ŚLIMAKI
Ciasto;1 szkl wody,1/2 szkl mleka,1/2 szkl śmietany,2 jajka,30 dag mąki,łyżka oleju,łyżeczka kurkumy,szczupta soli.
Nadzienie;40 dag mięsa mielonego ,słoik oliwek z papryką,2 topione serki aksamitne,10 dag sera żółtego,2 cebule,1/2 szkl mleka,2 żółtka,ząbek czosnku ,sól,pieprz,tymianek,szałwia.
Ciasto;składniki ciasta połączyć,odstawić na 30 min.Usmażyć naleśniki.
Czosnek i cebulę drobno posiekać,zrumienić na oleju.Dodać mięso,podsmażyć.Osączone oliwki przekroić na połówki,dodać do miesa razem z 1 serkiem.Doprawić solą,pieprzem.nadzieniem posmarować naleśniki,zwijać w rulony.Pokroić na 4 cm plasterki.Żółtka połączyć z mlekiem serkiem dodać posiekane zioła.Sos wlać do naczynia do zapiekania,na nim ułożyć naleśniki.zapiekać 15 min-180 stopni.
|
|
ZIEMNIAKI Z SERKIEM
10 ziemniaków
300 g topionego serka aksamitnego
2 łyżki masła
3/4 szkl mleka
1/2 szkl śmietany
4 łyżki soku z cytryny
1 cebula
sól,pieprz
Serek rozpuścić z masłem,mlekiem,śmietaną.Dodać tartą cebule.doprawić solą i pieprzem,sokiem z cytryny.Ziemniaki ugotować w mundurkach,obrać ,pokrioć na 4 części.Zalać gorącym sosem.Podajemy z zieloną sałatą.
|
|
Tarta
Ciasto;40 dag mąki,20 dag masła,woda sól
Nadzienie;4 pomidory,20 dag serka topionego aksamitnego,2łyżki musztardy estragonowej,oliwa,oliwki,tymianek,sól,pieprz,ser gouda
Przygotować ciasto.połaczyć składniki.Wstawić do lodówi na 30 min.Rozłożyć na formie do tart.Podpiec na złoty kolor.Ostudzone posmarować musztardą,rozłozyć ser,ułożyć plasteki pomidorów.Posypać solą,pieprzem,tymiankiem.Skropić oliwą,ułozyć oliwki.Posypać lekko tartą goudą.Zapiekać ok 30 min.
|
|
ZAPIEKANKA
100 g cebuli,50 g masła, po2 szkl białego wytrawnego wina,wody,natka pietruszki,seler naciowy,szczypiorek z cebulą,gałka,pieprz cayenne,1 serek topiony aksamitny,1 szkl śmietanki,1 szkl koniaku,4 kromki czerstwego chleba,100 g emantalera,3 kostki bulionu
Cebulę posiekać ,dusić na maśle,dodac wino.Gotowac 10 min.dodać wodę,zielone przyprawy.pieprz,gałkę.Trzymać na ogniu ok 10 min.Serek topiony wymieszać ze śmietaną,koniakiem,dodać do cebuli.Usunąć zieleninę,dodać kostki bulionu.Kromki chleba rozłożyć w naczyniu do zapiekania,zalać sosem,posypać serem.Zapiec.Podawać gorącą.
|
|
FSZEROWANA CEBULA
8 jednakowej wielkości cebul
30 dag mielonego
pęczek natki
1 jajko
1 czerstwa bułka
1 serek topiony aksamitny
pieprz mielona ,papryka
100 ml bulionu z kostki
100 ml bialego wina
8 plasterków sera żółtego do przykrycia
Obrane cebule obgotować w osolonej wodzie-15 min.Ściąć wierzch ,wydrążyć.Wydrążone części dodać do mięsa razem z serkiem,jajkiem,namoczną i odciśnietą bułką,przyprawami.Farszem napełnić cebule.Ułożyć w naczyniu do zapiekania.Zalać bulionem,winem.Zapiekać 20 min.Wyjąć przykryć plasterkami sera,zapiekać 10-15 min.Podajemy z ziemniakami.
|
|
ZAPIEKANKA KALAFIOROWO-BROKUŁOWA
1 kalafior
1 brokuł
3 jajka
10 dag topionego serka
15 dag żółtego sera
sól,pieprz,oregano,bazylia
Kalafior i brokuł podzielić,gotować -5 min w osolonym wrzątku,osobno.Serek schłodzić,pokroić w kostkę,wymieszać z jajkami.Doprawić solą i pieprzem.Zółty ser zetrzeć na tarce,wymieszać z bazykią,oregano.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa,zalać masą jajeczną,posypać serem.Zapiekać 1 godz w temp180 stopni.
|
|
Rolada serowa
25 dag żółtego sera w kawałku
2 topione serki kremowe
10 dag wędzonego łososia
2 jajka
kostka masła
20 dag szynki
pęczek rzodkiewek
4 ogórki kiszone
sól,pieprz
2 łyżeczki musztardy
natka
Jajka ugotować na twardo,obrać,pokroić w kostke.Ogórki , rzodkiewki ,szynke pokroić w kostkę.Masło utrzeć z topionymi serkami,połączyć z jajkami,ogórkiem,szynką,rzodkiewkami.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Ser wkładzmy do woreczka foliowego i gotujemy ok 5 min.Rozwałkować na prostokątny placek.Gdy ostygnie posmarować masą,rozłożyć łososia.Posypać posiekaną natka.Zwinąć roladę.Wstwiić do lodówki o 1 godz.Pokroić w plastry.
|
|
TORT KANAPKOWY
30 dag szynki
24 kromki chleba 8x12 cm
600 g serka topionego aksamitnego
musztarda
sól
250 ml majonezu
15 dużych pieczarek
masło
Do ozdoby;szynka,żółty ser,kiełbasa,jajko,warzywa.
Pieczarki obrać zetrzeć na tarce,poddusić na patelni.Ostudzone połączyć z połową serka,75 ml majonezu.Pozostały serek wymieszać z szynką pokrojoną w paski,75 ml majonezu.Doprawić solą i pieprzem,Tacę wyłożyć folia,ułożyć 2 warstwy chleba przełożone masłem,pieczarkami,szynką.Boki i wierzch posmarować majonezem.Udekorować wegług uznania.Wstawić do lodówki na 2 godz.
|
|
MAKARON Z SERKIEM I BROKUŁAMI
25 dag makaronu świderki
1 brokuł
1 szkl mleka
1 cebula
1/2 serka topionego aksamitnego
łyżeczka mąki
1/2 szkl startego żółtego sera
vegeta,sól,pieprz ziołowy
przyprawa do dań włoskich
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuł podzielić ugotować w osolonej wodzie.Cebulę posiekać,usmażyć,doprawić vegetą,pieprzem.Dodać brokuł,chwile smażyć.Mleko podgrzać ,wymieszać z serkiem,mąką,przyprawą.Połączyć z brokulem,zagotować .Polewamy makaron.
|
|
ROLADA SZPINAKOWA
20 dag mrożonego szpinaku
1 op sera camembert
10 dag topionego serka aksamitnego
10 dag szynki
100 ml śmietany
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól czosnkawa
pieprz
1 op ciasta francuskiego
białko
Szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać ,aż się rozmrozi.Camembert pokroić na kawałki,dusić ze szpinakiem aż się roztopi.Czosnek rozgnieść. Serek topiony roztopić w małej ilości ciepłej wody,połączyć ze szpinakiem i czosniem.Doprawić solą i pieprzem.Szynke pokroić w kostke,dodać do szpinaku.Dusimy aż powstanie masa.Dodać śmietanę.Ciasto francuskie rozwinąć ,posmarować masą,dokładnie dociskając końce.Posmarować roztrzepanym białkiem.Zapiekać 40 min-180 stopni.
|
|
ZAPIEKANKA POROWA
CIASTO;50 dag mąki,15 dag twarogu,4 łyżki oleju,3 jajka,3 łyżeczki pr do pieczenia,3 łyżki pestek słonecznika
Nadzienie;3 pory,4 łyżki oleju,20 dag szynki,10 dag serka topionego aksamitnego,kostka rosołowa.
SOS;15 dag żółtego sera,20 dag śmietany,9 łyżek mleka,1/2 łyżeczki gałki musztatołowej,sól
Ciasto;zagnieść ciasto z podanych składników,2/3 ciasta rozwałkować ,wyłożyć formę,resztą ciasta wyłożyć brzegi.
Nadzienie;pory oczyścić ,pokroić w plasterki,usmażyć na oleju.dodać pokrojoną szynkę,serek topiony,rozkruszona kostkę rosołową.Rozłożyć na cieście.
SOS;ser zetrzeć na tarce,wymieszać z jajkami,śmietaną,mlekiem.Doprawić przyprawami.Zalać farsz.Zapiekamy 45 min-170 stopni.
|
|
Zapiekanka warzywna
1/2 brokuła
cukinia
pomidor
filet z kurczaka
20 dag śmietany
serek topiony aksamitny
1 op makaronu świderki
tymianek,sól,pieprz,vegeta
oliwa
Cukinię kroimy w kostkę,smażymy na oliwie 5 min.Diprawiamy przyprawami.Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie.Połączyć z cukinią.Mięso kroimy na kawałki,oprószamy przyprawani,smażymy.Makaron ugotować według przepisu.Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem,ułożyć cukinie z brokułem,mięso,makaron.Serek wymieszać ze śmietana,doprawić ziołami zalać danie.Zapiekać 25 min-180 stopni.
|
|
ROLADA ŁOSOSIOWA
20 dag wędzonego łososia w plasterkach
15 dag twarogu
serek topiony aksamitny
szczypiorek
natka
ząbek czosnku
sól,pieprz
Sery miksujemy na krem,dodajemy rozgnieciony czosnek,posiekany szczypiorek i natkę.Płaty łososia ulkadamy na desce,tak aby zachodziły na siebiei utworzyc prostokąt.Smarujemy kremem,zwijamy rulon.Wsawić do lodówki na 3 godz.Podajemy na grzankach z bułki lub bagietki.
|
|
Makaron z sosem serowym
3 kolorowe papryki
1 op makaronu rurki lub pióra
2 topione serki aksamitne
250 ml słodkiej śmietanki
20 dag mortadeli
1 cebula
kostka rosołowa
olej,sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie.Ser wymieszać w gorącym rosole,dadać do cebuli ,zagotować.Dodać śmietankę.Papryki i kiełbasę pokroić w kostke,posmażyć na oleju.dodać do makaronu.Polać sosem.
|
|
Kolorawa rolada serowa
50 dag żółtego sera
20 dag wędlin
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 puszki groszku
2 ugotowane marchewki
1/2 kostki masła
pęczek natki lub szczypiorku
100 g topionego serka aksamitnego
sól,pieprz
Żółty ser włożyć do woreczka foliowego ,umieścić w gorącej wodzie,aż zmieknie.rozwałkować ,tworząc prostokąt-5 cm grudości.Masło i serek topiony utrzeć,doprawić .Jajka,wędlinę i marchewki pokroić w kostkę,dodać natkę,osączony groszek.Połączyć z masą serową.rozłożyć na serze.Zwinąć roladę.Zawinąć w folię,wstawić do lodówki na 2 godz.Pokroić w plasterki.
|
|
Krem cebulowy
20 dag topionego serka aksamitnego
10 dag serka topionego z szynka
3 zabki czosnku
400 ml bullionu warzywnego
łyżeczka soli
pieprz
pęczek natki
grzanki czosnkowe
Czosnek i cebulę posiekać.Serki rozgnieść,zalać gorącym bulionem.Dodać czosnek i cebule,zmiksować ,Gotować 10 min.Doprawić .Podajemy z grzankami ,posypane natką.
|
|
Roladki serowe
2 serki topione aksamitne
pęczek szczypiorku
5 plasterków szynki konserwowej
15 plasterków sera żółtego bez dziór
Szczypiorek posiekać.Szynkę pokroić drobną kostkę.Wszystko mieszamy z serkami,ucieramy na jednolitą masę.Każdy plasterek sera smarujemy warstwą serowej masy.Zwijamy roladki.Ozdobnie obwiązujemy szczypoiorkiem.
|
|
Zupa serowa
50 ml bulionu
125 ml mleka
1 serek topiony aksamitny
125 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki grzanek
1/2 peczka natki
sól,pieprz,gałka,
czosnek w proszku
Bulion zagotować z mlekiem,dodać serek,gotować ,aż się roztopi.Wlać wino.Doprawić do smaku solą ,pieprzem,gałką czosnkiem.Posypać posiekaną natką.Podajemy z grzankami.
|
|
Cannelloni ze szpinakiem
17 rurek cannelloni
2 op mrożonego szpinaku
40 dag sera ricotta
2 topione serki aksamitne
350 ml mleka
2 ząbki czosnku
kostka rosołowa
łyżka masła
cebula
maggi
1/2 plmidora
suszone pomidory
olej
Cebule pokroić w kostke,zeszklić na maśle,dodać szpinak,dusić ,aż się rozmrozi.dodać pokruszoną kostę rosołową,rozgnieciony czosnek.Doprawiamy maggi,mieszamy z ricottą.Mleko podgrzać ,dodać serki,roztopić.Cannelloni gotujemy al dente.Nadziewamy szpinakiem,układamy w żaroodpornym naczyniu.Zapiekamy 25 min.Podajemy z sosem,posypane suszonymi pomidorami.
|
|
Zupa kremowa
1 szkl makaronu
po 1 marchew,pietruszka
kawałek selera
1/2 szkl zielonego groszku
1 kostka rosołowa z indykai kury
1 serek topiony aksamitny
łyżka żółtego sera
200 ml śmietanki kremówki
2 żółtka
natka pietruszki
łyżeczka bazylii i oregano
Kostki rosołowe rozpuścić w 5 szkl wody,dodać pokrojone w plasterki warzywa.Gotować ok 15 min.Makaron ugotować al dente.Śmietankę wymieszać z żółtkami.Gdy warzywa będą miękkie ,dodać śmietankę,serek topiony,rozpuścić.Dodać makoron,groszek,żółty ser.Gotować ok 5 min.Doprawić oregano,bazylią.Posypać natką.
|
Strona 2 z 6
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|