Festiwale

Europejski Festiwal Smaku 2016: Wielkie smakowanie w Lublinie

Dodano: 2 września 2016, 16:39

W sobotę, 3 września, startuje 8 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, w tym roku poświęcona Armenii. Festiwal potrwa aż 10 dni, a organizatorzy spodziewają się 100 tysięcy gości. Wybraliśmy dla was najsmaczniejsze „kąski”, których nie wolno przegapić.

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury: od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria.

- Chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach: kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej - mówi Monika Kucia z Warszawy, współautorka nowej idei festiwalu. Oto najważniejsze punkty na kulinarnej mapie festiwalu.

Piwo festiwalowe

Już w sobotę, 3 września, o godzinie 20 w Pubie U Fotografa odbędzie się premiera festiwalowego piwa, uwarzonego przez Browar Zakładowy z Poniatowej. Nazywa się „Mleczarz”, zostało przygotowane z użyciem laktozy z mleka koziego (herb Lublina).

W sobotę, 10 września, o godzinie 17 w Browarze Grodzka 15 będzie słynne piwo Zielone Biłgorajskie, ulubiony napój królowej Marysieńki. Sekretny kod złamali piwowarzy z Grodzkiej 15, specjalnie z tej okazji na Starym Mieście pojawi się orszak Króla Jana III Sobieskiego i Marysieńki.

Zdrowa żywność

We wtorek i środę, 6 i 7 września, na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur pojawi się Stół Spotkania. Od godziny 12 do 16 w cyklu „Serce przy stole” spotkacie tu małych producentów z regionu, którzy prezentować będą najsmaczniejsze produkty regionalne: sery, wędliny, miody, nalewki, zioła. Będzie można ich poznać, skosztować dobrych rzeczy, wziąć namiary i od czasu do czasu pojechać po produkty prosto od człowieka. - Gdy buduje się relację, to spotkanie jest wyjątkowe, jest wspólną sprawą, a nie handlem - mówi Monika Kucia.

Jean Bos
Jean Bos

Ciasteczka Czechowicza w Hotelu Wieniawski

We wtorek, 6 września, o godzinie 18 w restauracji Trzy Romanse Hotelu Wieniawski odbędzie się wernisaż „Ciasteczka Czechowicza”.

Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams postanowił odtworzyć recepturę ciasteczek z pieprzem, którymi zajadał się poeta Józef Czechowicz. Po latach znów ich spróbujemy. Jarosław Cymerman, szef Muzeum Literackiego im. Józefa Czechowicza opowie o poecie smakoszu.

Jarmark Inspiracji

Tegoroczna edycja zgromadzi blisko 150 wystawców z kraju i zagranicy. Jarmark zaczyna się w środę, 7 września o godzinie 12, od czwartku do niedzieli 11 września od 10 do 19 lub ostatniego gościa.

Na stoiskach rozstawionych na deptaku, placu Łokietka i całym Starym Mieście spotkacie kupców z takich krajów jak Grecja, Armenia, Ukraina, Francja, Austria, Gruzja, Węgry, Turcja, Bułgaria, Hiszpania, Litwa, Włochy i Maroko.

Na stoiskach z jedzeniem skosztujecie takich potraw jak: bałkańska pita, tarta i burek, hiszpańska paella, ormiański lawasz i basturma. W Ormiańskim Miasteczku Smaku kaukaski grill rozstawi Paweł Portoyan. Przed Bramą Krakowską Walenty Kania będzie w kociołkach gotował gulasze i zapiekanki.

Gwiazdy na placu Po Farze

Na scenie muzycznej na placu Po Farze od piątku do niedzieli (9-11 września) będą trwały pokazy szefów kuchni, konkurs Good Chef dla zawodowców i uczniów, degustacje. A w najlepszych restauracjach Starego Miasta będą serwowane słynne ormiańskie dania.

Także na placu Po Farze - w sobotę, 10 września, o godzinie 16.55 - Jean Bos ze Sławomirem Sosnowskim, marszałkiem Województwa Lubelskiego przyrządzą potrawy z mięsa świnki rasy puławskiej. Pokazowi towarzyszyć będzie degustacja potraw z rożna.

Stół Mieszka i Dobrawy

Co jadł Mieszko I na uczcie wyprawionej po jego chrzcie? Na Europejskim Festiwalu Smaku niezwykły kwartet szefów kuchni w Hotelu Alter zaprosi na ucztę Stół Mieszka i Dobrawy, inspirowaną projektem „Stół Mieszka i Dobrawy”, już dwukrotnie zrealizowanym przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu.

- Chrzest Polski oznaczał głęboką zmianę wzorców żywieniowych. Przyjęcie chrześcijaństwa oznaczało wprowadzenie zasad postu, opartego przecież na kuchni śródziemnomorskiej. W te dni, stanowiące razem ponad połowę roku, należało się „umartwiać” sięgając po takie smakołyki jak oliwa z oliwek, ryby, owoce morza, migdały, rodzynki, kasztany i orzeszki piniowe – tłumaczy profesor Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu, znawca kuchni staropolskiej, który jest konsultantem projektu.

Początek w niedzielę, 11 września, o godzinie 15. Wstęp z zaproszeniami.

 

Kolacja z gwiazdami w Hotelu Ilan

Na festiwalu aż roi się od kulinarnych gwiazd. Od Jaśka Kuronia, przez Roberta Makłowicza, Sedraka Mamulyana (na zdjęciu), mistrza kuchni z Armenii, Dianę Volokhovą z Armenii, Małgorzatę Kalicińską (gotuje na scenie), Ivo Violante i jego przyjaciół, Jeana Bosa, najlepszych szefów kuchni z Lublina.

W czwartek, 8 września, o godzinie 19 w restauracji The Olive Hotelu Ilan odbędzie się wieczorna kolacja ze sztuką „Na styku kultur” z udziałem aktora Jerzego Rogalskiego. Gotować będą Diana Volokhova i Sedrak Mamulyan (potrawy ormiańskie) i Mateusz Białkowski, szef kuchni
The Olive.

Rezerwacja zaproszeń: marketing@ hotelilan.pl. Ilość miejsc ograniczona.

Kulinarne warsztaty dla dzieci

To był hit zeszłorocznej edycji. Ivo Violante z przyjaciółmi na dziedzińcu Zamku Lubelskiego poprowadził brawurowe warsztaty gotowania dla najmłodszych. W tym roku też poprowadzi.
Nie może być inaczej. - Obiecałem im w tamtym roku. To było niesamowite przeżycie - mówi Ivo Violante z restauracji Ivo Italian.

- Przygotowaliśmy zdrowe, kolorowe, ekologiczne dania oparte na tradycyjnych produktach z regionu - mówi Ivo. W tym roku Ivo będzie gotował z dziećmi w niedzielę, 11 września, od godziny 13 do 14 na placu Po Farze.

W sobotę i niedzielę od godziny 15 przy Stole Spotkań na placu Łokietka z dzieciakami gotować będą młodzi szefowie kuchni ze szkoły Lider oraz Bon Appetit. Na warsztacie zdrowa kuchnia, dużo kolorowych warzyw, konkursy i niespodzianki.

Zielarka na warsztacie

Zioła są na topie. Po raz pierwszy na Europejskim Festiwalu Smaku będą warsztaty zielarskie. Poprowadzi je Edyta Szast z Irlandii. Będzie aromatycznie i zdrowo. - Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem - mówi Edyta Szast. Warsztaty będą odbywać się w Trybunalska Caffe na Starym Mieście w Lublinie. W poniedziałek, 5 września, o godzinie 18 dla pań. We wtorek, 6 września, o godzinie 19 dla panów.

- W świecie nastawionym na ilość ja propaguję jakość, w świecie nastawionym na pośpiech ja zwalniam. Mówią, że cierpliwy ugotuje kamień. Cieszy mnie, kiedy moi kursanci dokonują takich „niemożliwych” rzeczy w swoich kuchniach - dodaje Edyta.

Od dziecka nauczona gotować i jeść zdrowo, nauczyła się szanować naturalne produkty i maksymalnie je wykorzystywać. - Uwielbiam karmić ludzi. Cieszy mnie ich wdzięczność za to, że dostali coś dobrego do jedzenia i za to, że umożliwiam im celebrowanie posiłku. Obecnie prowadzę szkolenia indywidualne i grupowe w Dublinie, gdzie mieszkam - dodaje Edyta Szast.

Najlepszy smak Lubelszczyny

Konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny - 2016” ma na celu przede wszystkim wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów.

Konkurs ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie regionu. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny - 2016” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów - piszą organizatorzy.

Partnerem konkursu jest Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Komisja pod przewodnictwem Roberta Makłowicza rozpocznie ocenę produktów w sobotę, 1 września, o godzinie 14 w Cafe Trybunalska. Ogłoszenie wyników zaplanowano na godzinę 19 na scenie na placu Po Farze. Zgłoszenia: Jan Babczyszyn: 516 478 508.

Europejski Festiwal Smaku 2016 - pełny program

3 WRZEŚNIA (SOBOTA)

18:00 – Wernisaż wystawy fotografii Tomasza Bosiackiego „Czesia. Mama w obiektywie”. Restauracja Hades Szeroka.

20:00 – Premiera piwa festiwalowego „Mleczarz” Browaru Zakładowego. Pub u Fotografa. 

4 WRZEŚNIA (NIEDZIELA)

18:00 – Wernisaż wystawy Gagika Parsamiana: „Wodospad kwiatów”. Uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Pana Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce. Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

20:00 – Wernisaż wystawy Oganesa Kazariana „Owika” „Oratorium dla Armenii”. IBB Grand Hotel Lublinianka.

5 WRZEŚNIA (PONIEDZIAŁEK)

17:00 – Promocja książki Ester Singer-Kreitman „Rodowód i inne opowiadania”. Galeria Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego.

18:00 – „Zielarka na warsztacie” - warsztaty dla kobiet z Edytą Szast (uczestniczką programu Master Chef). Cafe Trybunalska.

18:00 – Wernisaż wystawy Gieorgija Asłanjana „Niepodległość Armenii i Artsakha”, wydarzenie połączone z projekcją filmu pt. „Syzyf”. Hotel Wieniawski.

6 WRZEŚNIA (WTOREK)

12:00 - 16:00 – „Serce przy stole. Stół spotkania kultur” - prezentacja produktów regionalnych, spotkania, rozmowy i wspólna uczta. Plac Teatralny.

16:00 - 18:00 – „Zaczyn i pamięć”, wspólne wypiekanie cebularzy, chaczapuri i placków Sobieskich: Anna Augustyniak i Agnieszka Filiks. Plac Teatralny.

18:00 – „Zielarka na warsztacie” - warsztaty dla mężczyzn z Edytą Szast (uczestniczką programu Master Chef). Cafe Trybunalska.

18:00 – Premiera „Ciasteczek Czechowicza”. Hotel Wieniawski.

7 WRZEŚNIA (ŚRODA)

12:00 - 16:00 – „Serce przy stole. Stół spotkania kultur” - prezentacja produktów regionalnych, spotkania, rozmowy i wspólna uczta. Plac Teatralny.

12:00 – 19:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

17:30 – Spotkanie autorskie ze Stanem Borysem. IBB Grand Hotel Lublinianka.

19:00 – Gwiazda festiwalu. Koncert: Tel Aviv Soloists Ensemble pod dyrekcją Baraka Tala z Izraela. Jako solistka wystąpi Danielle Acta. Sala Operowa, Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

21:00 – Spektakl Stacji Teatr Konopnica, „Opis obyczajów” według księdza Jędrzeja Kitowicza. Plac Teatralny.

8 WRZEŚNIA (CZWARTEK)

10:00 – Warsztaty kuchni ormiańskiej dla szefów kuchni z finalistką programu Master Chef - Dianą Volokhovą. Cafe Trybunalska.

10:00 - 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

16:00 – Warsztaty kulinarne z Józefem Sadkiewiczem, Cafe Trybunalska.

17.00 - 18.00 – Walenty Kania: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

18:00 – Konkurs na Najlepszą Golonkę. Browar Grodzka 15.

19:00 – Jem Teatr: „Na styku kultur”. Prowadzi: Jerzy Rogalski. Kolację przygotowują: Mistrz kuchni Armenii Sedrak Mamulyan, Diana Volokhova oraz Mateusz Białkowski. Restauracja The Olive, Hotel Ilan.

20:00 – Noc golonkożerców. Browar Grodzka 15.

9 WRZEŚNIA (PIĄTEK)

10:00 – Spotkanie z Andrea Camastra (tylko dla uczestników konkursu „Good Chef” i „Good Chef Junior”). Szkoła Lider.

10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto Lublin.

12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

12:00 – Konferencja „Świnka Puławska – narzędziem promocji regionu przez smak. Lubelskie Centrum Konferencyjne.

13:30 – Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny - spotkanie z autorem Waldemarem Suliszem. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

14:00 – Śniadanie po lubelsku. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:00 – 19:00 - „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego, Muzeum Lubelskie.

16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.

16:30 – Śniadanie po lubelsku w wersji FIT, prowadzi Konrad Gaca. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

17:00 – 18:00 – Walenty Kania: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

17:00 - 18:00 – Pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu IVO i Przyjaciele. Prowadzi Ivo Violante w towarzystwie uczestników programu Top Chef. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:00 – Wernisaż wystawy „Orient”. Muzeum Lubelskie.

18:00 - 18:30 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Robert Makłowicz i Sedrak Mamulyan. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:30 -19:00 – Pokaz szefów kuchni. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Diana Volokhova i Sedrak Mamulyan. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:00 – Otwarcie restauracji Alan Hugs z Robertem Makłowiczem. Restauracja Alan Hugs, ul. Narutowicza 9 (tylko z zaproszeniem).

19:00 – Wernisaż wystawy „Sielanki i ambrotypy”, Małgorzata Sulisz & Atelier.historyczni. Pub „Dom Złotnika”.

19:00 - 19:30 – Pokaz szefów kuchni. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Jan Kuroń w towarzystwie Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:30 - 20:00 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Agnieszka Filiks i Anna Augustyniak. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

20:00 - 20:15 – Ogłoszenie wyników konkursu „Śniadanie po lubelsku”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

21:00 – Spotkanie z Robertem Makłowiczem: „Wino i Smak”. Wydarzenie tylko dla przedstawicieli branży Horeca, IBB Grand Hotel Lublinianka (tylko z zaproszeniem).

21:00 - 22:30 – Koncert: Wattican Punk Ballet (Armenia). „Scena Smaku” Plac Po Farze.

10 WRZEŚNIA (SOBOTA)

10:00 - 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

12:00 - 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

13.00 – XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Old Pub.

13:00 - 14:00 – Spektakl „Księżycowe Opowieści” w wykonaniu Teatru Małe Mi. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:00 – 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego. Muzeum Lubelskie.

14:00 – Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”. Cafe Trybunalska.

14:05 - 14:35 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:40 - 15:10 – Przekaż tradycję, czyli wspólne kulinarne popisy babć, dziadków i wnucząt. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

15:00 – Warsztaty kulinarne wraz z szkołą „Lider i Bon Appetit”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

15:00 - Master Chef 4 Dogs. Błonia pod Zamkiem.

15:10 - 15:40 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

15:45 - 16:15 – Pokaz kulinarny Marcina Sikory ARTIS Hotel & SPA w Zamościu z uczniami Szkół „Lider” w Lublinie. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.

16:00 - 17:00 – Spotkanie z Robertem Makłowiczem. IBB Grand Hotel Lublinianka.

16:00 - 17:00 – „Ślimak w Kardamonie”. Snails Garden Skalmowscy i Restauracja Kardamon, pokazy i degustacje. Ormiańskie miasteczko smaku, plac Łokietka pod lubelskim ratuszem.

16:20 - 16:50 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

16:55 - 17:25 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Na scenie Jean Bos w towarzystwie Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

17:00 – Spektakl Stacji Teatr Konopnica, „Opis obyczajów według ks. Jędrzeja Kitowicza”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

17:00 – Premiera piwa Zielone Biłgorajskie. Browar Grodzka 15.

17:30 - 18:00 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:00 - 18:30 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Kuchnia zakładowa. Na scenie Katy Pataj & Browar Zakładowy. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

18:30 - 19:00 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, finał zmagań lubelskich szefów kuchni o tytuł „Good Cheffa”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:00 – Salon literacki. Spotkanie z Tomaszem Dostatnim OP. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

19:05 - 19:10 – Ogłoszenie werdyktu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, „Scena Smaku” Plac po Farze.

19:10 - 19:15 – Ogłoszenie werdyktu Jury konkursu „Good Chef”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:15 - 19:20 – Ogłoszenie werdyktu Turnieju Nalewek. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

19:30 - 20:30 – Koncert zespołu MEGITZA. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

20:00 - 21:30 – Prawykonanie oratorium Borysa Somerschafa „Carmina Luminosa” z okazji 800-lecia Zakonu Dominikanów. Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie.

21:00 - 22:30 – Koncert zespołu BUBLICZKI. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

11 WRZEŚNIA (NIEDZIELA)

10:00 - 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.

12:00 - 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

13:00 - 14:00 – Akademia Kubusia Puchatka. „Scena Smaku” Plac Po Farze.

14:00 – 15:00 – Spektakl Teatru Małe Mi „Księżycowe Opowieści”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

14:00 - 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego, Muzeum Lubelskie.

15:00 – Warsztaty sztuki kulinarnej razem ze szkołą „Lider i Bon Appetit”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.

15:00 - 15:45 – Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

15:00 – Stół Mieszka i Dobrawy. Projekt z okazji 1050 lecia Chrztu Polski. Hotel Alter.

15:45 - 16:15 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Małgorzata Kalicińska i Mirosław Kaliciński. „Scena Smaku” plac Po Farze.

16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.

16:15 - 17:00 – Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

17:00 – Promocja książki „Kalicińscy od kuchni” spotkanie z autorami: Małgorzatą Kalicińską i Mirosławem Kalicińskim. IBB Grand Hotel Lublinianka.

17:00 - 17:30 – „Ślimak w Kardamonie”. Snails Garden Skalmowscy

i Restauracja Kardamon, pokazy i degustacje. „Scena Smaku”, plac Po Farze.

17:30 - 18:15 – Finał konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.

18:00 – Salon literacki. Sielanki nad Porem, czytanie „Sielanek” Szymona Szymonowica, Jerzy Rogalski & Stacja Teatr Konopnica. Stół spotkania kultur przed lubelskim Ratuszem.

18:15 - 18:45 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu” Na scenie: Szymon Boguta- Restauracja Chleb Powszedni oraz uczniowie Szkół „Lider”, „Scena Smaku” plac Po Farze”

18:30 – Wjazd Króla Jana III Sobieskiego wraz królowa Marysieńką do Lublina, Stare Miasto

19:00 - 20:00 – Koncert zespołu HABIARJAN. „Scena Smaku” plac po Farze.

20:00 – 20:30 – Pokaz mody Armeńskiej. Kolekcja projektantki Lilit Melikyan. „Scena Smaku” plac po Farze.

20:30 - 22:00 – Koncert Aidy. „Scena Smaku” plac po Farze.

13 WRZEŚNIA (WTOREK)

18:00 – Dysputa dwóch ambon: „Smak Krzyża” – finisaż festiwalu. Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie

Czytaj więcej o: Europejski Festiwal Smaku
Użytkownik niezarejestrowany
kromka chleba ze smalcem
Użytkownik niezarejestrowany
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (4 września 2016 o 21:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kucharz z Grand Hotelu miał gotować z gwiazdą kucharska która zdobyła ostatnio gwiazdkę Michelin co z tym gotowaniem????
Rozwiń
kromka chleba ze smalcem
kromka chleba ze smalcem (3 września 2016 o 12:54) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Nie zauważyłem kiedy będzie gotowanie na 4 rece z Arturem Górą ? Tak głośno zapowiadane.
WTF is Artur Góra ? Jakiś muzyk czy kucharz ?
Rozwiń
Gość
Gość (3 września 2016 o 09:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Nie zauważyłem kiedy będzie gotowanie na 4 rece z Arturem Górą ? Tak głośno zapowiadane.
Rozwiń
Chełmianin N
Chełmianin N (2 września 2016 o 20:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
  CHOROBA WIELKOŚCI! Najlepszy smak Lubelszczyzny z regionu Lubelszczyzny, wydumał ciut puknięty, który nie zna historii ojczyzny. Lubelskie - nie Lubelszczyzna, a kto tak zwie stuknięty czyli posiada złudzenia lubelskie i jest mało rozwinięty. Bzika lubliniaki w głowie mają i głupio się wywyższają no i przy każdych okazjach urojenia lubelskie wciskają, a uczeni wyjaśnili, że Lubelszczyzna to lubelska ziemia, i  zadaję pytanie: kiedy dziennikarze lubelscy dojrzeją? Morał: w radio, telewizji, gazecie kłamstwo wmawiacie, i choć dawno wiecie, że Lubelszczyzna leży w powiecie a teraz czytajcie, to zrozumiecie jaką to chorobę macie. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>  RADA JĘZYKA POLSKIEGO PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011 Szanowny Panie, Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'województwo lubelskie'. Wyraz ten powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna,wskazującego na jakiś obszar. Podobnie zostały utworzone nazwy: Opolszczyzna ('ziemia opolska'), Słowiańszczyzna ('ziemia słowiańska'), Wileńszczyzna ('ziemia wileńska'), Suwalszczyzna ('ziemia suwalska'), Kielecczyzna ('ziemia kielecka') oraz wiele innych. Łączę wyrazy szacunku /-/ dr Katarzyna Kłosińska Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN.
Rozwiń
Gość
Gość (2 września 2016 o 20:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Dla Waldiego zawsze tłusto, obficie, smakowicie i bezkosztowo.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna