WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA
50 dag schabu
łyżeczka imbiru
1 cebula3 ząbki czosnku
Papryka zielona i czerwona
1 zielony ogórek
łyżka koncentratu
10 dag ananasa z puszki
100 ml soku z pomarańczy
łyżka maki ziemn
łyżka miodu
sól,pieprz,olej
Marynata;białko z 1 jajka,
po łyżce octu winnego,wódki
2 łyżki sosu sojowego
sól
Schab pokroić w dużą kostkę,wymieszać ze składnikami marynaty,odstawić na 30 min.Obsmażyć na oleju,wyjąć osączyć.Posiekany czosnek,imbir zrumienić na oleju,dodać posiekaną cebulę,pokrojoną w kostkę paprykę,smażyć ok 1 min.Dodać sok z pomarańczy,koncentrat,miód.mąkę.Gotować do zgęstnienia.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ananas pokrojony w kostkę,plasterki ogórka,zagotować.Włożyć mięso,wymieszać.
|
|
TARTA WARZYWNA
Ciasto;20dag mąki,5 jajek,5 dag orzechów włoskich,1 margaryna,sól.
Farsz;po 1 czerwona papryka,brokuł,cukinia,cebula
2 marchweki
10 dag kukurydzy
10 dag zielonego groszku
1/2 szkl mleka
10 dag sera gouda
Ciasto,zagnieść ciasto z dodatkiem 4 łyżek zimnej wody.Rozwałkować ,wyłożyć jedną dużą lub kila małych form na tarte.Zapiekać 15 min 180 stopni.
Warzywa oczyścić.Marchew pokroić w słupki,paprykę w paski,cebulę w piórka,cukinie w kostkę,brokuł podzielić.Wszystkie warzywa włożyć na patelnię na oliwę,dodać groszek,kukurydzę,smażyć 10 min.Rozłożyć na podpieczonym cieście.Możemy dodać rozgnieciony czosnek.Śmietanę wymieszać z mlekiem,serem,polać warzywa.Zapiekać 40 min
|
|
PATELNIA ROZMAITOŚCI
40 dag ziemniaków
pęczek młodych marchewek
2 pęczki dymki
15 dag strączków zielonego groszku
pęczek natki
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
50 dag filetów ryby marskiej
sok z 1 cytryny
łyżka oleju
po 200 ml białego wytrawnego wina i kremówki
łyżeczka bulionu w proszku
Ziemniaki ugotować w mundurkach-20 min.Marchew pokroić w półplasterki,strąki groszku na połówki.Natkę posiekać,wymieszać z masłem,mąką,zagnieść i wstawić do lodówki.Marchew i groszek obgotować-3 min.Przelać zimną wodą.Rybę pokroić na kawałki,posolić,skropić sokiem z cytryny,obtaczać w mące.obsmażyć na oleju.Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto plasterki ziemniaków.Do tłuszczu po smażeniu dodać wino,bulion,zagotować ,dodać śmietanę.Gdy się zagotuje dodać zagniecioną natkę ,chwile gotować.Włożyć wszystkie składniki,podgrzać.Posypać natką
|
|
GULASZ DROBIOWO-WARZYWNY
po 25 dag marchewki,pieczarek
15 dag groszku cukrowego
50 dag filetu z piersi indyka
4 łyżki olwy
sól,pieprz biały
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami
20 dag kremówki
3 łyżki zasmażki
natka
Marchew pokroić w plasterki,pieczarki w kostkę,groszek na połówki,Mięso pokroić w kostkę,usmażyć na złoty kolor na oliwie.Zdjąć z patelni oprószyć solą,pieprzem.Na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki.Zagotować bulion,dodać marchewki,groszek,po 2 min mięso,pieczarki,śmietanę,musztardę,chwilę dusić.Gulasz zagęścić zasmażką.Doprawić solą,pieprzem,posypać natką.
|
|
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW
0,5l przegotowanej i schłodzonej wody
2 łyżki śmietany (18%)
3 ogórki zielone
1 cebula
szczypiorek
koperek
sól, pieprz, kwasek cytrynowy
Pokroić cebulę w kostkę, włożyć do małego garnka, posypać solą i pognieść łyżką aż puści sok. Dodać zimnej wody. 2 łyżki śmietany rozmieszać w tej wodzie. Dodać pokrojone w plasterki ogórki, szczypiorek, koperek. Doprawić solą(wcześniej już soliliśmy cebulę), pieprzem i do smaku kwaskiem cytrynowym. Schłodzić w lodówce. Przelać do szklanki lub talerza. Podawać z młodymi ziemniaczkami ze skwarkami i koperkiem. Pychota
|
|
SCHAB Z KOKOSEM
50 dag schabu
2 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
1 szkl bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
3/3 szkl wiórków kokosowych
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki chili
olej
sól,pieprz
20 dag ryżu
Schab kroimy w paski,dodajemy połowę posiekanego czosnku,oprószamy pieprzem,zalewamy 100 ml mleczka,chłodzimy 1 godz.Posiekaną cebule podsmażyć na oleju,dodajemy pozostały czosnek,chili,curry,kurkumę.Dodajemy schab ,dusimy 20 min.Wlewamy bulion,łyżkę wiórek,gotujemu ,aż bulion odparuje.Dodajemy resztę mleka ,sok z cytryny,dusimy 30 min.Dodajemy pozostałe wiórki,chwilę dusimy.Ryż gotujemy na sypko,podajemy z potrawą.
|
|
RYBA Z BRZOSKWINIAMI
1kg ryby morskiej
3 łyżki mąki
2 papryki czerwone 1 żółta
1 duża cebula
puszka brzoskwiń
2 łyżki ketchupu
olej
sól,pieprz
cukier
Filety obtaczać w mące,usmażyć na oleju,odstawić .Papryki i cebule pokroić w kostkę.Brzoskwinie odsączyć sok zachować.Cebule zeszklić na oleju,dodać paprykę dusić do miękkości.Dodać ketchup,sól,pieprz ,cukier do smaku,sok z brzoskwiń.Wymieszać dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie,chwilę razem dusić.Rybę rozłożyć na talerze,polać owocowym sosem.
|
|
Gulasz hiszpański
80 dag schabu
2 łyżki oleju
2 cebule
3 pomidory
1 czerwona papryka
puszka ananasa
3 ząbki czosnku
posiekany imbir
curry,sól,pieprz
Posiekaną cebule zeszklić na oleju,dodać rozgnieciony czosnek.Mięso pokroić na kawałki ,obsmażyć na tłuszczu.Paprykę pokroić w paski , obrane pomidory w plasterki.Warzywa dodać do mięsa,dusić 45 min.W połowie duszenia dodać pokrojony w kostkę ananas wraz z zalewą.Doprawić solą,pieprzem,imbirem,curry,dusić ok 5 min.
|
|
Generałki
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 dag mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 łyżka zmielonych lub drobniutko posiekanych pestek słonecznika, 2 jajka, 5-6 łyżek mąki pszennej, tarta bułka, garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek), tłuszcz do smażenia, sok z cytryny, sól i pieprz.
Mięso kroimy w drobniutką kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą ( wg uznania), przykrywamy folią spożywczą na 1 godzinę. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso, podlewamy 1-2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem. Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem i cebulą. Dodajemy jajka, ziarna słonecznika, posiekaną zieleninę i mąkę. Doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w tartej bułce i smażymy z obu stro na złoty kolor.
Smacznego!
|
|
PAELLA ANANASOWA
100 g ryżu paella
1 banan
1 czerwona i zielona papryka
1 cebula
4 łyżki oleju
250 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu
125 g posiekanych pomidorów
50 g mrożonego zielonego groszku
słodka papryka w proszku
200 g ananasa świeży
szczypiorek
sól,pieprz
Paprykę posiekać.Rozgrzać 2 łyżki oleju dodać cebulę,ryż,pieprz ,lekko zrumienić.Bulion zagotować z szafranem,dodać do ryżu.Gotować zgodnie z instrukcją.Groszek i pomidory dodać na ostatnie 5 min gotowania.Doprawić solą,pieprzem,papryką.Ananasa pokroić na kawałki,banany w plasterki,zrumienić na oleju,dodać do ryżu.Posypać szczypiorkiem
|
|
Risotto bananowe
300 g ryżu do risotto
4 banany
60 g cebuli
2 ząbki czosnku
200 g pora
400g zielonych szparagów
1 l bulionu z kurczaka
pęczek bazylii
300 g pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz
50 g parmezanu
Rozgrzać niewielką ilość oleju dodać posiekaną cebulę i czosnek,smażyć 5 min.Dodać por pokrojony w plasterki,ryż.,smażyć 2 min.Dodać połowę bulionu,,zagotować.Trzymać na ogniu lecz nie gotować.Kiedy cały bulion wchłonie ryż dodać resztę i dusić 25 min.Obrane i pokrojone banany i pomidory,dodać 5 min przed końcem duszenia.Doprawić solą,pieprzem,dodać parmezan,posypać bazylią
|
|
CUKINIE MIGDAŁOWO-ORZECHOWE
4 cukinie
duża cebula
3 łyżki startego razowego chleba
po 1/2 szkl posiekanych migdałów,orzechów laskowych
łyżeczka vegety
3łyżki natki pietruszki
po łyżeczce posiekanego majeranku,rozmarynu
sól,pieprz
po 2 łyżki masła,oliwy
łyżka białego wytrawnego wina
Cukinie przeciąć na pół,wydrążyć miąższ,włożyć na 1 min do wrzątku.Miąższ drobno posiekać.Cebulę zeszklić na oliwie,dodać miąższ,natkę,rozmaryn,majeranek,chwilę smażyć.Zdjąć z ognia dodać chleb.Zimną masę połączyć z migdałami,orzechami,winem.Doprawić solą,pieprzem,vegetą.Farszem nadziać cukinie.Ułożyć na natłuszczonej formie.Przykryć filią.Piec ok 1 godz.
|
|
Kurczak po królewsku
1 i1/4 kg mięsa z indyka lub kurczaka pokrojonego,jak na gulasz, 1/2 szklanki mocnego rosołku z kostki, 1/2 szklanki wytrawnego wina, 20 dag mieszanych suszonych owoców( morele, rodzynki, sliwki, gruszki, jabłka), 1 pikantna papryczka, sok z cytryny, 5 dag orzeszków ziemnych ( niesolonych), 1 łyżka mąki,sól, pieprz,suszony rozmaryn, 3 łyżki margaryny lub oleju, 4 torebki ryżu, 1 łyżka margaryny lub masła ew. szczypta kurkumy.
Mięso nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i rozmarynem. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Kawałki mięsa obtoczone w mące obsmażamy na złoty kolor. Lekko studzimy i dolewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, dolewając rosół z kostki. suszone owoce dodajemy do mięsa razem z pokruszoną papryczka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyparzoną cytrynę pokrojoną na grube plasterki dodajemy do mięsa. Dusimy na małym ogniu ok.50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodajemy posiekane orzeszki. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ryż (( można dodać szczyptę kurkumy - nada ryżowi piękny złocisty kolor i szlachetny smak). Dobrze odsączamy i mieszamy z łyżką masła. Na półmisku formujemy z ryżu koronę, wewnątrz układamy mięso i przybieramy duszonymi owocami...
wymaga trochę pracy, ale trud się opłaci.
|
|
INDYK NA ZIELONO
50 dag filetu z indyka
1 cebula
300 ml soku z pomarańczy
liść laurowy
mały brokuł
średnia cukinia
duża pomarańcza
25 dag brązowego cukru
sól,pieprz
2 łyżki oliwy
garść orzechów włoskich
Mięso pokroić w kostkę,oprószyć sola,pieprzem,smażyć z posiekaną cebulą 5 min.wlać sok z pomarańczy,dodać liść laurowy,dusić 10 min.Cukinię pokroić w kostkę,gotować 3 min.Brokuł podzielić,obgotować -2 min.Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki.Ryż ugotować na sypko.Warzywa,ryż dodajemy do mięsa,doprawiamy do smaku.podgrzewamy 5 min.Dodajemy pomarańczę.Całość posypujemy orzechami.
|
|
Risotto z krewetkami
20 dag ryży długoziarnistego
20 dag groszku cukrowego
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
łyżeczka curry
20 dag zielonego groszku z puszki
100 ml białego wina 200 ml bulionu z warzyw
15 dag krewetek
koperek
sól
Ryż gotować 20 min.Groszek cukrowy gotować 5 min.Rozpuścić masło,podsmażyć ryż,oprószyć curry.Dodać pokrojona w kostkę paprykę,groszek cukrowy,groszek konserwowy.Całość zalać winem,bulionem.Gotować aż ryż wchłonie cały płyn.Dodać krewetki,chwilę podgrzewać.Posypać koperkiem
|
|
GARNUSZEK ROZMAITOŚĆI
50 dag dowolnych filetów ryby marskiej
30 dag krewetek
30 dag ziemniaków
1/2 pęczka tymianku
po 1 żółtej,czerwonej,zielonej papryce
papryczka peperoni
200 ml oleju
łyżka soku z cytryny
2 żółtka
1 cebula
1 por
4 ząbki czosnku
2 pomidory
sól
5 łyżek oliwy
Oczyszczone peperoni utrzeć z czosnkiem,dodać żółtko,sok z cytryny.Ucierając dodawać stopniowo 200 ml oliwy,doprawić solą.
Pomidory sparzyć,obrać ,usunąć pestki.W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy,zeszklić cebulę,dodać pomidory,tymianek.Krótko poddusić.Dodać pozostałe pokrojone warzywa,zalać 1 l wody,gotować ok 1 godz.Na patelni rozgrzać olej,usmażyć rybę pokrojoną na kawałki i krewetki.Oprószyć solą i pieprzem.
Połączyć z warzywami,posypać tymiankiem.Podawać z sosem.
|
|
Bimberki
30 dag filetów z piersi kurczaka, sok z połowki cytryny, suszone zioła prowansalskie lub rozmaryn,
1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka piwa, 1 jajko, sól, pieprz lub mielona papryka, tłuszcz do smażenia.
Mąkę miksujemy z jajkiem i piwem, doprawiamy do smaku.Odstawiamy na pół godziny. Umyte, osuszone mięso kroimy na paski. skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i sproszkowanymi ziołami, po czym odstawiamy na 20 minut. Kawałki mięska maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim tłuszczu( jak pączki) na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z frytury na cedzaku, pod którym dobrze jest umieścić bibułkowe ręczniki. Przed podaniem kazdy nadziewamy na wykałaczkę, przybieramy ( wedle własnego uznania) małym pomidorkiem, kawałkiem ogórka lub oliwką.
super jedzonko.
|
|
BABKA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI
2 szkl mąki
po 20 dag masła,pieczonej szynki
1 papryka
4 łyżki zielonego mrożonego groszku
1 op mrożonych warzyw
3 jajka
1 1/2 szkl śmietany5 łyżek startego żółtego sera
sól,pieprz,gałka
Z mąki, masła ,4 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto.Wyłożyć nim tortownicę.Zapiekać 15 min 200 stopni.Paprykę i szynkę pokroić ,wymieszać z groszkiem,rozmrożonymi warzywami.Rozłożyć na podpieczonym,ostudzonym cieście.Posypać przyprawami.Zalać jajkami wymieszanymi ze śmietana i serem.Piec 25 min 200 stopni.
|
|
KARKÓWKA Z ANANASEM
2 kg karkówki
po puszce ananasów,mleka kokosowego
po 5 dag suszonych moreli i gruszek
olej
mąka
czosnek
przyprawa Garam Masala i do karkówki
sól,pieprz
Mięso pokroić w 1,5 cm plastry,oprószyć przyprawą do karkówki,solą,pieprzem.skropić olejem,nakryć i wstawić do lodówki-2 godz.Olej rozgrzać na patelni,obsmażyć mięso,przełożyć do garnka,zalać wodą,dusić do miękkości.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Ananasy,morele,gruszki pokroić ,podsmażyć na części sosu z mięsa,podlać sokiem z ananasów.Połączyć z resztą sosu z mięsa,4 łyżkami mleka kokosowego.dodać przyprawę Garam Masala czosnek.Sos zagęścić mąką.Zalać mięso.zapiekać 10 min 190 stopni.
|
|
PSTRĄG Z ZIELONYMI SZPARAGAMI.
Składniki: 1
kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3-4 łyżki masła
500 g zielonych szparagów
250 g wyfiltetowanych wędzonych pstrągów
skórka z połowy cytryny
6 jajaek
sól,pieprz
Ziemniaki obieramy,kroimy w plastry o grubosci 1 cm i smazymy ok 30 minut z obu stron na maśle.
Koniecznie na dużej patelni.Doprawiamy solą i pieprzem
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce.Kroimy na kawałki i dodajemy do zemniaków na ok 10 minut przed końcem smażenia.
Filety pstraga kroimy na kawałki i mieszamy z warzywami,doprawiamy do smaku.
Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy ze skórką cytrynową.Posypujemy solą i pieprzem,wylewamy na patelnię z rybą i warzywami,smażymy 5 minut.
Ta potrawa na pewno zachwyci każdego z gości,ponieważ ma niezapomniany smak.
Jest zdrowa i sycąca.
Po prostu pyszna
|
Strona 4 z 10
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|