Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs z hiszpańskim oliwkami

Utworzony przez INGA, 5 października 2012 r. o 16:09
Spaghetti z chlebem 100 g filecików anchois 100 g okruchów białego chleba 400 g makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek łyżka kaparow skórka i sok z 1 cytryny pieprz Rozgrzać 2 łyżki oliwy,wrzucić fileciki anchois,dusić ,aż się rozpadną.Dodać czosnek,poddusić.Rozgrzać pozostałą oliwę,wsypać chleb,smażyć do wchłonienia oliwy.Spaghetti ugotowac według przepisu.Gorący makaron wymieszać z chlebem,pastą anchois,oliwkami,kaparami,sokiem i otartą skórką z cytryny.Doprawić solą i pieprzem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Klopsy z oliwkami 1 kg miesa mielonego wieprzowo-wołowego 3 ząbki czosnku łyżka świeżego oregano 2 łyżki natki pietruszki 70 g okruchów chleba 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 papryczki chili laska cynamonu 2 puszki pomidorów po 425 g 250 bulionu wołowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 szkl zielonych oliwek bez pestek Wymieszać mięso,czosnek,zioła,okruchy chleba,jajko.Formować kulki,wstawić do lodówki na 30 min.Usmażyć na oliwie.Na tym samym oleju zeszklić cebulę,chili,dodać słodką paprykę,cynamon,osączone pomidory,bulion,przecier pomidorowy ,dusić 10 min,aż sos zgęstnieje.Włożyć klopsiki,oliwki,podgrzewać 10 min.Usunąć cynamon.Doprawić solą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tarta z oliwkami Ciasto-25 dag mąki krupczatki,12/1/2 dag masła,łyżeczka oliwy z oliwek,sól. Farsz-15 dag ostrego sera,15 dag zielonych oliwek,10 dag białego sera,3 jajka,1/3 szkl mleka,sól,pieprz,natka pietruszki. Ciasto;z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche,owinąc folią odstawić na 1 godz. 3/4 sera pokroić w plasterki ,resztę zetrzeć na tarce duże otwory.Ciasto rozwałkować ,wyłożyć formę,nakłuć widelcem,zapiec-10 min.Na cieście ułożyć plasterki sera,pokrojone oliwki.Jajka roztrzepać z solą,mlekiem,pieprzem,wymieszać z białym serem,posiekana natką.Masę rozłożyć na cieście.Posypać startym serem,Zapiekać 30 min -180 stopni
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SZPARAGI Z OLIWKAMI 30 dag szparagów 5 dag plasterków szynki 3 pomarańcze 2 cebule czarne oliwki pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek sól Szparagi oczyścić,związać gotować 20 min w osolonym wrzątku.Ostudzić.2 pomarańcze sparzyć,pokroić ze skórką w cienkie plasterki.Cebulę pokroić w krążki.Z trzeciej pomarańczy wycisnąc sok,wymieszać z solą,oliwą.Szparagi owinąć plasterkami szynki,ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy,krążkami cebuli.Udekorować oliwkami,koperkiem.Sos podać oddzielnie.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Schabowe inaczej 1 kg schabu sól,pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane cebule 2 ząbki czasnku liść laurowy 3 pomidory 5 dag szynki wedzonej 1/2 szkl białego wytrawnego wina 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki 12 czarnych oliwek bez pestek Schab pokroić na kotlety,rozbić ,oprószyć solą i pieprzem,obtaczać w mące zrumienić na oliwie.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,czosnek,dodać pomidory,liść laurowy,dusić do jednolitej konsystencji.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,wlać wino,posiekane jajko,natkę,pokrojone na połówki oliwki,zagotować.Dodać mięso,wymieszać.Dusić ok 40 min.Kotlety podawać polane sosem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pasta z oliwek 200 g czarnych oliwek 50 g filecików anchois 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku skórka i sok z 1 cytryny 10 łyżek oliwy z oliwek Wszystie składniki zmiksować.Używać wegle życzenia-jako dip podany ze świeżą bułką albo dodatek aromaryzujący potrawy.Możemy go przechowywać w lodówce przez miesiąć.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka 1 sałata pęczek dymki 2 jajka na twardo 2 pomidory zielona papryka 20 czarnych oliwek 100 g szynki 150 g sera camembert 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku sól Liście sałaty rozdrobnić.Dymkę pokroć w krążki,pomidory w półplasterki,jajka na ćwiertki,papryke w paski,oliwki na połówki.Sałatę ułożyć w salaterce,dodać warzywa,ser,wędlinę,jajka.Wierzch posypać oliwkami.Z oleju soku z cytryny czosnku sporządzic sos z dodatkiem soli,polać sałatkę
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z bakłażama z salami 600 g bakłażananów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ogórek saatkowy sól 150 g salami w plasterkach 100 g czarnych oliewek Sos-2 szalotki,ząbek czosnku,150 g jogurtu,3 łyżki masła,sól,cukier,biały pieprz odrobina tabasco sok z 1 cytryny Szalotki posiekać,dodać rozgnieciony czosnek,jogurt,mleko,przyprawy,zmiksować. Bakłażany pokroić na ćwiartki,a następnie w paski,skropić sokiem z cytryny.Rozgrzać oliwę,włożyć bakłażany,dusic 2 min.Wyjąć ,osuszyć.Ogórek pokroić w kostkę.Salami pokroić w paski.Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem.Przybrać oliwkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka 500 g kopru włoskiego sok z 1 cytryny sól czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 250 g zielonych i czarnych oliwek 100 g szynki konserwowej 16 listków bazylii 2 dymki 100 g sera parmezan Koper włoski-bulwy oczyścić,pokroić na ćwiertki,potem w paski,skropić sokiem z cytryny,posolić,oprószyć pieprzem i wymieszać z olejem. Oliwki pokroić w plasterki.Szynkę pokroić w paski,dodac do sałatki,wymieszać.Przełożyć do salaterki,wokoło ułożyć pokrojoną dymkę,po wierzchu posypać tartym parmezanem,przybrać bazylią.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Cielęcina z oliwkami 1 kg cielęciny 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory garść ciemnych oliwek 2 kolorowe papryki 100 ml oliwy 35 g mąki oregano sól,pieprz Rozgrzać połowę oliwy,usmażyć drobno posiekaną cebulę,czosnek,oregano.Wlać 1 1/2 szkl wina,obrane pomidory,rozsmażyć.Mięso pokroić w kostkę,posolić,oprószyć mąką,obsmażyć na oliwie.Resztę wina wlać do mięsa,dusić kolejne kilka minut.Sos przelać do garnka,dodać mięso,oliwki,papryke pokrojoną w paski,dusić.Sos powinien być gęsty.Podajemy z ryżem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kurczak z oliwkami 1 kurczak 4 czerwone papryki 4 pomidory 2 cebule 25 dag czarnych oliwek 250 ml czerwonego wytrawnego wina 375 ml oliwy łyżka tymianku sól,pieprz Kurczaka podzielić na porcje,smażyć na rozgrzanym tłuszczu 10 min.Paprykę pokroić w kostkę ,pomidory obrać rozgnieść widelcem,dodać do kurczaka.Cebulę posiekać dodać do mięsa.Wsypać oliwki,zalać winem.Doprawić tymiankem,solą,pieprzem,dusić do miękkości mięsa.Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SOLA Z OLIWKAMI 4 usmażone filety z soli 1 bakłażan 10 dag oliwek 2 ząbki czosnku garść posiekanego tymianku 10 listków bazylii szczypta cukru oliwa 4 pomidory 5 liści laurowych galązka rozmarynu 2 posiekane szalotki sól Bakłażan pokroić wzdłuż na 4 plastry.obficie posolić.Po 15 minutach spłukać sól.Plastry bakłażanna ułożyć na folii aluminiowej,oprószyć ziołami,posypać cukrem,skropić oliwą.Szczelnie zawinąć piec 30 min 190 stopni.Powinny mieć konsystencje galaretki.2/3 bakłażanów przełożyć na talerz,ułożyć na nich usmażoną rybę. Sos-pomidory,obrać,dodać liść laurowy,rozmaryn,czosnek,oliwki,szakotki,pozostałe bakłażany.Doprawić do smaku solą,piprzem,dusić do miękkości.Usunąć liście laurowe,sos zmiksować.Polać rybę
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
1 kurczak 20 dag oliwek faszerowanych papryką 20 dag oliwek zielonych 10 dag oliwek czarnych 4 czerwone papryki sól,pieprz oliwa tymianek liśc laurowy Zielone i czarne oliwki posiekać bardzo drobno,wymieszać z tymiankiem,pokruszonym liściem laurowym,dodać sól,pieprz.napełnić nim kurczaka.Dusić w niewielkiej ilości oliwy w piekarniku.Papryki pokroić w plastry,obłożyć nimi kurczaka na 10 min przed końcem pieczenia.Podawać przybranego faszerowanymi oliwkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
RACUCHY MIĘTOWE Z OLIWKAMI 1 cukinia -25 dag 3 pomidory 1 cebula 2 łyżki czarnych oliwek po łyżce octu,oliwy ząbek czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej mięty 3 łyżki posiekanego żółtego sera sól,pieprz olej Cukinię razem ze skórką zetrzeć na drubej tarce,posolic odstawić.Pomidory pokroić na cząstki,cebulę posiekać wymieszać z pomidorami.Oprószyć solą,pieprzem,skropić oliwą i octem.Dodać rozgnieciony czosnek,jogurt.Cukinię odcisnąć,połączyć z jajkami,bułką tartą,mietą,serem,doprawić pieprzem ,solą.Smażyć małe placki.Podajemy z sałatką lub jogurtem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PAPARDELLE Z OLIWKAMI 32 oliwki skórka z 2 cytryn skórka z 1 pomarańczy 5 łyżek natki pietruszki 2 łyżki świeżego tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 50 dag makaronu papardelle sól Makaron ugotowac al dente.Połączyć składniki;skórkę z cytryny,2 paski skórki z pomarańczy,paprykę ostrą,oliwę,oliwki,natkę ,tymianek,łyżeczkę soli-wszystko zmiksować, ale nie na piure.Włożyć do ogrzanej miski ,dodać makaron,zamieszać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM SKŁADNIKI: 1 opakowanie wędzonego łososia oliwki zielone 1 opakowanie rukoli lub roszponki kiełki brokuła pomidor papryka cebula WYKONANIE: Wszystkie składniki połącz i przypraw wg uznania. Można też dodać ocet balsamiczny. Danie jest bardzo proste i smaczne!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SOLANKA ROSYJSKA SKŁADNIKI: 50 dag karczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 4 ziemniaki 10-15 zielonych lub czarnych marynowanych oliwek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 100 ml śmietany pół cytryny sól, pieprz ziele angieskie, liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 l wywaru z warzyw WYKONANIE: Mięsko ugotuj na wywarze, wyjmij, pokrój w paseczki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Ogórki obierz i pokrój w kosteczkę. Przygotuj oliwki oraz cytrynę pokrojoną w plastry. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy zrobią się lekko miękkie, dodaj mięso, oliwki, ogórki, pokrojoną w plastry cytrynę, zieleninę oraz podsmażone cebule z pomidorami. Gotuj 10 min. Do talerza zupy dodaj łyżkę śmietany. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON Z TUŃCZYKIEM W POMIDORACH SKŁADNIKI: 150g makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 stołowa łyżka koncentratu pomidorowego 100g czarnych oliwek sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek WYKONANIE: Ugotuj makaron. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekane ząbki czosnku. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Kiedy pomidory się rozgotują, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego do smaku. Do całości dodaj tuńczyka wraz z sosem z puszki oraz pokrojone oliwki. Całość dopraw wedle uznania solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem. Ugotowany makaron wyłóż na talerz, polej gotowym sosem z tuńczyka i pomidorów. Do przystrojenia możesz użyć pietruszki. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PESTO SZPINAKOWE pęczek świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku pieprz 6 oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika oliwa z oliwek ser parmezan Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. SOS: 1 cebula ok. 40 dag świeżego szpinaku sól, pieprz 1 łyżka masła Na masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak porwany na kawałki. Dusimy przez chwilę, aż zmiękknie. Sos miksujemy. Dodajemy przygotowane wcześniej pesto i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowany makaron (gorący) i mieszamy z sosem. Gotowe danie posypujemy parmezanem. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Musaka Składniki:500 gram mięsa mielonego, 2 cebule, 2 bakłażany, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,12 czarnych oliwek i kilka zielonych, sól,, 3 jajka, szklanka soku pomidorowego, 2 szklanki mleka, 3 łyżki startego sera, gałka muszkatułowa, pieprz. Wykonanie: Cebulę posiekac i zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć i wlać sok pomidorowy. Dusić ok.15 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty czosnek. doprawić. Pokrojone w krążki oliwki dodać do mięsa. Umyte bakłażany pokrojone w plastry, posolić i odstawić na ok.15 min. Osączyć je. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układac na przemian mięso i bakłażany. Polać mlekiem połączonym z rozkłóconymi jajkami i serem. Piec w temp.200 stopni C ok.30 min. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...