Mussaka
50 dag mielonego mięsa z indyka
2 czerstwe bułeczki
50 dag makaronu muszelki
1/2 szkl śmietany
4 jajka
4 łyżki masła
łyżka oleju
cebula
garść startego parmezanu
sól,pieprz.zielenina-bazylia,natka,szałwia,mięta,szczypoorek
Bułki namoczyć w wodzie ,odcisnąć,przepuśćić przez maszynkę razem z mięsem i połową cebuli.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ubic 2 jajka ze szczyptą soli i pieprzu.Makaron ugotować2 al dente.Gorący wymieszać z 2 łyżkami masła,jajkami.W natłuszczonej formie ukladać warstwami;makaron,masę mięsną.Każdą warstwę posypywać posiekaną cebulą,wymieszaną z posiekaną zieleniną.Powinno być jak najwięcej warstw,ostatnia makaron.Przykryć ,zapiekać 30 min.Odkryć,zalaćpozostałymi jajkami ubitymi ze śmietaną,posypać serem.Zapiekać ok 20 min.
|
|
Makaron zapiekany
40 dag makarony wstążki
20 dag pieczarek
1 cebula
ząbek czosnku
duża czerwona papryka
10 dag różnych wędlin
4 jajka
20 dag sera feta
sól.pieprz
olej
Pieczrki posiekać,papryke pokroić w makaronik.Cebulę zeszklić na 3 łyżkach oleju,dodać pieczarki,paprykę,dusić do miękkości.Makaron ugotować al dente.Wymieszać z masą grzybowa,wędliną.Przełożyć do natłuszczonej formy.Jajka zmiksować z serem,zalac makoron.Zapiekac ok 60 min-180 stopni.Powierzchnia powinna być złocista.
|
|
Kugiel
50 dag makaronu - ma byc krótki ( świderki, panne, rurki, motylki), 4 jajka, 5 łyżek stopionego masła lub margaryny, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki wiórków migdałowych lub orzechów arachidowych grubo posiekanych, sok i skórka z połowy małej cytryny, gałka muszkatołowa, tarta bułka.
Rodzynki umyć, usunąć ogonki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki tłuszczu. Wymieszać z łyżką masła i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem do białości, wymieszać z rodzynkami,wiórkami migdałowymi, sokiem i skórką z cytryny,makaronem oraz stopionym masłem. doprawić sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180-200 stopni C.
|
|
Polecam zrobić tak: Ugotować makaron al dente i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażyć boczek na patelni. Podsmażyć suszone pomidorki. Makaron zmieszać z pomidorami i boczkiem. Dodać troszeczkę lubczyku i przykryć parmezanem. Jeśli ktos nie lubi boczku radzę dodać pieczarki podsmażane cieńko starte. Do smaku używam pieprzu, soli -jak kto lubi. można dodać sosu salsa na koniec przewd podaniem na talerz. Piec do roztopienia sera. PYCHA!!!
|
|
zaleta jest taka, że proporcje nie są aż takie istotne. Dodajemy wszystkiego do makaronu tyle, ile lubimy |
|
WSTĄŻKI Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki: 40 dag makaronu wstążki, 2 porcje pieczonego łososia, 1 cebula, 10 dag kaparów, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, biały pieprz.
Przygotowanie:1) Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Na oliwie zrumienić posiekaną cebulę, wrzucić rozdrobnionego łososia, wlać śmietankę. Dusić, aż sos zgęstnieje.
2) Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać kapary oraz koperek, wymieszać z makaronem i od razu podawać. Smacznego!
Marcin D.
|
|
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Składniki:chili, 2 czerwone papryki, 25 dag pieczarek, 30 dag makaronu rurki, 15 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia
Przygotowanie: 1)Zagotować wodę z solą, wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i ugotować al dente. Odcedzić na sicie, przelać letnią wodą 2) Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, pokroić w paski. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pieczarki, wrzucić paprykę, wymieszać, smażyć ok. 10 min. Zestawić z ognia, posolić i popieprzyć.
3) Chili podgrzać, dodać paprykę z pieczarkami, wymieszać z makaronem, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Marcin D.
|
|
Potrawka
30 dag mięsa z kurczaka
3 marchewki
3 szalotki
100 ml soku z pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
300 ml bulionu warzywnego
10 dag makaronu jajecznego nitki
sól ,pieprz
po 1/2 peczka natki,tymianku
łyżka maki
Mięso pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą,pieprzem.Marchew pokroić w plasterki,szalotki na ósemki.Mięso obsmażyć na oleju.Zdjąć, a na tym samym oleju podsmażyć szalotkę,marchew,dodać sos sojowy sok pomarańczowy-dusic 8 min,zagęścić mąką.Połączyć z mięsem ,dodać zioła.Makaron ugotowac według przepisu.Na talerzach rozłożyć porcje makaronu,na wierzch potrawkę.
|
|
Zapiekanka
40 dag makaronu rurki
30 dag kiszonej kapusty
marchew
20 dag cienkiej kiełbasy czosnkowej
2 cebule
5 dag parmezanu
200 ml śmietany
4 jajka
po 2 łyżki masła,oleju bułki tartej
3 gałązki rozmarynu
jagody jałowca
ostra papryka
sól,pieprz
Makoron ugotować al dente.Cebulę zaszklić na oleju,dodać startą marchew,pokrojoną kapustę.Podlać niewielką ilością wody.Włożyć koprojoną kiełbasę,dodać paprykę,jałowiec,sól,pieprz.Dusić ok 30 min.Formę natłuścić,ułożyć połowę makaronu,przykryć masą,resztą makaronu.Jajka rortrzepać ze śmietaną,polać zapiekankę ,posypać serem.Zapiekać ok 30 min-200 stopni.
|
|
Makaron z fasolką
40 dag makaronu świderki
mała cukinia
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
10 dag fasolki szparagowej może być mrożona
1 szkl bulionu warzywnego
2 cebule
4 jajka
łyżka parmezanu
łyżka masła
majeranek,sól
Cukinie pokroić w półplasterki,czosnek posiekać-usmażyć na oleju.dodać fasolkę,zalać bulionem-gotować ok 15 min.Cebule posiekać.Jajka roztrzepać ,dodać ser.Na patelni rozgrzać masło,wlać masę jajeczną i usmażyć omlet,pokroić w małe kwadraty.Makoron ugotować według przepisu.Wymieszać z warzywami,posypać listkami majeranku ,kawałkami omletu.
|
|
Rurki po meksykańsku
30 dag mięsa mieszanego mielonego
10 dag wędzonej kiełbasy
4 łyżki oleju
cebula
ząbek czosnku
puszka czerwonej fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szkl pikantnego keczupu
ostra papryka
40 dag makaronu rurki
świeże oregano,rozmaryn
sól,pieprz
Na patelni rozgrzać olej.podsmażyć na sucho mieso.dodać pokrojoną kiełbasę,chwilę smażyć,dodać cebule i czosnek smażyć 2 min.Dodać osączoną fasolę dusić -3 min.Dodać przecier,keczup,przyprawy,dusić razem ok 5 min.Makoron ugotować al dente i wymieszać z gorącym sosem.Przed podaniem posypać zieleniną.
|
|
Kokardki z trzema serami
40 dag makaronu kokardki
1 szkl kremówki
10 dag dowolnego żółtego sera
20 dag twarogu
3 łyżki sera z niebieską pleśnią
oregano
sól,pieprz
Śmietanę połączyć z pokruszonymi serami,podgrzewać aż się roztopią,nie gotować.przyprawić solą i pieprzem.Makaron ugotować według przepisu.Połączyć z sosem,wymieszać .Podawać posypany oregano.
|
|
Makoron w sosie gruszkowym
40 dag makaronu rurki
3 gruszki z kompotu
1 szkl bulionu warzywnego z kostki
2 łyżki masła
łyżka oleju
cebula,
ząbek czosnku
garść orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej mieszanki;oregano i natka
łyżka soku z cytryny
4 łyżki startego żółtego sera
sól,pieprz
Gruszki pokroić na kawałki ,zalać bulionem,gotować 10 mim.Wyjąć owoce.Masło i olej rozgrzać zeszklić posiekaną cebulę,czosnek,dodać posiekane orzechy,zieleninę,sok z cytryny,gruszki,5 łyżek wywaru z gruszek,wymieszać.Dodać trochę sera,podgrzewać ,aż się roztopi.Doprawić solą i pieprzem.Makaron ugotowac według przepisy.Gorący połączyć z sosem gruszkowym.
|
|
Spaghetti ze szpinakiem i orzechami
50 dag makaronu spaghetti
1 szkl kremówki
2 łyżki startego podsuszonego żółtego sera
10 dag szpinaku
5 dag orzechów włoskich
sól,pieprz
Makoron ugotować według przepisu.Śmietane połaczyć z serem,dodać odciśnięty szpinak.Dodać ugotowany gorący makaron,przyprawić do smaku solą i pieprzem,delikatnie wymieszać.Rozłożyć na talerze,posypać orzechami.
|
|
Rurki z pesto i pestkami dyni
40 dag makaronu rurki
15 dag rukoli
4 łyżki pestek dyni
ząbek czosnku
4 łyżki parmezanu
6 łyżek oliwy
pestki ze słonecznika
sól,pieprz
Pestki z dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni,osobno.Rukolę zmiksować z pestkami dyni,dodać czosnek,ser,tyle oleju aby utworzył się gładki krem.Doprawić solą i pieprzem.Makoron ugotować według przepisu.Gorący rozłożyć na talerze w kształcie kopczyków.Na każdym ułożyć porcję sosu.Posypać uprażenym na suchej patelni słonecznikiem.
|
|
Sałatka z rybą
25 dag razowych świderków
nieduży brokuł
10 dag żółtego sera
1/2 wędzonej makreli
4 łyżki majonezu
vegeta
koperek
sól,pieprz,cukier
Makaron ugotować al dente.Brokuł podzielić ,ugotować na parze z dodatkiem cukru.Ser pokroić w kostkę.Rybę podzielić na kawałki.Składniki sałatki połączyć,Dodać majonez wymieszany z vegetą,doprawiony solą i pieprzem.Polać sałatkę,Lekko wymieszać .Schłodzić.
|
|
Makoron sojowy
20 dag makoronu sojowego
3 marchewki
zielony ogórek
10 dag minikukurydzy z zalewy
10 dag boczniaka
4 dymki
4 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki oleju
Marchew pokroić w słupki,ogórek ze skórką w słupki,cebule w piórka,grzyby w paski.Kukurydze osączyć,przekroić na połówki.Makaron zalać wrzątkiem,gdy napęcznieje osączyć.Pokroić na 7 cm kawałki..Rozgrzać olej,włożyć cebulę , grzyby smażyć kilka minut,rozsunąć na boki,usmażyć marchew,dodać makaron,kukurydze,sos ostrygowy,chwilę podgrzewać.Przełożyć na półmisek,posypać ogórkiem.
|
|
Makaron z cukinią i ciecierzycą
Składniki: 25 dag makaronu, mała cukinia, 10 dag ciecierzycy z puszki, puszka pomidorów, puszka kukurydzy, cebula, oliwa, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 5 dag żółtego sera, po 5 dag uprażonych pestek słonecznika i dyni.
Przygotowanie:Czosnek i cebulę siekamy. Umytą cukinię kroimy w kostkę. Kukurydze i ciecierzycę osączamy. Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę. Wsypujemy cukinię. Pomidory wkładamy z zalewą. doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż cukinia zmięknie.Wsypujemy kukurydzę i ciecierzycę, ponownie dusimy ok.10 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Polewamy sosem,posypujemy startym serem i pestkami z dyni i słonecznika.
Wspaniale smakuje, a jakie odżywcze!
|
|
Najlepszy domowy makaron.
Kilogram mąki (450), 12jaj, sól do smaku.
Wyrobić, zagnieść, rozwałkować, poczekać aż wyschnął rozwałkowane placki. Kroić nożem lub maszynka. Idealny domowy makaron.
|
|
Wstążki z jarskim sosom bolońskim
25 dag makaronu szerokie wstążki
2 łyżki oliwy
1 1/2 szkl posiekanej cebuli
marchew
łoduga selera naciowego
3 łyżki natki
ząbek czosnku
3/4 łyżki rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
liść laurowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
25 dag miąższu z dyni
pomidory w puszcze 850 ml
po 2/3 szkl białej i czerwonej fasoli,ciecierzycy
1/2 szkl białego wytrawnego wina
2 łyżki kremówki
sól,pieprz
15 dag parmezanu
Rozgrzać oliwę,wrzucić marchew,seler,cebule pokrojone w kostkę,2 łyżki natki,posiekany czosnek,rozmaryn,tymianek,liśc laurowy.Smażyć 8 min,dodać koncentrat,dynię-smażyć ok 1 min.dodać pomidory,fasolę,ciecierzycę-gotować 1 min.wlać wino,gotować kolejne 2 min.wlać bulion,śmietanę ,zalewę z pomidorów,gotować ok 20 min ,aż sos zgęstnieje.Makaron ugotować wegług przepisu.Połączyć z sosem,1/3 parmezanu,natkę.Podawać posypany resztą sera.
|
Strona 2 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|