Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Nowy konkurs. Wygraj zestaw Aviator. I gotuj najbliższym

Utworzony przez ~ravena~, 12 lutego 2010 r. o 09:12 Powrót do artykułu
Przedstawiam przepis na Zupę węgierską. Zupa ta często gości na moim stole, wszyscy domownicy ją uwielbiają, zwłaszcza mój mąż Marek. Ta potrawa jest bardzo smaczna i pożywna. Świetnie rozgrzewa w zimne dni. Składniki: - 3/4 litra rosołu - 30 dag kiełbasy zwyczajnej - 2 duże cebule - 5 średnich ziemniaków - 2 papryki - olej - 1 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki kminku - 1/2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki przecieru pomidorowego - sól - czarny pieprz - kwaśna śmietana - natka pietruszki Przygotowanie: Kiełbasę i warzywa kroimy w kostkę. Cebulę z kiełbasą smażymy na oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy wszystko do rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy przecier i gotowe
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa krem "Dzidki" 1 l przecieru z ugotowanych warzyw (marchewka, pietruszka, cebula, groszek zielony, por, seler, kalafior) można dodać inne jak ciecierzyca, dynia, ogórek w zależności jaki smak preferujemy (można użyć mrożonej mieszanki) 2 łyżki gęstej śmietany 1 / 2 kalafiora 1 / 2 brokuły 6 mini kukurydz 4 marchewki 4 parówki 4 szaszłykowe pałeczki Przygotowanie Warzywa na przecier obrać i umyć, pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce. Dusić pod przykryciem w malej ilości bulionu. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je blenderem, dodając śmietanę. Pozostałe warzywa umyć i blanszować przez kilka minut w gorącej osolonej wodzie, powinny zachować sprężystość, a nie być ugotowane. W osobnym rondelku ugotować parówki. Blanszowane warzywa i parówki pokroić na duże kawałki, następnie nabijana przemian na szaszłyki. Gorący krem-przecier wlać do miseczek, układając na niej szaszłyk. (proces blanszowania można zastąpić grillowaniem) Zupa jest bardzo efektowna i efektywna
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa Shreka 1 cukinia 2 pomidory 1 żółta papryka 1 cebula 4 porcje sera topionego 2 łyżki oliwy z oliwek szczypiorek pietruszka zielona sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 120 ° C. Paprykę owinąć w folię i piec stopniowo w ciągu około 10 minut (łatwiej będzie się łuszczyć). Obrać paprykę ze skórki. Przekroić, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Gotować 2 minuty na parze. Usunąć szypułki pomidorów, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, następnie przekroić na połowę i usunąć nasiona. Następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić. Zmiksować wszystkie warzywa z serem z dodatkiem oliwy z oliwek. Postawić zupę na kilka minut w garnku, na małym ogniu. Przybrać listkiem pietruszki i posiekanym szczypiorkiem. Gdy przygotowujemy zupę dla dziecka możemy wykonać ze śmietany oczy i usta naszej zupie Wtedy zyska ona wiele w oczach naszego niejadka i zniknie w jednej chwili, ku uciesze mamy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa - barwy miłości 6 marchewek 2 buraki 30 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie Obrać marchewki i zanurzyć je we wrzącej wodzie na 15 min. Pokroić je na plasterki. Wrzucić buraki do wrzącej wody na 20 minut a następnie obrać je. Zmiksować marchew i buraki. Dodać mleko i przyprawić. Wymieszać ponownie. Podgrzać zupę kilka minut w garnku, na małym ogniu. Można pić zupę przez słomkę zamiast jeść łyżką
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nasza ulubiona straszna zupa 800 g dyni (potrzebna jest cała) 2 cebule 50 ml śmietany 100 g chleba (suchego) 1 zielone jabłko szczypta gałki muszkatołowej l,5 l wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie W rondelku zagotować wodę. Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na cienkie plastry. Dynie ściąć na ¾ wysokości i wykroić miąższ, który następnie pokroić w kostkę. Połączyć cebule i dynie, posypać gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 min. Międzyczasie rozgrzać oliwe w patelni, dodać czerstwy chleb pokrojony w kostkę i mieszać tak, aby nie spalić. Złote grzanki, umieścić je na bibule, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Wymieszać zupę, dodając śmietanę i grzankami. Usunąć gniazda nasienne z jabłka i pokroić w talarki. Podawać zupę w wydrążonej dyni, dodając pierścienie jabłka. Zupa ta cieszy całą rodzinę – tacie smakuje, dzieci rozbawia, a to wszystko mamusie cieszy, że nie stała przy garnkach niepotrzebnie (choć w zestawie Aviatora mogłabym gotować nawet bezcelowo )
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa ma 2 nazwy Zupa dla małż-onka - dla mężatek Zupa przyszłego małż-onka - dla panien 6 porów (biała część) 4 ziemniaki 1 wędzony filet dorsza 1 l małży (mule najlepiej pasują) 1 pęczek trybuli lub selera 1 pęczek pietruszki, tymianku liść laurowy) 2 cebule 4 łyżki oliwy 4 łyżki śmietany kremówki 100 ml białego wina wytrawnego 0,5 l mleka sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie Obrać i posiekać cebulę. Umyć i pokroić pory na talarki. Obrać, umyć i pokroić ziemniaki na małe kawałki. Umyć, wysuszyć i posiekać trybulkę. Oczyścić małże. Podgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę przez 2 minuty ciągle mieszając. Dodać pora, ziemniaki i trybulkę, dobrze wymieszać. Wlać 2 litry wody, posolić, przykryć i gotować powoli przez 1 godzinę Tymczasem muszle umieścić w rondlu, dodać 0,5 l wody, pietruszkę, tymianek, liść laurowy i wlać wino, dodać sól i pieprz. Przykryć i gotować, aż muszle są dobrze otworzone. Wyciągać małże za pomocą łyżki z dziurkami, następnie przefiltrować wywar z gotowania. Umieść filet dorsza w rondlu, wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia następnie wyłączyć gaz i pozostawić na 15 min. Odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić. Do garnka z cebulą i porem dodać wywar z małży, śmietanę, a następnie pozostawić na małym ogniu Do miseczek nałożyć kawałek dorsza, małże i zalać zupą. Podawać natychmiast, ozdobione gałązką pietruszki. Do przygotowania tej zupy wkładamy całe serce, a w zamian otrzymujemy szeroki uśmiech i podziękowanie naszego wybranka, jeśli obawiamy się iż nasze uczucia wygasają lub nie są tak silne jakżeżbyśmy chcieli możemy się posiłkować lubczykiem, dodając go do tej zupy Wszystkim życzę smacznych zup i wybornych chwil podczas ich spożywania i nie tylko
Ostatnio edytowany 24 lutego 2010 r. o 15:59
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyszna ZUPA MEKSYKAŃSKA Składniki: - 2-3 łyżki sosu chili - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - ok. 40 dkg pieczarek - 2 filety z kurczaka - 3 papryki (dla efektu w różnych kolorach) - 2-3 duże łyżki przecieru pomidorowego - kostka rosołowa - 2-3 łyżki mąki - natka pietruszki - 10 dkg sera żółtego Kurczaka pokroić w drobną kostkę posypać papryką (nie oszczędzać), solą, pieprzem i smażyć aż będzie miał piękny rumiany kolor. Pieczarki - doprawić solą i pieprzem i troszkę podtrzymać, ok. 10 min. Wszystko przełożyć do dużego garnka, dodać przepłukaną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę, kostkę rosołową, no i najważniejsze 2-3 łyżki sosu chili, zalać wodą ok. 2 cm ponad wyżej wymienione produkty, zagotować. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić mąką (2-3 duże łyżki mąki rozmieszać z 1/2 szklanki zimnej wody - tak by nie było grudek - i wlewać powoli do gotującej się zupy ciągle mieszając). Podając, posypać startym żółtym serem i natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami, kto jak woli ze zwykłego chleba, tostowego, czy bułki (najlepiej przed podaniem bardzo delikatnie posmarować masłem z obu stron i na chwilkę włożyć do piekarnika). Jeśli zostanie coś na następny dzień proponuję: Zagęścić zupę jeszcze bardziej mąką (przepis jak wyżej, ale troszkę mniej mąki)- to będzie farsz. Następnie, mąkę, wodę gazowaną i odrobinę soli wymieszać w jedną całość, rozwałkować na placki (takiej wielkości, jak na naleśniki), usmażyć na suchej patelni (po 30 sek. z każdej strony i zawinąć dodając farsz i ser, w kostkę, polać z góry samym sosem z zupy! Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a efekt gwarantowany. S M A C Z N E G O ! Tę zupę uwielbia cała moja rodzina. Zajadamy się nią wszyscy bez wyjątku, nawet nasz pies wesoło merda ogonkiem gdy znajdzie się ona w jego miseczce. Polecam tę zupę, bo po pierwsze jest pyszna, a gdy coś pozostanie na drugi dzień to dla urozmaicenia możemy z niej zrobić pyszne tortille.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kiedy będzie rozstrzygnięcie konkursu?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rozstrzygnięcie konkursu w piątek 5 marca. Pozdrawiam wszystkich autorów fantastycznych przepisów na zupy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZACIERNISIA Przesyłam przepis na ulubioną zupę mijego męża. Mąż mówi, że mnie zawsze kocha, ale jak ugotuję ZACIERNISIĘ to nie ma słów, żeby miłość określić. Zawsze twierdzi,że przypomina mu dom rodzinny. jest to prosta w wykonaniu zupa i wiele osób ją jada i lubi. Z jajek, mąki i mleka zagniatam ciasto jak na makaron i skubię zacierki / NIE KROIĆ NOŻEM, BO CAŁY UROK ZNIKA/. Na wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa lub używam suszu warzywnego, liśc laurowy, ziele angielskie. Po kilku minutach gotowania warzyw dodaję ziemniaki pokrojone w drobna kostkę. Staram się, żeby proporcja ziemniaków i zacierk była 1-3. Kiedy ziemniaki sie podgotują, dodaje zacierki, solę i gotuje do miękkości. Po ugotowaniu do zupy dodaję grube skwarki z boczku- oczywiście tłuszcz zostawiam na patelni. Bardzo prosta ale smaczna zupka. Zamiast skwarków można do zupki dodać łyżkę śmietany lub zabielić mlekiem i wtedy jest wersja łagodniejsza. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
To przepis na zupe neapolitańską, którą gotuję, gdy chce przypomnieć mężowi naszą podróż poślubną;-) KLOPSIKI: 35 dkg mięsa mielonego mała bułka do namoczenia cebulka lub zielona część pora przyprawy wg uznania jajko ZUPA: 1,5 litra wody lub rosołu 3 serki topione majeranek 30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/ Etapy przygotowania Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /ja dodaję ogromne ilości majeranku...bo lubimy/, poszatkowany kawałek zielonej części pora lub cebulkę. Wymieszać, obtoczyć w mące i usmażyć malutkie klopsiki. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu. Zagotować 1,5 litra wody . Do gotującej się wody wrzucić klopsiki. Chwilę pogotować. Doprawić wywar do smaku. Do mniejszego garnuszka odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim 2-3 kostki serka topionego o dowolnym smaku /pieczarkowy, czosnkowy, z grzybami/. Wlać do gotującego się wywaru. Jeśli ktoś lubi można sypnąć majeranku. Osobno ugotować makaron. Ugotowany zostawić osobno lub wrzucić do zupy.Gotową zupkę udekorować zielonym koperkiem lub szczypiorkiem. Mężusiowi smakuje wybornie i nawet jak jest nie w humorze, to po zupce już jest w wybornym humorze;-)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupę tę gotuję dla żony. Jest to jej ulubiona zupka, która przypomina lato i wakacyjne klimaty;-) Składniki: mrożonka z owoców leśnych (lub świeże jeśli akurat są) cukier 1/2 szklanki śmietany kremówki jajko 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki łyżka oleju opakowanie cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do smażenia kilka listków świeżej melisy lub mięty Przygotowanie: Owoce włożyć do rondla, wlać 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu, aż będą prawie miękkie. Posłodzić do smaku. Część owoców wyjąć, zmiksować lub przetrzeć przez sitko, włożyć z powrotem do zupy, wymieszać. Cztery łyżki śmietany odłożyć, resztę wlać do zupy. Wymieszać, podgrzać razem. Jajko zmiksować z mlekiem, 1/2 szklanki wody, mąką, olejem, cukrem waniliowym i solą. Na natłuszczoną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Lekko przestudzone naleśniki zwinąć w ruloniki, pociąć w cienkie paseczki. Odłożoną śmietanę ubić na sztywno. Zupę podawać z naleśnikowymi kluseczkami. Każdą porcję udekorować bitą śmietaną oraz posiekaną świeżą melisą lub miętą. Zupka - pychotka!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
witam chciałam namówić Was do wypróbowania mojej ulubionej zupy serowej... na początek gotujemy warzywa takie jak marchew por pietruszka i seler w 2 l wody jak warzywa zmiękną dodajemy 2 kostki drobiowe np knorr odcedzamy warzywka i do wywaru wrzucamy 4 sztuki serka topionego kremowego mieszamy do rozpuszczenia i krem serowy gotowy ja do zupki podaję groszek ptysiowy wszyscy się zajadają aż się im uszy trzęsą a mi to zajmuje tylko 30 min
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 4

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...