Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na danie z Europy, wygraj walizkę pełną sztućców!

Utworzony przez bernika, 17 czerwca 2010 o 18:57
Niemieckie ciasto "Kalte Schnauze" czyli zimny pies 250 g masła 2 jaja 100 g cukru 50g kakao łyzeczka cukru waniliowego 4 łyzki mleka lub rumu 300 g herbatników maślanych cukier puder Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem" Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stęzec. Forme keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papeiru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na palstry. Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzieki temu smak był bogatszy. efekt i dowod wykonania mozna zobaczyć tutaj: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/zimny_pies
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Węgierski gulasz z kociołka z fasolą 1 kg mieszanego mięsa wieprzowego: łopatka, szynka lub karczek. 2 wedzone zeberka. kawałek boczku ok 300g 2 puszki fasoli - biała i czerwona 5-10 dag słoniny lub innego tłuszczu. 1/2 kg cebuli. 2 duze marchewki 1 duza pietruszka 1/2 kg ziemniaków 1 główka czosnku puszka pomidorów 2 papryki kolorowe. 3 łyzki słodkiej czerwonej papryki ostra papryka chili łyżka mąki 200 ml śmietany sól.. pieprz Cebulę kroimy w drobna kostke. Słonine równiez drobno pokrojona wytapiamy w kociołku. Cebule, czesto mieszajac, powoli podsmazamy na złoto. Wsypujemy słodka papryke, dobrze mieszamy i przez chwile podgrzewamy, uwazajac, zeby sie nie przypaliła. Wlewamy kilka litrów wody, wkładamy przygotowane pokjone w kostke duzą kostke mięso, zeberka i drobno pokrojony boczek i gotujemy ok godziny. Przyprawiamy ostra papryka. lub chili Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, pomidory. Wyparowana wode uzupełniamy. Marchewke i pietruszkę kroimy w drobną kostke, obrane i pokrojone równiez w kostkę ziemniaki, paapryki w kostę dodajemy na ok 20 minut przed końcem i gotujemy. Sprawdzamy ostrosc zupy (powinna byc lekko ostra). Na koniec dodajmy fasole i kukurydzę. Zeberka wyciagamy, odzielamy mieso kroimy i wkładamy do zupy. Teraz ewentualnie można dodać smietane zmieszaną z łyżką mąki i dodajemy do zupy. Ale smietana nie jest konieczna. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupe oczywiscie mozna przygotowac w garnku w kuchni a nie tylko w kociołku nad ogniskiem. dowód wykonania: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...ciolka_z_fasola
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Chili con care w plackach tortilla 1 łyżka oliwy z oliwek . 500 g mielonej wołowiny . 1 czerwona cebula . 1 biała cebula. 2 ząbki czosnku. 1 łyżeczka przyprawy chilli . 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku . 1 łyżeczka suszonego oregano . puszka pokrojonych pomidorów . czerwona papryka. 4 łyżki passaty pomidorowej. puszka czerwonej fasoli w zalewie odsączonej z zalewy . puszka kukurydzy. placki tortilla Troche meksyku na polskim talerzu. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamyolej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy. Dodajemy pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym). Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 20minut.od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy fasolę, kulkurydzę i chwilę razem gotujemy. Podajemy na gorąco z plackami tortilli. dowód wykonani: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...ackach_tortilla
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Moja tortilla de patatas z salami chorizo 4 średnie ziemniaki lub 2 duze 1 cebula ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki i 1/2 zielonej kawałeczek chili lub sproszkowane chili 5 plasterków salami chorizo 2 łyżki oleju roślinnego 6 jajek sól świeżo zmielony czarny pieprz tymianek Moja modyfikacja tortilli de patatas - dawno nie robiona znowu zagosciła. Ziemniaki kroje na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki i smaże ok 10 minut co jakis czas przewracajac je zeby nie przywarły do dna. posypuje solą i pieprzem. Pod koniec wrzucam cebule pokrojona w kosteczke. drobno pokrojony czosnek, i kawałki chorizo, smaże razem chwilę, następnie dodaje papryki pokrojone w kostke. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Jajka roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem. Wylewam masę jajeczną na patelnię, posypuję tymiankiem. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadziła. Smaże do czasu gdy się zetnie, przykrywam patelnię duzym talerzem, odwracam patelnię, przenosze placek na talerz i ponownie zsuwam na patelnię. Smaże spód. Wystarczy 2 minuty. Podawać na patelni lub pokroić na kawałki i rozkładać na talerze. Nastepnego dnia tortilla zyskuje jeszcze lepszy smak, chociaż żadko zostaje:) dowód wykonania: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad..._salami_chorizo
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Tort Czarny Las inaczej zwany Schwardzwaldzkim -Ciasto:. 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej. 150 g miękkiego masła . 150 g drobnego cukru. 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka. 150 g mąki. 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli. -Syrop do nasączenia blatów: . 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) . 75 ml likieru wiśniowego . -Masa wiśniowa: . 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki). 2 łyżki cukru. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. kilka kropli olejku waniliowego. 50 ml likieru wiśniowego. 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp. -Ponadto:. około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie. 4 łyżki cukru pudru. fix do smeitany Tort na urodziny mojego taty wg przepisu z mojewypieki.blox.pl Ciasto: Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 lub 3 blaty. Skałdniki na syrop wymieszać. Składniki na masę: Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć. Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce. dowód: -Ciasto:. 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej. 150 g miękkiego masła . 150 g drobnego cukru. 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka. 150 g mąki. 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli. -Syrop do nasączenia blatów: . 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) . 75 ml likieru wiśniowego . -Masa wiśniowa: . 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki). 2 łyżki cukru. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. kilka kropli olejku waniliowego. 50 ml likieru wiśniowego. 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp. -Ponadto:. około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie. 4 łyżki cukru pudru. fix do smeitany Ciasto: Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 lub 3 blaty. Skałdniki na syrop wymieszać. Składniki na masę: Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć. Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce. dowod: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/tort_czarny_las
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Angielski Banan bread 100g sułtanek. 50 ml bourbonu lub rumu. 175g mąki. 2 łyżeczki proszku do pieczenia. pół łyżeczki sody oczyszczonej. pół łyżeczki soli. 125 g stopionego masła . 150 g cukru (można użyc ciemnego). 2 duże jajka. 4 małe (ok 300 g ważonych bez skóry) dojrzałe banany . 60 g posiekanych orzechów włoskich. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego. mąka do wysypania keksówki Sułtanki i alkohol umieścić w rondelku, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na godzinę lub do czasu, gdy rodzynki wchłoną większość płynu, osączyć. Nagrzać piekarnik do 170 st. Mąkę, proszek, sodę i sól wrzucić do miski i wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej misce wymieszać masło i cukier, zmiksować, dodać po 1 jajku, następnie dodać rozgniecione banany, wmieszać łyżką orzechy, sułtanki i wanilię lub olejek. Na małych obrotach miskera dodawać stopniowo mąkę, mniej więcej 1/3 mieszanki na raz, dobrze wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec 1h (sprawdzać patyczkiem). Wyjac z piekarnika wystudzic i wyjac z keksówki. dowod: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/deser...i_bananowy_keks
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ukraińska zupa Solianka 1,5l bulionu wołowego (ew. może być z kostki) 200g wędzonego boczku 200g aromatycznej kiełbasy 2 średnie cebule 1 ostra czerwona papryczka garść kaparów 3 ząbki czosnku 3-4 większe ogórki kiszone garść kapusty kiszonej przelanej poszatkowanej 1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych ("solianki") 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego Ugotowac wołowy bulion, moze być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodac pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełozyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucci pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodac bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyc jeszcze kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki wrzucic do gotującego się bulionu. Wlac soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodac liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu,dodac kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotowac kolejne 10 minut. Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe. Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Jest to zupa wsciekle kwasna i pikantna i nam bardzo smakowała. dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/moja_solianka
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Włoskie antipasti czyli Marynowana feta feta duńska . zioła prowansalskie. oregano. papryczka chili. tymianek. czosnek w płatkach. papryka suszona w płatkach. pomidory suszone z zalewy. oelj kujawski do zalania. Fete pokroic w kostke,obtoczyć w ziołach układac w sloiczku, razem z przyprawami i pokrojonymi pomidorami, zalac olejem. odstawic w chlodne miejsce i czekac min 24 ha na przegryzienie sie. niebo w gębie... dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/przek...nska_marynowana
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Klasyk francuski: Cielecina a la marengo 600g cieleciny, 250 g pomidorow, 2 cebule, 200 ml bialego wytrawnego wina, 200ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 lyzki masla, 1 lyzka maki, 2 lyzki oliwy, 1 bouquet garni (natka pietruszki, suszony tymianek, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego) 2 zabki czosnku, sol, pieprz. powinny być male cebulki ok 100 g (ja nie mialam dalam 5 szalotek), 100 g pieczarek, 3 lyzki masla, 3 lyzki oliwy, 1 lyzka cukru, 4 kromki bulki lub weki, 1 lyzka siekanej zielonej pietruszki. Kuchnia francuska - pyszna potrawka z cieleciny. Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyć, obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek. Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebule i smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac bulionem tak by zaledwie przykrywał mieso. Dusic na srednim ogniu 1 godz. Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyc i zazlocic na reszcie masla. Pod koniec duszenia usunac bouquet garni. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic jeszcze 10 minut. Na oliwie usmazyc 4 grzanki. Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami. Zródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej "Kuchnia francuska I". dowod: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...na_a_la_marengo
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Potrawka cieleca "Blanquette de veau" rodem z Francji z książki Kuchnia francuska 1 z 1993 600 g cięleciny bez kosci (ja miałam od zeberka) cebula 6 goździków 2 marchewki 1 por 1/2 selera 4 szalotki 200 g borowików (pieczarek) 3 żółtka 150ml śmietany 18% 1l bulionu 5 łyzek masla 2 łyzki mąki sok z ćwiartki cytryny sol, pieprz tzw. buquet garni czyli kilka gałazek natki pietruszki, 2 listki laurowe, świezy tymianek łodyga (dałam niestety suszony), 3 ziarnka ziela angielskiego Powinan byc z borowikami ale o tej porze raczej o nie trudno dlatego zastąpilam je pieczarkami ale jesienią zrobie ponownie w oryginale. Mieso osuszone pokroić w kostke. Na patelni rozgrzac 2 łyzki masła, wrzucic mięso i podsmażyć na złoty kolor. Posolic, oprószyć pieprzem. Przełozyc do garnka i wlać bulion. Marchewki, por seler obrać, oplukac pokroic na kawalki, dodać do mięsa. Cebule obrac i naszpikować goździkami. Dodac mieszanke zioł. gotowac wszystko na małym ogniu ok. 40 minut. Szalotki obrac, pieczarki/borowiki pokroic na ćwiartki. Pozostałe masło rozpuscic na patelni, wrzucic cebulki i grzyby. Jesli to beda borowiki to przyryc i dusic ok 30 minut, w przypadku pieczarek przykryc i dusic ok 10 minut. Mieso wyjąc z bulionu, oproszyc maka i wlozyc do garnka z grzybami. bulion przecedzic i odlać ok 500ml wlac do grzybów. Pozostawic na małym ogniu. Rozetrzec zółtka. Potrawke zdjac z ognia, zaciagnac smietana a nastepnei zółtkami. Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem. Wymieszac, podgrzac ale nie zagotowac. Podawać z grzankami usmażonymi na patelni na maśle. Do tego wino o zdecydowanym smaku i gotowe;) dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...trawka_cieleca2
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Chorwackie "Kalmary w winie" opakowanie mrożonych kalmarów cebula 3 ząbki cozanku posiekane 2 ząbki w całosci sól, peiprz kopiasta łyzka masła łyzka oliwy papryka ostra i slodka wg uznania ok. 1/2 łyzeczki wino białe wytrwane 2 i 1/3 kieliszka natka pietruszki kolejny smak Chorwacji.. Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy. Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki. dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/kolacje/kalmary_w_winie
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dammsugare - słodkie szwedzkie odkurzacze 200g pokruszonych ciasteczek o neutralnym smaku (uzylam zwykłych biszkoptów) 150g masła miekkiego 3 lyżki kakao 1-2 łyzki cukru pudru 2-3 łyżki araku (ja dałam rum bacardi) 2 łyżki słodkiej śmietanki 500g marcepanu (gotowej masy do wyrobów ciastkarskich) 100g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 1 łyzeczka pasty pandanowej lub barwniki spozywcze np zielony, żółty, pomarańczowy Biszkopty dokladnie pokruszyłam, wsypalam je do miski, dodalam kakao i cukier. Wlozylam maslo i alkohol, smietanke, po czym zagniotłam wszystko na dosc twarda ale plastyczna mase. Z masy utworzylam dlugie walki o ok. 1.5cm srednicy i wlozylam je do lodowki. Wyrobilam marcepan z pandanem (mozna uzyc barwnikow 1.5 lyzeczki zielonego i 0.5 lyzeczki zoltego) i gdy stal sie jednolity w kolorze, rozwalkowalam na placek. Na nim ulozylam walek nadzienia i scislo wkolo niego zawinelam marcepan, odcielam ostrym nozem. Podobnie postapilam z reszta nadzienia. Kazdy wałek pokroilam nozem na czesci. Schlodzilam w lodowce, a nastepnie maczalam konce waleczkow w rozpuszczonej czekoladzie. Zostawilam do zastygniecia na pergaminie. Włozyć do lodowki. Często spotkać je mozna w IKEI. dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/deser...zkie_odkurzacze
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Smażony syr jak ze Słowacji Na 3 osoby: po grubym plastrze żółtego sera edamskiego 3 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania Idealny smażony ser. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Ser pokroić na plastry o grubości centrymetra do dwóch (ja miałam plastry duze wiec kazdy jeszcze przekroiłam na pół). Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Czynnosc te powtórzyc 3 razy, dzieki czemu ser bedzie dobrze chroniony przed wylaniem się w oleju. Tak przygotowany ser wstawiam na 10 minut do zamrazalnika zeby stwardniał (gdzies kiedys dawno temu to wyczytałam i od tego czasu ser mi sie nie wylewa). Smażę w głębokim tłuszczu do przyrumienienia panierki jakies 15-30 sekund. Uważac bo dłuzej to zaczyna sie wylewac. Mozna we frytkownicy. Ser wyszedł idealny. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Do tego smażone palsterki ziemniaków z piekarnika i sos tatarski. Wspomnienie Słowacji we własnym domu. Cos bezcennego. dowód:######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/smazony_syr_jak_ze_slowacji
Zaloguj się, aby oddać głos
0
włoskie Risotto z kurczakiem 1 pierś kurczaka pokrojona w kostke 200 g ryzu arborio 2 szalotki chlust (moze 2) bialego wina wytrawnego 1/2 l bulionu pieprz swiezo zmielony ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta szafranu zielona część dymki parmezan starty drobno Moja wersja risotta - kremowa i delikatna. Na rozgrane masło i oliwe dałam kurczaka, po chwili szalotki pokorojone i razme sie smażyło, potem do tego dodałam ryz, wymieszalam wszystko, chwile sie razem smażyło, podlałam winem, poczekałam az odparuje, podlałam bulionem tak by tylko przykrył ryż, posypałam pieprzem, dodałam pokrojony ząbek czosnku oraz szafran, przykryłam. Co jakis czas dolewałam bulionu tyle aby ryz zmiekł. Pod koniec wrzuciłam zielona cześc dymki drobno pokrojona, posypałam jeszcze raz swiezo zmielonym pieprzem, dodałam troche masła, a na talerzu posypałam parmezanem (mała torebka kupna gotowego startego sera). dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...o_z_kurczakiem5
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem -ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) 2 łyżki oliwy 180 ml mleka (ale mozna użyć wody to chyba nawet lepiej) -farsz: 250 g miesa mielonego wołowego cebula sól, pieprz ząbek czosnku słodka i ostra papryka mielona odrobina chilli cayenne natka - olej do smażenia Pierogi inne niz wszystkie - z bałkańską nutą. Do tego przpeisu podchodziłam kilka razy i wczoraj byłam bliska ideału, prawie wyszło. Pamietałam smak sprzed 7 lat pierogów jakie zaserwowała nam znajoma bułgarka tureckiego pochodzenia (czy tez turecka bułgarka, w kazdym razie pochodziła z mniejszosci tureckiej mieszkajacej w Warnie) ale nie pamietałam jak je robiła. Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam az sie połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st. Farsz łącze składniki. Zagniatam. Wyrosniete ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na balcie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miare cienki placek. na brzegu kłade troche farszu, pamietajac zeby rozłozony był szeroko ale nie grubo, bo sie nie ugotuje w srodku pieroga. Peirogi mja byc duze mniej wiecej cos jak nasza dłoń. Warstwe z farszem przykrywam ciastem zalepiam koncowki odkrawam talerzykiem. (idealne kształty jak pieróg jeszcze mi nie wychodziły musze nad nimi popracowac). Rozgrzwam olej w głebokiej patelni i wkładam pierogi i smaże na srednim ogniu. Ciasto powinno urosnac i miec pecherze jak np fawroki. a mieso w srodku ugotowac sie. Sa pyszne na cieplo i zimno, z sosem np tzatziki. Mi wyszło 10 sztuk. Nad sama struktura i konsystencja ciasta musze jeszcze popracowc, nie wiem czy nei lepsze wyjdzie z uzyciem ciepłej wody, niz mleka oraz z prwdziwymi drożdzami, ale to nastepnym razem sprawdze. W kazdym razie smak sobie przypomniałam i to jest prawie to co serwowała nam Zorka. dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...ierogi_z_miesem
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Joulutorttu - fińskie ciasteczka bozonarodzeniowe gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder do oprószenia gotowych ciastek Tradycyjne swiateczne ciasteczka prosto z Finlandii najczesciej zwijane jak wiatraczk. Ciasto rozwijamy, wycinamy kwadraty ok. 5x5cm. Nacinamy rogi po skosie jak na zdjeciu i boki zwijamy w wiatraczki. Na środek nakładamy łyzeczką powidła, ciasteczka kładziemy na papier do pieczenia i ladują w piekarniku na ok 10 minut w temp 200-220 stopni. Po ostudzeniu psypujemy cukrem pudrem. Najprostrze i ekstra szybkie ciastka jakie mozna zrobic:) .. Dla niezapowiedzianych gosci jak znalazł. u mnie zamiast róż sa wiatraczki, co do ktorych instrukcję znalazłam tutaj www.axis-of-aevil.net/archives/food/ jedna uwaga szybko sie pieka i szybko rumienia trzeba pilnowac dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/deser...skie_ciasteczka
Ostatnio edytowany 18 czerwca 2010 o 18:59
Zaloguj się, aby oddać głos
0
włoskie Spaghetti puttanesca 3 ząbki czosnu posiekanego olwia z oliwek ok 1/4 szkl. papryczka ostra peperoni (ja dałam 1/2) lub szczypta z proszku 1 kg pomidorów lub pomidory z puszki 800g 1/4 szkl. kaparów 8-12 filecików anchois (ja uzyłam niestety helskich a powinny byc prawdziwe) 1/4 szkl. posiekanej pietruszki ciut soli łyzeczka suszonego oregano 450 g spaghetti makaronu Spaghetti "kurtyzana", "panna lekkich obyczajów"... nazwa intrygujaca jak samo danie. Przepis wzięłam z Ksiazki kulinarnej rodziny Soprano... od razu bez bicia sie przyznaję ze w moim daniu nie ma jednego z głownych składnikow czyli nie dałam oliwek bo w tajemniczy sposób znikneły z szafki. Ale i tak było pycha. I mam nadziej ze wiecej grzechow przy gotowaniu nie popełniłam (no poza dodatkiem helskim). Na rozgrzną olwie wrzucamu posikany czoasnek i pokrojoną papryczke, gdy sie zezłocą dajemy pomidory, swieze bez skóki i pestek a te z puszki odsączamy i kroimy. Sypiemy oregano i ciut soli. gotujemy razem ok 15 -20 minut az sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do gotowego sosu dodajemy kapary, anchois (ja pokroiłam zeby sie corka nie zniecheciła przy perwszym razie), oliwki całe lub krojone (u mnie brak), natka i razem gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron mieszamy, podgrzewamy razem chwilke i gotowe. Na talerzu sypiemy swieza natka. Na moim talerzu sa tez dodane całe fileciki. Zreszta przegladajac neta widziałam ze w przepisach fileciki daje sie albo całe albo krojone. Bardzo nam smakowało, było ostre i słonawe i chyba w tym jest jego urok. dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...etti_puttanesca
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Angielski Paj z kurczakiem, porem i pieczarkami 2 piersi z kurczaka 1 por 3 selery naciowe 100g pieczarek 1/3 szkl. śmietany 1 łyżka musztardy dijon 200ml bulionu drobiowego sol, pieprz olej 1 łyzka mąki płat ciasta francuskiego Na patelni rozgrzałam łyzke oleju dodałam pokrojonego w talarki pora, 3 pokrojone selery naciowe i ok 100 g pieczarek pokrojonych na poł lub ćwiartki. Dodałam łyzke mąki, mieszajac zageściłam sos. stopniowo dolałam bulionu drobiowego ok 200ml, mieszajac dodałam śmietanę ok 1/3 szkl oraz łyzke musztardy dijon. Przyprawiłam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w kostke 2 piersi kurczaka przyprawione tylko sola i pieprzem. Dodałam do sosu, wymieszałam i podgrzałam razem przez pare minut. Farsz wylożylam do naczynia, nakryłam ciastem francuskim, ozdobiłam i zapiekłam w piekarniku 180st przez 20 minut. W przepisie bylo jeszcze o dodaniu 2 plasterków bekonu przesmazonego ale to pominełam. Miła odmiana na szybki obiad. Zapiekanka okazała sie pyszna mysle ze bede kombinowac z innymi nadzieniami również. aha lepiej jest jelsi ktos ma małe naczynia zarodporne to dac kazdemu do osobnego naczynka zalepic ciastem i zapiec. Wtedy kazdy moze sie dobrac do swojej czesci osobno. Bedzie bardziej elegancko. dowod: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...m_i_pieczarkami
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Francuskie Świąteczne polano czyli Buche de Noël -ciasto: 4 jajka 120 g mąki 100 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy -masa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej dobrej jakosci 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka nutelli łyżka rumu płatki migdałowe cukie puder kandyzowane wiśnie kolorowe listki ozdobne z cukru Zafascynowana zdjęciami tego francuskiego deseru postanowiłam zrobic tez własne takie cudo na świeta Jest to tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna ewentualnie gałęzi, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubić. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. W drugim naczyniu wymieszac przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie na najnizszych obrotach miksera wsypywac do masy i wymieszac by powstała puszysta masa a piana nie opadła. Przygotować ściereczke, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w 180 stopniach ok 15 min. Nie można spiec za bardzo zeby nie pękała przy zwijaniu". Po upieczeniu odwrócic i przełozyc na ściereczke z cukrem, zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę. Odstawic do ostygnięcia. Migdały posypac 1 łyzka cukru pudru, dac na patelnie, podgrzac, lekko podpiec zeby były chrupiace. odstawic do wystygnięcia. Zrobić mase. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, rum, wymieszać. 3 łyżki kremu odłożyć. Biszkopt rozwinać posmarować 3/4 kremu, posypac migdałami i zwinąć roladę ponownie. Z ciasta odciąć dwa grube plastry, zrobić z nich sęki, dolepić do rolady. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, widelcem zrobić podłużne falujace bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Udekorowac kandyzowanymi wiśniami i listkami z cukrem (lub tym co mamy pod ręką) oraz posypac cukrem pudrem, który imituje śnieg. Odstawic do schłodzenia. Delektowac się widokiem zaskoczonych gości i rodzinki gdy zobaczą to cudo. ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/deser...i_buche_de_noel
Ostatnio edytowany 18 czerwca 2010 o 19:00
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dolmades - greckie gołąbki z liści winogron słoik marynowanych liści winogron (200g) kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 1 pokrojona w kostkę cebula 1 pęczek natki pietruszki lub 3 łyżki suszonej sól, pieprz ewentualnie przyprawa grecka sok z 1 cytryny 1 cytryna oliwa z oliwek 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego bulion warzywny do zalania gołąbków - sos jogurtowy: jogurt naturalny duży, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki posiekana Pierwszy raz te gołabki jadłam 8 lat temu gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nas bułgarka pochodzenie tureckiego. Obserwowałam cały proces ich przygotowania bo bardzo chciałam kiedys zrobic je znów. Gołabki zachwyciły nas smakiem. Zorka podała je wtedy tylko z jogurtem naturalnym. Przez cały ten czas problemem dla mnie bylo zdobycie liści, ale od niedawna produkt ten pojawia się już w wiekszości hireprmarketów i wcale nie jest to drogi zakup bo 12 zł to nei majatek plus mielone za 12zł i mamy full obiad na 6 osób. Rewelacyjna rzecz na spotkanie w gronie znajomych. Liście opłukać w zimnej wodzie.Ja wlałam zimną wodę do komory zlewozmywaka i tam sobie liście leżały a córka brała po kolei do zawijania. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie powinno sie je sparzyć je wrzątkiem. W misce wymieszać mięso, ryż (suchy), cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki, (powinna być jeszcze posiekana świeża mięta ale ja jej nie lubię), koncnetrat, sok z cytryny, dodać sól, pieprz, troche oliwy z oliwek jezeli farsz jest trochę za suchy. Ja dodałam jeszcze troche przyprawy greckiej. Wyszło nam ok. 60 gołąbków róznej wielkosci od takich na jeden kęs po kilka na 3 kęsy. Wszystkie gołąbki poza pierwszym zawinęła córka:) Liście położyć błyszczącą stroną na desce. Na każdy w zależnosci do wielkości liścia wyłożyć farsz, po czym zawijać małe gołąbki, nie trzeba związywać, nie rozpadną się. Na dno garnka układamy warstwę liści zeby gołąbki nie przypaliły sie. Gołąbki należy w garnku ułożyć koliście, ściśle przylegające do siebie (mi wyszły trzy warstwy). Cytryne pokroic na ćwiartki wcisnąć między gołąbki. Następnie postawic na gaz, zalać bulionem, tak aby wszystkie gołabki całkowicie zostały zakryte. Przycisnąć gołąbki ciężkim talerzem. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 50-60 min. Zrobić sos z połączenia jogurtu, cytryny, natki i czosnku. Można podac z samym jogurtem lub dla tradycjonalistów dać sos pomidorowy. Ja podałam właśnie oba sosy bo moi kręcili nosem że jak to gołąbki z jogurtem. Skończylo sie na tym ze sos pomidorowy trafił prawie nietkniety do lodówki a jogurtowy zniknął w całości. Pychota. Polecam! dowód: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...sciach_winogron
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: