Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zestaw nagród od firmy Pudliszki

Utworzony przez Ewa, 20 lipca 2012 o 11:51
Składniki: 2 cukinie 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 3-4 cebule 50 dkg kiełbasy zwyczajnej pomidory w puszce koncentrat pomidorowy-3 łyżki 3 ząbki czosnku przyprawy do smaku : sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie oliwa z oliwek 1 szkl bulionu Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy nasiona, następnie kroimy w plasterki, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę żeby się lekko zeszkliła, dorzucamy cukinie i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną wędlinę i dodajemy do cebuli z cukinią.Wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy, podlewamy wszystko bulionem i dusimy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko razem mieszamy i gotujemy do miękkości. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Śmietnik otwocki 50 dag brokułów, 20 dag gotowanego boczku lub parówek, 20 dag pieczarek, sok z 1/2 cytryny, łyżka masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki śmietany kremówki, 3 łyżki startego sera (parmezan ew. oscypek), 3 łyżki rosołu z kostki, garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, bazylia), sól, cukier, pieprz. Brokuły ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie( mają być jędrne).Odcedzić. wędlinę pokroić w kostkę. Pieczarki poszatkować, skropić sokiem z cytryny, odstawic na 15 minut, po czym udusić na tłuszczu. Brokuły przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać wędliną i pieczarkami. Śmietanę wymieszać z koncentratem, rosołem z kostki i tartym serem. Polać jarzynki i wstawić do nagrzanego piekarnika( ok. 200 stopni) na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną
Zaloguj się, aby oddać głos
0
gulasz curry z bananami składniki : 60 dkg piersi z kurczaka , 4 dojrzałe banany , duża cebula , słodka i ostra papryka , łyżeczka curry , łyżka przecieru pomidorowego , sól , pieprz , olej . Mięso umyj , osusz , pokrój w kostkę , oprusz solą i słodką papryką . Podsmaż to na rozgrzanym oleju . Przełóż do garnka , wlej szklankę wody i podduś . Cebulę posiekaj i podsmaż, banany pokrój skrop wodą i też podduś . Następnie dodaj razem z przecierem pomidorowym i cebulą do mięsa , oprusz curry , dodaj resztę papryki i wymieszaj . Na koniec dopraw solą i pieprzem .
Zaloguj się, aby oddać głos
0
BIGOS JABŁKOWY 2 kg jabłek łyżka soku z cytryny 500 g cebuli 500 g pomidorów 2 łyżki białego wytrawnego wina 750 g kiełbasy śląskiej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela ang po łyżeczce suszonych ziół ;Bazylia,tymianek,majeranek sól ,pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 6 łyżek oleju słonecznikowego Pomidory pokroić na ćwiartki,dodać zioła,wino,dusić kilka minut.Przetrzeć przez sito.Kiełbasę pokroić w plasterki,a następnie w paski.Obrane jabłka pokroić w słupki,skropić sokiem z cutryny.Cebule pokroić w kostkę.W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej,podsmarzyć cebulę,dodać kiełbasę i smażyć 3-4 min.dodać pomidory doprawić solą i pieprzem-dusimy ok 15 min.Dodać jabłka,paprykę-dusić ok 10 min.Podajemy gorący,najlepszy na drugi dzień.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
KAPUSTA DUSZONA Z ORZECHAMI LASKOWYMI 1 kapusta włoska 200 g orzechów laskowych sok z 1 cytryny 1/4 łyżeczki skórki z cytryny 3 łyżki miodu sól,pieprz 3 łyżki masła 3 łyżki białego wytrawnego wina 1/4 szkl wody lub lekkiego bulionu Poszatkowaną kapustę lekko posolić.w rondlu stopić masło z miodem,dodać odciśniętą kapustę,smażyć kilka minut.Skropić sokiem z cyrtyny,wodą lub bulionem.Dodać pieprz otartą skórkę z cytryny-dusić ok 30 min.Orzechy posiekać dodać do kapusty,skropić winem i dusić ok 15 min.Ewentualnie doprawić solą pieprzem
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TORCIK JARZYNOWY ciasto;10 łyżek mąki,żółtko,8 dag smalcu.1/2 łyżeczki soli. Nadzienie;mały kalafior,1/2 kg brokułów,40 dag marchewki, Sos;2 jajka,15 dag startego żółtego sera,200 ml śmietamy kremówki,szczypta gałki,sól,pieprz. Ciasto;Mąkę połączyć z żółtkiem,smalcem,4 łyżkami wody.Zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 min. Nadzienie;Brokuły i kalafior podzielić,marchew pokrioć w słupki.Gotować w osolonym wrzątku ok 10 min.Odcedzić. Sos;2 jajka i białko pozostałe od ciasta roztrzepać ze śmietaną.Doprawić solą,pieprzem,gałką.Dodać połowę sera.Tortownicę wyłożyć ciastem,zawijająć do góry ciastem.Rozłożyć warzywa,polać sosem.Piec 30 min 200 stopni.W połowie pieczenia posypać reszytą sera.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Fioletowe gołąbki 1 kapusta czerwona 2 łyżki octu winnego 1 szkl ugotowanej kaszy perłowej 1/2 kg twarogu 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 starte jałko łyżeczka musztardy 2 jajka łyżka soku z cytryny 1/2 szkl wywary z warzyw łyżeczka miodu łyżeczka imbiru sól,pieprz, Zagotować wodę z octem,włożyć kapustę,gotować 5 min.Podzielic listki,usunąć zgrubienia. Jajka roztrzepać z solą,pieprzem,musztardą.Orzechy utrzeć z twarogiem,kaszą,połączyć z masą jajeczną.Farsz nakładać na listki kapusty.Ułożyć w garnku,posypać jabłkiem imbirem,polać wywarem.Dusić ok 1 godz.pod przykryciem.Odparować ,doprawić miodem i sokiem z cytryny.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GORĄCY KOCIOŁEK 400g fasolki szparagowej 500 g peklowanego schabu 3 cebule 300 g marchewki 600 g ziemniaków 3 łyżki oleju 1 l rosołu 400 g mrożonego bobu 1/2 łyżeczki natki pietruszki Mięso pokroić w kostkę,cebulę na cząstki,marchew w plasterki.Fasolkę gotować 15 min o osolonej wodzie,odcedzić.Ziemniaki pokroić w kostkę.Rozgrzać olej,podsmażyć mięso,na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i ziemniaki,zalać rosołem,gotować 5 min,dodać marchew,bób,gotować jeszcze ok 10 min.Pod koniec gotowania dodać mięso i fasolkę,Gotować do miękkości.Przyprawić posypać natką.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOŁĄKI Z RODZYNKAMI I KARMELEM 1 kapusta biała po 25 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny 5 dag rodzynek 2 łyżki masła cebula czerstwa bułeczka jajko sól pieprz Sos;po łyżce masła,mąki,cebula,2 szkl rosołu,sok z cyrtyny,sól,łyżeczka cukru. Kapustę sparzyć wrzątkiem,oddzielić liście,usunąć zgrubienia. Farsz;cebulę zeszklić na maśle,Bułkę namoczyć,odcisnąć.Mięso,cebukę ,bułkę,rodzynki,jajko, przyprawić,wyrobić masę.Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Ułożyć w brytfannie,polać rosołem,dusić do miękkości. SOS;cukier zrumienić na patelni,rozprowadzić wodą.Stopić masło,dodać startą cebulę zrumienić.Rozprowadzić resztą rosołu,wlać karmel,przyprawić solą,sokiem z cyrtyny,zagotować .Sosem polać gołąbki.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOŁĄBKI Z RODZYNKAMI I KARMELEM 1 kapusta biała po 25 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny 5 dag rodzynek 2 łyżki masła cebula czerstwa bułeczka jajko sól pieprz Sos;po łyżce masła,mąki,cebula,2 szkl rosołu,sok z cyrtyny,sól,łyżeczka cukru. Kapustę sparzyć wrzątkiem,oddzielić liście,usunąć zgrubienia. Farsz;cebulę zeszklić na maśle,Bułkę namoczyć,odcisnąć.Mięso,cebukę ,bułkę,rodzynki,jajko, przyprawić,wyrobić masę.Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Ułożyć w brytfannie,polać rosołem,dusić do miękkości. SOS;cukier zrumienić na patelni,rozprowadzić wodą.Stopić masło,dodać startą cebulę zrumienić.Rozprowadzić resztą rosołu,wlać karmel,przyprawić solą,sokiem z cyrtyny,zagotować .Sosem polać gołąbki.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bigos z warzyw 1 kapusta biała 1 mała dynia 1 patison 2 zielone papryki 4 pomidpory 2 cebule oliwa łyżeczka suszonego oregano sól,pieprz Kapustę poszatkować,posolić,zalać wrzątkiem.Odcedzić.Dynię i patisona obrać,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę.Cebule pokroić.Paprykę i pomidory pokroić na cząstki.Na oliwie zeszkiić cebulę.dodać warzywa,oprócz kapusty-dusić 15 min ,stale mieszając.Dodać kapuste,wymieszać.Doprawić solą,pieprzem,oregano-dusić ok 30 min.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOŁĄBKI Z ROKPOLEM 50 dag ziemniaków 1/2 l bulionu -warzywny 10 dużych liści kapusty włoskiej 2 marchwewki 2 cebule 5 dag pistacji 5 dag rokpola 5 gałązek kopru 2 łyżki oleju Ziemniaki ugotować w bulionie,odcedzić,zmiksować.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę pistacje,koperek drobno posiekać.Składniki dadać do ziemniaków razem z pokruszonym serem.Wymieszać.Kapustę blanszować 5 min. w osolonej wodzie. Farsz nakładać na liście,formować gołąbki.Każdy najpierw podsmażyć ,a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego,wlac wodą lub bulionem.Zapiekać 40 min-180 stopni.Przed podaniem polać sosem grzybowym lub pomidorowym
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TARTA CEBULOWA Ciasto-po 15 dag mąki ,masła.10 dag zmielonych orzechów laskowych,1 jajko,szczypta soli. Farsz;1 kg czerwonej cebuli,8 listków szałwii,4 dag rodzynek,10 dag cukru,4 łyżki octu winnego,1/2 łyżeczki mielonego kminku,łyżeczkia soli ,pieprz Ciasto;ze składników zagnieść ciasto kruche,zawinąć w folię odstawić na 45 min. Farsz;cebulę pokroić w kostkę,szałwię posiekać. Cukier,ocet,cebulę rodzynki,szałwię,kminek ,wymieszać-dusić 20 min.Doprawić solą i pieprzem.Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty.Podpiec- 20 min w temp 200 stopni.Na ostudzone ciasto rozłożyć masę cebulową.Zapiekać 25 min.Bardzo pasuje kufel schłodzonego piwa.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SMAŻONE WARZYWA Z SERKIEM 2 papryki czerwone po 1 żółtej i zielonej 50 dag cukinii 2 cebule 2 łyżeczki posiekanych ziół;tymianek,kolendra,bazylia.oregano 2 główki czasnku sól,pieprz 40 dag kremowego twarożku 6 łyżek oliwy 2 łyżki masła Papryki oczyścić ,pokroić na duże kawałki.Kilka kawałków czerwonej papryki,posiekać, połączyć z serkiem i wstawić do lodówki.Cukinię pokroić w słupki,cebule pokroić na ćwiertki.Oliwę wymieszać z ziołami,rozgniecionym czosnkiem,cebulą,cukinią.dodać papryki.Doprawić solą.Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Piec 20 min 200 stopni.Podawać ciepłe z twarożkiem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SMAŻONE WARZYWA Z SERKIEM 2 papryki czerwone po 1 żółtej i zielonej 50 dag cukinii 2 cebule 2 łyżeczki posiekanych ziół;tymianek,kolendra,bazylia.oregano 2 główki czasnku sól,pieprz 40 dag kremowego twarożku 6 łyżek oliwy 2 łyżki masła Papryki oczyścić ,pokroić na duże kawałki.Kilka kawałków czerwonej papryki,posiekać, połączyć z serkiem i wstawić do lodówki.Cukinię pokroić w słupki,cebule pokroić na ćwiertki.Oliwę wymieszać z ziołami,rozgniecionym czosnkiem,cebulą,cukinią.dodać papryki.Doprawić solą.Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Piec 20 min 200 stopni.Podawać ciepłe z twarożkiem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kapusta z suszonymi śliwkami 1 kg kapusty kiszonej 30 dag suszonych śliwek 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 szkl oloju słonecznikowego liść laurowy sól,pieprz Kapustę odcisnąć,wypłukać.Drobniej posiekać.dodać śliwki,wono,1 l wody,liść laurowy.Dusić pod przykryciem 1,5 godz.Doprawić solą,pieprzem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bigos z dyni pachnący ziołami 30 dag dyni 5 dag boczku 20 dag parówek 1 cebula 4 pomidory 125 ml bulionu tymianek,oregano,bazylia łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz łyżka oleju Cebulę pokrioć w kostkę,boczek w paski,dynię w kostkę.Rozgrzać olej,zeszkilć cebulę,dodać boczek i dynię.Wlać bulion,dusić do miękkości dyni.Parówki pokroić w plasterki,dodać do bigosu.Dodać obrane pomidory,zioła.Doprawić solą i pieprzem,papryką.Należy uważać aby dynia się nie rozpadła.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Fasola szparagowa Złote Piaski 600 g fasolki 50 g orzechów włoskich 100 g parówek duża cebula po 80 g selera,pietruszki,marchewki 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki 100 g keczupu sól,cukier,pieprz Oczyszczoną fasolkę pokroić na małe kawałki ugotować w osolonym wrzątku.Sparzone orzechy obrać,posiekać.Parówki pokroić w plasterki.Warzywa pokroić w słupki,podsmażyć,skropić wodą,dusić do miękkości.Rozgrzać tłuszcz,zrumienić mąkę,połączyć wszystkie składniki.dusić razem kilka minut.Doprawić solą.pieprzem,cukrem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Fasola pachnąca anyżem 1 kg fasoli Jaś 6 ząbków czosnku 2 papryczki chilii 2 cebule kilkanaście ziaren anyżu 8 łyżek oliwy 2 puszki pomidorów szczypta oregano sól,pieprz Fasolę namoczyć na noc,ugotować do miękkości.Rozgrzać 3 łyżki oliwy podsmażyć cebulę,dodać papryczki,posiekany czosnek,chwilę razem dusić.Dodać pomidory,anyż,oregano.Doprawić solą,pieprzem,dodać resztę oliwy.Dusić na małym ogniu ok 1 godz.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Zapychanka działkowa Półtora kg kabaczka ( może być cukinia lub patison) 30 dag wędliny ( szynka lub parówki) 10 dag startego oscypka 5 jajek ugotowanych na twardo garść posiekanej zieleniny ( bazylia lub natka pietruszki) masło lub margaryna sól, pieprz Kabaczki obrać i pokroić na grube plasterki( jesli jest wyrośnięty, usunąć pestki).Jajka pokroić na plasterki, a wędlinę w kostkę. W natłuszczonej formie do zapiekania ułożyć warstwę kabaczka,posypać wędliną, ułożyć plasterki jajek i posypać solą, pieprzem, posiekaną zieleniną oraz wiórkami zimnego masła czy margaryny i serem. Układać tak warstwami do wyczerpania składników. Posypać tartą bułką i wiórkami zimnego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180-200 stopni C) i upiec na złoty kolor. Podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 10

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: