Rurki z sosem miesnym
30 dag mięsa mielonego
1 cebula
mała puszka pomidorów
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
1 serek topiony aksamitny
500 g makaronu rurki
sól,pieprz
Makaron ugotować według przepisu al dente.Mięso dusimy z cebulką,dodajemy pomidory,,serek.Gdy się roztopi,dodajemy wszystkie zioła,doprawiamy do smaku soplą i pieprzem.Makaron rozkładamy na talerz,na środek nakładamy sos.
|
|
Rolada z pieczarkami
50 dag żółtero sera w jednym kawałku-gouda
3 topione serki aksamitne
1/2 kostki masła
3 jajka ugotowane na twardo
25 dag pieczarek
koperek
Zadotować wodę w garnku,wlożyć ser do foliowego woreczka ,umieścić w wodzie na ok 1/2 godz.Miękki rozwałkować .Serki utrzeć z masłem,dodajemy podsmażone pieczarki,pokrojone w kostke jajka,koperek.Doprawiamy przyprawami.Rozkładamy farsz na płacie sera,zwijamy jak makowiec.Owinąć folią ,wstawić do lodówki do ostygnięcia.Przed podaniem kroimy w plastry.
|
|
Zapiekane warzywa
1 kg drobnych ziemniaków
1 brokuł
1 cebula
3 marchewki
30 dag szynki wieprzowej-surowa
2 szkl śmietany
sól,pieprz,gałka
1 serek topiony aksamitny
Ziemniaki obrać,obgotować -10 min.Brokuł podzielić na różyczki,blanszować w osolonej wodzie.Marchew pokroić w plasterki,cebule poszatkować.Mięso pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć cebulę i marchew,zdjąć.Na tym samym tłuszczu podsmażyć szynkę,wwmieszać z cebulą marchewką,brokułami,ziemniakami.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Śmietanę i ser wymieszać,doprawić przyprawami.zalać warzywa.Zapiekać ok 40 min-180 st.
|
|
Naleśniki z parówkami
Farsz;8 parówek,40 dag pieczarek,cebula,szczypiorek,sól,pieprz.
Ciasto;1 szkl mleka,2 jajka,1/4 łyżeczki kurkumy,szczypta soli,olej
Sos;cebula,2 łyżki masła.1 szkl śmietany,szkl kremówki,10 dag topionego serka aksamitnego,gałka,sól,pieprz,szczypiorek
Ciasto;składniki zmiksować ,odstawić na 15 min.Usmażyć naleśniki.
Farsz;cebulę zeszklić,dodać pokrojone pieczarki,poddusić,aż sos odparuje.dodać pokrojone w krążki parówki,smażyć kilka minut.Posmarowac ciepłe naleśniki.Składać w kopertę.Polać sosem posypać szczypiorkiem.
Sos;cebulę zeszklić na maśle,dodać śmietanę,serek,zagotować.Doprawić.
|
|
ZUPA MIĘSNO-POROWA
1 kg miesa wieprzowo-wołowe
3 l wywaru miesnego może być z kostki
2 pory
2 marchewki
1/2 op makaronu świderki
2 topione serki aksamitne
10 dag sera żółtego
pieprz
majeranek
olej
Mięso posmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju.Pory pokroić w paski,marchew w kostkę.Wywar zagotować,włożyć warzywa i mięso,gotować 20 min.dodać serki,makaron,przyprawy.Gotować ok 10 min.Przed podaniem zupę posypujemy startym serem.
|
|
Fasolka szparagowa
600 g fasolki szparagowej
250 ml bulkionu miesnego z kostki
2 łyżki masła
duża cebula
200 g pieczarek
łyżka mąki
100 g keczupu
serek topiony aksamitny
sól,pieprz,majeranek,curry
Fasolkę pokroić na kawałki ugotować.Mięso pokroić w kostke ,podsmażyć razem z posiekaną cebula,skropić wodą dusić do miekkości.Pieczarki obrać ,pokroić w paski,usmażyć,oprószyć maką i zasmażyć na rumiano.Połączyć z miesem,fasolką,Dodać ser,kuczup.Dusić kilka minut,Doprawić przyprawami.Podaję i kluskami lub pieczywem.
|
|
Pizza
Ciasto;10 dag drożży,1 kg mąki,łyżka cukru,łyżeczka soli,200 ml piwa.
SOS;mały koncentrat pomidorowy,po łyżeczce oregano,bazylii,cukru
Farsz;filet z kurczaka,20 dag szpinaku,20 dag serka topionego aksamitnego,30 dag sera żółtego,30 dag kabanosów,3 cebule,oregano,ser feta,przyprawa do gyrosa.
Ciasto;składniki ciasta mieszamy z 400 ml wody,odstawiamy do wyrosnieęia.Dzielimy na 5 części.Rozwałkować.
Składnii sosu mieszamy z 3 łyżkami wody.Smarujemy placki.Układamy plasterki kabanosówFilet wcześniej pokroić w kostke oprószyć przyprawą,podsmażyć.Ułożyć na cieście.Piórka cebuli,serek topiony i feta,Rozmrożony szpinak,Całość posypujemy startym żółtym serem.Zapiekamy ok 20 min 250 st.
|
|
Rolada
30 dag żółtego sera
2 jajka ugotowane na twardo
1 serek topiony aksamitny
1 cebula
2 ząbki czosnku
peczek szczypiorku
1/2 czerwonej papryki
2 plasterki szynki
sól pieprz
Serek topiony rozgnieść,resztę składników oprócz sera drobno siekamy,łączymy z serkiem topionym.Doprawić do smaku przyprawami.Ser włożyć do foliowego woreczka i umieścić do gorącej wodzie.Gdy zmieknie ,rozwałkować na prostokąt.Rozkładamy masę ,zwijamy roladę.Na noc wstawić do lodówki.Dobrze się kroi jak jest lekko zmrożona.
|
|
NADZIEWANE SELERY
4 selery
50 g fasoli używam z puszki
2 jajka
50 g utartego chrzanu
50 g serka topionego aksamitnego
2 żółtka
50 ml śmietany
sól,pieprz
sok z cytryny
2 łyżki masła
Selery ugotować,obrać,przekroić na połówki i wydrążyć.Skropić sokiem z cytryny.Jajka ugotować na twardo,zmielić.Połączyć z fasolą,chrzanem,rozgniecionym serkiem,żółtkami,śmietaną.Doprawić przyprawami.Napełnić selery.Posypać wiórkiami masła.Zapiekać.
|
|
NADZIEWANE POMIDORY
8 pomidorów
50 g fasoli z puszki
100 g mięsa z pieczonej kaczki
20 g kaparów
1/2 serka topionego aksamitnego
40 g papryki konserwowej
30 g koncentratu pomidorowego
100 g majonezu
natka pietruszki
sól,pieprz,cukier
sałata
Z pomidorów ściąć czubki,wydrążyć środki,posypać przyprawami.Odstawić na 30 min.Ser rozgnieść z majonezem.Dodać pokrojone mieso,osączoną fasolę,kapary,zmieloną papryke,koncentrat.Doprawić przyprawami.Napełnić pomidory.Przykryć odcietymi czapeczkami.Ułożyć na lisciach sałaty.
|
|
Makoron z leśnymi grzybami
400 g leśnych grzybów mrożonych lub pieczarek
1 por
300 g szynki sojowej
8 łyżek bulionu z kostki
250 g makarony rurki lub kokardki
2 op serka topionego aksamitnego
pęczek natki
sól,pieprz
3 łyżki oliwy
Por posiekać ,podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.Dodać pokrojoną szynkę,zrumienić.Grzyby pokroić w kostke,dodać do potrawy.Smażyć do miekkości.Skropić bulionem,gotować do odparowania płynu.Dodać rozgniecione serki.Doprawić przyprawami.Makaron ugotować według przepisu.Odcedzić,połączyć z sosem,podgrzewać ,aż serki sie roztopią.Posypać posiekną natką.
|
|
FASOLKA SZPARAGOWA
800 g fasolki szparagowej
2 łyżki masła
100 ml śmietanki
50 g koncentratu pomidorowego
50 g przecieru z suszonych moreli
50 g serka topioneo aksamitnego
sól,pieprz
cukier.sok z cytryny
Fasolka pokroić na kawałki,ugotawać w osolonej wodzie.Odcedzić,połączyć z rozgniecionym serkiem,śmietanką,koncentratem przecierem z moreli.Dusić kilka minut ,aż ser się roztopi.Doprawić przyprawami.
|
|
BUŁECZKI Z SOSEM SEROWYM
Ciasto;2 szkl mąki,5 dag drożdży,3 łyżki oliwy
Farsz;4 ząbki czosnku,50 g miesa mielonego-mieszane,25 dag sera żółtego,mały koncentrat pomidorowy,sól,pieprz.
Sos;kostka rosołowa,15 dag serka topionego aksamitnego,4 ząbki czosnku,ziele ang,liść laurowy,majeranek,tymianek,bazylia,kolendra,tłuszcz
Ciasto;drożdże rozpuścić w 1 szkl cieplej wody.Rozczyn wlać do maki,dodać oliwę.zagnieśc ciasto.Odstawić do wyrośnięca.
Mięso smażymy,dodajemy koncentrat,starty ser,rozgnieciony czosnek.Doprawiamy przyrawami.
Ciasto rozwałkować ,szklanką wycinać krążki,na środek kładziemy porcje farszu.Przykywamy drugim krążkiem ciasta,dociskając brzegi.Odstawiamy do wyrosnięcia.Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia.
Zagotować 1,5 szkl wody,dodać kostkę rosołową,przyprawy,serek.Podgrzewamy aby serek się roztopił.Doprawiamy czosnkiem.Polewamy buleczki.
|
|
Makoron z kurczkiem
1 op makaronu rurki,kokardki
30 dag piersi kurczaka
30 dag pieczarek
cebula
ząbek czosnku
200 ml śmietany 18 %
serek topiony aksamitny
sól
kolorowy pieprz
garść rukoli
oliwa
Mięso pokroić w kostkę,cebulę i czosnek posiekać,pieczarki pokroić w plasterki,serek rozgnieść.Makaron ugotować al dente.Cebule zeszklić na oliwie,dodać czosnek,mięso.Oprószyć solą i pieprzem.smażyć ,aż mięso się zetnie.Dodać pieczarki,smażyć do zrumienienia.Dodać smietankę,serek{ wcześnej wymieszany z kilkoma łyżka mi gorącego sosu}Smażyć,aż serek się roztopi.Doprawić przyprawami.Mieszamy z makaronem.Podajemy z rukolą.
|
|
FASOLKA Z SZYNKĄ
700 g fasolki szparagowej
150 g szynki wędzonej
150 g serka topoionego aksamitnego
łyżka masła
2 żółtka
natka
sól,pieprz,cukier
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie,pokrojoną na miejsze kawałki.Odcedzić,dodać szynkę pokrojoną w paski ,rozgnieciony serek.Dusić ,aż serek sie roztopi.Żółtka roztrzepać z masłem ,dodać do fasolki.Ciągle mieszając dusić kilka minut.Dodać posiekaną natkę ,doprawić przyprawami.Podajemy do mięs lub jako samodzielne danie.
|
|
NADZIEWANE OGÓRKI
4 ogórki sałatkowe
po 50 g fosoli z puszki,migdałów,serka topionego aksamitnego
100 g papryki konserwowej.80 g majonezu,20 ml białego wytrawnego wina,sól,pieprz
sałata
Ogórki przekroić wzdłuż na połówki,wydrążyc środki.Posypać przyprawami,odstawić na 30 min.Paprykę zemleć,połączyć z osączona fasola,posiekanymi migdałami.Serek utrzeć z majomezem i winem,dodać do farszu.Napełnić ogórki.ułożyć na liściach sałaty,posypać natką.
|
|
NADZIEWANE BAKŁAŻANY
8 bakłażanów
100 g fosoli z puszki
2 jajka ugotowane na twardo
50 g szynki wędzonej
1 żółtko
40 g orzechów włoskich
25 ml śmietany
sól,pieprz
sok z cytryny
2 łyżki masła
50 g serka topionego aksamiltnego
Bakłażany przekroić wzdłuż,wydrążyć.Skropić sokiem z cytryny,posypać przyprawami.Jajka zmielić,dodać posiekaną szynkę,żółtko,posiekane orzechy,śmietanę wymieszaną z serkiem,Doprawić przypawami.Napełnić bakłażany,ułożyć wiórki masła.Upiec.
|
|
Faszerowana kapusta
1 główka białej kapusty
20 dag pieczarek
10 dag fasoli z puszki
2 żółtka
100 g wędzonego boczku
2,5 łyżki masła
100 g keczupu
100 g serka topionego aksamitnego
Oszyszczoną kapuste pokroić na 4 części,zalaś osoloną wodą ,ugotować.Fasolę zemleć dodać podsmażone pieczarki,serek,drobno posiekany boczek,żółtka.Doprawić przyprawami.Masę nałożyć pomiędzy liscie,docisnąć.Ułożyć w naczyniu żaroopornym,polać keczupem.upiec w piekarniku.Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
|
|
Nadziewnany ogórek lub kabaczek
4 ogórki lub kabaczki
100g wędzonego boczku
1 cebula
40 g koncentratu pomidorowego
50 g wędzonej szynki
50 g topionego serka aksamitnego
1 jajko
2 łyżki masła
białe wino wytrawne
sól,pieprz,czosnek
Ogórki lub kabaczki przekroić wzdłuż,wydrążyć.Posypać przyprawami ,odstawić na 30 min.Boczek i szynkę pokroić w kostkę.Cebulę posiekać usmażyć,dodać pozostałe składniki i przyprawy.Napełnić ogórki,skropić winem,ułożyć wiórki masła.upiec. W czasie pieczenia skrapiać winem.Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
|
|
Nadziewane ziemniaki
12 ziemniaków
duża cebula
200 g cielęciny lub mięsa z kurczaka
2,5 łyżki masła
40 g koncentratu pomidorowego
żółtko
100 g topionego serka aksamitnego
natka pietruszki
sól,pieprz
Obrane ziemniaki,wydrążyć,obgotować w osolonej wodzie 6-8 min.Mięso zemleć,podsmażyć z posiekaną cebulą,skropić wodą dusić do miekkości,dodać serek,rozpuścić.Dodać koncentrat,żółtko,doprawić przyprawami,wymieszać z posiekaną natką.Napełnić ziemniaki,ułożyć wiórki masła.Upiec.Podajemy z surówkami.
|
Strona 3 z 6
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|