Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

27 stycznia 2011 r.
14:45
Edytuj ten wpis

(Nie)wiemy, co jemy: Co odkryli kontrolerzy PIH?

0 28 A A
 (Archiwum)
(Archiwum)

"Schab bieszczadzki w majeranku” to w rzeczywistości kurczak. W "pasztecie grzybowym” nie ma ani grama grzybów, a "parówki cielęce” powstały z indyka. Nieuczciwi producenci żywności sięgają po coraz bardziej wymyślne sposoby, by oszukać klienta.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Kontrolerzy Państwowej Inspekcji Handlowej przez cały ubiegły rok zaglądali do sklepów. I łapali się za głowy. Na ich celowniku znalazły się hurtownie, markety, magazyny sieci handlowych i mniejsze sklepy. Badali to, co najczęściej wkładamy do koszyka: masło, sery, jaja, mięso, przetwory owocowe i warzywne, miód i oliwę z oliwek.

– Skontrolowali prawie 5,5 tysiąca partii różnych produktów. 1,2 tys. przebadano w laboratoriach – wylicza Małgorzata Cieloch, rzecznik prasowy UOKiK.

Liczby mówią same za siebie. Na 5479 przebadanych produktów najczęściej wprowadzali konsumenta w błąd producenci jajek (34 proc.), masła (15 proc.) i mięsa (10 proc.). Największe grzechy producentów to zamiana droższych surowców na tańsze, ukrywanie ich prawdziwego pochodzenia i dodawanie substancji, które zwiększają wydajność produkcji lub ukrywają wady.

Masło masłu nierówne

– Kilku producentów notorycznie fałszuje masło, dodając nawet ponad 60 proc. tłuszczu obcego – do takich wniosków doszli inspektorzy po przebadaniu 314 kostek w 69 placówkach handlowych na terenie całego kraju. Z definicji masło to produkt zawierający 80–90 proc. tłuszczu mlecznego. By obniżyć koszty, wielu producentów dodaje tłuszcze roślinne. Rekordzista produkował masło, używając aż 68,7 proc. roślinnych steroli!

Na widelcu znalazły się też inne przetwory mleczne. Tutaj producenci wykazali się wcale nie mniejszą pomysłowością. Jeden z przebadanych serów gouda składał się w 91 proc. z tłuszczów roślinnych. Podobne niespodzianki czekały też na amatorów jogurtu brzoskwiniowego: w ponad 7 proc. składał się on z tłuszczów obcych. A w deserze mlecznym "z czekoladą i orzechami” takich składników nie doszukali się nawet doświadczeni laboranci.

Zbyt małe jaja

Co trzeci producent jaj kłamie, zawyżając masę jajek – wynika z raportu UOKIK i PIH. Możemy mieć więc pewność, że kupując jaja o rozmiarze XL, w rzeczywistości dostaniemy jaja L, a jaja oznaczone jako M kwalifikują się jedynie jako S.

Ci, którzy kupując jaja, zwracają uwagę nie na ich rozmiar, ale metodę chowu, też mogą się naciąć. Okazuje się, że pierwsza cyfra na jajku

(0 – chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg), 2 – ściółkowy, 3 – klatkowy) nie zawsze mówi prawdę. Inspektorzy wykryli kilka przypadków, gdy jaja oznaczone jako produkt z hodowli naturalnej, zniosły kury, które całe życie spędziły w klatkach. Inni z kolei oznaczali jaja prawidłowo (np. jako chów klatkowy), ale ilustracja na opakowaniu sugerowała coś zupełnie innego – kury spacerujące po trawie.


Cielęcina z indyka, wołowina ze świni

Szczegółowej kontroli w laboratorium poddano głównie mięso mielone i rozdrobnione. Inspektorzy wyszli bowiem z założenia (i słusznie), że w tak przetworzonej brei klient sam nie jest w stanie rozpoznać gatunku zwierzęcia. Stosując m. in. technikę analizy DNA przebadano 700 partii mięsa świeżego i 241 przetworów mięsnych.

Wyniki? W co dziesiątej partii skład podany przez producenta miał niewiele wspólnego z tym, co trafiało na nasze stoły. Najczęściej producenci fałszowali mięso wołowe, dodając do niego... wieprzowinę.

Sporo na sumieniu mają też wędliniarze. W wędlinach drobiowych, blokowych i kiełbasach znalazło się nawet do 5 proc. skrobi (o czym producent "zapomniał” poinformować na opakowaniu). Okazało się też, że kabanosy (w założeniu to kiełbasa z peklowanej wieprzowiny) można robić z kurczaka i MOM (mięso odkostnione mechanicznie) – patrz też ramka. Z mięsa drobiowego jeden z zakładów produkował też "parówki z cielęciną”.

Mięso drobiowe jest najtańsze w produkcji. To powód, dla którego masarnie dodają go do większości swoich produktów. Dlatego przed zakupem warto uważnie przeczytać etykietę. Wtedy może się okazać, że "schab bieszczadzki w majeranku” to w rzeczywistości kurczak, w "pasztecie grzybowym” nie ma ani grama grzybów, a "parówki cielęce” powstały z indyka.

Co siedzi w słoiku?

Odpowiedź nie jest łatwa. Jedynie w przypadku dżemów, powideł, konfitur i marmolad ich skład i zasady produkcji regulują odpowiednie rozporządzenia. Wytwarzanie innych przetworów (owoce w zalewie, sałatki warzywne, koncentrat pomidorowy) nie podlega żadnym regulacjom prawnych. To daje pełne pole do popisu nieuczciwym producentom.

A inspektorzy mogą jedynie sprawdzić, czy w słoiku znajduje się dokładnie to, co zadeklarowano na opakowaniu. Rezultat ostatniej kontroli? Nie jest dobrze. Po pierwsze – w słoikach znajdują się cukry i konserwanty, mimo że etykieta milczy na ten temat. Po drugie – producenci sztuczne zagęszczają swój produkt np. przez dodanie skrobi (i też się do tego nie przyznają). Po trzecie – układają warzywa w słoju tak, by wydawało się ich dużo. W rzeczywistości jest ich znacznie mniej, niż producent deklaruje na opakowaniu.


Oliwa rzeczywiście z oliwek

Na 387 przebadanych butelek tylko w jednym przypadku laboranci wykryli fałszerstwo. Zamiast hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia, znaleziono olej z wytłoków. Kontrolerzy mogą to sobie zapisać jako duży sukces, bo jeszcze 5 lat temu wyniki podobnej kontroli były fatalne. Okazało się wówczas, że w większość oliwy z oliwek sprzedawana w polskich sklepach była olejem, ale... sojowym.

Pozostałe informacje

 Tak się bawi Lublin! Weekend na dachu
Zdjęcia
galeria

Tak się bawi Lublin! Weekend na dachu

Wasza ulubiona letnia miejscówka - Przystań na dachu - jest już otwarta. Znajdziecie tam wakacyjny vibe i.... inne atrakcje. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Tak się bawi Lublin!

Ireneusz Baran zastąpi w roli trenera Tomasovii Marka Sadowskiego

Marek Sadowski kończy przygodę z Tomasovią. „Odmłodniałem o kilka ładnych lat”

Krótko, bo tylko kilka miesięcy trwała przygoda Marka Sadowskiego z Tomasovią. Doświadczony szkoleniowiec w zimie zgodził się pomóc drużynie z Tomaszowa Lubelskiego i poprowadził ją wiosną. Obie strony doszły jednak do porozumienia, żeby jeszcze przed końcem rozgrywek zakończyć współpracę. Miejsce „Sadka” zajmie teraz Ireneusz Baran.

Historia Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie na zdjęciach
Zdjęcia
galeria

Historia Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie na zdjęciach

W tym roku LAW w Dęblinie obchodzi 97-lecie istnienia. Zapraszamy do obejrzenia jubileuszowej fotogalerii, na której zobaczymy, jak dawniej wyglądała Akademia, szkolenie, obiekty oraz samoloty treningowe.

Piłkarze Motoru i Arki w niedzielę raczej nie będą musieli martwić się o poziom sędziowania

Motor w niedzielę zagra z Arką Gdynia. Sędzia z najwyższej półki

W piątek dowiedzieliśmy się, kto będzie prowadził finałowy mecz barażowy o awans do PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin zmierzy się w niedzielę na wyjeździe z Arką Gdynia. Sędzią głównym spotkania będzie doskonale znany kibicom nie tylko w Polsce Szymon Marciniak.

Grafiki Picassa na wystawie w Muzeum Zamojskim
5 czerwca 2024, 16:00

Grafiki Picassa na wystawie w Muzeum Zamojskim

Doświadczycie nie tylko wyjątkowych dzieł sztuki, ale także nowoczesnych rozwiązań multimedialnych, które sprawią, że ta wystawa będzie jeszcze bardziej inspirująca! - tak Muzeum Zamojskie zachęca do udziału w wernisażu i odwiedzenia wystawy grafik Pabla Picassa, które placówka udostępniać będzie przez najbliższy miesiąc.

Energooszczędne okna: Jak nowoczesna stolarka okienna pomaga obniżyć rachunki za ogrzewanie

Energooszczędne okna: Jak nowoczesna stolarka okienna pomaga obniżyć rachunki za ogrzewanie

Czy możliwe jest skuteczne ograniczenie kosztów związanych z ogrzewaniem domu? Współczesne okna charakteryzują się rewelacyjnymi właściwościami termoizolacyjnymi, które przekładają się na ograniczenie strat energii cieplnej i znaczne oszczędności na ogrzewaniu.

Moto.DW Diesel jeszcze nie zginął
WIDEO
film

Moto.DW Diesel jeszcze nie zginął

Dwa tygodnie szybko minęły. Dziś zapraszamy na drugi odcinek naszego nowego programu motoryzacyjnego Moto.DW. Dziś zajmiemy się sprawą zamykania w weekendy ulicy Królewskiej w Lublinie, sprawdzimy jak się spisuje Skoda Kodiaq ze starym, dobrym dieslem pod maską oraz zajmiemy się pamięcią mięśniową motocyklistów. Zapraszamy do oglądania.

Rodzice i szkoła nie zapłacą za wycieczki szkolne. Zrobi to ministerstwo

Rodzice i szkoła nie zapłacą za wycieczki szkolne. Zrobi to ministerstwo

Minister Edukacji ogłosił nowy program dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Uczniowie będą mogli wyjechać na 5-dniową wycieczkę szkolną, a ministerstwo pokryje 100 procent jej kosztów.

Zwycięzcy Olimpiady otrzymali nagrody

Miejsca na studiach w przyszłym roku mają już zapewnione

Wygrali indeksy na Politechnikę Lubelską. Chodzi o osiemnastu zwycięzców ogólnopolskiego etapu Olimpiady Zawodowej "Rok przed dyplomem” skierowanej do uczniów techników.

Kiedyś zboczyli z drogi, ale teraz chcą na nią wrócić. Jak studia zmieniają osadzonych w Areszcie

Kiedyś zboczyli z drogi, ale teraz chcą na nią wrócić. Jak studia zmieniają osadzonych w Areszcie

Kiedyś w życiu podwinęła im się noga i trafili do Aresztu Śledczego. Dzięki studiom mają szansę zmienić się i po wyjściu z aresztu planują przyszłość.

Wojciech Kamiński od piątku jest nowym trenerem koszykarzy z Lublina

Polski Cukier Start Lublin przedstawił nowego trenera

W piątek poznaliśmy nazwisko następcy Artura Gronka. W sezonie 24/25 Polski Cukier Start Lublin poprowadzi Wojciech Kamiński, ostatnio szkoleniowiec Legii Warszawa.

Zasadzka, szturm i obrona budynku - tak ćwiczyli lubelscy terytorialsi
ZDJĘCIA
galeria

Zasadzka, szturm i obrona budynku - tak ćwiczyli lubelscy terytorialsi

Żołnierze 2. Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej przeszli szkolenie na poligonie w Nowej Dębie.

Znowu mecz z rezerwami i znowu pięć goli Lewartu Lubartów [zdjęcia]
galeria

Znowu mecz z rezerwami i znowu pięć goli Lewartu Lubartów [zdjęcia]

Lewart zrobił kolejny krok w kierunku III ligi. Drużyna Grzegorza Białka drugi raz z rzędu zdobyła pięć bramek. Tym razem w Lublinie, w meczu z drugim zespołem Motoru. Spotkanie odbyło się już w piątek ze względu na… wieczór kawalerski Mateusza Kompanickiego.

Wypadek mógł skończyć się tragicznie

Początek długiego weekendu obfitował w wypadki

W ciągu ostatnich dwóch dni w powiecie włodawskim doszło do dwóch niebezpiecznych zdarzeń na drogach. Ucierpiała kobieta kierująca samochodem oraz rowerzysta.

Pobiegną z pasji do ratowania życia
16 czerwca 2024, 10:00

Pobiegną z pasji do ratowania życia

Ruszyły zapisy na I Bieg Krwiodawców. Już 16 czerwca Stadion Lekkoatletyczny zamieni się na tętniące dobrem miasteczko.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium