Festiwale

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Pełny program

Dodano: 31 sierpnia 2016, 14:45

Koncerty plenerowe odbywają się na scenie na placu Po Farze (fot. EFS)
Koncerty plenerowe odbywają się na scenie na placu Po Farze (fot. EFS)

Już 3 września rusza kolejna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Sprawdź program imprezy.

3 WRZEŚNIA (SOBOTA)

18:00 – Wernisaż wystawy fotografii Tomasza Bosiackiego „Czesia. Mama w obiektywie”. Restauracja Hades Szeroka.

20:00 – Premiera piwa festiwalowego „Mleczarz” Browaru Zakładowego. Pub u Fotografa. 

4 WRZEŚNIA (NIEDZIELA)

18:00 – Wernisaż wystawy Gagika Parsamiana: „Wodospad kwiatów”. Uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Pana Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce. Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

20:00 – Wernisaż wystawy Oganesa Kazariana „Owika” „Oratorium dla Armenii”. IBB Grand Hotel Lublinianka.

5 WRZEŚNIA (PONIEDZIAŁEK)

17:00 – Promocja książki Ester Singer-Kreitman „Rodowód i inne opowiadania”. Galeria Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego.

18:00 – „Zielarka na warsztacie” - warsztaty dla kobiet z Edytą Szast (uczestniczką programu Master Chef). Cafe Trybunalska.

18:00 – Wernisaż wystawy Gieorgija Asłanjana „Niepodległość Armenii i Artsakha”, wydarzenie połączone z projekcją filmu pt. „Syzyf”. Hotel Wieniawski.

6 WRZEŚNIA (WTOREK)

12:00 - 16:00 – „Serce przy stole. Stół spotkania kultur” - prezentacja produktów regionalnych, spotkania, rozmowy i wspólna uczta. Plac Teatralny.

16:00 - 18:00 – „Zaczyn i pamięć”, wspólne wypiekanie cebularzy, chaczapuri i placków Sobieskich: Anna Augustyniak i Agnieszka Filiks. Plac Teatralny.

18:00 – „Zielarka na warsztacie” - warsztaty dla mężczyzn z Edytą Szast (uczestniczką programu Master Chef). Cafe Trybunalska.

18:00 – Premiera „Ciasteczek Czechowicza”. Hotel Wieniawski.

7 WRZEŚNIA (ŚRODA)

12:00 - 16:00 – „Serce przy stole. Stół spotkania kultur” - prezentacja produktów regionalnych, spotkania, rozmowy i wspólna uczta. Plac Teatralny.

12:00 – 19:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

17:30 – Spotkanie autorskie ze Stanem Borysem. IBB Grand Hotel Lublinianka.

19:00 – Gwiazda festiwalu. Koncert: Tel Aviv Soloists Ensemble pod dyrekcją Baraka Tala z Izraela. Jako solistka wystąpi Danielle Acta. Sala Operowa, Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

21:00 – Spektakl Stacji Teatr Konopnica, „Opis obyczajów” według księdza Jędrzeja Kitowicza. Plac Teatralny.

8 WRZEŚNIA (CZWARTEK)

10:00 – Warsztaty kuchni ormiańskiej dla szefów kuchni z finalistką programu Master Chef - Dianą Volokhovą. Cafe Trybunalska.

10:00 - 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

16:00 – Warsztaty kulinarne z Józefem Sadkiewiczem, Cafe Trybunalska.

17.00 - 18.00 – Walenty Kania: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

18:00 – Konkurs na Najlepszą Golonkę. Browar Grodzka 15.

19:00 – Jem Teatr: „Na styku kultur”. Prowadzi: Jerzy Rogalski. Kolację przygotowują: Mistrz kuchni Armenii Sedrak Mamulyan, Diana Volokhova oraz Mateusz Białkowski. Restauracja The Olive, Hotel Ilan.

20:00 – Noc golonkożerców. Browar Grodzka 15.

9 WRZEŚNIA (PIĄTEK)

10:00 – Spotkanie z Andrea Camastra (tylko dla uczestników konkursu „Good Chef” i „Good Chef Junior”). Szkoła Lider.

10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto Lublin.

12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

12:00 – Konferencja „Świnka Puławska – narzędziem promocji regionu przez smak. Lubelskie Centrum Konferencyjne.

13:30 – Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny - spotkanie z autorem Waldemarem Suliszem. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

14:00 – Śniadanie po lubelsku. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:00 – 19:00 - „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego, Muzeum Lubelskie.

16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.

16:30 – Śniadanie po lubelsku w wersji FIT, prowadzi Konrad Gaca. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

17:00 – 18:00 – Walenty Kania: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

17:00 - 18:00 – Pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu IVO i Przyjaciele. Prowadzi Ivo Violante w towarzystwie uczestników programu Top Chef. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:00 – Wernisaż wystawy „Orient”. Muzeum Lubelskie.

18:00 - 18:30 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Robert Makłowicz i Sedrak Mamulyan. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:30 -19:00 – Pokaz szefów kuchni. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Diana Volokhova i Sedrak Mamulyan. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:00 – Otwarcie restauracji Alan Hugs z Robertem Makłowiczem. Restauracja Alan Hugs, ul. Narutowicza 9 (tylko z zaproszeniem).

19:00 – Wernisaż wystawy „Sielanki i ambrotypy”, Małgorzata Sulisz & Atelier.historyczni. Pub „Dom Złotnika”.

19:00 - 19:30 – Pokaz szefów kuchni. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Jan Kuroń w towarzystwie Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:30 - 20:00 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Agnieszka Filiks i Anna Augustyniak. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

20:00 - 20:15 – Ogłoszenie wyników konkursu „Śniadanie po lubelsku”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

21:00 – Spotkanie z Robertem Makłowiczem: „Wino i Smak”. Wydarzenie tylko dla przedstawicieli branży Horeca, IBB Grand Hotel Lublinianka (tylko z zaproszeniem).

21:00 - 22:30 – Koncert: Wattican Punk Ballet (Armenia). „Scena Smaku” Plac Po Farze.

10 WRZEŚNIA (SOBOTA)

10:00 - 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

12:00 - 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

13.00 – XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Old Pub.

13:00 - 14:00 – Spektakl „Księżycowe Opowieści” w wykonaniu Teatru Małe Mi. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:00 – 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego. Muzeum Lubelskie.

14:00 – Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”. Cafe Trybunalska.

14:05 - 14:35 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:40 - 15:10 – Przekaż tradycję, czyli wspólne kulinarne popisy babć, dziadków i wnucząt. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

15:00 – Warsztaty kulinarne wraz z szkołą „Lider i Bon Appetit”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

15:00 - Master Chef 4 Dogs. Błonia pod Zamkiem.

15:10 - 15:40 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

15:45 - 16:15 – Pokaz kulinarny Marcina Sikory ARTIS Hotel & SPA w Zamościu z uczniami Szkół „Lider” w Lublinie. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.

16:00 - 17:00 – Spotkanie z Robertem Makłowiczem. IBB Grand Hotel Lublinianka.

16:00 - 17:00 – „Ślimak w Kardamonie”. Snails Garden Skalmowscy i Restauracja Kardamon, pokazy i degustacje. Ormiańskie miasteczko smaku, plac Łokietka pod lubelskim ratuszem.

16:20 - 16:50 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

16:55 - 17:25 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Na scenie Jean Bos w towarzystwie Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

17:00 – Spektakl Stacji Teatr Konopnica, „Opis obyczajów według ks. Jędrzeja Kitowicza”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

17:00 – Premiera piwa Zielone Biłgorajskie. Browar Grodzka 15.

17:30 - 18:00 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:00 - 18:30 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Kuchnia zakładowa. Na scenie Katy Pataj & Browar Zakładowy. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:30 - 19:00 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, finał zmagań lubelskich szefów kuchni o tytuł „Good Cheffa”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:00 – Salon literacki. Spotkanie z Tomaszem Dostatnim OP. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

19:05 - 19:10 – Ogłoszenie werdyktu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, „Scena Smaku” Plac po Farze.

19:10 - 19:15 – Ogłoszenie werdyktu Jury konkursu „Good Chef”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:15 - 19:20 – Ogłoszenie werdyktu Turnieju Nalewek. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:30 - 20:30 – Koncert zespołu MEGITZA. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

20:00 - 21:30 – Prawykonanie oratorium Borysa Somerschafa „Carmina Luminosa” z okazji 800-lecia Zakonu Dominikanów. Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie.

21:00 - 22:30 – Koncert zespołu BUBLICZKI. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

11 WRZEŚNIA (NIEDZIELA)

10:00 - 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

12:00 - 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

13:00 - 14:00 – Akademia Kubusia Puchatka. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:00 – 15:00 – Spektakl Teatru Małe Mi „Księżycowe Opowieści”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

14:00 - 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego, Muzeum Lubelskie.

15:00 – Warsztaty sztuki kulinarnej razem ze szkołą „Lider i Bon Appetit”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

15:00 - 15:45 – Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

15:00 – Stół Mieszka i Dobrawy. Projekt z okazji 1050 lecia Chrztu Polski. Hotel Alter.

15:45 - 16:15 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Małgorzata Kalicińska i Mirosław Kaliciński. „Scena Smaku” plac Po Farze.

16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.

16:15 - 17:00 – Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

17:00 – Promocja książki „Kalicińscy od kuchni” spotkanie z autorami: Małgorzatą Kalicińską i Mirosławem Kalicińskim. IBB Grand Hotel Lublinianka.

17:00 - 17:30 – „Ślimak w Kardamonie”. Snails Garden Skalmowscy

i Restauracja Kardamon, pokazy i degustacje. „Scena Smaku”, plac Po Farze.

17:30 - 18:15 – Finał konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

18:00 – Salon literacki. Sielanki nad Porem, czytanie „Sielanek” Szymona Szymonowica, Jerzy Rogalski & Stacja Teatr Konopnica. Stół spotkania kultur przed lubelskim Ratuszem.

18:15 - 18:45 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu” Na scenie: Szymon Boguta- Restauracja Chleb Powszedni oraz uczniowie Szkół „Lider”, „Scena Smaku” plac Po Farze”

18:30 – Wjazd Króla Jana III Sobieskiego wraz królowa Marysieńką do Lublina, Stare Miasto

19:00 - 20:00 – Koncert zespołu HABIARJAN. „Scena Smaku” plac po Farze.

20:00 – 20:30 – Pokaz mody Armeńskiej. Kolekcja projektantki Lilit Melikyan. „Scena Smaku” plac po Farze.

20:30 - 22:00 – Koncert Aidy. „Scena Smaku” plac po Farze.

13 WRZEŚNIA (WTOREK)

18:00 – Dysputa dwóch ambon: „Smak Krzyża” – finisaż festiwalu. Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie

Czytaj więcej o: Europejski Festiwal Smaku
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (1 września 2016 o 00:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Co to jest ??? Jarmark Inspiracji To kiedy tak naprawdę można będzie coś zakupić dobrego do jedzenia ??? i gdzie ??? Z artykułu dowiadujemy się o wernisażach , koncertach,salonikach,warsztatach ale co to ma wspólnego z Europejskim Festiwalem Smaku ??? napiszcie jasno i bez mącenia, od kiedy będzie można odwiedzać stoiska z jadłem i napitkiem oraz gdzie ??? Jak widać z roku na rok coraz gorzej niestety:(
Rozwiń
Gość
Gość (31 sierpnia 2016 o 20:14) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Beznadzieja: grule z mydłem , groch z powidłem, a na deser baranie jaja....
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna