Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 lutego 2010 r.
19:52
Edytuj ten wpis

Nowy konkurs. Wygraj zestaw Aviator. I gotuj najbliższym

Autor: Zdjęcie autora (SZ)
0 73 A A

Eleganckie garnki i patelnia z kolekcji Aviator marki Vittore Comforto czekają. Wystarczy wpisać w komentarzu pod tekstem przepis na ulubioną zupę, którą warto gotować razem z bliską osobą. A nuż szczęście dopisze Tobie!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nasz nowy konkurs zbiega się z Walentynkami. Jak wygrasz zestaw Aviator, możesz sprawić prezent Kochanej osobie. Nie, żeby od razu zapędzić Ją do kuchni. Ale żeby razem pogotować coś smacznego. I jeszcze poczęstować przyjaciół.

O nagrodzie

Nagrodą w konkursie walentynkowym są eleganckie garnki z kolekcji Aviator marki Vittore Comforto, które dzięki połączeniu stylowego wyglądu z niezwykłą wytrzymałością i komfortem użytkowania, pomogą nam nie tylko szybko i łatwo przygotować wyśmienite potrawy, ale również staną się prawdziwą ozdobą kuchni.

Garnki z linii Aviator marki Vittore Comforto wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu są niezwykle trwałe oraz odporne na zarysowania.

Co więcej, wnętrze patelni dodatkowo wzmocnione zostało również powłoką TeflonClassic, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw.

Jak wygrać zestaw Aviator?

Należy w komentarzu pod tekstem wpisać przepis na ulubioną zupę. Im ciekawszy przepis tym większa szansa na nagrodę. Sympatyczne uzasadnienie mile widziane. Na przykład: Taką pomidorówkę gotuję mojej dziewczynie Kasi. Albo: Mój mąż Janek przepada za moją fasolówką. Zapraszamy do zabawy.

Komentarze 73

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
patrycja1987 / 17 marca 2010 o 10:08
0
witam chciałam namówić Was do wypróbowania mojej ulubionej zupy serowej...
na początek gotujemy warzywa takie jak marchew por pietruszka i seler w 2 l wody
jak warzywa zmiękną dodajemy 2 kostki drobiowe np knorr
odcedzamy warzywka i do wywaru wrzucamy 4 sztuki serka topionego kremowego
mieszamy do rozpuszczenia i krem serowy gotowy
ja do zupki podaję groszek ptysiowy wszyscy się zajadają aż się im uszy trzęsą a mi to zajmuje tylko 30 min
Avatar
kucharzamator / 4 marca 2010 o 17:22
0
Zupę tę gotuję dla żony. Jest to jej ulubiona zupka, która przypomina lato i wakacyjne klimaty;-)
Składniki:
mrożonka z owoców leśnych (lub świeże jeśli akurat są)
cukier
1/2 szklanki śmietany kremówki
jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
łyżka oleju
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej melisy lub mięty

Przygotowanie:
Owoce włożyć do rondla, wlać 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu, aż będą prawie miękkie. Posłodzić do smaku. Część owoców wyjąć, zmiksować lub przetrzeć przez sitko, włożyć z powrotem do zupy, wymieszać.
Cztery łyżki śmietany odłożyć, resztę wlać do zupy. Wymieszać, podgrzać razem.
Jajko zmiksować z mlekiem, 1/2 szklanki wody, mąką, olejem, cukrem waniliowym i solą.
Na natłuszczoną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Lekko przestudzone naleśniki zwinąć w ruloniki, pociąć w cienkie paseczki.
Odłożoną śmietanę ubić na sztywno. Zupę podawać z naleśnikowymi kluseczkami. Każdą porcję udekorować bitą śmietaną oraz posiekaną świeżą melisą lub miętą.
Zupka - pychotka!
Zupę tę gotuję dla żony. Jest to jej ulubiona zupka, która przypomina lato i wakacyjne klimaty;-)
Składniki:
mrożonka z owoców leśnych (lub świeże jeśli akurat są)
cukier
1/2 szklanki śmietany kremówki
jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
łyżka oleju
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej melisy lub mięty

Przygotowanie:
Owoce włożyć do rondla, wlać 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu, aż będą... rozwiń
Avatar
złotko / 4 marca 2010 o 17:12
0
To przepis na zupe neapolitańską, którą gotuję, gdy chce przypomnieć mężowi naszą podróż poślubną;-)
KLOPSIKI:
35 dkg mięsa mielonego
mała bułka do namoczenia
cebulka lub zielona część pora
przyprawy wg uznania
jajko
ZUPA:
1,5 litra wody lub rosołu
3 serki topione
majeranek
30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/

Etapy przygotowania
Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /ja dodaję ogromne ilości majeranku...bo lubimy/, poszatkowany kawałek zielonej części pora lub cebulkę. Wymieszać, obtoczyć w mące i usmażyć malutkie klopsiki. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu.
Zagotować 1,5 litra wody . Do gotującej się wody wrzucić klopsiki. Chwilę pogotować. Doprawić wywar do smaku. Do mniejszego garnuszka odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim 2-3 kostki serka topionego o dowolnym smaku /pieczarkowy, czosnkowy, z grzybami/. Wlać do gotującego się wywaru. Jeśli ktoś lubi można sypnąć majeranku.
Osobno ugotować makaron. Ugotowany zostawić osobno lub wrzucić do zupy.Gotową zupkę udekorować zielonym koperkiem lub szczypiorkiem.
Mężusiowi smakuje wybornie i nawet jak jest nie w humorze, to po zupce już jest w wybornym humorze;-)
To przepis na zupe neapolitańską, którą gotuję, gdy chce przypomnieć mężowi naszą podróż poślubną;-)
KLOPSIKI:
35 dkg mięsa mielonego
mała bułka do namoczenia
cebulka lub zielona część pora
przyprawy wg uznania
jajko
ZUPA:
1,5 litra wody lub rosołu
3 serki topione
majeranek
30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/

Etapy przygotowania
Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /... rozwiń
Avatar
beata / 3 marca 2010 o 15:18
0
ZACIERNISIA

Przesyłam przepis na ulubioną zupę mijego męża. Mąż mówi, że mnie zawsze kocha, ale jak ugotuję ZACIERNISIĘ to nie ma słów, żeby miłość określić. Zawsze twierdzi,że przypomina mu dom rodzinny. jest to prosta w wykonaniu zupa i wiele osób ją jada i lubi.

Z jajek, mąki i mleka zagniatam ciasto jak na makaron i skubię zacierki / NIE KROIĆ NOŻEM, BO CAŁY UROK ZNIKA/. Na wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa lub używam suszu warzywnego, liśc laurowy, ziele angielskie. Po kilku minutach gotowania warzyw dodaję ziemniaki pokrojone w drobna kostkę. Staram się, żeby proporcja ziemniaków i zacierk była 1-3. Kiedy ziemniaki sie podgotują, dodaje zacierki, solę i gotuje do miękkości. Po ugotowaniu do zupy dodaję grube skwarki z boczku- oczywiście tłuszcz zostawiam na patelni.
Bardzo prosta ale smaczna zupka. Zamiast skwarków można do zupki dodać łyżkę śmietany lub zabielić mlekiem i wtedy jest wersja łagodniejsza.
Smacznego.
ZACIERNISIA

Przesyłam przepis na ulubioną zupę mijego męża. Mąż mówi, że mnie zawsze kocha, ale jak ugotuję ZACIERNISIĘ to nie ma słów, żeby miłość określić. Zawsze twierdzi,że przypomina mu dom rodzinny. jest to prosta w wykonaniu zupa i wiele osób ją jada i lubi.

Z jajek, mąki i mleka zagniatam ciasto jak na makaron i skubię zacierki / NIE KROIĆ NOŻEM, BO CAŁY UROK ZNIKA/. Na wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa lub używam suszu warzywnego, liśc laurowy, ziele angielskie. Po kilku minutach gotowania warzyw dod... rozwiń
Avatar
waldek sulisz / 3 marca 2010 o 09:46
0
Rozstrzygnięcie konkursu w piątek 5 marca. Pozdrawiam wszystkich autorów fantastycznych przepisów na zupy.
Avatar
ala / 2 marca 2010 o 19:08
0
Kiedy będzie rozstrzygnięcie konkursu?
Avatar
olo / 2 marca 2010 o 00:07
0
Pyszna
ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
- 2-3 łyżki sosu chili
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- ok. 40 dkg pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- 3 papryki (dla efektu w różnych kolorach)
- 2-3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- 10 dkg sera żółtego

Kurczaka pokroić w drobną kostkę posypać papryką (nie oszczędzać), solą, pieprzem i smażyć aż będzie miał piękny rumiany kolor. Pieczarki - doprawić solą i pieprzem i troszkę podtrzymać, ok. 10 min. Wszystko przełożyć do dużego garnka, dodać przepłukaną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę, kostkę rosołową, no i najważniejsze 2-3 łyżki sosu chili, zalać wodą ok. 2 cm ponad wyżej wymienione produkty, zagotować. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić mąką (2-3 duże łyżki mąki rozmieszać z 1/2 szklanki zimnej wody - tak by nie było grudek - i wlewać powoli do gotującej się zupy ciągle mieszając). Podając, posypać startym żółtym serem i natką pietruszki.
Najlepiej smakuje z grzankami, kto jak woli ze zwykłego chleba, tostowego, czy bułki (najlepiej przed podaniem bardzo delikatnie posmarować masłem z obu stron i na chwilkę włożyć do piekarnika).

Jeśli zostanie coś na następny dzień proponuję:

Zagęścić zupę jeszcze bardziej mąką (przepis jak wyżej, ale troszkę mniej mąki)- to będzie farsz.
Następnie, mąkę, wodę gazowaną i odrobinę soli wymieszać w jedną całość, rozwałkować na placki (takiej wielkości, jak na naleśniki), usmażyć na suchej patelni (po 30 sek. z każdej strony i zawinąć dodając farsz i ser, w kostkę, polać z góry samym sosem z zupy!

Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a efekt gwarantowany.


S M A C Z N E G O !



Tę zupę uwielbia cała moja rodzina. Zajadamy się nią wszyscy bez wyjątku, nawet nasz pies wesoło merda ogonkiem gdy znajdzie się ona w jego miseczce. Polecam tę zupę, bo po pierwsze jest pyszna, a gdy coś pozostanie na drugi dzień to dla urozmaicenia możemy z niej zrobić pyszne tortille.
Pyszna
ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
- 2-3 łyżki sosu chili
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- ok. 40 dkg pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- 3 papryki (dla efektu w różnych kolorach)
- 2-3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- 10 dkg sera żółtego

Kurczaka pokroić w drobną kostkę posypać papryką (nie oszczędzać), solą, pi... rozwiń
Avatar
privatedo / 24 lutego 2010 o 15:49
0
Zupa ma 2 nazwy
Zupa dla małż-onka - dla mężatek
Zupa przyszłego małż-onka - dla panien

6 porów (biała część)
4 ziemniaki
1 wędzony filet dorsza
1 l małży (mule najlepiej pasują)
1 pęczek trybuli lub selera
1 pęczek pietruszki, tymianku
liść laurowy)
2 cebule
4 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany kremówki
100 ml białego wina wytrawnego
0,5 l mleka
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Obrać i posiekać cebulę.
Umyć i pokroić pory na talarki.
Obrać, umyć i pokroić ziemniaki na małe kawałki.
Umyć, wysuszyć i posiekać trybulkę.
Oczyścić małże.
Podgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę przez 2 minuty ciągle mieszając. Dodać pora, ziemniaki i trybulkę, dobrze wymieszać.
Wlać 2 litry wody, posolić, przykryć i gotować powoli przez 1 godzinę

Tymczasem muszle umieścić w rondlu, dodać 0,5 l wody, pietruszkę, tymianek, liść laurowy i wlać wino, dodać sól i pieprz. Przykryć i gotować, aż muszle są dobrze otworzone. Wyciągać małże za pomocą łyżki z dziurkami, następnie przefiltrować wywar z gotowania. Umieść filet dorsza w rondlu, wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia następnie wyłączyć gaz i pozostawić na 15 min. Odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić.
Do garnka z cebulą i porem dodać wywar z małży, śmietanę, a następnie pozostawić na małym ogniu
Do miseczek nałożyć kawałek dorsza, małże i zalać zupą.
Podawać natychmiast, ozdobione gałązką pietruszki.

Do przygotowania tej zupy wkładamy całe serce, a w zamian otrzymujemy szeroki uśmiech i podziękowanie naszego wybranka, jeśli obawiamy się iż nasze uczucia wygasają lub nie są tak silne jakżeżbyśmy chcieli możemy się posiłkować lubczykiem, dodając go do tej zupy

Wszystkim życzę smacznych zup i wybornych chwil podczas ich spożywania i nie tylko
Zupa ma 2 nazwy
Zupa dla małż-onka - dla mężatek
Zupa przyszłego małż-onka - dla panien

6 porów (biała część)
4 ziemniaki
1 wędzony filet dorsza
1 l małży (mule najlepiej pasują)
1 pęczek trybuli lub selera
1 pęczek pietruszki, tymianku
liść laurowy)
2 cebule
4 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany kremówki
100 ml białego wina wytrawnego
0,5 l mleka
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
rozwiń
Avatar
privatedo / 24 lutego 2010 o 15:09
0
Nasza ulubiona straszna zupa

800 g dyni (potrzebna jest cała)
2 cebule
50 ml śmietany
100 g chleba (suchego)
1 zielone jabłko
szczypta gałki muszkatołowej
l,5 l wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
W rondelku zagotować wodę.
Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na cienkie plastry.
Dynie ściąć na ¾ wysokości i wykroić miąższ, który następnie pokroić w kostkę.
Połączyć cebule i dynie, posypać gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 min.
Międzyczasie rozgrzać oliwe w patelni, dodać czerstwy chleb pokrojony w kostkę i mieszać tak, aby nie spalić. Złote grzanki, umieścić je na bibule, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Wymieszać zupę, dodając śmietanę i grzankami.
Usunąć gniazda nasienne z jabłka i pokroić w talarki. Podawać zupę w wydrążonej dyni, dodając pierścienie jabłka.
Zupa ta cieszy całą rodzinę – tacie smakuje, dzieci rozbawia, a to wszystko mamusie cieszy, że nie stała przy garnkach niepotrzebnie (choć w zestawie Aviatora mogłabym gotować nawet bezcelowo )
Nasza ulubiona straszna zupa

800 g dyni (potrzebna jest cała)
2 cebule
50 ml śmietany
100 g chleba (suchego)
1 zielone jabłko
szczypta gałki muszkatołowej
l,5 l wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
W rondelku zagotować wodę.
Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na cienkie plastry.
Dynie ściąć na ¾ wysokości i wykroić miąższ, który następnie pokroić w kostkę.
Połączyć cebule i dynie, posypać gałką musz... rozwiń
Avatar
privatedo / 24 lutego 2010 o 14:08
0
Zupa - barwy miłości

6 marchewek
2 buraki
30 ml mleka
sól, pieprz

Przygotowanie
Obrać marchewki i zanurzyć je we wrzącej wodzie na 15 min. Pokroić je na plasterki.
Wrzucić buraki do wrzącej wody na 20 minut a następnie obrać je.
Zmiksować marchew i buraki. Dodać mleko i przyprawić. Wymieszać ponownie.
Podgrzać zupę kilka minut w garnku, na małym ogniu.
Można pić zupę przez słomkę zamiast jeść łyżką
Avatar
patrycja1987 / 17 marca 2010 o 10:08
0
witam chciałam namówić Was do wypróbowania mojej ulubionej zupy serowej...
na początek gotujemy warzywa takie jak marchew por pietruszka i seler w 2 l wody
jak warzywa zmiękną dodajemy 2 kostki drobiowe np knorr
odcedzamy warzywka i do wywaru wrzucamy 4 sztuki serka topionego kremowego
mieszamy do rozpuszczenia i krem serowy gotowy
ja do zupki podaję groszek ptysiowy wszyscy się zajadają aż się im uszy trzęsą a mi to zajmuje tylko 30 min
Avatar
kucharzamator / 4 marca 2010 o 17:22
0
Zupę tę gotuję dla żony. Jest to jej ulubiona zupka, która przypomina lato i wakacyjne klimaty;-)
Składniki:
mrożonka z owoców leśnych (lub świeże jeśli akurat są)
cukier
1/2 szklanki śmietany kremówki
jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
łyżka oleju
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej melisy lub mięty

Przygotowanie:
Owoce włożyć do rondla, wlać 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu, aż będą prawie miękkie. Posłodzić do smaku. Część owoców wyjąć, zmiksować lub przetrzeć przez sitko, włożyć z powrotem do zupy, wymieszać.
Cztery łyżki śmietany odłożyć, resztę wlać do zupy. Wymieszać, podgrzać razem.
Jajko zmiksować z mlekiem, 1/2 szklanki wody, mąką, olejem, cukrem waniliowym i solą.
Na natłuszczoną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Lekko przestudzone naleśniki zwinąć w ruloniki, pociąć w cienkie paseczki.
Odłożoną śmietanę ubić na sztywno. Zupę podawać z naleśnikowymi kluseczkami. Każdą porcję udekorować bitą śmietaną oraz posiekaną świeżą melisą lub miętą.
Zupka - pychotka!
Zupę tę gotuję dla żony. Jest to jej ulubiona zupka, która przypomina lato i wakacyjne klimaty;-)
Składniki:
mrożonka z owoców leśnych (lub świeże jeśli akurat są)
cukier
1/2 szklanki śmietany kremówki
jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
łyżka oleju
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej melisy lub mięty

Przygotowanie:
Owoce włożyć do rondla, wlać 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu, aż będą... rozwiń
Avatar
złotko / 4 marca 2010 o 17:12
0
To przepis na zupe neapolitańską, którą gotuję, gdy chce przypomnieć mężowi naszą podróż poślubną;-)
KLOPSIKI:
35 dkg mięsa mielonego
mała bułka do namoczenia
cebulka lub zielona część pora
przyprawy wg uznania
jajko
ZUPA:
1,5 litra wody lub rosołu
3 serki topione
majeranek
30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/

Etapy przygotowania
Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /ja dodaję ogromne ilości majeranku...bo lubimy/, poszatkowany kawałek zielonej części pora lub cebulkę. Wymieszać, obtoczyć w mące i usmażyć malutkie klopsiki. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu.
Zagotować 1,5 litra wody . Do gotującej się wody wrzucić klopsiki. Chwilę pogotować. Doprawić wywar do smaku. Do mniejszego garnuszka odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim 2-3 kostki serka topionego o dowolnym smaku /pieczarkowy, czosnkowy, z grzybami/. Wlać do gotującego się wywaru. Jeśli ktoś lubi można sypnąć majeranku.
Osobno ugotować makaron. Ugotowany zostawić osobno lub wrzucić do zupy.Gotową zupkę udekorować zielonym koperkiem lub szczypiorkiem.
Mężusiowi smakuje wybornie i nawet jak jest nie w humorze, to po zupce już jest w wybornym humorze;-)
To przepis na zupe neapolitańską, którą gotuję, gdy chce przypomnieć mężowi naszą podróż poślubną;-)
KLOPSIKI:
35 dkg mięsa mielonego
mała bułka do namoczenia
cebulka lub zielona część pora
przyprawy wg uznania
jajko
ZUPA:
1,5 litra wody lub rosołu
3 serki topione
majeranek
30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/

Etapy przygotowania
Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /... rozwiń
Avatar
beata / 3 marca 2010 o 15:18
0
ZACIERNISIA

Przesyłam przepis na ulubioną zupę mijego męża. Mąż mówi, że mnie zawsze kocha, ale jak ugotuję ZACIERNISIĘ to nie ma słów, żeby miłość określić. Zawsze twierdzi,że przypomina mu dom rodzinny. jest to prosta w wykonaniu zupa i wiele osób ją jada i lubi.

Z jajek, mąki i mleka zagniatam ciasto jak na makaron i skubię zacierki / NIE KROIĆ NOŻEM, BO CAŁY UROK ZNIKA/. Na wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa lub używam suszu warzywnego, liśc laurowy, ziele angielskie. Po kilku minutach gotowania warzyw dodaję ziemniaki pokrojone w drobna kostkę. Staram się, żeby proporcja ziemniaków i zacierk była 1-3. Kiedy ziemniaki sie podgotują, dodaje zacierki, solę i gotuje do miękkości. Po ugotowaniu do zupy dodaję grube skwarki z boczku- oczywiście tłuszcz zostawiam na patelni.
Bardzo prosta ale smaczna zupka. Zamiast skwarków można do zupki dodać łyżkę śmietany lub zabielić mlekiem i wtedy jest wersja łagodniejsza.
Smacznego.
ZACIERNISIA

Przesyłam przepis na ulubioną zupę mijego męża. Mąż mówi, że mnie zawsze kocha, ale jak ugotuję ZACIERNISIĘ to nie ma słów, żeby miłość określić. Zawsze twierdzi,że przypomina mu dom rodzinny. jest to prosta w wykonaniu zupa i wiele osób ją jada i lubi.

Z jajek, mąki i mleka zagniatam ciasto jak na makaron i skubię zacierki / NIE KROIĆ NOŻEM, BO CAŁY UROK ZNIKA/. Na wodzie gotuję pokrojone w kostkę warzywa lub używam suszu warzywnego, liśc laurowy, ziele angielskie. Po kilku minutach gotowania warzyw dod... rozwiń
Avatar
waldek sulisz / 3 marca 2010 o 09:46
0
Rozstrzygnięcie konkursu w piątek 5 marca. Pozdrawiam wszystkich autorów fantastycznych przepisów na zupy.
Avatar
ala / 2 marca 2010 o 19:08
0
Kiedy będzie rozstrzygnięcie konkursu?
Avatar
olo / 2 marca 2010 o 00:07
0
Pyszna
ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
- 2-3 łyżki sosu chili
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- ok. 40 dkg pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- 3 papryki (dla efektu w różnych kolorach)
- 2-3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- 10 dkg sera żółtego

Kurczaka pokroić w drobną kostkę posypać papryką (nie oszczędzać), solą, pieprzem i smażyć aż będzie miał piękny rumiany kolor. Pieczarki - doprawić solą i pieprzem i troszkę podtrzymać, ok. 10 min. Wszystko przełożyć do dużego garnka, dodać przepłukaną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę, kostkę rosołową, no i najważniejsze 2-3 łyżki sosu chili, zalać wodą ok. 2 cm ponad wyżej wymienione produkty, zagotować. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić mąką (2-3 duże łyżki mąki rozmieszać z 1/2 szklanki zimnej wody - tak by nie było grudek - i wlewać powoli do gotującej się zupy ciągle mieszając). Podając, posypać startym żółtym serem i natką pietruszki.
Najlepiej smakuje z grzankami, kto jak woli ze zwykłego chleba, tostowego, czy bułki (najlepiej przed podaniem bardzo delikatnie posmarować masłem z obu stron i na chwilkę włożyć do piekarnika).

Jeśli zostanie coś na następny dzień proponuję:

Zagęścić zupę jeszcze bardziej mąką (przepis jak wyżej, ale troszkę mniej mąki)- to będzie farsz.
Następnie, mąkę, wodę gazowaną i odrobinę soli wymieszać w jedną całość, rozwałkować na placki (takiej wielkości, jak na naleśniki), usmażyć na suchej patelni (po 30 sek. z każdej strony i zawinąć dodając farsz i ser, w kostkę, polać z góry samym sosem z zupy!

Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a efekt gwarantowany.


S M A C Z N E G O !



Tę zupę uwielbia cała moja rodzina. Zajadamy się nią wszyscy bez wyjątku, nawet nasz pies wesoło merda ogonkiem gdy znajdzie się ona w jego miseczce. Polecam tę zupę, bo po pierwsze jest pyszna, a gdy coś pozostanie na drugi dzień to dla urozmaicenia możemy z niej zrobić pyszne tortille.
Pyszna
ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
- 2-3 łyżki sosu chili
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- ok. 40 dkg pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- 3 papryki (dla efektu w różnych kolorach)
- 2-3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- 10 dkg sera żółtego

Kurczaka pokroić w drobną kostkę posypać papryką (nie oszczędzać), solą, pi... rozwiń
Avatar
privatedo / 24 lutego 2010 o 15:49
0
Zupa ma 2 nazwy
Zupa dla małż-onka - dla mężatek
Zupa przyszłego małż-onka - dla panien

6 porów (biała część)
4 ziemniaki
1 wędzony filet dorsza
1 l małży (mule najlepiej pasują)
1 pęczek trybuli lub selera
1 pęczek pietruszki, tymianku
liść laurowy)
2 cebule
4 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany kremówki
100 ml białego wina wytrawnego
0,5 l mleka
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Obrać i posiekać cebulę.
Umyć i pokroić pory na talarki.
Obrać, umyć i pokroić ziemniaki na małe kawałki.
Umyć, wysuszyć i posiekać trybulkę.
Oczyścić małże.
Podgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę przez 2 minuty ciągle mieszając. Dodać pora, ziemniaki i trybulkę, dobrze wymieszać.
Wlać 2 litry wody, posolić, przykryć i gotować powoli przez 1 godzinę

Tymczasem muszle umieścić w rondlu, dodać 0,5 l wody, pietruszkę, tymianek, liść laurowy i wlać wino, dodać sól i pieprz. Przykryć i gotować, aż muszle są dobrze otworzone. Wyciągać małże za pomocą łyżki z dziurkami, następnie przefiltrować wywar z gotowania. Umieść filet dorsza w rondlu, wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia następnie wyłączyć gaz i pozostawić na 15 min. Odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić.
Do garnka z cebulą i porem dodać wywar z małży, śmietanę, a następnie pozostawić na małym ogniu
Do miseczek nałożyć kawałek dorsza, małże i zalać zupą.
Podawać natychmiast, ozdobione gałązką pietruszki.

Do przygotowania tej zupy wkładamy całe serce, a w zamian otrzymujemy szeroki uśmiech i podziękowanie naszego wybranka, jeśli obawiamy się iż nasze uczucia wygasają lub nie są tak silne jakżeżbyśmy chcieli możemy się posiłkować lubczykiem, dodając go do tej zupy

Wszystkim życzę smacznych zup i wybornych chwil podczas ich spożywania i nie tylko
Zupa ma 2 nazwy
Zupa dla małż-onka - dla mężatek
Zupa przyszłego małż-onka - dla panien

6 porów (biała część)
4 ziemniaki
1 wędzony filet dorsza
1 l małży (mule najlepiej pasują)
1 pęczek trybuli lub selera
1 pęczek pietruszki, tymianku
liść laurowy)
2 cebule
4 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany kremówki
100 ml białego wina wytrawnego
0,5 l mleka
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
rozwiń
Avatar
privatedo / 24 lutego 2010 o 15:09
0
Nasza ulubiona straszna zupa

800 g dyni (potrzebna jest cała)
2 cebule
50 ml śmietany
100 g chleba (suchego)
1 zielone jabłko
szczypta gałki muszkatołowej
l,5 l wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
W rondelku zagotować wodę.
Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na cienkie plastry.
Dynie ściąć na ¾ wysokości i wykroić miąższ, który następnie pokroić w kostkę.
Połączyć cebule i dynie, posypać gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 min.
Międzyczasie rozgrzać oliwe w patelni, dodać czerstwy chleb pokrojony w kostkę i mieszać tak, aby nie spalić. Złote grzanki, umieścić je na bibule, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Wymieszać zupę, dodając śmietanę i grzankami.
Usunąć gniazda nasienne z jabłka i pokroić w talarki. Podawać zupę w wydrążonej dyni, dodając pierścienie jabłka.
Zupa ta cieszy całą rodzinę – tacie smakuje, dzieci rozbawia, a to wszystko mamusie cieszy, że nie stała przy garnkach niepotrzebnie (choć w zestawie Aviatora mogłabym gotować nawet bezcelowo )
Nasza ulubiona straszna zupa

800 g dyni (potrzebna jest cała)
2 cebule
50 ml śmietany
100 g chleba (suchego)
1 zielone jabłko
szczypta gałki muszkatołowej
l,5 l wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
W rondelku zagotować wodę.
Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na cienkie plastry.
Dynie ściąć na ¾ wysokości i wykroić miąższ, który następnie pokroić w kostkę.
Połączyć cebule i dynie, posypać gałką musz... rozwiń
Avatar
privatedo / 24 lutego 2010 o 14:08
0
Zupa - barwy miłości

6 marchewek
2 buraki
30 ml mleka
sól, pieprz

Przygotowanie
Obrać marchewki i zanurzyć je we wrzącej wodzie na 15 min. Pokroić je na plasterki.
Wrzucić buraki do wrzącej wody na 20 minut a następnie obrać je.
Zmiksować marchew i buraki. Dodać mleko i przyprawić. Wymieszać ponownie.
Podgrzać zupę kilka minut w garnku, na małym ogniu.
Można pić zupę przez słomkę zamiast jeść łyżką
Zobacz wszystkie komentarze 73

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie
20 lipca 2018, 12:00

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie 0 0

W piątek, 20 lipca o godz. 12 w Kazimierzu Dolnym odbędzie się wycieczka z przewodnikiem, podczas której poznamy filmowe losy nadwiślańskiego miasta.

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti 2 0

Miejski Zakład Komunikacyjny w Białej Podlaskiej w nietypowy sposób walczy z wandalami. Na kilku najczęściej dewastowanych wiatach przystankowych pojawi się graffiti. Pierwsze już jest – na przystanku przy ulicy Warszawskiej

Azoty Puławy wróciły do treningów

Azoty Puławy wróciły do treningów 1 0

PIŁKA RĘCZNA Brązowi medaliści rozpoczęli przygotowania do nowego sezonu. Drużynę prowadzi były reprezentacyjny obrotowy Bartosz Jurecki

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy 0 3

Prawie 7 miesięcy drogowcy remontowali niespełna trzykilometrowy odcinek drogi 801, od Dęblina do Stężycy.

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia]
galeria

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia] 4 0

Nowe ulice i mosty, a w planach m.in. budowa placu zabaw – inwestycje w Zamościu nabierają tempa.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca 0 0

Tej imprezy nie można przegapić. Od piątku do niedzieli Lublin będzie gospodarzem 94. PZLA Mistrzostw Polski w Lekkiej Atletyce. Tylu gwiazd nie mieliśmy u siebie od... 34 lat.

Praca w Europie. Najlepiej zarabiają Duńczycy i Belgowie

Praca w Europie. Najlepiej zarabiają Duńczycy i Belgowie 0 0

Średnie wynagrodzenie za godzinę pracy w Unii Europejskiej wyniosło w 2017 roku 23,1 euro, natomiast w strefie euro 26,9 euro. Najwyższą stawkę otrzymali pracownicy w Luksemburgu, Danii i Belgii, a najniższą - w Bułgarii i Rumunii. W Polsce średnia stawka godzinowa to 6,3 euro – podaje Europejski Urząd Statystyczny.

W weekend w Zamościu odbędzie się turniej Plaża Open

W weekend w Zamościu odbędzie się turniej Plaża Open 3 0

Siatkówka plażowa W weekend w Zamościu odbędzie się Plaża Open, największy w naszym kraju turniej w tej dyscyplinie

Lubelski Rynek Hurtowy w Elizówce: Powstaną dwie nowe hale pod konkretnych najemców

Lubelski Rynek Hurtowy w Elizówce: Powstaną dwie nowe hale pod konkretnych najemców 1 0

Budowa dwóch hal oraz instalacja systemu kontroli wjazdów i wyjazdów samochodów z giełdy. Na Lubelskim Rynku Hurtowym szykują się nowe inwestycje.

Kapsuła życia będzie służyć pacjentom z woj. lubelskiego. Takiego sprzętu jeszcze u nas nie było

Kapsuła życia będzie służyć pacjentom z woj. lubelskiego. Takiego sprzętu jeszcze u nas nie było 18 0

Daje możliwość całkowitej izolacji chorego od otoczenia. Ma też własne zasilanie, dzięki czemu transport pacjenta zakażonego np. wirusem Ebola do specjalistycznego szpitala będzie łatwiejszy. Od czwartek Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe na nowy sprzęt. To kapsuła życia.

W piątek w Lublinie ruszają 94 PZLA Mistrzostwa Polski

W piątek w Lublinie ruszają 94 PZLA Mistrzostwa Polski 1 0

Od piątku w naszym mieście kibice będą mieli okazję obserwować zmagania najlepszych lekkoatletów w kraju. Na stadionie przy al. Piłsudskiego do rywalizacji przystąpi ponad 400 zawodników

Wernisaż wystawy "Tam gdzie teraz 2018" w Galerii Labirynt
21 lipca 2018, 17:00

Wernisaż wystawy "Tam gdzie teraz 2018" w Galerii Labirynt 2 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 21 lipca o godz. 17 w Galerii Labirynt (ul. Popiełuszki 5) odbędzie się wernisaż wystawy Tam gdzie teraz 2018.

Nowe perony i krótsza podróż. Po wakacjach otworzą przebudowywaną linię z Lublina
galeria

Nowe perony i krótsza podróż. Po wakacjach otworzą przebudowywaną linię z Lublina 20 3

Bez opóźnień powinna się zakończyć przebudowa linii kolejowej między Lublinem a Kraśnikiem. Na szlaku budowane są nowe perony: wygodniejsze dla pasażerów i dostępne dla osób niepełnosprawnych. Po wakacjach robotnicy przeniosą się na odcinek między Kraśnikiem a Zaklikowem.

W Lubliniance ze składem mogło być gorzej

W Lubliniance ze składem mogło być gorzej 1 1

Trener Lublinianki Dariusz Bodak buduje w lecie nowy zespół. Cieszy się jednak, że w klubie zostało kilku zawodników ze „starej” gwardii

Zwolnili pracownika, a teraz brakuje im ludzi. Zaskakujące słowa kierownika

Zwolnili pracownika, a teraz brakuje im ludzi. Zaskakujące słowa kierownika 4 5

Miało być ogłoszenie wyroku w głośnej sprawie Grzegorza Cybulskiego, ale sąd niespodziewanie wezwał ponownie na świadka Franciszka Afaltowskiego, kierownika działu eksploatacji w Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej w Białej Podlaskiej. Zwolniony pracownik walczy o przywrócenie do pracy w miejskiej spółce.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.