Sałatka :" Pomarańczowy Kurczak"
- mieszanka sałat z roszponką
- czerwona cebula
- grillowana pierś kurczaka
- 3 pomarańcze
- owoc granatu
- awokdado
Składniki sos:
- sok z cytryny i pomarańczy
- łyżeczka miodu i musztardy
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
Na sos:
- sok z cytryny i pomarańczy
- łyżeczka miodu i musztardy
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
Sałaty przełożyć do salaterki następnie pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkęi podsmazyć.
Dwie pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plastry. Awokado obrać, przekroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić łyżeczką soku z cytryny, żeby nie pociemniał. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
Przygotować sos: sok wyciśnięty z jednej pomarańczy połączyć z resztą soku z cytryny, dodać miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie utrzeć.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać.
|
|
Będziemy potrzebować:
3 lyżki mąki 200g fety 1 jajko 3 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 5 dużych pomidorow 2 lyżki świeżego tymianku 1 opakowanie rukoli 1 cebula oliwki szczypta cukru płaski talerz by sałatka prezentowała się jak najlepiej;)) Wykonanie: Na plaskim talerzu układamy rukolę tak aby zakryła całe dno. Pomidory, cebulę, oliwki kroimy w talarki, i układamy na sałacie. Teraz będziemy przygotowywać ser feta, który uprzednio pokrojony w kostkę,(albo już gotowy) maczamy najlepiej za pomoca wykałaczki w rozmieszanym jajku, następnie w mące,i smażymy na patelni. Przygotowanie sosu : do oliwy wlewamu sok cytrynowy, następnie cukier, pokrojony tymianek, pieprz, przygotowanym sosem polewamy sałatke. Usmażone serki feta układamy na sałatce;) Gotowe i smacznego |
|
Sałatka z kurczakiem i orzechami
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
słoik selera marynowanego
15 dag rodzynek
20 dag orzechów włoskich
puszka białej fasoli
średni słoik pieczarek marynowanych
4 jajka
pęczek szczypiorku
majonez
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu.
2. Rodzynki sparzyć, orzechy uprażyć i pokroić.
3. Pieczarki i szczypiorek drobno pokroić.
4. Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
5. Odcedzić seler, kukurydzę i fasolę.
6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i doprawić.
|
|
Sałatka ryżowa z surimi
Składniki:
-woreczek ryżu
-pół puszki kukurydzy
-4 paluszki surimi
-10-12 oliwek (ja użyłam zielonych)
-pół czerwonej papryki
-do smaku: pieprz, sól, koperek
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Ugotować ryż, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
2. Pokroić w kostkę paprykę, w plasterki oliwki i surimi.
3. W do miski z zimnym ryżem dodajemy paprykę, oliwki, surimi i kukurydzę. Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym.
4. Doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem.
|
|
Sałatka ze smażoną fetą
Będziemy potrzebować:
3 lyżki mąki
200g fety
1 jajko
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
5 dużych pomidorow
2 lyżki świeżego tymianku
1 opakowanie rukoli
1 cebula
oliwki
szczypta cukru
płaski talerz by sałatka prezentowała się jak najlepiej;))
Wykonanie:
Na plaskim talerzu układamy rukolę tak aby zakryła całe dno. Pomidory, cebulę, oliwki kroimy w talarki, i układamy na sałacie. Teraz będziemy przygotowywać ser feta, który uprzednio pokrojony w kostkę,(albo już gotowy) maczamy najlepiej za pomoca wykałaczki w rozmieszanym jajku, następnie w mące,i smażymy na patelni.
Przygotowanie sosu : do oliwy wlewamu sok cytrynowy, następnie cukier, pokrojony tymianek, pieprz, przygotowanym sosem polewamy sałatke. Usmażone serki feta układamy na sałatce;) Gotowe i smacznego |
|
SAŁATKA WIOSENNA BOMBA WITAMINOWA
SKŁADNIKI: - 2 pączki rzodkiewiek, - 2 pączki dymki ze szczypiorem - po 5 dag kiełków rzodkiewki i słonecznika - 10 jajek przepiórczych lub 4-5 kurzych - ząbek czosnku - 3 łyżki octu jabłokowego - 6 łyżek oleju słonecznikowego - łyzeczka ziołowej mieszanki do sałatek - sól, pieprz, cukier PRZYGOTOWANIE: - Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy w plasterki. Dymki czyścimy, myjemy, kroimy w talarki razem ze szczypiorem. Kiełki rzodkiewek i słonecznika płuczemy na sicie, odsączamy i dokładnie suszymy. - Olej roztrzepujemy z octem jabłkowym, roztartym z solą i zabkiem czosnku, suszonymi ziołami, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowane składniki sałatki przekładamy do miski, polewamy sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. - Jajka przepiórcze badź kurze wkładamy do wrzącej wody, gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy ze skórki. - Sałatkę układamy na półmisku, dekorujemy przekrojonymi na połówki jajkami. Podajemy z chrupkim pieczywem. Niezwykle kolorowa, niezwykle dobra. Polecam, smacznego. |
|
Sałatka szynkowa
Składniki:
słoik selera marynowanego
puszka kukurydzy
puszka ananasa
2 jabłka
6 jajek
2-3 ogórki kiszone
2 pomidory
25 dag szynki konserwowej
cebula czerwona
majonez
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić.
2. Jabłka, jajka, pomidory, ogórki, cebulę i plastry ananasa pokroić w drobną kostkę.
3. Szczypiorek posiekać.
4. Szynkę pokroić w paseczki.
5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
|
|
Witam,
oto mój przepis na prostą, szybką i bardzo smaczna sałatkę ananasową, którą można nam posłużyć do dań z kurczaka albo posłużyć jako przekąskę:
składniki:
- ananas (z puszki),
- 30dag sera żółtego,
- (1 szt.) por,
- fasola czerwona (z puszki),
- kukurydza (z puszki),
- 4 ugotowane jaja,
- majonez,
- przyprawy wg uznania
Por umyć, posiekać w piórka, posolić aby zmiękł. Ugatowane jaja, ananasa i ser żółty pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć, opłukać fasolę. Wszystkiego składniki wymieszać z majonezem i przyprawami, można dodać także natkę piertuszki.
|
|
Sałatka Jagódki
0,5 kg białych winogron
0,5 kg czerwonych winogron
2 piersi z kurczaka
Przyprawa kebab-gyros
Olej do smażenia
Sos
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany kremówki)
3 łyżki majonezu
Winogrono umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Musi być koniecznie dojrzałe (b. słodkie). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski. Smażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać przyprawę kebab-gyros (ilość według gustu).
Na środek dużej patery wyłożyć wcześniej przygotowanego kurczaka. Dookoła rozłożyć winogrono. Całość polać przygotowanym sosem.
Sałatka Moniki
Puszka czerwonej fasoli konserwowej
Puszka ananasa w plastrach lub w kawałkach
Pęczek szczypiorku
20 dag sera żółtego
Sos
2 ząbki czosnku polskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany kremówki)
3 łyżki majonezu
Przygotować wcześniej sos aby czosnek się „przeżarł”.
Ananas pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać fasolę i całość wymieszać w naczyniu. Dodać sos i jeszcze raz wymieszać.
Sałatka Justyny.
1 pierś z kurczaka
5 jajek
rzodkiewka
sałata
ogórek
rzodkiewka
2 pomidory
olej
Sos
2 ząbki czosnku polskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany kremówki)
3 łyżki majonezu
Ugotować jaja na twardo. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka usmażyć na patelni . Rozłożyć liście sałaty na spód patery. Na środek wyłożyć pierś z kurczaka. Dookoła rozłożyć pokrojone warzywa (rzodkiewka, ogórek, pomidor). Jaja pokroić w ćwiartki i rozłożyć dookoła warzyw. Całość polać sosem.
Moja
1 brokuł
4 jaja
Ser feta w kostce
Sos
2 ząbki czosnku polskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany kremówki)
3 łyżki majonezu
Brokuł rozdzielić na różyczki, ugotować tak aby był lekko twardy. Zagotować jaja. Po ostudzeniu pokroić je na ćwiartki. Rozłożyć oba składniki niejednorodnie na paterze. Pokroić ser feta i rozłożyć na paterze. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.
Nie mieszać!
SMACZNEGO!
|
|
Imprezowa sałatka z imbirem
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 opakowania sałaty mix
- 1 średnie czerwone cebule
- ok. 200 gram korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały strąk papryki chili
- opakowanie pomidorów koktajlowych
- pół małej buteleczki sosu sojowego jasnego
- pół chleba tostowego
- masło
- 3 łyżki olej
- koperek suszony
Filet kroimy w kostki - mniej więcej 1cm na 1 cm, dodajemy rozgnieciony czosnek. Imbir obieramy, kroimy w paski, chili drobno siekamy i dodajemy do pokrojonej piersi. Dodajemy olej, sos sojowy. Naczynie zakrywamy folią i marynujemy wkładając do lodówki najlepiej na całą noc, ale można też ok 5 godz. Następnie całość smażymy na rozgrzanej patelni. Sałatę płuczemy, odsączamy z wody. Kładziemy ja na półmisek, następnie kładziemy pokrojona w piórka cebulę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe, następnie przestudzonego kurczaka. Całość polewamy olejem, który został po smażeniu kurczaka. Na sam wierzch kładziemy grzanki, które należy przygotować z chleba tostowego - kromki chleba smarujemy masłem wymieszanym z koperkiem, kroimy na kwadraciki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, wyjmujemy gdy już będą lekko złote.
Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż imbir hamuje nudności i wspomaga proces trawienia:-))
|
|
Sałatka z melona i ogórka z dressingiem z sera roquefort
(dla 2 osó
- ogórek zielony, 1/2
- melon cantaloupe(może być dowolny), 1 szt
- limonka, 2 szt
- cebula, 1 szt
- świeża mięta, kilka gałązek
- krucha sałata, 1 główka
Dressing:,
- ser roquefort, 125 g
- kwaśna śmietana, 1/2 szkl.
- śmietanka słodka, ok 2-3 łyżek
- sól, świeżo zmielony pieprz czarny, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz ogórka, cienko pokrój i odstaw
2. Melona przekrój na pół, usuń pestki,obierz ze skóry, pokrój melona na równe kawałki
3. Obierz limonki, pokrój na cienkie plasterki
4. Cebulę pokrój na cienkie plasterki
5. poobrywaj listki z gałązek mięty
6. porozdzielaj liście sałaty i ułóż na talerzykach,potem plastry ogórka,melona, limonki,posyp całość miętą
7. Przygotuj dressing: pokrusz ser , wymieszaj go z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i słodką śmietanką do uzyskania gładkiej konsystencji.
8. Doprawić do smaku: sól, pieprz
9. Sałatkę podać z dressingiem, najlepiej z pieczywem pełnoziarnistym
10. UWAGA: Jeśli ktoś nie lubi melona można użyć mango lub papai
11. zamiast sera roqueforta można użyć innego sera pleśniowego
|
|
Składniki:
10 dag łuskanego słonecznika
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera
20 dag piersi kurczak.
3-4 łyżki majonezu
Słonecznik na patelni prażyny ok 7 minut Pierś kurczaka smażymy na patelni przyprawiamy troszeczkę wegetą gdy pierś jest mięciutka studzimy następnie przysmażoną pierś z kurczaka, uprazony słonecznik, kukurydza, seler łączymy z majonezem przyprawiamy solą i pieprzem i smacznego
|
|
liście cykorii- czerwonej i zielonej-ułożyć na półmisku. posypać pokrojoną w słupki i skropioną sokiem z cytryny gruszką. ułożyć na wierzchu pokrojoną w kostki gorgonzolę. wszystko posypać uprażonymi w piekarniku i obranymi z brązowej skórki, posiekanymi grubo orzechami laskowymi. sałatke skropić oliwą i sokiem z cytryny oraz polać sosem: na patelnię wlać ocet balsamiczny oraz miód, zredukować. całość posypać odrobiną pieprzu i soli. smacznego !
|
|
Pyszna jest! błagam niech ktos ją wprowadzi na lubelszczyźnie gwarantuje popularność!
Kapusta pekińska, seler marynowany, przyprawiony kurczak, ananas w kostkę, ser żółty, kukurydza, grzanki w kosteczkę, (opcjonalnie niewielka ilość świeżej papryki czerwonej - dla kontrastu lub żółtej w kostkę), wszystko warstwami dowolna kolejność, sos curry (majonez kielecki+musztarda łagoodna+przyprawa curry - proporcje zależne od gustu, podejrzewam, że dobry kucharz dobierze idealnie, mozna dodac troszkę ketchupu)
|
|
Puszka groszku konserwowanego,
3,4 ogórki kiszone-pokrojone w kosteczkę,
30 dag zblanszowanych pieczarek- w grubą kostkę
2 średnie cebulki-w cienkie piórka,
pęczek natki pietruszki bardzo drobno(!)skrojonej,
2,3 gałązki koperku
2 łyżki majonezu ,sól,pieprz do smaku-wszystko razem wymieszać i ...smacznego:)
|
|
Sojowa:
Kapusta pekińska
kurczak pieczony
Seler marynowany
Cebulka koktajlowa - opcjonalnie
ser żółty starty
ananas w kostke
papryka świeża czerwona i zielona w kostkę lub paski
kukurydza - opcjonalnie
prażone ziarna słonecznika i sezamu
grzanki w kostke
świeża bazylia
ukladać warstwami
SOS sojowy połączony z majonezem,
całośc polana delikatnie samym sosem sojowym i posypana ziarnami słonecznika i sezamu.
|
|
Sałatka z brokułem
Składniki:
pół opakowania makaronu (muszelki, ryż lub kokardki)
40 dag sera żółtego
2 główki brokuła
oliwa
pieprz
sos sałatkowy
sok z cytryny
koperek
pół dużej papryki
rzodkiewka
Makaron gotujemy według przepisu, odstawiamy do wystudzenia. Brokuły dzielimy na różyczki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Ser, paprykę i rzodkiewkę kroimy w kostkę (paprykę i rzodkiewkę drobniej) Składniki łączymy i dodajemy oliwę, koperek, sok z cytryny, pieprz. Na koniec dodajemy sos sałatkowy (może być koperkowo-ziołowy) i sałatka gotowa:) Smacznego!!!
|
|
Moja:)
Sałata lodowa poszarpana
1Ser pleśniowy naturalny Camembert w paski
Garść rukoli
2wersje lepsza z paluszkami:
Paluszki krabowe w kosteczki LUB kurczak smażony lekko przyprawiony-pokrojony w paseczki
świeży pomidor w paski
papryka czerwona i zielona w paski
cebula czerwona w paski
oliwki zielone i czarne (więcej czarnych niż zielonych)
kukurydza
można dodać fasolę czerwoną konserwowa w niewielkiej ilości)
SOS: 1łyżka śmietany12% + łyżka majonezu łagodnego + (sos francuski winiary zmieszany z sosem włoskim w łyżce wody)w zależności od ilości składników sałatki - na ile osób jest przygotowywana sos można modyfikować, ale najlepiej gdy są 2op tych sosów,
Sosem lekko polać do smaku (sałatka nie może byc cała mokra bo zniweluje smak sera)
|
|
Sałatka z serem owczym,kozim( halumi) i grillowanymi warzywami
Warzywa-baklazan cukinia cebula papryka grillujemy na patelni grillowej badz na grillu warzywa wczesniej smarujemy oliwa z oliwek i posy[pujemy tymiankiem...
ukladamu na talerzy zwracaac uwage aby byly cieple...
na samej gorzej ukladamy rowniez zgrillowany ser. wszytsko skarapiamy sokiem z cytryny oliwa i balsamico;]
|
|
Caprese inaczej;]
Mozzarelle i pomidory kroimy na GRUBE PLASTRY
układamy na przemian z bazylią.
przyrzadzamy sos pesto.
polewamy wszystkie składniki sosem. pycha
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|