Tortilla z kurczakiem
Składniki
pół filetu z piersi kurczaka (60g)
liść sałaty (10g)
3 plasterki pomidora (21g)
średni ogórek (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
ząbek czosnku (7g)
łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
pół łyżeczki masła (3g)
2 łyżki mąki kukurydzianej (20g)
1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
szczypta soli
woda
Sposób przygotowania
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko.Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.
Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzycić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.
Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.
|
|
Sarma to takie gołąbki, tyle, że z liści kiszonej kapusty. To mój ulubiony smak Chorwacji obok "zadarskiej kremy"- pyyyycha ciacha. Sarma można powiedzieć ma jeszcze "kuzynów" arambasici- gołąbki, ale w liściach winogron . A sarma jest też podawana jako smakołyk węgierski- niestety nie pamiętam nazwy, ale Makłowicz kiedyś to prezentował. Dzisiaj wszystkie kuchnie przenikaja się i wszędzie można odnaleźć jakieś podobieństwa. Szokiem było dla mnie odnalezienie w Sukosanskim(Chorwacja( menu "krupnik"!
Wracając do sarmy stwierdzam, że chyba lepiej mi smakuje niż gołąbki. Po prostu jeszcze mi się nie przejadła. U nas problemem jest zdobycie ukiszonej w całości główki kapusty. Ja sobie radzę w ten sposób, że przywożę kilka vaccuum do Polski i tak czekają na specjalne okazje. Właśnie pojutrze robię moje popisowe danie i mam tremę, gdyż dla polskich przyjaciół i rodziny robiłam nie raz, a w tę niedzielę gościmy rodowitego Bośniaka (Serba) i nie wiem czy to będzie smak południa. Te potrawę je się głównie zimą, gdy już się ukisi kapusta,ale w dzisiejszych czasach...(nawet truskawki w zimie). Sposób przyrządzania tej potrawy jest szybki i prosty, ale to oczekiwanie aż się udusi... wieki całe. przeważnie ze 3 godziny jeśli jest spory gar. Nie można tu podać proporcji, dostosowuje się ilość mięsa do wielkości główki, a rodzaj do upodobań. I przyprawy wg gustu, ale na pewno cebula, sól, pieprz, czosnek, sproszkowana papryka. Ja przeważnie robię z mielonej łopatki i trochę wołowinki. A tradycyjna jest z jagnięcinką! Kapustę trzeba trochę namoczyć przed robotą , bo kwaśna jak pierun. A potem tj gołąbki zawijamy mięsko w liść i na bok. Resztę kapusty, która zostaje siekamy i wykładamy częścią spód gara i na to żeberka, wędzony boczeka czasem i insze mięski i na to nasze gołębie i na to szatkowana kapucha-warto dokupić jeszcze z pół kilo naszej- i żeberkomięsko. podlewamy trochę oliwą i wywarem- rosołkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sproszkowaną paprykę i ... dusimy; dłuuuugo dusimy na małym ogniu. Pamiętajcie "svaka kuća svoju sarmu ima!" czyli każdy dom ma swoją sarmę. Jedni dodają jesze ryż do mięsa inni czosnek. Dla mnie najważniejsze jest to, że to potrawa przywieziona z wakacji , rewelacja na poprawienie humoru, biesiadę, wspominki zdjęciowe. Więc "dobar tek" (smacznego)
|
|
Moją ulubioną potrawa są naleśniki biszoptowe z nadzieniem owocowym.
Składniki:
2szklanki mleka. szklanka wody gazowanej, 2 żółtka, 4łyzki cukru, szczypta soli, mąka, olej roślinny.
Wykonanie:
żółtka ubić z cuktem i szczypta soli na pulchną masę, dodać mleko, wodę i 2łyżki oleju- dobrze wymieszac wszystko. Następnie dodać mąkę przesianą w ilości, aby ciasto było gęstości śmietanki i dobrze rozlewalo sie po patelni, wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni juz bez dodatku tłuszczu. Na nalesnik połozyc rozmrożone jagody, truskawki, jablka smazone. Zwinąć w rulon, polać jogurtem- może byc owocowy-, posypać czekoladą, owocami lub śmietana i cukrem pudrem. Smacznego
|
|
Super przepis na pyszną przystawkę: pierś z kurczaka pokroić na grubą kostkę, panierowac w roztrzepanym jajku i ziarnie sezamowym
wymieszanym z niewielką ilością tartej bułki, usmażyć na oleju na złoty kolor.
Różowy sos : kilka łyżek majonezu wymieszać z żurawiną lub borówkami ze słoika, dodać kilka ząbków czosnku przeciśnietych przez praskę,
całość przetrzeć przez sitko aby uzyskać jednolitą, różową masę.
Podawać w miseczce do kostek kurczaka w sezamie, wyłożonych na półmisku z sałatą. SMACZNEGO!
|
|
kotlety drobiowe a'la KFC (bardzo delikatne,kruche,soczyste)
piersi z kurczaka 60 dag
mąka pszenna 20 dag
sok z cytryny świeżej
sól
biały pieprz
jaja kurze 2 sztuki
olej rzepakowy do smażenia
Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i wykroić porcje jak na kotlety. Wszystkie natrzeć sokiem z cytryny wyciśniętym, solą oraz białym pieprzem.Odstawić na 30minut, maczać w rozmąconym jajku a następnie w przesianej mące pszennej. W wolnej chwili rozgrzać olej na patelni i na dobrze rozgrzany układać tak przygotowane piersi. Smażyć na złoty kolor. Podawac gorące od razu po przyrządzeniu udekorowane cząstkami cytryny. Wyśmienicie s makują z surówki z białej kapusty z majonezem oraz frytkami.
|
|
SAŁATKA CHIŃSKA Z MAKARONEM
MAKARON W KSZTAŁCIE RYŻU 500G (UGOTOWANY)
ŚWIEŻY KOPEREK-2 PĘCZKI
MAJONEZ LIGHT 200ML
OGÓREK ŚWIEŻY ZIELONY 2 SZTUKI
SÓL
BIAŁY PIEPRZ
PIERŚ Z KURCZAKA 200G
PRZYPRAWA GYROS
MAKARON UGOTOIWAC NA NIEZBYT MIĘKKO W OSOLONEJ WRZĄCEJ WODZIE. ODCEDZIĆ
I PRZELAĆ ZIMNA WODĄ, OSTUDZIĆ. PIERŚ UMYTĄ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ
USMAŻYĆ NA OLEJU -W MIĘDZYCZASIE PODSYPAĆ PRZYPRAWA -DELIKATNIE DO
GYROSA. ZESMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR. OGÓRKA KOPEREK DOKŁĄDNIE UMYĆ ODSĄCZYĆ
I SKROIĆ-OGÓRKA MOŻNA ZETRZEĆ NA GRUBEJ TARTCE JARZYNOWEJ. WSZYSTKO
WRZUCIĆ DO DUZEJ MISKI, NASTĘPNIE ZMIESZAĆ DOPRAWIĆ DO SMAKU. PODAWAC W
SZKLANEJ MISIE-WTEDY EFEKTOWNIE WYGLĄDA. PODAWAC SCHŁODZONĄ Z JASNYM LUB
CIEMNYM PIECZYWEM
|
|
Szyszki toffi
250g margaryny
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
200g ryżu prażonego
Najpierw sporządzamy masę kakaową. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę i wszystko stawiamy na ogniu często mieszając. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.Z otrzymanej masy za pomocą dłoni maczanych w prxegotowanej zimnej wodzie formujemy ciasteczka (szyszki) i układamy na blaszce do pieczenia do stężenia. Po paru godzinach są gotowe do podania.
|
|
MIĘSA PIECZONE
różne rodzaje mięs:
boczek, szynka, łopatka,żeberka-wg uznania
czosnek w ząbkach
przyprawa do kurczaka
musztarda 2 łyżki
ketchup pikantny 120 ml
sos sojowy 20ml
miód 50ml
Mięsa dokładnie umyc, i nasmarowac marynatą: czosnek zmiażdzyc przez praske do czosnku, dodac wszystkei przyprawy płynne i przypraweę do kurczaka a następnie mięsa nasmarowac marynata. Tak pzrygotowane schłodzic w lodówce przez kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ułożyc na blasze wysmarowanej oliwą i wstawic do nagrzanego piekarnika do temperatury 250st.C. Piec w zależności od wielkości mięsa-przyjmując 1godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Mięso w czasie pieczenia dokładnie polewac wytworzonym sosem pieczeniowym. Podawac z ziemniakami i surówką na zimno jako danie obiadowe bądź jako przystawkę.
|
|
ubóstwiam jej smak:)smakuje naprawde jak gyros:)ale świetnie wygląda i jest naprawde extra!!!!
Polecam ją szczerze:)wyśmienicie smakuje z ...piwkiem:)i przy plotkach:)
Polecam Dariusz W.z Lublina
SAŁATKA GYROS:))))
1 kapusta pekińska
papryka konserwowa 30dag
ogórek konserwowy 30dag
cebula świeża -3 szt
kukurydza z puszki
ketchup pikantny
sól
pieprz
majonez 1 1/2 szklanki
ser feta 50g
czosnek swieży-2 zabki
pomidor
pierś z kurczaka podwójna
przyprawa do gyrosa lub kebaba
olej do smażenia
Pierś z kurczaka umyc dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę ,następnie wymieszac dokładnie w przyprawie do gyrosa lub kebaba i pozostawić na 2 godziny by przeszła przyprawami. W miedzyczasie zrobić sos majonezowo czosnkowy-zmiksowac lub zblenderować majonez ser feta oraz czosnek na delikatną dobrze zmieloną masę.Kurczaka kostkę podsmażyć na złoty kolor na oleju a następnie schłodzić. Schłodzić sos w lodówce. Wszystkie świeże warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostke , te z zalewą odcedzic i również pokroić w kostkę. Całośc układać-warstwami-wg uznania w ozdobnej szklanej misie a miedzy warstwami ma znajdować się sos majonezowy oraz ketchup.Na samej górze ma byc kurczak. Sałatkę podajemy z pieczywem swieżym oraz masełkiem. Smakuje wyśmienicie!!!!!
|
|
Sałatka „Wieżowce”
Mięso z pieczonego kurczaka
100g boczku wędzonego
4 twarde pomidory
sałata lub strąki papryki
2 jaja ugotowane na twardo
mały słoiczek majonezu
8 kromek pieczywa tostowego
sól pieprz
sos czosnkowy
Pieczywo tostowe zrumienić lekko w opiekaczu i każdą kromkę podzielić na 4 części –równe. Mięso z kurczaka po zdjęciu skóry pokrajać na plastry mniej więcej tego formatu co chleb Ustawić „ wieżę” ze składników: chleb posmarowany lekko majonezem na to kurczak talarek jajka boczek –można zgrillować listek sałaty lub papryka i znowu pieczywo Całość doprawić i polać delikatnie sosem czosnkowym.
|
|
Sałatka apetyczna
pomidor 2szt
pekinka 1szt
feta oliwki ciemne 100g
kurczak wędzony 200 g
fasola czerwona 1 puszka
kukurydza z puszki 1 puszka
pieczarki parzone pokrojone w plastry 40 dkg
czosnek świeży miażdżony 3 zabki
sól pieprz-do smaku
ogórek świeży 1 szt
Wszystkie warzywa świeże dokładnie opłukac obrac , pokroić w drobną
kostkę. Warzywa w zalewie otworzyć i odsączyć z niej, Kurczaka obrac ze
skórki i pokroić w kostkę, Pieczarki pokroić w plastry i sparzyć w
zakwaszonym kwaskiem cytrynowym wrzątku. Zmiażdżony czosnek sól i pieprz
wymieszać z majonezem. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w
plasterki.Układać warstwami sałatkę i co 3 warstwy polewac sosem
majonezowo czosnkowym. Ja układam następująco:
pekinka, fasola czerwona, pekinka,sos, ogórek,kurczak, pieczarki,sos,
pekinka, kukurydza,sos, pekinka, feta, pomidor, oliwki czarne. Przed
podaniem ochłodzić. Wytwornie sałatka smakuje z grzankami czosnkowymi na
ciepło.
Pięknie wygląda w szklanej misie lub salaterce gdyż wygląda w niej
bardzo efektownie i zachęca do konsumpcji swoim wyglądem.
|
|
Ubóstwiam go robić a potem wspólnie ze swoją kobietą pałaszować. Nasi znajomi po prostu go kochają.
MIĘSNY CHLEBEK
SKŁADNIKI:
Masa mięsna:
2/3 szklanki bułki tartej
1 szklanka mleka
70 dag mielonej wołowiny
2 jajka
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki majeranku lub szałwii
Pasta:
3 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki ketchupu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka gorczycy
SPOSÓB WYKONANIA:
Bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw na 20 minut. Dodaj pozostałe
składniki masy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej
prostokątnej foremki. Wymieszaj wszystkie składniki pasty, posmaruj
wierzch chlebka. Piecz około 45 minut w temp. 175°C.
|
|
kotlety -schabowe kieszonki nadziewane
schab 1 kg
sól
pieprz
vegeta
czosnek
mąka
jajko 1 szt do farszu
jajka do panierowania kotletów-2szt
natka pietruszki ½ pęczka
kukurydza 200 g
ser żółty pikantny 150 g
papryka czerwona 1 strąk
groszek zielony 200g
pieczarki 200g podsmażone na oleju
Schab dokładnie umyć pod bieżąca wodą i natrzeć przyprawami-solą vegetą pieprzem papryką i zmiażdżonym czosnkiem.Przygotowac farsz do nadziewania-kukurydzę i groszek odcedzic z zalewy, dodać siekaną natkę tarty ser żółty oraz pokrojoną drobno paprykę czerwoną dodać podsmażone pieczarki tarte na tarce grubej oraz 1 szt jaja kurzego. Doprawić do smaku, dobrze dokąłdnie wymieszać.Ze schabu wykrajać kotlety dość grube tak by zrobić w nich dodatkowo âkieszonkiâ. W przestrzeń tych kotletów nakładac farsz. Spinac wykałaczkami bok Obtaczac w rozmąconym jajku oraz mące smazyc na złoty koloz z obu stron.
|
|
zupa cebulowo serowa z grzankami
składniki:
2 l wody
ziele angielskie
liść laurowy
2 kostki drobiowe Knorr
odrobina pieprzu
cebula 1kg
150 ml oleju
3 serki topione tradycyjne (te po 100g)
chleb tostowy kilka kromek
ser żółty pikantny 200g
Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostki rosołowe oraz ziele i listek,gotujemy
około 10-15 minut, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor krojoną
w plastry cebulę.Tak podsmażoną wrzucamy na wrzący wywar, gotujemy do
miękkości-około 40minut. Do wywaru dodajemy 3 serki topione, całośc
mieszamy rózgą kuchenną, zagotowujemy. Gdy troszkę przestygnie
blenderujemy ją na aksamitnie gładką. Doprawiamy odrobiną pieprzu,
zagotowujemy.W miedzyczasie robimy grzanki-odkawujemy brzegi chleba
tostowego zas miąższ kroimy w pasy a następnie kostkę, taką kostke na
patelni teflonowej bez tłuszczu opiekamy na złoty kolor. Żółty ser
ścieramy na tarce.Grzanki układamy w miseczce, ser też. Podajemy zupe
gorącą we flaczarkach a następnie posypujemy grzankami i tartym serem.
|
|
salcesonik na słodko z bakaliami i rumem
1 paczka wafli 4-5 sztuk
3-4 paczek herbatników
1 galaretka wiśniowa
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny zwykłej
1 cukier waniliowy
1 opakowanie migdałów
1 opakowanie rodzynek sułtanek
400 g orzechów włoskich łuskanych
Wafle ułożyć w mokre ściereczki(wafel mokra sciereczka wafel mokra
ściereczka itd). Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Do garnka
wrzucić kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewać
na małym ogniu nie doprowadzając do gotowania, ciągle mieszając. Dodać
pokruszone herbatniki, wymieszać. Dodać bakalie i na końcu galaretkę.
Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy i
zawijamy wafle jak rolade. Powinno wyjść 3 rolady z tej proporcji .
Schłodzić po ostygnieciu w lodówce, nadaję się do krojenia najlepiej na
następny dzień.
|
|
zupa cebulowo serowa z grzankami
składniki:
2 l wody
ziele angielskie
liść laurowy
2 kostki drobiowe Knorr
odrobina pieprzu
cebula 1kg
150 ml oleju
3 serki topione tradycyjne (te po 100g)
chleb tostowy kilka kromek
ser żółty pikantny 200g
Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostki rosołowe oraz ziele i listek,gotujemy
około 10-15 minut, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor krojoną
w plastry cebulę.Tak podsmażoną wrzucamy na wrzący wywar, gotujemy do
miękkości-około 40minut. Do wywaru dodajemy 3 serki topione, całośc
mieszamy rózgą kuchenną, zagotowujemy. Gdy troszkę przestygnie
blenderujemy ją na aksamitnie gładką. Doprawiamy odrobiną pieprzu,
zagotowujemy.W miedzyczasie robimy grzanki-odkawujemy brzegi chleba
tostowego zas miąższ kroimy w pasy a następnie kostkę, taką kostke na
patelni teflonowej bez tłuszczu opiekamy na złoty kolor. Żółty ser
ścieramy na tarce.Grzanki układamy w miseczce, ser też. Podajemy zupe
gorącą we flaczarkach a następnie posypujemy grzankami i tartym serem.
|
|
Kurczak z ryżem i warzywami
składniki; 2 szklanki ryżu, kostka lub dwie rosołków drobiowych lub przyprawe wegete, 1 pierś z kurczaka, warzywa ja kupuje mrożone ale mogą być inne( marchewka, papryka, pieczarki, brokuły, kukurydza lub inne według uznania), olej do smażenia, przyprawa do kurczaka
Ugotować ryż na kostkach rosołowych na sypko. Pierś z kurczaka oczyścić z chrzastek, pokroić w drobną kostke. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać kurczaka podsmażyć i posypać przyprawami, dusić pod przykryciem. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze. Na talerz układamy ryż, kurczak i warzywa .Ryz mozna polać oleje na ktorym smażyliśmy kurczaka.
|
|
Racuszki serowe z wisniami i cynamonem
3 jajka
cukier waniliowy
2 ½ szlanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka 2 %
¾ szklanki wody mineralnej gazowanej
proszek do pieczenia
20 dkg twarożku mielonego nutella-4 łyżki cynamon cukier waniliowy
wiśnie 40 dkg
2 łyżki rumu
Do żółtek dodaj cukier waniliowy, makę mleko wodę oraz proszek do pieczenia rum i twarożek, ubij wszystko bardzo dokłądnie mikserem. Delikatnie następnie wymieszaj z ubita pianą z białek pozostałą od żółtek wiśniami oraz nutellą. Kładż łyżka niewielkei porcje racuszków i smaż na złoty, przed podaniem wyciągaj je na papier by osiąkły z tłuszczu, [odawaj polane smietanką słodką zmieszaną z cynamonem.
Ja robięjeszcze takie racuszki z jabłkami, śliwkami oraz tymi owocami które w danym okresie występują sezonowo.
|
|
Bałkańska sałatka
1 kg bakłażanów
5ząbków czosnku
45 dkg sera owczego
40 dkg pomidorków mini-koktajlowych
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Bkłażany pokroić posolić odrobinę i odczekac aż wypłynie z nich gorzki sok a następnie podsmazyć razem z pomidorkami i czosnkiem na oliwie. Ser owczy delikatnie pokruszyć. Układac podsmażone na słoty kolor warzywa doprawione bazylią i solą na to ułożyć rozkruszony ser i polać oliwą z octem winnym. Podawac z pieczywem jasnym.
|
|
Bałkańska sałatka
1 kg bakłażanów
5ząbków czosnku
45 dkg sera owczego
40 dkg pomidorków mini-koktajlowych
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Bkłażany pokroić posolić odrobinę i odczekac aż wypłynie z nich gorzki sok a następnie podsmazyć razem z pomidorkami i czosnkiem na oliwie. Ser owczy delikatnie pokruszyć. Układac podsmażone na słoty kolor warzywa doprawione bazylią i solą na to ułożyć rozkruszony ser i polać oliwą z octem winnym. Podawac z pieczywem jasnym.
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|