joanna ka: Sałatka z watróbkami drobiowymi w musie malinowym
Watrobki drobiowe oprawione podsmazamy na maselku. Dodajemy pieprz i wczesniej przygotowany mus z malin( mrozone lub swieze maliny blendujemy dodajemy balsamico, doprowadzamy do wrzenia)
Tak przyrzadzone watrobki ukladamy na salacie lodowej, dodajemy pokruszona fete,polewamy musem z patelni.
salate mozna zastapic swiezym szpinakiem
|
|
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Składniki:
1 szklanka makaronu świderki
1 pierś z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1/2 puszki zielonego groszku
1 mały słoik pieczarek marynowanych
pęczek szczypiorku
1 łyżka keczupu
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju (można zamiast smażyć ugotować pierś będzie wtedy delikatniejsza). Pieczarki pokroić w paski. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać keczup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorkiem.
|
|
Sałatka "nasza":
składniki:
1 brokuł, 4 jajka, pęczek rzodkiewek, uszka - gotowe - lub ravioli z mięsem (gotowe ) natki: szczypior,koperek, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, musztarda francuska (koniecznie z firmy Roleski!!!), sól, pieprz., ew. słonecznik
Sposób wykonania:
brokuła gotujemy na parze - al dente, dzielimy na różyczki - grubszą część brokuła - nóżkę kroimy w kosteczkę, jajka gotujemy na twardo (ok. 5 min.) - najlepiej gdy są to jaja we wsi - a nie z fermy ; rzodkiewkę kroimy w słupki, uszka lub ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente), jaka kroimy w kostkę, siekamy koper i natkę (niekoniecznie drobno). Przygotowujemy sos: majonez (4 części), jogurt (2 części), musztarda (2 części) -[ ja biorę takie proporcje: 1 część - 1 łyżka stołowa). Wszystko łączymy, mieszamy, polewamy sosem delikatnie, żeby się brokuły i uszka/ ravioli nie porozpadały...PYCHOTKA
Dala osób, które nie baczą na kalorie - można wszystko posypać słonecznikiem (uprażonym na patelni)...SMACZNEGO
|
|
1 nieduża kapusta pekińka,
klika ogórków korniszonów
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
2 łyżki majonezu
1 opakowanie przyprawy gyros
Kapustę posiekać, ogórki pokroić w kostkę. Pierś pokroić i przysmażyć na patelni, na koniec dodać dużą ilość przyprawy gyros, poczekać aż ostygnie i wymieszać z resztą składników juz pokrojonych. Podobnie z cebulką. Pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wszystko razem wymieszać i dodać majonez. Składniki można dawkować wg własnego uznania, jednak nie polecam dodawać zbyt dużo kapusty, bo wtedy sałatka robi się trawiasta, i majonezu- bo wtedy jest tłusta i ciężka.
Kasia
|
|
2 filety z kurczaka,
20 dag mrożonego groszku,
miks sałat,
melon,
1 mała cebula,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonego szczypiorku,
1 papryka,
3 łyżki oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
pół łyżeczki curry,
sól, pieprz.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry.
Usmażyć z łyżką oliwy.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Melon obrać, połowę pokroić na nieduże cząstki i skropić łyżką soku z cytryny.
Drugą połowę zmiksować z pozostałym sokiem z cytryny i oliwą.
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą.
Dodać do niej kurczaka, groszek, paprykę, cebulę, melona.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotową sałatkę posypać natką pietruszki i szczypiorku.
Polać sosem z melona i delikatnie wymieszać.
|
|
roszponka
burak surowy (pokrojony w paseczki, najlepiej metodą julienne)
bób (ugotowany al dente)
ser długodojrzewający Bursztyn (starty na tarce)
orzechy włoskie, słonecznik (uprzednio uprażone na suchej patelni, orzechy rozdrobnione)
SOS
musztarda rosyjska lub kozacka
olej rzepakowy tłoczony na zimno
miód wrzosowy lub gryczany
mięta
sól morska
pieprz
Sporządzamy sos, dodając do oleju po łyżce miodu i musztardy. Roszponkę, buraka i bób przekładamy do miski i mieszamy. Polewamy sosem. Posypujemy orzechami, słonecznikiem i serem. Przyprószamy solą i pieprzem, dekorujemy listkami mięty.
|
|
Przepyszna sałatka owocowa
truskawki
winogrono
brzoskwinie z puszki
ananas z puszki (może być świeży)
jabłka
banany
pomarańcza
kiwi
sok z cytryny
Brzoskwinie i ananasy odsączamy z soku i kroimy na kawałki, winogrono rowniez. Pomarańcze obieramy ze skórki i białego nabłonka. Resztę owoców również kroimy na kawałki. Jabłka i banany skrapiamy sokiem cytrynowym by nie ściemniały. Mieszamy. Wrzucamy resztę pokrojonych owoców. Wlewamy wymieszany sok z brzoskwini i ananasa ( tyle by wymieszać owoce i były lekko zamoczone). Zostawiamy na ok. 15 minut dla przegryzienia smaków. Mozna polac sosem waniliowym lub ajerkoniakiem.
Zapewniam że sałatka ta ma "magiczne" właściwości poprawia nastrój przywraca humor posiada wiele innych zalet.
|
|
Sałatka "Włoska robota"
Wersja na 2 osoby
1 nieduża sałata lodowa
12-14 suszone w słońcu pomidory w zalewie
2 średnie pomidory (bez miąższu)
ok. 150g sera feta
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka ziaren słonecznika
1 płaska łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
1. Sałatę lodową połamać na nieduże kawałki
2. Suszone pomidory z zalewy pokroić. Zalewę zostawić.
3. Z pomidorów usunąć miąższ i pokroić na kawałki
4. Ser feta pokroić na nieduże kwadraty
5. Suszoną żurawinę wcześniej namoczyć we wrzątku. Po 10 min. wyjąć i odsączyć
6. Słonecznik uprażyć na patelni do uzyskania złotego koloru
7. Miód rozpuścić i wymieszać z oliwą.
8. Połamaną na kawałki sałatę wymieszać z mieszanką oliwy i miodu
9. Wymieszać z sałatą wszystkie składniki, na końcu dodając ser feta
10. Zalać wszystko pozostałą zalewą z suszonych pomidorów. Delikatnie wymieszać.
11. Doprawić ewentualnie solą do smaku
Delektować się wybornym smakiem
|
|
Sałatka "Powiew wiosny" to sałatka której podstawowym składnikiem jest liczi. Ja robię ją ok. 15-25 min.
Jest na prawdę przepuszna!!
Potrzebować będziemy:
ok. 10 owoców liczi
niewielki ananas (ewentualnie z puszki)
ew. owoce granatu
melon
3 owoce kiwi
garść rukoli
3 owoce kardamonu
3 łyżki śmietany gęstej kwaśnej
odrobina soku z cytryny
ew. kilka plasterków delikatnego sera
1-2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1.Liczi obieramy ,oddzielamy miąższ od skórki.
2.Ananasa kroimy w kostkę (oprócz środka), melona też w kostkę a kiwi w plasterki. Przekładamy do miski wszystkie owoce i rukolę.
3.Rozcieramy owoce kardamonu i mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Całość dekorujemy plasterkami sera, może być to np. kozi ser.
Voilà!
|
|
Przepis na sałatkę: dwie garści rukoli rozkładamy na talerzu, dodajemy pół pokrojonej w plasteki czerwonej papryki, skrapiamy przygotowanym sosem ( 2 łyżki oliwy i oliwek, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz i kilka kropel cytryny - dokładnie mieszamy). Na patelni smażymy cienkie plasterki boczku ok. 3 - 4 szt. (nie za długo, tak żeby były lekko chrupiące), przekałdamy na sałatkę, a następnie na patelni robimy jajko sadzone i przekładamy na talerz z sałatką. Można jeść z pieczywem. Smacznego!
|
|
Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych- polecam bardzo pyszna
rukola, opakowanie
łosoś wędzony na zimno, 100 g
rzodkiewka, pęczek
awokado, 1 dojrzałe
pomidorki koktajlowe, garść
ocet balsamiczny,
oliwa z oliwek
Rukolę umyć,wysuszyć wrzucić do miski.Do sałaty dodać porwanego łososia,pokrojoną w plasterki rzodkiewkę,obrane i pokrojone awokado i pokrojone na połówki pomidorki.Zalać oliwą octem i wymieszać.
|
|
Sałatka francuska na ciepło
mieszanka ulubionych sałat,
boczek, kilka plastrów,
cebula, ćwiartka,
jajko,
sos winegret: łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy dijon, kilka kropli soku z cytryny, kilka kropli octu winnego,,
sól, pieprz do smaku,
łyżka octu
Boczek pokroić w kosteczkę, cebulkę w piórka, usmażyć na patelni na złoty kolor.
Sałatę porwać, wsypać do miseczki, polać wcześniej przygotownaym sosem winegret.
W garnku zagotować wode z łyżką octu, ostrożnie wbić jajko, gotować 2-3 minuty. Wyjąć .Sałatę posypać przysmażonym boczkiem i cebulką, na wierzch położyć delikatnie jajko w koszulce. Posolić i popieprzyć wierzch jajka.
|
|
Chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z wykorzystaniem jadalnych kwiatów - bratków. Co prawda trzeba na nie jeszcze chwilę zaczekać, ale kiedy tylko się pojawią zachęcam do ich wykorzystywania w kuchni. Oczywiście nie mogą być pryskane i nawożone, najlepiej kiedy pochodzą z własnego ogródka, leżącego z daleka od ruchliwych ulic.
Wiosenna sałatka z bratkami
- mix sałat
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- szynka długodojrzewająca
- winogrona
- pestki dyni
- kwiaty bratka pozbawione pręcików
sos:
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy EV
- łyżka dowolnego miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki sosu wlewamy do niewielkiego słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia składników. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty sos, można dodać mały roztarty ząbek czosnku lub łyżeczkę musztardy Dijon.
Na talerzu rozkładamy sałaty, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i winogrona oraz plastry szynki. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy do sałatki. Polewamy sosem. Na końcu układamy bratki.
|
|
Sałatka warstwowa:
1 warstwa (na samym dole): 1 puszka kukurydzy
2 warstwa: pokrojony ananas z puszki
3 warstwa: 30 dag wędliny (pokroić w kostkę)
4 warstwa: por i szczypiorek (oba razem skroić i posolić)
5 warstwa: seler konserwowy
6 warstwa: cały słoiczek majonezu
7 warstwa: 5 jajek podzielonych na ósemki (posypać pieprzem)
SMACZNEGO
|
|
Sałatka na słodko z orzechami:
puszka ananasa
puszka kukurydzy
pokruszone orzechy włoskie
rodzynki
pierś z kurczaka
majonez +przyprawy
Pierś ugotować w przyprawionej wodzie.
Rodzynki i orzechy sparzyć.
Wszystko wymieszać i gotowe
|
|
Sałatka Cezar:
4 kromki chleba zwykłego
1 główka sałaty lodowej
1 podwójna pierś z kurczaka
oliwa
przyprawa do kurczaka
sos:
jogurt grecki
łyżka majonezu
sok z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
15 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Chleb kroimy na drobną kosteczkę, posypujemy czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Pierś z kurczaka kroimy na podłużne paski, doprawiamy solą i przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie. Sałatę kroimy. Mięso, sałatę i grzanki wrzucamy do miski. Mieszamy. Do naczynia dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny, czosnek, starty ser żółty oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy sosem sałatę. Wszystko razem mieszamy.
|
|
WIOSENNA SAŁATKA ZE SMAŻONĄ MOZARELLĄ
Składniki:
- główka sałaty
- 2 opakowania mozarelli w solance
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
- jajo
- bułka tarta
- 3/4 szklanki oleju
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
a) Sałatę dokładnie umyć, porwać na kawałki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić na większe kawałki.
Mozarellę osączyć z solanki, pokroić w kostkę. Jajo roztrzepać, bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ser zanurzać w roztrzepanym jaju i panierować na bułce. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć aż do zrumienienia. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
c) Przygotować sos: pół szklanki oleju wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
d) Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, podawać z jeszcze ciepłą mozarellą.
Smacznego!
M.Dąbrowska
|
|
SAŁATKA ATEŃSKA
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 2 świeże ogórki
- cebula
- 20 dag sera solan lub feta
- 10 zielonych oliwek nadziewanych
- mała główka zielonej sałaty
- łyżka rodzynków
- pół łyżeczki oregano
- 4 łyżki sosu winegret
- sól
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, usunąć nasiona, posolić. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie, zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie. Solan lub fetę pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć, osuszyć, wyścielić nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła - przygotowane jarzyny. Posypać rodzynkami, zalać sosem winegret wymieszanym z oregano.
Smacznego!
M.D 1986
|
|
ZIELONA SAŁATKA WIOSENNA
Składniki:
- 1/2 główki sałaty karbowanej
- garść rukoli
- pęczek szczypiorku
- jajko na twardo
- ser typu camembert
- parmezan
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę podziel na liście, opłucz, osusz z wody na ściereczce, ułóż ładnie na obwodzie dużego talerza. Rukolę przebierz, opłucz, otrząśnij, połóż na środku talerza.Ser typu camembert i jajko na twardo pokrój w małe cząstki, ułóż gwiaździście na liściach sałaty i rukoli. Szczypiorek opłucz, osusz, pokrój drobno, usyp z niego kopczyk pośrodku talerza. Na szczypiorku ułóż trochę parmezanu. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tak powstałym sokiem polek sałatkę, na koniec oprósz ją solą i piepszem. Smacznego!
M.D 1986
|
|
CHRUPIĄCA SAŁATKA
Składniki:
- ogórek wąż (15-20 cm)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 suszonych pomidorów
- garść rukoli
- 10 zielonych oliwek
- 1/2 opakowania sera feta
- sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka octu winnego
Wykonanie:
Ogórek umyj, pokrój. Ser i oliwki osącz. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na ćwiartki albo na połówki. Suszone pomidory pokrój na małe kawałeczki. Ser pokrój w kostkę. Dodaj rukolę. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce, skrop oliwą z octem, oprósz solą i piepszem.
SMACZNEGO!
M.D 1986
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|