Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Wygraj herbaty nie z tej ziemi!

Utworzony przez milutka204@wp.pl, 5 marca 2010 o 06:59
Tortilla z kurczakiem Składniki pół filetu z piersi kurczaka (60g) liść sałaty (10g) 3 plasterki pomidora (21g) średni ogórek (100g) 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g) ząbek czosnku (7g) łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml) pół łyżeczki masła (3g) 2 łyżki mąki kukurydzianej (20g) 1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g) szczypta soli woda Sposób przygotowania Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko.Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu. Mięso: Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzycić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości. Sos: 2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym. Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sarma to takie gołąbki, tyle, że z liści kiszonej kapusty. To mój ulubiony smak Chorwacji obok "zadarskiej kremy"- pyyyycha ciacha. Sarma można powiedzieć ma jeszcze "kuzynów" arambasici- gołąbki, ale w liściach winogron . A sarma jest też podawana jako smakołyk węgierski- niestety nie pamiętam nazwy, ale Makłowicz kiedyś to prezentował. Dzisiaj wszystkie kuchnie przenikaja się i wszędzie można odnaleźć jakieś podobieństwa. Szokiem było dla mnie odnalezienie w Sukosanskim(Chorwacja( menu "krupnik"! Wracając do sarmy stwierdzam, że chyba lepiej mi smakuje niż gołąbki. Po prostu jeszcze mi się nie przejadła. U nas problemem jest zdobycie ukiszonej w całości główki kapusty. Ja sobie radzę w ten sposób, że przywożę kilka vaccuum do Polski i tak czekają na specjalne okazje. Właśnie pojutrze robię moje popisowe danie i mam tremę, gdyż dla polskich przyjaciół i rodziny robiłam nie raz, a w tę niedzielę gościmy rodowitego Bośniaka (Serba) i nie wiem czy to będzie smak południa. Te potrawę je się głównie zimą, gdy już się ukisi kapusta,ale w dzisiejszych czasach...(nawet truskawki w zimie). Sposób przyrządzania tej potrawy jest szybki i prosty, ale to oczekiwanie aż się udusi... wieki całe. przeważnie ze 3 godziny jeśli jest spory gar. Nie można tu podać proporcji, dostosowuje się ilość mięsa do wielkości główki, a rodzaj do upodobań. I przyprawy wg gustu, ale na pewno cebula, sól, pieprz, czosnek, sproszkowana papryka. Ja przeważnie robię z mielonej łopatki i trochę wołowinki. A tradycyjna jest z jagnięcinką! Kapustę trzeba trochę namoczyć przed robotą , bo kwaśna jak pierun. A potem tj gołąbki zawijamy mięsko w liść i na bok. Resztę kapusty, która zostaje siekamy i wykładamy częścią spód gara i na to żeberka, wędzony boczeka czasem i insze mięski i na to nasze gołębie i na to szatkowana kapucha-warto dokupić jeszcze z pół kilo naszej- i żeberkomięsko. podlewamy trochę oliwą i wywarem- rosołkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sproszkowaną paprykę i ... dusimy; dłuuuugo dusimy na małym ogniu. Pamiętajcie "svaka kuća svoju sarmu ima!" czyli każdy dom ma swoją sarmę. Jedni dodają jesze ryż do mięsa inni czosnek. Dla mnie najważniejsze jest to, że to potrawa przywieziona z wakacji , rewelacja na poprawienie humoru, biesiadę, wspominki zdjęciowe. Więc "dobar tek" (smacznego)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Moją ulubioną potrawa są naleśniki biszoptowe z nadzieniem owocowym. Składniki: 2szklanki mleka. szklanka wody gazowanej, 2 żółtka, 4łyzki cukru, szczypta soli, mąka, olej roślinny. Wykonanie: żółtka ubić z cuktem i szczypta soli na pulchną masę, dodać mleko, wodę i 2łyżki oleju- dobrze wymieszac wszystko. Następnie dodać mąkę przesianą w ilości, aby ciasto było gęstości śmietanki i dobrze rozlewalo sie po patelni, wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni juz bez dodatku tłuszczu. Na nalesnik połozyc rozmrożone jagody, truskawki, jablka smazone. Zwinąć w rulon, polać jogurtem- może byc owocowy-, posypać czekoladą, owocami lub śmietana i cukrem pudrem. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Super przepis na pyszną przystawkę: pierś z kurczaka pokroić na grubą kostkę, panierowac w roztrzepanym jajku i ziarnie sezamowym wymieszanym z niewielką ilością tartej bułki, usmażyć na oleju na złoty kolor. Różowy sos : kilka łyżek majonezu wymieszać z żurawiną lub borówkami ze słoika, dodać kilka ząbków czosnku przeciśnietych przez praskę, całość przetrzeć przez sitko aby uzyskać jednolitą, różową masę. Podawać w miseczce do kostek kurczaka w sezamie, wyłożonych na półmisku z sałatą. SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
kotlety drobiowe a'la KFC (bardzo delikatne,kruche,soczyste) piersi z kurczaka 60 dag mąka pszenna 20 dag sok z cytryny świeżej sól biały pieprz jaja kurze 2 sztuki olej rzepakowy do smażenia Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i wykroić porcje jak na kotlety. Wszystkie natrzeć sokiem z cytryny wyciśniętym, solą oraz białym pieprzem.Odstawić na 30minut, maczać w rozmąconym jajku a następnie w przesianej mące pszennej. W wolnej chwili rozgrzać olej na patelni i na dobrze rozgrzany układać tak przygotowane piersi. Smażyć na złoty kolor. Podawac gorące od razu po przyrządzeniu udekorowane cząstkami cytryny. Wyśmienicie s makują z surówki z białej kapusty z majonezem oraz frytkami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SAŁATKA CHIŃSKA Z MAKARONEM MAKARON W KSZTAŁCIE RYŻU 500G (UGOTOWANY) ŚWIEŻY KOPEREK-2 PĘCZKI MAJONEZ LIGHT 200ML OGÓREK ŚWIEŻY ZIELONY 2 SZTUKI SÓL BIAŁY PIEPRZ PIERŚ Z KURCZAKA 200G PRZYPRAWA GYROS MAKARON UGOTOIWAC NA NIEZBYT MIĘKKO W OSOLONEJ WRZĄCEJ WODZIE. ODCEDZIĆ I PRZELAĆ ZIMNA WODĄ, OSTUDZIĆ. PIERŚ UMYTĄ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ USMAŻYĆ NA OLEJU -W MIĘDZYCZASIE PODSYPAĆ PRZYPRAWA -DELIKATNIE DO GYROSA. ZESMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR. OGÓRKA KOPEREK DOKŁĄDNIE UMYĆ ODSĄCZYĆ I SKROIĆ-OGÓRKA MOŻNA ZETRZEĆ NA GRUBEJ TARTCE JARZYNOWEJ. WSZYSTKO WRZUCIĆ DO DUZEJ MISKI, NASTĘPNIE ZMIESZAĆ DOPRAWIĆ DO SMAKU. PODAWAC W SZKLANEJ MISIE-WTEDY EFEKTOWNIE WYGLĄDA. PODAWAC SCHŁODZONĄ Z JASNYM LUB CIEMNYM PIECZYWEM
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Szyszki toffi 250g margaryny ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 szklanki mleka w proszku 200g ryżu prażonego Najpierw sporządzamy masę kakaową. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę i wszystko stawiamy na ogniu często mieszając. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.Z otrzymanej masy za pomocą dłoni maczanych w prxegotowanej zimnej wodzie formujemy ciasteczka (szyszki) i układamy na blaszce do pieczenia do stężenia. Po paru godzinach są gotowe do podania.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
MIĘSA PIECZONE różne rodzaje mięs: boczek, szynka, łopatka,żeberka-wg uznania czosnek w ząbkach przyprawa do kurczaka musztarda 2 łyżki ketchup pikantny 120 ml sos sojowy 20ml miód 50ml Mięsa dokładnie umyc, i nasmarowac marynatą: czosnek zmiażdzyc przez praske do czosnku, dodac wszystkei przyprawy płynne i przypraweę do kurczaka a następnie mięsa nasmarowac marynata. Tak pzrygotowane schłodzic w lodówce przez kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ułożyc na blasze wysmarowanej oliwą i wstawic do nagrzanego piekarnika do temperatury 250st.C. Piec w zależności od wielkości mięsa-przyjmując 1godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Mięso w czasie pieczenia dokładnie polewac wytworzonym sosem pieczeniowym. Podawac z ziemniakami i surówką na zimno jako danie obiadowe bądź jako przystawkę.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
ubóstwiam jej smak:)smakuje naprawde jak gyros:)ale świetnie wygląda i jest naprawde extra!!!! Polecam ją szczerze:)wyśmienicie smakuje z ...piwkiem:)i przy plotkach:) Polecam Dariusz W.z Lublina SAŁATKA GYROS:)))) 1 kapusta pekińska papryka konserwowa 30dag ogórek konserwowy 30dag cebula świeża -3 szt kukurydza z puszki ketchup pikantny sól pieprz majonez 1 1/2 szklanki ser feta 50g czosnek swieży-2 zabki pomidor pierś z kurczaka podwójna przyprawa do gyrosa lub kebaba olej do smażenia Pierś z kurczaka umyc dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę ,następnie wymieszac dokładnie w przyprawie do gyrosa lub kebaba i pozostawić na 2 godziny by przeszła przyprawami. W miedzyczasie zrobić sos majonezowo czosnkowy-zmiksowac lub zblenderować majonez ser feta oraz czosnek na delikatną dobrze zmieloną masę.Kurczaka kostkę podsmażyć na złoty kolor na oleju a następnie schłodzić. Schłodzić sos w lodówce. Wszystkie świeże warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostke , te z zalewą odcedzic i również pokroić w kostkę. Całośc układać-warstwami-wg uznania w ozdobnej szklanej misie a miedzy warstwami ma znajdować się sos majonezowy oraz ketchup.Na samej górze ma byc kurczak. Sałatkę podajemy z pieczywem swieżym oraz masełkiem. Smakuje wyśmienicie!!!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka „Wieżowce” Mięso z pieczonego kurczaka 100g boczku wędzonego 4 twarde pomidory sałata lub strąki papryki 2 jaja ugotowane na twardo mały słoiczek majonezu 8 kromek pieczywa tostowego sól pieprz sos czosnkowy Pieczywo tostowe zrumienić lekko w opiekaczu i każdą kromkę podzielić na 4 części –równe. Mięso z kurczaka po zdjęciu skóry pokrajać na plastry mniej więcej tego formatu co chleb Ustawić „ wieżę” ze składników: chleb posmarowany lekko majonezem na to kurczak talarek jajka boczek –można zgrillować listek sałaty lub papryka i znowu pieczywo Całość doprawić i polać delikatnie sosem czosnkowym.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka apetyczna pomidor 2szt pekinka 1szt feta oliwki ciemne 100g kurczak wędzony 200 g fasola czerwona 1 puszka kukurydza z puszki 1 puszka pieczarki parzone pokrojone w plastry 40 dkg czosnek świeży miażdżony 3 zabki sól pieprz-do smaku ogórek świeży 1 szt Wszystkie warzywa świeże dokładnie opłukac obrac , pokroić w drobną kostkę. Warzywa w zalewie otworzyć i odsączyć z niej, Kurczaka obrac ze skórki i pokroić w kostkę, Pieczarki pokroić w plastry i sparzyć w zakwaszonym kwaskiem cytrynowym wrzątku. Zmiażdżony czosnek sól i pieprz wymieszać z majonezem. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.Układać warstwami sałatkę i co 3 warstwy polewac sosem majonezowo czosnkowym. Ja układam następująco: pekinka, fasola czerwona, pekinka,sos, ogórek,kurczak, pieczarki,sos, pekinka, kukurydza,sos, pekinka, feta, pomidor, oliwki czarne. Przed podaniem ochłodzić. Wytwornie sałatka smakuje z grzankami czosnkowymi na ciepło. Pięknie wygląda w szklanej misie lub salaterce gdyż wygląda w niej bardzo efektownie i zachęca do konsumpcji swoim wyglądem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ubóstwiam go robić a potem wspólnie ze swoją kobietą pałaszować. Nasi znajomi po prostu go kochają. MIĘSNY CHLEBEK SKŁADNIKI: Masa mięsna: 2/3 szklanki bułki tartej 1 szklanka mleka 70 dag mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki majeranku lub szałwii Pasta: 3 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki ketchupu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka gorczycy SPOSÓB WYKONANIA: Bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw na 20 minut. Dodaj pozostałe składniki masy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej prostokątnej foremki. Wymieszaj wszystkie składniki pasty, posmaruj wierzch chlebka. Piecz około 45 minut w temp. 175°C.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
kotlety -schabowe kieszonki nadziewane schab 1 kg sól pieprz vegeta czosnek mąka jajko 1 szt do farszu jajka do panierowania kotletów-2szt natka pietruszki ½ pęczka kukurydza 200 g ser żółty pikantny 150 g papryka czerwona 1 strąk groszek zielony 200g pieczarki 200g podsmażone na oleju Schab dokładnie umyć pod bieżąca wodą i natrzeć przyprawami-solą vegetą pieprzem papryką i zmiażdżonym czosnkiem.Przygotowac farsz do nadziewania-kukurydzę i groszek odcedzic z zalewy, dodać siekaną natkę tarty ser żółty oraz pokrojoną drobno paprykę czerwoną dodać podsmażone pieczarki tarte na tarce grubej oraz 1 szt jaja kurzego. Doprawić do smaku, dobrze dokąłdnie wymieszać.Ze schabu wykrajać kotlety dość grube tak by zrobić w nich dodatkowo „kieszonki”. W przestrzeń tych kotletów nakładac farsz. Spinac wykałaczkami bok Obtaczac w rozmąconym jajku oraz mące smazyc na złoty koloz z obu stron.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
zupa cebulowo serowa z grzankami składniki: 2 l wody ziele angielskie liść laurowy 2 kostki drobiowe Knorr odrobina pieprzu cebula 1kg 150 ml oleju 3 serki topione tradycyjne (te po 100g) chleb tostowy kilka kromek ser żółty pikantny 200g Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostki rosołowe oraz ziele i listek,gotujemy około 10-15 minut, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor krojoną w plastry cebulę.Tak podsmażoną wrzucamy na wrzący wywar, gotujemy do miękkości-około 40minut. Do wywaru dodajemy 3 serki topione, całośc mieszamy rózgą kuchenną, zagotowujemy. Gdy troszkę przestygnie blenderujemy ją na aksamitnie gładką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, zagotowujemy.W miedzyczasie robimy grzanki-odkawujemy brzegi chleba tostowego zas miąższ kroimy w pasy a następnie kostkę, taką kostke na patelni teflonowej bez tłuszczu opiekamy na złoty kolor. Żółty ser ścieramy na tarce.Grzanki układamy w miseczce, ser też. Podajemy zupe gorącą we flaczarkach a następnie posypujemy grzankami i tartym serem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
salcesonik na słodko z bakaliami i rumem 1 paczka wafli 4-5 sztuk 3-4 paczek herbatników 1 galaretka wiśniowa 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny zwykłej 1 cukier waniliowy 1 opakowanie migdałów 1 opakowanie rodzynek sułtanek 400 g orzechów włoskich łuskanych Wafle ułożyć w mokre ściereczki(wafel mokra sciereczka wafel mokra ściereczka itd). Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Do garnka wrzucić kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewać na małym ogniu nie doprowadzając do gotowania, ciągle mieszając. Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać. Dodać bakalie i na końcu galaretkę. Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy i zawijamy wafle jak rolade. Powinno wyjść 3 rolady z tej proporcji . Schłodzić po ostygnieciu w lodówce, nadaję się do krojenia najlepiej na następny dzień.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
zupa cebulowo serowa z grzankami składniki: 2 l wody ziele angielskie liść laurowy 2 kostki drobiowe Knorr odrobina pieprzu cebula 1kg 150 ml oleju 3 serki topione tradycyjne (te po 100g) chleb tostowy kilka kromek ser żółty pikantny 200g Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostki rosołowe oraz ziele i listek,gotujemy około 10-15 minut, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor krojoną w plastry cebulę.Tak podsmażoną wrzucamy na wrzący wywar, gotujemy do miękkości-około 40minut. Do wywaru dodajemy 3 serki topione, całośc mieszamy rózgą kuchenną, zagotowujemy. Gdy troszkę przestygnie blenderujemy ją na aksamitnie gładką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, zagotowujemy.W miedzyczasie robimy grzanki-odkawujemy brzegi chleba tostowego zas miąższ kroimy w pasy a następnie kostkę, taką kostke na patelni teflonowej bez tłuszczu opiekamy na złoty kolor. Żółty ser ścieramy na tarce.Grzanki układamy w miseczce, ser też. Podajemy zupe gorącą we flaczarkach a następnie posypujemy grzankami i tartym serem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kurczak z ryżem i warzywami składniki; 2 szklanki ryżu, kostka lub dwie rosołków drobiowych lub przyprawe wegete, 1 pierś z kurczaka, warzywa ja kupuje mrożone ale mogą być inne( marchewka, papryka, pieczarki, brokuły, kukurydza lub inne według uznania), olej do smażenia, przyprawa do kurczaka Ugotować ryż na kostkach rosołowych na sypko. Pierś z kurczaka oczyścić z chrzastek, pokroić w drobną kostke. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać kurczaka podsmażyć i posypać przyprawami, dusić pod przykryciem. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze. Na talerz układamy ryż, kurczak i warzywa .Ryz mozna polać oleje na ktorym smażyliśmy kurczaka.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Racuszki serowe z wisniami i cynamonem 3 jajka cukier waniliowy 2 ½ szlanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mleka 2 % ¾ szklanki wody mineralnej gazowanej proszek do pieczenia 20 dkg twarożku mielonego nutella-4 łyżki cynamon cukier waniliowy wiśnie 40 dkg 2 łyżki rumu Do żółtek dodaj cukier waniliowy, makę mleko wodę oraz proszek do pieczenia rum i twarożek, ubij wszystko bardzo dokłądnie mikserem. Delikatnie następnie wymieszaj z ubita pianą z białek pozostałą od żółtek wiśniami oraz nutellą. Kładż łyżka niewielkei porcje racuszków i smaż na złoty, przed podaniem wyciągaj je na papier by osiąkły z tłuszczu, [odawaj polane smietanką słodką zmieszaną z cynamonem. Ja robięjeszcze takie racuszki z jabłkami, śliwkami oraz tymi owocami które w danym okresie występują sezonowo.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bałkańska sałatka 1 kg bakłażanów 5ząbków czosnku 45 dkg sera owczego 40 dkg pomidorków mini-koktajlowych ocet winny oliwa z oliwek sól, pieprz Bkłażany pokroić posolić odrobinę i odczekac aż wypłynie z nich gorzki sok a następnie podsmazyć razem z pomidorkami i czosnkiem na oliwie. Ser owczy delikatnie pokruszyć. Układac podsmażone na słoty kolor warzywa doprawione bazylią i solą na to ułożyć rozkruszony ser i polać oliwą z octem winnym. Podawac z pieczywem jasnym.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bałkańska sałatka 1 kg bakłażanów 5ząbków czosnku 45 dkg sera owczego 40 dkg pomidorków mini-koktajlowych ocet winny oliwa z oliwek sól, pieprz Bkłażany pokroić posolić odrobinę i odczekac aż wypłynie z nich gorzki sok a następnie podsmazyć razem z pomidorkami i czosnkiem na oliwie. Ser owczy delikatnie pokruszyć. Układac podsmażone na słoty kolor warzywa doprawione bazylią i solą na to ułożyć rozkruszony ser i polać oliwą z octem winnym. Podawac z pieczywem jasnym.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: