resztę wina wlać do mięsa,dusić kolejne kilka minut.Sos przelać do garnka,dodać mięso,oliwki,papryke pokrojoną w paski,dusić.Sos powinien być gęsty.Podajemy z ryżem.
|
|
Kurczak z oliwkami
1 kurczak
4 czerwone papryki
4 pomidory
2 cebule
25 dag czarnych oliwek
250 ml czerwonego wytrawnego wina
375 ml oliwy
łyżka tymianku
sól,pieprz
Kurczaka podzielić na porcje,smażyć na rozgrzanym tłuszczu 10 min.Paprykę pokroić w kostkę ,pomidory obrać rozgnieść widelcem,dodać do kurczaka.Cebulę posiekać dodać do mięsa.Wsypać oliwki,zalać winem.Doprawić tymiankem,solą,pieprzem,dusić do miękkości mięsa.Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
|
|
SOLA Z OLIWKAMI
4 usmażone filety z soli
1 bakłażan
10 dag oliwek
2 ząbki czosnku
garść posiekanego tymianku
10 listków bazylii
szczypta cukru
oliwa
4 pomidory
5 liści laurowych
galązka rozmarynu
2 posiekane szalotki
sól
Bakłażan pokroić wzdłuż na 4 plastry.obficie posolić.Po 15 minutach spłukać sól.Plastry bakłażanna ułożyć na folii aluminiowej,oprószyć ziołami,posypać cukrem,skropić oliwą.Szczelnie zawinąć piec 30 min 190 stopni.Powinny mieć konsystencje galaretki.2/3 bakłażanów przełożyć na talerz,ułożyć na nich usmażoną rybę.
Sos-pomidory,obrać,dodać liść laurowy,rozmaryn,czosnek,oliwki,szakotki,pozostałe bakłażany.Doprawić do smaku solą,piprzem,dusić do miękkości.Usunąć liście laurowe,sos zmiksować.Polać rybę
|
|
1 kurczak
20 dag oliwek faszerowanych papryką
20 dag oliwek zielonych
10 dag oliwek czarnych
4 czerwone papryki
sól,pieprz
oliwa
tymianek
liśc laurowy
Zielone i czarne oliwki posiekać bardzo drobno,wymieszać z tymiankiem,pokruszonym liściem laurowym,dodać sól,pieprz.napełnić nim kurczaka.Dusić w niewielkiej ilości oliwy w piekarniku.Papryki pokroić w plastry,obłożyć nimi kurczaka na 10 min przed końcem pieczenia.Podawać przybranego faszerowanymi oliwkami.
|
|
RACUCHY MIĘTOWE Z OLIWKAMI
1 cukinia -25 dag
3 pomidory
1 cebula
2 łyżki czarnych oliwek
po łyżce octu,oliwy
ząbek czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
łyżka posiekanej mięty
3 łyżki posiekanego żółtego sera
sól,pieprz
olej
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na drubej tarce,posolic odstawić.Pomidory pokroić na cząstki,cebulę posiekać wymieszać z pomidorami.Oprószyć solą,pieprzem,skropić oliwą i octem.Dodać rozgnieciony czosnek,jogurt.Cukinię odcisnąć,połączyć z jajkami,bułką tartą,mietą,serem,doprawić pieprzem ,solą.Smażyć małe placki.Podajemy z sałatką lub jogurtem.
|
|
PAPARDELLE Z OLIWKAMI
32 oliwki
skórka z 2 cytryn
skórka z 1 pomarańczy
5 łyżek natki pietruszki
2 łyżki świeżego tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ostrej papryki
50 dag makaronu papardelle
sól
Makaron ugotowac al dente.Połączyć składniki;skórkę z cytryny,2 paski skórki z pomarańczy,paprykę ostrą,oliwę,oliwki,natkę ,tymianek,łyżeczkę soli-wszystko zmiksować, ale nie na piure.Włożyć do ogrzanej miski ,dodać makaron,zamieszać.
|
|
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wędzonego łososia
oliwki zielone
1 opakowanie rukoli lub roszponki
kiełki brokuła
pomidor
papryka
cebula
WYKONANIE:
Wszystkie składniki połącz i przypraw wg uznania. Można też dodać ocet balsamiczny.
Danie jest bardzo proste i smaczne!
|
|
SOLANKA ROSYJSKA
SKŁADNIKI:
50 dag karczku
2 cebule
3 kiszone ogórki
4 ziemniaki
10-15 zielonych lub czarnych marynowanych oliwek
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
100 ml śmietany
pół cytryny
sól, pieprz
ziele angieskie, liść laurowy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2 l wywaru z warzyw
WYKONANIE:
Mięsko ugotuj na wywarze, wyjmij, pokrój w paseczki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Ogórki obierz i pokrój w kosteczkę. Przygotuj oliwki oraz cytrynę pokrojoną w plastry. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy zrobią się lekko miękkie, dodaj mięso, oliwki, ogórki, pokrojoną w plastry cytrynę, zieleninę oraz podsmażone cebule z pomidorami. Gotuj 10 min. Do talerza zupy dodaj łyżkę śmietany. Smacznego!
|
|
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W POMIDORACH
SKŁADNIKI:
150g makaronu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 stołowa łyżka koncentratu pomidorowego
100g czarnych oliwek
sól, pieprz
bazylia, oregano, majeranek
WYKONANIE:
Ugotuj makaron. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekane ząbki czosnku. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Kiedy pomidory się rozgotują, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego do smaku. Do całości dodaj tuńczyka wraz z sosem z puszki oraz pokrojone oliwki. Całość dopraw wedle uznania solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem. Ugotowany makaron wyłóż na talerz, polej gotowym sosem z tuńczyka i pomidorów. Do przystrojenia możesz użyć pietruszki. Smacznego!
|
|
PESTO SZPINAKOWE
pęczek świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
pieprz
6 oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki nasion słonecznika
oliwa z oliwek
ser parmezan
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
SOS:
1 cebula
ok. 40 dag świeżego szpinaku
sól, pieprz
1 łyżka masła
Na masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak porwany na kawałki. Dusimy przez chwilę, aż zmiękknie. Sos miksujemy. Dodajemy przygotowane wcześniej pesto i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowany makaron (gorący) i mieszamy z sosem.
Gotowe danie posypujemy parmezanem.
Smacznego!
|
|
Musaka
Składniki:500 gram mięsa mielonego, 2 cebule, 2 bakłażany, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,12 czarnych oliwek i kilka zielonych, sól,, 3 jajka, szklanka soku pomidorowego, 2 szklanki mleka, 3 łyżki startego sera, gałka muszkatułowa, pieprz.
Wykonanie: Cebulę posiekac i zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć i wlać sok pomidorowy. Dusić ok.15 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty czosnek. doprawić. Pokrojone w krążki oliwki dodać do mięsa. Umyte bakłażany pokrojone w plastry, posolić i odstawić na ok.15 min. Osączyć je. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układac na przemian mięso i bakłażany. Polać mlekiem połączonym z rozkłóconymi jajkami i serem. Piec w temp.200 stopni C ok.30 min.
Smacznego
|
Strona 2 z 3
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|