Sałatka z boczniaków i pieczonych przepiórek
Sos-50 ml wywaru cielecego,2 łyżki octu jabłkowego,20 ml oleju z orzechów włoskich.30 ml oleju z pestek winogron,łyżka musztardy Dijon,łyżka marynowanego różowego pieprzu,biały pieprz Kotanyi.sól,cukier.
Sałatka-500 g bocznaków,2łyżki oleku z pestek winogron,1/2 kapusty pekińskiej,4 przepiórki,50 g masła,200g winogron.8 małych pomidorków.
listki trybuli
Sos-wywar wymieszać z pozostałymi skladnikami.
Boczniaki oczyściś,oprószyć sola,pieprzem-smażyć ok 2min na rozgrzanym oleju.osączyć na bibule.
Kapustę pokroić w paski,obgotować -2 min.Przelać zimną wodą.Przepiórki oprószyć pieprzem piec na roztopionym maśle w piekarniku-8 min-180 stopni.Wonogrona obrać.Pomidory przekroić na połówki.
Połowę sosu wymieszać z kapustą,ulożyć na talerzach,Grzyby wymieszać z pozostałym sosem,ułożyć dookała sałatki.Pierś i udka ułożyć na wierzchu,całość przybrać winogronami,pomidorami,listkami trybuli.
|
|
SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM
4 banany
300g sałaty
3 kromki chleba tostowego
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g orzechów włoskich
200 g wędzonego indyka -pierś
pęczek szczypiorku
pęczek natki
200 g jogutrtu
3 łyżki białego octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz Kotanyi
Chleb pokroić w kostkę razem z orzechami smażyć na oleju aż nabiorą złotego koloru.Szczypiorek i natkę posiekać.Zrobić dressing z jogurtu ,ocetu,oliwy,doprawić solą,pieprzem,dodać posiekane zioła.Pierś indyka pokroić w kawałki ,banany w plasterki.Zmieszać banany z sałatką,grzankami,mięsem.Podawać z dressingiem.
|
|
Sałatka z sosem curry
Filet z piersi kurczaka
po szczypcie cynamonu,imbiru,gałki -Kotanyi
kolorowy pieprz Kotanyi
sól
6 plasterków ananasa
30 g orzechów włoskich
3 łyżki rodzynków
oliwa
natka
SOS;po 3 łyżki jogurtu,majonezu,łyżka curry Kotanyi
Mięso pokroić w paski,posypać przyprawami,obsmażyć na oliwie,aby pozostało soczyste.Przełożyć na talerz,odsączyć tłuszcz.
Sos-wymieszać składniki,
Orzechy posiekać,ananasa pokroić w kostkę.Ostudzone mięso połaczyć z ananasem,orzechami,rodzynkami.Polać sosem,posypać natką.
|
|
Sałatka z kaszy gryczanej kukurydzy i rodzynek
2 szkl kaszy gryczanej
puszka kukurydzy
czerwona i żółta papryka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
5 dag rodzynek
sól
pieprz Kotanyi
natka
sos winegret
Papryki pokroić w kostkę,seler i cebule posiekać.Kaszę ugotować na sypka,dodać warzywa,gotować kilka minut.Ostudzić .Dodać kukurydzę,rodzynki,,sos winegret.Doprawić przyprawami,posypać natką.
|
|
Cytrusowa z wątróbką
50 dag wątróbki z kurczaka
1 grejpfrut
1 pomarańcza
1 jabłko
po 1/2 główki sałaty lodowej masłowej,czerwonej
pęczek rukoli
2 łyżki musztardy francuskiej
sok z 1 cytryny
oliwa
ocet balsamiczny
sól ziołowa Kotanyi
pieprz czosnkowy Kotanyi
Rozmaryn kotanyi
łyżka maki
Wątróbkę obtaczać w mące,usmażyć na 2 łyżkach oleju.Zdjąć z patelni oprószyć solą ziołową,pieprzem czosnkowym.Grejpfrut i pomarańcze obrać ,podzielić na cząstki.Jabłko pokprój na plasterki,skropić sokiem z cytryny.Sałatę porwać,ułożyć w salaterce.Na niej umieścić rukolę,mieszankę owoców,wątróbkę.
Sos-musztardę wymieszać z 2 łyżkami oliwy,2 łyżkami octu,łyżeczką pieprzu czosnkowego,łyżeczką rozmarynu.Doprawić solą czosnkową.Sosem polać sałatkę.Podajemy z bagietką.
|
|
Sałatka z wołowiną fasolką szparagową żurawinami
70 dag chudej wołowiny
60 dag zielonej fasolki szparagowej
50 dag bobu
30 dag szpinaku
garść suszonych żurawin
szczypiorek
natka
pieprz Kotanyi
sól
Sos-5 łyżek oliwy,3 łyzżi soku z cytryny-wymiesza
Mięso pokroić na plastry,rozbić,usmażyć na patelni grillowej.Posypać solą ,pieprzem,pokroić w paski.Fasolkę i bób ugotować osobno w osolonej wodzie.Ostudzony bób obrać.Szpinak oczyścić,połączyć z mięsem,fasolką,bobem.Doprawić solą,pieprzem.Rozłożyć na talerze.Posypać zieleniną,skropić sosem,posypać żurawiną.
|
|
DROBIOWA Z CYTRUSAMI
Podwójna pierś z kurczaka-ugotowana
1 sałata
2 owoce kiwi
2 jabłka
1 pomarańcza
2 mandarynki
Sos-3 łyżki oleju słonecznkowego,sok z 1/2 cytryny,estragon Kotanyi,tumianek Kotanyi,cukier,sól,pieprz Kotanyi
Sałatę porwać.Mięso pokroić w kostkę.Owoce obrać ,podzieliść na cząstki,obrać z błonek.Jabłka pokroić w kostkę,kiwi w półplasterki.Wszystkie składniki ułożyć w salaterce.Olej wymieszać z sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem,cukrem.Polać sałatkę,odstawić na 1 godz do lodówki.
|
|
Drobiowa z orzechami laskowymi
40 dag piersi z kurczaka
łyżka oleju
15 dag makaronu kolanka
duża gruszka
5 dag orzechów laskowych
1/2 szkl majonezu
2 łyżki naturalnego jogurtu
łyżka soku z cytryny
łyżka musztardy
łyżka curry Kotanyi
pieprz Kotanyi
sól,cukier
Mięso oprószyć solą i pieprzem ,obsmażyć na oleju.Pokroić w kostkę.Makaron ugotować.Orzechy posiekać.Obraną gruszkę pokroić w kostkę.
Sos-majonez połączyć z jogurtem,sokiem,musztardą,curry,szczyptą soli,pieprzu,cukru.Polać sałatkę.
|
|
Sałatka rybna z galaretą
40 dag gotowanej ryby
2 duże winne jabłka
1 cebula
3 jajka
3 ogórki kiszone
mały seler
po 3 łyżki majonezu,naturalnego jogurtu
1 1/2 szkl soku pomidorowego
łyżeczka startego chrzanu
15 g żelatyny
pieprz Kotanyi
sól
łyżeczka koperku
Żelatyne namoczyć w 4 łyżkach wody.Gdy napęcznieje,podgrzać ,rozpuscić.Wymieszać z sokiem pomidorowym,dodać chrzan,doprawić solą i pieprzem.Wlać do salaterki i wstawić do lodówki.Ugotowaną rybe pokroić na kawałki.Seler ugotować ,pokroić w kostkę.Cebulę posiekać .Jabłka i ogórek obrać pokroić w kostkę.Jajka ugotować ,pokroić w kostkę.Wszystkie składniki sałatki połaczyć,doprawić solą,pieprzem.Galaretę wyjąć,pokroić w dużą kostkę,ułożyć na sałatce.całość polać majonezem wymieszanym z jogurtem,posypać koperkiem.Do sałatki najlepsze jest mięso z dorsza,szczupaka lub łososia.
|
|
SAŁATKA JABŁKOWA SOSEM RUMOWYM
50 dag jabłek
25 dag winogron- jasne
sok z 1/2 cytryny
100 ml białego półwytrawnego wina
30 ml białego rumu
3 łyżki cukru
łyżka miodu
szczypta imbiru Kotanyi
cynamon Kotanyi
4 daktyle
4 łyżki wiórków kokosowych
Obrane jabłka pokroić w kostkę.Winogrona obrać,przekroić na połówki ,usunąć pestki.Owoce wymieszac z sokiem z cytryny,winem,cukrem.Odstawić na 2 godz.Odlać marynatę,gotować ją na małym ogniu,aż wyparuje połowa płynu.Dodać miód,szczyptę cynamonu,imbiru i rum.Ostudzoną marynatą polać sałatkę.Posypać wiórkami.Smak tej wykwintnej sałatki podniesie lampka białego wina półwytrawnego.
|
|
Sałatka z indykiem i migdałami
40 dag upieczonej piersi z indyka
1/2 szkl długoziarnistego ryżu
4 cykorie
duże jabłko lub gruszka
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek
15 migdałów
łyżeczka kurkumy Kotanyi
łyżka sosu sojowego
3 łyżki majonezu
mały jogurt naturalny
pieprz sól
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem kurkumy,sosu sojowego.Z cykorii wyjąc środek,a listki pokroić w paski.Jabłko lub gruszkę obrać ,pokroić w słupki,skropić sokiem z cytryny.Mięso pokroić w kostkę.Rodzynki sparzyć.Migdały obrać ,podzielić na połówki.Wszystkie składniki wymieszać z majonezem,jogurtem.doprawić do smaku solą,i pieprzem. Gdy Cykoria jest gorzka włożyć ją na 1 godz do osłodzonej wody,osączyć.
|
|
SAŁATKA Z INDYKIEM I SHERRY
20 dag wędzonego indyka-pierś
5 bananów
15 dag zielonego groszku z puszki
8 dag czerwonej cebuli
20 dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki czerwongo pieprzu Kotanyi
15 dag jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
3 łyżki octu wonnego
5 łyżek posiekanej mieszaki ziół
4 łyżki oliwy z oliwek
1 sałata
1 kieliszek sherry
sól pieprz
Cebulę posiekać,groszek osączyć.Mięso pokroić w kostkę,pomidorki na połówki.Jogurt wymieszać z 5 łyżkami przegotowanej wody,octem ,sherry,ziołami,solą,musztardą,rozgniecionym pieprzem,oliwą.Sałatę porwać.Banany pokroić w paski. Składniki sałatki połączyć.Salaterkę wyłożyć sałatą,umieścić sałatkę.
|
|
SAŁATKA KALIFORNIJSKA
puszka ananasów-425 g
puszka manderynek-300 g
1 galaretka cytrynowa
2 starte marchewki
50 g rodzynek
2 dymki
2 szkl ugotowanego ryżu
sałata
W soku z mandarynek i ananasow rozpuścić galaretkę.Ananasa pokroić na kawałki,połączyć z mandarynkami,rodzynkami,marchewką ,cebulą.Zalewamy połową galaretki.Odstawiamy do lodówki.Pozostałą galaretkę mieszamy z ryżem.Układamu na ściętej galaretce.Po całkowitym ostygnięciu,wyjmujemy gataretkę na półmisek wyłożony sałatą.Podajemy z zimnym mięsem drobiowym
|
|
SAŁATKA Z OWOCAMI
2 podwójne piersi z kurczaka
2 szkl bulionu z kurczaka
mielony pieprz czarny Kotanyi
sól
po- 1 marchew,czerwony burak,rzepa,cukinia,zółta papryka
po10 dag rzodkiewek,truskawek,malin
kawałeczek selera naciowego pokrojonego w paski
po 30 ml octu owocowego,oliwy z oliwek,musztardy Dijon
szczypta cukru
szczypiorek
Mięso zalać bulionem,gotować 8 min.Wyjąć mięso,bulion odparować do połowy objetości.Ostudzić,dodać ocet,musztardę ,oliwę .Doprawiamy cukrem ,solą,pieprzem.Rzodkiewki i truskawki kroimy w plasterki.Warzywa obrać pokroić w paski,układamy je razem z owocami na 4 talerzach.Na środku każdego układamy pierś,polewamy sosem.Posypać szczypiorkiem.Podajemy z pieczywem.
|
|
Sałatka z wątróbek indyka i gruszek
2 gruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
45 dag wątróbki z indyka
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka miodu
2 łyżeczka estragonu Kotanyi
pieprz czarny mielony Kotanyi
sól
175 g różnych sałat
Obrane gruszki pokroić w kostke ,skropić sokiem z cytryny.Wątróbkę usmażyć na połowie oliwy-5 min.Pozostałą oliwę,ocet,musztardę doprawić solą,pieprzem.Liście sałaty z gruszkami rozkładamy na 4 talerze.Wątróbę wkładamy do patelni,zalewamy sosem,dusimy przez chwilę.Wykładamy na porcje sałaty.Posypujemy estragonem.Sałatkę podajemy z młodymi ziemniakami.
|
|
Sałatka z fasolki szparagowej z pieczarkami
Składniki na 2 porcje:
- 40 dag mrożonej fasolki szparagowej
- 15 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- garść kiełków fasoli mung
- kawałek chili
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- olej
- pieprz KOTÁNYI
- sól
[b]Sposób wykonania:[/b]
1. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2–3 minuty, aż będzie miękka. Dokładnie osącz.
2. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz, pokrój w plasterki. Obsmaż na maśle, duś na małym ogniu, aż odparuje z nich cały płyn.
3. Kiełki opłucz, osącz.
4. Papryczkę chili drobno posiekaj.
5. Kiełki i chili dodaj do pieczarek, całość przesmaż, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem, poczekaj, aż wystygnie.
6. Natkę pietruszki lub kolendrę opłucz, osusz, oberwij listki. Pieczarki i kiełki dodaj do fasolki, całość delikatnie wymieszaj.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop 2 łyżkami oleju, wymieszaj z zieleniną.
SMACZNEGO!
Qlka86
|
|
słoiczek selera puszka kukurydzy papryka czerwona papryka żółta groszek konserwowy marchewka konserwowa
|
|
Sałatka na gorąco
200 ml soku z pomarańczy
4 łyżki cukru
cynamon Kotanyi
50 ml rumu
po 2 jabłka,nektarynki,pomarańcze
1 karambola
mieta
orzechy włoskie
Cukier skarmelizować,dodać sok z pomarańczy,wymieszać.Gotować ,aż odparuje połowa płynu.Owoce obrać ,podzielić na cząstki,lub grubsze plastry.Ułożyć na tackach do grillowania lub blaszce wyłożenej folią.Skropić syropem.Zapiekać 8 min.Rozłozycćdo pucharków,polać pozostałym sosem.Posypać miętą ,posiekanymi orzechami.
|
|
SAŁATKA Z CIELĘCINĄ
25 dag pieczonej cielęciny
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 szkl zielonego groszku konserowego
10 dag ogórków konserwowych
1 cebula
1 jabłko
łyżka posiekanej natki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól,cukier
pieprz Kotanyi
sok z cytryny
Cielęcine pokroić w kostkę.Jajka i ogórki w słupki.Jabłko ,cebulę w drobną kostkę.Składniki połączyć,dodać osączony groszek,natke,oliwę.Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny.
|
|
Sałatka z soczewicy
40 dag piersi z kurczaka
2 puszki soczewicy po 425 ml
mała puszka ananasów
1 selery naciowe
2 marchewki
3 łyżki octu z białego wina
5 łyżek oleju
2 łyżki masła
łyżeczka musztardy
łyżeczka curry Kotanyi
pieprz grubo mielony Kotanyi
sól
Mięso obsmażyc na maśle z każdej strony.Przyprawić solą i pieprzem.Soczewicę osączyć.Ananasy osączyć syrop zachować.Seler pokroić w plasterki,marchew w słupki.
Marynata- ocet zmieszać z odrobimną soku z ananasów,doprawić solą,pieprzem curry,łyżeczką musztardy.Dodać olej-utrzeć.Warzywa włożyć do salaterki ,dodać pokrojone w paski mieso.Całość wymieszać ,polać sosem.Odstawić do lodówki na 1/2 dodz.
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|