Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę i wygraj kosz piknikowy

Utworzony przez justyna1, 2 kwietnia 2010 r. o 12:14
Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach Składniki: Na sałatkę: 350 g kaszy kuskus 1 szklanka warzywnego bulionu 1 duża cukinia 1/2 małego bakłażana 250 g brokułów 1/4 papryki czerwonej 1 mała marchew 1 mała pietruszka mała biała cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz Cytrynowe skorupki: 5 dużych cytryn Przygotowanie: - Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa. - Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa : papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. - Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut. - Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie. - Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę. Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Składniki: 250 g makaronu orzo (w kształcie przypomniającym ryż) 200 g mrożonego szpinaku (liście) 150 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine starta skórka z 1/4 pomarańczy 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: - Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. - Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. - Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini w sosie z pomidorów pelati Składniki: 300 g makaronu fusilli rigati (makaron w kształcie sprężynek) 400 g pomidorów w całości pelati (w puszce) 150 g szynki wieprzowej 200 g fasoli cannellini (w puszce) 100 g fasoli czerwonej (w puszce) 3 ząbki czosnku mała cebula natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżki oregano sól, pieprz Przygotowanie: - Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut. - Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy. - Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz. - Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach. Bon appetito!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Lekka wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi Składniki: 0,5 kg paluszków krabowych 2 torebki ryżu 1 ogórek zielony koperek koperek suszony czosnek mały jogurt naturalny majonez wg uznania sól pieprz 1. Ryż gotujemy 2. Paluszki krabowe i ogórka kroimy w kosteczkę. Koimy równiez koperek i wyciskamy czosnek. 3. Do pokrojonych składników dodajemy przestudzony ryż oraz pozostałe składniki. 4. Wszystko razem mieszamy. Życzę smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
sałatka piracka 1 duży pęczek drobnej cebuli dymki ( bez szczypiorku) 1 sardynek w oliwie 5 łyżek pikantnego keczupu garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia) sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa cebulę oczyścić i pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i dobrze odsączyć. sardynki rozgnieść z keczupem, wymieszać z cebulkami i posiekaną zieleniną. doprawić do smaku sola, pieprzem i gałką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z ŻÓŁTEGO SERA, RYŻU I GROSZKU ZIELONEGO. Produkty: -20 dag żółtego sera -1 puszka zielonego groszku -2 jabłka -1 por -1 mała marchewka -1 szklanka ugotowanego ryżu na sypko - majonez - sól, cukier - sok z cytryny -zielenina (pietruszka lub koperek) wykonanie: Pora pokroić wzdłuż, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Obrane jabłka, ogórki, ser pokroić w kostkę. Groszek odcedzić na sicie. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i lekko wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Posypać pietruszką lub koperkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Lekka sałatka z makaronem ryżowym Składniki: [*]1/2 kg makaronu ryżowego [*]2 długie świeże ogórki [*]1 papryka [*]1 pomidor [*]1 średnia cebula [*]1 puszka kukurydzy [*]2 ząbki czosnku [*]Majonez, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować, ostudzić. Ogórki, paprykę, pomidora i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 r. o 14:34
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z zupek chińskich Składniki: [*]2 zupki chińskie o smaku kurczaka Vifon (1 pikantna, 1 łagodna) [*]2 filety z kurczaka [*]1 kapusta pekińska [*]1 papryka [*]1 puszka kukurydzy [*]Przyprawa do kurczaka [*]Majonez, sól, pieprz Przygotowanie: Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor, pod koniec smażenia posypać przyprawą do kurczaka. Do filetów wsypać pokruszony makaron, podlać wodą tak, aby makaron napęczniał. Gdy makaron będzie już miękki i podwoi swą objętość należy go wystudzić. Paprykę kroimy w kostkę, kapustę pekińską drobno szatkujemy. Wystudzony makaron z filetami łączymy z papryką, kapustą, kukurydzą, dodajemy majonez, przyprawy z zupek chińskich, sól i pieprz. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z kurczakiem Składniki: - 2 filety z kurczaka - sałata lodowa - ogórek, pomidor, czerwona cebula, rzodkiewka, papryka czerwona i zielona - czerwona fasola i kukurydza z puszki - szklanka jogurtu - kilka ząbków czosnku - olej, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz Przygotowanie: Dwa filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, następnie posypać ulubioną przyprawą do kurczaka i na ok. godzinę pozostawić w marynacie. W tym czasie kroimy drobno sałatę lodową, pomidorki, ogórka, świeżą paprykę czerwoną i zieloną oraz czerwoną cebulkę. Następnie w większą kostkę kroimy ugotowane na twardo jaja, dodajemy według uznania ulubione dodatki, ja siekam w plasterki rzodkiewkę i wsypuje kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam do lodówki, w tym samym czasie na rozgrzanym oleju przygotowuje pięknie pachnącego kurczaczka, smarze na złoty kolor i przekładam do osobnego naczynia. Na koniec przygotowuje prosty sos, kroje drobno kilka ząbków czosnku, wrzucam do szklanki jogurtu naturalnego i doprawiam pieprzem i solą, prawda, że proste?! Wyciągam z lodówki przygotowane warzywa, dodaje do nich chrupiącego kurczaka oraz mój ulubiony sos czosnkowy, łącze wszystkie składniki i podaje gościom super smaczną sałatkę przyozdobioną listkami pietruszki. Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z tuńczyka Składniki: [*]2 puszki tuńczyka w oleju lub w sosie własnym [*]3 woreczki ryżu [*]4 jajka [*]1-2 duże ogórki kiszone [*]1 średnia cebula [*]1 puszka kukurydzy [*]Majonez, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Ogórki i cebulę również pokroić w drobną kostkę. Połączyć następujące składniki: ryż, jajka, ogórki, cebulę, 2 puszki tuńczyku (wraz z olejem/sosem), kukurydzę, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka Kolorado Składniki: 2 puszki kukurydzy 2 puszki czerwonej fasolki 2 puszki groszku 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej 6 jajek 4 ziemniaki 8 dużych marchewek 8 pietruszek sól, pieprz majonez Przygotowanie: Jajka, ziemniaki, marchewki i pietruszkę należy ugotować i obrać ze skórki. Następnie wraz z ogórkami i papryką pokroić w kostkę. Z kukurydzy, fasolki i groszku odlać zalewę. Wszystko wsypać do jednego naczynia i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą, jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak również pieprzem. Wszystkie składniki połączyć majonezem (polecam Kielecki) przed podaniem. Życzę smacznego Demande
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z chipsów: 1tuńczykw sosie własnym, 1cebula pokrojona w kostkę, kukurydza, 1 pomidor pokrojony w kostkę, majonez, sól, pieprz do smaku, 1 opakowanie chipsów paprykowych (160 gram) WYKONANIE: wszystko układać warstwami, całość przykryć chipsami lekko pokruszonymi SMACZNEGO
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 r. o 15:17
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka warzywna: Puszka groszku konserwowego. Puszka kukurydzy konserwowej. Puszka czerwonej fasolki. Papryka konserwowa. Papryka zielona. 3 ogórki kiszone. 3 rzodkiewki. 3 jaja na twardo. 1/2 szkl majonez. 1/2 szkl jogurtu naturalnego. Sól, pieprz. Groszek, kukurydzę, czerwoną fasolkę wrzucamy do głębokiej misy. Resztę składników kroimy w kostkę i dokładamy do misy. Majonez z jogurtem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy sałatkę warzywną i wszystko razem mieszamy. Całość odłożyć do lodówki na 1h. Smacznego;)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
1 duży brokuł, 4 pomidory,1 puszka kukurydzy, 1 ser feta niebieski, 20 dkg szynki drobiowej + skladniki na sos: 4 łyżki majonezu,1 kwaśna śmietana, 1 serek topiony śmietankowy, 1 łyżka musztardy, 2 −3 ząbków czosnku. Wszystkie składniki sałatki układać na półmisku warstwami kolejno: pokrojony w kawałeczki pomidor, kukurydza, szynka pokrojona w paseczki, brokuły (rozdrobnione na małe bukieciki), ser feta w kostkę na wierzch. Zalać całość zrobionym sosem (wszystkie składniki sosu wyrobić na gładką masę za pomocą blendera i polać sałątkę). wstawić do lodówki by się schłodziło. Pyszota !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"Sałatka nie-typowa" 0,5 kg uszek z mięsem w woreczku 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku pół cebuli czerwonej majonez sól pieprz Uszka gotujemy jak do barszczu tylko po ugotowaniu dajemy do zimnej wody i odcedzamy gdy są zimne, pomidory kroimy w kostkę cebulę i czosnek bardzo drobno, mieszamy wszystkie składniki razem doprawiamy do smaku. szybka i pyszna smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
0,5 kg pokrojonej pieczonej piersi z kurczaka, słoiczek majonezu, 300 dkg sera żółtego gouda pokrojonego w kostkę, jeden seler naciowy posiekany, koperek zielony posiekany, groszek zielony konserwowy z puszki, kukurydza konserwowa z puszki, pieprz cayenne, dwa pokrojone jajka ugotowane na twardo. wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Bajkowa sałatka z tuńczykiem - 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.) - 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym) - 1 puszka kukurydzy - 1 mniejsza cebula - 5 jajek - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz - natka pietruszki Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować , cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich ostudzony ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka kalafiorowe cudo Składniki: - 0,5 kalafiora - 10 dkg szynki - puszka kukurydzy -1 zielony ogórek Sosik to 3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu + ząbek czosnku Kalafiora ugotować , ostudzić ,różyczki rozdzielić na mniejsze części, natomiast resztę pokroić w kostkę. Szynkę i zielonego ogórka, również pokroić w kostkę , dodać kukurydzę , doprawić pieprzem i solą. Polać sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wiosenne zdrowie Składniki: - garść rukoli - 1 ogórek (długi) - pęczek rzodkiewek - 150 gram różnych kiełków, np. lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy - pęczek dymki (sam szczypiorek) - 1 marchewka - 2 jajka na twardo. Ponadto: - 5 łyżek oliwy z oliwek - szczypta soli - pieprz ziołowy - 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Obrany ogórek, marchewkę i rzodkiewki pokroić na plasterki. Posiekać dymkę, jajka obrać i pokroić je na ćwiartki. Następnie rukolę i kiełki opłukać i osuszyć. Wszystko delikatnie połączyć w salaterce, najlepiej przezroczystej, by sałatka apetycznie się prezentowała. Oliwę z oliwek wymieszać z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polać na sałatkę i bardzo delikatnie wymieszać. Wypróbowałam wczoraj. Pasuje nawet na Święta Wielkanocne. Unikniemy przejedzenia.
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 r. o 17:14
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OWOCOWA ZMYSŁOWOŚĆ 1/2 MELONA MANGO POMARAŃCZA 150 G TRUSKAWEK 100 G CIEMNYCH WINOGRON SOS;FIT UP,1/2 ŁYŻKI SOKU Z POMARAŃCZY,1/2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY. Melon,mango ,pomarańczę,obrać,pokroić w kawałki.Truskawki w plasterki,winogrona oczyścić.Wszystkie składniki połączyć. Sos;Sos do sałatek wymieszać z sokiem z cytryny,polać sałatkę.Przed podaniem lekko schłodzić. WIOSENNA FANTAZJA 400 G ŚWIEŻEGO SZPINAKU awokado marchewka pomidor 2 jajka 150 s sera feta 2 kiwi 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny,sól,pieprz ziołowy Szpinak opłukać,awokado obrać,usunąc pestkę,miąższ pokroić w czastki,skropić sokiem z cytryny.obraną marchewkę pokroić w paski,kiwi w krążki.pomidor jajka ugotowane na twardo w ćwiartki.Ser pokroić w kostkę.Składniki sałatki ułożyć w salaterce.Oliwę doprawić sokiem z cytryny,pieprzem,solą,ziołami,polać sałatkę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 2 z 15

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...