Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na potrawę z ziemniaków, wygraj frytkownicę!

Utworzony przez agasia, 14 maja 2010 o 08:40
Placek pasterza 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 kg ziemniaków tłuczonych-purre, 900 g piersi z kurczaka, lub wołowiny, 50g pasty pomidorowej, 6 łyżek mąki, 2 łyżki sosu sojowego, 650 ml rosołu z kury lub wołowego, 250 ml piwa, 3-marchewki pokrojone w prążki, 15 g kukurydzy z puszki, 300 g tartego sera, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz. Na patelni smażymy cebulę drobno pokrojoną przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Mięsko kroimy w kostkę i przysmażamy. Dodajemy pastę pomidorową i mąkę. Mieszamy aż połaczy się z mięsem. Dodajemy sos sojowy, rosół z kury lub wołowy( zależy na jakie mięsko się zdecydowalliśmy), piwo, mieszamy i dusimy bez przykrycia. Po chwili dodajemy marchewkę i nadaldusimy ok 10 minut. W tym czasie mozesz przygotować purre z wcześniej ugotowanych ziemniaków. Wystarczy mikser do ubijania piany, odrobina śmietany kwaśnej i masła, do smaku sól, pieprz i gałak muszkatałowa.Do naszego duszonego mięska dodajemy jeszcze kukurydzę. Jeśli trzeba to dodać wody. Konsystencja powinna być gęsta a mięsko soczyste. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Mięsko z sosem wykładamy do dużego żaroodpornego naczynia, lub kilku mniejszych. Na wierzchu układamy purre z ziemniaków, posypujemy startym serem i bułką tartą. Pieczemy 30 minut lub do stopienia sera. Zapiekanka jest chrupiąca na zewnątrz, w środku puszysta jak pianka a na dole gęsta i soczysta. Życzę smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PIRÓG BIŁGORAJSKI składniki: 3kg ziemniaków 0.5 kg kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 30 dag sera białego w kostce kostka margaryny 4 jajka sól tłuszcz do wysmarowania blachy Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić a następnie wymieszać z surową kaszą i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek. w garczku roztapiamy margarynę, wbijamy jajaka, dodajemy pokruszony biały ser i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Całość przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem.. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy blachę i pieczemy ok. 1,5 godz., aż na wierzchu utworzy się skorupka. SMACZNEGO!!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 75 dkg śliwek węgierek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Wykonanie. Śliwki wypłukać, wytrzeć do sucha. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie śliwki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Knedle ziemniaczane z truskawkami 30 dkg drobnych, dojrzałych truskawek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Truskawki obrać z działek kielicha i szypułek, opłukać starannie, osączyć. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie truskawki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Kluski z ziemniaków surowych 1 kg surowych obranych ziemniaków mączystych 30 dkg ziemniaków ugotowanych 5 dkg słoniny do okraszenia sól Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach; gdy miazga popłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać, pozostała na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać roztarte ugotowane ziemniaki i sól, z ciasta wyrobić małe kulki, maczając ręce w mące, zagotować wodę solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, nakryć i powoli ugotować, zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. Kluski te można podawać ze słoniną i cebulą zrumienioną. Paluszki kruche z ziemniaków 15 dkg smalcu 15 dkg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki 1 jajo 1 dkg kminku 1/4 proszku spulchniającego Wykonanie. Ugotować ziemniaki, rozetrzeć je, ostudzić, posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z ziemniakami, dodać kminek, sól i proszek, zagnieść ciasto jajem i nie wyrabiając kształtować paluszki (10 cm długości), paluszki układać na posmarowanej blasze, posmarować jajem, upiec. Podawać gorące, jako dodatek do zup czystych lub do herbaty. Zupa ziemniaczana ze śmietaną 25 dkg włoszczyzny bez kapusty 1 dkg grzybów suszonych 50 dkg ziemniaków 1/2 - 1 szklanki śmietany 2 dkg mąki sól zielona pietruszka koperek Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar, odcedzić, włoszczyznę i grzyby pokrajać, ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę, do wywaru, włożyć ziemniaki, ugotować, mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, zupę posolić, dodać pokrojoną włoszczyznę, zieloną pietruszkę i koperek. Zupa ziemniaczana z grzybami 25 dkg włoszczyzny 2 dkg grzybów suszonych ziele angielskie liść bobkowy 35 dkg ziemniaków 4 dkg tłuszczu 3 dkg cebuli 3 dkg mąki sól ocet do smaku Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar z przyprawami, obrać ziemniaki, pokrajać w kostkę, gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i grzyby pokrajać, cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem, na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zasmażkę zrumienić, podprawić zupę, mieszając zagotować, do zupy dodać pokrojone jarzyny i grzyby, sól i ocet do smaku.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 75 dkg śliwek węgierek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Wykonanie. Śliwki wypłukać, wytrzeć do sucha. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie śliwki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Knedle ziemniaczane z truskawkami 30 dkg drobnych, dojrzałych truskawek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Truskawki obrać z działek kielicha i szypułek, opłukać starannie, osączyć. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie truskawki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Kluski z ziemniaków surowych 1 kg surowych obranych ziemniaków mączystych 30 dkg ziemniaków ugotowanych 5 dkg słoniny do okraszenia sól Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach; gdy miazga popłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać, pozostała na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać roztarte ugotowane ziemniaki i sól, z ciasta wyrobić małe kulki, maczając ręce w mące, zagotować wodę solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, nakryć i powoli ugotować, zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. Kluski te można podawać ze słoniną i cebulą zrumienioną. Paluszki kruche z ziemniaków 15 dkg smalcu 15 dkg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki 1 jajo 1 dkg kminku 1/4 proszku spulchniającego Wykonanie. Ugotować ziemniaki, rozetrzeć je, ostudzić, posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z ziemniakami, dodać kminek, sól i proszek, zagnieść ciasto jajem i nie wyrabiając kształtować paluszki (10 cm długości), paluszki układać na posmarowanej blasze, posmarować jajem, upiec. Podawać gorące, jako dodatek do zup czystych lub do herbaty. Zupa ziemniaczana ze śmietaną 25 dkg włoszczyzny bez kapusty 1 dkg grzybów suszonych 50 dkg ziemniaków 1/2 - 1 szklanki śmietany 2 dkg mąki sól zielona pietruszka koperek Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar, odcedzić, włoszczyznę i grzyby pokrajać, ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę, do wywaru, włożyć ziemniaki, ugotować, mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, zupę posolić, dodać pokrojoną włoszczyznę, zieloną pietruszkę i koperek. Zupa ziemniaczana z grzybami 25 dkg włoszczyzny 2 dkg grzybów suszonych ziele angielskie liść bobkowy 35 dkg ziemniaków 4 dkg tłuszczu 3 dkg cebuli 3 dkg mąki sól ocet do smaku Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar z przyprawami, obrać ziemniaki, pokrajać w kostkę, gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i grzyby pokrajać, cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem, na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zasmażkę zrumienić, podprawić zupę, mieszając zagotować, do zupy dodać pokrojone jarzyny i grzyby, sól i ocet do smaku.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 75 dkg śliwek węgierek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Wykonanie. Śliwki wypłukać, wytrzeć do sucha. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie śliwki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Knedle ziemniaczane z truskawkami 30 dkg drobnych, dojrzałych truskawek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Truskawki obrać z działek kielicha i szypułek, opłukać starannie, osączyć. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie truskawki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Kluski z ziemniaków surowych 1 kg surowych obranych ziemniaków mączystych 30 dkg ziemniaków ugotowanych 5 dkg słoniny do okraszenia sól Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach; gdy miazga popłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać, pozostała na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać roztarte ugotowane ziemniaki i sól, z ciasta wyrobić małe kulki, maczając ręce w mące, zagotować wodę solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, nakryć i powoli ugotować, zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. Kluski te można podawać ze słoniną i cebulą zrumienioną. Paluszki kruche z ziemniaków 15 dkg smalcu 15 dkg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki 1 jajo 1 dkg kminku 1/4 proszku spulchniającego Wykonanie. Ugotować ziemniaki, rozetrzeć je, ostudzić, posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z ziemniakami, dodać kminek, sól i proszek, zagnieść ciasto jajem i nie wyrabiając kształtować paluszki (10 cm długości), paluszki układać na posmarowanej blasze, posmarować jajem, upiec. Podawać gorące, jako dodatek do zup czystych lub do herbaty. Zupa ziemniaczana ze śmietaną 25 dkg włoszczyzny bez kapusty 1 dkg grzybów suszonych 50 dkg ziemniaków 1/2 - 1 szklanki śmietany 2 dkg mąki sól zielona pietruszka koperek Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar, odcedzić, włoszczyznę i grzyby pokrajać, ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę, do wywaru, włożyć ziemniaki, ugotować, mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, zupę posolić, dodać pokrojoną włoszczyznę, zieloną pietruszkę i koperek. Zupa ziemniaczana z grzybami 25 dkg włoszczyzny 2 dkg grzybów suszonych ziele angielskie liść bobkowy 35 dkg ziemniaków 4 dkg tłuszczu 3 dkg cebuli 3 dkg mąki sól ocet do smaku Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar z przyprawami, obrać ziemniaki, pokrajać w kostkę, gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i grzyby pokrajać, cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem, na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zasmażkę zrumienić, podprawić zupę, mieszając zagotować, do zupy dodać pokrojone jarzyny i grzyby, sól i ocet do smaku.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 75 dkg śliwek węgierek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Wykonanie. Śliwki wypłukać, wytrzeć do sucha. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie śliwki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Knedle ziemniaczane z truskawkami 30 dkg drobnych, dojrzałych truskawek 1 litr ugotowanych ziemniaków 1/2 litra mąki 1 jajo sól 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej 10 dkg cukru w mączce Truskawki obrać z działek kielicha i szypułek, opłukać starannie, osączyć. Zagotować wodę z solą; zrumienić masło i bułkę tartą. Przyrządzić ciasto: ziemniaki ugotować, rozetrzeć, wymieszać z mąką, zarobić ciasto z jajem; ukształtować wałek z ciasta, podzielić na małe kawałki;z kawałków ciasta wyrobić placuszki, zawijać w nie truskawki i zlepiać nadając kształt pieroga lub kulistego knedla; gotować knedle początkowo na silnym ogniu potem na średnim, tak aby owoce się dogotowały; wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą, oblać zrumienionym masłem, osobno podać cukier w mączce. Kluski z ziemniaków surowych 1 kg surowych obranych ziemniaków mączystych 30 dkg ziemniaków ugotowanych 5 dkg słoniny do okraszenia sól Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach; gdy miazga popłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać, pozostała na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać roztarte ugotowane ziemniaki i sól, z ciasta wyrobić małe kulki, maczając ręce w mące, zagotować wodę solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, nakryć i powoli ugotować, zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. Kluski te można podawać ze słoniną i cebulą zrumienioną. Paluszki kruche z ziemniaków 15 dkg smalcu 15 dkg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki 1 jajo 1 dkg kminku 1/4 proszku spulchniającego Wykonanie. Ugotować ziemniaki, rozetrzeć je, ostudzić, posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z ziemniakami, dodać kminek, sól i proszek, zagnieść ciasto jajem i nie wyrabiając kształtować paluszki (10 cm długości), paluszki układać na posmarowanej blasze, posmarować jajem, upiec. Podawać gorące, jako dodatek do zup czystych lub do herbaty. Zupa ziemniaczana ze śmietaną 25 dkg włoszczyzny bez kapusty 1 dkg grzybów suszonych 50 dkg ziemniaków 1/2 - 1 szklanki śmietany 2 dkg mąki sól zielona pietruszka koperek Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar, odcedzić, włoszczyznę i grzyby pokrajać, ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w kostkę, do wywaru, włożyć ziemniaki, ugotować, mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, zupę posolić, dodać pokrojoną włoszczyznę, zieloną pietruszkę i koperek. Zupa ziemniaczana z grzybami 25 dkg włoszczyzny 2 dkg grzybów suszonych ziele angielskie liść bobkowy 35 dkg ziemniaków 4 dkg tłuszczu 3 dkg cebuli 3 dkg mąki sól ocet do smaku Włoszczyznę i grzyby opłukać, oczyścić, ugotować wywar z przyprawami, obrać ziemniaki, pokrajać w kostkę, gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i grzyby pokrajać, cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem, na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zasmażkę zrumienić, podprawić zupę, mieszając zagotować, do zupy dodać pokrojone jarzyny i grzyby, sól i ocet do smaku.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dufinki 65 dag ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyzki mąki pszennej sol, pieprz ciut gałki muszkatołowej olej do smażenia Ziemniaki wrzucam do gotujacej sie wody, chodzi oto zeby zamknac skrobie. Gotuje. Odcedzam, odstawiam niech troche przestygna. Przeciskam przez praske, dodaje pozostałe składniki, wyrabiam na jednolita mase.Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ja co jakis czas myje rece bo ciasto sie łatwo klei do rak a wtedy kuleczki sie źle wyrabia. Można też podsypywac rece mąką. Rozgrzewam olej w garnku tyle zeby wrzucone kuleczki sie zatopiły. olej ma byc groacy ale jak sie nagrzeje, lepiej zmniejszyc ogień bo przy zbyt goracym dufinki szybko pękają i wyskakuja z garnka co grozi poparzeniem 2 stopnia, ewentualnie ponownym remontem kuchni po plamach z oleju. A chyba nikt tego nie chce. Smazyc partiami, wyciagać na bieżąco zeby nei zdązyły popękać. Gotowe podawac do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji. aha mozna do tego wykorzystac pozostałe z obiadu ciasto z kluskach ślaskich. Świetnie sie nadaje bernika
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Placuszki ziemniaczano-krabowe 1 opakowanie paluszków krabowych o wadze 250 g 4 średnie ziemniaki garść posiekanej natki pietruszki 1 jajko sok z 1 cytryny sól pieprz biały olej do smażenia czosnek sól cytryna do smaku Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski razem z pociętymi drobno paluszkami krabowymi, natką pietruszki, jajkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Łączymy mieszając składniki i smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej teflonowej aby kotlecik nie przywierał a ładnie się rumienił. Wyszło 8 sztuk. Polecam, fajna odmiana na przekaske albo ciepłą kolacje. Ja dałam do nich sos jogurtowo-cytrynowy. Corka spałaszowała 3/4 z nich zaraz po tym jak zdjęłam je z patelni bernika
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Faszerowane ziemniaki ziemniaki cebula czosnek ser sól pieprz zioła olej papryka czerwona w proszku Duże ziemniaki gotuje sie w mundurkach. Przestudzamy a potem należy przeciać na pól i wydrążyć tworząc owalne foremki. Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem i dodajmey miąższ z ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieciony widelcem. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami. Smażymy chwilę mieszając, aż uzyskaskamy jednolitą masę. Wypełniamy nią wydrążone kartofle. Piekanirk rozgewamy. Posypujmey startym serem. Polałam jeszcze z wierzchu oliwa z oliwek aromatyzowana oregano. Zapiekamy aż do zrumienienia wierzchu. Ziemniaki podałam z sosem majonezowo-jogurtowym z wyciśnietym czosnkiem. Było pycha. Świetny pomysł na nudne ziemniaki, tym bardziej ze niestety w polsce kupno ziemniaków wiąze sie z rosyjska ruletka.. nigdy nie wiesz co jest w srodku czy beda smaczne, czy sie rozgotuja czy bedza jak karma dla świn:) moje własnie były takie sobie ale zrobione wg tego przepisu super. bernika
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Langosze 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 400ml ciepłego mleka 400g mąki 3 łyżeczki oleju sól olej do głębokiego smażenia masło czosnek natka tarty żółty ser Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. W między czasie robimy maselko: z połaczenia 1/2 kostki masła, przeciśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masło skomponowac wg własnego uznania. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewają je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne. bernika
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bezy 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej) 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 50 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól i pieprz ewentualnie inne przyprawy; u mnie papryka słodka i ostra, czosnek Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia. Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Bezy nie dosc ze wyglądają przecudnie, to sa pyszne, na zewnatrz lekko chrupiace a w srodku miękkie jak purre, ogolnie nie przepadam za ziemniakami zadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada. bernika
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Piróg biłgorajski w cieście drożdżowym Składniki 3 szkl mąki 1 kostka masła 20 g drożdży szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 700 g ziemniaków 500 g kaszy gryczanej 350 g sera towarowego 1 szkl śmietany 5 jaj 1 łyżka smalcu sól, pieprz Wykonanie Najpierw trzeba zrobić farsz. Ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać. Potem ciasto. Trzeba drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na pół, jedną część wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut. Krokiety z ziemniaków ziemniaki 300 g jajko 50 g mąka ziemniaczana smalec 40 g bułka tarta 10 g sól, pieprz Ugotowane ziemniaki przestudzić i przekręcić przez maszynkę. Przygotować sos pieczarkowy. Sos pieczarkowy pieczarki 100 g cebula 10 g smalec 20 g mąka 7 g śmietana 20 g Ciasto lekko zagnieść formować kuleczki i smażyć opruszone bułką tartą. Sos: Pieczarki przetrzeć na tarce, wszystko wymieszać i podsmażyć.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na kluski z tartych ziemniaków Skladniki: -1 kg surowych zieniaków, -1 jajko, -mąka pszenna, sól, soda/ 2 szczypty/. Wykonanie; - Ziemniaki, umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. - Do startych ziemniaków dodać jajko, sól- do smaku, sodę i tyle przesianej mąki, żeby powstala gęsta masa. - Wszystko dokładnie wymieszć. Zobić próbę, czy kluski sie nie rozpłyną. Na wrzątek kłaść kluski łyżką. Jeżeli sie rozpływją, domieszać maki. Gotowć w leko osolonej wodzie ok.10 minut. Podawać gorace, polane tłuszczem ze skwareczkami. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Naleśniki z ziemniakami Składniki: Farsz: ziemniaki cebula pieprz suszone grzyby Sposób przyrządzania: Ziemniaki przyrządzamy jak na pierogi.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ubijamy.Ucieramy z masłem i zasmażoną na rumiano cebulą,pieprzymy.Możemy też dodać kilka ugotowanych i posiekanych suszonych grzybów.Naleśniki ( każdy wie jak zrobić )smarujemy masą i zwijamy w rulony,tak jak na krokiety.Maczamy w rozbitym jajku,obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano.Dobre z sosem grzybowym albo pomidorowym. Smacznego tel:514 048 142
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ziemniaczane chrupki Ziemniaki dokładnie wyszorować i opłukać. Obrać dość grubo. Ziemniaki ugotować i odstawic_ przydadzą sie na inne danie. W miseczce rozmącić jajko z solą, przyprawami/ zioła według uznania/. Obierki moczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Są doskonałe do chrupania same , jak i z keczupem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-mięsnym SKLADNIKI; farsz: - 1 kg ziemniaków, - 1/2 kg ugotowanego mięsa /wieprzowe, drobiowe/, - 1 duża cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, olej; ciato: - mąka pszenna, - jajko, - woda ciepła. Wykonanie: Ziemniaki obrać ,ugotować i przepuścic przez praske do ziemniaków. Ugotowane mięso zemleć . Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyc na oleju na złoty kolor. Połączyć wszystkie składniki /zimne/, dodając jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Z maki, jajka, 1 łyzki oleju i wody zagnieść dość miękkie ciasto. Ulepić niewielkie pierogi i ugotować je w osolonej wodzie. Można podawać "z wody " polane tłuszczem, ale bardziej smakują odgrzwane na patelni az skórka będzie rumiana.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ziemniaczane pączuszki Składniki: - ok. 1 kg ziemniaków, - 3 jajka, -1/2 kostki margaryny zwykłej, -1/2 szklanki cukru, - 1/2 szklanki mleka, -10 dag drożdży, - mąka pszenna /ok.2 szklanek/, - cukier puder do posypania, - olej do smażenia. Wykonanie: - Ziemniaki obrać, ugotować bez soli, przecisnąć przez praskę. - Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką maki- pozostawic do wyrośnięcia. - Do zimnych ziemniaków dodać jajka, drożdże, roztopiona margarynę i tyle maki, aby ciasto nie było zbyt twarde. - Składniki dokładnie wymieszać, - Formować male pączki, wielkości orzecha włoskiego. - Odłożyc paczki na 10 minut a następnie smażyć na głębokim tłuszczu. - Usmażone wykładac na papierowy ręcznik. Już chłodne posypac cukrem pudrem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pierogi "cygańskie" Nie podaje proporcji, gdż każdy może je dobrać indywidualnie. Składniki farszu: - ziemniaki, cebula, kiełbasa lub resztki mięsa gotowanego, sól, pieprz, olej. Skladniki ciasta: - mąka pszenna, woda. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odstawic na sicie żeby odsączyć sok częściowo. Kiełbasę lub mięso pokroic w drobna kostkę. Cebulę również pokroic w drobna kostkę. kiełbasę, mięso i cebulę podsmazyc na oleju. Częściowo odsączone ziemniaki smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. W misce wymieszać ziemniaki z cebulą i mięsem, dodając sół i sporo pieprzu. Zagnieśc z wody, mąki miękkie ciasto. Lepić niewielkie pierogi i starać się je tak formować, żeby były płaskie. ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczem. Pierogi można też zamiast gotować, smażyć na oleju, az cisto się zrumieni.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARYNOWANYMI GRZYBAMI składniki: 5 sporych ziemniaków 2-3 duże, ale twarde ogórki kiszone [najlepiej własnej produkcji] 1 jabłko 3 jajka 1 duża cebula czerwona kilka łyżek majonezu 3 słoiczki [0,33l] grzybków marynowanych[podgrzybki+kurki+maślaki] 2-3 ząbki czosnku do smaku: pieprz mielony, sól pęczek szczypiorku cienkiego pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki kubeczek jogurtu naturalnego 150g sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry albo grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub dość grubą kostkę, zblanszować. Grzyby odcedzić z zalewy, większe można pokroić na drobniejsze kawałki.Jabłko i ogórki też pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać posiekaną zieleninę, lekko wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i polać sałatkę. Wstawić na, przynajmniej, godzinę do lodówki żeby się zmacerowała. Podawać przybraną zielonymi listkami natki, szczypioru i całymi grzybkami. Latem wykorzystuję młode ziemniaki, które po ugotowaniu przekrawam tylko na pół albo na ćwiartki.
Ostatnio edytowany 15 maja 2010 o 22:36
Zaloguj się, aby oddać głos
0
ŁÓDECZKI Z FARSZEM KURKOWO-ORZECHOWYM składniki: 3 duże ziemniaki 30 dkg kurek 1 cebula 0,5 niedużej papryczki chili 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki śmietany (wystarczy 18%, ale gęsta) 1 łyżka bułki tartej po 2 łyżki masła i oliwy (lub oleju) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki startego sera żółtego (niekoniecznie) do smaku: sól i pieprz mielony sposób przygotowani: Kurki oczyścić, dokładnie wypłukać, osączyć. Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, gotować ok.10-15 min. (zależnie od wielkości, mają być prawie miękkie), ostudzić, obrać z łupinek. Cebulę obrać, z chili usunąć pestki - posiekać. Ziemniaki przekroić poziomo na pół, wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki ok.0,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, zaszklić posiekaną cebulkę i chili, dodać kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusić, pod przykryciem na małym ogniu, kilka minut, na koniec dodać śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nałożyć czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropić leciutko oliwą i posypać odrobiną bułki tartej, ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać 15-25min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podawać na gorąco z surówką. Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na porcję, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) łódeczki możecie zobaczyć tutaj: www.garnek.pl/pyza68
Ostatnio edytowany 15 maja 2010 o 23:18
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 5

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: