Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

Utworzony przez makanka, 3 lutego 2012 o 11:03
CIASTECZKA POMARAŃCZOWE SKŁADNIKI: - 1 płat mrożonego ciasta francuskiego - 3 pomarańcze - 1-2 łyżki cukru - 20 dag śmietany - 1 torebka cukru waniliowego - 1/4 laski wanilii - 2 łyżki likieru pomarańczowego - 1 żółtko - troszkę cukru pudru PRZYGOTOWANIE: - Ciasto francuskie, rozmrażamy. Pomarańcze obieramy, usuwamy przy tym białą wewnętrzną skórkę. Dzielimy owoce na cząstki, wycinamy miąższ spomiędzy przezroczystych błonek. Wyciskamy błonki, odmierzamy 100 ml soku. Rozcieramy sok z likierem i cukrem. Polewamy czastki owoców, odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce. - Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 12x22 cm, wycinamy ciastka. Umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy żótkiem. Pieczemy 8-10 min. w temp. 200 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i pokruszonym rdzeniem wanilii. ciastka rozcinamy wzdłuż. Spody obkładamy czastkami pomarańczy, przykrywamy warstwą bitej śmietany i odciętymi częściami ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z resztą owoców. Polecam, zawsze wychodzi Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Makowniczek z pianka Ciasto: 1 i ½ szklanki maki,pól kostki margaryny,trzy zóltka,duza lyzka cukru pudru,szczypta soli,pól opakowania malego proszku do pieczenia,dwie lyzki gestej smietany. Wszystko razm zagniesc .Wlozyc na 1 godzine do lodówki.Nastepnie rozwalkowac na dno takiej sredniej wielkosci blaszki, nakluc widelcem i podpiec w piekarniku( na dole) na 180 oC na lekko rózowy kolor(10-15 minut) . Masa makowa: Torebke ( 25-20 dkg) zmielonego na sucho maku wymieszac z 1 szklanka cukru pudru, dodac trzy lyzki dzemu z moreli lub brzoskwini i dodac starte na tartce( obrane) na duzych oczkach 5 sredniej wielkosci kwasne jablka.Wszystko dobrze wymieszac. Wyjac blaszke z piekarnika i wylozyc na podpieczone ciasto mase makowa i dalej piec 25-30 minut( na dole na 160-180 oC) . Na 5 minut przed uplywem tego czasu przeznaczonego na pieczenie ubic piane z 3 bialek dodac po lyzce szklanke cukru.Znowu wyjac blaszke z piekarnika .Zmniejszyc ogien na 100 oC wylozyc piane na mase makowa i ponownie wlozyc do piekarnika do wysuszenie sie bezy.Nie przypalic!Najlepiej uchylic troche drzwiczki do piekarnika.Beza ma byc biala! Zostawic do wystagniecia.Kroic czubkiem noza. Pychotka!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto rzeszowskie Składniki:4 jaja,ok.1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g orzechów włoskich, 2 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu. Piekarnik nagrzewamy do temp.200 st C. Jabłek nie obieramy tylko usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo i na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy rodzynki, orzechy i jabłka. Mieszamy i przelewamy do nasmarowanej olejem formy o wymiarach 20 x 30cm. .Pieczemy 40 min.w temp. 200 st.C i sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Drożdżowe pierożki z makiem Ciasto: Masa makowa: 0,5 kg mąki 50 dag maku 5 dag drożdży 25 dag cukru 0,5 szklanki mleka 10 dag rodzynek 12 dag margaryny 2 łyżki miodu 4-6 żółtek 1 łyżka margaryny szczypta soli 1 białko 1 łyżka octu lub spirytusu 2-3 łyżki cukru olej do smażenia Wykonanie: Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 1 godziny. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2X. Podgrzewamy na patelni, dodajemy margarynę, rodzynki, miód i cukier. Gdy wystygnie dodajemy pianę z białka. Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem, odstawiamy aby rozczyn urósł. Dodajemy do mąki mleko i żółtka utarte z cukrem. Zagniatamy ciasto a pod koniec dodajemy roztopioną margarynę. Dodajemy następnie łyżkę spirytusu Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Kładziemy nadzienie. Sklejamy jak pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy usmażone pierożki na serwetkach. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"TCHNIENIE PORANKA" - 3 szkl. mąki - 1 1/2 szkl. cukru - 1 1/2 szkl. mleka - 1 1/2 szkl. oleju - 2 łyżki kwaśnego dżemu - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka Wszyskie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 36 x 26 wyłożoną folią aluniniową lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min w 200 stopniach C. Ostudzone ciasto przekładam dżemem morelowym domowej roboty. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"RURKI PYSZNE" CIASTO: - 1 margaryna - 4 szkl. mąki - 1 szkl. śmietany - 1 żółtko Margarynę rozkruszyć z mąką, dodać śmietanę i żółtko. Zagnieść ciasto (gęściej jak na pierogi). Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 4 cm. Nawijać na metalowe foremki do rurek. Piec na złoty kolor w 160-180 stopni C. Zdejmować z foremek na gorąco. KREM: - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła roślinnego - cukier puder do dekoracji Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu + 1 łyżkę mąki ziemnaczanej, wystudzić. Utrzeć masło roślinne i dodawać po łyżce zimny budyń. Cukier do kremu dodawać wg. upodobań smakowych. Nadziewać rurki kremem, posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
rozkłucamy 1 całe jako do kótrego dodajemy 1/2 szklanki oleju i 1 szklanke mleka. Powstałym płynem zalewany wczesniej wymieszame 2 szklanki mąki z 1 lyzką proszku do pieczenia i 4 łyżkami cukru, dodajemy olejek zapachowy wg uznania - ja dodaje waniliowy lub smietankowy. Całosc mieszamy. Uwaga - ciasto nie powinno mieć gładkiej konsystencji, wrecz powinno wygladac jakby nie zostało dokłądnie wymieszane. do foremek wlewamy na ok 1/3 ich wysokosci. Miłą niespodzianka będa włożone kawalki czekolady. pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Zapomniałam dodac że jest to przepis ma MUFINKI
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis stary jak świat, ale szybki i przede wszystkim pyszny. Babka piaskowa 30 dkg masła, 7 jaj, 30 dkg cukru pudru, 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy, olejek migdałowy, 20 dkg maki ziemniaczanej, 20 dkg mąki pszennej. Masło i cukier ucieramy dodając po jednym jajku na gładką masę. Później dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszę do pieczenia i kilka kropel zapachu migdałowego. Dalej ucieramy ok. 10 min. Do części ciasta dodać kakao. Ciasto wylać do foremki, ciemne ciasto włożyć w środek. Piec w ok. 200 stopni od 50 min do 1 godziny. Polecam !
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na ciasto jogurtowe Składniki: 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru kryształu 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z w/w składników zagnieść ciasto.3/4 ciasta schłodzić i zapiec ,pozostałą część zamrozić . Masa: 6 białek ubić na sztywną pianę ,dodać 1 szklankę cukru kryształu-utrzeć .Dodawać powoli dwa jogurty naturalne(mieszając łyżką ).Dodać dwa budynie waniliowe lub śmietankowe-utrzepać mikserem .Masę wyłożyć na zapieczone ciasto ,na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto ,upiec(ok.1 godz.w temp.180 stopni). Pyszne,smacznego !
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto szefowej składniki: masło roślinne w kostce, budyń, mleko, 6 paczek herbatników (na dużą blachę )lub 4 paczki(na małą),śmietana, mleko zagęszczone lub krówkowa masa gotowa, śmietanfix, cukier puder, czekolada, płatki migdałowe. Wykonanie: Upiec kruchy placek, na który należy wyłożyć krem budyniowy. Krem budyniowy: 1 margaryna (zalecane jest masło roślinne w kostce), 1 budyń śmietankowy, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru) Następnie na krem wyłożyć herbatniki, mleko zagęszczone, po raz drugi herbatniki, a potem bitą śmietanę. Ubić: 0,5 l śmietany 30% / lub "Gosposia" 22%, 2 sztuki śmietanfix, 1/2 szklanki cukru pudru. N wierzch: starta gorzka czekolada i płatki migdałowe. Capuccino Upiec biszkopt z 4 jajek. Masa: 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka masła, 4 żółtka, 1 całe jajko, 3/4 szklanki cukru,2 serki homogenizowane waniliowe, 5 łyżek żelatyny, 1 opakowanie biszkoptów, 1 1/2 szklanki kawy capuccino. Jajka ubić z cukrem na parze, masło utrzeć i dodać do niego ostudzone jajko. Serki, mleko w proszku i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody. Na blachę położyć upieczony biszkopt nasączony kawą, a następnie wyłożyć na to połowę masy. Na krem położyć biszkopty nasączone kawą i znowu krem. Na koniec polać polewą. Ciasto Holi Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 1 żółtko. Masa budyniowa: 1 litr mleka, 3 budynie czekoladowe, 1 aromat rumowy (mały niecały), 5 łyżek cukru. Masa serowa: 1/2 kostki margaryny. 1/2 szklanki cukru, 4 serki waniliowe (ok. 50 dkg), 3 jajka + 1 białko, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blaszkę. Ugotować budyń, dodać 1/2 aromatu, wymieszać i gorący wyłożyć na surowe ciasto, równo rozsmarować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać na przemian serek i żółtko stale ucierając. Następnie wsypać budyń i wymieszać. Na koniec dodać białka ubite i lekko mieszając połączyć z ciastem serowym. Masę równo rozsmarować na budyniu czekoladowym. Wstawić do piekarnika na 40 min. na 180 stopni. Placek z bananami Biszkopt: 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 5 jaj, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pozostałe składniki: 1 margaryna, 1 szklanka cukru pudru,3 jaja, 1 kg obranych bananów, galaretki: agrestowa, truskawkowa, 2 cytrynowe. Wykonanie: białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet. Wymieszać, piec 20 min. Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance wody. Banany zmiksować. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Połączyć z masą bananową. Na końcu wlać tężejącą galaretkę. Wylać na ostudzony biszkopt. Następnie w 1 szklance wody rozpuścić galaretkę truskawkową. Ubić pianę z białek, połączyć z tężejącą galaretką. Wylać na masę bananową. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 2 szklankach wody. Tężejącą wylać na wierzch. Ciasto odstawić na 2 godz. do lodówki. SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam. Podaję przepis na pyszny makowiec. Składniki to: 1 szklanka maku( najlepiej zmielonego, mniej roboty),1 szklanka cukru, garść mieszanych bakalii( rodzynki, orzechy,owoce kandyzowane, daktyle), 20 dag małych bezów, 1 szklanka ubitej smietany kremówki, aromat migdałowy,cukier waniliowy, tłuszcz do smarowania. Z cukru, cukru waniliowego i 3-4 łyżek gorącej wody ugotować gęsty syrop tzw."do nitki". do gorącego syropu dodać kilka kropli aromatu migdałowego, mak , bakalie i dokładnie wymieszać. Ostudzić do temp. pokojowej.w natłuszczonej tortownicy układać warstwami masę makową i bezy. Przykryć folią spozywczą i wstawić do lodówki przunajmniej na 2 godziny. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną. Ładnie wygląda, a jak smakuje. Pozdrawiam Janina Danielczuk z Rejowca
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciastka francuskie (szybkie, łatwe i pyszne) - 1kg mąki pszennej - 1kg margaryny/ masła - 4 żółtka - 4 łyżki gęstej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę z margaryną siekamy,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy dolodówki na minimum 1 godzinę.Następnie rozwałkowujemy nie za cienko (im grubiej tym ciastka będą grupsze)wykrawamy foremkami ciasteczka które maczamy w białku i cukrze,układamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C na złoty kolor ok.15-20 minut.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
do marii: 1kg margaryny lub masła? tak jest w tym przepisie?
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto jogurtowe Lekkie, puchate, a przy tym trochę wilgotne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest naprawdę przepyszne. Składniki: - jogurt naturalny (mały kubek) - 3 jaja - 240 g cukru - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i trochę oleju do wysmarowania formy - 240 g mąki pszennej - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - około 1/2 łyżeczki soli (4 g) - 1/2 cytryny Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Brytfankę z wysokim brzegiem o średnicy 22 cm (u mnie średnia keksówka) smarujemy olejem. 1. Jaja wbijamy do dużego naczynia i miksujemy. 2. Dodajemy jogurt i znowu ubijamy. 3. Dolewany olej i ponownie ubijamy. 4. Dodajemy cukier, wlewamy wyciśniety sok z cytryny, cały czas ubijając. 5. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do masy jajecznej, ciągle ubijając. 6. Masę wylewamy do formy i pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia na wysokiej drucianej podstawce.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dyniowa krajanka z mąki orkiszowej Jesienne ciasto, dyniowe, cudownie miękkie, arumatyczne i puszyste - nikt nie domysli się że jest z dynią. No i zdrowe dzięki mące orkiszowej. Składniki: - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 2 szklanki mąki orkiszowej razowej - 1 łyżka zmielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki zmielonych goździków - 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli ---------------- - 450 g puree z dyni* - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 szklanka rodzynków - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 9 składników przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników, na końcu dodając bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 33 x 20 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub wykonać kremową polewę charakterystyczną dla ciasta marchewkowego. Kremowa polewa: - 225 g kremowego serka philadelphia - 4 łyżki miękkiego masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i posmarować nią wierzch ciasta. Pokroić. *Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu dynię umyć i przekroić na mniejsze części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką Mocno czekoladowe ciasto, nie jest gliniaste i zakalcowate. Dzieci je kochają. Piecze się pięknie, zawsze z lekką górką (wyrównuję ją nożem, a jak mi się nie chce - odwracam ciasto spodem do góry Składniki: - 50 g gorzkiej czekolady 70% - pół szklanki mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 70 ml oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki) - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać. Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem. Dodać cukier i dalej ucierać. Wlać olej, śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Dodać ostudzone mleko i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić. Wokół ciasta zapiąć z powrotem obręcz tortownicy. Ponadto: - 35 - 40 dag owoców lata, np. maliny, jeżyny, porzeczka czarna lub czerwona, wiśnie (mogą być mrożone, wtedy galaretka szybciej stężeje) -2 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody) Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody (czyli używamy o 1/4 mniej wody niż zaleca opakowanie). Wystudzić, schłodzić do momentu, gdy galaretka stężeje na tyle, że będzie ją można wyłożyć na owoce (uwaga: zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto). Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć równo owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki. Ostrożnie uwolnić ciasto z obręczy i podawać.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Zdrowe - Razowe - Czekoladowe Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że nikt nie domyśli się dodatku mąki razowej. Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej razowej - 80 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao - 1/4 łyżeczki soli - 60 g masła, o temperaturze pokojowej - 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru - 2 jajka - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - pół szklanki kwaśnej śmietany 18% - pół szklanki wrzącej wody Wykonanie: Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć). W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut lub trochę dłużej- sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przekładaniec drożdżowy Ciasto : • 50 dag mąki • 5 dag drożdży • 5 żółtek • 10 dag masła • ½ szkl. mleka • 5 łyżek cukru Masa bakaliowa: po 10 dag : • daktyli • fig • rodzynek • moreli suszonej • śliwki suszonej • skórka pomarańczowa Masa orzechowo – kokosowa po 15 dag  orzechów włoskich  wiórków kokosowych • 3 białka • ½ szkl cukru pudru • 1 cukier waniliowy Masa makowa • 2 szkl sparzonego i zmielonego maku • ¾ szkl cukru pudru • 2 łyżki miodu • 2 białka- piana • 1 łyżka margaryny Wykonanie: Ciasto Z drożdży, 1 łyżki ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru przygotować rozczyn i odstawić by wyrósł. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Z przesianej mąki, rozczynu i masy jajecznej wyrobić ciasto. Dodać stopione letnie masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawiać od palców. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 części i każdą część rozwałkować na wielkość prostokątnej blaszki (24x36 cm) Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić 3x w maszynce. Rozpuścić miód z cukrem i margaryną przestudzony dodać do maku i wymieszać. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z masą makową. Wykładamy ją na pierwszą cześć ciasta i przyciskamy drugim. Masa bakaliowa: Bakalie kroimy na mniejsze części i wszystkie razem mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy na drugą część ciasta przyciskając trzecim plackiem Masa orzechowo- kokosowa Wiórki i orzechy mielimy z cukrami w robocie z nożami następnie dodajemy rozkłócone białka i lekko mieszamy. Wykładamy na trzecim placku i przyciskamy czwartym na całej powierzchni. Piec około 60 min w temp 1800 Upieczone ciasto można polukrować i oblać polewą czekoladową
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na pyszne ciasto z herbatnikami:) Potrzebne są następujące składniki: 2 opakowania herbatników, 1 opakowanie Śnieżki, 3 galaretki,dwie czerwone i jedna zielona,budyń, 2 szklanki melka oraz kostka margaryny. Przygotowanie ciasta: Należy ugotować budyń i go ostudzić a następnie utrzeć z margaryna,herbatniki wyłożyć na blache i rozsmarować na nich krem budyniowy,a potem nałożyć natępna wartswe herbatników,zieloną galaretke rozpuścić w szklance wody i Śnieżkę przygotowac wg przepisu na opakowaniu i wymieszac z galaretka w kolorze zielonym.Następnie należy wylac na herbatniki,ana wierzch wylać czerwoną krzepnącą galaretkę i do lodówki na kilka godzinek. Życzę smacznego:)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.