Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę, wygraj zaproszenie na obiad w restauracji Incognito!

Utworzony przez Meeeeg, 9 marca 2012 r. o 10:11
joanna ka: Sałatka z watróbkami drobiowymi w musie malinowym Watrobki drobiowe oprawione podsmazamy na maselku. Dodajemy pieprz i wczesniej przygotowany mus z malin( mrozone lub swieze maliny blendujemy dodajemy balsamico, doprowadzamy do wrzenia) Tak przyrzadzone watrobki ukladamy na salacie lodowej, dodajemy pokruszona fete,polewamy musem z patelni. salate mozna zastapic swiezym szpinakiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z makaronem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka makaronu świderki 1 pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki zielonego groszku 1 mały słoik pieczarek marynowanych pęczek szczypiorku 1 łyżka keczupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju (można zamiast smażyć ugotować pierś będzie wtedy delikatniejsza). Pieczarki pokroić w paski. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać keczup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka "nasza": składniki: 1 brokuł, 4 jajka, pęczek rzodkiewek, uszka - gotowe - lub ravioli z mięsem (gotowe ) natki: szczypior,koperek, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, musztarda francuska (koniecznie z firmy Roleski!!!), sól, pieprz., ew. słonecznik Sposób wykonania: brokuła gotujemy na parze - al dente, dzielimy na różyczki - grubszą część brokuła - nóżkę kroimy w kosteczkę, jajka gotujemy na twardo (ok. 5 min.) - najlepiej gdy są to jaja we wsi - a nie z fermy ; rzodkiewkę kroimy w słupki, uszka lub ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente), jaka kroimy w kostkę, siekamy koper i natkę (niekoniecznie drobno). Przygotowujemy sos: majonez (4 części), jogurt (2 części), musztarda (2 części) -[ ja biorę takie proporcje: 1 część - 1 łyżka stołowa). Wszystko łączymy, mieszamy, polewamy sosem delikatnie, żeby się brokuły i uszka/ ravioli nie porozpadały...PYCHOTKA Dala osób, które nie baczą na kalorie - można wszystko posypać słonecznikiem (uprażonym na patelni)...SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
1 nieduża kapusta pekińka, klika ogórków korniszonów 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 opakowanie przyprawy gyros Kapustę posiekać, ogórki pokroić w kostkę. Pierś pokroić i przysmażyć na patelni, na koniec dodać dużą ilość przyprawy gyros, poczekać aż ostygnie i wymieszać z resztą składników juz pokrojonych. Podobnie z cebulką. Pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wszystko razem wymieszać i dodać majonez. Składniki można dawkować wg własnego uznania, jednak nie polecam dodawać zbyt dużo kapusty, bo wtedy sałatka robi się trawiasta, i majonezu- bo wtedy jest tłusta i ciężka. Kasia
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
2 filety z kurczaka, 20 dag mrożonego groszku, miks sałat, melon, 1 mała cebula, łyżka pokrojonej natki pietruszki, łyżka pokrojonego szczypiorku, 1 papryka, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki curry, sól, pieprz. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Usmażyć z łyżką oliwy. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Melon obrać, połowę pokroić na nieduże cząstki i skropić łyżką soku z cytryny. Drugą połowę zmiksować z pozostałym sokiem z cytryny i oliwą. Sałatę opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do niej kurczaka, groszek, paprykę, cebulę, melona. Doprawić solą i pieprzem. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki i szczypiorku. Polać sosem z melona i delikatnie wymieszać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
roszponka burak surowy (pokrojony w paseczki, najlepiej metodą julienne) bób (ugotowany al dente) ser długodojrzewający Bursztyn (starty na tarce) orzechy włoskie, słonecznik (uprzednio uprażone na suchej patelni, orzechy rozdrobnione) SOS musztarda rosyjska lub kozacka olej rzepakowy tłoczony na zimno miód wrzosowy lub gryczany mięta sól morska pieprz Sporządzamy sos, dodając do oleju po łyżce miodu i musztardy. Roszponkę, buraka i bób przekładamy do miski i mieszamy. Polewamy sosem. Posypujemy orzechami, słonecznikiem i serem. Przyprószamy solą i pieprzem, dekorujemy listkami mięty.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepyszna sałatka owocowa truskawki winogrono brzoskwinie z puszki ananas z puszki (może być świeży) jabłka banany pomarańcza kiwi sok z cytryny Brzoskwinie i ananasy odsączamy z soku i kroimy na kawałki, winogrono rowniez. Pomarańcze obieramy ze skórki i białego nabłonka. Resztę owoców również kroimy na kawałki. Jabłka i banany skrapiamy sokiem cytrynowym by nie ściemniały. Mieszamy. Wrzucamy resztę pokrojonych owoców. Wlewamy wymieszany sok z brzoskwini i ananasa ( tyle by wymieszać owoce i były lekko zamoczone). Zostawiamy na ok. 15 minut dla przegryzienia smaków. Mozna polac sosem waniliowym lub ajerkoniakiem. Zapewniam że sałatka ta ma "magiczne" właściwości poprawia nastrój przywraca humor posiada wiele innych zalet.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka "Włoska robota" Wersja na 2 osoby 1 nieduża sałata lodowa 12-14 suszone w słońcu pomidory w zalewie 2 średnie pomidory (bez miąższu) ok. 150g sera feta 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka ziaren słonecznika 1 płaska łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 1. Sałatę lodową połamać na nieduże kawałki 2. Suszone pomidory z zalewy pokroić. Zalewę zostawić. 3. Z pomidorów usunąć miąższ i pokroić na kawałki 4. Ser feta pokroić na nieduże kwadraty 5. Suszoną żurawinę wcześniej namoczyć we wrzątku. Po 10 min. wyjąć i odsączyć 6. Słonecznik uprażyć na patelni do uzyskania złotego koloru 7. Miód rozpuścić i wymieszać z oliwą. 8. Połamaną na kawałki sałatę wymieszać z mieszanką oliwy i miodu 9. Wymieszać z sałatą wszystkie składniki, na końcu dodając ser feta 10. Zalać wszystko pozostałą zalewą z suszonych pomidorów. Delikatnie wymieszać. 11. Doprawić ewentualnie solą do smaku Delektować się wybornym smakiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka "Powiew wiosny" to sałatka której podstawowym składnikiem jest liczi. Ja robię ją ok. 15-25 min. Jest na prawdę przepuszna!! Potrzebować będziemy: ok. 10 owoców liczi niewielki ananas (ewentualnie z puszki) ew. owoce granatu melon 3 owoce kiwi garść rukoli 3 owoce kardamonu 3 łyżki śmietany gęstej kwaśnej odrobina soku z cytryny ew. kilka plasterków delikatnego sera 1-2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1.Liczi obieramy ,oddzielamy miąższ od skórki. 2.Ananasa kroimy w kostkę (oprócz środka), melona też w kostkę a kiwi w plasterki. Przekładamy do miski wszystkie owoce i rukolę. 3.Rozcieramy owoce kardamonu i mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość dekorujemy plasterkami sera, może być to np. kozi ser. Voilà!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na sałatkę: dwie garści rukoli rozkładamy na talerzu, dodajemy pół pokrojonej w plasteki czerwonej papryki, skrapiamy przygotowanym sosem ( 2 łyżki oliwy i oliwek, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz i kilka kropel cytryny - dokładnie mieszamy). Na patelni smażymy cienkie plasterki boczku ok. 3 - 4 szt. (nie za długo, tak żeby były lekko chrupiące), przekałdamy na sałatkę, a następnie na patelni robimy jajko sadzone i przekładamy na talerz z sałatką. Można jeść z pieczywem. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych- polecam bardzo pyszna rukola, opakowanie łosoś wędzony na zimno, 100 g rzodkiewka, pęczek awokado, 1 dojrzałe pomidorki koktajlowe, garść ocet balsamiczny, oliwa z oliwek Rukolę umyć,wysuszyć wrzucić do miski.Do sałaty dodać porwanego łososia,pokrojoną w plasterki rzodkiewkę,obrane i pokrojone awokado i pokrojone na połówki pomidorki.Zalać oliwą octem i wymieszać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka francuska na ciepło mieszanka ulubionych sałat, boczek, kilka plastrów, cebula, ćwiartka, jajko, sos winegret: łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy dijon, kilka kropli soku z cytryny, kilka kropli octu winnego,, sól, pieprz do smaku, łyżka octu Boczek pokroić w kosteczkę, cebulkę w piórka, usmażyć na patelni na złoty kolor. Sałatę porwać, wsypać do miseczki, polać wcześniej przygotownaym sosem winegret. W garnku zagotować wode z łyżką octu, ostrożnie wbić jajko, gotować 2-3 minuty. Wyjąć .Sałatę posypać przysmażonym boczkiem i cebulką, na wierzch położyć delikatnie jajko w koszulce. Posolić i popieprzyć wierzch jajka.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z wykorzystaniem jadalnych kwiatów - bratków. Co prawda trzeba na nie jeszcze chwilę zaczekać, ale kiedy tylko się pojawią zachęcam do ich wykorzystywania w kuchni. Oczywiście nie mogą być pryskane i nawożone, najlepiej kiedy pochodzą z własnego ogródka, leżącego z daleka od ruchliwych ulic. Wiosenna sałatka z bratkami - mix sałat - roszponka - pomidorki koktajlowe - szynka długodojrzewająca - winogrona - pestki dyni - kwiaty bratka pozbawione pręcików sos: - łyżka soku z cytryny - 3 łyżki oliwy EV - łyżka dowolnego miodu - sól i pieprz Przygotowanie: Składniki sosu wlewamy do niewielkiego słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia składników. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty sos, można dodać mały roztarty ząbek czosnku lub łyżeczkę musztardy Dijon. Na talerzu rozkładamy sałaty, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i winogrona oraz plastry szynki. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy do sałatki. Polewamy sosem. Na końcu układamy bratki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka warstwowa: 1 warstwa (na samym dole): 1 puszka kukurydzy 2 warstwa: pokrojony ananas z puszki 3 warstwa: 30 dag wędliny (pokroić w kostkę) 4 warstwa: por i szczypiorek (oba razem skroić i posolić) 5 warstwa: seler konserwowy 6 warstwa: cały słoiczek majonezu 7 warstwa: 5 jajek podzielonych na ósemki (posypać pieprzem) SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka na słodko z orzechami: puszka ananasa puszka kukurydzy pokruszone orzechy włoskie rodzynki pierś z kurczaka majonez +przyprawy Pierś ugotować w przyprawionej wodzie. Rodzynki i orzechy sparzyć. Wszystko wymieszać i gotowe
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka Cezar: 4 kromki chleba zwykłego 1 główka sałaty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka oliwa przyprawa do kurczaka sos: jogurt grecki łyżka majonezu sok z połowy cytryny 3 ząbki czosnku 15 dag startego żółtego sera sól pieprz 1 łyżka oliwy Chleb kroimy na drobną kosteczkę, posypujemy czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Pierś z kurczaka kroimy na podłużne paski, doprawiamy solą i przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie. Sałatę kroimy. Mięso, sałatę i grzanki wrzucamy do miski. Mieszamy. Do naczynia dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny, czosnek, starty ser żółty oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy sosem sałatę. Wszystko razem mieszamy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WIOSENNA SAŁATKA ZE SMAŻONĄ MOZARELLĄ Składniki: - główka sałaty - 2 opakowania mozarelli w solance - 3 pomidory - 1 ogórek - po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki - jajo - bułka tarta - 3/4 szklanki oleju - sok z 1 cytryny - sól, pieprz Przygotowanie: a) Sałatę dokładnie umyć, porwać na kawałki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić na większe kawałki. Mozarellę osączyć z solanki, pokroić w kostkę. Jajo roztrzepać, bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ser zanurzać w roztrzepanym jaju i panierować na bułce. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć aż do zrumienienia. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. c) Przygotować sos: pół szklanki oleju wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. d) Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, podawać z jeszcze ciepłą mozarellą. Smacznego! M.Dąbrowska
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA ATEŃSKA Składniki: - 4 duże pomidory - 2 świeże ogórki - cebula - 20 dag sera solan lub feta - 10 zielonych oliwek nadziewanych - mała główka zielonej sałaty - łyżka rodzynków - pół łyżeczki oregano - 4 łyżki sosu winegret - sól Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, usunąć nasiona, posolić. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie, zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie. Solan lub fetę pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć, osuszyć, wyścielić nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła - przygotowane jarzyny. Posypać rodzynkami, zalać sosem winegret wymieszanym z oregano. Smacznego! M.D 1986
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZIELONA SAŁATKA WIOSENNA Składniki: - 1/2 główki sałaty karbowanej - garść rukoli - pęczek szczypiorku - jajko na twardo - ser typu camembert - parmezan - łyżka oliwy - łyżka soku z cytryny - ząbek czosnku - sól, pieprz Wykonanie: Sałatę podziel na liście, opłucz, osusz z wody na ściereczce, ułóż ładnie na obwodzie dużego talerza. Rukolę przebierz, opłucz, otrząśnij, połóż na środku talerza.Ser typu camembert i jajko na twardo pokrój w małe cząstki, ułóż gwiaździście na liściach sałaty i rukoli. Szczypiorek opłucz, osusz, pokrój drobno, usyp z niego kopczyk pośrodku talerza. Na szczypiorku ułóż trochę parmezanu. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tak powstałym sokiem polek sałatkę, na koniec oprósz ją solą i piepszem. Smacznego! M.D 1986
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CHRUPIĄCA SAŁATKA Składniki: - ogórek wąż (15-20 cm) - 8 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów - garść rukoli - 10 zielonych oliwek - 1/2 opakowania sera feta - sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka octu winnego Wykonanie: Ogórek umyj, pokrój. Ser i oliwki osącz. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na ćwiartki albo na połówki. Suszone pomidory pokrój na małe kawałeczki. Ser pokrój w kostkę. Dodaj rukolę. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce, skrop oliwą z octem, oprósz solą i piepszem. SMACZNEGO! M.D 1986
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...